Hirdetés
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- iPhone topik
- CES 2026: A Hohem kompakt SSD-je telefonos USB-elosztó is
- CES 2026: A tévékben is okosabb lesz a Gemini
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
-
Mobilarena
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
CharlieDrop
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Az, ebben egyetértünk.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Szerintem ez egy amatőr hiba, de tényleg.
-
Årpi
őstag
válasz
tuzpenge
üzenetére
Eddig háromszor rendeltem (MacBook, iPad) onnan és nem kellett igazolni semmit, pedig be volt készítve diákigazolvány, hallgatói jogviszony igazolás stb., ha kellene. Legnagyobb buktató az lehet, ha nem tudod igazolni, akkor elkérik a különbözetet, amit megspóroltál volna, tehát a rendes árat. De ilyenre és ellenőrzésre még nem hallottam példát sehonnan, pedig tuti a topikban is felbukkant volna már néhány eset, ha más nem.
-
tuzpenge
őstag
-
Pano
veterán
Sziasztok!
Kérlek segítsetek ki

Olyan intenzív oktatáson vagyok most egy hétig, hogy egyszerűen nem tudok utána nézni, órákat rászánni a témára, viszont a héten már vásárolnom kell.Érdemes megvásárolni holnaptól az új m4-es air-t vagy ár/értékben megérné inkább egy M3/16GB? Azt 450-ért tudnám beszerezni.
Előre is ezer hála ha segítetek nekem! -
Baltincs
tag
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Attól függ, pontosan mire, de amiket leírtam, arra nekem hibátlanul működik az M1, csak hub kell mindenképp, mert a két c elég kevéske

-
tl-x
addikt
Az miért van hogy rádugtam egy külső winyót és a Forklift nem lát rajta semmit, a Finderben látszik minden, de se beilleszteni se mappát nem tudok rajta létrehozni. Más fájlszerkezet kellene?
-
válasz
Evil Snowman
üzenetére
Nem tudom mi a gond vele, nekem nulláról beállított gépen mindent visszatöltött, amikor bejelentkeztem a Viber és WattsApp fiókomba.
-
-
titi12
senior tag
válasz
Aszalós
üzenetére
Én is használok régi monitort (inteles minivel), a HDMI–DVI-kapcsolat nem mindig adott (jó) képet ébredés után – csak a kihúzás-visszadugás segített –, ezért USB-C–DVI átalakítóval használom, úgy hibátlan, de a te monitorodon nincs DVI.
(A színmélységnek nincs köze hozzá, a monitorról pedig: ahogy a másik topikban írták.) -
válasz
HoTDoG
üzenetére
Lehet a túl zsíros bőröm teszi, vagy nem tudom. Mondjuk minden használat után azonnal törlöm egy mikroszálas ronggyal.
Plusz nem olyan régen jött meg a billentyűzetem, így az asztalnál, már azzal használom.
Nem is kell adott esetben neki külön hely, mert úgy van kialakítva, hogy pont beül a gyári billentyűzet fölé.
Ettől függetlenül, mindenhol máshol (ölben a kanapén, ágyban etc.) a gyári billentyűzetet használom.
-
Aszalós
csendes tag
válasz
titi12
üzenetére
Köszönöm a segítséget.
A színprofilt átállítottam Általános RGB profilra, így már alig látható a csíkozódás. (Remélem nem teszi tönkre ez az öreg olcsó monitor a mini HDMI kimenetét.)
Úgy néz ki, vennem kell egy új monitort, ami 10 bit-es színmélységet tud (a HDMI 2.1 sem ártana).
Az LG UltraGear 27GR83Q-B monitorról mi a véleményetek? -
NomAd_82
aktív tag
válasz
Chereiose
üzenetére
Szia én is ilyet vettem ősszel.Pont a design miatt választottam az M1 Air-t, ez még tetszik.
Abszolút tartalomfogyasztásra, videó és zenehallgatásra, offcie, excell, valamint amatőr videók vágására használom Lumafusionnal és teljesen jó.
Nekem 8gb-s van és semmi gondom vele. Egy nagyon frankó beruházás volt
-
titi12
senior tag
válasz
Aszalós
üzenetére
Megpróbálnám USB-C – HDMI átalakítóval (kábellel).
(SysPref Displays-ben default-ra van állítva a kijelző meghajtása?
A képen a box egyik szélén piros, a másikon zöld színeltolódás látszik. Lehet, hogy nagyot tévedek, de úgy emlékszem, ez akkor szokott előjönni, ha nem 60, hanem 59,94 Hz a frissítés – vagy fordítva.) -
Aszalós
csendes tag
Sziasztok!
Már a másik mac-es fórumban is felvetettem ezt a problémát, bocsánat a duplikációért.
Mac mini M4 HDMI kábellel csatlakozik egy kb 10 éves LG 22MP65HQ-P (1920x1080 60Hz, IPS) monitorhoz. Az olyan alkalmazások ablakaiban, ahol világosabb szürke színek vannak, függőleges csíkok jelennek meg. Az alábbi kép szemlélteti a hibát (nem saját):
Rengeteg fórum foglalkozik a témával, de egzakt megoldás még nem született erre, az Apple részéről sem. Egyszerűen az "M" szériás mac-ek ilyenek, hogy nem mindegyik monitorral működnek megfelelően.
Találkoztatok. a fenti hibával, esetleg van valami tippetek arra, hogy milyen funkciót kell támogatnia egy monitornak, hogy ne csíkozódjon a kép az ablakok egy bizonyos területén?
(Nem a HDMI kábel a hibás, valószínűleg kompatibilitási hiba, talán a monitorok nem tudják a mac-nek megfelelő színmélységet)
Segítségetek előre is köszönöm! -
cSuwwi
senior tag
válasz
Chereiose
üzenetére
A 8/256-os alap m1 airekből most is rengeteg van az aprón, és több is lesz pár héten belül.
Ha az m4 air brenchmarkok jók lesznek egy patika 16/512 biztos felkerül még.
16G ram alatt szerintem már nem érdemes 2025-ben még használt gépet se venni, ha több évre tervez vele az ember, hiába látszik lassúnak (mint ahogy 4GB-al mobilt sem) -
Chereiose
addikt
Sziasztok!
Szerintetek átlagos felhasználásra (netezés, MS office) elegendő még egy M1 Air? Használtat szándékozok vásárolni, és ilyen felhasználásra szerintem még mindig elég erősnek mondható, annyira az M2 felára sem éri meg szerintem, max az egyéb dizájn szempontok miatt. Persze árfüggő is, de azért van egy 30-50k difi használtan is köztük.
Vagy várjak még vele, mert az új M4 miatt hát ha többen "kukázzák" a régijüket.
-
CharlieDrop
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Igen, ez a legnagyobb hibája, hogy a hálózati meghajtó mountolását, nem lehet berakni egy menübe, vagy gyorsgombra, vagy valami
-
KrAt
veterán
Sziasztok!
Az option + í kombóra feljön egy kis ablak, ami az aktuális ablakot mutatja, az mi, és hogy lehet kikapcsolni?
(windows-os kiosztáson a > párja, és nem tudok írni
) -
atees
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nálam birja a nast
-
HoTDoG
tag
válasz
Evil Snowman
üzenetére
"Gombjai nincsenek kifényesedve..."
Kereken egy éves az M3 13' Air laptopom. Nálam több billentyű is fényesedik, többek között space, backspace, cmd, néhány betű. -
SharpSA
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nem rémlik, hogy lett volna arról szó, hogy ingyenes legyen a megoldás, viszont a Forklift és kipróbálható.
-
SharpSA
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ha Finderben megnyitom a hálózati meghajtót, akkor az már látszik Double Commanderben is. Más megoldást nem találtam.
Forklift jól működik. -
válasz
bollokcs80
üzenetére
Leállítás nem javasolt, mert több kárt okoz mint hasznot. Több cikk és videó is született erről az elmúlt években. Pl.: https://youtu.be/uHtnMmL7VGA?t=3
-
bollokcs80
Korrektor
válasz
Evil Snowman
üzenetére
Ne aggódj emiatt, én is így teszek, sőt le is állítom a gépet, ha tudom, hogy napokig nem használom.

Régimódi öregember vagyok, na.
-
SharpSA
veterán
Double Commander egész jó szerintem, én felváltva használom a Forklifttel.
-
FőDudu
veterán
válasz
Evil Snowman
üzenetére
Marmint az adott app almas fejlesztoinek a jo edes anyukajat.
Rajtuk mulik....
Nem hiszem el, hogy a kodolast nem lehet osszehangolni a kulonbozo platformok kozott.
-
-
-
FőDudu
veterán
Na itt a video a doglodo usb port es az az altal kinyirt SSD temaban.
M1,M2,M3 gepek mindegyike erintett.
M4-rol meg nincs info.https://youtu.be/CAGnMR1aVuE?si=8bwCxQDjVLjLHPnZ
-
Imy
veterán
válasz
Sz4bolcs
üzenetére
Az semmi, wines gép meg vagy felébred vagy nem, és milyen gyorsan, mennyit merül az már más kérdés.
Én az első Macbookot 2015-ben vettem kb 1.5 évet volt meg, és a kijelző külső rétege nekiállt lejönni. Akkor azt megcsinálták ingyen, csak 2x kellett mennem Bp-re miatta. Akkor az miatt felhagytam a Mac-el, de a win már 2 éve annyira kiidegelt, hogy visszatértem. Itt igazából semmi idegesítő nincs. Amikor a 14-es M1-es gépet cseréltem 16-os M4-re a költözés is egyszerű volt. Ez a winnél kivitelezhetetlen például. -
FőDudu
veterán
válasz
ΞΔGLΞ
üzenetére
Terminalba (mar ha egyaltalan admin user vagy az adott gepen):
'sudo defaults write /Library/Preferences/SystemConfiguration/com.apple.PowerManagement SystemPowerSettings -dict SleepDisabled -bool NO'Restart, aztan nezd meg ujra. Van ami atallitgatja - peldaul a clamshell mod meg egyeb lecsukott fedellel torteno hasznalatot javaslo dolgok.
-
-Ben-
veterán
válasz
Evil Snowman
üzenetére
“…ha lehajtod a lid-et teszem azt 92%-nál, majd csak 2-3 nap múlva nyitod ki, ugyanúgy 92%-on fog állni az akksi szintje…”
Nem tudom, hogy nálam mi megy félre, de az éjszakák során stabilan merül 2-3%-ot mindig…

-
Victory99
tag
Azért mac os-nél is tudnak hasonló frissítéseket, jártam már úgy, hogy a legújabb verzió valamit elcseszett ráadásul itt nincs visszafele kompatibilitás mint a win-nél, de még így is azt mondanám, hogy főleg a win11-hez képest stabilabb rendszer... + valós sleep mode az valami hihetetlen nagy előnye ezeknek, ameddig az ember nem használja napi szinten addig nem is tudja kb szerintem. A win-es laptopomat anno mindig ki-be kapcsolgattam napközben ezt meg max lehajtom és nap közben nem kell többször bekapcsolgatni, magától meg nem merül annyit.
-
ΞΔGLΞ
nagyúr
Hello Srácok,
Az ALVÁS opció miért "halott"? A lapos meg folyamatosan megy, mert ha jön email, hallom a jelzést is, holott le van csukva a teteje...
-
Imy
veterán
válasz
Evil Snowman
üzenetére
Ez így van ez az egyik legnagyobb hátrányuk a wines notebooknak.
Én azért tértem át megint (vissza) Mac-re, mert sokkal stabilabb minden program alatta. Volt egy program amit win alatt használtam, és 2-3 havonta összeomlott. Mac alatt semmi gondja, és minden sokkal jobban működik.
Ami egyedül nem tetszik az a filekezelés, vagyis nem áll annyira kézre a filekeleő, mint windows alatt, és nincs egy egyszerű képszerkesztő mint a paint, vagyis eddig nem találtam. -
FőDudu
veterán
Zenbook S16 is eleg jo lett szerintem.
AI370, 32GB memoria, 2TB ssd, 3k OLED.
Egyebkent a szokasos. Szar kamera, nincs ujjlenyomat olvaso, nem eleg halk.
Meg a szokasos marhasag: feher billentyuzet, feher hatter vilagitassal..Az a masik ami esetleg szoba johet a MBP M4 helyett.
De az Asustol elegge fazok... -
Őszintén szólva nekem egyre inkább no-go státuszba kerülnek a Win-es laptopok. Lehetnek könnyűek, szépek, jó akku idővel rendelkezőek; amíg az OS egyre rosszabb addig nincs miről beszélni. Lassan már nem hónapok, hanem évek óta állandó orosz rulett az aktuális Win frissítés azaz vagy jó vagy elb@sz valamit (persze inkább az utóbbi). Mai napig nincs valós sleep/hibernation mód, merül akkor is, amikor lehajtom a lid-et, pedig akkor elvileg semmit nem kéne csinálnia, ami miatt merülne.
-
FőDudu
veterán
válasz
Victory99
üzenetére
Nekem a megjelenes ota itt a taskaban az iPhone15 pro (az androidos telefonom mellett) - de meg nem tudtam ra mindent atrakni.
Viber es Whatsapp history atrakasa meg a fizetos megoldasokkal sem ment - elveszteni nem szeretnem, kiscreenshotolni meg nem fogom. Egy vicc az egesz.
(k...a anyjukat az almas fejlesztoknek, mert arra fogjak, hogy IOS es Android eseten mas a kodolas igy nem lehet visszatolteni a masik rendszeren keszult mentest, hiaba tudnad mondjuk Google Drive-ra menteni es onnan visszatolteni)
Ha ez a kis kozjatek nem lenne, mar utnem is le a rendelest a 24GB/1TB Macbook pro 14" M4 gepre. (sima M4, nem kell pro).
-
Victory99
tag
válasz
Evil Snowman
üzenetére
Én most M3 13" 16/512 GB Air-en tolom, de kb ugyanezeket tudnám elmondani, nekem ami még nagy selling point az a súly, ugye a 13" ráadásul még könnyebb és főleg most, hogy többet utazok nagy segítség, hogy nem szakad le a hátam a gép súlyától. Hangszórók is jobbak mint egy átlagos notin, bár ugye a szériában a 13" Air-nek úgymond a legrosszabb, de még így is veri a sima gamer gépeket szerintem. Meghallgatok árban 2x annyiba kerülő HP Oment pl. közelébe sincs a hangzása és ez csak egy a sok közül. Persze ha játszani is akarnék rajta biztos nem vettem volna meg, de mi nálunk most van egy gamer laptop és az én macbookom, ha utazunk én viszem a gépet, ha játszani akarnék ott van a másik laptop, viszont rettentően kényelmes, hogy minden szinkronizál mindennel, valami eszembe jut és a telefon a szoba másik végében akkor csak felírom a mac-en notes-ba stb stb...
-
válasz
Evil Snowman
üzenetére
Egyébként súlyban azért vannak könnyebb gépek, Lunar Lake-es laptopok is elmennek egy napot, de jóval könnyebbek. De árban a MBA nagyon jó.
-
Rosszul érted. Nem akku kímélés miatt huzigálom ki/be a gépet, hanem mert folyamatosan hurcibálom a házban és a munkahelyemen. Addig van csak töltőn, amíg fel kell tolnom 100%-ra.
Ha csak fixen egy helyen használnám, akkor vettem volna egy Mac Mini-t.Gamer gépek esetén sajnos sokkal hamarabb koszolódnak a ventik, tekintve, hogy 4800+ RPM-en pörögnek terhelés alatt és hiába takarítok hetente, sajnos elég poros nálunk a levegő, így igen amíg hardcore (hétköznap napi 4-6 óra, hétvégén napi 6-12 óra) gameltem én fél évente szétkaptam a Blade-et és kipucoltam, mert elég szépen telement finom porral.
Nekem nem kell külső SSD, mert elég az 512GB, de akinek kevés annak még mindig olcsóbb a fent említett külső SSD-k valamelyike. Razerben 2TB volt, mert valami elmebeteg méretűek már a mai játékok, szóval oda az 1TB már édes kevés.
-
válasz
üzenetére
Igazad van, az kimarad pedig az eszembe volt.
Trackpad tekintetében nincs konkurencia az biztos.Számomra amúgy a legnagyobb pozitívum tényleg az ökoszisztéma:
- AirPods automatikusan átáll az épp aktuálisan használt eszközre
- hívást simán tudok fogadni a Mac-en, majd bármikor átadni a telefonra, majd vissza
- Üzenetek kezelése szintén megy a Mac-en is
- ezen kívül az összes Apple alkalmazás szinkronban van a MAc-en és a telefonon, mindegy melyik eszközön szerkesztek adatokat (pl.: Naptár, Jegyzetek, Emlékeztetők stb.)
- copy-paste funkció az eszközök közöttIgazából sorolhatnám napestig, elképesztően nagy selling-point számomra ez az ökoszisztéma.
Erősen gondolkozom egy 24/512-es M4-re váltáson, mert az xCode-nak elég karcsú a jelenlegi 8GB RAM. Mindenesetre megvárom a teszteket, remélem nem lesz "cigánykodás" az SSD-vel, mint anno volt az M2 esetében. -
válasz
Evil Snowman
üzenetére
Tehát jól értem, hogy te folyamatosan ki-be húzogatod a gépet az akku kímélése miatt, a ventilátorral rendelkező gépeken fél évente belső takarítás volt, és külső SSD-t használsz folyamatosan?
-
törölt tag
válasz
Evil Snowman
üzenetére
Szép lista, még kiemelném a trackpad minősége is messze a konkurencia előtt. (illetve számomra macOS > Windows)
-
válasz
FőDudu
üzenetére
Hát közel 1 és egy negyed év M2 Air használat alapján teljes bizonyosággal merem állítani, hogy a Mac-eknél jobb minőségű gépekkel nem fogsz találkozni. Razer nagyon közel van, de van pár dolog, amiben elvérzik bármilyen fájó is ezt számomra kimondani.
- Napi szinten 3-10 alkalommal nyitogatom az Air-t, ennek ellenére a zsanér még mindig olyan mint 0 perces korában
- Gombjai nincsenek kifényesedve, igaz ehhez az is hozzátartozik, hogy minden használat után letörlöm egy mikro-szálas ronggyal, mert annyira zsíros a bőröm, hogy azonnal nyomot hagyok rajta
- Bár csak Air, de a hangszórója és hangzása megeszi reggelire a Blademet, elképesztően jól szól a Pro meg elvileg az Air-nél is jobb valamivel
- az akksiban jelenleg 136 ciklus van és még mindig 100%-os a rendszeradatok alapján, igaz én nem használom folyamatosan tápról, ha feltöltött 100%-ra azonnal lehúzom, majd ha lemerült 30%-ra akkor újra felrakom tölteni 100%-ig
- akku idő fenomenális, röhögve kibír 1 munkanapot, nem kell görcsölni a proci undervoltolással meg egyéb hasonló dolgokkal, mint egy Windows-os gép esetében
- itt tényleg létezik a sleep mód, nem úgy mint a Windowsnál. ha lehajtod a lid-et teszem azt 92%-nál, majd csak 2-3 nap múlva nyitod ki, ugyanúgy 92%-on fog állni az akksi szintje
- bár fanless design, de eddig csak a Cine R23-al tudtam úgy megizzasztani, hogy thermal throttlingolni kezdjen
- szintén fanless design miatt ez tényleg hangtalan, plusz a fél évenkénti belső takarítást is el lehet felejteni, mert szinte nem megy bele dzsuva
- súlyban is könnyebb fél kilóval a Razerhez képest
- az egész ökoszisztémáról nem is beszélve, hogy minden párosítva van mindennel az sem egy elhanyagolható tényező, mind kényelmi, mind pedig produktivitási szempontból- az egyetlen dolog, ami egyesek számára pobléma lehet az a 60Hz-es, 500 nit-es és nem HDR képes kijelző, de én megszoktam 1 hónap alatt
Belső tárhely növelés tekintetében teljesen felesleges az Apple-nél elkölteni a pénzt, sokkal olcsóbban kijössz egy 1 TB-os Samsung T7-es vagy T9-es külső SSD-vel.
TB5 kapcsán személyes vélemény, hogy tök felesleges, max a nagy fogyasztású (200+ watt) laptopoknál lehet majd jó tápellátásra, és így akkor lehet majd kényszeríteni a gyártókat, hogy egységesítsék a töltő portokat.
Az asztalon az Air-t USB-C-n keresztül töltöm egy Anker Prime Charger 250W-os, 6 port-os, GaNPrime töltővel és 30%-ról 100%-ra 1 óra alatt felnyomja igaz az Air elektronikája meg is áll maximum 68 wattos értéknél a töltést. Szóval szerintem hoszzútávon is ez bőven elég lesz. -
Smiley
addikt
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Nekem is 13 éves a rohangálós melós gépem. Cseszegetnek is folyton vele, hogy miért nem cserélem már le.
-
kchris78
veterán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Már a late2016-os MacBook Prom (ami pedig HQ-s proci) is annyira lassúnak érződik... Az appok frissítését meg nem hagyhatja ki az ember és igazából azoknak a teljesítmény / memória igénye nőtt meg...
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Smiley
üzenetére
A barátaim kb 50%-ka zenész gyerek, ők is sokszor még világító logós MacBook-kal mennek fel a színpadra (10 éve nem gyárt ilyet az Apple), de onnan csak WAV sávok lejátszása megy. Otthon mindegyik már jóval modernebb Apple Silicon géppel csinálja a stúdiózást.
A pózoláson kívül túl sok jelentősége nincs ezeknek a régi vasaknak, sajnos ez nem olyan, mint egy régi erősítő vagy szintetizátor, egy öreg Mac-nek nincs hozzáadott értéke a valóságban, legfeljebb érzelmi.
-
FőDudu
veterán
válasz
bmakszim
üzenetére
Mivel nem cserelgetem evente a gepeimet, igy jol johet kesobb, ha valamivel ki tudnam aknazni a savszelesseget.
Almas okoszisztemanal kb. kizartnak tartom a kulso GPU tamogatast - talan valami rahackelt linux vagy egyeb cucc eseten lehetne ilyesmit elkepzelni (ha lenne hozza driveres tamogatas).
Windows ugye mar nagyon regen nem fut nativban (nincs bootcamp, csak Parallels vagy hasonlo megoldasok) - bar elvileg a hypervisor az kb nativban fut es talan a sebessege is elegendo. Akkor viszont vissza kanyarodunk, a legyen jo sok memoria temakorebe -> M4 Pro.
Nehez a valasztas egy 64GB-os gep utan. 16Gb csak alap dolgokra eleg - 24 sem sokkal lenne tobb, 32/48/64/128gb meg mar durvan feltolja az arat. Viszont Almas vonalon kesobbi bovithetoseg - foleg a memorianal - nem jarhato ut. SSD-t meg valahogy kicsereli az ember nagyobbra (vagy erre peldaul jo a TB4/TB5 sebessege).
-
FőDudu
veterán
válasz
Evil Snowman
üzenetére
Meg meg kell neznem mennyire minosegi az Air - Macbook Pro es Razer azert nem teszi alacsonyra a minosegi mercet.
Air eseten legalabb biztosan nema lesz - amire haklis vagyok. Az 512GB SSD-t kihagynam - 1TB meg erre fele meg nem rendelheto. 24GB/1TB verzio meg mar az M4Pro procis gepek artartomanya.
Lehet varnom kell par hetet mire elerhetok lesznek a nagyobb SSD-vel szerelt peldanyok.
-
titi12
senior tag
válasz
tuzpenge
üzenetére
Safe boot (shift lenyomása a gong után) kissé rendbe rakhatja.
A Time Machine app-ban is törölhető régebbi mentés, ha az lenne a probléma.
Az is lehet, hogy az újabb oprendszerek telepítőit töltötte le a Software Update, az App mappában „Install macOS …” néven találhatók. -
válasz
FőDudu
üzenetére
Szia Dudu.

Lám itt is összefutunk, nem csak a gamer laptop topicban.
Lehet én értelek félre, de akkor igazából mégsem szempont a TB5, a felhasználási mód is inkább a lightosabb oldal felé tendál a leírásod alapján, amihez szerintem bármelyik Pro overkill.
Én a helyedben vennék egy 16/512-es M4 Air-t. 15 collos kivitelben, mert az szerintem pont a sweet spot lenne a 14 vs 16 coll viszonylatában.
De ez csak a saját meglátásom.
-
FőDudu
veterán
válasz
tuzpenge
üzenetére
Ha esetleg valaha is keszitett Time Machine mentest barmilyen eszkozre, akkor lehet a time machine snapshot foglalja el a helyet.
Terminalban:
tmutil listlocalsnapshotdatesHa ezen lesz talalat, akkor azokat lehet torolni az alabbi paranccsal:
tmutil listlocalsnapshotdates / |grep 20|while read f; do tmutil deletelocalsnapshots $f; done
(elotte azert gyozodj meg rola, hogy nem kellenek azok a mentesek)
-
FőDudu
veterán
válasz
bmakszim
üzenetére
A sima M4 procis Macbook pro csak TB4.
Mivel ezek nem tamogatnak kulso GPU-t, igy nem igazan szamit a nagyobb savszelesseg - ugysem tudok raakasztani combosabb GPU-t, SSD vagy egyeb kulso tarolo eleresehez meg boven eleg a TB4 is.
M1 es M2 eseten is volt usb vezerlo altal eloidezett SSD halal - lehet ujabbaknal mar nincs.
(az eszkozt nem lehetett bal oldali felso portba dugott eszkozzel elkuldeni aludni, mert eleg valoszinu volt, hogy egyszer csak nem ebred fel a gep. Az tortent ugyanis a hatterben, hogy a sok TB port vezerloje nem egyforma volt - es az adott vezerlo meghibasodasa miatt tulfeszultseget kuldott az SSD-re ami totalisan kinyirta azt. Teljes adatvesztest okozva.)(ha megtalalom a videot amiben ezt elmagyarazzak, majd belinkelem, eleg tanulsagos - termeszetesen nem kaphato a megdoglos kis vezerlo, igy hiaba is cserelnek ki az SSD-t, az nem fog mukodni. Csak azonos alaplaprol lehet bontottan leszedni - ezert kb GTK egy ilyen SSD halal ha garin kivul tortenik).
-
Smiley
addikt
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Pedig az elmúlt időszakban 2 videót is láttam a YouTube-on ahol gitárosoknal ott figyelt a földön a G5. Persze, hogy az új mindig jobb, de ezeken a mai napig röhögve lehet zenét csinálni. Aztán a végtelen hw ami volt mellé rack-be rakva.
Új hozzászólás Aktív témák
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Gumi és felni topik
- CES 2026: árad a Panther Lake az Inteltől
- OnePlus 15 - van plusz energia
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- Trollok komolyan
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
- További aktív témák...
- HP EliteBook 830 G7 Üzleti laptop / i5-10210U / 16GB DDR4 / 256GB NVMe / 13,3 FHD / HUN bill
- Fujitsu LifeBook E5410 üzleti laptop i5 Gen10 / 16GB RAM / 512GB SSD / Újszerű akku-szép állapot
- HP Pavilion Plus 14-ey0155ng Ryzen 5-7540 / 16GB / 512GB FHD+ Garancia
- Eladó Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 8 prémium üzleti ultrabook, WQHD kijelzővel!
- Samsung Galaxy Book3 X360 (NP730QFG-KA2HU) 13. gen i7 / 16GB / 512GB Új x360 touch
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- 100/100! - 0 Perc! WD BLACK SN850P 2 TB! Playstation 5
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3904
- BESZÁMÍTÁS! MSI Katana15 HX B14WEK notebook - i7 14650HX 16GB DDR5 1TB SSD nVidia RTX 5050 8GB WIN11
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Vagy keress bármilyen egyetemista ismerőst és akkor az istyle is ad némi kedvezményt és occóbban meglehet az M4