Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • -Solt-

    veterán

    válasz qqzs #4280 üzenetére

    Elbeszélünk egymás mellett. :) Amikor egy cégnek van mondjuk bruttó 1270.-Ft bevétele, akkor a magyar ÁFA törvény alapján keletkezett 270.-Ft (27%) ÁFA fizetési kötelezettsége, amelyet a hónap vagy a negyedév végén be kell fizetni az adott NAV számlára. Viszont, ha keletkezik bruttó 635.-Ft költsége, akkor már csak 135.-Ft ÁFA fizetési kötelezettség marad, mivel annak a költségszámlának volt 135.-Ft ÁFA tartalma. (500.-Ft + ÁFA)

    A lényeg itt azon van, hogy mi az, aminek az ÁFA tartalma elszámolható. Például a pelenka, a telefonszámla, a ruhanemű nem tartozik ide, de hosszasan lehetne még sorolni. Viszont ide tartozik például a számítógép, de értelem szerűen olyan mennyiségben, amely a cég méretéhez képest indokolt... de ide tartozhatnak akár a tisztítószerek is.

    Szóval ezeket a könyvelővel kell egyeztetni, hogy mi az ami belefér, és mi az ami nem fér bele. Például ha kapsz egy ellenőrzést és van 1 év alatt 5 db komplett számítógép vásárlásod miközben magaddal együtt két embert foglalkoztatsz és az "iroda" a lakásod, akkor számíthatsz arra, hogy megbírságolnak... ugyanez igaz a pelenkára is, hacsak nem az a tevékenységi köröd, hogy bébicsőszöket közvetítesz ki anyukáknak úgy, hogy a szolgáltatás része a pelenkázás is.

    Amikor a magyar cégeddel (amely rendelkezik EU-s adószámmal) vásárolsz mondjuk a német amazon oldaláról, akkor "csak" annyi történik, hogy annak a terméknek az ÁFA tartalmát nem kell megfizetned, mivel az adott országban nem keletkezik bevételed. (Nem is vagy regisztrálva az ÁFA körbe)

    Nekem például keletkezik bevételem Ausztriában, így regisztrálnom kellett az osztrák ÁFA körbe és minden évben bevallást kell küldenem... de nem keletkezik bevételem Németországban, ergo ott mint cég ÁFA mentesen tudok vásárolni, de csak mint végfelhasználó, tehát kereskedelmi mennyiséget értelemszerűen nem vehetek, a vett terméket tovább nem adhatom, mert az már ÁFA csalás.

    Nem tudom az általad említett sztoriban hol van a baki, de gyanítom, hogy amit elfogadtál "feltételeket" abban benne van, hogy az adatszolgáltatás a te felelősséged és azzal, hogy elfogadtad, kijelentetted, hogy az adatok megfelelnek a valóságnak... innentől meg a labda a te térfeleden pattog. :)

    Szóval a véleményem szerint aki ezeket az ÁFA mentes vásárlásokat nem "jogosan" intézi, az azért figyeljen arra, hogy mit és mennyit vesz, mert érhetik meglepetések. Nem állítom, hogy holnap csöngetni fog a NAV, de ha esetleg igen, akkor ez már nem szabálysértésnek minősül...

    [ Szerkesztve ]

    www.smart-bus.hu

Új hozzászólás Aktív témák