Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- One mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Minimális változásokat hozhat a Google Pixel 10a
- Megbüntették, ezért feloszlatná az EU-t Elon Musk
- Kiegészítőkkel készül karácsonyra a Xiaomi
- Google Pixel topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
Új hozzászólás Aktív témák
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Ancsika99
üzenetére
> és szerinted az nvidia több kihivója nem konkurenciája az amd-nek is?

és szerinted - állítottam én ilyet ?Én versenypárti vagyok.
Drukkolok, hogy feljöjjön
az Intel ; arm, riscv CPU megoldásai
( nekem az inteles APX és AMX kifejezetten nyálcsorgatós )És annak is drukkolok,
hogy a GPU/AI piacon is nagyobb verseny legyen.
Mert a verseny jó ; és a monopolium rossz.
(és ez akkor is igaz, hogyha ez a monopolium az AMD-é)És miért fontos nekem a verseny ?
- mert akkor olcsóbb árak vannak és a technológia fejlesztések is gyorsabbak.Amit eredetileg irtál
> az amd részéről pedig egyenlő a katasztrófával. Gondold el hányszor ugorja át a TPUv7 az MI355 vagy MI300-at, ha igy elpicsázza az nv gyorsítókat.
Ezt kontextusban kell nézni;
- az ügyfeleknek nem az a célja, hogy az egyik függőségből ( nvidia ) - egy másik függőségbe [ google TPU (v7,v8,v9 )] kerüljenek, hanem hogy saját beszállítói láncukat egyre jobban diverzifikálják.
Emiatt természetes, hogy az se jó a cégejnek, hogyha a Google -ből lesz AI monopolium;- Az MI300 és az MI400 között nagyon nagy a technikai különbség;
( persze ennek ára is volt : az AMD lényegében - jó pár évig - elengedte a PC-s gaming piacot - és csak az új konzol generációnál kapott észbe , amit sikeresen meg is szerzett )- a Google TPU - nem minden AI feladatra ideális helyettesítő termék.
pl. ha saját magad akarod üzemeltetni, akkor a Google TPU -már nem ideális.
És az AMD-nek sincs mindenre kiterjedő AI megoldása,
például mobiltelefonoknál ( ami nagy piac ) a Qualcomm
elég erős ; ráadásul egyre inkább belép a többi AI piacra is
a saját gyorsító kártyájával.CNBC: 2025-oct-27: Qualcomm announces AI chips to compete
with AMD and Nvidia — stock soars 11%
"""
- Qualcomm announced that it will release new AI accelerator chips.
- Nvidia has dominated the market for AI chips, with AMD seen as the second-place player.
- Google, Amazon, Microsoft and OpenAI are also developing their own AI accelerators for their cloud services.
"""Ráadásul lassan - már meg is vásárolható
"Dell Ship Pro Max 16 Plus Laptops with Qualcomm's Discrete NPU"
A 128 GB VRAM ( "Qualcomm AI-100 Ultra NPU, delivering 870 INT8 TOPS within a 150 W TDP envelope, along with 128 GB of LPDDR5X memory" )
elég vonzó , amig az nvidia nem ad 128GB-os megoldást a notebook-ok mobil GPU-hoz.
( és ezen biztos dolgozik az nvidia is,
és talán 1 év múlva lesz ilyen is ;
de addig is - a versenytársak meg tudnak erősödni
)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Megbízhatatlan oldalakat ahol nem mérnek (pl gamegpu) ne linkeljetek.
- Dell Latitude 5290 i5 8350U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, EU bill., szép állapot, számla, 6 hó gar
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- LG OLED & OLED evo Televíziók -30%
- BESZÁMÍTÁS! MSI H310M i5 9500 16GB DDR4 120GB SSD 2TB HDD RTX 3050 8GB Zalman T4 Plus AeroCool 550W
- Xiaomi Redmi 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest