Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• nemlehet

őstag

válasz Carlos Padre #29 üzenetére

Ha ugy tortent volna az mar nyilt titok lenne :D

És ezt mondod te az alapján hogy.... Trust me bro?

Azt, hogy maskepp csinaltak, mint a nyugat jol mutatja, hogy nem Nvidia exluziv, sot
    Mit csináltak máshogy? Van bármilyen magyarázatod arra, hogy mi az a magic amivel sikerült megkerülniük a problémát, hogy végső soron az AI csak mátrix műveletek halmaza. Azt, hogy ezt traineld tensor magok kellenek, minől több van annál gyorsabban megvan ez a folyamat.
    Nincs olyan if littlechineseai = true
    then tensor=magic....

Kérdezz már meg egy AI fejlesztőt, hogy mi a véleménye erről az egészről. Dobálóztik itt olyan fogalmakkal mint hatékonyabb kód amikor ez egy lózung.

Az pedig, hogy mennyibe kerult Kinanak a csempeszett hardver plane lenyegtelen, mert a nyugati piacon nem annyi ugyannannak a hardvernek a beszerzesi koltsege.
    De fogd már fel hogy nem lényegtelen... Esküszöm.... Oké hozzunk egy analóg példát. A haverod kihív egy gyorsulási versenyre.
    Te megjelensz egy RS8 Audival. Ő megjelenik egy agyontuningolt 1500 LE Supraval aminek gyári a kasztnija. Majd amikor lenyom vele akkor utána mosolyog, hogy jajj ez csak technika meg a sofőrön múlik és csak tegnap vette a kocsit a szomszéd paptól 2 üveg páleszésrt amikor ez nyilván nem igaz, mert 20 millió értékű top notch versenyalkatrészekkel van tele a motor.

Továbbra is a Deepsee-nek nem a megléte a csoda, hanem az, hogy állítólag 6 millióból készült el hobbiprojektként.

A nyugati fejlesztok ezert vannak sokkolva, mert elhittek, hogy csak nyers erovel lehet eredmenyt elerni, mikozben meg lehet oldani okosan is.

És pont ez a propaganda amit nyelsz mint kacsa a nokedlit. Én semmilyen hiteles információt nem láttam arra, hogy bármilyen úttörő megoldás született volna. Állítás van kínai részről, semmi egyéb.

De te magad is tobb szaz millio dollart emlegetsz a fejlesztessel kapcsolatban, mikozben az usa tobb szaz MILLIARD dollart kolt a fejlesztesre es senki nem latja hol a vege.

Ez meg csak szimplán de facto téves állítás. Ha megnézed az OpenAI működési költségeit az kb 3 milliárd dollár amiben benne van a teljes infrastruktúra üzemeltetés költsége, rengeteg fejlesztés magán az LLM-en kívül és miegyéb. Az, hogy Trump bejelentett egy 70 milliárd dolláros AI fejlesztési programot amiben kb semmi konkrétum nincs nem egyenlő azzal, hogy 1 db specifikus LLM modellt több száz milliárd dollár kifejleszteni. Nem annyi. Amit én olvastam olyan 200-500 millió dollár között van szigorúan véve a az LLM fejlesztése attól függően hogy mennyi és milyen adaton akarod trainelni, mennyi ideig és utána mire akarod használni.

• cami][us

senior tag

válasz Carlos Padre #29 üzenetére

az usa tobb szaz MILLIARD dollart kolt a fejlesztesre es senki nem latja hol a vege.

Főleg fizetésekre, meg infrastruktúrára. Állítólag ez fog kiváltani komplett szakmákat, közben még az üzemelés is borzasztó drága. Legalábbis feléjük.

• nemlehet

őstag

válasz Carlos Padre #22 üzenetére

De hogy a retekbe lenne már mindegy? Ha pont ugyan úgy csinálták mint a nyugat csak mondjuk a csempészés miatt 5x annyiba került amiről hazudnak abban mi az úttörő vagy különleges?

Én is tudom azt mondani, hogy 9 nővel 1 hónap alatt kihordattam egy gyereket de mivel nem igaz ezért nem is különleges.

De oké, felőlem mindenki úgy nyalja be a kínai kamut és dezinformációt ahogy akarja.

• nemlehet

őstag

válasz Carlos Padre #19 üzenetére

Egyáltalán nem mindegy, hogy hogy csinálták... Ne szórakozzunk már. Amíg az ellenkezője bebizonyosodik szerintem nyugodtan feltételezhetjük hogy ugyan úgy csinálták mint az amcsi cégek csak hazudnak róla. Rengetegszer történt már ilyen, aki követi a telekommunikációs bejelentéseket egy időben több száz "5G vezérlésű" csodabogár projektet demóztak kínában és kb mindegyikről azonnal kiderült, hogy sokszor még csak nem is 5G alapú hanem simán RC-vel távirányítják...

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés