- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- One mobilszolgáltatások
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
Hirdetés
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #109663 üzenetére
A tie fighter jobban sikerult
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #109622 üzenetére
Szvsz alig van olyan jatek/program, ami ne irna vissza vmit a sajat konyvtaraba, konfigok, mentesek - hogy futna cdrol?
neronal be lehet allitani, hogy dos alol olvashato legyen, van nemi megkotes.
-
arn
félisten
korabban szoba kerult a kompatiblitas - milyen gepet dosra 95ig, ez egy nagyon bevalt konfigom volt:
Socket 3 (Nov 1995), MS-DOS 6.22
Intel DX4 100 WB CPU
Passive headsink CPU cooler
Asus VL/I-486SV2GX4 (SiS 85C471) mainboard
Samsung 16M FPM RAM
Genoa Phantom 64 2M VLB (S3 Vision864) VGA
Creative Sound Blaster Pro 2.0 (CT1600) sound card
Gravis Ultrasound 3.74 1M sound card
Roland MPU-IPC MIDI controller
DTK PTI-265W VLB controller
Western Digital Caviar 2700 700M IDE HDD
Sony CDU-77E 4x IDE CD-ROMmost ezzel probalom meg, sebessegben jobb, kompatibilitasban kicsit kevesebb - kiderul mennyivel jobb kompromisszum:
Socket 5 (Jul 1995), MS-DOS 6.22
Intel Pentium 120 CPU
Generic Pentium CPU cooler
Intel Advanced/ZP (Intel 430FX) mainboard
Micron 16M EDO RAM
Diamond Stealth 64 Video VRAM 2M PCI (S3 Vision968) VGA
Creative Sound Blaster 16 ASP (CT1740) sound card
Gravis Ultrasound 3.74 1M sound card
Roland MPU-IPC MIDI controller
Western Digital Caviar 31200 1.2G IDE HDD
Teac CD-56E 6x IDE CD-ROM -
arn
félisten
Ennyire hasonlit a ct2290 es a ct3910
-
arn
félisten
nah vegigertem a tesztelesen a blastereket illetoen - roviden - minel ujabb, annal nagyobb valoszinuseggel lehet valami gond. de ezek nem nagy szamok ezen az 1990-95 mintan, 5% koruli, a kerdes, hogy a kedvenc jatekod megy e rajta.
ct1600 sb pro 2 - a legkompatibilisebb, szamomra a legjobb fm. az fm es a digi is szurt, ez vhol elonyos, vhol nem, regi jatekoknal az, szepen kisimit mindent, egy doomnal mar fedettebbnek tunik, de ez inkabb akkor tunik fel, ha egymas utan hallod a kettot. ha ez alapjan a kartya alatt itelnek meg az fmet, kevesebben fanyalognanak.
ct1740 sb16 asp elso generacio - ez meglepett, mert rosszabbra szamitottam a hangot illetoen. volt korabban 4.04es verziom (ez 4.05os), az valoban zajos volt a prohoz kepest is, fura anomaliakkal. az fm hasonloan jo, mint a pro2nel. ezt benn hagyom kicsit.
ct2260 sb16 vibra - az elozo sb16 is tisztabban szolt, mintha a kartyan belul is tul lenne vezerelve vmi, meg a beepitett erosito elott, hangosabb is, mint a tobbi kartya, mindket kimeneten. kompatibilitas szempontjabol vhol a ketto kozott, az fm is hiaba yamaha chip, vmi mar elcsuszott a hangban.
ct2290 sb16 - jo hangu kartya, az fmje szvsz tul analitikus, tobb jateknak nem all jol. tobb jatek fagyott vele (pl mortal kombat, toons, vagy nem szolt par). a kartya nagyon hasonlit az awe32 value kartyara, mintha azt alakitottak volna at.
ct3910 - az elobbi kartya tesoja, a hibai es erenyei is ugyanazok az sb16ossagat illetoen.
ct4390 - awe64gold - a legutolso dsp, kompatibilitas szempontjabol picivel jobb. a cqm nem egy bajnok - nehany jateknal gazosabb - vhol egesz jol teljesit, rosszabbra emlekeztem, de nalam ez late dos jatekokhoz valo.
osszessegeben a ket legkorabbi kartya a legjobb fmet es kompatibiltast illetoen 95 vagy azelotti jatekokon.
-
arn
félisten
Meg par kep
-
arn
félisten
Becsben van a game city rendezveny, volt benne retro terem. Nem akar vki ide cuccokat kihozni jovore? Voltak szlovakok is. Szamomra az a meglepo, hogy a becsi varoshazat rendelkezesre bocsajtjak. Nagyobb publicitast kapna a dolog.
-
arn
félisten
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #109567 üzenetére
Es biztos nem a cdrommal van a gond?
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #109565 üzenetére
Most egyfele cdrommal gorcsolsz?
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #109563 üzenetére
asszem 5, ami 2000ben ment - minden korhu, 2000ben irok 2000es cdket.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #109561 üzenetére
En plextorral szoktam 4x sebesseggel irni neroval a 2000es gepen
a 95os cdromok tutira olvassak, a korabbi cdromjaim sajnos halottak.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #109559 üzenetére
90-95 kozotti jatekokkal neztem. Az egyik emlitett 92es, a masik 93as. Illetve a toons olyan sierra libet hasznal, ami mas jatekokban is elofordulhat.
-
arn
félisten
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #109544 üzenetére
Azt tettem be eloszor, a kompatibilitas vhol a ketto kozott van. Tobb dolog megy vele, mint a masodik generacios sb16tal, de itt mas anomaliak vannak. Alapvetoen fura az initnel a pattogas, a dino pl nem fagy le setup kozben, de attol fuggetlenul digi hang nincs, toons sem az elejen akad le, de vmelyik hangot tobbszor jatsza, es volt hogy megakadt jatek kozben. Szamomra hihetetlen, hogy szinte minden sb16nal elcsesztek vmit, csak masok a hibak.
-
arn
félisten
Dulore viszem a dolgot, az also 4 blasterbol melyik lesz a befuto a 95os socket 5 konfigba, ha dosos cimeket kell futtatni (90-95):
ct1600 rev 8 sbpro2 94bol
ct1740 fullos sb16 asp 93bol
ct2260 elso generacios vibra, dedikalt opl3al 94bol
ct3910 awe32 (a digi resze ua, mint pl a ct2290nek) - ez mar elverzett a teszten, csak akkor marad ha a socket5 parkolopalyara kerul, mert akkor visszarakom. Ez nagy szivfajdalom, mert a masodik generacios sb16 a legjobb hangra.a gus megy melleje, meg egy roland vezerlo, amire mt32 es sc55 van kotve igazabol ezert nem tul nagy veszteseg ha az awe midi resze kiesik.
-
arn
félisten
Ezek is jatszhatnanak inkabb az apjuk fszaval… [link] az ilyen kocsogoket evekre bortonbe zarnam.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #109482 üzenetére
Modern gepen siman meg lehet csinalni az egesz imaget, aztan csak kimasolod a kartyara, es mukodik. Az elmult 30+ evben egyszer sem volt szuksegem floppyra.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #109451 üzenetére
Epp most teszteltem a dx4 overdriveot egy 93as lapban. Sis461 256k cache, 386ot se lehet belerakni - az ilyen fullos 486, lapban nem volt gyakori 93ban.
Az asus gx4hez (az mar sis471) kepest megis kb 10%al lassabb ugyanaz a proci es kartya. Szvsz a brandgepek meg oszverebb megoldasok lehetnek, de kivancsi vagyok mit tud.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #109451 üzenetére
60/70ns fpm. 30 pines?
Cachet lehet bele rakni, de jatekoknal lehet sokat nem szamit 486 eseten.
ehhez ilyesmi crt dukal: [link]
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #109436 üzenetére
Sokkal… mar a 9800pro sem tul gyakori. Foleg hogy egy tucat 4ms s3 trio 30k, egy bontatlan 9800pro 20k? Lassan a dobozokert tobbet adnak. Egyedul az, hogy jetway - ami sose volt egy nepszeru brand.
-
arn
félisten
486 procimagok [link] erdekes, hogy a wb caches dx4 mennyire mas.
-
arn
félisten
Bakker, ez a s4 lap mission impossible… ez kb a 3-4. haz amibe probalom belerakni, de mindegyikbe tulmeretes. Es mindig ilyen mmeken mulik.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #109357 üzenetére
V2 (sli)t mar nagyon sokszor probaltam beilleszteni a portfolioba, de ez a 98as konfig nagyon senki foldje, mert egy halflife is lassu rajta, ami szinten 98as. P2vel meg jobb, de pl k6-2vel meg gazabb. A gyakorlati haszna szamomra tobbet er, mint a hype.
p4 sose hianyzott
anno prescott volt, eleg volt belole. Nwon gondolkodtam, de nem akarok atfedest, es akartam egy athlonos konfigot, nosztalgikusabb is nekem. Igaz az athlon arany kora a thunderbird volt, nem az xps procik, ott valahogy mar mindig underdog proci volt.
Bocs, 2003as 940re gondotam, az elso fxre.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #109353 üzenetére
1994 - hat ide epitettem egy 95os dx4et meg egy socket5ot
Regi dilemmam a 94es gep, mert dx4et baromi nehez epiteni erre az evre, a dx4et rendesen tamogato vlb lapjaim szinte mind 95os (akkor volt nepszeru). Talan vmi 5vos lapra dx4 odpvel lenne a legautentikusabb. A socket4 is erdekes jelolt.
1997 - mmx vudu awe64
2000 - p3 gts live
2003 - athlon xp 9800pro audigy2 (939 jo lenne, de mar tul draga epiteni)
2006 - qx6700 8800gtx xfiAmiket irsz, vmelyik van, de sose erdekeltek igazan. Ezeket a gepeket mar 5000x atepitettem kicsit korban ala, fole de vhol ezek mukodtek a legjobban.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #109348 üzenetére
En ezt ugy oldottam fel, hogy epitettem tobb gepet socket alapon, de aktivan ezeket hasznalom. Ezeket probalom olyanra epiteni, hogy pl a 2000es gep az a 98-2000es cimeket rendessen futtassa. Szoval korhu es jol hasznalhato, olyan korra fokuszalva, ami erdekes szamomra. Kb ez a haromeves intervallum ami jol mukodik sebesseg es kompatibilitas szempontbol, jol lefedve egyegy os korszakot.
pl ezert sem jott be a multkori p2+v2, win95hoz sok, win98hoz keves. Ezt el is bontottam, a 93as dx2 vagy a 99es k6-3 is inkabb azert van, mert most total mindegy, hogy dobozokban all az alkatresz vagy egy gepben, de szvsz kis esellyel fogom hasznalni, mert van jobb az adott korra.
Nalam ezek a kulcsevek: 1994 (dos), 1997 (win95), 2000 (win98), 2003 (sp1), 2006 (sp2), ha ennel ujabb lesz, ott mar nagyobb ugras lesz, pl 2012 win7.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #109346 üzenetére
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #109326 üzenetére
4 mega eleg, 8 tutira
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #109314 üzenetére
Probalj bele egy dx2ot, hatha, ha nem akkor egy 169 pines overdriveot.
-
arn
félisten
válasz
frescho #109311 üzenetére
A simcity2000 hasznalt fput, ha volt, de nem kotelezo. Nehany jatek szinten tamogatott.
Koszi a linket, megnezve a pdfet a gepnek:
* cache vagy van vagy nincs
* video memoria elvileg bovitheto. A vlbrol semmit se irnak, de a benchmarkaidbol valoszinu. Viszont a cirrus az csak fake vlb, kifele csak 16 bites, de fsb orajelen jar (25mhz)
* fpu socketrol irnak, de a kep alapjan legalabb 4 soros a socket, tehat min socket2/3 (pentium odp) -
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #109304 üzenetére
Az valoszinuleg egy overdrive foglalat, nem sok latszik belole, de ranezesre socket 2 v 3 lehet. Jo esellyel 169es pines proci kell bele, ami kiiktatja az eredeti procit, de erdemes megnezni a manualt, lehet siman megy barmilyen procival.
Az fpu abban a korszakban teljesen irrelevans a jatekokhoz, kb a quake volt az elso, ami aktivan hasznalta, de ahhoz mar pentium kellett. A jatekokat, amiket irsz, teljesen jo az sx, vmivel gyorsabb, mint egy 386dx40.
A cirrus jo, a szuk keresztmetszet az isa lesz, hiaba teszel bele gyorsabb procit, a korites miatt eleg lassu lesz a dx2/dx4 vlb/pci rendszerekhez kepest. Illetve cache es chipset ugyileg is elegge hereltek ezek a korabeli brand gepek, es meg kell nezni melyik van olyan alkatreszekbol, ami valoban gyors a korszak szintjen. Ha megnezed a korabeli teszteket, gyakran csak a top gepeik mennek jol, a budgetebb konfigok elegge gyengecskek a hasonlo, odafigyelessel epitett, es joval olcsobb gepekhez kepest.
-
arn
félisten
válasz
Fücsök007 #109298 üzenetére
Ez eleg sokmindentol fugg, egyertelmu elonyt akkor jelent a generacios ugras, ha ugyanazt az orajelu ramot veted ossze (ddr2 800 vs ddr3 1600 => 200mhz clock rate).
Lga775 x48nal ddr2 1066 (266) es ddr3 1333 (166) volt a leggyorsabb tamogatott ram, itt siman elkepzelheto, hogy tobb esetben a ddr2 gyorsabb az alacsonyabb latency miatt, es mert az egesz generaciot a ddr2 savszelessegehez optimalizaltak.
-
arn
félisten
válasz
3shae #109275 üzenetére
Many of the reviews stated that the game was unplayable on a standard A1200 due to the poor speed of screen updates (about 1fps on a 14Mhz 68020 CPU) and suffered generally because of the low-detailed graphics, reduced sound and frequent disk swapping, that owed somewhat to the machine's lack of memory on standard configurations (i.e. 2MB chipram/no fastram).
Ok, ennel jobb volt a helyzet pcn.
-
arn
félisten
Bakker ez nekem kimaradt, milyen tvn ment ez? [link]
-
arn
félisten
Tegnap megint szorakoztam a 97es geppel (mmx, awe64, vudu), mindenbol korabeli kerult ra, winampbol, wincmdbol, winrarbol stb. Ez volt azaz idoszak amikor mar elkezdtuk nyalogatni a win95ot, hogy at kellene terni dosrol. Megis igy 30 ev tavlataban ugy erzem, hogy a win95 egy rakas sz@r, a dosba meg haza erkeztem.
Winamp kb mar azt tudta amit kell, a wincmd is nagyon hasonlo a mostanihoz, megis a 2000 koruli win98 konfig mai szemmel is gyors, jol hasznalhato, ez meg lassu, korulmenyes, hiaba volt mar benne ket evnyi csiszolgtas, kellett neki meg egyszer ennyi ido.
Maguk a 97es jatekok is max a dosos fpsekhez kepest emeszthetoek, vuduval is. De pl egy olyan jatek, mint a dides f22, szanalmasan lassu. A dost vegig birtam, talan a mai szemmel borzasztoan lassu es gazul kinezo full 3ds, lowpoly reszet nem, de a win9x kb 99tol lett emesztheto szamomra. Tipikusan ez a 96-97 korszak, a win95 korszak nem nosztalgikus, a dos mar doglodott, ez meg olyan semmilyen.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #109207 üzenetére
Pciga
-
-
arn
félisten
Igy kulonosen erdekes, hogy a dekodolast gyorsitjak, de a videot mar nem. Bar fogalmam nincs az mpeg2 dekoder mit csinal ebben az esetben a dekodolason kivul. A korai video gyorsitas kb annyit jelentett, hogy a yuv data streamet rgbbe konvertaltak, az et6000 mar tudott interpolalni is.
-
arn
félisten
válasz
MasterDeeJay #109097 üzenetére
Amit hasznalsz gepben
en nem szoktam rambol tobbet.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #109076 üzenetére
Bearazas topikbol
-
arn
félisten
Gyerekek… ha szarbol negy gombocot adnak, attol nem lesz jobb. 97+ban egy trio total az alja volt mindennek, es a 4ms kartya nem volt extra.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #109060 üzenetére
Nekem epp ezek a melysegek nem hianyoznak a mai gamekbol, es csak orat intuitivan szorakozni akarok, nincs idom arra, hogy kitapasztaljam a jatekot, lehet x honap utan jatszok vele megint. Nagyon keves jatek fogott meg a “modernebbek” kozul (mafia, halflife, portal - ahol a hangulat viszi, es nemi gondolodas sem art). A pointandclick jatekok voltak nalam a kompexek
Ezek a mai, atoltozok, meg helikopter a neme, meg milyen szinu a fegyvere, stb baromira nem erdekel. Playstation sajat cimei is tavol allnak tolem stilusban, xboxon elobb talaltam pcszeru nekem tetszot, de szivesebben ulok le a regi gepek ele.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #109058 üzenetére
Pedig a sikerehez ez is kellett. Az hogy a mai napig jatszhato, oket igazolja, es ez igaz szinte az osszes id gamere. A doomal alakult ki kb az a gyors fps elmeny, amit ma is sokan szeretnek, a wolf3d meg lassabb volt. Korantsem csak az enginerol szolt az egesz.
A duke kesobb mar egy volt a sok kozul, igaz a jobban sikerultek kozul. Az akkori id gameken kivul a duke, a heretic, df ugrik be.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #109053 üzenetére
A doom sokkal nagyobb dobas volt a maga koraban, a duke inkabb csak fun game volt. Lanon mindkettot nyomtuk.
Nekem most is bejon a doom - az elso par palyat mindig vegig kell jatszani, ha vmit tesztelek
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #109045 üzenetére
Vgat irtal
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #109032 üzenetére
A duke3d egy dx4ben is 30 fps korul megy, egy kozepes pentiumon meg 60 korul.
-
arn
félisten
válasz
MasterDeeJay #109021 üzenetére
Dosos jatekoknal mindig lesz vmi, ami eppen nem megy
szvsz jo kompromisszum a classic vga+sb jatekokhoz olyan 95ig: gyors socket3/4/5 gepek, sbpro. De ha vki pl a 80as evek jatekaira vagyik, oda biztos mas kell. A late jatekokkal kevesebb a gond.
Ha az ilyen korai glide a cel meg dos, inkabb mmx. Dos alatt amugy sincs tul sok ertelme a hasonlo orajelo p2nek.
-
arn
félisten
Kicsit tulgondoltak az eszkoz hasznalati koret
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #108974 üzenetére
Ezeknek a problemaknak semmi koze sincs az isa buszhoz, korbeli sajatossag, magas a zajszint, de az evrol evre csokkent. Az emelkedett zajszint minden gepben levo hangkartyanal megvan a kulso eszkozokhoz kepest, es a tapokat sem erre talaltak ki. A korabeli pcios kartya valoszinuleg hasonloan zajos, mint az isas.
Kompatibilitasi gondok jelenthetnek kihivast, amin a pci busz nem segit.
Új hozzászólás Aktív témák
- Battlefield 6
- Linux kezdőknek
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Háború Izraelben
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Hardcore café
- Okos Otthon / Smart Home
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- További aktív témák...
- Eladó Garanciális (2027.10.08) AMD 7700 processzor
- Intel Core i9-13900 24-Core 3.0GHz LGA1700 (36M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor!
- Intel Core i5 3470 confidential Ivy bridge Quad Core
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i5-8600K 6-Core 3.6GHz LGA1151 (9M Cache, up to 4.30 GHz) Processzor!
- Samsung Galaxy A23 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Eladó karcmentes Realme 7i 4/64GB / 12 hó jótállással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3055
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Plus 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3068
- Homepod Mini /// Újszerű // Számla + Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest