- Újabb magyar banknál elérhető a Xiaomi Pay
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- One mobilszolgáltatások
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
Jah, ohh, itt nekem sem látszik, mobilon jó volt...
Annyi, h a hullámok egymást módosítják, 2 hullámból lesz egy harmadik. Az meg hogy zenénél (klasszikus vagy vokál) hol a határ... van olyan cég, aki szerint 40 kHz, erre készítenek spéci mikrofonokat, stb... minőségibb a hangzás, ha nincs levágva a felső tartomány. Talán ezért sem halt még ki a bakelit. De az audio téma is olyan, mint az aranyozott HDMI, meg az audio kábelek... van benne biztosan placebo-hatás is, de két egyforma fül sincs -
ViZion
félisten
-
ViZion
félisten
válasz
Wolfram #22679 üzenetére
Nálam 30 cm-re van egy fullra járatott 4 antennás routertől, beamforming meg minden bekapcsolva...
Viszont lehetett ott nem stabil táp, vagy rossz kód, stb...DarkByte: kb. 2-3 hetente rendelek vmit... nem volt még ilyen, h nem szállítanak. Milyen cuccok ezek, beállítások jók? Néhányan ilyen vietnámra állított linkeket osztanak, lehet az a baj?
-
ViZion
félisten
Valaki itt ajánlotta az ESP32-C3 Supermini-t (Pick 3-ban csak 743 Ft). Ezután már a Wemos is hatalmas... egy UNO már múlt századi technikának hat. OK, analóg pinek meg mittomén, de nem tudnék akkora MCU-val mit kezdeni. Egy Supermini már kipróbálva, beüzemelve ESPHome-al, jön az újabb.
-
ViZion
félisten
válasz
Postas99 #22654 üzenetére
Teljesen szubjektíven, a saját tapasztalataim alapján...
Gyakorlatilag két fontos infó van, azokat emelném ki. Gauge megfelelőbb, mert azt máshogy dolgozzuk fel, a számszerű érték csak akkor érdekes, ha a zöld tartományon kívül van. Csak mintaként egy netes bármi:
A kezdeti lelkesedés után senkit nem fognak érdekelni az ikonok, senki nem olvassa le az adatokat... ami baj a kis jószágoknak...
Viszont egy mutatóra egy hónap múlva is ha csak rápillantasz, már látod, h OK-e. Ezt lehet kombinálni Undoroid villogós javaslatával.
Pár saját kép, h ami fontos, azt ki kell emelni, lényegteleneknek meg kb. mindegy egy hét után...
-
ViZion
félisten
válasz
JulianSinulf #22602 üzenetére
erről beugrott,h vki mondta, h egy bigyóra keressek rá, van oldal, ahol free 3d print tervek vannak. azt meg hazai nyomtató céghez feltölteni, kész. végül kb. annyi lett volna, mint a bolti...
rajzra angolul, pl electronics case 3d print model . kiterjesztése keresni? hátha van kb. megfelelő. -
ViZion
félisten
-
ViZion
félisten
válasz
cog777 #22581 üzenetére
Áhh, értem. Valami koordinátor kell akkor is. Google: ESP coordinator. Nem próbáltam. Okos otthon topikban lehet, h vkinek működik így.
-
ViZion
félisten
válasz
Janos250 #22497 üzenetére
Sok apróság akciós Alin, de sok a kamu is benne. 100W töltőkábel 25 W fölé nem tudtam erőszakolni sehogy. Kép alapján ca. 8 cm átmérő smartscene kapcsoló a valóságban 2 cm... ezen a tárcsa is pici, elég macerás így tekergetni. Szal. értékeléseket, hozzászólásokat figyelni kell. -
ViZion
félisten
válasz
Arabiata #22491 üzenetére
A sulinetes elektronikánál alapabb már csak a fizika órákon volt.
Iskolát nem tudok, de biztos van levelezős műszerész képzés még.
Illetve ez is a linken volt. Ha angolul keresel, akkor rengeteg YT videó van a témában, ahol a legegyszerűbb alkatrészektől egész a CPU-ig mindent elmagyaráznak, látványosan. Gyerekeknek így mutogattam a HDD (ez is jó), SSD felépítését Infóra. Szal. ha angol megy, akkor kb. végtelen tudás van előtted, ingyen. -
ViZion
félisten
válasz
User_2 #22332 üzenetére
igen, az áramváltó az eredeti terv, fesz mérés nélkül, mert az már van mind a 3 fázison logolva. De a fenti megállapítás is jogos, h az ESP nem olyan pontos az ADC-je, kérdés, h mennyire nem? Áramváltónak is van egy pontatlansága + az ESP32 ADC... de nem gondolom, h ezzel bajom lenne. A hiteles úgyis az, amit a villanyóra mutat. De nem elszámoláshoz kell, csak felügyelni a ház részeit, hamár szétkaptam nagyfogyasztókra meg mindenféle körökre a rendszert. Láttam komolyabb ADC modult is, de annyi extra modul megdobná az árat. Fesz mérő modulra nem gondoltam, de ez is lehet opció
Most ez hátrébb lett sorolva, megjött a motoros szelep, annak kell vmi vezérlés.
-
ViZion
félisten
nincs miért
Az a fura, h mindenhol azt írják, az ESP ADC nem pontos. Viszont a Shelly cuccok ESP8266, az újabbak pedig ESP32 alapon működnek...
Akkor mi a nem pontos?Vagy ott hogy oldják meg a fogyasztásmérést? Nagyobb Shelly-ken van áramváltó, a kicsik hall sensorosak gondolom.
-
ViZion
félisten
Találtam ilyet is: [link] ez már pontosabb. ESP32 ADC-ről nem találtam imfót, csak annyit, h kb. minden pontosabb nála... akkor viszont lehet ESP8266 is, amihez BluePill-t lehet csatolni, asszem I2C-n keresztül.
-
ViZion
félisten
válasz
JulianSinulf #22325 üzenetére
Shelly 1pm van, sonoff az macerásabb Homa Assistanthoz. Feszültség mérve van mind a 3 fázison. nem a hajszálpontos fogyasztás érdekel, esp32 12 bit felbontás elég, áramváltó sem hajszálpontos. jelenleg 3 Shelly van ott, kellene még 3... 6 db wifi egy helyen, ez helyett lenne jó 1 eszköz, Shellyk mennének kötődobozba. k
-
ViZion
félisten
-
ViZion
félisten
Sziasztok!
ESP32 Wroom-al (30 pines változat) tervezgetek jelenleg. A feladat "AC power meter" lenne, a kismegszakítók után lenne a szekrényben. Terv a fogyasztár mérése (nem kell 2 tizedes pontosság) az analóg bemeneteket felhasználva, árammváltóval.
Már az elején elakadtam:
Van, ahol ADC bemenetre 3,3 Vmax-ot írnak, van ahol 1,1 Vmax-ot (ESP8266-nál ennyi az biztos).
Most még csak keresgélek, mcu ez lenne, áramváltónak ezekből a 10A 1 V és a 20A 1 V (több helyen ajhánlották, de sztem vmi kisebb jobb lenne...). Valami védelem is kell majd az ADC pinekre, de ott még nem tartok...
-
ViZion
félisten
válasz
Postas99 #22194 üzenetére
Hát... ezek... hááát...
megérkeztek és qrva jók
Még nem szereltem be, de már fogásra is komolyabb. Aki mini projectekbe van, annak nem ez lesz a kedvence. Én már próbálok inkább a tartósság/szerelhetőség felé menni, a kis méret rengeteg lemondással jár. Ezek sem szekrény méretűek, de dupla hely, mint az átlag kínai sorkapocs. De itt lehet rögzíteni a vezetéket normálisan, nem csak 0,0001 mm átmérőig használható....Gergosz: [link] ha nincs senkinek. Esetleg aprón keresés?
Néha vannak kincsek, fiókürítős akciókban.
-
ViZion
félisten
Köszönöm, meglesem ezeket este
-
ViZion
félisten
Sziasztok! Triviálisnak tűnő kérdés, de ki milyen csatit használ, ajánl? PCB-be forrasztott + lengő, illetve vezetékek között (max 24 V 5 A mindenre is elég, de szerényebb is OK).
pl. az ilyesmik nagy része kuka/katasztrófa szerelni [link] a nyomógombos verziót sem kedveltem meg. Ilyen lenne jó, ha lehet az anya ne krimpelős legyen, inkább forrasztok...
Van bevált páros Nektek? -
ViZion
félisten
válasz
Tankblock #22169 üzenetére
JulianSinulf rakná rpi-re, nálam egy kis Dell-en futnak a dolgok. Uptime nálam nem releváns, mindig mókolok, most költöztettem át, megint 1 napos
opnsense tűzfalban bízok erősen, jelszavakon és IP-range-n kívül nincs védelem, illetve SSH csak a PC portján működik a másik LAN a minden egyébnek van.Windows host-ot én elengedném, ahhoz gyáva vagyok, h ilyesmit futtassak rajta
-
ViZion
félisten
válasz
JulianSinulf #22163 üzenetére
Ha Rpi 4, akkor az elég mindenre is... SSD-re telepítsd, ha virtualizálni szeretnél (VM visszaállítás egyszerűbb), akkor van a Proxmoxnak nem hivatalos Pimox változata, erre egy VM-be HA OS, egy konténerbe AGH, kész. Win-es gépet ilyenért kár lenne elindítani. Ha kevés lesz az Rpi 4 (mert lesz rajta adatbázis, Grafana és 100 IoT eszköz), akkor átköltözteted a VM-eket, IP címeket átírod és halad tovább.
ESP8266 van több nálam, mert nincs olyanom, amire ne lenne elég. Egy kis Wemos lazán tud 3-4 hőmérőt, 1-2 relét, kijelzőt kezelni. Az I2C buszon is lehet több eszköz, 2 hő+páramérő és kijelző volt már nálam egyben, csak a teszt miatt.
-
ViZion
félisten
válasz
JulianSinulf #22159 üzenetére
Hááát, Arduinos tapasztalatokkal elég bonyolult a váltás...
Kb. annyi, h az ESP kisebb, programozni nem kell, mert a HA-hoz mindent is készen odatolnak. HA-ban pl. ESPHome-ban megírod amit szeretnél (Yaml, semmi extra, ha a formázást megszokod). Ezeket összelegózza a rendszer, kapsz egy bin fájlt, amit feltöltesz a weboldalukon keresztül, kész, működik. Utána már OTA alakítod a kedvedre...
Csak miheztartás végett egy PIR szenzor + fény- hő- és páramérő "kódja" (wifi és OTA részek nélkül, képként, mert összehúzza amúgy):
Lehet még ESPEasy-vel vagy saját kóddal is szórakozni, MQTT-n csatlakozva, de azért az ESPHome kényelmesebb, gyorsabb összerakni. HW-ben alap dolgokra Wemos D1 mini klón tökéletes, ócó. Komolyabb cucc az ESP32, abból rengeteg verzió van, az kell, ami a feladatnak megfelel.
-
ViZion
félisten
válasz
JulianSinulf #22091 üzenetére
OK, akkor nem hagyom abba a szivarkázást
-
ViZion
félisten
válasz
JulianSinulf #22089 üzenetére
"Gyártunk egy eszközt, ami képes a szívet és a tüdőt is helyettesíteni. "
hmm... milyen évet írunk?Vagy szakmaibb módon kérdezve: há'aszthogy?
-
ViZion
félisten
válasz
mindenes24 #22068 üzenetére
furatszereltet is írtam, mindegy.
YT rengeteg videó van. Elszívó azért nem egy must have hobbi szintre, kinyitod az ablakot, kész. Meg nem kell fölé hajolni... -
ViZion
félisten
válasz
mindenes24 #22059 üzenetére
...ezt írtam fentebb.
-
ViZion
félisten
válasz
mindenes24 #22057 üzenetére
...meg kell fogni
Vannak vastagabbak is.
Itthon 0,8-tól indul a móka, van 0,6-os is, de azt alig használom. Ált. az 1,2-1,6 jó választás lehet. Rég nem vettem, biztos mondják majd, h hol kapni kis kiszerelésben.
Ha közelben vagy, akkor sztem pár féle 30-50 cm-es darabot tud bármelyikünk adni, h kipróbáld. -
ViZion
félisten
válasz
mindenes24 #22055 üzenetére
Van...
Egy példa: a nagyon vékonyat egy furatszerelt alkatrész beforrasztásakor nyomni kell, mint süket a csöngőt... Egy felületszerelt alkatrésznél a vastagabbal meg egyszerre forrasztasz meg 3 lábat, nem szerencsés, ha nem az a cél... De majd tapasztalod. -
-
ViZion
félisten
Online kalkulátorral a 45 W izzónak ca. 16-os rézkanóc kellene.
De a feladatból nekem úgy jött le, h ez egy működő konfig, ami most nem működik és hol a hiba. Ezért a keresztmetszet itt nem releváns, hiszen má' világított.Postás, kellene valami válasz
-
ViZion
félisten
Anno telefonosok meséltek durvákat: a telefonkábelt itt tanyán elvágták, eltépték inkább, nem szándékosan. Majd -h legalább ne lifegjen, vagy kitudja miért- a jóemberek összekötötték egy bálamadzaggal. A telefonosok meg egy délelőtt rohangáltak (4-5 km-es szakasz), h hol a hiba, mert a szakadást így nem látták...
-
ViZion
félisten
válasz
Postas99 #21991 üzenetére
"Az izzó jó, a kontaktok jók..."
elsőre ezeket gyanúsítanám. Ezek a lengő foglalatok elég gyatrák, de izzót is cserélnék, mert nekem van olyan infra, ami egyik foglalatban műXik a másikban nem (a kivezetéseknél a forrasztás túl lapos, a foglalat érintkezőt nem piszkálom, mert eltörik)... Vezeték keresztmetszetről nem volt szó.
Mi a helyes válasz? -
ViZion
félisten
válasz
Dißnäëß #21984 üzenetére
Nekünk a szárítógéppel volt bajunk, akkor keresgéltem megoldásokat, mert minden jobb, mint 60k-ért a 8 éves szárítóba vezérlőpanelt venni.
Akkor bukkantam rá, hogy VAN mosógéphez DIY vezérlés, komplett panel tervvel, rengeteg in-out-al, leírással, videóval, opensource minden. Komplett mosógépet beleztek ki, elvileg nem kellett volna, de át is vezetékezték, gondolom a videó miatt. Majd este megpróbálom megkeresni. -
ViZion
félisten
válasz
Istv@n #21932 üzenetére
Akkor a saját cuccokat át kell programozni, MQTT az egyszerűbb.
HA sem bonyolult, ha kicsit elmerül benne az ember. És ott mindenre találni megoldást, nagy a közösség mögötte. De ha a saját cuccok nem kommunikálnak a külvilággal, akkor nem a világ fog hozzájuk alkalmazkodni... Ha nem nagyon speciális kütyük, ritka szenzorokkal, akkor ESPHome jó eséllyel kiválthatja az egyedi progit, az meg fut HA alatt. -
ViZion
félisten
válasz
Istv@n #21921 üzenetére
Tailscale a minimum, amivel kintről elérhető és biztonságos.
Home-made dolgokat senki nem fogja megmondani, h hogy integráld gugli alá, esetleg a google maga.
Ha MQTT-t tudsz hozzáadni, akkor jobb a helyzet. Még jobb, ha telepítesz egy Home Assistant-ot, amivel összefogod a mindenféle kütyüidet. Ezt meg már mindenhez IS lehet kapcsolni, távolról elérni, stb... csak idő kérdése, h mennyit szánsz rá.
A programjaidnál van vmi keretrendszer, vagy csak a "nyers" arduino cuccok? Mert sok minden ESPHome-ra átrakható, ami gyönyörűen fut HA alatt. Bonyolultabbaknak MQTT, de itt is jobb az ESPEasy, ami biztosan működik. Nem mindegy, h csak a Te kódodban kell a hibát keresni, vagy a teljes kódban, ha nem működik vmi. -
ViZion
félisten
válasz
Wolfram #21866 üzenetére
Ha van Home Assistantod, akkor ESPHome és a HA tudja vezérelni a nap állásához viszonyítva. Standalone ESPEasy-vel csinálnám, ott könnyű "átprogramozni" -azaz a rules-be módosítani, h mit csináljon.
Próbálkozni érdemes szerintem, szeretek építeni, csúnya és lehet, h nem ócó, de az enyém. -
ViZion
félisten
válasz
vegyszer #21664 üzenetére
Jah, a másodregje lehet annak a kollégának, aki növény világítást tervezett pár hónapja
Multiplexerrel sokat tud kezelni. Lépcső világításhoz láttam olyant, ami mittomén 10 lépcsőfokot figyelt (nem tudom már, h mi volt a szenzor), pár GPIO-val. Van I2C-re köthető multiplexer is, meg itt egy 32 ch-os [link] -
ViZion
félisten
válasz
tibi-d #21658 üzenetére
tudom...tudom... én egy ESP
bu....ehh megszállott vagyok. Rekeszenként ESP8266, pl. Wemos D1 mini bőven elfér akkuval együtt. Ami a problémás szerintem: "A mérés időpontját a központi egység vezérli."
Nem lehet itt kompromisszum, h pl. óránként mérés, vagy ilyesmi? Mert random időnkénti mérésre sleep-et nem igazán lehet beállítani, úgy meg az akku kérdéses. B tervként lehetne mérés X időnként, amit egy fix tápos ESP "serverre" küldene, a központi egység meg kiolvassa, amikor akarja. -
ViZion
félisten
válasz
Undoroid #21630 üzenetére
Valószínűleg klón, ami alapvetően nem baj. az 5VDC stab IC-n szoktak spórolni, ezért usb helyett a VCC pin táplálás és az 5 V/ 3 V eszközök tápolása is
különa bejövő tápról/feszstabról javasolt, nem a wemos 3.3 V-ről.Ott csak pár óra adat van, belekattintva asszem 72 óra, Grafanában meg asszem 3 hónap van beállítva, bár alapvetően a hálózati feszt nézegettem, mert harcolok a 230 V-ért, ugyanis 240-253 V van, ami néha 257 is. Talán így fél év levelezés után megoldották, dec eleje óta már 240 V alatt van.
its_grandpa: nyugodtan kapcsolgasd a redőnyt.
2 kollégámnál a computherm termosztátos fűtést kapcsolgatták. Egyikük váltott, a másik meg átrakta másik csatornára, mert 5 db termosztátot kezel, az első az bukó volt. El tudom képzelni, h akkor mi lehet egy társasházas lakóövezetben...
-
ViZion
félisten
válasz
its_grandpa #21620 üzenetére
977-ért az ajándék, szervezhetnénk itt group buy-t, mert én nem ismerem/nem szeretem a kínai webshopokat. Banggood-ról rendelgettem anno, meg a kolléga ebayezik, de nem mondanám tapasztaltnak magam és félek is mindentől.
-
ViZion
félisten
-
ViZion
félisten
válasz
Undoroid #21615 üzenetére
Ismerkedésre nem biztos, h ez a legjobb. Wemos D1 mini és ezen lehet Arduinoval, ESPEasy-vel, ESPHome-val vagy Tasmotával játszani. Nem mindig a legkisebb a legegyszerűbb. Vettem Node MCU-t is, mert sok kivezetés, kis kecses-aranyos... de már a WLED-el is bajok voltak, csak vmi régebbi támogatja, utána törés, amit nem is javítottak az újabb kiadásokban. Szal. a Wemos D1 mini az MCU "etanol"
izé, etalon. Rengeteg leírás, videók, mittomén. ESP-01-nél már az is képzavar, h több féle van hasonló néven, ráadásul a klónokkal ez csak bonyolódik, sok a csapda (OK, Wmosnál is vannak bajos klónok).
-
ViZion
félisten
Anno én azért vettem, mert ilyenem nem volt, akku meg mittomén... de egy Wemos D1 mini max 2 sör árával több, de nincs vele macera. Persze lehet, h vkinek a kevesebb hely fontos, de szvsz ha az fontos, akkor egyedit kell tervezni, annak minden bánatával együtt.
Itt egy hidegforrasztásos megoldás. [link] írja is, h ez a forrasztás törik. A lábat forrasztani én már öreg vagyok, de az lenne az igazi. -
ViZion
félisten
lyukasztgattam (alja-teteje, kanócnak is meg pár kisebb Luk), így fizikailag védi körben, lehet, h a változásokra lassabban reagál, mint fém dobozban, de nekem a kinti inkább csak segéd adat. HA weather amúgy nagyon pontos hőmérsékletben (amikor figyeltem az elején pár napig).
-
ViZion
félisten
válasz
vegyszer #21543 üzenetére
Saját AdGuard Home szever, reklámokat és szolgáltatásokat blokkol. Nálam ezen kívül opnsense is van, ha felmorcosít, akkor a 0,5 MBit/sec "IoT" pipe-ba rakom, nesze neked tiktoklyutúb...
De ez a netről is lekapcsolja 21 h-kor.
PC-n van egy progi, már nem használjuk, Romaco timeout a neve, ez kijelentkezteti X idő után. Lehet napi, session, stb. kvótákat beállítani. Winfos family-t próbáltam, telepítésig sem jutottam el, olyan körülményes. Telefonra a Family link egy bugos sz@r, gyerek megkerülte, de leszedni nem lehet, azt is tiltotta, amit amúgy engedélyeztünk... -
ViZion
félisten
válasz
#99235328 #21540 üzenetére
De mindegy, h mit mérsz, az nem arra való... FET-et vezérelni tud, ahogy Aryes is írta. Nem bonyolult, filléres dolog és megvédi az MCU-t.
Nálam az OLED-et gombnyomásra kapcsolja be, asszem 50 sec-re. Szal. csak akkor műXik, ha nézem. Nem a fogyasztás miatt, hanem így praktikus. Ez nem lehet megoldás? Szenzorok (többsége) alig használ energiát, szal. azzal nem foglalkoznék külön. -
ViZion
félisten
válasz
#99235328 #21537 üzenetére
Tápot nem a GPIO adja. A 3 V szenzorokat símán a wemos 3.3 V-re kötöttem, a kijelzők ált. 3-6V vagy ilyesmit írnak, azt az 5 V-os betápra rakom közvetlen.
I2C-nél nem kellenek külön pinek, Wemos pl. nem is támogat több pinre I2C-t, csak egyre kösd mindet. Nálam 2 szenzor + kijelző ment ua. pinekről. -
ViZion
félisten
válasz
JozsBiker #21532 üzenetére
Szia! Köszönjük. Szerintem akik itt olvasgatnak, azok ismerik ezt a kínai khmmm... minőséget. Ahogy itt is és az okosotthon topikban is elhangzott sokszor, a kínaiak azt írnak rá, amit a vevő (nem a végfelhasználó, hanem a nagyker, importőr, etc..) kér.
Szal. lehetne a relék, szenzorok, okos kapcsolók nagyon nagy részét is ehhez pattintani, a szitu ugyan az. Pl. konnektoros/dugvillás okosrelé, 20 A terhelhetőség, vagy a sokat emlegetett Wemos klónok, stb... egy kalap. Amúgy nekem is Fotek klón van, elvi 25A, eszembe nem jutna megküldeni annyival. Keringetőt kapcsol, max 65 W, de ált. a 40 W állásban használom (lehet nem ezek a pontos értékek, nem emléXem).
Ohh, és a kínai TV okosítókon backdoor is van, pár hete linkeltem valahol. -
ViZion
félisten
válasz
JulianSinulf #21499 üzenetére
És mi lenne, ha semmit nem adnál meg? Akkor elvileg csinál AP-t, amiben lehet konfigolni. Má' csak ezért gondolom, mert ott van:
"/** Do not hard code anything below here unless you know what you are doing **/
/** Use the web interface to configure wifi settings **/"
Szal. ez akár egy bug is lehet. Ha nincs a Nálad előfordulóhoz hasonló bugreportban, akkor sztem tedd újra, vanilla FW-vel. -
ViZion
félisten
válasz
JulianSinulf #21491 üzenetére
Van Home Assistant-od? Mert akkor adnék esélyt az ESPHome-nak.
-
ViZion
félisten
Szerintem a Tasmota ehh...
Persze kinek mi, ez a jó benne.
Merjünk nagyot álmodni, mert azt tudjuk, h a fogyasztásmérés meg a hőmérők az okosotthon "kapudrogja". Szal. lehet mindjárt egy HA + Mosquitto broker + Victoriametrics + Grafana. Ha MQTT-t nem akar, akkor ott az ESPhome, nekem ez egyszerűbb, mint a Tasmota.
-
ViZion
félisten
válasz
joczo1337 #21472 üzenetére
Szia!
DHT11-et engedd el!Az nem való kültérre. Ha kültéren párát is szeretnél mérni, akkor arra AHT20/AHT21 az ócó és a pára része pontos, de ez I2C, közel kell legyen a boardhoz. Beltérre jó és ócó cucc.
Hőmérsékletre kültéren szerintem OneWire a megfelelőbb (pl. Dallas DS18B20 szenzor), a DHT22 drága.ESPEasy-t lehet FW-nek használni, kontrollernek a Thingspeak vagy uhh, nem is tudom mit használtam, Blynk volt asszem...
Ez nem "gyári" cloud, csak a Te dashboardodra küldi az adatokat, azt sem tudja, h mitől és mit kap. Otthoni szerverre is MQTT-t tud küldeni, ha a szerveren van bróker. -
ViZion
félisten
válasz
its_grandpa #21443 üzenetére
csak érdeklődöm, nem ismerem a LoRa cuccokat, de két eszköz nem tud egymással kommunikálni, a "nagy" hálón kívül?
-
ViZion
félisten
A mérés metódusa is eltér, sztem az AHT-nál én is csak 5-10 mérés átlagát küldöm el. A DS18B20 az kültérre megy, kap -0,5 korrekciót. Ennek csak az átmeneti időben lesz szerepe, mittomén 15°C külső felett ne kapcsoljon fűtést, ha nem vagyunk otthon.
#21434 its_grandpa: sok ócó 433 MHz cucc van, lehet majd ráveszem magam egyszer. Van fejben egy project, amihez jó lehet: a háztól 100-120 m-re egy pl. napelemes lámpát bekapcsolni... halvány wifi vétel van még ott, de figyelni a wifit túl sok energia.
-
ViZion
félisten
válasz
Postas99 #21437 üzenetére
Hazai boltból, komplett modul, a szenzoron DALLAS és még pár felirat. Ez a pontosabb:
DS vs. kalibrált: 21,0/20,7; 21,5/20,9; 23/22,4
Az AHT21-esekben majdnem 2 °C van.
A páramérésük viszont pontos. Meg is lepődtem, rosszabbra számítottam.
Ami kicsit bonyolította a dolgot, hogy a kalibrált ritkábban mér, illetve szerintem több mérést átlagol. -
ViZion
félisten
Kicsi érdekesség: ESPEasy 3 db I2C eszközt párhuzamba kezeli szépen, bódottá.
Még érdekesebb, h a 3 elvileg csúcs (DIY kategóriában) szenzor (DS18B20 és 2 db AHT21) mást mér. Legalább az AHT21-ek kb. egyformák.
Dallas 12 biten magasabbat mér, hibásan, mert nincs itt 26°C... 10 biten pontosabb.
30 sec mérések mindnek, az eredmény:
Viszem holnap és a cégnél a kalibrált hő és párához igazítom őket. Természetesen nem kell a 2 tizedes pontosság, páránál le is vettem már (+-5% eltérés is megfelel).
-
ViZion
félisten
válasz
its_grandpa #21428 üzenetére
Hmmm... annyiba kerül, mint a Wemos és a 433 MHz-hez nincs gateway-om.
Amúgy aranyos, gondolom átsiklottam felette, mert Arduino (drága) és mert nincs wifi. -
ViZion
félisten
ehh... gyerekek... az enyémek inkább felhasználók, ettől idegbeteg vagyok, h nem érdekli őket, h "mi hajcsa". A nagyot a biológia/kémia érdekli, már segíteni sem tudok neki pár éve... a kisebb nemrég kicsit tanult forrasztani (pár órát szórakoztunk, alapok mennek szépen a próbanyákon), "megfertőzöm" elektronikával... vettem egy játékot, Ő rakja majd össze holnap.
-
ViZion
félisten
A fenti feladatok (a Te kiegészítésed nélkül
) így egyben egy Wemosnak meg se kottyannak. Csak azt elemmel táplálni... ehh. Van deep sleep, de még ESPEasy-nél is írják, h néha nem jön vissza onnan...
szeretem, ha mélységében is értem, amit programozni próbálok
Ez dicséretes, főleg ha csak hobbi. -
ViZion
félisten
válasz
#99235328 #21403 üzenetére
Tapasztalatom szerint AHT20/21 az a 18-25 tartományban ugyan annyit téved (nálam 1 °C alatt volt), bent használom, ezért nem is szórakoztam %-al.
Sőt... magasan volt, így -2.9°C lett a vége. A 2m-feletti hőfok nem érdekel, ha az asztalnál ülve kevesebb van. De elhelyezéstől is függ (nálam ott pont megreked a meleg és a kis Wemos és a LED FET is fűti), meg hogy mi a célja a mérésnek. -
ViZion
félisten
+1
Igen, nálam is van. Lehet kombinálni is őket. ESPhome is tudja kezelni mindkettőt.
WLED elég sok frankó dolgot tud, szegmenseket lehet beállítani, van rengeteg gyári effekt, lehet pl. PC-ről vezérelni (ambilight, egyik első digitális led projectem volt). Több WLED-et lehet szinkronizálni, erről brutál YT videók vannak... néhányan nagyon dúúúván mindenre is pakolták. Jah, kimaradt, h WLED is tud RGBW-t is, meg a cool+warm white szalagot is vezérelni. + infó még, hogy nem kell megszeppenni, ha valamelyik az adott vassal nem működik. ESP8266 NodeMCU-val a 0.85-ig vissza kell menni, az kezeli. -
ViZion
félisten
1. régen lehet, de ma már nem. Régen volt alu is, azbeszt is, ma az sincs. Stb...
2. Mikor válaszoltam, még nem mondta, h Anglia. Később írtam is, h ott más lehet, nem tudom.
3. DC külön megy, piros és kék elvileg. Csak a választ nézted... írta, h pirosat is használna, erre írtam, h az a DC-hez van, nem használhatja 230 VAC-nál (itthon, Angol előírásokat még most sem ismerem...)
4. Automatizálás, ipari gépek, ipari szabványok, nem hiszem, h a lakóházakra is ez vonatkozik.Wolfram: Dánokról tudok nyilatkozni. Fogtuk a fejünket. Tetőtér beépítés, a vezetékek csövezés nélkül a födémben/ emelet padlóban futottak. Semmi doboz, vagy ilyesmi. És nem voltak túl acélosak, másfeles kész. De minden a szekrénytől ment.
-
ViZion
félisten
válasz
fchris82 #21314 üzenetére
Örülök, ha segíthettem. Angol előírásokat nem ismerem, van YT sorozat, ahol az EU országokat mutatják be, villanyszerelős szempontból. Érdekes dolgok vannak. PL. Spanyolban (asszem) nincs kötődoboz, mindent az aljzatban csöveznek egy baCCós nagy szekrénybe...
LED ötleteléshez érdemes megnézni ezt az oldalt. Vezérlésre is vannak megoldások -nem mind okosotthon-kompatibilis, de ötletelésre jó.
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Xbox Ultimate előfizetések
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF 160TB+400GB 2U rack - 2xE5-2683v4 (16c/32t),256GB RAM,2x10G NET,HBA330
- Bomba ár! HP 255 G7 - AMD A4 I 4GB I 128SSD I HDMI I 15,6" FHD I Radeon I HDMI I W11 I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest