- MIUI / HyperOS topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Speeedfire
félisten
Sziasztok!
Az eddigi kőkemény 2 évemet könyvbe szeretném tenném. Tök jó érzés lenne lapozni. Eddig ezt terveztem meg a best fótónál. Vélemény? Hogy lehetne jobban rendezni? Próbáltam téma, és szín alapján. Illetve vegyesen, hogy egy erősebb, majd egy kevésbé erős fotó. -
Speeedfire
félisten
válasz
vihartigris #30051 üzenetére
Ah, értem. Én inkább valami oktató anyagot vennék. Akár itthoni, vagy külföldi fotóstól.
Pár a portré fotózás elég sokrétegű. Fény, ruha, póz, szögek, retus stb -
Speeedfire
félisten
válasz
vihartigris #30046 üzenetére
Szerintem nézz yt videókat, ws-okat ezzel kapcsolatban.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Ricardo128 #30025 üzenetére
Ilyenek vannak nekem is, vettem vagy 20 darabot.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Lassú Víz #29984 üzenetére
+1
De azt azért ne felejtsd el, hogy ez kezdőnek az állandó fény sokkal egyszerűbb. Nem kell a vakukkal játszani, egyből látja a végeredményt.
Viszont én mindenképp led-es izzókat tennék bele, és olyat aminek lehet remote vezérelni a fényét, és legalább 90+ a cri értéke. pl az ikea-s, vagy rendes sl60-ból 2db
vond: Nekem volt x1t, most xpro van. Xpro azért jobb, mert nagy a kijelző gyorsan lehet vele állítani. X1t kisebb, olcsóbb. De tudásra kb ugyan az. Én az x1t-t venném. X2-t nem ismerem.
Amúgy pro tipp a tt600 ilyenekre. Nekem van 1db tt685 mindenre, 2db tt600, az ad200 mellett. Pont nemrég vettem egyet használtan Studitól, de ebay, ali oldalakon is olcsón van. -
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #29976 üzenetére
Nem voltak selejtek.
Ma hoztam el, egy nagyon rapid teszt csak. Gyors összeraktam, vágtam papírból mintát, és beleraktam a dia helyére (ide majd csinálni kell fémből, papírból mintákat). Néztem alin kész mintákat, de sokallom. [link]
Pár fotó róla. -
-
Speeedfire
félisten
válasz
Teasüti #29950 üzenetére
Igen, meg volt húzva rendesen. Én is erre gondoltam. Leszedtem, majd újra vissza. De akkor is volt, hogy állítottam fényt, vagy a modell haját igazítottam meg. Vissza mentem, és nem villant el, de a 2. és a többi már igen.
Más.
Csináltam tegnap én is klisés reluxa mögötti világítást. De áhh...
Vakuval próbáltam volna, de nem jött össze, mindig csak lány fény volt. Nem jött ki az árnyék.
Végül állandó fény mellett oldottam meg. De annál is sokat kellett játszani a távval, és az erőséggel.
Van erre valami bevált "recept"? Ha "éles" árnyékot szeretnék elérni a modellen, vakut/állandó fényt használva, és a fényforrás előtt forma van? Remélem jól írom le.
Láttam olyan fotót, ahol a vaku előtt kartonból kivágott íves ablak forma volt. És a kész fotó olyan volt, mintha egy bazi nagy ablak lett volna szobában. -
Speeedfire
félisten
-
Speeedfire
félisten
Ma egy párszor megviccelt a rendszer. Volt, hogy nem villant el minden vaku. Most vagy a kioldó kezdi megadni magát, vagy az új gépemben van valami beállítás ami miatt alvóba megy. Hogyan lehet ezt kideríteni? A73, és godox xpro. Elemek, akkuk fullon voltak.
-
Speeedfire
félisten
Szoktak országszerte. Nemrég volt itt pesten is, sőt. Úgy rémlik, hogy lesz is.
Én csak fotós csoportokban látom, hogy elég jól pörögnek. Szoktak kimenni külföldre is ws-t tartani.Az élességre annyi, hogy egy sigma 1.4-es is penge éles. Mást meg pl rekeszelni kell 2.0-ig is akár. Illetve sok múlik, hogy milyen gép. Van-e szemkövető af pl.
Én a hétvégén a 90-es sony makróval dolgoztam. Nagyon jó kis obi. És hiába 2.8-as kellően mély a kép, és penge éles.
-
Speeedfire
félisten
válasz
topikk #29871 üzenetére
Szerintem egy studió, üzleti portré, smink jellegűnél érdemes, és kell rekeszelni f5-f10 körül. Pl egy fasion már lehet akár szerintem 2.8 körül, egy glamour, budoir, kinti meg még szűkebb. Ott nem az lesz a lényeg, hogy a füle töve éles-e, senkit sem érdekel. Mert nem az a téma.
Persze ez csak saját vélemény, meg amit én látok a nagyvilágban. -
Speeedfire
félisten
válasz
Simulacrum #29860 üzenetére
Én imádom a 135 mm-t. De kevés helyen jó, legfőképpen kintre. Épp emiatt jobb a 85. A 35 meg tök jól kiegészíti, mert még jó portrera is, de kellően nagy akár általános célra is. Illetve nincs akkora ugrás a 2 látószög között. Minden másra meg vegyél zoomot.
-
Speeedfire
félisten
35/85 legjobb.
-
Speeedfire
félisten
válasz
mikrofon #29814 üzenetére
Tesztekben nem láttam annyira acélosnak az xt3-t fókuszban. Ettől még lehet jó.
Ezeket a viltrox obikat nem is láttam, én csak einfinityt néztemJó tudni.
Ja, nem. Marad az a73 nekem. Már meg van rendelve, nagyon várom. De még legalább 2 hét...
Kellett sajnos a FF a portrék miatt, hozta is amit elvártam tőle. Jobb dinamika, jobb rajzolat, obik olcsóbbak ekvivalens dof mellett.
Csak tényleg ez a fránya fókusz, meg a WB. Ha ezek jók lettek volta az a72-ben nem adom.
Mert nekem az érintő kijelző, jobb akku, állat szem fókusz, meg a többi nem mozgat
Így is azt néztem, hogy az akku 30e bele... -
Speeedfire
félisten
válasz
randras_83 #29804 üzenetére
Ezek a fuji tulajok. Ti tuti bandába verődve fotóztok.
mikrofon: Sony apsc nem játszott? Az üvegek, meg a fókusz miatt elég jó választás lehet. A fuji nekem is tetszik, egy jó xt3 engem is megfogna.
De mindig valami kompromisszum kell. Ahhhh. Nincs olyan, hogy a legjobb gép. -
Speeedfire
félisten
válasz
vihartigris #29802 üzenetére
Apsc vagy közép? Éles váltás az A9-ről.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Teasüti #29794 üzenetére
Nem az auto a kulcs, hanem a total expo. Kiválasztod mind, megnézed hogy melyik az amin szerinted a legjobb az expo. Katt rá develop módban, és total expo. [link]
Én LR-el kezdek. Beállítom a fényket, színezek. Majd PS, és ott tovább dolgozok vele. Rövid videó. [link]
1 óra amikor nagyon közeli a fotó, és sok a hiba. De egyre gyorsabb vagyok. -
Speeedfire
félisten
válasz
Teasüti #29789 üzenetére
LR-ben 2-3 kattintás.
Amúgy meg mivel kb egy lokáció van, minimális az eltérés. Engem mondjuk ez nem nagyon zavar, mert minden képet egyesével dolgozok fel. Fotónként 30-90 perc retus."De a fény az fény"
Én is azt hittem régebben, de nem teljesen. Még a fényterelő se teljsen mindegy. De kis pénz, kis foci. Nincs keret profoto/hansel cuccokra.
Szerintem vedd meg kintről. Nekem is az AD200 kintről van, meg pár rendszervaku is. Esetleg eglobal, einfinity.Ikea:
- táv
- izzó
Van belőlük szett is.
mikrofon: Melyik sony volt az? Nekem az a72 mért össze vissza, de az a73 már jobb elvileg. Én is most adtam el a 2-est, és várom a 3-ast. Jó lenne már.
Igen, ilyesmi LR alatt is. Ki kell választani, hogy melyik legyen a "main", és ahhoz igazítja a többit is. -
Speeedfire
félisten
válasz
Rapid136 #29785 üzenetére
De épp emiatt kellene neki először automata módban használni, ahol rekeszt választ. Aztán csá. Utána majd ráérez.
Engem pl sokan ki szoktak röhögni, mert ritkán használom M módban. Tök felesleges, a gép számol mindent IS.
A mód, expo komp -0.3 - -1.0 között, rekesz nyitva, vagy picit szűken, iso automata vagy 100. Vaku ttl mód, és mondjuk ttl - 0.3 - -1.7 expo. Viccesen egyszerű
Kb a fotózások 90%-át lefedi. De a maradékban is jelzi a gép, hogy mennyire alexpos, vagy sem a fotó. Így egyből lehet kompenzálni picit.
evko: Ott a yt, annyi ilyen anyag van bakker. Még a gyártók is csinálnak ilyet. Az adott géppel konkrétan megmutatja, hogy mit hova állíts be. De jó kiindulás haza vonalon Budai Petur szvsz. [link] [link] -
Speeedfire
félisten
Sok studióban van ilyen 60-as. Nyílván a 100-as jobb lenne. De szerintem simán használható, max picit jobban felnyod az iso-t, ha bírja a géped.
Minden másra meg ott az ikea-s izzó, amihez van táv, és 90+ a cri értéke.
evko: Sok sebből vérzik ez a kép sajnos.
Inkább használd "A" módban ha ennyire nem megy. F22, és 1/40 nem annyira jó, főleg hogy szerintem ebben a gépben nincs is stab.
Ha már ilyen a téma, és manuálozni szeretnék akkor. 1/200-500, auto iso, és F2.8-F5.6
Az 1/40-et elég nehéz kitartni kézből, főleg ha a téma még mozog is. Mozgó témánál legalább 1/500 legyen.
De újra írom, inkább "A" módban lődd őket. Auto iso, és te állítod be az F értéket. -
Speeedfire
félisten
RawTherapee esetleg? Jó kis cucc.
-
Speeedfire
félisten
válasz
randras_83 #29732 üzenetére
Csak az Olympus JPG a jó.
Intézem, mindig félbe marad a szervezés.
-
Speeedfire
félisten
válasz
randras_83 #29726 üzenetére
Amúgy néha a SOOC jobban néz ki, mint a raw. Nem vicc.
Mikor szeretnéd?
Amúgy meg mióta csak hétvégén lehet fotózni....utóbbi napokban is a lakásban fotóztam inkább. Hétközben se időm, se fény kint.
Tényleg meg kellene pörgetnem már a 2 lánnyal a fotózást. -
Speeedfire
félisten
válasz
randras_83 #29717 üzenetére
Anno azt írta itt valaki, hogy a szürke kártya csak az expora való. A colorchecker az igazi.
-
Speeedfire
félisten
Hát az alap ötleted nem rossz szerintem. Azért jó az állandó fény, mert egyből látod az eredményét.
Az ad200 meg mocskos jó cucc, kint is tudod használni. ND szűrővel meg nyáron, akár délben is tudsz villantani.
Én ezen indulnék el, bent meg jó lehet az állandó fény. 1db elég lehet a klasszikus portrékhoz. Hozzá egy derítő meg V flat. Ha nagyon kreatív akarsz lenni, akkor az ad200 mellé 2db tt600 és meg is vagy. Vagy a fenti ms300, ha kinovod.
Én a mai napig elvagyok az ad200 + 2db tt685 kombóval. Még egy vaku majd még kelleni fog, de nem sos. Megvagyok anélkül is. -
Speeedfire
félisten
Csak egy alternatíva, ha mindenképp kész terméket szeretnél. Godox sl60 [link]
Tény, hogy az ad200 árából 2db ms300 is kijön.
Mondjuk én a kezdetekben simán elvoltam tt600-as vakukkal is. 20e darabja csak, hozzá egy raklap ikea laddo.
Bár szerintem ha csak kipróbálni akarod, akkor tényleg az ikea led izzó a legjobb, 20e az egész szett kb. -
Speeedfire
félisten
Az a vaku szinkron idő. Jellemzően 1/160, vagy 1/200. Felette már a vaku nem tudja, ott kapcsol be a hss mód, ha van persze.
Az 1/800 - 1/2000, hogy annyi idő alatt tudja a teljes erőt leadni.
Pl tolsz egy 1/160-ast, de ő 1/2000 alatt végez már vele, a madarék időben meg vissza tölt.
Nem tudom, hogy így érthető e. Bár szerintem itt téged csak megzavart ez.De ha nem vagy annyira otthon ebben, lehet jobban járnál egy állandó fénnyel. Aminek lehet legalább az erejét állítani, ha a színhőt is lehet mégjobb.
Olcsóbban meg 2-4db ikea izzó cri értéke 90+, hozzá egy távirányító és kész is vagy. 10-15e ft-ból. És nem kell lemondani kb semmiről. -
Speeedfire
félisten
[link]
"A Godox MS300 egy klasszikus feszültségvezérelt vaku, nem pedig IGBT áramkörös, mint a mai akkus vakuk, és néhány gyors villanási idejű stúdióvaku szokott lenni. Ettől függetlenül az MS300 villanási ideje egészen gyors, legalábbis a gyári adatok szerint. Sajnos nincs olyan eszközöm, amivel meg tudnám mérni, így kénytelen vagyok a gyári adatokra hagyatkozni, ami 1/800s – 1/2000s. Látható, hogy nincs oltári nagy különbség minimum és maximum erő között, ez is bizonyítja, hogy nem IGBT vakuról beszélünk. És az is látható, hogy ezek igengyors villanási idők, összehasonlításképpen az IGBT vakuk jellemző 1/200s – 1/20.000s közötti értékével. Ehhez képest az 1/800s induló érték mondhatni bravúros. Értsd ezalatt, ha stúdióban vakufénnyel fotózol, a Godox MS300-at használva kisebb eséllyel fog bemozdulni a modelled, ha ugrál, táncol, mozognak a végtagjai, vagy libben a haja, anélkül, hogy bármiféle speedvakut, vagy HSS gyorsszinkront kellene használnod." -
Speeedfire
félisten
válasz
Teasüti #29672 üzenetére
Tőle még azért nagyon messze állok, de remélem pár év és sikerül közelebb lennem.
--------------------------------
Nálam akkor volt ilyen aura, amikor nagyon sokat húztam a HSL panelen. Ilyenkor annyit tudsz szerintem csak csinálni, hogy addig húzod csak, amíg nincs kontúr. Aztán PS-ben tovább dolgozol vele. pl nálam is anno a lámpa körül, meg a vállnál.
Lehet a dinamika miatt van, nem tudom. Igazából az átmenet eltűnik. -
Speeedfire
félisten
Sziasztok,
agyalok hogy az elmúlt 2 év képeit egy könyvbe raknám. Ki mit ajánlana? Van köztünk olyan aki kiadványszerkesztéssel foglalkozik? A bestfotokonyvet néztem, elég jó áron van. [link]
A 20*27 vagy a 20*20 amin gondolkozok. Egyelőre ezeket válogattam ki maganak, nyílván tovább kellene még szűrni. A FF kislány lenne a borítón.
Van valakinek ötlete, tippe? Nem akarok sz*r anyagot a nyomdába küldeni. Előtte érdemes az összes fotót valamivel cmyk-ba konvertálni? -
Speeedfire
félisten
válasz
Lassú Víz #29639 üzenetére
Ez elég gagyi.
Ennyit nem szánok rá. Valószínűleg egy 30e-res jinbei lesz. Azt sokan ajánlották.
A C-stand drága, ezek amiket linkeltel még drágább.Igazából semmi bajom nem volt a mikrosat állvánnyal. De 1 év alatt 2x ment el a menet, mert műanyagból van...annyira gagyi.
-
Speeedfire
félisten
Sziasztok,
tudnátok ajánlani valami masszív vaku állványt? Legalább 250cm magas legyen.Megint tönkre ment a mikrosat állványom, így az inkább kihagynám. -
Speeedfire
félisten
Sziasztok,
ha jól tudom holnap lesz a meteorraj csúcspontja. Aki jártas csillagfotózásban tudna adni tippet? Hol, mikor lenne érdemes fotózni? Gondolkozok, hogy viszek modellt is esetleg. Valami szép előtérnél jó lehetne.
Illvet a 35mm sok lehet? Esetleg 20mm jobb erre? -
Speeedfire
félisten
válasz
INTELligent #29179 üzenetére
Hát szerintem bármelyik bolt jó lehet. 220v, digicam, fotoplus, edigital. Igazából csak tapizás, méret miatt.
Én minden táskát használtam vettem eddig. A fenti natgeo kemény 1k volt anno. De volt egy lowepro nova is tizenegypár ezer volt. Most is egy lowepro van, egy fastback 250. Ez se volt több.
Szerintem nézz körbe index-en, jófogás, fb. Hátha találsz valami jót. -
Speeedfire
félisten
válasz
INTELligent #29175 üzenetére
Hát, nem túl nagy így. Esetleg egy sima kicsi natgeo? Valami ilyesmi natego van nekem is, mondjuk nem ennyiért vettem. [link]
Egy M5ii, egy gyári vaku, egy fix, és egy 40-150 elfért benne.
De szerintem manfrotto, vanguard, lowepro táskákkal nagyon nem lősz mellé. Amúgy ilyesmi célra vettem anno én is betétet. De végül sosem használtam.
De szerintem jobban jársz, ha benézel bár boltba. -
Speeedfire
félisten
válasz
randras_83 #28952 üzenetére
Igen. 35 AF 1.4
-
Speeedfire
félisten
Sziasztok,
ff alatt a 35mm-em nagyon torzít. M43 alatt az ekv 35mm nem torzított ennyire.
LR alatt ahogy nézem a lens profile megy is, ott van hogy built in.
Mi lehet tenni ilyenkor? -
Speeedfire
félisten
Köszi mindenkinek. Maradnak a jpg fájlok, meg a raw amikből szerkesztettem.
Ez a onedrive nem is rossz ötlet. Üzleti van, amihez 5tb jár.
Bár nem egy életbiztosítás, mert kínai céges. -
Speeedfire
félisten
Sziasztok,
ki hogy menedzseli a fotóit? Egyelőre megvan minden raw, és jpg is. De kezd elég sok helyet foglalni. Drive-ra minden nyers fel szokott kerülni, de lassan ott is betelik a hely.
Ki milyen workflow-t használ erre? -
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #28113 üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3056, 94% Akkumulátor
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- BESZÁMÍTÁS! MSI A320M R3 4100 16GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB Zalman T7 NBASE 600W
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest