Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dolpa

tag

A hétvégém teszteléssel zajlott, íme a tapasztalataim.

Az tisztán lászik, hogy mivel nagyon új még ez a platform, vannak vele gondok, de gondolom ez idővel javításra kerül mind az AMD mind az alaplap gyártók részéről.

Mint tudjátok én virtualizációra szeretném használni és már a Ryzen-el is gondok voltak az IOMMU-val, ami a PCI eszközök átadásával kapcsolatos. Így nem meglepő, hogy a Threadripper sem százas ezen a téren.

https://community.amd.com/thread/215931

Azonkívül a VMware, amit szerettem volna felrakni, már az AHCI vezérlő betöltésekor lefagyott, aztán sokszori próbálkozás után egyetlen egyszer sikerült tovább mennie azon a ponton, de ez azóta sem sikerült neki. Ezt nem tudom mire vélni, de más is így járt.

https://forums.overclockers.co.uk/threads/home-lab-threadripper-build-thread.18789497/

Így jobbára letiltottam az AHCI-t, ezzel viszont az a gond, hogy az alaplapra dugott SATA eszközök nem látszottak. Így kulső SAS/SATA kártyára dugtam a diszkeke. Sajnos azonban jött a következő probléma, miszerint egyetlen PCI eszközt sem sikerült átadni a VM-nek, mert hiába jelöltem ki az eszközöket, egy újraindítás után ugyanúgy passzívak lettek.

Szóval egyelőre VMware jegelve, majd ha lesz rendes támogatás megint nekifutok.

Így marad a másik virtualizációs platform, a linux KVM, ezen belül is a Proxmox-ot szoktam használni, mert elég jól össze van rakva, sokat tud és van ingyenes verziója is.

Ezzel egyelőre nincs gondom, még tesztelés alatt van, de megy rajta a PCI/VGA passthrough. A sebességről annyit, hogy összességében a régi dual Xeon 2680-hoz képest 50%-al gyorsabb az egész cucc ill. per cpu core szinten is hozza ezt, ami több mint elegendő nekem. Plusz itt van az 3db M2-es foglalat, a rengeteg USB 3.0/3.1 és egy modernebb alaplapi platform.

A hőfok és a zajszint szintén előnyösebb lett a vízhőtésnek köszönhetően, max. terhelésnél sem ment 60 fok fölé, idle meg 34 fok. A fogyasztás szintén javult 2x130W helyett lett 1x180W a proci részéről, de az alaplap is kevesebbet eszik. Így az átlagos 250-300W-os teljes fogyasztás 200W alá süllyedt.

Szóval összességében én nagyon meg vagyok elégedve a Threadripper-el, de az biztos, hogy kell neki legább 3-4 hónap, hogy mindenhol teljes támogatást élvezzen és elmúljanak a gyerek betegségei.

Lassan eladó lesz a régi szerverem. :)

Új hozzászólás Aktív témák