- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Yettel topik
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
j.bravo
addikt
-
j.bravo
addikt
válasz
spanyoll #10858 üzenetére
Abszolút igazad van, én is ezt preferálom, csak sajnos ritkán van elegendő időm ahhoz hogy a produktum olyan legyen amivel elégedett leszek. Lassú vagyok, na
legalábbis hajlamos vagyok ragyogóan elpepecselni.
sztori: Anno sok éve melóból hazafelé megláttam egy kilomtalanított asztalt, amit a gyűjtögetők még nem vittek el és még nem őriztek, elvittem, hogy jajdejó kis konyhaasztal lesz belőle némi meló meg festék után. Kellett némi faanyag is végül
és tök jó lett, csak vagy 3 hónapig elvoltam vele mert ritkán tudtam nekiállni.
Nyilván persze a negahívás más, ott az idő adott, ha az idő nem jó, a végeredmény se jó
-
j.bravo
addikt
Még nem próbáltam egyiket se
Eddigi negás próbálkozásaim színes negára történtek, és nagy lazán a dm-ben hívattam őket (több olcsó dm paradies film volt köztük). Papírképen oké, *Ropi* fórumtárs által asztali szkennerrel szkennelve közepesen használható képek lettek. Szolgáltatói szkent még nem kértem rájuk, de majd teszek egy próbát.
Ha Soósék szerinted nem rosszak, akkor teszek velük egy próbát.Novákot nem ismerem - ő(k) az(ok)?
Illetve, őket próbálta valaki? (mondjuk itt a szkennelés tekercsenként nagyon olcsónak tűnik, képenként viszont nagyon drágának - bár jobban megnézve, úgy tűnik hogy ezek nem is nega, hanem papírkép-szken árak. Majd felhívom őket.) -
j.bravo
addikt
válasz
Dany007 #6826 üzenetére
Ezek szerintem elég jó pohárfotók (bár nem katalógusba készültek), és ilyen-olyan tükröződés formájában itt is megjelennek a fényforrások... sőt még itt is.
Ha csak nagyon plasztikusan, lágyan akarnád megjeleníteni az üveg formákat, akkor még mindig építhetsz valami fénysátor-szerűséget, itt majd valószínűleg túl kell exponálnod a képet hogy ne szürke legyen, hanem fehér, és ne "mattulás" jelentkezzen a tükröződés helyett. Egy próbát megér. -
j.bravo
addikt
válasz
AXisBOLD #6820 üzenetére
A gimp valóban jó cucc!
Ha esetleg kezdetnek egyszerűbb kellene, akkor ott van pl. a PhotoFiltre, vagy a Paint.Net, mindkettő ingyenes (illetve photofiltre-ből az alap ingyenes, a bonyolultabb, rétegeket is kezelő stb változat már nem. Az alap is sokmindenre jó.) -
j.bravo
addikt
-
j.bravo
addikt
válasz
runner 125 #6306 üzenetére
A titkárságon azért biztos akad valaki, ilyenkor is akad adminisztrálni való, és ha többet nem is, annyit meg tudnak mondani hogy X napon Y órakor tessék hívni Z-t.
A honlapjukon (szerintem ez az) találsz kontaktot, gondolomJa, ha kiderül, ne tartsd magadban az infót légyszi
-
j.bravo
addikt
válasz
philoxenia #6231 üzenetére
300d kitobival...? (persze, később jelentkeznének költségek...)
-
j.bravo
addikt
válasz
Szten Márs #6220 üzenetére
Nem ez az esetleg?
-
j.bravo
addikt
válasz
Szten Márs #6200 üzenetére
Két éve, amikor kacérkodtam a Práter u-val, ez a két szak indult.
Az alkalmazott fotográfusit egy kedves barátom épp most fejezi be, vegyes érzelmekkel van iránta...(Azt a szakot akartam amúgy én is. Végül reggel kilenctől fél hatig dolgozó emberként nem tudtam bevállalni... annyi szabadság a világon nincs, amennyi kellett volna.)
-
j.bravo
addikt
válasz
Szten Márs #5926 üzenetére
Az MTL 3-ban elvileg már van TTL fénymérés, úgyhogy ha az jól működik, valószínűleg egész jó esély van jól exponált képet lőni
-
j.bravo
addikt
válasz
Brian_RL #5335 üzenetére
És ha frissen vasalod ki a lepedőt (nem hajtod össze, nincs ideje összegyűrődni...)? De a fal valóban működőképesebbnek tűnik. Teheted messzebb a hátteret (illetve jöhetsz messzebb a modellel a háttértől) hogy már kiessen a DOF-ból, így az esetleges gyűrődések talán kevésbé látszanak. De egy szép színű függöny (ami már kilógta magát, nem gyűrött) se biztos hogy elvetélt ötlet.
Mindazonáltal igaza van Cassidey-nek, nem biztos hogy baj ha nem olyan steril a háttér, sőt. -
j.bravo
addikt
válasz
runner 125 #5127 üzenetére
A nikon 70-300VR egy teljesen áttervezett lencse, kb. annyi köze van a sima G-s 70-300-hoz hogy épp ugyanazt a gyutávtartományt fedi le...
Különbségek: ez minden használója szerint egy jó objektív. A régi 70-300 pedig sajnos azon 3-4 Nikon lencse egyike, ami nem nagyon ajánlható senkinek akinek vannak igényei a képminőséggel kapcsolatban. Ha már 70-300, akkor a Sigma APO, vagy a Tamron jobb. Na meg persze a 70-300 VR. Nem véletlenül drágább sokkal... -
j.bravo
addikt
Pauszpapír tökéletes lesz. Vagy bármilyen papír, ami elég áttetsző, nem átlátszatlan fehér
De ha a szövet szimpatikusabb, akkor egy ócska (vagy akár új), lelkiismeret-furdalás nélkül felszabdalható fehér lepedő is jó tud lenni, vagy pedig fehér vékony selyem (méteráruboltban talán még kapható "bélés-selyem", ami vékony, könnyű, és nem túl drága).
-
j.bravo
addikt
válasz
Depression #4785 üzenetére
Kifejezetten raw konvertermnek készült program betölti? (egy ingyenes pl. a Raw Therapee, egy próbát megér)
A CRW és a CR2 közül lesz valamelyik. -
j.bravo
addikt
A rawshooter tudott olyat, hogy a kézzel beállított fehéregyensúlyt, expozíciókorrekciót, meg egy sor más dolgot rá tudtad húzni a többi kijelölt képre is. Hasznos volt sokszor amikor (mondván hogy úgyis raw-ba fotózok, vagy idő nem volt) nem állítottam kézi fehéregyensúlyt fehér lapra a helyszínen, és nem kellett az összes, akkor és ott készült képre beállítgatni egyesével
De ha van az embernek "kipróbált" élesítése, zajszűrése, ilyesmije, arra is hasznos. -
j.bravo
addikt
A Nikon Capture NX nagyon jó kis progi, egyetlen (nem kicsi) hátránya hogy "batch processing" nemigen van, egyesével kell mókolni a képekkel (bár lehet hogy valaki talált már valami okosságot, hogyan lehet a beállításokat átvinni másik képre).
Ja, sajnos erős gép kell hozzá, emiatt ritkán is használom.
De ha Nikonod van, ezzel lesznek a legigazibb és mégis legszebb színek a képen, és van a progiban még pár ügyes eszköz.szerk.: most láttam drkbl hozzászólását
a picture projectben mintha lenne batch processing, bár azt nagyon rég próbáltam már.
-
j.bravo
addikt
ottkar:
Azt hiszem, ezt sietve írhattad
Ha sorba vannak kötve, akkor ugyanakkora áram kell, hogy átfolyjon rajtuk, ellenben (ha különböző a belső ellenállásuk) különböző nagyságú feszültség esik rajtukMás kérdés, hogy (az eltérő belső ellenállás miatt) eltérő töltőáramra vagy eltérő töltési időre lenne szükségük.
pitman: köszi!
-
j.bravo
addikt
Mit értesz azalatt, hogy ugyanott volt, mint korábban? (azaz sikerült a refresh-sel helyrerakni, és megjavult, vagy pedig hiába volt a refresh, nem segített?)
És elárulod, mi volt az a nem túl elegáns megoldás, ami segített?
Egyébként nagyon fura, hogy két töltéstől (a páros töltőben) megadták magukat. Hacsak nem nagyon rossz az a páros töltő, akkor azért ennyire nem szabadna meghasalnia egy normális akkunak, gondolom én. -
j.bravo
addikt
Mivel az eddigi hozzászólásaid számottevő hozzáértésről tettek tanúbizonyságot, én is meg vagyok lepve a kérdésen
Attól függ, mennyire döglött. Ha csak a memóriaeffektus miatt, akkor egy "intelligens" töltővel (cellánként vezérelt, tud kisütni és pontosan addig tölteni ameddig kell) adva neki pár teljes le/fel ciklust még lehelhető bele némi élet.
Ha ennél komolyabb baj van, attól tartok sehogyszerk: tanultabb kollégák, a tévedés jogát, mint mindig, fenntartom
ha baromságot mondtam vagy valamiről megfeledkeztem, javítsatok/egészítsétek ki nyugodtan
-
j.bravo
addikt
válasz
philoxenia #3610 üzenetére
De alaphelyzetben oldalt is és feljebb is van, mint az obi, azaz ha elfordítod a vázat 90 fokkal, akkor is felette lesz és oldalt lesz (míg a sima, vakupapucsba dugott vaku alapállapotban az obi felett, a vázat portré állásba döntve viszont mellette van).
Már ha a markolatra szerelt vaku például alatt a nyeles vakut érti, ahogy én gondolom. -
j.bravo
addikt
válasz
shyksa1 #3323 üzenetére
Kulturált képnézegető/feldolgozó programmal a jpeg képek 90, 180, 270 fokos elforgatása veszteségmentes, mivel nem kell újratömörítenie hozzá a jpeg-et.
A nézőképes dolog vagy egy adott programra jellemző dolog lehet, vagy félreértett infó...
Szerintem fordítsd meg nyugodtan. -
j.bravo
addikt
...vagy úgy fogalmazhatnék máshogy, hogy akármilyen jól működik az adott modellben vagy sem, meg lehet lenni nélküle mert egy filléres eszközzel illetve minimális odafigyeléssel pótolható. Azaz, nem ez alapján kellene vázat illetve rendszert választani. Természetesen felsorolható az adott gépekhez tartozó pro/kontra listákban, de a lista alján, lévén vannak ennél sokkal fontosabb szempontok is.
Szerintem -
j.bravo
addikt
válasz
Zoli bácsi #3300 üzenetére
Hydra-nak igaza van, nem lennél sokkal beljebb. A vázba épített képstabi mondjuk jó dolog, de lehet nélküle élni; a szenzortisztítósdi inkább marketingfogásnak jó; egy körtefecskendő legalább annyit ér (keresd meg a pixinfo-s tesztet).
Ha a Nikon rendszer olyan szempontból bevált, hogy kényelmes a gép fogása, szívesen veszed kézbe, akkor ne válts. A rendszercserével azért buknál is jónéhány 10-est... ezt is kalkuláld bele (a használt d50 vázak illetve kitek gyakran 100k alatt szoktak menni pl. az index fotós adok-veszek topikjában, bár annyira nem vagyok képben, lévén nem akarom eladni a d50-em
).
(és a d40(x)-re váltani sem érdemes, valóban)
persze ha valamelyik másik rendszer sokkal szimpatikusabb, akkor viszont minél előbb érdemes, amíg nem költöttél sokat az adott rendszerhez való objektívekre, vakukra, miegymásra.A régi nagy talpfeszültségű vakut nem erőltetném a vázra, inkább félretenném és fotocellás (vagy más, galvanikusan leválasztott) kioldóval sütném el a vázra tett másik vakuval együtt, ügyesen világított képeket lehet így csinálni. Néhány ezresért már kapsz alacsony (10V alatti) talpfeszültségű régi vakut, amit nyugodtan a vázra tehetsz.
Egy rendszervaku azonban (a Nikonhoz pl. SB-600), bár drága, komoly előrelépést jelentene.Mivel már van egy géped, ami egy elég elterjedt, és jól bevált rendszer, én csak akkor váltanék, ha nyomós okom lenne rá (p. tele lenne a sublót régi K-bajonettes obikkal, és akkor hajrá Pentax), vagy ha valamelyik másik gépet kézbe véve (nem a neten nézve), kipróbálva nagyon beleszeretsz.
A4-re, de még A3-ra is simán elegendő a D50 6Mpixeles felbontása, ha nem úgy nézed hogy az orrod a papírt szántja (ha a falra teszed ki, akkor ugye nem...)
A pénzed elköltésének a legértelmesebb módja az obicsere (Nikonból is hamarosan elérhető a VR-es kitobi, de a Sigma 17-70 is jó alternatíva, vagy egy Tamron 17-50/2.8), illetve rendszervaku (főleg fotózod a családot beltérben).Szerintem (is).
-
j.bravo
addikt
Azért valahogy mégis elég jól keresik ezeket a lámpákat, és elég szép pénzeket fizetnek értük; nem hiszem hogy véletlenül... Nem biztos hogy csak olyan nagyon mélyen jelentkezik a dolog, akár fél- vagy 1 méteres vízmélységben élő halak is lehet hogy örülnek már ha nem halogénizzóval vagy melegfehér fénycsővel világítunk nekik.
tbs: köszi!
-
j.bravo
addikt
Szerintem is ez a logikus, de akkor viszont az a kérdés, hogy a mélyebb tengeri élőlényeknek otthont adó akváriumokhoz való lámpák, fénycsövek (amikkel az igazi tengerben levő fényviszonyokat próbáljuk imitálni) miért olyan magas színhőmérsékletűek (létezik 10000K-es is), azaz kékesebb fehér fényűek?
-
j.bravo
addikt
válasz
Hydra SR #3185 üzenetére
a 2-re: némely gyártó "hot mirror"-ja (infraszűrője) nem szűr olyan durván, és valamicskét átenged; a legtöbbé azonban nem (azaz csak a hot mirror eltávolítása után alkalmas infrafotózásra).
A nagyon kevés fényben működő videokamerák CCD-i (tudom, az nem fényképezőgép), amire 0 lux és egyebek vannak írva, érzékenyek az infra tartományban is.
Mivel információim nem teljesen pontosak, off-ba tettem, de mivel hátha mégis bír információtartalommal, mentem odáig hogy ne nyomjak rá az OK gombra
-
j.bravo
addikt
-
j.bravo
addikt
válasz
Hydra SR #3141 üzenetére
Hirtelen nem emlékszem biztosan, de nekem úgy dereng, hogy a fényáram (amit lumen-ben adunk meg) csak a látható fényre (azaz csak fényre, merthogy, ahogy említetted is, az IR és az UV nem fény
) értelmezett dolog, merthogy kiszámítása során az ide-oda integrálás mellett és közben a sugárzott teljesítményt súlyozzuk a v-lambda görbével...
Nem flame-elni akarok, csak kerüljük el a pongyolaságot -
j.bravo
addikt
Lehet hogy a hajtógáz miatt (mert (igaz, enyhe) szaga is volt annak amivel a billentyűzetet fújtam ki), de ahogy a nagy nyomáson, kis térfogatra összenyomott gáz (akár a levegő is) hirtelen kitágul (ahogy kiengedjük a palackból) bizony lehűl, alkalmasint nem kicsit. A fekete billentyűzeten tényleg fehér foltok lettek (a hideg következtében a helyiség levegőjéből lecsapódó pára megfagyott, kvázi deres vagy zúzmarás lett...), amik felolvadtak és elpárologtak, persze, de a CCD lehet hogy nem úszná meg ennyivel.
Amúgy ahogy mondod, nyilván erre is igaz lehet, hogy ésszel kell csinálni és akkor nem lesz baj.
-
j.bravo
addikt
válasz
szabokarlo #2684 üzenetére
tbs-nél az igazság
De hogy a kipróbálás előtt is legyen vmi konkrétum:- kisebb, kényelmetlenebb fogású váz - ez mondjuk persze egyénfüggő, kinek mi jön be
- a legkevésbé jó kitobjektív. (mondjuk ez sem annyira botrányosan rossz mint néhol mondják; de valóban sokkal többet ki lehet hozni abból a vázból...)A Nikon és a Pentax kitobik kicsivel jobbak. A fogás - szerintem - mindkettőn sokkal jobb mint a 350d vagy 400d esetén. Ha veszel egy portrémarkolatot, akkor veri őket, de ugye a markolatot se adják ingyen.
De próbáld ki, vedd kézbe, nézz bele!
-
j.bravo
addikt
válasz
Szten Márs #1751 üzenetére
Akkor tudod miről beszélek
És ehhez jön hogy szerintük még a szappantartókompaktra is B+W szűrőt kell rakni, nem baj hogy annyiba kerül mint a gép (király minőség persze de minek a velorexre alufelni meg Goodyear gumi?), Közgyűrűből, meg objektívsapkából is a gyári jó csak, a Soligort csak nagy fanyalogva adják oda...
De ettől eltekintve, ha irtó sürgős a kidolgozás, azt még be merem vinni hozzájuk és sóhajtva kiveszek pár százassal többet a zsebemből). -
j.bravo
addikt
válasz
Szten Márs #1749 üzenetére
Bevallom, nem néztem spec. utána, csak emlékezetből írtam, merthogy meglepődtem, milyen baromi nagy méreteket is tudnak...
Hmm, itt [link] ezt írják:
''• bármilyen digitális állományról
(CD, memóriakártya, floppydisk, pendrive)
legyen az színes, vagy fekete-fehér, képeit akár 30x90 cm-es méretben is a világ legjobb minőségében percek alatt kidolgozzuk.''
A percek azért azt jelenti, hogy 1-2 óra, de ez neked gondolom még belefér. Szerdáig akkor fotózd újra, max. felbontásban
(tényleg, egyébként én nem küldenék senkit ide fotóscuccért, hacsak nem olyan hogy nem hagyja magát befolyásolni, de a kidolgozással - az árától eltekintve - elégedett voltam).
szerk.: itt [link] pedig ugyan nem 30x40 a legnagyobb méret, hanem 25x38, de hátha ez még OK...
Egy apró kis lyukban, Újpesten, az Árpád úton, csütörtök reggelről péntek reggelre megcsinálták nekem (igaz, az 13x18 volt), és a minőség is rendben volt. Feltételezem, a lánc többi tagjában is hasonló az átfutási idő illetve a minőség.
[Szerkesztve] -
j.bravo
addikt
válasz
Szten Márs #1747 üzenetére
A legtöbb helyen csinálnak, csak pár százassal többe kerül.
A Jókai u.-ban (Oktogonhoz közel) van egy hely, ahol szépen dolgoznak, szerintem ott is, na meg pl. Pálvölgyiben is a Westendben. (őket egyébként én spec. nem szeressem, mindig mindenáron mindenből a legdrágábbat akarják rád dumálni, a papírképkidolgozás se olcsó, de amikor nekem is sürgős volt és velük csináltattam papírképet, szépen megcsinálták.)
A legtöbb ''Fuji Foto Centrum'' -ban is megteheted egyébként, szvsz. -
j.bravo
addikt
Hát, nekem már volt két kompaktom, két bridge-em és most egy dslr-em, de az auto WB-n mindegyikkel előfordult, hogy hibázott, de olyan is, hogy az előre definiált WB-k közül egy se adott színhelyes képet...
Olyan pedig elég gyakran van hogy custom WB-vel tökölni nincs idő...
És erre a raw (a terjedelem árán, persze, és hogy még egyszer dolgozni kell vele) ''elég jó'' megoldást nyújt...
Szóval, ha jó a géped jpeg-konvertere, akkor általában, illetve ha minden klappol, akkor a legjobb minőségű jpeg-re állítva teljesen jó vagy.
Ha viszont nem olyan jó a gép konvertere, vagy nem klappol minden az expozícióval 101%-ig, akkor jól tud jönni.
[Szerkesztve] -
j.bravo
addikt
Üdv!
Tudtok véletlen olyan helyet, ahol digitális hordozóról készítenek papírképet jó minőségben, és gyorsan (mondjuk másnap reggel érte lehet menni), Újpest-Központtól vagy az Árpád hídtól nem túl messze...?
Munka előtt kéne beugranom mindkét nap... holnap és holnapután. -
-
j.bravo
addikt
válasz
csiga997 #1607 üzenetére
Milyen fényerejű az az obi? Ha pontos típust (az összes ráírt betűt-számot) be tudnád írni
Nem valószínű hogy egy kihagyhatatlan darab lenne, de hátha mégis.
csiga997: ha az ember, akinek mondjuk egy d50 az első slr gépe, csak úgy a fíling kedvéért szeretne egy kisfilmes Nikon vázat megfizethető áron (mondjuk max. 20k, tekintve hogy ritkán kerülne elő a táskából), melyiket lenne érdemes? -
-
j.bravo
addikt
A legutóbbi, gyors kártyás eszmefuttatatást kiegészítendő:
amit írtam, azt továbbra is úgy gondolom
Csak annyit hozzátennék, hogy ha találsz olyan helyet, ahol például a Sandisk UltraII csak minimálisan drágább, érdemes lehet azt venni, lévén 10 év garanciát ad rá a gyártó. Az elveszett képeket nyilván nem tudja pótolni, de a kártyát ki tudja cserélni, és úgy láttam, a gari neked fontos. -
j.bravo
addikt
Igazából csak sorozatlövésnél lenne jelentősége, ott is gépfüggő. Az fz5-nél szerintem nem kritikus a dolog, kétlem hogy számottevő gyorsulás lenne érezhető egy gyorsabb kártyától. Ha általában egy-két kép között legalább veszel levegőt, akkor tudsz élni villámgyors kártya nélkül.
Ui.: Persze letöltésnél is gyorsabb - főleg ha kártyaolvasóval tolod - de olyankor már jellemzően nem siet az ember. -
j.bravo
addikt
Egy SD kártya az egy SD kártya, miért lenne csak Panával használható?
Illetve, miért lenne egy gép csak adott márkájú SD kártyával használható?
(az Olympus mondjuk csinált olyan huncutságot hogy bizonyos gépeinek a beépített panoráma funkciója csak Olympus xD kártyával ment, de más ilyenről nem tudok. Az összes többi funkció - fotó, videó - pedig ment ott is mindenféle kompatibilis kártyával.) -
j.bravo
addikt
válasz
Hydra SR #1555 üzenetére
Én pont fordítva olvastam - mondván hogy a Canon alapértelmezésben kicsit erősebben szaturált színekkel operál, ami természetfotónál előnyös, portrénál viszont a semlegesség jobb -, de igazából ma digitális világban már szvsz semmi jelentősége....
(Úgy játszol a PS-ben a színekkel, ahogy akarsz, ugye. Esetleg ha a természetes bőrszínt jól adja vissza valami, akkor még utómunkára is hangyányit (de tényleg hangyányit) alkalmasabb, mintha ''szépítene'' a színeken. De az emberi bőr tónusainak leképezésében az elterjedt vélekedés/urban legend szerint leginkább a Minolta vázak vannak ott nagyon...)
De ha megnézed, akkor a legtöbb riporter Canonnal nyomja, a nagymenőket (NatGeo stb) kivéve talán több természetfotóst is látok Canonnal, a divatfotók, egyéb üzleti célú portrék meg inkább Nikon. Bár még inkább középformátum.
De mindegy
Amíg nem ebből élünk (de egy szinten akár még akkor is), nekünk bármelyik rendszer alkalmas. Szerintem. -
j.bravo
addikt
válasz
noszlig #1552 üzenetére
A márka/rendszer dologról annyit (nyilván ezeket már tudod, de nem lehet elégszer mondani), hogy vedd figyelembe:
- van-e rokon, haver stb, akinek már van egy szettje és lehetne objektíveket, vakukat egyéb kiegészítőket kölcsönözgetni egymásnak (nyilván ehhez azonos rendszer kell)
- nézegess velük készült képeket, de főleg vedd kézbe, nézz bele, tekergesd a tárcsákat-gyűrűket stb. Amelyikbe ''beleszeretsz'', azt kell megvenni. Ha örömmel veszed kézbe a gépet, jobbak lesznek a képeid is.
- ha esetleg valamely nagyon speciális területet már kiszemelted, mint jövőbeni fő fotótémát, akkor annak nézz utána, hogy ehhez az adott területhez melyik rendszernél jobb az eszközellátottság. -
j.bravo
addikt
válasz
noszlig #1547 üzenetére
Bár az árakkal nem vagyok tisztában, MekkMaster és biggame szavaiben van ráció.
Ha egy 20d 150k körül van, akkor egy 10d-t én ha nem is 90kra, de max. 100-120k-ra saccolnék. A kamerakáefté jó ötlet
Amúgy szerintem a 10d egy teljesen jó gép, ha tényleg hibátlan, és a zárban még van némi tartalék, akkor én nem biztos hogy jobbat akarnék nála. Vázat úgyis hamarabb cserélsz majd mind objektíveket (már ha tényleg belelendülsz, vagy már belelendültél), az EF bajonett meg EF bajonett -
j.bravo
addikt
- az itteni Digitális fényképeim topik
De ez nem olyan, hanem sokkal jobb. Épp a pontozás hiányától, meglehet
De nincs bosszúból illetve a kreditért pontozás és egyebek....
- fotovilag.hu - itt a képfórum nevű rész a pontozós-értékelős [link] Már rég tettem fel ide képet, de pár hónapja még jóval normálisabb volt a közönség hozzáállása mint a fotózzponthun.
- photosig.com [link]
Az alábbiakra nem regisztráltam, csak tudok a létezésükről, nézd meg őket ha gondolod
- fotohaz.hu [link] ill. itt FotóAréna
- topfoto.hu [link]
- photo.net [link]
- flickr.com [link] (itt mondjuk nem vagyok biztos benne hogy van-e pontozósdi is)
Hirtelen ennyi
[Szerkesztve] -
j.bravo
addikt
válasz
Hydra SR #1495 üzenetére
Ha bemész a Soóshoz a József Attila utcában (az Erzsébet térnél) vagy az optika-kamera (vagy fordítva?) káeftéhez a Bajcsyn (az Arany J. u metrómegálló és a Bazilika között), néhány ezresért kapsz olyan automata (tirisztoros) vakut, aminek dönthető a feje, jó esetben még forgatható is. Persze full manuálisban is működik ha akarod. A soósnál még egy digitmultimétert is előkotortak nekem a fiókból, amikor kértem hogy nézzük már meg mennyi a talpfeszültsége. (ennek kevesebb volt mint 5V)
Az enyémet ( [link], [link], [link] - ja, a rácelluxozott diffúzort már én berheltem rá, nem így vettem) még drágán is vettem szerintem; ennél olcsóbban is kapsz.
(9e Ft volt, de nagyon akartam a szilveszteri bulira egy vakut... sokalltam érte de ez legalább tényleg meglepően jól működik, és dönthető-forgatható, és elöl is van egy külön bekapcsolható második reflektor)
De érdemes nézelődni a vaterán és hasonló helyeken is evégett.
[Szerkesztve] -
j.bravo
addikt
Ha már így beindult a biznisz
Egy (sima középpontos) vakupapucs jönne jól nekem nagyon. Régi döglött vakuról talp van, de kéne még egy papucs az ''off-camera'' kábelhez...
-
j.bravo
addikt
válasz
Hydra SR #1440 üzenetére
A vázzal kapcsolatban majd a Canon tulajok
A RAW-ra: milyen konvertert használsz? A rawshooterben elég jól lehet hagolni a zajszűrést - lehet hogy csak én vagyok igénytelen de nekem az esetek túlnyomó többségében tökéletesen megfelelt. A Bibble nevű raw konverterben viszont benne van pluginként a NoiseNinja, nagyon sokrétűen beállítgatható - mondjuk maga a konverter szerintem kevésbé kényelmes mint a rawshooter.
(persze nem sokáig használtam, csak pár kép erejéig, de arra elég volt hogy lássam hogy egy jól használható progi az is, ha nem szoktam volna már meg az RS-t, akkor vsz fel sem merült volna hogy mást használjak). -
j.bravo
addikt
válasz
belluska #1431 üzenetére
Csak próba erejéig, vagy árulod a gépet?
Merthogy most már tényleg csak a kíváncsiságomat elégíteném ki vele, mert az A1 árából (a döglött ccd-s sztorit gondolom ismered, az enyém is megdöglött, akkor még nem ásták elő Sonyék a pincéből a maradék 3 raklap ccd-t, szóval nekem kifizették a számlán szereplő árat) meg persze kicsit hozzátéve vettem egy Nikon d50-et - szóval most már pentatükörbe kukucskálok(pentaprizma persze még jobb lenne, de azt majd idővel).
Nagyon fájt a fogam tavaly nyár végén egy olyanra (főleg hogy az A1-et megszoktam, ami elkényeztetett), de dslr-ről már kevés esélyét látom hogy bridge-re váltanék visszaMásodgépnek jó volna de annyi pénzem sajna nincs. Ha lenne, akkor inkább egy fényerős teleobjektív...
Mindenesetre rendes vagy, köszönöm! A topikot már ne terheljük vele, PÜ-ben leszervezhetjük.
[Szerkesztve] -
j.bravo
addikt
Sajnos olyanba pont nem tudtam belenézni, de a speckók alapján tényleg OK lehet: egyetlen valóban nagyfelbontású EVF-ről tudok: a Konica-Minolta A2 evf-éről. Emiatt erősen gondolkodtam is anno (mielőtt az A1-et vettem) hogy olyat keressek, de annyira tetszett az A1 is, és annyira nem vonzott a 8MP és a jóval magasabb ár, hogy maradtam az A1-nél...
Szóval az A2 EVF-e majdnem 1MP-es (nem 118e, meg 230e képpont, hanem 922e képpont). Azért megnéztem volna -
j.bravo
addikt
válasz
biggamer #1345 üzenetére
Mintha 2kg lenne, illetve az edigitalban a srác azt állította hogy neki elég volt megtartani egy 30d-t egy 70-300-zzal (vagy 75-300?)...
A képekkel kapcsolatban a medve bőrére nem merek ígérni semmit, próbáltam már a d50-nel is táncot fotózni, nemcsak az A1-gyel anno, de a d50-esek is elég vackok lettek (igaz akkor még kézből, beépített vakuval, és egy ultragagyi kölcsönkapott Sigma 70-210-zel próbáltam, de nem csak azon múlt, hanem rajtam is, tudom.)
-
j.bravo
addikt
válasz
csiga997 #1315 üzenetére
No de Mester, tőled azért komolyabb hsz-t vártam
(mellesleg van olyan h teleszkópos partvisnyél?teleszkópos zuhanyfüggöny-karnis van itthon, de partvisnyél speciel nincs
)
A többieknek (is) köszönöm!
A hasfájásom az, hogy - mivel legtöbbször portré állásban kéne tartanom a gépet, valami fej muszáj rá - ha a meglevő Manfrotto 352#RC gömbfejet átszerelem, azzal normálisan használható lesz, vagy csak kínlódni fogok és muszáj lesz szerezni egy monopodra való fejet/csuklót? -
j.bravo
addikt
Ehhez [link] esetleg hozzá tudtok szólni...?
-
j.bravo
addikt
Mérd meg a talpfeszültségét (belapcsolva, feltöltött állapotban), és ha elég alacsony, akkor használja nyugodtan.
Valahol benne kéne legyen a gépkönyvben hogy meddig bírja. 6V-ig biztos (Nikon gyári vakuk is ekörül mozognak), de valószínűsítem (ellenőrizd!) hogy még 12V is OK.
[Szerkesztve] -
j.bravo
addikt
válasz
kapcs-ford #1294 üzenetére
3:2 a hagyományos (filmkocka mérete 36x24 mm)
4:3 a ''digitális'': megegyezik a ''tradicionális'' képernyőfelbontás 4:3 arányával (800x600, 1024x768. A legújabb 1280x1024 az ugye már 5:4) -
j.bravo
addikt
Látod ez eszembe se jutott. Lehet hogy jó ötlet pedig; de a 3 napos cseregariba bele kéne férjen. Kérdezz rá, és ha nem bízol benne h 2 nap múlva visszavennék, vagy nem akarsz várni az új szállítmányra
, akkor csekkold; ha van min, azaz tudsz vinni laptopot (meglepődnék és hatalmas piros pont lenne nekik ha ehhez engednék használni a bolt PC-jét, monitorát).
-
j.bravo
addikt
Köszi
BEE: közhely, de hogy benne legyen a dobozban minden aminek kell, és hogy hiánytalanul meglegyen lepecsételve a garanciajegy.
Ha rendes helyen veszed (úgy tudom igen), akkor más gond nem nagyon lehet...
De vsz engedik rögtön frissiben kibontani, ha gondolod próbáld ki, kattints párat, ha esetleg tökhalott, az látszik. Ja meg ha külsérelmi nyom van rajta (helytelen szállítás vagy a dzsunkán véletlen a selejtkonténerből csomagoltak), akkor persze kérj másik példányt.
Persze ezek abszurd, extrém esetek, nem szabad hogy előforduljanak. -
j.bravo
addikt
-
j.bravo
addikt
Eszerint [link] és eszerint is [link] az ekvivalens (kisfilmes rendszerre átszámított) gyújtótávolsága 39mm - 117mm.
Ebben a cikkben [link] pedig találsz kissé legörgetve egy táblázatot, ami a kisfilmes rendszerben a különböző gyújtótávolságokhoz tartozó látószögeket megmutatja.
Azaz, esetedben, a legnagyobb látószög valamivel kevesebb mint 63 fok (55 és 60 közöttre saccolom, de tévedhetek); a legkisebb pedig valahol 18 és 23 fok között van.
De az öregebb rókák (pl. csiga997) lehet hogy tudnak képletet is, amivel a gyutávból a látószög kiszámítható.
(Ha nagyon nekiállnánk, vsz. a leképezési törvényből - ami egyébként csak annyi, hogy 1/f = 1/k + 1/t, ahol f a gyutáv, k a képtávolság és t a tárgytávolság - le lehetne vezetni, de hirtelen nemtom hogy a k-t, t-t honnan is kéne mérni pontosan (nem egyetlen lencséről, hanem lencserendszerről lévén szó), és hogy nem kéne-e hozzá még valamit tudnunk.) -
j.bravo
addikt
válasz
Szten Márs #1076 üzenetére
Másfélszeres sorközzel (ilyen beadandókat a legtöbb helyen így mérik), nem túl kicsi (mondjuk 13-as) betűmérettel, fejléccel, lábléccel, nem túl keskeny margókkal a wikipedia-s anyagok nem teszik ki? (mondjuk fordítani akkor is kell...)
-
j.bravo
addikt
Gyakorlatilag bármilyen átlátszó műanyag, ami nem teljesen víztiszta, hanem mondjuk mattított, vagy más módon homályosított, az jó lehet, érdemes próbálkozni. Kezdetnek mondjuk a teszkószacskó, vagy az a fajta apró lyukakkal teli, amibe a zsemléket lehet rakni a közértben.
De van pl. az az átlátszó irattartó (''iratbugyi''), ami kicsit érdes felületű; vagy némelyik cd-mappa ennél érdesebb áttetsző műanyagdobozban van.
Egy másik fórumon az objektív tövére húzott verziót valaki jégkrémesdoboz aljából csinálta(az irattartós is többeknek bejött)
(csapos2 fórumtárstól kaptam háttérvilágítást elosztó fóliát megdöglött lcd monitorból, nekem most épp az van, ha budapesti vagy, szívesen adok belőle, jóval többet küldött mint amennyi nekem kell).
Szóval az első, kezed ügyébe kerülő cuccal próbáld ki, és ha nem is jó, de bármi előremutató jelet látsz, akkor érdemes folytatni és új anyagokat keresni. -
j.bravo
addikt
A makrós topikban BEE mester mutatott pár ügyes diffúzort...
[link]
[link]
Még pár hasznos észrevétel/ötlet pitman mestertől BEE hsz-ére reagálva, ugyanazon topikban:
[link]
BEE szalagos megoldását én a karácsonyi családi összejöveteleken alkalmaztam, jóval hatékonyabb volt mint vártam. Hogy kevesebb vakufény ''vesszen el'' de ugyanúgy a sima szembevakuzásnál diffúzabb legyen, fenthagytam a matt szalagot és hátulra tettem még egy fehér lapot (a gép lcd felőli oldalára), ami a szalagról hátrafelé visszavert fény visszaküldte előre (de már szórva).
Hydra SR:
Ha jól tudom (a tévedés jogát fenntartom), az s5500-zal ellentétben, ahol külső vakufénymérő van (ez az egyik hasznos dolog, amiben jobb az s5600, ott mintha TTL lenne), az FZx stb a lencsén keresztül méri a fényt, ha méri.
Ha valóban TTL, akkor a diffúzoros trükk bejöhet (külső vakufénymérővel is, de ott nagyobb szívás, én az s5500-zal anno fel is adtam).
[Szerkesztve] -
j.bravo
addikt
válasz
Fryskitt #936 üzenetére
Khm, szerinted?
(Ha nem csak ugyanolyan a csatlakozó formája, hanem valóban a lábkiosztás is azonos, akkor illene neki menni. Nekem speciel a Canon A60 és a Fuji s5500 oda-vissza ment egymás kábelével: mindkettő szabvány bekötésű volt. Ez persze nem teszi biztossá hogy az s3 IS is menni fog, de valószínűsíthető.) -
j.bravo
addikt
válasz
Hydra SR #903 üzenetére
Elenben sima felüláteresztő szűrő létezik, gondolom (mintha némely fényképezőgépgyártó is alkalmazna ilyet a CCD előtt): az infrát nem engedi át, a láthatót és az UV-t viszont igen.
Ha emellé odateszel még egy aluláterseztő szűrőt, ami viszont az UV-t elnyeli/visszaveri, a láthatót és az infrát viszont átengedi, akkor ez a ''szendvics'' már sávszűrő, ami csak a láthatót engedi át.
Rosszul gondolom...?
Ui.: sajnos fogalmam sincs, hol lehetne ilyen felüláteresztő infra szűrőt beszerezni, az is lehet hogy tévedek, de tényleg úgy rémlik hogy sok gépben van ilyen. -
j.bravo
addikt
Attól függ mi a célod a cd tartalmával a jövőben. Ha csak monitoron lesz nézegetve, akkor én felbontást csökkentenék képernyőnyire, jpeg quality-t hagynám mondjuk 95-ön.
Ha akarod őket nyomtatni, akkor mondjuk a legjobb ha nem piszkálod egyáltalán
De ha valamit muszáj, akkor is a 71%-os jpeg már elég durva szerintem, én inkább a felbontáscsökkentést választanám.
3,5MP-ből még simán lehet nézhető minőségű 13x18cm-es képet nyomtatni.
De leginkább beáldoznék még egy cd-t. -
j.bravo
addikt
válasz
sandokan66 #836 üzenetére
Legjobb tudomádom szerint nem vonatkozik a rekeszértékre.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen autót vegyek?
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Autós topik
- Anime filmek és sorozatok
- One mobilszolgáltatások
- Házimozi belépő szinten
- Trollok komolyan
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- Xbox Ultimate előfizetések
- Bomba ár! Dell Precision 5530 - i7-8850H I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I P1000 I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest