- MIUI / HyperOS topik
- 8300 mAh, maradhat?
- Google Pixel topik
- Itt az igazság a Samsung állítólagos Android Auto alternatívájáról
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Légies iPhone halvány színei
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mokee
csendes tag
Ezt a kártyát nem igen lehet normális hőfokon tartani.Friss paszta pipa, 24C a szobámban,nyáron szokott lenni kánikulában 30 is....már rettegek
már 1 napja rendesen alulfeszelve és downclock-olva használom csak witcher 3-hoz kellett a kajak,cs-go hoz bőven jó így is 25?? X 1440 felbontáson 80 fps körül. 60hz-es monitorom van.10 perc furmark igy 70C, a Ház ventik maxon.
-
Martin97
aktív tag
Szia!
Valószínűleg 1,2 V az alapfesz, de ezt fejből biztosra nem tudom. Először leírok néhány ide kapcsolódó dolgot, aztán kitérek azokra, amiket én használok. Ha tisztában vagy néhány alap dologgal, akkor ugord át az elejét a kiemelésig.
Na mármost ezt így kijelenteni, hogy léghűtéssel eddig, vízhűtéssel meg addig lehet hűteni nem ennyire egyszerű. Vannak nagyobb teljesítményű léghűtők, amik igen jól teljesítenek, és vannak vérszegényebb vizek (pl. 12cm slim radi) amik esetenként a nagyobb léghűtőket sem érik utol.
Először is nézzük a fesz.-fogyasztás-hőmérséklet kérdést, és a mérésüknek a módjait:
Ha a feszültséget babráljuk, akkor azzal együtt hatványozottan növekszik a fogyasztás.
Ha növekszik a fogyasztás, akkor nagyobb a hőtermelés, ami miatt nagyobb a hőmérséklet is.
Ha nagyobb a hőmérséklet, akkor a fogyasztás is növekszik.Fogyasztást mérni többféle módon lehet:
Van a konnektoros mérő, ami az egész rendszert nézi. Ha a processzor vagy valaminek a hőmérséklete, vagy feszültsége változik, akkor máris torzul a kép. Természetesen egy tökéletes módszer arra, hogy az egész konfiguráció fogyasztását vizsgáljuk.A multiméterrel egy adott hardver fogyasztását tudom ellenőrizni (a processzort így mérni meglehetősen körülményes). Ha egy célzott érték a fontos, akkor ez a célravezető módszer, de olyan sokat a szoftver sem csal, hogy abból ne lehessen levonni semmilyen következtetést.
Hőmérsékletet is többféle módon lehet:
Vannak az infra hőmérők: Egy pontra irányítod, aztán kiírja a hőmérsékletet.
Vannak a digitális hőmérők (voltcraft, vagy valamilyen multiméter): Legtöbbször ezt használják a profibbak és a feltörekvők is. Pontos egyszerű rögzíteni, kis helyen is elfér. Hátránya, hogy a proci és a hűtő közé nem célszerű berakni, mert nem lesz jó a kontakt, szóval valami köztes ponton tudsz csak mérni, mondjuk a hűtő alja. Elég pontos még így is. További előnye, hogy csak el kell forgatni a multiméteren a tárcsát, és máris rá lehet mérni akármilyen feszültségre.
És van a szoftveres mérés, ebben az esetben is kellőképpen pontos, csak olyan esetben lehet számottevő eltérés, ami már messze nem a mindennapi kategória.
Erről első körben ennyit írnák, ha valami nem tiszta nyugodtan kérdezz.
Másodszor a modokról írnák néhány sort:
Ezeket két külön kategóriába soroljuk. Van a softmod, és a hardmod. Ezek a feszültség, és a fogyasztási limitet hivatottak kitolni.
Egy kis angollal nem nehéz kitalálni, hogy a softmod valamilyen szoftveres/biosos módosítást takar. Tehát a kártyával hardveresen nem csináltunk semmit, csak szoftveresen mondjuk afterburnerben emeltünk a power limiten és a feszültségen. Ezek jó megoldást nyújtanak addig, amíg a nem szólnak közbe a védelmek. Név szerint túlfesz, és túláram védelem: OVP és OCP. Amint ezek megjelennek, már nem elég szoftveresen módosítgatni a kártya biosát, hanem drasztikusabb módszerhez kell folyamodni. Azért aggódni nem kell, mert ezek már csak akkor jönnek, amikor már tényleg az utolsó mhz-ek maradtak csak a kártyákban. Szóval ez már jóval túlmutat a normálisnak mondható kereteken.
ÉS van a hardmod, ami azt takarja, hogy hardveresen módosítjuk a kártyát, hogy még nagyobb feszt, és fogyasztást tegyünk lehetővé. Ez már bőven a nagyon mély víz, és valamennyi hozzáértés is kell hozzá. Vannak külön kapható power board-ok kifejezetten extrém tuningra, amit a kártya eredeti vrm-jének helyére forrasztva sokkal nagyobb határok közt lehet mozogni. Ilyen a Gigabyte G-Power Board is.
Van olyan mod is, ami néhány forrasztás a kártyán, hogy kiküszöböljék a fentebb említett limiteket. Manapság van néhány fórum, ahol lehet találni útmutatókat, de csak néhány féle kártya kap kiemelt támogatást ilyen szempontból. Például itt van egy útmutató a 260x-hez. Ennek már csak extrém esetben van csak jelentősége, de ha már szóba jött leírtam.Ennyit az általános dolgokról. Ezután a saját megoldásokat, hűtési és egyéb próbálkozásokat részletezem picit.
A hűtés, amivel ezt az eredményt elértem a ref. sapphire hűtő volt, ráadásul nem is a hőcsöves változata. Ez megtámogatta még 2 db scythe typhoon és egy álló ventilátor, ami a gépház oldalába tolta a levegőt egy jó szobaszellőztetés után (kb. 15-17 °C) Az egyik ventilátor a kártya nyákját hűtötte felülről, ami kozvetve a ramoknak is segített, a másik meg a hűtőbordára tolta a levegőt. Erre normál szoba hőmérséklet melett számolj még rá 10-12 fokot, és kb. kijön az a hőmérséklet, amit tud tartani ekkora órajel mellett max fordulaton egy kis rásegítéssel, tehát nagyjából 70 fok körül van, ami még elfogadható.
Ebben az esetben a vrm meglehetősen le van terhelve, és ugye az nekünk nem túl jó, de van rajta egy gyári borda, ami multiméterrel mérve 75-80 fokos, ami még nem vészes, annak ellenére, hogy fázisonként 32-35 ampert paszírozunk át rajta. itt már a hatékonysága sem a legoptimálisabb. De azért van még benne tartalék, ha mást nem a gyári bordát lecserélem valami rézre, aztán azzal lehet nyerni még nem keveset.
A képből, és az általad írt adatokból jól látszódik, hogy egy szint felett iszonyatosan elszabadul a fogyasztás, és a hőtermelés. Ezt én olyan 1280 mhz, és 1.25 V környékére tenném. De ettől minden kártya eltérhet egy picit. Ez saját tapasztalat. De ez nem jelenti azt, hogy efölött nincs élet. Ez csak azt jelenti, hogy efölött sokkal jobban kell tolni a feszt, mint eddig a pontig, ami nyilván nagyobb hőtermelést jelent, amit el kell vezetni valahogy.Tapasztalatom alapján, ez a kártya nagyon érzékeny a ramok órajelére, és az ebből adódó sávszélre. Csak akkor gyorsul jelentősen, ha nem csak mag órajelet, hanem a ramokét is emeljük. Ez játéktól függően akár 10-15%-ot tud hozni. Nagyjából jól skálázódik az órajel emelésre. 20-25%-os emelésre nagyjából annyit gyorsulnak a játékok, ami sok helyen nagyon jól jön. Viszont az olyan kártyák amiken nincs vram hűtés (mint pl a sapphire) azokat a nyákon keresztül egy ventivel érdemes hűteni, mert sokat számít. Pontosan nem tudom mennyit, mert már régebben mértem, és nem írtam őket le, de majd lemérem újra, és leírom.
1360/1800-on ugyan ezt a hűtési felállást használom, nagyjából 80°C környékén van max fordulaton.
Hűtési próbálkozások:
Álltalában használt megoldás:
Vga-n gyári léghűtő van, megtámogatva két ventivel, amiket természetesen kókány módon gyorskötözővel rögzítettem. A processzoron meg gyári giga 3d galaxy víz. Alap órajelen beton stabilan tartja a 35 fokot, még nyáron is, és terhelésre is csak 1-2 fokot melegszik. Emelt órajelen, és feszültségen elmegy 65 fokig, de ez még bőven elfogadható. A hűtéshez tartozik még egy venti, ami az alaplapom hűti nehogy eldurranjon a 3 fázisos vrm. Ez a megoldás megfelelően sok hőt tud leadni, hosszú távon is. Hűvös időben ablakban, vagy teraszon meg főleg.Volt próbálkozás, hogy a proci blokkját rákötöztem a vga-ra, és megnéztem, hogy így mennyire hűl le, de nem volt sokkal jobb, mint léghűtéssel, ezért nem is használom.
Amikor kifejezetten tuningolgatni van kedvem fagyállós lötyit lehűtök mélyhűtőben, és azt keringetem egy külön körben. Ez csak ideig-óráig jó, mert hamar visszamelegszik a hűtött cuccos. Tehát nincs túl sok időm kitapasztalni hogyan lehetne még kifacsarni belőle néhány plusz megahertzet. Ezt a módszert megtámogatva még egy peltierrel negatívban lehet tartani a hőmérsékletet, de csak tízen x fokig. Ehhez már kell valami hevenyészett szigetelés, de nem nagy kunszt. egy kis papírtörlő 'oszt jóvan.
Volt még olyan is, amikor egy csövet laposra kalapáltam, hogy felfeküdjön a vga-ra, és az alját lezártam, és így próbáltam meg a szárazjeget. Ez totál kudarc volt, vagy a kontakt, vagy a cső anyaga volt nagyon rossz, de a lényeg, hogy nem hozta meg a kívánt eredményt. Ezt a procinál is eljátszottam, hasonlóképpen alakult.
Most néhány probléma:
A legnagyobb gond az, hogy "elfogynak" a skálák. Pedig lenne még némi tartalék benne. Természetesen ez csak benchelésre vonatkozik, mert a játékok vég a hőmérséklet miatt 1360/1800-nál van. Ezt még megpróbálom orvosolni, de túl sok pluszt már nem nagyon fog hozni.
Igazából, ha már előjöttek a limitek, és a fogyasztás, akkor még azt megjegyzem, hogy a pci-e + 6 pin kombóval akár 225W-ot is el lehetne rajta fűteni.
Szóval egyenlőre ennyit, így is nagyon hosszú lett, mert minden szarra kitértem.
Majd nemsokára összedobok egy összefoglalót. Addig is kérdezz nyugodtan.
-
Martin97
aktív tag
Szia!
Az, hogy nagyon benne lennék a mókában túlzás, inkább lelkes amatőrnek/haladónak minősíteném magam. Igazából mostanában egy kicsit hanyagolom az asztalit a suli miatt.
Eredményből túl sokat nem tudok felmutatni, de bedobom a tavalyit: [link] Nem egy hűde, de szerintem nem olyan siralmas.
Ez amolyan biztos ami tuti beállítás volt A teszt, és a játékok zöme elfut +60mv-al is. Van egy 1360/1800-as beckup is a gépen, amit most nem tudok feltölteni neked, ahhoz kellett már a +85mv. Itt a játéékok már picit körülményesebbek, mert hamar felhevül a kártya, és még helikopter üzemmódban is be-be figyel a picit 80 fok feletti érték, de van olyan helyzet amin sokat tud dobni ez a plusz az alaphoz képest.
A processzorom sajnos nagyon visszafogja az eredményt, szóval a graphics score-t nézd.
Azóta történt egy ram fejlesztés, és a bios gondot is megoldottam, szóval ha minden igaz 4ghz körül is képes futni, bár mégy csak 3,8-on hajtottam huzamosabban. Processzort nem fogok tudni cserélni.
Majd ha otthon leszek hűtök egy kis fagyállós kotyvalékot, és megpróbálok írni egy kis összefoglaló szerűséget, ha érdekel. A fogyasztást multiméterrel körülményes lenne mérni: kettő kellene, az egyik feszt, a másik áramot mér, és ezeket rövid időközönként ellenőrizni (egy teszt során mondjuk 10-szer) és egy átlagot számolni. Szóval ezt inkább mellőzném, és maradna a szoftveres mérés.
Meg még futok néhány kört, hogy hogyan tudnám a feszültséget és a többi limitet jobban kitolni, mert az is hozna némi pluszt.
Egyébként van néhány magyar WR ezzel a típussal johni5 jóvoltából, de Ő már más kategória. És azokat az eredményeket vízzel tolta.
LN2-vel nem "csak" 1450-ig lehetne menni, ha valaki tényleg elborult, és modol egy kicsit.
Továbbá ha valakit érdekel a téma, akkor kérdezzen. Okulni csak úgy lehet, ha kitapasztalod, mert minden hardver valamennyire különbözik, és mások a határok, még adott típuson belül is.
-
Tzoltan21
tag
Hmmmm, milyen progival tudnám a memóriát 6800-ra belőni? Vagy létezik egy olyan megoldás, hogy az AMD overdrivenak nagyobb értéket is megtudjak adni? Persze olyan progi kell amit nem kell reboot után folyton állítgatni, és ne menjen az idle állapot rovására a húzás...
MSI Afterburnerrel is csak annyit enged amennyi be van állítva.
-
A maximum a GPU-Z szerint 130W volt a GPU-nak, feszemelés nélkül pedig 90-100 körül.
Afterburner-t használok, bár a Trixx-t jobban szeretem, mert bizonyította az évek során a megbízhatóságát, de ennyire már nem foglalkozom vele. Akármivel is próbálok 1300 fölé menni, egyből bevágja a kékhalált a driver. Másik Bios-szal minden bizonnyal sikerülne tovább mennem, ahogy azt már tapasztaltam régebben más kártyákkal, de azért az esetleges 50MHz-ért nincs értelme.
Egyébként a feszültség terhelés alatt 1.24V körül helyezkedik el, a terhelés mértékétől függően. itt a memória biztos nem megy 1700-t, próbáltam, de ennyit tudtam kihozni belőle.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
AMD Radeon™ 7790 / R7 260 / R7 260X / 360 topik
PH tesztek: HD 7790 teszt, R7 260X teszt.
- 28nm GCN mikroarchitektúra
- GPU: Bonaire
- Memória: GDDR5, 128 bit
- DirectX: 11.2
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- MIUI / HyperOS topik
- Akciókamerák
- Path of Exile (ARPG)
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Ha a fejlesztőkön múlik, akkor nem tér vissza a GPU-s PhysX
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- E-roller topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- Csere-Beszámítás! Lenovo Legion 5 White ! R5 5600H / RTX 3050Ti / 16GB / 500GB SSD
- LENOVO ThinkBook 13s - 13.3" FullHD IPS - i5-10210U - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest