- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Yettel topik
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Netfone
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Igazi csúcskészülék lett a Poco F7 Ultra
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Igen, ez default usb. Az siman megy. Nekem zip disk van tobb csatlakozoval, az usb win10/linux rendszeren mai napig megy.
Kozben leprobaltam es nem megy az usb-ide adapterrel az ls120-am.
De nem gond, vegul annal maradtam, hogy veszek sima usb fdd-t aztan ha gond van vele (most aktiv hasznalatban lesz) akkor visszaviszem.
Koszonom a tippeket mindenkinek.
Mas:
Kerestem szofisztikalt aron M.O.-n e-paper display-t egy projecthez.
Homerseklet/para es perc alapu idokijelzeshez.
Tervek szerint percenkenti frissitessel majd, kozben mcu sleep.
Viszont nem talaltam megfelelo meretet (3'+).
Van valami bejaratott forras gyors postazassal ahol erdemes nezelodnom? -
törölt tag
Mert nem akarok egy komplett pc-t azert tartani, hogy mondjuk a netrol leszedett anyagot usb-n atvigyem arra, majd azon kiirjam lemezre, amit atviszek az adott gepemre. Majd ugyanez visszafele, ha a retro gepemen elkeszitett cuccot akarom mondjuk elkuldeni valakinek. Erre piszkosul felesleges tartani egy kulon gepet monitorral, billentyuzettel, miegyebbel.
Amikor meg nem kell akkor kerulgethetem. Minek???A linkelt cuccokkal ugyanaz van, mint az összes többi project-el.
Nem jelenik meg az OS-en közvetlen hardverként.
De, hogy érthető legyen:
Az USB portra dugva nem jelenik meg az A: meghajtó a fájlkezelőben és nem tudok hagyományos módon írni/olvasni/formátni vele 1.44/720 formátumban. -
törölt tag
Nem vág témába ezért offolom a választ.
Alapvetően az LS120 jó megoldás is lehet és köszi az ötletet. Van is egy a szekrényben, de úgy emlékszem az is ATAPI megoldást használ az IDE porton, ahogyan az IDE portos ZIP drive, nem pedig ATA protokolt.
Ez pedig azt eredményezi, hogy igen kevés usb-ide vezérlő képes működtetni. Nekem több fajta vezérlőm is van, de egyikkel sem működött eddig. Pedig próbáltam sima 40pin és laptop 44pin adapterekkel is megoldani. (Mármint ZIP drive-ot, az LS120-al nem tettem próbát, viszont kíváncsiságból kipróbálom)
Másrészt sajnos az LS120 igen érzékeny és a retro fórumokon rengeteg leszakdt fej problémával találkozni. Szóval nem biztos, hogy sokáig kitartana.Ma reggel jutott viszont eszembe a legkézenfekvőbb megoldás az eredeti probléma elhárítására. A probléma ugye a Teac drive-ok (ez van a slim usb fdd-ben, vezérlők különböznek) pontatlan beállítása.
Namármost van minekünk egy 14 napos elállási jogunk és bár drágább alapban, de mondjuk Alza vásárlás esetén van azonnali cseregarancia kis plusz pénzért.
Szóval addig próbálgathatom ezeket, amíg nem jutok egy normális darabhoz.Másrészt egyéb megoldásokhoz nagyon érdekes a Greaseweazle project.
Ez ugye nyers adatokat ad vissza és vezérlőjeleket fogad a saját protokolon, de érdekes a mindenre is alkalmas fdd kifejlesztéséhez.Közben belefutottam egy ilyenbe is. Ez nagyon jó azoknak akik alapkiépítésű Amiga-t használnak és a netről letöltött anyagokat szeretnék lemezre kiírni, amit aztán a gépben használhatnak tovább. [link]
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
Tomika86 #20344 üzenetére
Köszi, néztem mára "Greaseweazle" projectet.
Alapvetően egy nagyon jó project, de ez annyit csinál, hogy szabadon paraméterezhető vezérlőt ad a user kezébe. Tetszőleges formátumokat képes létrehozni és azok mentén olvasni a lemezről. Viszont ez sem adja át a vezérlés az OS-nek, hanem a saját programja végzi a műveleteket a beállított paraméterek alapján.
Jó cucc, csak esetemben nem kényelmes. Nekem csak egy "buta" pc fdd kell usb kábelen.De elengedtem, köszönöm.
Szerintem megpróbálom az usb-s fdd vezérlőjét desktop fdd-vel. De ez már nem a topic témája.
-
törölt tag
válasz
ViZion #20341 üzenetére
Ahogy én látom alapvetően az a project nincs meg, hogy a mikrokontroller a vezérelt floppy-t az usb-n az os felé is látható adattároló eszköznek mutassa.
Több project-et látok én is, de ezek egyike sem egy-az-egyben az, ami kellene.
Van amikor az mcu maga ír/olvas az fdd-re, de kifelé az usb-n már nem küld vagy fogad adatot amit írhatna. Nem adja át a vezérlést az OS-nek.Elképzelhető, hogy egyetlen megoldásként kész elektronikát kell vennem és azt rádrótoznom majd az fdd-re. (vagy éppen azt amit kimentettem a rossz usb-s fdd-ből)
Fontos, hogy ismerje a 3.5l/720kB DD lemezeknél megszokott 80track/9sector felosztást.De ez így már valóban nem ide tartozna, mert nem mcu lenne.
(Külön ilyenre gépet nem csinálok, ezt a részét engedjük el, nem járható út.)
Sajnos tényleg elég nehéz megfelelő mikrokontroller projectet találni erre, ezért is érdeklődtem, hogy van-e valami, amiről nem tudok.
Ha más nincs, akkor marad a céleszköz...lanszelot:
Ismerem a linkelt usb-fdd kártyát. Ezzel kapcsolatban azt olvastam vásárlói értékeléseknél, hogy kizárólag az 1.44MB HD formátumot ismeri a vezérlő.
Persze a legtöbb esetben ez elég, de én retro gépeknél (pl. Enterprise 128, VTC) 720kB-ra formázott DD lemezeket használnék. Oda pedig ez nem jó sajnos. Bár jó lenne.Pont emiatt, hogy lehessen kvázi bármilyen formátumot írni/olvasni (de 720kB-ot mindenképpen) gondoltam mikrokontrolleres project-re.
-
törölt tag
A probléma az, hogy bár több márkanév alatt érhetőek el jelenleg usb-s floppy drive-ok, de a belseje mindegyiknek ugyanaz.
A jelenlegi problémát maga a belsejében használt Teac fdd jelenti.
Az a tapasztalatom, hogy annyira vacakul állítják be őket, hogy sok közülük a mások által írt lemezeket talán-talán beolvassa (bár a fejmozgást figyelve küzd velük), de amikor írni kell annyira elcsúszottak a szektorok, hogy a többi drive képtelen beolvasni.
Sanszos, hogy egyreszt a két fej sincs teljesen egyvonalban, másrészt megfigyeltem, hogy a léptetőmotor sincs jól beállítva.
Mivel csak usb-n érhető el, gyakorlatilag semmi korrigációt nem lehet rajtuk eszközölni, mert a kalibrációs programok nem kapnak ilyen jellegű adatokat.
A lényeg, hogy ezért csinálnám azt, hogy desktop gépekhez használatos floppy drive-okat használnék usb-re kötve.
Ezek filléres tételek, ha valamelyik problémás akkor kuka és mehet a kábelra egy másik.Egyszerű megoldásnak tűnik erre valami MCU.
-
törölt tag
válasz
lanszelot #20334 üzenetére
Egyrész már 2x leírtam, hogy USB kell. Nem tudom ezen mi olyan érthetetlen.
Másrészt a pcie kártyán attól hogy van mondjuk IDE vezérlő, még nincs floppy vezérlő. Erre írtam hogy IDE nem ugyanaz, mint a floppy.
A nagy szakértelmeddel rohadtul nem segítettél semmiben.
Egyrészt kimatekoztad, hogy nem ebbe a csoportba való téma.
Másrészt ajánlgatsz pcie IDE vezérlőt floppy-hoz.
Mindezt úgy, hogy STM32/ESP MCU-t akartam USB-s eszközként használni, mert USB-s floppy kell!!!Tudod mit, inkább ne akarj segíteni!
-
törölt tag
válasz
lanszelot #20332 üzenetére
Na akkor a részletek:
Az "IDE Controller" nagyon nem ugyanaz, mint a "Floppy Controller".
Másrészt USB-s megoldást szeretnék. De ezt említettem is.
"Azonban szükségem van USB-s floppy meghajtóra"Nem arra kértem tanácsot, hogy mit használjak, hanem arra, hogy mondjuk STM32-vel hogyan tudnék hagyományos pc floppy drive-ot USB-s eszközként illeszteni.
És szerintem pontosan ebbe a topic-ba tartozik.Közben talán találtam egy lehetséges, bár kezdetleges megoldást: [link]
-
törölt tag
Üdv.
Szeretek retro számítógépekkel bíbelődni és ehhez hozzátartozik a floppy lemez használat. Valódi lemez, nem emuláció.
Azonban szükségem van USB-s floppy meghajtóra. Sajnos az újabban beszerezhető usb-s floppy meghajtók minősége elég nagy szórást mutat, így a tervem az, hogy a hagyományos drive-ot illeszteném usb-n a modern pc-hez.Ismertek esetleg STM32 vagy ESP kontrollerrel (ezek vannak itthon) egyszerűen megvalósítható megoldást?
A régi drive-ból maradt egy ilyen vezérlő, de nem látszik rajta semmi. Van info, hogy mi lehet ez? [kép]
-
törölt tag
Nem rossz ötlet. Négy darab kijelző van, ha nagyon leredukálom, hogy mondjuk a másodperc nem kell, akkor bele is férhet.
Viszont valahogy nem olyan szépek és nekem nem is egyformák a megjelenített pixelek a különböző nokia kijelzőkön. Próbáltam a kontrasztot állítani, de max azt értem el, hogy amelyik pixeleknek nem kell látszódnia az is megjelent.
Szóval elméletben nem rossz ötlet (bár az stm32 ha jól tudom 3 spi kimenettel rendelkezik) valahogy nem lenne tökéletes.Lehet teszek egy próbát az e-paper kijelzővel. Még úgysem dolgoztam olyannal.
-
törölt tag
válasz
ViZion #20194 üzenetére
Tablet esetén van max. 5óra kijelzőidő. Nem lenne jó megoldás sajnos.
Pedig gondoltam rá, mert az is van, ahogy régebbi telefon is.
Viszont ezek mind a szükségeshez képest pazarlóan bánnak az erőforrásokkal.Már arra is gondoltam, hogy több oled vagy nokia kijelzőt egymás mellé pakolva valahogy létrehozni egy méretesebb megoldást. De sajnos annyira szorosan nem tudom egymás mellé illeszteni őket, hogy ne legyen zavaró.
Anno 3db oled-el már csináltam ilyesmit és működött csak nem volt szép, mert a fehér nem ugyanolyan árnyalata volt a 3db kijelző. Illetve itt már túl sok a pixel ahhoz, hogy alacsony maradhasson a fogyasztás. Egy sima 128x64 pixelszám elég volna csak nagyobb méretben.
-
törölt tag
Ugye itt a fogyasztás lefaragása nem a villanyszámla miatt érdekes, hanem amiatt, hogy akkuról tudjam üzemeltetni.
A kijelzőméret amiatt érdekes, hogy egy asztalra, polcra letéve könnyen leolvasható legyen, amikor az ember elhalad előtte.
Emiatt sajnos a nokia kijelző nem jó (pedig van pár darab), mert kicsi.
Oled kijelzőből láttam 2.42" méretet, ami még mindig nem túl nagy sajnos, de legalább piszok drága.
Szóval emiatt van dilemma, hogy mi lehetne megfelelő. Az e-paper kijelző egyelőre vonzó alternatívának tűnik, bár nagyobb méretben szintén nem olcsó, de legalább a fogyasztása minimális.
Ez a "szimpatikus" dolog úgy látom magas labda volt
Viccként gondoltam azt a mondatot. Lehet egy smile kellett volna. -
törölt tag
válasz
#68216320 #20167 üzenetére
"Milyen kis fogyasztasu kijelzot tudnatok ajanlani karakteres/numerikus adatok megjelenitesehez, ami megkozeliti egy mobiltelefon kinelzo meretet?"
Semmi ötlet? Csak nem vagyok szimpatikus vagy nincs igazán ekkora méretben kis fogyasztású kijelző?(Asszonynak csinálnék egy szobai hőmérő/páratartalom/hőfok/naptár és egy meglepi üzenetes eszközt Li-Ion akkuról használva)
-
törölt tag
Milyen kis fogyasztasu kijelzot tudnatok ajanlani karakteres/numerikus adatok megjelenitesehez, ami megkozeliti egy mobiltelefon kinelzo meretet?
Neztem egy relativ nagyobb i2c oled kinelzot, de mas lehetosegek is erdekelnek.
Csatlakozas szinte mindegy, stm32 meg parallel is elhajthatja, ha epp olyan. -
törölt tag
válasz
Harcipocok84 #19330 üzenetére
Lehet, hogy butaság, de mi van olyankor, ha dupla rekordot használsz az íráshoz?
1.a. első rekordba beírod a tartalmat
1.b. visszaolvasod az első rekord tartalmát
1.c. ha klappol, akkor csinálsz egy crc-t, ezt beírod a második rekordba2.a. második rekordba beírod a tartalmat
2.b. visszaolvasod a második rekord tartalmát
2.c. ha klappol, akkor csinálsz egy crc-t, ezt beírod az első rekordbaÍgy hiba esetén (crc error) van egy valid adatod.
-
törölt tag
Sziasztok.
Van ötletetek arra, hogy milyen megoldással lehetne egy microSD kártya foglalatból vezetéken kihozni az ereket?
Lehet ugyan kapni szalagkábellel extender-t, de nekem arra volna szükségem, hogy a kártya slotba belemenjen egy dummy kártya, ami a másik oldalán pin-ekben végződik.
Létezik ilyesmi? -
törölt tag
válasz
ViZion #19198 üzenetére
A kijelzők legtöbbjén eleve rajta van a pullup. Ergó arra a vonalra amin kijelző (is) van, már nem szükséges tenni, mert ha teszel esetleg túl alacsony lenne a duple pulupp eredője.
Amúgy ha már pullup:
Az ESP32-n mintha lenne belső felhúzó. Azt nem lehetne használni? (mondjuk 1-2 I2C esetén, gondolom több esetén biztonságosabb egy külső)
pl. pinMode(2, INPUT_PULLUP);
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Dell Inspiron 5406 2-in-1i5-1135G7 16GB DDR4 3200 512GB NVME 14" FHD Érintőkijelző W11Pro
- Eladó MacBook Pro 14" M1 Pro (2021) 16/512 99% akku Makulátlan állapotban!
- Újszeru GIGABYTE G5 - 15.6" FullHD 144Hz - i7-13620H - 48GB - 1TB - RTX 4050 - Win11 - 1,5 év gari
- Eladó garanciás,új állapotu projektorom kihasználatlanság miatt!
- AKCIÓ! HP Elitedesk 800 G1 USDT mini asztali számítógép - i7 4770S 16GB RAM 128GB SSD Intel HD
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Sérült I W11 I CAM I Garancia!
- Asus ROG G20AJ - Intel Core i7-4790, GTX 980
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest