- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Netfone
- Nem állnak jól az Apple Watch számai
- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- HMD Fusion - öltöztetnéd megint
- Google Pixel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
dudududadada
újonc
válasz
Directors #30499 üzenetére
Sziasztok! Úgy tudom, a vitorláshalakat nem szabad neonhalakkal együtt tartani, mert megeszegetik őket.
Egy héten belül készülök berendezni egy új akváriumot, 100 literes akváriumban kb. hány neonhalat szabad tartani? 10-15 körül gondoltam.
Mellettük tervben van 4-5 páncélos harcsa, 3-4 algaevő harcsa, néhány platti/guppi/szifó. Ezek mellé, vagy helyett van valami ötletetek, milyen halakat és hány darabot lenne még érdemes tartani?
Ami nem lenne rossz, ha 20-22 fok körüli hőmérsékletet szeretnék a halak és hogy jól meglegyenek egymással, mert gyerekkoromban volt már akváriumom, akkor történt egy-két horror eset sajnos.
Közben sokat olvasgatok a témában, de minden tanácsot szívesen fogadok!
-
Directors
senior tag
Nem semmi egy ára van neki, mit ne mondjak.
Hagyományosból ezt néztem. [link]
Mondjuk érdekes hogy nincs írva hogy mekkora lumennel üzemelnek az eredeti csövek. A lumenet honlapon a fénycsöveknél írva van. Ott bizony 1 félét találtam ami 2850 lumennel rendelkezik. A kettő együtt úgy 5700 lenne.
Jól olvastam hogy évente kell csöveket cserélni ? Még egy kevés növénnyel ellátott nem túl igényes növényesnél is ? Mondjuk elnézve nem egy egetrengető a csövek ára.Thom7 Uhh, nagyon szépen ezek a vörös neonok is.
Akkor ilyenek lesznek. 12 akkor. Vagy is hát nem tudom.
Később szeretnék majd még más fajtát is. Aztán nehogy túlzsúfolt legyen.
Mondjuk iszonyatosan örülnék ha lenne vitorlás halam. Ők mennyire macerásak ? [link] -
Alg
veterán
válasz
Directors #30496 üzenetére
Vagy a lumen vagy a W érték nem jó, a szokásos led szalagok kb 100lm/W környékén teljesítenek tudtommal.
Amúgy ahogy nézem ezeket árulják: Aquamorf, de ár alapján az LDX-4, 5460lm verzió lesz (ami még mindig határeset, de akár hihető lehet).
Egyébként akár jó is lehet, sokat nem hallottam róluk. Mondjuk fura hogy a "+50%" verziókért majdnem +50% pénzt is elkérnek, miközben csak egy lencse van előtte...
-
Directors
senior tag
Ez mennyire lenne járható út világítás terén [link] ?
80 cm és 42 Watt 7560 lumen. Vagy ezek az értékek nem igazak ?Thom7: Pont 24 fokra belőni a vizet ? Határ eset lenne a neonokna illetve a kardfarkúnak és a plattinak is.
-
bringasisti
őstag
válasz
Motion_Blur #30492 üzenetére
Én a balta helyett a kávés poharat a fogkefével kikészíteném.
-
Thom7
csendes tag
(#30486) Motion_Blur
Ha csak pár hónapos miért nem gariztatod le ha van még rajta?
Kifoghattál egy selejtet aztán kicseréltetve lehet patentül müködne ahogy nekem is, én még csak zsirozni se zsiroztam semmitcsak szétszedtem kidzsuváztam és raktam össze, aztán semmi baja azóta se
-
-
pjen
félisten
válasz
Eugene Roe #30487 üzenetére
Végeredményben mi bajod a T8 as csővel.Mindenhol lehet kapni,szabvány méret.T4,T5 ből a kinaiak azonos teljesítménnyel különböző hosszúságú csöveket gyártanak.Megveszed például a 14 wattost aztán meglepődsz,hogy 2 centivel hossőabb mint az előző.A 18W os T8 az mündíg 60cm.a 36W os 120cm.Ha hirtelen kell,minden boltban kapsz.
-
Motion_Blur
félisten
Köszi, valóban kijött könnyen lapos csavarhúzóval
A tömítést átmostam langyos vízzel és vastagon átkentem vazelinnel. A fejet darabjaira szedtem és gyári állapotúra takarítottam le. Holnap megpróbálok venni gyári tömítést, az elvileg már javított verzió, illetve azt is olvastam hogy van aki simán ráteszi a gyárira és két tömítéssel oldja meg a szivárgást (itt is köszi a megerősítést).
Egyébként a tömítés puha és rugalmas volt, anyagából adódóan bizonytömítenie kellene...
Na mindegy, sorry hogy ennyit sírok erről csak bosszantó hogy 30k-ért selejtet kap az ember.
-
jegenye77
addikt
válasz
Motion_Blur #30480 üzenetére
Gyárit vettem.
Elvileg könnyen kijön onnan csak egy kis vájatban van a tömítés. -
Silentfrog
Topikgazda
válasz
Motion_Blur #30483 üzenetére
Nekem is van Tetra 1200-am.
Alányúlsz egy kiskanál nyelével megemeled és finoman kibujtatod. Gumi, nyúlik. Könnyen lejön.
-
Motion_Blur
félisten
válasz
Silentfrog #30482 üzenetére
Kérdés mit veszek le? Ezt hogy szedem én ki onnan?
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
Motion_Blur #30481 üzenetére
A tömítés kör alakú csak a fej kissé szögletes. Ha leveszed róla akkor kör alakú.
-
Motion_Blur
félisten
válasz
Motion_Blur #30480 üzenetére
Csak mert egy az enyém EX 800 Plus és a tömítés nem kör alakú..
-
jegenye77
addikt
válasz
Motion_Blur #30473 üzenetére
Nekem volt egy rövid ideig tetra ex 1200 - as és abból is szivárgott a víz.
Erre sokan panaszkodnak is.
Aztán most egy 600-as van és ebből is folydogált picit.
Én úgy oldottam meg, hogy két tömítést raktam bele.
Egyik a gyári helyén van a nútbam másikat meg teljesen feltoltam a tövéhez a fejnek.
Azóta egy csepp víz se szivárog. -
pjen
félisten
válasz
Eugene Roe #30468 üzenetére
Nekem mondjuk a két éves ddiversában T8 van. Gyárilag.
-
Thom7
csendes tag
válasz
Motion_Blur #30469 üzenetére
Én pl vízcserénél se állítottam le, csak egyszer kétszer amikor kidzsuváztam az ülepítőjében a mocskot.
Ezt se havonta, kb 3-4x az év alatt.
Mindenből ki lehet fogni egy rosszabb darabot, gondolom nalad a tömítés adta fel, ha itt ott szivárog. -
Motion_Blur
félisten
válasz
bringasisti #30472 üzenetére
Ez egy új, pár hónapos szűrő, kezdetektől fogva fehér vazelinnel kenve a tömítés, szermre sem vízköves.
De köszönöm a tippet, ma megint darabokra szedem és átnézek újra mindent.
-
bringasisti
őstag
válasz
Motion_Blur #30469 üzenetére
Nem rontottál el semmit! Az a helyzet hogy ahol O gyűrű van ott idő kérdése és vízkő rakódik le. Ezért csak olyan rendszert lehet biztonságos keretek közt üzemeltetni ahol megoldható hogy a kedvenc kávés poharamba háztartási sósavat töltők és a fogkefém segítségével a gumival érintkező külső belső felületet tisztára savazom és leöblítem. O gyűrű vissza és nincs meglepetés.
-
oszy
veterán
válasz
Motion_Blur #30465 üzenetére
A gariztatás miért nem opció?
-
oszy
veterán
válasz
Eugene Roe #30468 üzenetére
Ó! Elnézést! Valóban T5-öt akartam ajánlani!
-
Motion_Blur
félisten
Egyszerűen nem értem mit ronthattam el. Többször szétszedtem, összeraktam és akkor soha nem volt vele probléma! A szivárgás mindig akkor kezdődött ha részleges vízcsere miatt le volt állítva, majd újra elindítva. És hiába zártam el a csapokat, ilyenkor mindig levegős lett a rendszer és nyomta ki a vizet a fejnél... főleg akkor ha picit megdöntöttem hogy könnyebben távozzon a levegő. Akkor szó szerint fröcskölte a vizet a fej és a tartály tömítésénél.. hozzáteszem, mire ezt észrevettem a szobában lerakott új méregdrága parkettát eláztatta, szóval komoly anyagi károm lett ebből, pedig azt hiszem mindent jól csináltam, fogalmam sincs hogy mitől léphetett fel ilyen szintű tömítetlenség
-
Thom7
csendes tag
válasz
Motion_Blur #30465 üzenetére
Sajnálom hogy így jártál a 800plussal, nekem lassan másfél éve üzemel mindenféle hiba nélkül.
Egyedül a szűrőanyagokat cseréltem le és az esőztetőjét vágtam meg, hogy beférjen a rövid oldalraplusz felfúrtam a lyukakat rajta hogy ne fújja el a halakat
-
Motion_Blur
félisten
válasz
Directors #30454 üzenetére
Most én is keresgélek mert a az Ex 800 Plus-t le kellett állítanom. 24 óra alatt fél liter jött ki a fejnél.. szerencsére vödörben volt. Kib/szom a szemétbe ezt a sz/rt, nem idegelem ki magam a gariztatás miatt.
Oase 300at néztem én is. De sokan írják h rohadt hangos és dupláját zabálja mint ami rá van írva.
-
tzimash
őstag
Hungarocell+csemperagasztó+oxidfestékből álló hátterről mivel lehetne az algát letakarítani?
-
Directors
senior tag
Úgy döntöttem a Hydro professional 350. Akkor abban a szűrőtöltet is rendben van. Láttam róla videót és elég meggyőzőnek tűnt számomra.
Aljazatnak mi ajánlott ? Nem szeretnék növényes akváriumot, de azért pár növény legyen benne.
Jó a sima akváriumba való aljaz, vagy lehet pl. JBL Manado ? Vagy keverve őket ?
-
oszy
veterán
A hydor szűrőkben elég jó gyári anyagok vannak. Bár nem tudom mindegyikbe olyat raknak-e. A prof 600-ban szuper jó töltet van.
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
Directors #30459 üzenetére
Én régebben a divatos csodaanyagokban hittem siporax, bio rio, seachem matrix stb de már vagy egy éve száműztem a szűrőkből és csak szivacs van bennük különböző cellamérettel. Nekem sügéreim vannak, itt nem lett rosszabb a a vízminőség és ritkábban kell takarítani. Szivacs + sok nitrátszelekív gyanta.
-
bringasisti
őstag
válasz
Silentfrog #30455 üzenetére
+1
-
Directors
senior tag
válasz
Silentfrog #30453 üzenetére
Ezek közül kinek mi a véleménye ?
Melyiket ajánlanátok ? Nagyából egy árban vannak. A Hydro professional 350 talán a legolcsóbb.JBL CristalProfi e902
OASE FiltoSmart 300
Eheim 2217 Classic 600 -
Directors
senior tag
A 200L-es akváriumhoz milyen márkájú gépek közül ajánlott választani ?
Főtőt és külső szűrőt illetve lámpát ? Lámpából szerintem ledes lenne ideális.
Külső szűrővel is lehet fodrozni a vizet ? -
pjen
félisten
válasz
jegenye77 #30444 üzenetére
Mért ne tudnám,mi a különbség.Nem is tudom ezt mért írod.Amit irtam bóra egy kavicsba ágyazott szívással és külső szűrővel fele annyit sem ért mint egy mai belső.Hiszen alig szállitott valamit.A világításon nemtudom mit kéne magyaráznom.A 2x18Watt és a természetes megvilágítás pont elég a növényeimnek.
-
jegenye77
addikt
Ha azt sem tudod, hogy mi a különbség egy belső és egy külső szűrő között akkor....
Eleve sokkal nagyobb az a felület ahol a mechanikai vagy a biológiai szűrés tud működni.
Hogy kevesebbet kell vele foglalkozni ( szinte gondozásmentes) és esztétikailag is szebb arról ne is beszéljünk." és a természetes világítás pont elég "
Ez alatt mit értesz? -
Alg
veterán
Lehet hogy ha pont be tudod lőni az egyensúlyt akkor elég egy kisebb belső szűrő, de nagyon könnyen meg tud borulni. Akkor inkább legyen egy kicsit túltervezve, a külső szűrőbe 10* annyi szűrőközeg megy, nem mindegy. Amúgy szebb is.
Ráadásul a szettekben általában a világítás is alul van tervezve, ha valaki akar anubiason kívül bármit már nem elég...
-
pjen
félisten
válasz
jegenye77 #30439 üzenetére
Most nem értem.Azt Írod,a szettet felejtse el,a belső szűrővel együtt Semmilyen indokot nem írtál,hogy mért.Ha nem telepíti és eteti túl a rehdszer könnyedén működik.Persze ha nem egy élet közösséget,hanem egy haltartót akarunk,másháogy kell hozzá állni.Ez csak az én véleményem,én így szeretem.
-
natë
nagyúr
Hát, nekem nagyon bejött a Dark Manado. Kristálytiszta az akva, előtte szenvedtem a berohadt sóderrel.
Capri 60-as szett, belső szűrővel. -
pjen
félisten
válasz
Directors #30433 üzenetére
Nem főnek meg a halak,főleg,ha trópusi halakat veszel.Ha nincs sok hal,és nem eteted túl öket,elég a belső szűrő.A szűrőn van esőztező,ha fodrozza a vizet nem kell levegőztető.Majd mások még kiegészitik,ha rosszul irtam.É hetente leszoktam cserélni a víz negyed részét.
-
Directors
senior tag
Ohh, az nagyon baráti ár. Én olyan 150 ezret tudnák rá szánni maximum.
Külső szűrőre is szükség van, valamint levegőztetőre ?
Anno úgy 20 éve volt nekem kezdő akvárium készletem de gőzöm nem volt az akvarisztikához. Manapság hogy lehet védekezni az ellen hogy megfőljenek a halak ? Attól félek hogy nyáron a nagy kánikulába nagyon meleg lesz a víz. Arra gondoltam hogy inkább olyan halakat vásárolnák amik ilyen 25-30 fok körül érzik jól magukat. Vagy 1-2 hetet elviselnek a halak ha magasabb a víz hőmérséklete pár fokkal ?
-
pjen
félisten
válasz
Directors #30431 üzenetére
Medencéből minél nagyobb annál könnyebb kezelni.Én két éve kaptam egy Diversa szettet.112 liter+világítás+belső szűrő+fűtés,hőmérő,háló.Teljesen használható,csak nem kell túltelepíteni.Akkor 30K körül lehetett kapni.Szerintem sokkal drágább most sem lehet.
Most hirtelen 39K ért találtam.
-
Directors
senior tag
Sziasztok!
Édesvízi halaknak egy komplett szettet mennyiből lehetne kihozni ?
Közép fel felső kategóriás készülékekkel.
Illetve kezdésnek mekkora akvárium javasolt ? 100-200L ? -
-
RTTWLR
csendes tag
Sziasztok!
Adott egy 80x35x50cm akvárium + TETA EX 800 külső + Eheim 2413 Biopower 240 belső szűrő. Helyes áramoltatás miatt kérnék egy kis segítséget. Hova lenne célszerű majd tennem a ki és befolyó ágát a külső szűrőnek, illetve a belső szűrőt?Válaszotokat előre is köszönöm!
-
-
natë
nagyúr
válasz
Motion_Blur #30417 üzenetére
Minden növényre vasgolyót kötök vagy leragasztom!
-
natë
nagyúr
Késő, megvettem a Manado Dark-ot.
Harcsáim szeretni fogják.
Nem akarok vele építeni, 60l-esbe nem is nagyon lehet/érdemes. A növényeket meg nem cibálom.
Most sóder van benne, attól minden jobb. -
Alg
veterán
válasz
Motion_Blur #30409 üzenetére
Az a vicces hogy engem anno az Aquafaunában rábeszéltek a Manado+táptalaj kombóra
, de alig volt olcsóbb mintha táptalaj nélkül vettem volna valami aktív talajt...
Legközelebb vagy aktív lesz vagy valami dekorhomokos megoldás. Esetleg NPT.
-
Motion_Blur
félisten
+1 arra hogy Manado-t ne
nekem is az van, borzalom...
ha van lóvé akkor ADA Aqua Soil talajt vegyél
-
Alg
veterán
-
Alg
veterán
Dekorhomok, olcsóbban szűrőhomok (ha megfelel a világos szín). Mindenképpen valami finom szemcsés cucc amiben tudnak turkálni.
-
natë
nagyúr
Milyen típusú (akár márka is jöhet) talajt ajánlanátok páncékosok alá? (plusz garnéla, törpe szívó, razbóra)
Sok a növény is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Phone 14 128GB Független! Hibátlan állapot! 6 Hó Jótállás! Akku: 86%
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- Lenovo Legion Pro 7 16IRX9H INTEL I9-14900HX RTX 4080 bolti ára 1.35 mill ft
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest