-
Mobilarena
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
omfgk
veterán
válasz
fudi2002 #1326 üzenetére
Azt szintén a benchmarkra értettem. Hogy lefut és ott vannak a számok. Fekete-fehér. Látszódnak a beállítások, lefut ugyanaz a bench, kiírja. És ott van minden. Egyik szám nagyobb.
Egy szó mint száz, abba kötöttem bele ha valaki 720p-ben is még részben gpu limites volt a bench-ben és ez alapján képes volt azt állítani ,hogy játékhoz nem kell proci.
Ennyi a lényeg. Ez volt a nagy világfájdalmam ebben a sztoriban. A játék és a bench az más. Tudom first world problems. Játék alapján nem mondjuk meg ,hogy bench-ben mi lesz a gyorsabb, vagy játék alapján nem mondjuk meg ,hogy mi lesz Blender-ben a gyorsabb és fordítva. Bench alapján ne legyünk okosak ,hogy hol lesz a cpu limit in game.
Szerk: Nemszótam, félreértettem, reggel van még.
Allegro-n jó áron van a kávé.
Csak nézd meg kitől rendelsz, mert ez csak egy marketplace.
Eszembe jutott, mert best buy topikban ez most a first world problem. -
omfgk
veterán
válasz
fudi2002 #1324 üzenetére
Engem csak az a része szokott zavarni a nagy teszt bonanzának, amikor az ilyen bench-ek alapján sikerül azt megfogalmazni ,hogy akkor a játékok mikor cpu limitesek vagy mikor nem.
Amikor csak az összehasonlítás van az totál valid. Ott van? Ott van. XY proci ugyanazzal a beállítással ugyanabban a benchmarkban több pontot/fps-t ér el mint az YZ proci. Ez egyértelmű és kész. Nyilván próbálgatjátok stock, oc, ilyen-olyan memória oc mellett is. Teljesen rendben van minden.
Fel lehet keresni ugyanazt a részt játékban.
Ezt arra értettem ,hogy mindenki a saját gépén futtassa le a benchmark-ot és utána menjen oda a térképen is. Tehát nem összehasonlítás másokkal.
És a cpu workload sokszorosa lesz a bench-ének. Tehát nem lesz 200-300 fps. Nem az lesz a kérdés ,hogy bench-ben 300 de in game csak 280. Hanem 300 helyett 150 fps. Ott nem kell nézni ,hogy pontosan pixelre minden jó-e. Akkora a különbség. Ég és föld. -
omfgk
veterán
válasz
fudi2002 #1322 üzenetére
Igen, ha már itthon szeretnénk a gépeinket összemérni a fórum többi tagjával, akkor a helyzet pontosan ez.
Custom scene kiesik, marad a benchmark. Csak az más szempontból lesz szar.
Ezt már leírtam többször, de lehet nem elégszer. Teljesen értem én ,hogy benchelgetnek emberek 720p-ben, csak azt tessék megérteni ,hogy a játékhoz annak onnantól semmi közbe. De ettől még össze lehet mérni procikat benne.Cyberpunk benchmark nem tölti be a mapot. És nem hiába lesz ugyanaz a része a térképnek in-game jelentősebb cpu intenzívebb, mint a benchmarkban.
Fel lehet keresni ugyanazt a részt játékban.
-
-
arabus
addikt
válasz
fudi2002 #414 üzenetére
Nem mindegyik linux disztro hozza ezeket az eredményeket.
Sok egyáltalán nem is telepithető,vagy nem fut rendesen.
Az itt bemutatott eredmények jellemzően fizetős linux verziókkal készülnek.
Nem kell ennek a beetetős maszlagnak hinni.
Ahol a linuxért fizetsz hogy minden benne van 3x fizeted a win árát. -
S_x96x_S
addikt
válasz
fudi2002 #411 üzenetére
> akkor valóban tudja és ér valamit.
legalábbis a hw-ben benne van a tudás.
Viszont ezt egy windows-os felhasználónak
tényleg nem olyan könnyű kiaknáznia.> Más kérdés, hogy akkor h265ön nem fogja tudni az encoder miatt.
a h265 -öt nem tudom
de
https://www.phoronix.com/review/amd-ryzen-9950x-9900x/11
x265 3.6 1080p -n még elég jól teljesít és ott a +50% megvan,
A x265 3.6 4K-n már csak ~ +23% ( a 14900K-hoz képest )és itt valószínüleg már kijön az, amit máshol is írnak,
hogy a 16 magos Zen5 - memória sávszél-limites. ( 16 P mag )
és ide már a 2 memória csatorna kevés. -
S_x96x_S
addikt
válasz
fudi2002 #406 üzenetére
> az avx512es handbrakeet
ahogy látom a handbrake ismer több videó encoder-t is :
és a phoronix-os teszt jó néhányat tesztelt is.
https://www.phoronix.com/review/amd-ryzen-9950x-9900x/10
https://www.phoronix.com/review/amd-ryzen-9950x-9900x/11van ilyen és olyan eredmény is,
De az SVT-AV1 2.1 -nél már akár lehet látni +50% körülit is a 14900K-hoz képest.
14900K : 16.08
9950X : 24.77
Ez mintha még több is lenne mint 55% ( a 14900K-hoz képest )
"The Ryzen 9 9900 series were easily delivering the fastest video encode times of these desktop processors. .... But with SVT-VP9, the Core i9 14900K did still pick up some strong finishes. "
-
S_x96x_S
addikt
válasz
fudi2002 #407 üzenetére
> [link] tessék, pont Te linkelted. 55%.
> Na ezt a +55%nyi handbrake tempót nem láttam sehol.köszi a pontosítást.
Ahogy látom ( apróbetűs GNR-04 ) részben
- 2024-es Májusi tesztelés van említve.
- Up to ... ( nem average ! )
- vagyis akár 55% -is elérhető a 2024 májusi "profile=Intel default"-al szemben.És akkor voltak elég extrém -25% -35% Intel teljesítmény csökkenésre is példák.
Az Intel azóta visszakozott, és az új javítás nem büntet ennyire drasztikusan,
Ráadásul a garanciaidő is ki lett tolva.Handbrake:
A MinGW ("Minimalist GNU for Windows"), -ben
2024 May 14 engedélyezték a libvpx -nél az AVX-512 -öt ( kivették a tiltást )
ami május 20. -án az 1.8 verzióban debutált.
"contrib: enable libvpx's AVX-512 optimization on mingw"
https://github.com/HandBrake/HandBrake/commit/40aaf8713dbaf6b55bf09d8ea67c3a8b7f4b127e
De hogy milyen optimalizált verzióval mértek,
és azt honnan töltötték le, vagy saját maguk buildelték
... az rejtély. -
S_x96x_S
addikt
válasz
fudi2002 #396 üzenetére
> Miért nem látom tömegivel az avx512es handbrake pl teszteket?
> Mert pont az érdekelt volna a 9950xben. Egy teszt sem mutatta ezt.Hányat néztél meg? Legalább 6 tesztben szerepel.
1.)
https://www.guru3d.com/review/review-ryzen-9-9950x-processor/page-15/
Handbrake runs 16 cores max
The displayed number is the number of frames rendered per second averaged out over the encoding process. The higher the number, the faster the performance is. It's exactly in applications like these where processors with more cores really shine as they are all utilized to the maximum.2.)
3.
https://www.tomshardware.com/pc-components/cpus/amd-ryzen-9-9950x-cpu-review/3
4. PCMAGhttps://www.pcmag.com/reviews/amd-ryzen-9-9950x
5.
Handbrake
"Our final test is the Handbrake transcode test, where we convert an 822MB 4K video file using the H264 and H265 codecs using the Production Standard preset set to CRF 18. We're using the most recent version of Handbrake here, 1.8.1, which helpfully shows its statistics in the application window rather than burying the average encoding frame-rate in a log file."
https://www.eurogamer.net/digitalfoundry-2024-amd-ryzen-9-9900x-9950x-review -
S_x96x_S
addikt
válasz
fudi2002 #399 üzenetére
> De win alatt konvertálok. Engem nem vigasztal
Ebben nem tudok segíteni.
Én linuxozok és életemben nem futtattam a Handbrake-et.De mivel megvan a forráskódja, https://github.com/HandBrake/HandBrake
egy kis szakértelemmel lehetséges zen5-re optimalizált binárist generálni
akár windows alá is. -
S_x96x_S
addikt
válasz
fudi2002 #396 üzenetére
> Miért nem látom tömegivel az avx512es handbrake pl teszteket?
Ott a Phoronix fóruma, Ezt inkább ott kérdezd meg.
Lehet, hogy szerencséd lesz és legközelebb beteszik
a 400 teszt közé.
A Phoronix biztos nem promózta.és függetlenül azt tesztel amit akar. -
válasz
fudi2002 #389 üzenetére
Én még most is azt mondom, hogy az AMD a Zen4 alapjait nagyon szépen összerakta. A szoftveres háttérnek kellett egy év, de tavaly nyár óta van egy tök jól működő proci családja. A felhasználó programoknak ott vannak a sima Zen4, gamereknek meg a 7800X3D procik.
Az, hogy a Zen5-nél mit kutyultak el, talán sose tudjuk meg.
Szerintem attól kezdve, hogy sem az IOD-t, sem az alaplapi SoC-t nem fejlesztették a Zen4-hez képest, lehetett sejteni, hogy ez nem lesz egy nagy ugrás. Az, hogy a 9600X és 9700X-nél a TDP-t is levitték pedig borítékolta, hogy itt az is csoda lesz, ha értékelhető előrelépés lesz a 7600X és 7700X viszonylathoz.
Bejött.
Ettől egyébként még nem rossz procik ezek, csak az árukat nagyon mellé lőtték a Zen4-hez képest. Azonos áron tök jók lennének, csak éppen az AMD profitja bánja, vagyis bánná. Ezért jönnek az ilyen kétségbe esett próbálkozasok, hogy utólag megemelik az 1CCD-s Zen5 procik TDP-jét - ami azt jelenti, hogy kap mondjuk 2-3% teljesítményt, de tippre 30-40% plusz fogyasztás és persze melegedés árán. Ami nem fog segíteni a 2CCD-s processzorok esetén.
Plusz nemhogy lábon, de tökön lőtték önmagukat az elbaltázott megjelenéssel és utólagos machinációkkal.
Gránátvetővel...Magamban még abban bízom, hogy az AMD a Zen5 IOD és SoC fejlesztési idő megspórolasát a Zen6 generációra fordítja, és 2 év múlva valami ordenáré nagyot fog gurítani.
Ami kivételesen a megjelenésekor is már kiforrott technika lesz, nem kell megint megvárni, amíg a háttérben kireszelik a szoftveres oldalt...Addig meg elleszek a 7700X-el...
-
válasz
fudi2002 #162 üzenetére
Félreértés ne essék, nem a teljesítményét húzom le.
Arra mutatok rá, hogy mennyire "túlhúzzák" a procikat a gyártók, hogy némileg jobb eredményt mutassanak fel.Ha a teljesítményét húznám le, akkor ott tartunk, hogy ez mennyiben érdekes itt?
Játékok alatt a 7800X3D feltehetően még mindig jobb lesz.Ha meg a CB23 pontszám az érdekes, akkor a Threadripperekhez képest a 46000 pötyi még mindig csak "fogd meg a söröm" kategória.
A mihez tartás végett a TR 7970X olyan 64000 pötyit tud, a 7980X olyan 100000 pötyit, a 7995WX meg 110000 pötyit.
-
válasz
fudi2002 #157 üzenetére
A lényeg nem látszik olyan látványosan, csináltam gyorsan egy diagramot:
200 Watt felett elég látványosan elkezd laposodni a görbe, 250 és 310 Watt között kapsz 2.3%-nyi plusz pontszámot 24%-al nagyobb fogyasztásért (és termelt hőért) cserébe.
Tudom, hogy van egy réteg, aki a CB23 pontszámoktól olvad el, és értem, hogy nekik ez fontos. De a másik oldalról azt is lássuk, hogy alig valamivel nagyobb teljesítményéért mekkora árat is kell fizetni...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Béta iOS-t használók topikja
- Milyen program, ami...?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen légkondit a lakásba?
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- További aktív témák...
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- A Panasonic Toughbook CF-54 i5-5300u i5-6300u TN, IPS touch Budapest, MPL Foxpost
- AKCIÓ! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Samsung Galaxy S23, 8/128 GB, Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged