- Sony WF-C710N - átlátok rajta
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Ez össze van rakva - Segway Ninebot F3 Pro
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- iGO Primo
- Yettel topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Martin97
aktív tag
válasz
epigramma #4069 üzenetére
Megnéztem. A rögzítése megoldható egy kis sufnituningal (gyorskötöző). Viszont ami a nagyobb probléma az az, hogy a vrm hűtőbordája miatt nem tudod síkban feltenni a hűtőt. Annak a helyén ki kellene vágni/reszelni a lamellákat. Meg ugye a ventit cserélni, bár az is lehet csak olajozni kell. Kicsit macera, de megoldható, és a hőelvezetését is ~250w körülre tervezték, szóval beljebb lennél vele.
A hőfok amit írsz az még jó. Én a helyedben újrapasztáznám. Az is számít valamit, és csak utána lépnék drasztikusabban.
-
Martin97
aktív tag
válasz
epigramma #4064 üzenetére
Pasztázni mindenképpen megéri. Nekem van egy döglött gtx 580-am. Spaprkle thermal guru hűtővel. Az egyik ventije hibás, de cserélhető pár forintért. Ha gondolod akkor megnézem, hogy rá megy-e a 260x-re.
Aftermarket hűtő nem nagyon éri meg ebben a kategóriában. Nekem is az 1 ventis sapphire van, és tuningolom is. Persze nyáron kicsit visszább veszek a tuningból, de 85 fok fölé nem megy.
-
Martin97
aktív tag
Szia!
Valószínűleg 1,2 V az alapfesz, de ezt fejből biztosra nem tudom. Először leírok néhány ide kapcsolódó dolgot, aztán kitérek azokra, amiket én használok. Ha tisztában vagy néhány alap dologgal, akkor ugord át az elejét a kiemelésig.
Na mármost ezt így kijelenteni, hogy léghűtéssel eddig, vízhűtéssel meg addig lehet hűteni nem ennyire egyszerű. Vannak nagyobb teljesítményű léghűtők, amik igen jól teljesítenek, és vannak vérszegényebb vizek (pl. 12cm slim radi) amik esetenként a nagyobb léghűtőket sem érik utol.
Először is nézzük a fesz.-fogyasztás-hőmérséklet kérdést, és a mérésüknek a módjait:
Ha a feszültséget babráljuk, akkor azzal együtt hatványozottan növekszik a fogyasztás.
Ha növekszik a fogyasztás, akkor nagyobb a hőtermelés, ami miatt nagyobb a hőmérséklet is.
Ha nagyobb a hőmérséklet, akkor a fogyasztás is növekszik.Fogyasztást mérni többféle módon lehet:
Van a konnektoros mérő, ami az egész rendszert nézi. Ha a processzor vagy valaminek a hőmérséklete, vagy feszültsége változik, akkor máris torzul a kép. Természetesen egy tökéletes módszer arra, hogy az egész konfiguráció fogyasztását vizsgáljuk.A multiméterrel egy adott hardver fogyasztását tudom ellenőrizni (a processzort így mérni meglehetősen körülményes). Ha egy célzott érték a fontos, akkor ez a célravezető módszer, de olyan sokat a szoftver sem csal, hogy abból ne lehessen levonni semmilyen következtetést.
Hőmérsékletet is többféle módon lehet:
Vannak az infra hőmérők: Egy pontra irányítod, aztán kiírja a hőmérsékletet.
Vannak a digitális hőmérők (voltcraft, vagy valamilyen multiméter): Legtöbbször ezt használják a profibbak és a feltörekvők is. Pontos egyszerű rögzíteni, kis helyen is elfér. Hátránya, hogy a proci és a hűtő közé nem célszerű berakni, mert nem lesz jó a kontakt, szóval valami köztes ponton tudsz csak mérni, mondjuk a hűtő alja. Elég pontos még így is. További előnye, hogy csak el kell forgatni a multiméteren a tárcsát, és máris rá lehet mérni akármilyen feszültségre.
És van a szoftveres mérés, ebben az esetben is kellőképpen pontos, csak olyan esetben lehet számottevő eltérés, ami már messze nem a mindennapi kategória.
Erről első körben ennyit írnák, ha valami nem tiszta nyugodtan kérdezz.
Másodszor a modokról írnák néhány sort:
Ezeket két külön kategóriába soroljuk. Van a softmod, és a hardmod. Ezek a feszültség, és a fogyasztási limitet hivatottak kitolni.
Egy kis angollal nem nehéz kitalálni, hogy a softmod valamilyen szoftveres/biosos módosítást takar. Tehát a kártyával hardveresen nem csináltunk semmit, csak szoftveresen mondjuk afterburnerben emeltünk a power limiten és a feszültségen. Ezek jó megoldást nyújtanak addig, amíg a nem szólnak közbe a védelmek. Név szerint túlfesz, és túláram védelem: OVP és OCP. Amint ezek megjelennek, már nem elég szoftveresen módosítgatni a kártya biosát, hanem drasztikusabb módszerhez kell folyamodni. Azért aggódni nem kell, mert ezek már csak akkor jönnek, amikor már tényleg az utolsó mhz-ek maradtak csak a kártyákban. Szóval ez már jóval túlmutat a normálisnak mondható kereteken.
ÉS van a hardmod, ami azt takarja, hogy hardveresen módosítjuk a kártyát, hogy még nagyobb feszt, és fogyasztást tegyünk lehetővé. Ez már bőven a nagyon mély víz, és valamennyi hozzáértés is kell hozzá. Vannak külön kapható power board-ok kifejezetten extrém tuningra, amit a kártya eredeti vrm-jének helyére forrasztva sokkal nagyobb határok közt lehet mozogni. Ilyen a Gigabyte G-Power Board is.
Van olyan mod is, ami néhány forrasztás a kártyán, hogy kiküszöböljék a fentebb említett limiteket. Manapság van néhány fórum, ahol lehet találni útmutatókat, de csak néhány féle kártya kap kiemelt támogatást ilyen szempontból. Például itt van egy útmutató a 260x-hez. Ennek már csak extrém esetben van csak jelentősége, de ha már szóba jött leírtam.Ennyit az általános dolgokról. Ezután a saját megoldásokat, hűtési és egyéb próbálkozásokat részletezem picit.
A hűtés, amivel ezt az eredményt elértem a ref. sapphire hűtő volt, ráadásul nem is a hőcsöves változata. Ez megtámogatta még 2 db scythe typhoon és egy álló ventilátor, ami a gépház oldalába tolta a levegőt egy jó szobaszellőztetés után (kb. 15-17 °C) Az egyik ventilátor a kártya nyákját hűtötte felülről, ami kozvetve a ramoknak is segített, a másik meg a hűtőbordára tolta a levegőt. Erre normál szoba hőmérséklet melett számolj még rá 10-12 fokot, és kb. kijön az a hőmérséklet, amit tud tartani ekkora órajel mellett max fordulaton egy kis rásegítéssel, tehát nagyjából 70 fok körül van, ami még elfogadható.
Ebben az esetben a vrm meglehetősen le van terhelve, és ugye az nekünk nem túl jó, de van rajta egy gyári borda, ami multiméterrel mérve 75-80 fokos, ami még nem vészes, annak ellenére, hogy fázisonként 32-35 ampert paszírozunk át rajta. itt már a hatékonysága sem a legoptimálisabb. De azért van még benne tartalék, ha mást nem a gyári bordát lecserélem valami rézre, aztán azzal lehet nyerni még nem keveset.
A képből, és az általad írt adatokból jól látszódik, hogy egy szint felett iszonyatosan elszabadul a fogyasztás, és a hőtermelés. Ezt én olyan 1280 mhz, és 1.25 V környékére tenném. De ettől minden kártya eltérhet egy picit. Ez saját tapasztalat. De ez nem jelenti azt, hogy efölött nincs élet. Ez csak azt jelenti, hogy efölött sokkal jobban kell tolni a feszt, mint eddig a pontig, ami nyilván nagyobb hőtermelést jelent, amit el kell vezetni valahogy.Tapasztalatom alapján, ez a kártya nagyon érzékeny a ramok órajelére, és az ebből adódó sávszélre. Csak akkor gyorsul jelentősen, ha nem csak mag órajelet, hanem a ramokét is emeljük. Ez játéktól függően akár 10-15%-ot tud hozni. Nagyjából jól skálázódik az órajel emelésre. 20-25%-os emelésre nagyjából annyit gyorsulnak a játékok, ami sok helyen nagyon jól jön. Viszont az olyan kártyák amiken nincs vram hűtés (mint pl a sapphire) azokat a nyákon keresztül egy ventivel érdemes hűteni, mert sokat számít. Pontosan nem tudom mennyit, mert már régebben mértem, és nem írtam őket le, de majd lemérem újra, és leírom.
1360/1800-on ugyan ezt a hűtési felállást használom, nagyjából 80°C környékén van max fordulaton.
Hűtési próbálkozások:
Álltalában használt megoldás:
Vga-n gyári léghűtő van, megtámogatva két ventivel, amiket természetesen kókány módon gyorskötözővel rögzítettem. A processzoron meg gyári giga 3d galaxy víz. Alap órajelen beton stabilan tartja a 35 fokot, még nyáron is, és terhelésre is csak 1-2 fokot melegszik. Emelt órajelen, és feszültségen elmegy 65 fokig, de ez még bőven elfogadható. A hűtéshez tartozik még egy venti, ami az alaplapom hűti nehogy eldurranjon a 3 fázisos vrm. Ez a megoldás megfelelően sok hőt tud leadni, hosszú távon is. Hűvös időben ablakban, vagy teraszon meg főleg.Volt próbálkozás, hogy a proci blokkját rákötöztem a vga-ra, és megnéztem, hogy így mennyire hűl le, de nem volt sokkal jobb, mint léghűtéssel, ezért nem is használom.
Amikor kifejezetten tuningolgatni van kedvem fagyállós lötyit lehűtök mélyhűtőben, és azt keringetem egy külön körben. Ez csak ideig-óráig jó, mert hamar visszamelegszik a hűtött cuccos. Tehát nincs túl sok időm kitapasztalni hogyan lehetne még kifacsarni belőle néhány plusz megahertzet. Ezt a módszert megtámogatva még egy peltierrel negatívban lehet tartani a hőmérsékletet, de csak tízen x fokig. Ehhez már kell valami hevenyészett szigetelés, de nem nagy kunszt. egy kis papírtörlő 'oszt jóvan.
Volt még olyan is, amikor egy csövet laposra kalapáltam, hogy felfeküdjön a vga-ra, és az alját lezártam, és így próbáltam meg a szárazjeget. Ez totál kudarc volt, vagy a kontakt, vagy a cső anyaga volt nagyon rossz, de a lényeg, hogy nem hozta meg a kívánt eredményt. Ezt a procinál is eljátszottam, hasonlóképpen alakult.
Most néhány probléma:
A legnagyobb gond az, hogy "elfogynak" a skálák. Pedig lenne még némi tartalék benne. Természetesen ez csak benchelésre vonatkozik, mert a játékok vég a hőmérséklet miatt 1360/1800-nál van. Ezt még megpróbálom orvosolni, de túl sok pluszt már nem nagyon fog hozni.
Igazából, ha már előjöttek a limitek, és a fogyasztás, akkor még azt megjegyzem, hogy a pci-e + 6 pin kombóval akár 225W-ot is el lehetne rajta fűteni.
Szóval egyenlőre ennyit, így is nagyon hosszú lett, mert minden szarra kitértem.
Majd nemsokára összedobok egy összefoglalót. Addig is kérdezz nyugodtan.
-
Martin97
aktív tag
Szia!
Az, hogy nagyon benne lennék a mókában túlzás, inkább lelkes amatőrnek/haladónak minősíteném magam. Igazából mostanában egy kicsit hanyagolom az asztalit a suli miatt.
Eredményből túl sokat nem tudok felmutatni, de bedobom a tavalyit: [link] Nem egy hűde, de szerintem nem olyan siralmas.
Ez amolyan biztos ami tuti beállítás volt A teszt, és a játékok zöme elfut +60mv-al is. Van egy 1360/1800-as beckup is a gépen, amit most nem tudok feltölteni neked, ahhoz kellett már a +85mv. Itt a játéékok már picit körülményesebbek, mert hamar felhevül a kártya, és még helikopter üzemmódban is be-be figyel a picit 80 fok feletti érték, de van olyan helyzet amin sokat tud dobni ez a plusz az alaphoz képest.
A processzorom sajnos nagyon visszafogja az eredményt, szóval a graphics score-t nézd.
Azóta történt egy ram fejlesztés, és a bios gondot is megoldottam, szóval ha minden igaz 4ghz körül is képes futni, bár mégy csak 3,8-on hajtottam huzamosabban. Processzort nem fogok tudni cserélni.
Majd ha otthon leszek hűtök egy kis fagyállós kotyvalékot, és megpróbálok írni egy kis összefoglaló szerűséget, ha érdekel. A fogyasztást multiméterrel körülményes lenne mérni: kettő kellene, az egyik feszt, a másik áramot mér, és ezeket rövid időközönként ellenőrizni (egy teszt során mondjuk 10-szer) és egy átlagot számolni. Szóval ezt inkább mellőzném, és maradna a szoftveres mérés.
Meg még futok néhány kört, hogy hogyan tudnám a feszültséget és a többi limitet jobban kitolni, mert az is hozna némi pluszt.
Egyébként van néhány magyar WR ezzel a típussal johni5 jóvoltából, de Ő már más kategória. És azokat az eredményeket vízzel tolta.
LN2-vel nem "csak" 1450-ig lehetne menni, ha valaki tényleg elborult, és modol egy kicsit.
Továbbá ha valakit érdekel a téma, akkor kérdezzen. Okulni csak úgy lehet, ha kitapasztalod, mert minden hardver valamennyire különbözik, és mások a határok, még adott típuson belül is.
-
Martin97
aktív tag
Szia!
A sapphiret, vagy a rev. 3-as gigát ajánlom.
Az árak sajnos nem csak a használt piacon vannak elszállva.
Én a 7790 helyett 260x-et ajánlanék, mert azokon 7 ghz-es ramok vannak, és ez sokat dob a sávszélen. Továbbá a 260x-ek biztosan támogatják a trueaudiot mókolás nélkül, még a 7790-esekben nem vagyok biztos.
ÜDV
Martin -
Martin97
aktív tag
válasz
PlayMax #3937 üzenetére
Nekem is jó a sapphire 260x. (kop-kop-kop) Szerencsére rábeszéltek a kollégák az asus helyett.
Én még akár ezt a szériát is ajánlanám a "milyen videokártyát" topikban, mert olcsóbb mint a konkurens 750(ti), és mégis erősebbek egy picit, mint a 7790-ek. (Sokan nem foglalkoznak a tuningal, hogy ezt behozzák.) Elsősorban a sapphireokra és a rev. 3-as gigákra gondolok, mert ezekre nincs túl sok panasz.
Még annyit, hogy amd vonalon én nem erőltetnék a sapphireon kívül semmit, mert igen jól összerakott kártyák. Talán még egy-két normálisabb hűtésű giga vagy msi ami szóba jöhet. Sajnos már az iceq-k sem a régiek.
Szerk: Jó látni pozitív véleményt is. Általában csak azok írnak, akiknek problémájuk van. Az enyém tavasszal lesz 2 éves, és határozottan jól jártam vele.
-
Martin97
aktív tag
Szia!
Van néhány probléma, De ezek nagy része egy kis odafigyeléssel/módosítással orvosolható, a másik része meg a gyártók, és (rosszabb minőségű gpu-k (nem hibásak, csak nem bírják a gyári tuningot) miatt van.
Van egy fórumtárs aki dicséri a giga kártyáját, aszt hiszem talán rev. 3-asa van.
Ebben az árkategóriában csak jóval gyengébbet kapsz nvidia frontról, tehát sok más választásod nincsen.
Nekem személy szerint nincs problémám a sapphire-al. Jól működik bőven elég FHD-re (azokhoz a játékokhoz amikhez használom).
Remélem ezt elolvasva tisztábban látsz.
-
Martin97
aktív tag
Szia!
Nekem ugyan olyan kártyám van, mint neked, és nem melegszik fel annyira. 65 fok körül megáll. (Igaz én 4-6 havonta pasztázom, és egy egyéni ventiprofilt is beállítottam.)
Egyébként maga a hűtő rézmagos, de a ramokat tényleg nem hűti. De arra a célra meg oldalról fújja egy 12cm-es venti, ami eddig beválni látszik.
Pasztázd újra és utána rendben lesz szerintem. (Nincsenek leragasztva a csavarok, szóval nem garivesztős móka.) Bár a ház szellőzése is befolyásolja valamelyest a hőmérsékletet.
ÜDV
Martin -
Martin97
aktív tag
válasz
AcHanGE4 #3825 üzenetére
Az asus féle kártyákról feltűnően sok problémáról számolnak be, de a többi 260x-et is érinti néhány problém, amik álltalában sikeresen orvosolhatóak. Én egy sapphiret esetleg gigát ajánlanék, mert azokról van jó vélemény a fórumon.
(Illetve asusról is van jó vélemény, de több a negatív)Kellemes ünnepeket minden topiklakónak!
Martin
-
Martin97
aktív tag
Topiklakók!!!
Egy ilyen vita miatt ne robbanjon már ki az I. Netháború.
Meg ha nincs jobb dolgotok, mint ilyenen vitázni inkább segítsetek nekem.
Szóval röviden a problémám:
Jön a tél, és szeretném egy kicsit jobban meghajtani a 260x-et mint tavaly.Na igen ám, de tovább nem tudom emelni a feszt, mint +100mv.
Már szinte minden szoftveres szarsággal próbálkoztam, de mind hiába.
És sehol sem találok bios editort, amivel kicsit tudnák rajta módosítani.
Tudom, hogy a feszemelésbe előbb-utóbb beleszólna az OCP/OVP, de feltételezem, hogy addig még lenne némi mozgásterem.
Egyenlőre a hardmodtól elzárkóznék mert még szeretném használni a kártyát, illetve mielőtt nekiesnék inkább elvégzem a 2 félév elektronikát, hátha tudok majd hasznosítani belőle valamit.Szóval ha valakinek van valami használható ötlete ne tartsa magában!
Johni5 Mit használsz hogy 1400-mhz-en megy a kártyád tesztek alatt? Azt a maradék 30 pontot idén behozod firestrike-ban?
-
Martin97
aktív tag
válasz
NyuszyCaster #3575 üzenetére
Már ment, csak meg kellett írnom.
-
Martin97
aktív tag
válasz
NyuszyCaster #3571 üzenetére
Ment PM. Szerk időn belül, inkább szerkeszd a hsz-t, nehogy egy modi megdorgáljon.
Askformore: Egyébként, ha sima 270-et veszel és azt tuningolod/rátolsz egy 270x biost ugyan ott vagy, csak néhány ezressel olcsóbban.
A kártya topikját keresd, hogy melyik problémás. De az ASUS cuccokkal nincs túl jó tapasztalatom.
(Egy gtx 560 dc2 top kártyát nem tudtak beszerezni, és az alap változatot próbálták rámsózni a top árán, 3x-is. Egy szintén asus laptop meg úgy throttleingol mint a fene, pedig takarítva van.) -
Martin97
aktív tag
válasz
Askformore #3569 üzenetére
Igen, ha kodgány, és hasonló minőségű tápokban gondolkozol.
A tieddel nem lesz semmi baj. Elegendő teljesítményt tud leadni a két 12v-os ágán. 24 és 20 amper, persze egyszerre nem terhelhetsz rá 44 ampert, mert azt nem bírná. De ennek a közelébe sem fog érni a 270x egy normál 100w-os procival, még akkor sem, ha tuningolsz.Nyuszy: Sok volt az általad említett italból, hogy nem válaszolsz?
-
Martin97
aktív tag
válasz
Askformore #3564 üzenetére
Szia!
A 270x sokkal erősebb és a 2gb vram is jól jön a mai játékokhoz.
A tápoddal nem lesz gond. Mindkettőt elbírja.Heló Nyuszy!
Hogy vagy?
A géped készülget, a kezdeti gondok megoldódtak? -
Martin97
aktív tag
válasz
elistvan #3544 üzenetére
Szia!
Játékfüggő, hogy mennyivel erősebb, de kb 25%-al. Ez lehet több vagy kevesebb. (Nem számolva a tuning faktorral)
Ha baj van a 7790-el, akkor rátolsz egy ref. 260x biost, és meg van oldva.
Van néhány trükk amivel életképessé lehet tenni ezeket a kártyákat.Ha van alá megfelelő hardver akkor szerintem megér egy próbát. Észrevehető előrelépés lenne.
A gyártóról csak annyit, hogy nekem az előző giga kártyám (9600gt) rendesen szolgál, és még most is megy egy ismerősömnél. (Ez csak a saját tapasztalatom)
ÜDV
Martin -
Martin97
aktív tag
válasz
FireKeeper #3403 üzenetére
Használtat nem igen szeretnék, mert ezekre már nincs garancia. Én egy 270-en gondolkozom. De előtte még beszerzek egy 4 magos xeont az E8200 helyére.
Nyuszy: Tetszik a nitro dizájnja, bár ennyiért egy "újraértékesített" 7850-et nem veszek az tuti.
TIT: Azt én is néztem, de az már sok volna egy 4 magos 775-ös procihoz.
Köszönöm a segítséget. (Többet nem offolok.)
-
Martin97
aktív tag
válasz
FireKeeper #3401 üzenetére
Sajnos van néhány ilyen "jól sikerült" játék.
Milyen vga-kat néztél eddig? (Csak azért kérdezem, hogy képben legyek, hogy mire volna érdemes váltani.) -
Martin97
aktív tag
válasz
FireKeeper #3399 üzenetére
Nehogy megfőzd a melegben. A hőmérsékletre figyelj.
AB-ben az unofficial mód az nem csak arra van, hogy bővíti a clock limitet? De végül is megoldódott, csak az alap lökést kellett megadni. -
Martin97
aktív tag
válasz
FireKeeper #3396 üzenetére
Próbáld meg, lehet, hogy a ccc kavar be. De mielőtt újratelepíted a drivert, előtte pucold le teljesen.
Ha így sem jó, akkor próbálj emelni néhány (mondjuk 5) mhz-et AB-ben, hátha úgy jobban bele tud nyúlni az AB a powestatekbe. -
Martin97
aktív tag
válasz
FireKeeper #3392 üzenetére
Szia!
Afterburnerben állítsd be a gyári órajeleket, és a disable ulps beállítást pipáld ki. Ettől folyton maxon fog menni a kártya, amíg a beállított profilt használod. Játék után pedig a gyári profilt használod.
Elvileg így mennie kellene, bár még ilyen problémával nem találkoztam.Remélem tudtam segíteni.
bivalyolo: Köszi a magyarázatot. Én a hbm-et vártam, mint a messiást, de sajnos csak a csúcskártya kapta meg. Az x-es utótagú verziók szerintem jobbak lesznek.
-
Martin97
aktív tag
válasz
woodworm #3388 üzenetére
Akkor talán javítják ezt a szériahibát, és akkor majd mehet a mostaniakra a 360x biosa.
Ez a folytonos átnevezgetés engem rendesen bekavart. Az "új" 380-ban miért csökkent a memóriabusz az előzőhöz képest?
Sajnos már nincs az a nagy(obb) ütemű fejlődés hardverek terén, mint régen volt.
Bár gyártóoldalról megértem a dolgot: Évente fejlesztünk 1 kártyát, és a többit átnevezzük (esetleg módosítunk az órajelen és az áron). Nyilván kevesebb a K+F költség, és az átnevezett kártyákat is veszik a népek.TIT: Szerintem nem lesz új ropik, hanem bekerülnek az előző szériához, amiből átnevezték, újat szerintem csak a fury kap.
CirrMee: 1-2 éve is 310ft fölött volt az euro. Ezért lepődtem meg a különbségen.
Egyébként én abban bízom, hogy a kifutó 200-as széria árai csökkennek majd valamelyest, és azokra éri meg majd beruházni. Bár a többi alkatrész ára is felment (különösen a memóriáké, de talán ezt is orvosolja majd a ddr4).
-
Martin97
aktív tag
válasz
NyuszyCaster #3386 üzenetére
Ezt az árat egy picit sokallom én is, de mivel újdonságról beszélünk ezért még drágábbak. Szerintem 30-32 ezer közé fognak bemenni az árak.
Ráadásul ebben kevesebb feldolgozóegység van, mint a 260x-ben.A BS probléma feltételezem, hogy az új szériánál is lesz (mint ahogy a többi szériát is érinti), de ezt nem túl nehéz orvosolni. (Legalábbis szaby programjával. Ezúton is köszönöm neki.
)
Egyébként csak én maradtam le valamiről, vagy tényleg feljebb kúsztak 1 év alatt a vga árak!?
A 2 gigás 260x-ek 32-34 között mentek, most 37 felett vannak, és 42-44 ezer közt voltak sima 270-ek most inkább 48 ezertől kezdődnek. -
Martin97
aktív tag
válasz
kalozhun100 #3348 üzenetére
Nem hinném, hogy szaroznak. (Velem normálisak voltak, amikor a szarabb hűtős kártyát kaptam meg, akkor sikerült szép kedvezménnyel megszerezni 34k-->29,5k).
De ha igen, akkor előadod a vérig sértett vásárlót, hogy mit képzelnek ezzel a hozzáállással. Ha még mindig szaroznak akkor elkezded azt ecsetelni, hogy eddig mindent náluk vásároltál (esetleg hozzáteheted, hogy nem kis tételeket), és meg voltál elégedve a dolgokkal, de ezek után be sem fogod abba a boltba tenni a lábad, nemhogy vásárolni valamit is (erre ugranak, mert a vásárlókból van a hasznuk).
Ha még a fentiek sem elegek akkor határozottan megmondod, hogy: "Jól van, majd a fogyasztóvédelem (ez egy univerzális varázsszó bolti ügyintézésnél, ha valami nem úgy megy mint ahogy kéne) eldönti, hogy jogos-e a panasz". Ez után már biztos, hogy cserélik.Remélem tudtam segíteni.
-
Martin97
aktív tag
válasz
kalozhun100 #3346 üzenetére
Levideóztad, megmutatod nekik és vered az asztalt, amíg ki nem cserélik.
Ha meg utána is gondok lesznek vele akkor add el, és válts valami másra, hogy ne szívj vele. (Legalábbis én ezt tenném.) -
Martin97
aktív tag
válasz
kalozhun100 #3343 üzenetére
Próbáld meg visszaállítani a rendszert egy régebbi állapotba (mielőtt elkezdett csíkozni), talán segít.
Vagy húzd újra az egészet, és whql driver minden egyéb szar nélkül.
A bios ilyen jellegű anomáliát nem fog okozni, meg az elektromos rendszer sem (az aki ezt kitalálta egy vadbarom, mert ez olyan, hogy vagy van vagy nincs, köztes állapot nincs, persze lehetnek valamekkora ingadozások, de azt a táp kiküszöböli).
Ha továbbra is csinálja akkor garancia. Bár ha tesztprogramok alatt meg stabil akkor a hardverhiba is csekély esélyű, bár lehet, hogy az alacsony órajelű állapotokat nem bírja valamelyik alkatrész. -
Martin97
aktív tag
válasz
jimmyke_92 #3321 üzenetére
Nem kell megelégedned. Élsz az elállási jogoddal, (indoklás nélkül) visszakapod a pénzt, és veszel 2gb-os változatot.
-
Martin97
aktív tag
válasz
NyuszyCaster #3301 üzenetére
Elsőre is át jött, és én is kb. így gondolom.
Bárki bármit mond nekem azért megtetszett az AMD, ahhoz képest hogy eddig nvidiát használtam (9600gt). Olyannyira, hogy a tanuláshoz vásárolt laposomban is a már asztaliban jól megszokott kék-vörös páros lapul, remélem ezt sem bánom meg. Talán jövőre a procijukkal is teszek majd egy próbát, ha hozza azt amit írnak róla. (Na jó azért az elején, mikor gond volt a kártyával szidtam mint a szart, de szerencsére megoldódott.)
#3302 woodworm:
Ezzel nincs semmi baj, csak a biost és a drivereket csinálják meg normálisan, és az oc-s kártyákat se a referencia értékek alatt hajtsák. -
Martin97
aktív tag
válasz
killbull #3291 üzenetére
Ez nem így van.
Ha találok egy stabil 24/7-es órajelet akkor az (majdnem) olyan mintha egy gyári beállításon lenne. Ha stabil akkor az mindegy a gpu-nak, hogy 1150 mhz vagy 1280 mhz. Ha stabil akkor stabil, és nem fog megdögleni hamarabb. Egyébként egy idő után így is úgyis lecseréled, és ezt az időt gyári és egy stabil tuning órajelen is kibírja. (Én is a 260x-ről beszélek, csak az sajátom tuning órajele nem 1280, hanem 1340 mhz.)
PL.: Amint megjelent a crysis húztam a vga-m, mert ahhoz már gyenge volt a 9600. És egészen a tavalyi év tavaszáig ment hibátlanul, pedig ez gyárilag is rendes tuningot kapott. A szüleim gépében még mindig megy, igaz a gyári alap órajelen. Amint megjelent a bf3 a procit (akkor még E7200) is tuningolni kezdtem, ráadásul gyári hűtővel, majd miután lett egy vízhűtésem azután még jobban (50%-al). És a mostani E8200-at is aszerint indítom, hogy mit akarok vele csinálni: Ha csak netezni akarok, akkor alapon, ha játszani akkor 3,8 ghz-en. És a procit sem azért cseréltem le, mert baja lett volna, hanem azért mert egy barátomnak már nem kellett és odaadta nekem (nagy szerencsém van vele Q807 fpo, úgy megy mint az álom).
Még egy ellenpélda: A régi családi gép (s478 celeron, 2,4 ghz) a tesómnál tökéletesen üzemel 3,2 ghz-en 1,5 éve. Pedig az már 14 éves technika, és még mindig megy.
Konzekvencia: Az én gépem hasonló korú mint a tied, és én is csak egy új vga-t vettem bele ez idő alatt, mint ahogyan Te, tuning ide vagy oda. Pedig az elméleted szerint rég tönkre kellett volna mennie. Ahogyan az új laposomnak is. (Ezek tudom, hogy nem a 260x-re példák, de feltételezem, hogy hasonló lesz a helyzet a 260x esetén is, vagy még jobb, mert azóta a gyártási eljárások sokat fejlődtek: fele akkora a csíkszélesség)És még valami: A gyártók biztosan azért adnak ki szorzózármentes k-s, extreme, és BE-s procikat, ugyan annyi garanciával, kicsit drágábban, mert biztos hogy tönkremennek igaz!?
Az az 5-10 fps pont annyit számít, hogy játszható az adott beállítás, vagy nem Pl.: 28-29-->34-35 (nekem a 35 már játszható). Vagy egy részletességi szintel feljebb tud lépni: PL.: medium 38 --> high 36. Ezek csak "hasraütök" értékek, de néhány játéknál hozzávetőleg ezt tapasztaltam. PL.: Far Cry 4.
#3292 Nyuszy:
Hogyha az alaplapod ennyitől tönkremegy akkor az akkor is tönkremenne, ha hűtött és párátlanított vitrinbe tárolnád.
Viccet félretéve: Nem hiszem, hogy gariztatni kéne, mert akkor egy ideig nem lenne géped, és semmi biztosíték nincs arra, hogy egy másik lappal más volna a helyzet.
Én is találkoztam néhány katasztrofális boltossal. (Az egyik megpróbált meggyőzni róla, hogy egy 4gb-os ddr3-as vga (már nem tudom, hogy milyet ajánlott) jobb lesz mint a mostanim.
Egy másik meg átbaszta az egyik haverom. Jó gépet akart LOL-hoz, és megvetettek vele egy gtx 650-et 4770k-t egy b85-ös fosnak sem nevezhető lappal, és 4gb ramnak csúfolt hulladékkal. (Elég aránytalan a konfig. És amikor meg mondom neki hogy ennyiből jobbat építettem volna, akkor én vagyok a rossz.)#3298 kalozhun100:
Szerintem húzd újra a wint, vagy ha ez nem megoldható akkor tisztítsd meg az amd drivertől (még a nyomaitól is), és rakd fel a legújabb whql-t. Nekem így jó. (Bár én hdmi-vel használom, ha ez számítana valamit.) -
Martin97
aktív tag
válasz
killbull #3278 üzenetére
Szia!
Szerintem jól választottál, mint ahogy én is.
Én ezelőtt 6 évig egy gigabyte 9600gt-t használtam, első naptól az utolsóig probléma nélkül.
Arra figyelj, hogy mindig csak whql drivert tegyél fel és ezt a programot [link] érdemes feltenni, hogy megelőzd a fekete képernyős hanyatt szopást.A beállításokhoz:
Nem azt mondtam, hogy nincs olyan kombináció amivel ne tudnád kihajtani a vga-d a prociddal, de szerintem jobb mindent medium-high beállításon tartani, mint néhányat maxra húzni, hogy ki legyen hajtva a kártya, és ehhez kéne egy jobb proci. De te használod, te döntöd el.A tuninghoz:
Nem a tuning hozza ki a 260x problémáit, hanem a driverek, és a terheletlenül alacsony alacsony vram órajel.
Ahogyan előttem írják egy normál tuning során a hardver nem fog károsodni (legalábbis olyan mértékben biztosan nem, hogy az indokolja a tuning mellőzését. Ha meg mégis baja lenne a cuccnak, akkor megy vissza garanciába. A tuningot nehéz bizonyítani.). Ez csak egy profil egy programban, amit akkor aktiválok amikor olyan játékkal játszom ahol jól jön néhány fps pluszban, vagy nagyobb részletesség.
Hogy mit nyerek vele?: Játéktól, felbontástól, részletességtől függően 8-14 fps-t. Némi plusz hangerőt, mert ilyenkor 100%-on pörög a venti, de nincs kibírhatatlan hangja, játék közben ez amúgy sem számít. Plusz 10-15 fokot (75-77 fok körül tetőzik), ami még nem veszélyes. És 50-60W többletfogyasztást. Ha ki tudnám tolni még jobban a limiteket (vizsgák után jobban beleásom magam a témába) még lenne benne tartalék gyári hűtővel is, de a leendő vízzel főleg. El lehetne merészkedni az elméleti fogyasztáslimitig, ami 225W (pci-e + 6 pin), és ezután jöhetne még csak a vmod (bár ez már túlmutatna a 24/7 tuningon).
Ehhez a szinthez nem kellenek minőségibb alkatrészek, és hosszú tesztelés, minden kártya bír egy kis tuningot, csak az a különbség, hogy mennyit.Én saját kedvtelésből többféle hardvert hajtottam már 24/7 órajel felett, ami már messze nem az egészséges szint, de egyik sem károsodott, és ha szükség lenne rá, akkor bármikor beüzemelhetők: s478 celeron, 9600gt (ez még hardmodot is kapott), E7200, E8200, r7 260x. Ez csak hűtés, és megfelelő szigetelés és felszerelés kérdése (pl.: Hűtés: megfelelő pot, és szárazjég. Szigetelés: lehet több féle is, pl. művészgyurma és papírtörlőkendő, Felszerelés: multiméter, digitális hőmérő, megfelelő táp). Ez már lucky draw alapon működik, szerencse kell ahhoz, hogy jó legyen, vagy válogatott chipek.
#3282 NyuszyCaster:
Örülök, hogy megoldódott.
Abios már nekem is okozott anomáliákat az alaplapomnál. Konkrétan tuning órajelen stabil volt, de mikor másnap be akartam kapcsolni nem tudott bootolni, és visszaállt alapra. Ezt megoldotta az f5-->f3 bios váltás.UI.: Van kereső is jobb oldalon fent, és ha oda beírsz egy kifejezést kidobja a találatokat.
Nem nyitottunk vitát, ez a fórum azért van, hogy megbeszéljük a dolgokat. -
Martin97
aktív tag
válasz
NyuszyCaster #3276 üzenetére
A venti az nálam is zörög, de a wd40 javított rajta egy picit, de teljesen nem szűnt meg.
Ez már a sapphire hibája.
Majd én is váltok, ha megjelenik az új széria, és csökken az r9 280 ára. De előtte mindenképpen beszerzek még egy xeont meg 4gb ramot.
Az előzőnél lemaradt a vrm hőfokának értéke, ami nálam 86 fokon tetőzik.
-
Martin97
aktív tag
válasz
NyuszyCaster #3270 üzenetére
Szia!
Az a baj, hogy a 265-el nem lenne sokkal gyorsabb mint a 250x, mert nem hajtaná ki a gépe.
Majd ha kész lesz akkor jelentkezz.
Én megmondtam, hogy nincs komoly gond. Egyébként mi oldotta meg? Ha igazán húzni akarod, akkor van benne még tartalék a 4,4 ghz felett is.Nem kell új nyák, meg alkatrészek, hogy egy jól használható gpu legyen belőle (bár +2 fázis nem ártana, de ennek csak tuningnál van nagyobb jelentősége), hanem elég lenne annyi is, hogy az új biosban megemelik a vramok minimális órajelét, és egy kicsit jobb drivereket írnak, mert a hibák egy részéért az felel.
Ezeket a kártyákat egy kis odafigyeléssel stabilan lehet tartani: Csak whql driver, és a korábban említett program.Továbbá ebben a szériában bőven van még tartalék, mert igen jól skálázódnak a feszemelésre, és jól lehet őket tuningolni. Alapvetően az 1280-1300 mhz-es órajelet is hozni lehetne gyárilag 1,28-1,3v feszültséggel (ez szerintem még hűthető érték), és a ramoknak a 7 ghz-es órajelét is tartható érték lehetne, de ehhez az kéne, hogy azokkal is érintkezzen valamilyen borda. És itt volna haszna +2 fázisnak, mert nálam azért belenyal a 80+ fokba (Ezt voltcraftal mértem, tehát pontos érték). Például itt van egy régebbi eredményem, és ezt játékok alatt is bírja (sőt az 1360/1800-at is), és ez még messze nem a vége a gyári hűtéssel. (Csak ahhoz még jobban ki kellene tolni a feszültség, órajel és tdp limitet, amire még nem találtam megoldást, ha valaki ebben tudna segíteni akkor kérem, hogy jelezze, nyáron tervezek egy szárazjég/víz tesztet, és ezért fontos volna.)
Összefoglalva: Nem rossz ez a kártya, csak az elején igényel egy kis korrekciót a gyári állapota, de onnantól stabilan tartható (legalábbis nekem azóta nincs problémám). Ebben az árkategóriában nincs nagy konkurenciája legfeljebb a gtx 750/ti, de ezek néhány ropival drágábbak, és valamennyivel gyengébbek is. De csak saját felelősségre ajánlott.
-
Martin97
aktív tag
válasz
killbull #3266 üzenetére
Egy normális 450w-os táp bőven elég egy ilyen proci+kártya mellé, ha meg nem jóféle bele van, akkor meg mindenképp ajánlott cserélni, mert ha tönkremegy, akkor az egész gépet nagy eséllyel magával viszi (PL. kodgány).
Egyébként a tuningot ne úgy képzeld el, hogy többszörösére nő a fogyasztás, egy alapfeszes vagy minimális feszemeléses tuning gyári hűtővel is hozható, és az E8xxx-es széria alapfeszen is bír kb. 20-25% tuningot. Alapfeszes tuningnál csak néhány watt pluszt (kb. 5-10W) jelent a művelet, tehát ez elenyésző.
De igazán nagy előrelépést akkor éreznél a cserével, ha mellette megemelnéd valamelyest a procid órajelét.
-
Martin97
aktív tag
válasz
killbull #3259 üzenetére
Szia!
Nekem kezdetben voltak csak problémáim, de ezeket tudtam orvosolni, és így egy korrekt teljesítményű, ám olcsó kártyám van.
Én csak whql driverrel, és hdmi-vel használom a kártyát. A fekete képernyős gondot megoldotta egy fórumtárs programja, ami megemeli a vramok minimum órajelét. Azóta nincs vele gondom. Nincsenek textúrahibák, és nem dobja el menet közben a képet (utoljára több mint 1 hónapja volt ilyen youtube közben).
Nem fogsz vele szívni garantáltan, de ott az esélye annak is, hogy retúrjegyet veszel a szopórollerre.De ha a procid a 4850 mellett is 100-on teker akkor nagyon keveset fogsz érzékelni a cserével, ergo feleslegesen költöttél a vga-ra pénzt.
Én inkább azt tanácsolom, hogy ha nem húzod akkor előbb egy 4 magos xeon-t rakj az E8400 helyére (ennyit esetleg még megér), de egy platformcsere jobb lenne, és ki is jönne egy vga árának a feléből, és lehet, hogy picit javulna az összhatás a 4850 mellett is. Ez már egy iszonyatosan elavult alap, amire már nem nagyon érdemes költeni. De megpróbálkozhatsz a tuninggal is, ezek a wolfdale procik jól mennek (Ha leírod a konfigod akkor tudok benne segíteni).Fentebb már írtam, hogy mit tud egy ilyen proci. Totál lowon kb. minden újabb játékot meghajt, de ehhez nem kell ilyen kártya. Ahhoz, hogy gta 5-ben megmutatkozzon a kártya ereje kevés a procid. Lehet hogy magában a kártya tudna highon 50 fps-t is, de a procid miatt 25-30 fps-t kapnál. Ha szarrá húzod, akkor talán 40-et is.
Mltiplayer játékokhoz még kevesebb ez a proci. (Én is ilyet használok, tapasztalatból mondom. Ha játszok akkor feltolom 3,8 ghz-re), de bf3-ban (low-medium beállításokkal) így is olyan fps ingadozások vannak, hogy komolyabb csatáknál kb. játszhatatlan, és a 64 fős szerókról ne is beszéljünk. Még a lenovo g500-as laposom (i5 3230m, 8570m) is jobban teljesít néhány játékban, mint az asztalim, pedig abban fele olyan jó gpu van.Ha nem tuningolsz akkor egy 250x-et sem hajt ki teljesen, de ez alá meg nem érdemes menni. (Esetleg a sima 250-et kihajtaná, de nem biztos.)
Tuningolva is a 250x-et mondanám maximumnak.
De egy ilyen kártyára csak akkor ruházz be, ha később raksz bele egy 4 magos procit, vagy (inkább) az egész platformot cseréled.UI.: Én tuningoltam a kártyám (ha visszalapozol megtalálod, de a PH! listában is), úgy sem szórakozott többet, és igen jól lehet húzni rajta (de egy ilyen gép mellett felesleges), és sosem húztam le a kártyát azért mert elértem vele a 7000-res ram órajelet.
ÜDV
Martin97 -
Martin97
aktív tag
válasz
killbull #3200 üzenetére
Ne örülj annyira. A procid gyenge lesz ehhez a kártyához. (Hidd el, tapasztalat).
Én Húzott E8200-al hajtom, de bf3-ban szinte pihen a kártya. Arról nem is beszélve, hogy az újabb játékok (Far Cry 4, gta 5) csak mókolva fognak elindulni 2 magoson, ha egyáltalán elindulnak.
Ha maradsz lga775-nél egy 4 magos xeon jól jönne ehhez a kártyához, vagy ha jól megy a procid, és bírod hűteni akkor tekerd meg legalább 4ghz-ig. -
Martin97
aktív tag
Szia!
Twekek:
Csak egy van fent (amit egy fórumtársunk készített), az a lényege, hogy megemeli az alap órajelet, és kitolja a gyári 20%-os power limitet 80%-ra. Az afterburnerben természetesen ki vannak tolva az órajel limitek, és a gyári vrm-nek enged 100mv-ot emelni (már nem tudom melyik az a beállítás).
Ennyit tudok magamtól, ezen felül már kevés vagyok.
Ezen felül milyen tweakek, trükkök vannak? Vagy ezek nem publikusak?Hűtés: A proci nálam is vizezve van (gigabyte 3d mercury), a vga-n szintén gyári lég.
Sajnos a procim (E8200 @ Q807) valamiért nem megy (vagy az alaplap, pedig P35-ös), ha 5 mhz-et emelek az fsb-n már eldobja magát. Ez azért érdekes, mert az előző E7200-am simán ment 3,6 fölött. Nem tudom, hogy mi a baja, pedig a legújabb F5-ös bios van rajta. Esetleg valami tipp?
A videokártyán futtattam már 1360/1800-on is FS-t (erről sajnos nem készült képmentés).
Úgy érzem, hogy van még benne némi plusz, csak "elfogy" a feszültség amit az AB maximálisan enged (~ 1,3v).
Ezen kéne emelni még egy picit, mert a jó idő miatt még tovább is tudnám hűteni. Erre milyen megoldás(ok) vannak? Ehhez a kártyához nem találtam ln2 biost, az csak a top kártyákra van. (Elsősorban szoftveresre gondoltam, de egy jó leírással a hardmodtól sem riadok vissza, csak nem találtam leírást.)
Vagy a tdp a szűk keresztmetszet? (Bár 115x1,8 az több mint 200 watt, és max 170 wattot ír a gpu-z.)Ezt az "Én vagyok a magyarok tweakere" kijelentést hogyan kell értelmezni?
Te vagy a legjobb ezen területen, vagy külön területekre van osztva a szakma, vagy mindenki ismeri az összes csínját bínját az extrém tuningnak (aközül a néhány felhasználó közül)? Szóval kiegészítitek egymás tudását, vagy aki ilyennel foglalkozik annak már nem nagyon lehet újat mutatni?
PL.: A tuningolja a procit, B tapossa a vga-t, C kergeti a ramokat, D csinálja a tweakeket? Hogy megy ez?
Csoportosan tuningoltok, vagy csak segítséget kértek egymástól, ha valami nem megy (ha van olyan)?
Mekkora költségekkel jár az extrém tuning?Bocs, hogy így rádtörök, de érdekelnek ezek a dolgok. Bár azt nem tudom, hogy a hozzám hasonló lelkes amatőrökkel foglalkoztok-e, de valahol el kell kezdeni.
ÜDV
Martin97 -
Martin97
aktív tag
Milyen képszerkesztőt használsz az eredmények "eléréséhez"?
Grat a WR-ekhez.
Milyen tweakek/trükkök vannak, amivel tudnék javítani valamicskét a physx, és combined részen, mert az elég gyenge? (Persze a saját eredményemnél gyenge. A félreértés elkerülése végett.)
Lehet tudni, hogy a tiéd hány százalékot kap asic-ra?
De azért az enyém még mindig jobban megy. (Órajelet nézve)
Amúgy Te extreme oc vagy vagy enthusiast? -
Martin97
aktív tag
Ha a használt hardver is szóba jön akkor ennyiért vannak az aprón garis 7970/280x-ek.
Ha csak az új jöhet szóba, akkor ebből a keretből az r9 270(x) a maximum.
Kérj ajánlatot Giannitól, új cuccok vannak nála, és megbízható, és ami a lényeg, hogy bolti ár alatt. [link]
Egy 270x-el már nem lenne bajod full-hd felbontáson. -
Martin97
aktív tag
válasz
NyuszyCaster #2625 üzenetére
Ment PM, hogy ne offoljuk a topikot.
-
Martin97
aktív tag
válasz
scott_free #2620 üzenetére
Szia!
1.: Full HD felbontáson a legtöbb játék már 1gb-nál több vramot használ.
2.: Az jelenti a különbséget, hogy az 1gb-os kártya memóriája hamarabb betelik, és mikrolaggol.
3.: Árban nincs jelentős különbség a két kártya közt.Szóval szerintem megéri a felárat.
ÜDV
Martin97 -
Martin97
aktív tag
válasz
NyuszyCaster #2617 üzenetére
Majd megpróbálom azt is.
Milyen gépre vadászol? Mit nem értesz? -
Martin97
aktív tag
válasz
NyuszyCaster #2615 üzenetére
Köszi. Megy ez még többet is, csak már teljesen átfagytam. Még a procin kell csiszolni.
Amúgy az új AMD-k közül mindegyik hajlamos erre a "feketehalálra" a zerocore miatt. Viszont nálam a 14.7-es driverrel nincs gond. Újabbat még nem néztem, de majd megpróbálom újabbal is.
-
-
Martin97
aktív tag
válasz
NyuszyCaster #2369 üzenetére
Kb. gtx 760, de az alá már nem árt egy erősebb proci. (Nem tudom, hogy mivel hajtanád, de egy ivy i3 alá nem mennék.)
-
Martin97
aktív tag
válasz
CirrMee #2040 üzenetére
CirrMee: 3-4 bekezdés 4. pont Ábrán, 2004 pci-e 1.0aNekem 2.0-ás lapom van, de ha csak 150w-ot képes felvenni a kártya akkor nem írt volna a gpu-z 165w-os csúcsértéket.
Szaby59:
Sima (nem az oc változatot vásárolnék, hanem sima dc2-őt aminek a bioszával sem kell szarozni amiatt, hogy folyton maxon mennek az órajelek. A két kártya az órajeleket leszámítva azonos (legalábbis az asus oldalán lévő specek szerint). És így már más a leányzó fekvése. Az nvidia nálam a mantle hiánya nem játszik (mint ahogy az erősebb amd-k sem), mert bf4-ben cpu limitem lenne, ebből a pénzből max egy gtx 750-et tudnék venni, ami 10%-al gyengébb és tuningolva sem éri utol a 260x-et. A gtx 750-nek is 128 bit-es adatbusza van ráadásul a memória órajele 5ghz.
A sapphire hűtése is csak a gpu-ra terjed ki, a ramokra és a vrm-re nem.
Nekem az lenne a kérdésem, hogy szerintetek megéri-e a +1000 ft-ot egy alap, 2gb-os asus dc2 r7 260x a mostani szintén 2gb-os sapphireom helyett? -
Martin97
aktív tag
válasz
#85552128 #2038 üzenetére
És a ram meddig megy? Nekem az a bajom, hogy a ramom szintén 7ghz-es Hynix, de amint meg van emelve egy picit a gpu órajele a ram órajelét nem lehet emelni mert túlmelegszik, holott arra nagyobb szükség volna az alacsony sávszélesség miatt, szóval ez patthelyzet, vagy az egyiket emelem, vagy a másikat.
Az igaz, hogy a 6 pin-es csatlakozóból max 150w-ot vesz fel, de a pci-e csatlakozóból (a 2004-es verzió óta) fel tud venni még 150w-ot, szóval elméleti síkon 300w-al gazdálkodhatunk ami +160% tdp-t jelent, az már más kérdés, hogy ennyit léggel nem lehet hűteni.
1300mhz-hez szerintem nem kell 1,45v-os feszültség, a magas fesz. miatt mehet fel 97 fokig, mert abból a hűtésből sokkal többet nézek ki mint a saját kártyám hűtéséből (ami, ha nehezen is, de még 165w-al elboldogul). Az enyém 1300 mhz-et megy +100mv-al (ami 1,33-1.35v-ot jelent) és ilyenkor 165w-ot fogyaszt ami a +50% vége. Ilyenkor 80-90%-os fordulaton 85 fokig megy fel a hőmérséklet. Az én kártyám is helikoptert játszik 1250 mhz felett, de engem nem zavar, mert a proci hűtése elnyomja a kártya hangját. Mikor gépezek és nincs terhelve a vga akkor annyi a fordulat mint alapon (20%), csak nem 32, hanem 35 fokos. Játék közben meg nem zavar a gép hangja.
Ezeknek a kártyáknak +50%-on 1300mhz lehet a vége, ha megkeresed azt a legalacsonyabb feszültséget (néhány mv-onként csökkented a feszt a tuningprogramban) amivel még stabilan megy 1300-on akkor sokat nyernél hőmérsékletben, meg engem is érdekelne összehasonlításként.
Az 1,45v-os fesz majd akkor jön jól amikor a limitet egyénileg lehet változtatni. -
Martin97
aktív tag
válasz
#85552128 #2035 üzenetére
Hány % a venti fordulatszáma 80 fok felett? Meg mi a max oc amit bír a kártya? Valamint milyen ramok vannak rajta? A gpu-z milyen szenzorokat mutat? Működik a zerocore, felébresztésnél normálisan visszatér a rendszer?
Bocs ha sok a kérdés, csak azon gondolkozom, hogy ráfizetnék az asusra, mert ez a sapphire hűtés... azért a hőcső mégis jobb.
A tdp limitet és a feszt meg tuti, hogy állítja mert nálam is melegszik, meg a mutiméter sem hazudik. -
Martin97
aktív tag
válasz
#85552128 #2033 üzenetére
A 150%-is megy.
1250mhz-en +20% tdp-vel a gpu-z sensor max 135w-os fogyasztást írt (20%-on ez a vége), 1300 mhz-en +50%-al a gpu-z 165w-ot ír, ami kb. 45% plusz fogyasztás, multiméterrel rámérve is annyi.
Szerencsére +100mv-al még elbánik a hűtés.
A tiéd hány fokos +200mv-on? Az alap változattal még vannak problémák, vagy az csak az oc verzió sajátossága? -
-
Martin97
aktív tag
válasz
#85552128 #2021 üzenetére
Ez:
Nekem ez nem mond semmit, de az offset igencsak valami fesznek tűnik, bár kitudja. Remélem te ki tudsz bogozni belőle valamit és írni valami progit amiben lehet emelni a vcoret amég a hűtés bírja.
Allul a settingsben pipáld ki a a voltage-ra vonatkozó beállításokat, és tedd extended msi-re. Nekem így sapphirenál +100mv-ot enged emelni. -
Martin97
aktív tag
válasz
#85552128 #2019 üzenetére
Az a 1,43 volt derék. Ezzel szemben az enyém max 1,33v-ig megy, bár így is 130A pumpálok át a vrm-en. Szerintem alkalmazza a többi feszt is 1500mv-ig, csak ahhoz meg kéne emelni az órajelet is. Ezt a fesz limit dolgot jó volna tudni, hogy hol van meg, hogy változtatható-e bioszcsere nélkül vagy csak bioszcserével. És, hogy tudnám-e emelni a feszt 250mv-al asus biosszal a sapphire kártyámon, vagy sem.
Mindenesetre majd ha az egyéni tdp limit beállítás kész lesz az is hoz néhány mhz-et. Hasznosak ezek a dolgok amiket csinálsz. -
Martin97
aktív tag
válasz
#85552128 #2017 üzenetére
Afterburnerben engedélyezni kell a voltage controlt, és alap biosal is lehet emelni +100mv-ot.
Akkor meg lesz a hwboton a kategória wr.
Ha másképp nem megy a fesz állítás akkor cserélem a bioszt, de attól tartok egy picit, mert már alaplapot csesztem már el bioszcserével. A gpu tweak hány mv-ot enged emelni? -
Martin97
aktív tag
válasz
#85552128 #2007 üzenetére
Tőlem is van visszajelzés: a vga 11222-06-20G sapphire 1050/6000 mhz. A memória órajel még mindig ugrál, de sokkal kevesebbet, szóval nagyon elégedett vagyok a programmal. Külön öröm a kitolt clock limitek, és a +50% tdp limit. Afterburnerrel elértem az 1300/7400 mhz-et +100mv-al amit az AB engedett emelni. Így a teljesítmény valahol az r7 265 és az r9 270 között van.
{Még jobb volna a számomra, ha a core voltaget (amit az afterburner alapból 100mv-al enged emelni) 200-250mv-al lehetne emelni, és ha a tdp limitet még tovább mondjuk 75-80%-ig lehetne kitolni, mert még annyival ha nehezen is, de elbírna a hűtő. Persze ez csak azoknak kedvez akik nem riadnak vissza a 30%-os oc-től.}
-
Martin97
aktív tag
válasz
#85552128 #2007 üzenetére
Ez hasznosnak tűnik, mert nem kell bios csere, hogy nagyobb legyen a power limit és a clock határ na meg, hogy a vramok 300 mhz-en járjanak alapon. Köszönöm, remélem ezzel megszűnik a fel le ugrálás a ramoknál.
Majd ha hosszabb ideje használom írok pár sor tapasztalatot.
-
Martin97
aktív tag
válasz
Tournament #1792 üzenetére
Igen, 135w-ot bele lehet tolni húzva. Heaven-ben csak 4 fps-t gyorsult 1050 mhz-hez képest 1300 mhz-en. Játékokban ez nem számít.
-
Martin97
aktív tag
válasz
Tournament #1790 üzenetére
R7 260x kártyám van. Akkor ennél feljebb ez a kártya már nem megy.
-
Martin97
aktív tag
válasz
Tournament #1788 üzenetére
A power és a clock limiteket is tudod módosítani? Afterburner max 100 mv-ot és 20%-ot enged pluszba.
-
Martin97
aktív tag
válasz
SparrowHUN #1761 üzenetére
A hdmi hangot is továbbít, míg a dvi nem, ez a fő különbség.
-
Martin97
aktív tag
válasz
SparrowHUN #1756 üzenetére
Persze: [link]
-
Martin97
aktív tag
válasz
SparrowHUN #1756 üzenetére
Persze:
-
Martin97
aktív tag
válasz
SparrowHUN #1752 üzenetére
Inkább a gtx 750-el szemezz, mert a 6xx széria már múltidő, és olcsóbban van gtx 750: [link] ami kevesebbet fogyaszt és minimálisan gyengébb csak az r7 260x-nél (<5 fps).
Énis azt mondomtam, hogy használtat nem veszek, de ennél a ....-nál jobban jártam volna úgy is. -
Martin97
aktív tag
válasz
SparrowHUN #1745 üzenetére
[link] Ez a kártya 3.0-ás, gondolom azért tüntetik fel a 2.0-át, mert azokban a lapokban is elindul (egyébként én 1.1-el hajtom és semmi hátrány nincs belőle).
Fentebb írtam a problémá(i)t: csörög a venti bizonyos fordulaton, meg a többi gond ami (szinte) az összes ilyen kártyát érinti. Jól gondold meg ezt a szériát!
tescodr: megelőztél, a 2gb-os minimálisan kerül csak többe, és néhány játéknál szükség van a +1gb vramra (Watch Dogs). Nem a 2.0-val van bajod, hanem azzal, hogy a post és a rendszer betöltése közben bekapcsol a zerocore. -
Martin97
aktív tag
válasz
woodworm #1721 üzenetére
Ez jó hír holnap teszek egy próbát.
Nekem is jól jött a hűvösebb idő. Igen jó a tuningpotenciálja a kártyának. Afterburnerrel lehet emelni +100 mv-ot és így stabilan elérhető a 25% feletti tuning, (talán több is csak a bios le van szabályozva 1320/1800-ra). Játéktól függően +7-12 fps-t lehet nyerni. Külön öröm a sapphireosoknak, hogy ha %-onként kiméri a felhasználó, hogy hol kerreg a venti akkor az egyéni ventiprofillal ezt ki lehet küszöbölni (nekem 35-50% körül csinálja). Jó volna egy ln2 bios mint a 7790 esetében ahol annyit lehet emelni amennyit a hűtés bír. -
Martin97
aktív tag
Végre egy ígéretesnek tűnő driver. Majd ha néhány napon belül sem okoz idegállapotot akkor énis teszek egy próbát.
Ha totál megszűnne a fekete képernyős dolog akkor jó kártya volna (ha eltekintünk a ventitől, ez szerencsére szoftveresen megszűntethető meg a bios editor hiányától). -
Martin97
aktív tag
válasz
woodworm #1652 üzenetére
Ez igaz most fórumozás közben is fekete lett (kb. fél órája), de szerintem ez is random. A kockásodás nálam szintén nem jelentkezik, így is épp elég a fekete kép (nem chromeot vagy firefoxot használok). Nem tudom mivel van baj, de már nagyon aggasztó.
Megvárom még a következő whql drivert aztán ha az sem lesz jó akkor váltok.
-
Martin97
aktív tag
Ez a fekete kép dolog szerintem totál random probléma (már kezd az agyamra menni). Nálam valamikor felébred valamikor nem. A ram hibát nálam meg a túlmelegedés okozz(t)a. A kép nálam szerencsére még nem vibrált (kop kop). Esetleg megpróbálhatod a firestrike (extreme)-ot, nálam ennél mindig túlmelegedett amikor a játékok is szaroztak.
-
Martin97
aktív tag
Furmark, 3dmark firestrike(extreme) (ez a kettő rendesen terheli a gpu-t) ha lefut nincs nagy baj, de ha valami baj van az szerintem játék közben is hamar kiderül.
Nekem furmark és 15 perc bf3 után már kiderül, ha a vram túl magasra van belőve, szerencsére a két 8 cm-s venti hozott +200 mhz-et, colossal89 tanácsára. -
Martin97
aktív tag
válasz
NyuszyCaster #1582 üzenetére
Az én házamban is van egy 12-es venti elől és két 12-es hátul, ráadásul a proci nem melegít semmit. És így sem megy 6200 mhz fölé hiba nélkül még akkor sem ha a venti koccon van. Télen amikor nem volt 26-28 fok akkor vitte a 6600-6800 mhz-et 80%-os ventivel.
colossal89: Sok sikert! -
Martin97
aktív tag
válasz
colossal89 #1580 üzenetére
Próbálni mindenképpen megfogom, de a gépházat nem alakítom át, mert nem vagyok túl ügyes, majd valahogy a kártya mellé mókolom a ventiket azt lesz ami lesz. Már +500 mhz-nek is örülnék a gyárihoz képest.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
AMD Radeon™ 7790 / R7 260 / R7 260X / 360 topik
PH tesztek: HD 7790 teszt, R7 260X teszt.
- 28nm GCN mikroarchitektúra
- GPU: Bonaire
- Memória: GDDR5, 128 bit
- DirectX: 11.2
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Asus STRIX GTX 1080 Ti 11GB GDDR5X Videokártya!
- Gigabyte RX 6800 16Gb Aorus (LCD kijelzős)
- PNY EPIC-X RGB RTX 5060Ti 16GB / Gigabyte EAGLE OC RTX 5070 12GB videokárty 3 év garancia 27% áfa
- ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090 24GB GDDR6X
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Honor 200 Smart 256GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest