-
Mobilarena
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csokifalo
senior tag
Mondjuk annyiban igazat lehet adni a kollégának, hogy egyszerű printscreent kért, amire rajtam kívül senki nem volt képes. Mindenki elkezdett Neki Ádámtól Évától meg a fogantatástól mesélni, amikor annyit kért, hogy az aktuális órajelet fotózza le egy bizonyos programmal az, akinek olyan procija van. Én ezt meg is tettem, szóval azért nem mindig fekete meg fehér azért egy helyzet szerintem se, de az is biztos hogy itt sok embernek nem kell egóért se a szomszédba menni
-
hokuszpk
nagyúr
jó kérjél moderátort.
azt kérdezted, hogy mennyi a minimum órajel ?
elmondtam, hogy alvas van, oké nem mondtam ki, hogy 0.
de csak erősködsz, hogy nemannyiaz. hát. ha jobbantudod, akkor miért kérded ?* es mar mondtam, hogy részemről szivesen ignorállak, de ezután be is fogom tartani
-
JasL
őstag
Tényleg ki fogja magát tiltatni... nem értem miért kell ez neki!
Senki egy szóval nem állította, hogy idióta vagy! Az, hogy valaki nem jól kérdez, az nem ezt jelenti, hanem hogy nem figyel másokra, illetve a kapott válasz értelmezése után nem tudod átfogalmazni a kérdést, hogy értsük, mire szeretnél választ kapni! Szerintem csak túlpörgöd nagyon a dolgokat... tök feleslegesen, mert csak szétoffoltad a topikot a személyes vélt sérelmeddel, abszolút nem tartozik a témához. Szerintem senkinek semmi baja veled, csak a stílusod nem fórumhoz méltó.
-
omfgk
veterán
A kérek moderátort topik az nem ez, hanem egy másik.
Mondjuk a modi lehet majd nem érti ,hogy miért pattogsz még mindig ezen, annak ellenére ,hogy már tegnap este túlestünk azon ,hogy alvás közbeni hwinfo minimum frekvencia az oximoron.
És továbbra sem ebből lehet látni azt ,hogy rendesen működik idle a proci vagy sem.
-
-
-
omfgk
veterán
Ryzen Master és ott meg lehet csodálni.
Minimum értékek meg érkeztek és rengeteg kép, teszt is van róla.
Amikor ti azt látjátok, hogy alszanak a magok, akkor mit láttok a hávéinfóban? Milyen órajelen járnak épp? Nem bonyolult!
Vagy esetleg adhattok még egy kitérő választ, hátha agyvérzést kapok!A probléma az ,hogy lehetetlent kérsz.
Ezt bonyolult megérteni?Amikor ti azt látjátok, hogy alszanak a magok - Milyen órajelen járnak épp
Két rész üti egymást.
Ha alszik, akkor 0 papíron, de ezt nem fogja neked írni a HWinfo.
Ha meg nem alszik, akkor meg 2400 egy 7800x3d-nél például.
De nem ezt kérdezted. Már nem is értem mit akarsz kérdezni és miért.Visszaolvasva, az elmúlt hsz-ekben, mindig mást és mást kérdezel.
De ti csak nyugodtan higgyétek, hogy alszanak a magok!
Annyira kamu az alvás, hogy az extra latency is kamu emiatt.
Minden kamu.Állítólag nem volt Holdra szállás sem.
Energia sémához meg a 24H2 és legfrissebb BIOS-Agesa kombó ajánlott.
Chipset frissen lepucolva, legújabb feltéve.
Agyérgörcshöz még egy clean install se rossz. Az is segíthet. -
Egy adott másodpercben arányosan többször vannak kikapcsolva a magok mint bekapcsolva, ennyi lenne a lényege. Pontos százalékot ne kérdezz mert nem tudom.
Pontosabban a C6 residency érték mutatja Hwinfoban az alvó magokat.
Ha tippem lenne több ezerszer kapcsolgat fel le egy mag egy adott mp.ben. -
csaba951
veterán
-
hokuszpk
nagyúr
-
A CB23 amióta kint van csak CPU limites normális procik esetén. Anno még jobb eredményt is kaptam, ha csak DDR5-4800 sebességen futott a RAM, mert így az IOD alacsonyabb feszültséget vett fel, kevésbé melegedett, így pedig nem fűtötte annyira a CCD-t, vagyis az nagyobb teljesítményt érhetett el.
-
Az egyik furcsaság bal alul az órajeleknél van. Nevezetesen, hogy csámpás a processzor. Az egyik CCD másképp működik.
Teljesen normális, a két CCD nem azonos képességű és ennek megfelelően vannak a különféle változók belőve. Ez a Zen4-nél is így volt.
A másik jobb felül a memória órajel. A maximum eltér. "HOGYMI??!?!?!?" Öntuningoló memória? Már itt tartanánk?Elvben megjelent egy olyan újdonság, hogy az OS alatt is lehet módosítani a RAM beállításokat, tehát elvben ez is egy lehetséges ok.
Ugyanakkor én sokkal valószínűbbnek tartom, hogy a HWinfo64 hibásan olvasott ki egy értéket egyszer, és ezt látod a Max. érték alatt.
Én anno hetekig, hónapokig azt hittem, hogy a RAM-jaim 63.8°C-ig felforrósodnak, mert láttam ilyen értékeket. Aztán először gyanús kezdett lenni, hogy mindig csak 63.8°C-ot láttam, sose többet vagy kevesebbet. Végül a fórumban megjegyezték, hogy ez egy ismert HWinfo64 bug...Szóval kezeld a helyén a dolgot: én legalábbis nagyon csodálkoznék, hogy ha nem egész szorzóval hirtelen a DDR5-6000 CL28 beállításod felugrana DDR5-6428 CL28-ra, miközben minden elsődleges időzítés marad ugyanaz, és még stabil is marad közben a géped...
-
hokuszpk
nagyúr
"Mondjatok okosakat."
abban jókvagyunk
Ez eddig is ígyműködött. de két megjegyzésem van :
1. az "effective clock" -ot nemlátjuk a képen.
2. a Core x T[0|1] hasznalatnal latszik, hogy az 1-es ccd több magja is elerte a 100% kihasználtságot, de a legkevesebb is 50% felett van ; a kettesben meg 51% volt a teteje, tehát oka sem nagyon volt felmenni magasabb orajelre.
2a. a windowsban be lehet kapcsolva a game mode ; vagy végre belefejlesztette az ütemezőbe az MS, hogy amit lehet próbáljon meg ccd -n belül tartani, mert a folyamatok ccd -ről ccd -re pakolása okozza a legnagyobb késleltetést.
2b. ha nincs bekapcsolva PBO, akkor elképzelhető, hogy az 1-es ccd elvitte a limitek nagyreszet ; a masodiknak nem maradt túl nagy mozgástere. -
S_x96x_S
addikt
(9950X)
> Nevezetesen, hogy csámpás a processzor. Az egyik CCD másképp működik.1.)
"The Ryzen 9 9950X’s two CCDs exhibit clock behavior that’s similar to prior generations. One CCD clocks up to 5.72 GHz, while the other maxes out at 5.49 GHz. Compared to prior generations though, the clock speed difference is minor. There’s no preferred core within a cluster, suggesting silicon quality variations are less of an issue. This uniform behavior should ease the burden on operating system thread scheduling."
( https://chipsandcheese.com/2024/08/14/amds-ryzen-9950x-zen-5-on-desktop/
2.)
"Remember I mentioned there’s a significant difference between the two CCDs on this Ryzen 9 9950X. The difference isn’t just the factory-fused voltage-frequency curve, but also the Fmax: CCD0 has a programmed Fmax of 5750 MHz whereas CCD1 has a programmed Fmax of 5450 MHz. And that significantly impacts the Curve Shaper behavior!" https://skatterbencher.com/2024/08/07/granite-ridge-overclocking-curve-shaper/ -
S_x96x_S
addikt
>Minthogy elméletileg a kettő a CVE-ben tér el egymástól.
A BIOS leírásokat nem könnyű értelmezni.
főleg mert a belsőleg ( ~ AMD, ~ MSI )
felfedezett hibákat a cégek
vagy elhallgatják
vagy valamilyen semmitmondó bejegyzés alá eldugják.Például a pár napja publikus ( SinkClose = CVE-2023-31315 ) problémához
az Epyc-es javítást már korábban - 2 hónappal ezelőtt kiadta az AMD.
(Naples PI 1.0.0.M 2024-06-06)
de mivel akkor még embargós (titkos) volt a CVE,
az AMD biztos nem nevesítette.Vagyis én mindig többet feltételezek, mint ami nevesítve van.
És hogy most az AM5 -ös "AGESA ComboPi 1.2.0.0 Patch A updated"-ben
pontosan milyen változások vannak, azt csak az AMD tudja. -
PuMbA
titán
Nem egy CVE-ben tér el egymástól
Látszik, hogy a stabil BIOS az az 1.2.0.0a AGESA-ból a Patch A verziót tartalmazza, míg a beta változat még nem ezt. A Patch A verziós az a BIOS, ami a végleges Ryzen 9000-res startra készült és más verziójú SMU-val, azaz firmware-rel rendelkezik a 9000-res szériához. Az MSI szeret mindent gyorsan félkészen kiadni, hogy aztán te milliószor tegyél fel feleslegesen BIOS-t. Ezeket a beta-kat nem szabad feltenni.
-
S_x96x_S
addikt
> Egyelőre én is oda lyukadtam ki, hogy az előtte levő béta
> (Ami már fel is van "villantva"!) jó lesz. Aztán meglátjuk, hogy a világ hogyan vélekedik.De mire lesz jó egy régebbi béta BIOS?
( feltéve hogy még mindig a 9950X a terved )
- a tesztelők valószínűleg az új "legfrissebb" normál bios-t fogják használni.
- bármilyen problémád lesz ( cpu garancia, memória nem megy, beállítások, ... ) az első tanács a BIOS frissités lesz.
- Időt szerintem nem igen spórolsz,
mert úgyis fel kell tenni majd a legfrissebb végleges (~ nem béta ) BIOS-t. -
S_x96x_S
addikt
> Tehát: Nem az a kérdés, hogy frissítenem kell-e egyáltalán. Persze, hogy kell.
> A kérdés, hogy EMIATT a CVE-2024-36877 miatt kell-e?!?!Mivel neked olyan tanács kell , ami tuti nem okoz kárt ( #331 )
szerintem ilyen tanácsot - itt - ebben a fórumban
nemigen fogsz kapni.Kockázat mindig lesz.
De egy nagyobb cégben
a biztonsági kulcsszavak ( "CVE" )
jobban számítanak az "optimalizálás" és egyéb kulcsszavaknál
és erősen a telepítés felé tolják a döntést.
( biztonsági audit szinte már mindenhol kell)
Persze mindig lehet okoskodni, hogy ez vagy az a CVE -most- alacsony besorolású
de néha ezek a státuszok gyorsan elavulnak,
és az új információk miatt magasabb státuszba is sorolhatják őket.
Vagyis ha egyénileg akarsz alapos döntést hozni,
akkor nem árt naponta/hetente monitorozni a CVE változásokat és újraértékelni a kockázatokat - amire csak egy nagy cégnek van erőforrása - dedikált biztonsági emberekkel.Vagyis a biztonsági információk nem statikusak.
Lehet, hogy ma a CVE-2024-36877 kis kockázatú.
de jövő héten már lehet, hogy magasabb kockázatba lesz sorolva. -
Ha valakinek nem tetszik a stílusom az az ő baja. Én továbbra is őszinte és egyenes leszek. Ezt várom el velem szemben is.
A moderált fórum nem így működik, ezt már az 1990-es évek végén lefektették.
Ezt akkor az un. Netikett néven neveztük.
Alapvető normák vannak, ha nem tartod be, akkor a fórum üzemeltetője, vagy az általa megbízott moderátorok minden további nélkül szankcionálhatnak, hiszen neki köszönhetően kaptuk mi meg a lehetőséget, hogy fórumozzunk. -
-
S_x96x_S
addikt
én emiatt nem aggódnék;
A proshop , caseking, mindfactory , .... ott van a listában.
Mivel délután 3 után lehetett árulni, emiatt a kisebbek még csak most jönnekhttps://geizhals.de/amd-ryzen-7-9700x-100-100001404wof-a3202557.html?hloc=at&hloc=de&hloc=pl&hloc=uk
és ott van a német alza -ban is.
https://www.alza.de/amd-ryzen-7-9700x-d12482041.htm -
westlake
félisten
Idézheted, de nincs semmi jelentősége. Véletlen, nincs a két dolognak semmi köze egymáshoz.
Egyrészt egyáltalán nem biztos, hogy az Intel kiadja az újabb mikrokódot 15-én, amikor is a Ryzen 9-ek jelennek meg, a gyengébb példányok már 8-án elérhetők lesznek. Másrészt, ha mégis megtörténne a fent említett dolog, annak a mikrokódnak be is kell kerülnie a BIOS-okba! Szóval nem kell kombinálni, nincs itt semmi látnivaló.
De ha már spekulálunk, egész nyugodtan ossza meg bárki, hogy mégis mi lenne az összefüggés.
Gondolom azzal mindenki tisztában van, hogy a teszteket nem a boltban vett példányokkal csinálják, tehát ha valamilyen csoda folytán 15-én olyan BIOS-okat publikálnának a gyártók, amiben már az új mikrokód van, akkor sem érdekelne ez senkit, nem csinálnák meg újra a teszteket. Később persze bárki megteheti, de semmit nem fog változtatni azokon a teszteken, amiket 7-én és 14-én fognak publikálni.
-
S_x96x_S
addikt
> Azt szeretném, ha hazahozom az összetevőket. Összerakom, két-három kattintás a
> bioszban és már megy is. (Olvastam az összefoglalót, hogy ezeket a memóriákat már
> nem olyan egyszerű beüzemelni.) Lehető legkevesebbet szeretném magam szívatni
...
> Az egész motyót, az alzában akartam megvenni,ha a szívás mennyiség minimalizálása az elsődleges cél,
akkor általában valamilyen szakértő kerül megbízásra.ha van rá br. 16910 Ft -od, és tudsz pár napot várni,
akkor az Alza is vállal összeszerelést ( ~ PC komponensek összeszerelése )
és kiteszteli a konfigot. ( cpu + memória ... )
Persze azért rá kell kérdezni, hogy a memóriát ( képes-e >6 Ghz -en menni ) is letesztelik-e.
mert amit irnak az nem egyértelmű "Amennyiben az összeszerelés közben bármilyen kompatibilitási probléma merülne fel, amely akadályozná egy teljesen üzemképes összeállítás létrehozását és házhozszállítását, szakembereink haladáktalanul kapcsolatba lépnek veled, és egy lehetséges megoldást javasolnak majd. " -
omfgk
veterán
A végére oda van írva, hogy nem ajánlott a 7xxx sorozathoz.
Hol van ez írva?
Not optimal van csak.Mert a teszt írója biztosra ment.
2x32GB dual rank esetén nem garantált ,hogy a 6400 összejön 1:1-ben.Ha kell a 64GB, akkor ez fog nagy eséllyel menni pöccre.
https://www.arukereso.hu/memoria-modul-c3577/g-skill/trident-z5-neo-rgb-64gb-2x32gb-ddr5-6000mhz-f5-6000j3040g32gx2-tz5nr-p897252297/Legfrissebb bios fel az alaplapra, EXPO és kész.
-
S_x96x_S
addikt
> 9-es sorozatot NEM KELLETT VOLNA VISSZAHÍVNI!!!
> Hiszen az NEM HIBÁS ebben a tekintetben!De honnan tudod biztosan?
Ahol egy ilyen hiba előfordulhatott, ott több más hasonló típusú hiba is lehet.
Vagyis lehet, hogy az AMD más problémákról is tud, csak azok nem szivárogtak ki.Mindenesetre ez amolyan Iceberg Principle ("jéghegy-elv")
Vagyis a felszínen látható probléma csak egy része a valós problémának, és több rejtett probléma is lehet alatta.ps:
Amúgy az eredeti nyilvánosságra hozott példában,
a hamis "ryzen 9-es" sorozat is "9-es" lett :"AMD Ryzen™ 9 9700XAz is lehet, hogy az AMD úgy ítélte, hogy egy nagykeres nem tudja eldönteni,
hogy melyiket kell visszahívni és ha pár ezer rossz tétel a raktárakban marad és véletlenül eladják, akkor az még nagyobb blama. Úgyhogy mindegyiket visszahívta.> Ennél szájbarágósabban nem tudom leírni.
Szerintem nincs meg minden információnk, hogy ítélkezni tudjunk.
-
S_x96x_S
addikt
> Ez mekkora logikátlanság már?!?!??!
A mellékelt példából csak arra lehet következtetni a kívülállóknak,
hogy a minőség ellenőrzésben - legalább egy esetben - probléma volt.
De arra nem, hogy a többivel nem lehet probléma!> A cikk szerint a 9950x és 9900X-et pont nem érinti ez a "HIBA".
ilyet nem írt a cikk.
sőt megpróbált alapos lenni a szerző:Abu85: "Mivel nehéz eldönteni, hogy ez reális tényező lehet-e, az üggyel kapcsolatban megkerestük az AMD-t, hogy valóban egy szimpla elírás áll-e a Ryzen 9000-es sorozat csúszása mögött. A cég szóvivője ugyanakkor csak annyit reagált, hogy a korábbi, hivatalos közelényen túl nincs hozzáfűznivalójuk az ügyhöz, majd megerősítette, hogy az egyes új CPU-k mikor lesznek elérhetők, de erről már a fentebb linkelt hírben írtunk."
persze lehet -e mellett egyéb ok is.
-
S_x96x_S
addikt
(ryzen 9000 delay) ;
> Érdekes a lobonc videója. (#178)
> Persze könnyű felülni egy összeesküvés vonatra,az Ex AnandTech-es Ian Cutress TechTechPotato-s Zen5-ös videójában ( ~ 3órás )
[ AMD's Zen 5 Microarchitecture. Potato (Ian) and Cheese (George) ]
A Ryzen 9000 - a késés is szóba került.
https://www.youtube.com/watch?v=Wl3O2eXy-cg&t=9736szanzásítva:
~ Az AMD azt kommunikálta, hogy a minőségellenőrzés során problémát találtak a már legyártott egységeknél.
De egyes szakértők szerint sokkal valószínűbb,
hogy nem tényleges minőségi probléma volt, hanem inkább valami kisebb hiba, például:
- Elírás lehetett a csomagoláson
- Probléma adódhatott a tesztelési folyamatban ( ~ több hibás termék csúszott át )
- Esetleg nem volt elég a legyártott mennyiség
A késés nem túl hosszú - 1-2 hét csupán. Ami arra utal, hogy nem komoly műszaki hiba történt, mert azt ennyi idő alatt azt nem tudnák kijavítani.
Az AMD azt ígéri, hogy minden kiszállított egységet visszahívnak és újakra cserélik, hogy biztosítsák a minőséget.
A szakértők szerint valószínűleg csak újracsomagolják, (+ újra tesztelik) őket , kijavítva az esetleges csomagolási hibát.
Összességében úgy tűnik, nem kell aggódni, csak egy kisebb probléma miatt halasztották el rövid időre a piacra dobást.Még megemlítik a pár éve történt extrém esetet,
amikor valaki egy hét prime95 futtatás + stock hűtővel képes volt egyes processzorok at degradálni. És ilyen extrém esetekre nem biztos, hogy gondolnak a tesztelésnél.Igazából a launch első benyomása sokat számít.
És ha a tesztelők kifognak pár "nem tökéletes" példányt,
akkor az eléggé kihathat az eladásokra.
Például a Radeon RX 7900 XTX - launch -öt eléggé beárnyékolták a hütési problémák, -
Tíz évvel ezelőtt valóban nem volt verseny, az Intel szép kényelmesen elvolt a Tick-Tock taktikájával (egyik évben arch fejlesztés, másik évben gyártástechnológiai fejlesztés), az AMD meg küzdött, mint disznó a jégen az elbaltázott arch alapokkal és az egy-másfél generációs gyártástechnológiai hátránnyal az Intellel szemben.
A Zen óta kezdődött meg a változás és már pár éve ott vagyunk, hogy az Intel vért izzad, hogy lépést tartson az AMD-vel. Amióta meg az AMD kijött az X3D procikkal, játék piacon szépen veri az Intelt.
Az AMD is hibázik persze szépeket, szoftvertámogatás oldalon (firmware-ek, AGESA kódok, driverek) még mindig iszonyatos lemaradással követi a saját hardware-eit (lásd a Zen4 memóriavezérlőt egy év után sikerült rendbe tenniük mikrokód terén).
Ezek mind azt mutatják, hogy rohadt éles verseny van, kapkodnak, hibáznak mindkét oldalon... (és közben az ARM és a Windows újra egymásra talált, tehát három szereplősre bővülhet lassan a piac).
-
omfgk
veterán
Hát mondjuk pont proci vonalon elég komoly kis verseny van...
Lehet ,hogy csak tényleg a friss AGESA hibádzott és ezt kell bevárni.
Vagy szimplán csak megvárják ,hogy kimenjenek az Intel-es microcode-ok és a friss Inteles számok ellen kelljen megmérettetni magukat.Azt is el tudom képzelni ,hogy az Intel-es történet miatt engedték meg maguknak ezt a 2 hetes delay-t.
Feszült is voltam, hisz alap hangon 6-700 pengős kiadásról beszélünk, de hogy ezt még rajtam kívülálló okból el is kell napolnom egy számomra nem ideális időpontra...
Azt remélem tudod ,hogy masszívan feláras ha day1 veszed a cuccokat.
Most a 7950x már benézett 200 alá, 7800x3d 150k, ezeket a számokat nehéz lesz überelni. Majd 2-3 hónap múlva fogja ezt ár/érték arányban is verni a 9950x. A 7800x3d-t meg a 9800x3d. És az se day1.
-
S_x96x_S
addikt
Általánosságban a felhasználók nagy többségének a
a ryzen 9000 launch 2 hetes csúsztatása és a konkrét javítás jó hír.
( "The Delay Is a Good Thing" via Hardware Unboxed video ) -
-
S_x96x_S
addikt
> Ha arra utalsz, hogy a carbon túl kevés lehet nekem, akkor ezt gyorsan rövidre zárnám.
nem arra utaltam.
hanem itt
"PCI_E1 Gen PCIe 5.0 supports up to x16 (From CPU)"
emlitett "up to" -ra,
ami
konkrétan x8 -at jelent, hogyha a második foglalatban is van valami ..> Az érkező ssd lesz gen5 (Talán)
> Abban meg samsung párti vagyok és nekik nincs ötösük.hibrid Gen5 x2 -esük van:
Samsung 990 EVO 2TB Review Hybrid PCIe Gen4 and Gen5 NVMe SSD
-
Ezt nehezen tudom elfogadni. Nem vall józan észre. Vagy csak én csinálok ekkora problémát belőle?
Az USB4 vezérlő nyúlja le. Ez van. Ezért írtam, hogy érdemes mérlegelni, mi a fontosabb. Ha az USB4 számodra hasznos, akkor amúgy a 870 széria megérheti.
Hozzá teszem már elérhető több 600-as szériájú deszka is USB4-el, szóval ez egy összetett kérdés, hogy mik az igényeid, de ha meg az USB4, akkor már a most polcon lévő megoldások között is lehet válogatni (én ár/értékben most ilyen téren az AsRock B650E Taichi Lite-t szoktam ajánlgatni...).Elméletileg lesz a gépemben egy 7900XTX VGA
Két SSD (NVME. Ami valószínűleg háromra fog nőni)
És egy tv kártya.
Kell aggódnom a sávok miatt?
Ez az adott alaplaptól függ, és hogy milyen sávokat használnak az SSD-k és a TV kártya. Utóbbi gondolom Gen3-as, x4 sávval (vagy x2-vel)? Az például nem zavar sok vizet.
Az SSD-k esetén már érdekesebb a kérdés, a Zen4/Zen5 IOD esetén 20db Gen5-ös sáv van kivezetve az alaplap felé, eleve ezt is oszthatják, tehát van olyan alaplap, ahol két M.2 SSD csati van Gen5-ös csatin, de ha mindkettőbe van SSD (2db x4 Gen5 sáv), akkor a VGA-nak 16 sáv helyett már csak 8-at ad.Ez például az én ASUS ROG Strix B650E-E deszkámnál így néz ki:
Mivel a VGA-t nem akarjuk megfosztani a több sávtól, ezért úgy kell sakkoznom nekem is, hogy az M.2 SSD-k az M.2_1, M.2_2 és az M.2_4 slotokba mehetnek.
Nálam egy 10Gbps hálókártya van még a gépben, az látható, hogy csak a PCIe 4.0-ás slotba mehet, mert ha a másik Gen5-ös slotba megy, akkor lefeleződik újfent az első VGA slot sávszélessége.Tehát fogod, és letöltöd a kézikönyvét a kinézett deszkának ( [MSI X670E Carbon Wifi] esetedben ), és elkezded böngészni. Részletes levezetés a sávokról meg nincs (ez valamiért csak az AsRock és a Gigabyte kézikönyveiben jött velem szembe eddig).
Ez van benne:
Ez alapján:
VGA: PCI_E1 (max. Gen5)
TV kártya: PCI_E3 (max. Gen4)
M.2 SSD1: M2_1 (max. Gen5)
M.2 SSD2: M2_2 (max. Gen5)
M.2 SSD3: M2_3 vagy M2_4 (max. Gen4)Itt annyit célszerű még tudni, hogy a CPU és az alaplapi chipkészlet között x4 Gen4 sáv megy. Tehát ha egy gyors Gen4 x4 M.2 SSD-d van az M2_3 vagy M2_4 csatiban, akkor innentől minden további eszköz (további M.2 SSD, SATA eszközök, USB-k, PCI-E3-ban lévő kártyák, stb.) sebessége már befolyásolja az elérhető sebességet.
Ez általános felhasználás közben aligha fog feltűnni, de ha mondjuk van SSD az M2_3 és M2_4 csatiban is és ezek között fájlműveleteket hajtanál végre, miközben még a PCI_E3-ban lévő eszköz is dolgozik, stb., akkor annyit látnál, hogy a max. teljesítményhez képest mondjuk fél sebességgel dolgozik...
Mivel a CPU és az alaplapi chipset között ez a sávszélesség adott, ez az összes 600-as és 800-as alaplapra is igaz (lesz).
Mintának ilyen egy részletes levezetés egy Gigabyte deszkánál, itt például feltűnő, hogy a két felső M.2 csatonál csak egy x4 sávon ül két SSD...:
-
S_x96x_S
addikt
> a 870-es lapoknál még visszalépés is van/lehet a PCIe sávok terén.
mivel a chipset(ek) (a régebbiek és várhatóan az újak is)
egy darab 4x Gen4 -es kapcsolaton lógnak,
és az van tovább osztva,
emiatt azok már másodlagos sávok - és egyidejű sebesség orientált dolgokra NEM praktikusak, mivel az össz sávszélesség nem lehet több mint mint 4x Gen4 sáv.
( úgyhogy azok nem teljes értékű CPU sávok )A cserébe kapott USB4- csatlakozóknak
főleg akkor lehet pl. praktikus haszna, hogyha van/lesz mellette egy notebook
és pl össze akarod kötni a kettőt;
vagy nagy sebességű külső diszket (NVMe SSD) ; vagy Virtual reality sisakot akarsz csatlakoztatni.
Vagyis a jövőben egyre inkább szükség lesz az USB4-re.> Még nem tudtam eldönteni, hogy várjak plusz két hónapot a 870-re,
> vagy tegyek rá... és nevezzek be egy X670E Carbon wifi-re.(szerintem) az X3D chipekre viszont érdemes várni
( hogyha nem sürgős és főleg játékra is kell)A MPG X670E CARBON WIFI kapcsán
fontos, hogy tudd, hogy mit jelent
- az "up to"
- és a "From Chipset" vs. "From CPU"
mert ha nem tudod, akkor később csalódás érhet.persze az elején ritkán tudjuk, hogy mit nem tudunk ... de hát ilyen az élet.
-
S_x96x_S
addikt
> Ugye a megjelenésig nem lehet nyilvánosságra hozni teszteket?
"hivatalos" (bejelentéskori) AMD-s teszt már nyilvános
ott a Blender
- zen4 vs. zen5 : +23%
- 14900K vs 9950X: +56%a független tesztekre kell még várni.
Ha valamelyik független tesztelő megsérti a szabályokat,
akkor a következő körben már nem kap tesztelnivalót. -
S_x96x_S
addikt
> 9950X a kiszemelt (Nem vagyok hajlandó vitatkozni róla!)
> Viszont célszerű lenne egy X870E-be tenni.
> Az remélem, hogy csak vicc, hogy PLUSZ két hónapot kell rá várni!!!Valószínüleg az 9950X3D -vel együtt (~körül) jönnek az új alaplapok.
Ha nem fontos neked az USB4,
akkor az (elméleti) sávok száma lehet érdekes egy X870E -nél.Additional Usable PCIe Lanes from Motherboard
- X870E 8x Gen4
- X870 4x Gen4
- X670E 12x Gen4
- X670 12x Gen4
- B650E 8x Gen4
- B650 8x Gen4> És ha jól értem a magasabb memória órajel sem jött össze.
> Tehát a memóriát most is kiszemelhetem."hivatalosan" a garantált gyári max memória órajel magasabb lett ( +400 ),
persze a gyakorlatban ugyanaz.Ryzen 9 9950X
Max. Memory : 192 GB
Max Memory Speed
2x1R DDR5-5600
2x2R DDR5-5600
4x1R DDR5-3600
4x2R DDR5-3600Ryzen 9 7950X
Max. Memory: 128 GB
Max Memory Speed
2x1R DDR5-5200
2x2R DDR5-5200
4x1R DDR5-3600
4x2R DDR5-3600> Érdemes rámenni a 6400-ra vagy van észszerűbb választás?
attól függ,
pl. hogy mire használod a gépet és mekkora RAM-ra van szükséged;pl. ha 192 GB -kell, akkor nem sok választásod van ;
ráadásul az overlock is kevésbé garantált 4 stick-nél.
Ebben az esetben egy 9950X3D - (elméletben) sokkal ideálisabb lenne. -
Viszont célszerű lenne egy X870E-be tenni.
Indokold meg kérlek, hogy miért?
Az remélem, hogy csak vicc, hogy PLUSZ két hónapot kell rá várni!!!
Nem vicc, az alaplapgyártó szeretnék a polcokon maradt 600-as szériát kisöpörni.És ha jól értem a magasabb memória órajel sem jött össze.
Mivel azonos az IOD a Zen4 Raphael procival, miért is jött volna össze?
Érdemes rámenni a 6400-ra vagy van észszerűbb választás? Nyilván a 7xxx sorozat miatt már van tapasztalat ez ügyben.
2 CCD-s procinál érdemes lehet a DDR5-8000-et megcélozni, mivel a 2 GDI miatt kihasználható a nagyobb memória sávszélesség (FCLK 2200Mhz-en a GDI ~70GB/s sebességet tud, hogy alapból mennyi lesz nem tudom a kikerült infók alapján láttunk már 2133Mhz-et is, vagyis a Raphael szintjétől a jelek szerint itt sem sikerült elszakadni).
Bizonyos feltételek mellett amúgy az 1 CCD esetén is jelenthet előnyt, ha a rendszermemóriából a videóramba történik például másolás.
A DDR5-8000-hez egy jobb B650E deszka is elég lehet amúgy, de garancia nincs rá. Különböző tesztekben (random Google találat egy ASUS X670E TUF deszkában) a DDR5-8000 Gear2-ben összejön, a fórumokban kicsit vegyesebb a kép, van, akinek probléma nélkül, van, akinek APEX deszkában se jön össze. Itt ugye a RAM kit és a deszka mellett a CPU-n található IOD is számít, mert abban van a memóriavezérlő.
Szóval ha picit is érdekel a tuning, és nem félsz az UEFI menüben matatni, illetve a lentiekből azt sejtem, hogy anyagi akadálya nincs, akkor bátran végy egy jobb DDR5-8000 (vagy 8000+) kitet, és kísérletezd ki, hogy milyen sebességnél lesz stabil.
A 7xxx Raphael széria alapján DDR5-6400 Gear1 minél alacsonyabb késleltetés vagy DDR5-8000 Gear2 legyen a cél.
Utoljára 3900X idején foglalkoztam a témával. Mire kell figyelni?
[Zen4 topic összefoglalót mondjuk elolvasni?]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemlámpa, zseblámpa
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Formula-1
- Path of Exile (ARPG)
- Megérkezett a Pixel 5 és 4a 5G
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- PlayStation 5
- Linux kezdőknek
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 5700X3D /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Samsung Galaxy S23 , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged