Hirdetés
- CES 2026: Belépett a Motorola a VIP buliba
- OnePlus 15 - van plusz energia
- CES 2026: olcsó, kompakt, többportos GaN töltőt kínál a Lenovo
- Fotók, videók mobillal
- CES 2026: Android és iOS kompatibilis nyomkövetőt hozott az Anker Eufy
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- MIUI / HyperOS topik
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- CES 2026: Így söpört be a Garmin öt innovációs díjat
-
Mobilarena
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
tboldi
nagyúr
90000! 🥳
Sorry, képtelen voltam kihagyni.
-
válasz
SharpSA
üzenetére
Köszi, ezt a részét ismerem (volt régen áfás vállalkozásom). Ami nekem homály, az a számítógép kezelése. Úgy mondták, hogy 100 000 Ft feletti értékben vagy komplett gép esetén "leltárba kell venni", két év alatt avultatni. Nem lehet azonnal leírni a teljes összeget költségként és mint ilyen, a gép áfáját sem lehet azonnal egyben visszaigényelni.
-
SharpSA
veterán
Egyszerű ez a rész. A cégnek vannak kimenő áfás számlái, ez a bevétele. Ez ugye normál esetben több, mint a bejövő számlák összesen. Az egyszerűség kedvéért legyen mindkét számla 27% áfás.
Példa:
kimenő számlák összesen 100.000,- Ft + áfa (27.000 Ft), azaz 127.000,- Ft
bejövő számla x termékről 10.000,- Ft + áfa (2.700 Ft), azaz 12.700,- FtA kimenő számlák áfa tartalmát be kell fizetni az NAV-nak, ami itt 27.000,- Ft
Viszont van egy elszámolható bejövő áfás tétel, aminek 2.700,- Ft az áfa tartalma, ezt "vissza lehet igényelni". Ami pontosan annyit tesz, hogy 27.000-2.700 Ft áfát kell majd befizetni, tehát 24.300,- Ft-ot.
Tehát lennie kell legalább annyi befizetendő áfának, mint amennyit "vissza lehet igényelni". Legalábbis ajánlott, mert ha negatív lesz az összeg, azaz csak visszaigényelt áfa van, akkor vajon mit csinál a NAV? Na vajon mit? Ellenőrzést tart, mert nem nagyon akaródzik neki fizetni. Ettől még lehet minden rendben van és fizetni fognak, de maga az ellenőrzés nem éppen kellemes...
Nagyon nagy vonalakban ennyi az egész. -
SharpSA
veterán
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Igen, ez így van, ezt írtam korábban én is, de amire válaszoltál, ott nem erről írtam.
-
vadászcsiga
félisten
válasz
D347HBR1NG3R
üzenetére
Az apple kb olyan mint az a kérdés, hogy melyik ujjadba harapj? Mindegyik fájni fog.
Eggyel jobb ha más ujjába harapsz, csak az meg néha retkes vagy gombás, és többe kerül a gyógykezelés mintha a sajátodba haraptál volna, tehát ugyanott vagy mint az elején
-
-
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Hogyhogy minek? Csak mert érdekel, mi a legális útja. Semmi szükség itt adócsalásra utalgatni

-
D347HBR1NG3R
tag
@nord_ @sprX @AIStokes Köszönöm mindhármótoknak, megértettem.

@consono @Head88 Nektek is köszi, gondoltam, hogy nem olyan egyszerű a dolog mint ahogy én elképzelem, egy szó mint száz sok sebből vérzik amit kérdeztem.
-
Head88
addikt
válasz
D347HBR1NG3R
üzenetére
-
consono
nagyúr
válasz
D347HBR1NG3R
üzenetére
999 USD+szállítás+(VÁM)+ÁFA+ügyintézés és nem lesz magyar billentyűzeted sem...
-
törölt tag
válasz
D347HBR1NG3R
üzenetére
Még ha meg is rendelhetnéd, megfognák a határon hetekre, és ráraknák a ~10% vámot amire még az áfát (vagy fordítva), és a végén halom idegeskedésért fizetnél ugyan annyit.
-
nord_
veterán
válasz
D347HBR1NG3R
üzenetére
Magyarországi szállítással nem tudsz az amerikai Store-ból rendelni.
-
D347HBR1NG3R
tag
Sziasztok!
Előre is bocs, nem értek hozzá.
Szóval a kérdésem az lenne, hogy ez az új Macbook Air a magyar oldalon 430.000 kHUF, míg az USA-ban 999 USD, ha onnan rendelném meg gondolom nem tudok garanciát érvényesíteni, van ezenkívül más hátulütője? Vagy onnan egyébként sem szállítanak ide közvetlenül? Csak azért kérdezem ezt, mert ez a 130 kHUF difi elég sok.
Köszönöm szépen a választ, és kérlek ne akadjatok ki, ha nagy f@szságot kérdeztem.
-
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Írtam, hogy nem értek hozzá. Én így ismerem. Valaki írja le hogy lehet egy fél-egy millás laptop áfáját visszaigényelni

-
Újabb Big Sur hiba:
Viber szöveget kimásolom, beillesztem az Üzenetekbe, kínaiul küldi tovább...
(persze, kódolás hiba, de akkor is)
-
Smiley
addikt
válasz
SharpSA
üzenetére
Meg a szopatas ami mogotte van. Vettem par eve 8db egyforma disk-et, az egyik nem indult el, semmi gond viszem vissza masnap. Kozli a gyerek hogy igazabol nem tudja kicserelni 3 napon belul mert ez ceges vasarlas, es adjam le garanciaztatni. Mondom oke, akkor szeretnek venni egy ugyanilyet, amit megfogott es levett a polcrol. Majd 2 honap utan kaptam a levelet hogy mehetek az uj disk-ert.
-
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Nem vagyok járatos a könyvelésben, de tudtommal nem olyan egyszerű dolog. Egyszerre nem lehet az egész összeget visszaigényelni, csak a felét. Ráadásul naptári évre kell elosztani (decemberben elég kis összeg jár vissza), a többire társasági adót kell fizetni, stb.
De mint írtam, lehet rosszul tudom, valaki javítson ki. -
SharpSA
veterán
válasz
Head88
üzenetére
Bocsánat, rosszul írtam, szerintük igen, a cég nem fogyasztó. Azonban igazából mégis az egy cég is, sőt nagyobb, mint egy mezei júzer. De mindegy ezt így találták ki, hogy ahol csak lehet, megvágják a cégeket, ugyanazért a dologért, szolgáltatásért nem csak az áfával kell többet fizetni.
Megnéztem Handrás videóját is és egyre jobban érdekel az M1, illetve hogy később mi lesz belőle. Kíváncsian várom a fejleményeket. Végre egy igazi fejlődés, nem csak valami pár %-os mozdulás.

-
Head88
addikt
-
Na, ez van nálam is.
https://discussions.apple.com/thread/252086955
"KERNEL - Failed to write key xxxxxxxxxx to SMC with error code 86" -- ilyenből másodpercenként 5 a system logban. Egyelore nem latom, hogy barmit okozna, de kíváncsi leszek

.. őszintén szólva itt mar elkezd hiányozni a Linux, ahol meg tudtam nézni, mit az a 'code 86'.
-
blscrn
tag
Saját tapasztalat, de lehet nem ez az általános.
Hiába hívja fel, nem fognak mondani semmit, "majd tájékoztatnak" - "nincs információjuk róla" stb..
Hasonló válaszokat kaptam én is nyáron (3x), amikor a visszaigazolt időpont után hetekkel sem érkezett meg az előre kifizetett rendelésem.
-
vomir1
tag
Sziasztok!
Rendelt esetleg valaki az új M1es Airből az Istyletól?
22-én lerendeltem, azóta egy visszaigazolás jött csak, hogy fogadták a rendelést, de nincs raktáron. Azóta semmi hír,kezdjek aggódni? Meddig várjak?
-
Gomba
senior tag
válasz
consono
üzenetére
1. nem gondolnám, hogy emiatt változtat az árain az apple - meglátjuk
2. az előző pont abból a szempontból nem helyes, hogy céges vásárlásnál van értelme továbbra is az apple care-nek, hiszen ott nincs a 3 év jótállás, mivel a céges vásárló nem fogyasztó
3. azért annyi különbség van, hogy 1 év után (tehát 2. és 3. évben) - persze ha 250ezernél drágább a Mac, de ugye az... - neked kell bizonyítanod, hogy hibás a gép. AppleCare-nél azért máshogy állnak hozzá.
4. Az AppleCare 77ezer forint. Az jelentős, ekkorát nem lehet emelni.
5. inkább hozzák az AppleCare+ -t végre
-
wm2
őstag
válasz
blakey
üzenetére
Szóval a szintetikus tesztektől elájul, majd elkezdi magyarázni, hogy “vagy nincs még jól optimalizálva a final cut vagy ott volt a gépnek a vége vagy kevés volt a 8 gb memória de hogy már nem volt olyan folyamatos mint iMac-en” ill. hogy elérte a gépnek a határait egy 4K-s 10 bites videóval.
Mások meg pont arról beszélnek, hogy ez milyen smooth. Ok a hűtés és az ár. Ill. hozzátehette volna még, hogy a videósok hány monitoron dolgoznak. Nem 13” + 1. A GPU meg kb. amit már korábban írtam, MX350 -1050 közt valahol. -
blakey
titán
-
whited
addikt
Ha már három év lesz rá, és az ember akar venni rá apple care-t, akkor azt fogja tovább növelni? Tehát akár 4-5 év is lehet ? Mert az ütne
-
-
válasz
hszilard666
üzenetére
Oh, köszi, figyelni fogom. Big Sur update után nem jött még elő újra.
-
válasz
Smiley
üzenetére
Rosszul mondtam, van Python 3.8.2.
Egyébként forrasbol megpróbáltam a 3.9-et felrakni,
==> make
Last 15 lines from /Users/mvarga/Library/Logs/Homebrew/python@3.9/02.make:
self.run_command(cmd_name)
File "/private/tmp/python@3.9-20201130-89910-1aqmuvf/Python-3.9.0/Lib/distutils/cmd.py", line 313, in run_command
self.distribution.run_command(command)
File "/private/tmp/python@3.9-20201130-89910-1aqmuvf/Python-3.9.0/Lib/distutils/dist.py", line 985, in run_command
cmd_obj.run()
File "/private/tmp/python@3.9-20201130-89910-1aqmuvf/Python-3.9.0/Lib/distutils/command/build_ext.py", line 340, in run
self.build_extensions()
File "/private/tmp/python@3.9-20201130-89910-1aqmuvf/Python-3.9.0/./setup.py", line 470, in build_extensions
self.detect_modules()
File "/private/tmp/python@3.9-20201130-89910-1aqmuvf/Python-3.9.0/./setup.py", line 1807, in detect_modules
self.detect_readline_curses()
File "/private/tmp/python@3.9-20201130-89910-1aqmuvf/Python-3.9.0/./setup.py", line 1038, in detect_readline_curses
(tuple(int(n) for n in dep_target.split('.')[0:2])
AttributeError: 'int' object has no attribute 'split'
make: *** [sharedmods] Error 1
These open issues may also help:
python@3.9: update pip https://github.com/Homebrew/homebrew-core/pull/65953
Python@3.9 fails to install on ARM Big Sur https://github.com/Homebrew/homebrew-core/pull/65866
python@3.9: make test run on ARM https://github.com/Homebrew/homebrew-core/pull/64869 -
válasz
SharpSA
üzenetére
Sajnos elég irracionális a számítógéppark itthon (5 éve is 64 GB RAM volt az asztali gépben, meg 2x10 mag), szóval nem a minimumra lövök

Nem is az akkuidő az igazán impresszív, hanem hogy végre nem melegíti a combomat videokonferencia közben. Ez tényleg zseniális, nyilván egy Samsung Galaxy Book S is hasonló lett volna.
-
SharpSA
veterán
Kicsit nekem is furcsa, hogy 1TB-osat vettél arra, amit írtál, de gondolom lesz még ott pár dolog tárolva.
Üzemidő egyértelműen jó lesz, majdnem 1 egész napot mennie kell az eddigi infók alapján.Más: lehet valahogy változtatni a bejelentkező képernyő hátterét Big Sur alatt?
-
Van olyan, aki tapasztal olyan problémát, hogy amikor amikor AirPods Pro van használatban (MacOS-rol), akkor néha reccsen, illetve ha konferenciabeszelgetes alatt a hangeroszaobalyozo ikonra kattintok, akkor reccsen egyet?
-
blscrn
tag
Ilyen kommentek után nem bánom annyira, hogy fejlesztési célra 3 hónapja vettem egy inteles Pro-t.

@Gomba: én se szoktam állítani, de még a kijelző fényerejét sem, és ugyanígy nem értem a problémát. Automatán van mindkettő, azért van hozzá szenzor, mobilon szintén ugyanígy.
-
Ami hianyzik egy Windowos laptophoz képest igy par ora utan:
- touchscreen (igen, szerintem csomoszor jo lenne, ha lenne)
- kicsit kevesbe ódivatú kulso... egyelore 1 órája megy akkurol a gép, ebbol 30 perc videokonferencia, meg mindig 100%-on van az akksi
.
Új hozzászólás Aktív témák
- Peugeot, Citroën topik
- Horgász topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Milyen monitort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Bittorrent topik
- Macska topik
- Okos Otthon / Smart Home
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- HP Pavilion Plus 14-ey0155ng Ryzen 5-7540 / 16GB / 512GB FHD+ Garancia
- Eladó Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 8 prémium üzleti ultrabook, WQHD kijelzővel!
- Samsung Galaxy Book3 X360 (NP730QFG-KA2HU) 13. gen i7 / 16GB / 512GB Új x360 touch
- ASUS X455L LAPTOP i3-5100U 12GB!! DDR3 GeForce 820M 2GB 128GB SSD
- ASUS X541U LAPTOP i3-7100U 4GB DDR4 GeForce 920M 2GB 256GB SSD ÚJ AKSIVAL!
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- LG 32GQ850-B - 32" NANO IPS ATW / 2560x1440 / 260Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- RAPOO 7100P 1000DPI optikai rádiós 5GHz egér
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3527
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Mihez kell annyi memória?