- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Galaxy Ring lett az S25 Ultra hátuljából
- Képek az Asus Zenfone 12 Ultráról
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Google szolgáltatás (GMS) Huawei telefonokra
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- MIUI / HyperOS topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
tzimash
őstag
Kiszedtem a szatot, most már lesz nitrát is a vízben kb mennyi idő, amíg helyreállnak a növények?
-
tzimash
őstag
Köszi, akkor szerintem kiszedem a gyantát. Azt gondoltam kb ugyanaz mint a purigen, csak olcsóbban
-
tzimash
őstag
SZAT gyanta és a növények barnulása között lehet összefüggés?
Kb. azóta van gondom a növényekkel, mióta beletettem a gyantát a szűrőbe. -
tzimash
őstag
Hungarocell+csemperagasztó+oxidfestékből álló hátterről mivel lehetne az algát letakarítani?
-
tzimash
őstag
Ha használnék Happy-Life Algin Regulart, akkor a szűrőből ki kellene vennem a SZAT gyantát?
-
tzimash
őstag
Pusztulnak a halaim. Nem hiszem, hogy betegség, inkább egymást nyírják.
Az utóbbi kb 7-8 hónapban kb. 4 hím és 2 nőstény guppi, illetve kb 8 neon pusztult el.
Kérdés, hogy ki lehet a bűnös?
Jelenleg ami még a 96l-ben van:
1 black molly
1 anci
1 vitorlás, (2 volt, de egy a betelepítés után 1-2 héttel elpusztult)
3 serpa lazac
3 nőstény és 3 hím guppi
1 neon
4 pakisztáni díszcsík.Ne adjátok össze az elpusztultakkal, mert nem egyszerre lettek betelpítve.
Tudom, hogy kicsi a medence főleg a 4 botiának (és a vitorlásnak is), de kettőt úgy fogadtam örökbe, mert ki akarták dobni.
Szóval kérdés, ki vagy mi okozza a kistestű halak pusztulását?
Néha a díszcsíkok kergetnek más halakat, de csak pár percig. Persze éjjel nem látom mi megy.
A guppik talán egymást nyírják a nem megfelelő ivararány miatt?
kb 2-3 hetente találok egy-egy megcsonkított neon vagy guppi tetemet. -
tzimash
őstag
Nekem 1 évet ment, pár hete takarítottam, ha nincs extrém módon terhelve és a flow is megvan, akkor nem is érdemes gyakrabban piszkálni.
A szövet szerintem perlon vatta, azt én kicseréltem egy újra, a fehér henger pedig kerámia gyűrű lehet, sera siporax vagy valami hasonló. Azt az akváriumból levett vízben érdemes átlögybölni ill. ha nem csereérett a perlon, akkor azt is ebben mosd át. Csapvízben a klór miatt nem tanácsos, hogy ne kelljen a szűrőnek a bacik elhalálozása miatt a nulláról indulnia. A csöveken én áttoltam egy drótra erősített mosogatószivacs darabot párszor, bár egy hét múlva ugyanúgy nézett ki a gyorsan kialakuló - egyébként hasznos - biofilm réteg miatt.
A vízbe érő részeiről a vízkövet, algát 20%-os ecettel távolítottam el, ezeket jól öblítsd át, ezt akár csapvízben is lehet.
Szokás még a szűrő gumigyűrűjének szilikonzsírral való finom átkenése is, az elöregedését megelőzendő, nálam ez most elmaradt.
Lényeg, hogy a takarítással ne tökölj sokáig, mert áramló víz híján sem húzzák túl sokáig a bacik.
Készíts elő mindent, ne akkor menj el pl. ecetért a boltba, amikor már szét van szedve a szűrő[ Szerkesztve ]
-
tzimash
őstag
A SZAT gyanta milyen színű új korában? Hófehér vagy picit sárgás-barna?
-
tzimash
őstag
Az akváriumomban van egy csemperagasztó+oxidfestékből készült háttér. Holnap nagygenerál, mivel "essek neki", ha ezt is le akarom takarítani?
-
tzimash
őstag
válasz Silentfrog #29610 üzenetére
Aha, az fütyül. Erre a Tetra gyárában nem jöttek még rá?
Köszi, kipróbálom. -
tzimash
őstag
Arra van valami megoldás, hogy az esőztető ne fütyüljön?
Tetra EX800 plus, légtelenítettem, forgattam mégis fütyül, ha kicsit fojtom halkabb lesz, de nem szűnik meg, csak akkor, ha elzárom teljesen. -
tzimash
őstag
válasz jegenye77 #29594 üzenetére
CO2-be nem akartam belemenni, fény az lett volna elég (55W a 80 literre) szerintem. Direkt max közepes-erős fényigényű növényeket próbáltam tartani.
Tápaoldatot hébe-hóba kaptak mondjuk... ugyanígy voltam az easy carbo-val is
Rá kellett jönnöm, hogy a növényezés nem nekem való -
tzimash
őstag
Tavaly ősz óta Manado talaj (+alatta JBL Aquabasis) van az akváriumban. Nagy előrelépést nem jelentett a sima kvarchomokhoz képest, a növények nem lettek szebbek, takarítani is rosszabb, és ami betette a kaput, az az amit a külső szűrőben találtam, barna agyagos iszap kilószámra... Szóval cserére szántam el magam.
De még nem döntöttem el mi legyen.
Fekete vagy sötét szürke aljzatot szeretnék, ami nem túl nagy szemcseméretű, hogy nem álljon meg benne a mulm.
De ne is legyen túl kicsi a szemcseméret, mert az sem szeretem, ha felkavarodik hol az arany középút ebből a szempontból, 1-2mm?
Ha ilyen méretű bazaltzúzalékot veszek, az beválhat? Vannak pakisztáni díszcsíkjaim, akik szeretik túrni a talajt, nem okoz nekik sérülést a bazalt?JBL Sansibar-on is filózok, csak elég kis szemcseméretűnek tűnik (0,4-1,4), megfelelő lehet számomra?
Mi jöhet még szóba?Táptalaj helyett inkább én is átállok a JBL golyókra.
[ Szerkesztve ]
-
tzimash
őstag
Beáztattam 1dl víz + 10ml carbo keverékébe, 3-3 percet áztak a gyökerei és a levelei - egyszerre nem fértek a pohárba.
-
tzimash
őstag
Ecsetalgás anubiast kezelhetek Carbós vízzel?
1:10 arány (carbo ill. víz) jó lesz, ha ebben az oldatban áztatom 10 percig, azt túléli a növény? -
tzimash
őstag
Van 3 serpalazacom, abból egynek igen nagy lett a hasa. Nem tudom, hogy beteg-e vagy ikrázni készül.
Behúzódott egy sarokba és védi is a területet főleg a fajtársait kergeti el, de a guppikat is helyreigazítja olykor.
Etetéskor előjött enni.
[kép]
Szerintetek? -
tzimash
őstag
válasz bringasisti #28799 üzenetére
Nem áll szándékomban, csak eddig még nem használtam ilyen talajt (ADA Africana + JBL Aquabasis lett végül), csak egyszerű kvarchomokot és zúzalékot. Eddig úgy nézett ki nálam egy nagy generál, hogy halak+növények+víz ki, takarítás, aljzatcsere, aztán minden (kb fele-fele arányban régi+friss víz) vissza. Nem volt probléma. Azt gondoltam, hogy ezekkel az aljzatokkal is ugyanígy mehet majd.
-
tzimash
őstag
válasz Dealer95 #28795 üzenetére
Úgy értem jól bírják azt, hogy most egy 60 literes műanyag ládában vannak, és ott is maradnak, amíg el nem rendezem az akváriumot.
A ládában a "régi" víz van, amit levettem az aksiból amikor szétszedtem azt.
Természetesen szűrve, melegítve van, csak épp aljzat nincs benne.
Ha kész az aksi, ezzel a vízzel együtt mennek vissza a halak, meg kapnak pihentetett is.
A szűrőt még nem takarítom ki, csak pár hét múlva. Ez a terv legalábbis, ha nem jó így, akkor hogyan csináljam? -
tzimash
őstag
válasz #49738752 #28793 üzenetére
Az Africana-t néztem ki. A halak jól bírják az evakuálást, inkább a növények sínylik meg a talaj nélküli létet.
Amúgy már úgy vagyok vele hogy bármilyen talaj jó lesz, ami barnás árnyalatú, 1-3mm körüli és nem keményíti a vizet és nem túrják szét a halak könnyen. Le is szűkítettem a kört rendesen
Az igaz, hogy egy idő után szétmállanak ezek az Aqua soil-ok?
-
tzimash
őstag
Még mindig az aljzaton dilemmázok...
A Manado-t ejtettem, mivel van pár "vadállat" halam és nem akarom, hogy kiszabadítsák a táptalajt a Manado alól.
Az Ada Aqua Soil is olyan ebből a szempontból, mint a Manado? -
tzimash
őstag
válasz Silentfrog #28786 üzenetére
Akkor kipróbálom. Kicsit sokallom a gyárira 2k + pk összeget... ez meg ingyen van
-
tzimash
őstag
válasz bringasisti #28783 üzenetére
1-2mm-es, akkor ebből rendelek. Köszi!
-
tzimash
őstag
A bazalt-tufából oldódik ki valami/keményíti a vizet?
-
tzimash
őstag
válasz twi452 #28771 üzenetére
Igen, az elég csúnya lenne, de eddig sem volt jellemző rám a rendezgetés.
Most mikor megbontottam, úgy beszőtte a gyökérzet az aljzatot, hogy az egyik felét ráhajtottam a másikra és kiszedtem, pár marék maradt csak az akváriumban
Tavaly januárban volt utoljára nagy generál, csak fodros levelű vízikehely volt benne, de az iszonyatosan elszaporodott. -
tzimash
őstag
válasz #49738752 #28769 üzenetére
Akkor a Manado helyett nézek valami mást... bár a kinézete meg tetszik nagyon, de nem akarom, hogy szívás legyen a vége. Marad a kavics.
Az anci volt hogy beásta magát a sarokbújkáló alá, aztán a botia is előszeretettel használta azt az üreget, később akkorára bővítették, hogy beomlott, a bujkáló meg elbillent.Az működhet, hogy a táptalajt lefedem szúnyoghálóval, mielőtt rákerül az általános talaj? így a halak nem férnének hozzá, hogy felkavarják. Ez csak most jutott eszembe, ha így rendben lenne és a növényeket nem zavarná, akár még a Manado is mehetne rá.
Igen, a felső növény az valószínűleg a brazil fűnövény lesz.
Fénycsőből jó a mezei 6500k-s? vagy direkt akvarisztikai célokra dedikált, aranyárút kell vegyek?Köszi az infókat
-
tzimash
őstag
Akvárium restart következik. Az aljzatot illetően kicsit gondban vagyok, eddig csak kvarchomokot, illetve fekete bazalt zúzalékot használtam. Restart után szeretnék a növényekre is nagyobb figyelmet szentelni, ha már lesznek, akkor nézzenek ki egy kicsit jobban, ne csak vegetáljanak.
CO2-t nem tervezek, de tápoldatot, ha szükséges akkor igen.
Ezek a növényeim vannak jelenleg (mindet most vettem)
- Kanadai átokhínár
- Kislevelű vízikehely
- Fonalas csetkáka
- Anubias nanaIlletve még ez a kettő, amit nem tudom, hogy micsoda
(Most egy 60l-es műanyag ládában dekkol az élővilág, azért homályos a kép, egyébként kristálytiszta a víz)
illetve tervezek még max 2-3 tő növényt.Többféle variáción gondolkozom:
Manado + Aquabasis növénytalaj
Manado + JBL Kugeln golyók a növények gyökeréhezValós az a félelmem a Manado-tól, hogy majd felúsznak a növények, kiforgatják a halak a táptalajt vagy a golyókat? Az anci és a botia szeret rendezkedni.
Ha valós ez a veszély, akkor megint lesz kvarchomok, de vajon elegendő a tápgolyó, vagy érdemes táptalajt használni? melyiktől fejlődnek jobban a növények?
96l (nettó 80, a 3D háttér miatt), EX800 külsőszűrő, gyári töltet, kivéve a golyók, azok helyett siporax van.
55W-os, 4550lm-es, 6500k-s kompakt fénycső + a restart után bekerül még egy 18W-os fénycső, és itt jön a következő kérdésem
Milyen legyen az a fénycső, növények szempontjából, mi lenne a legjobb választás?
Előre is köszi a jótanácsokat -
tzimash
őstag
Egy 96l-es akváriumba mennyi garnéla tehető? gondolkozom rajta, hogy a halakat elajándékozom, és garnikat tartok ezután
Igazából két hal van amit nagyon sajnálnék, egy pakisztáni díszcsík, gondolom ő nagyon nem kompatibilis a garnélákkal... és egy arany anci. -
tzimash
őstag
Fagyasztott eleségnél az gond, ha kienged? Felhasználható még utána, ha vissza fagyasztom?
Holnap venni szeretnék, de 3-4 órát a kocsiban lenne vásárlás után, mire hazaérek vele. -
tzimash
őstag
válasz Emperor_ #27866 üzenetére
Basszus én is ilyen fke+-t vettem az obiban, még jó hogy nem volt időm foglalkozni vele, így nem csináltam meg a hátteret... elolvashattam volna az apróbetűs részt. Bár ezen kívül nem volt másik 5kg-os kiszerelésű, 25kg-t meg nem akartam venni, meg azt olvastam mindenhol hogy BÁRMELYIK jó, ezért örültem, hogy találtam egyet, amelyik nem 25-ös és vittem is.
más.
Van eladó 5kg, bontatlan, medencékhez nem ajánlott flexibilis csemperagasztóm... -
tzimash
őstag
válasz ftamas0201 #27641 üzenetére
Valamennyi hangja van, de zavarónak nem kellene lennie szerintem. Nekem a Tetra elég halk, bár nem mellette alszunk, de akkor sem zavarna, az időzítő már inkább.
-
tzimash
őstag
válasz ftamas0201 #27639 üzenetére
Hali. Tetszetős elrendezés A kövek marha jól néznek ki.
A szűrőt próbáld megmozgatni, döntögetni, így távozik belőle a levegő, lehet amiatt búg.[ Szerkesztve ]
-
tzimash
őstag
Van egy tő vízikehely, amit legszívesebben kiszednék, mert eléggé algás a levele, de attól félek nagyon felkavarom az aljzatot ezzel előhívva nem kívánatos dolgokat onnan. Kiszedhetem, vagy ha levágom az összes levelet, akkor a gyökere szétrohad és úgy mérgezi a vizet?
-
tzimash
őstag
3d háttér hungarocellből. Csak az "előlapot" kenjem be csemperagasztóval (+oxidfesték) vagy ahol nem látszik ott is? Azt sem döntöttem még el, hogyan rögzítsem, beteszem a helyére és ahol a széle odaér az akvárium falához ott fbs-sel körbe nyomjam így megakadályozva, hogy mögé/alá kerüljön a víz (bár eléggé kétséges az eredményessége ennek) vagy csak itt-ott ahol felfekszik odapöttyintek az fbs-ből nem törődve azzal, hogy mögé folyik a víz. Egyáltalán gond az, ha ott van víz? Nem igazán akarok mögé rakni fűtőt vagy egyebet.
Ha egyszer odaragasztom a hátteret, akkor később az akvárium roncsolása nélkül kiszedhetem valahogy? -
tzimash
őstag
válasz Sirandrish #27318 üzenetére
Mennyit vettél 100 literbe és milyen alga volt benne?
Fehérvár legnagyobb díszállatkereskedésében hamis ormányost árulnak... kb 2 hónapja akartam venni, bementem örültem is hogy van, de jobban megnézve a csík nem ért csak a hal testének a végéig, a farokúszóra már nem jutott belőle. -
tzimash
őstag
válasz Emperor_ #27314 üzenetére
Akkor várok, bár terveztem egy átalakítást/nagytakarítást pár héten belül. 3D háttér kerülne be, plusz teljesen átrendezném, talajt átmosnám, kerülne bele néhány új növény és hal. Nem biztos, hogy szeretnék plusz egy felületet adni az algának a háttér személyében... Viszont a takarítás lehet jót tenne.
(Ecset)algaevő jószágból mi az ajánlott? Amiket találtam:
Sziámi ormányos márna
Algázó géb
Amano garnéla
Zebracsigahatékonyságban az utolsó kettő lenne jobb talán, de van egy elég szemtelen pakisztáni díszcsíkom...
Kifejlett garnélával és csigával nem tudom mennyire húzna ujjat.
Ami csigám volt, azt eltüntette anno, ezért is vettük, de akkor még ő sem volt ekkora és 1 centisnél nagyobb csigát se igen látott még -
-
tzimash
őstag
Alga bajom van...
Szeptember elején lett berakva egy Ex800 plus a belső szűrő mellé, azóta ez utóbbit kivettem (3 napja).
Kb két hete cseréltem az 1db T8-as fénycsövet - 2 éves volt már - egy 55wattos 4550lm-es kompaktra.
Azelőtt is volt algám, de most nagyon kezd elszabadulni a pokol.
1 fénycsővel ment 9-21 óráig, most az erősebbel 10-19-ig.
A heti 20%-os vízcsere általában meg van, de van hogy csak 2 hetente sikerül. 96 l iteres akvárium.
Még mindig sokat világítok?
képek:
09.12
10.08[ Szerkesztve ]
-
tzimash
őstag
válasz bringasisti #27254 üzenetére
Itt lehet a kutya elásva, most nem a zuhannyal engedtem a vizet, pedig máskor úgy szoktam.
-
tzimash
őstag
válasz bringasisti #27247 üzenetére
Akkor csak annyi, hogy több gáz volt a vízben mint máskor? Vagy kevesebbet pihent? Gyakorlatilag semmit, csak míg beletettem az antiklórt, siettem.
Más. Kivettem a belső szűrőt, kb 1 hónapot ment együtt az új külsővel. Hogyan kell eltenni, kitakarítani szakszerűen?
Pár hónapot pihenni fog, lehet lesz egy kisebb aki rákokkal, vagy teknősöket veszünk, akkor azokhoz kerül majd.
A szivacsokat kinyomkodtam, amennyire tudtam, bár így is elég dzsuvás maradt a belseje. Most az egész szétszedve ázik ecetes vízben. -
tzimash
őstag
A Neptun antiklór folyadék mennyire jó? sajnos csak ez van elérhető közelségben, de tegnap vízcserénél megint észrevettem, hogy buborék formájában kiül a klór (már ha az) az aki oldalára meg a növényekre, dekorációra. Ilyet akvárium indításnál láttam ezelőtt. Sera Aquatan-nal nincs ilyen jelenség.
Elvileg jól adagolom, a 10l-es vödörbe teszek 50-60 cseppet (25csepp/5l van a cimkéjére írva). -
tzimash
őstag
válasz JHONNY 79 #27177 üzenetére
EX800 plus van nekem is, 1l 15mm-es sera siporax pont belefér egy tálcába.
Sajnos most nem kapható a linken lévő matéria.[ Szerkesztve ]
-
tzimash
őstag
válasz atos19881101 #27078 üzenetére
Tetszik, bár megmondom őszintén kicsit több fényre számítottam bár lehet csak a fényképen nem látszik úgy a fényerő. A növényekről kérdeznék:
Mi a neve annak a vékony fű szerűnek és a halak mögött látható apróbb levelűnek? Az ágakra jávai moha van kötözve? -
tzimash
őstag
válasz atos19881101 #27076 üzenetére
És bevált? Növényeknek bejön? Algák?
-
tzimash
őstag
válasz Silentfrog #27074 üzenetére
Nehezen szerezhető be? ma megrendeltem, holnap itt lesz drága... a lednél drágább valóban, és az végigérné az akit is, de azt valahogy macerásabbnak éreztem. Amúgy ki powerkedik még itt kompakttal?
-
tzimash
őstag
96 literre elég lesz egy 55W-os power kompakt fénycső? (6500k, 4550lm)
Ez így 47lm/liter lesz. Így talán mást is nevelhetek benne, mint anubias nana meg fodroslevelű vízikehely?
Egy 6500k-s 18W-os T8-as fénycsövet váltana. -
tzimash
őstag
Én költöztettem hasonló módon halakat műanyag ládában. A szűrő ment a ládában is, amíg csak lehetett. Növényeket is odapakoltam melléjük, igaz kb. 1 óra volt a nettó utaztatás, ennyit voltak szűrő nélkül. Nem lett bajuk a novemberi hideg ellenére sem. Csomagtartóban foglaltak helyet. Annyi, hogy a ládának nem volt teteje, ezért egy zsákot tettem a ládába abba ment a víz és a halak + a belső szűrő, az utazás idejére bekötöttem a zsák száját.
-
tzimash
őstag
válasz Silentfrog #27035 üzenetére
Ok, akkor hó végéig marad a belső. Fél 6 óta megy a külső, de még ilyen tiszta sosem volt a víz szerintem, max vízcsere után, miután eltűnt a homály. Kicsit nagyobb az áramlás érthető okokból, a halak is aktívabbak lettek, főleg a neonok. Persze ha akarnak, akkor találnak nyugis részeket.
Hétvégén akkor kirándulunk egyet a Balaton-felvidéken, már csak az asszonyt kell rádumálni, hogy ez neki is mennyire jó lesz
Emperor_:
Akkor fejből írtam a sorrendet, szóval a befolyás irányából:
1. Tetrás kerámiagyűrűk, felette még ugyanabban a kosárban egy réteg szivacs
2. Sera Siporax
3. Szivacs
4. Szivacs, aktív szén, perlon[ Szerkesztve ]
-
tzimash
őstag
válasz Silentfrog #27027 üzenetére
Még 3 hétig csúfoskodjon a belső??
ha nem leszek elégedett a vízzel pár hét után visszatérünk a purigenre, bár szerintem ég és föld lesz a különbség.Az az ötlet mennyire működik a való életben, hogy elmegyek egy régi bazalt bányába/lelőhelyre (pl Badacsony környéke) és gyűjtök köveket? Sikálás és főzés után használható?
-
tzimash
őstag
válasz twi452 #27005 üzenetére
Köszi az ötletet, ez a típus eddig nem került képbe, utánajárok.
Más.
Új külső szűrő beiktatásakor van valamilyen extra dolog, amit el kell végezni?
Vagy csak összerakom és hajrá?
Egyelőre hagyom menni a belsőt is mellette. Bacik elszaporodását mivel lehetne gyorsítani?
Ha a belső szűrő szivacsát kifacsarom a külső alsó tálcájába az mennyire jó ötlet?
Tetra EX 800 plus a szűrő egyébként.
A gyári töltet sorrendje rendben van benne?
Perlon
Szivacs
Bio ball - ezt cseréltem sera siporaxra
Kerámia gyűrű
Ha esetleg vennék purigent bele, az felülre megy majd, ill. mekkora adag kell belőle? -
tzimash
őstag
Sziasztok,
Szeretném normálisan megcsinálni a 96 literes aksimat. A világítás van soron, ledszalaggal szeretném megoldani, 40-50 lm/liter a cél. Tudtok ajánlani hozzá valamilyen tuti vételt? Az sem baj, ha Kínából jön, csak rendben legyen. Alu profilon lenne, így passzív hűtés megoldott. A tetővel együtt csinálnám, az elgondolás az, hogy üveglap mögött lenne, így elkerülhetem, hogy víz érje és mégsem kell vízállót ledet vennem.
-
tzimash
őstag
válasz bringasisti #20824 üzenetére
OK, külön zsák lesz. Köszi a tanácsot!
A növényekkel szerinted mit csináljak? -
tzimash
őstag
válasz bringasisti #20822 üzenetére
És a növények? semmi extra, pár tő fodros levelű és egy anubias meg két gömbmoha. Az anubiast, meg a két gömbmohát betehetem a halak közé? a fodrossal mi legyen? szűrő is mehet a halak közé a sittes zsákba?
Szerzek egy zsákot (cégtől tudok kihozni ilyen újrahasznosított nejlonzsákot, de elég furi szaga van, oldóthat abból ki valami?) megcsomózom a sarkait, kibélelem vele a ládát, teszek bele kb 20l vizet, leviszem és beteszem a kocsi csomagtartójába, a többi vizet, a szűrőt és a halakat leviszem vödörbe és beleöntöm a zsákkal bélelt ládába, majd bekötöm. Ezután valahogy levisszük az akit az aljzattal és betesszük a hátsó ülésre. Ez így működhet? Halak bírni fogják? Mennyi időm van max az egészre?
-
tzimash
őstag
Üdv.
Hamarosan költözünk, a kérdésem, hogyan lehetne átköltöztetni az akváriumot (96l) a másik kecóba, ami 40km-re van. Gondolom az aljzat, növények, dekoráció kiszedése nélkül nem úszom meg...
Szűrőbaciknak is annyi lesz. A víz kb felét szeretném átvinni, hogy ne kelljen nulláról indulnia a biológiai körforgásnak. Van egy 60l-es műanyag ládám, amit eddig csak "halazáshoz" dolgokhoz használtam, viszont nem zárható... fedelet talán tudnék venni hozzá. Ti hogyan oldanátok meg?
A költözés előtt egy-két nappal át szeretném vinni az akit, nehogy a nagy pakolásban baja essen.
Aljzatot azért szerettem volna bennehagyni, mert kétféle (kvarchomok, és fekete márvány zúzalék) és nem akarom, hogy még jobban összekeveredjen.
Ráadásul a 3. emeletről kell majd levinni. -
tzimash
őstag
válasz havri1 #19076 üzenetére
Kicsit féltem, hogy sok lesz a stressz a halaknak, egy 60 literes műanyag ládába szívtam át a víz felét, abban vészelték át a procedúrát. Visszafelé a ládában lévő belső szűrőre illesztettem egy csövet, úgy toltam át az akváriumba a megszűrt vizet, + 25l csapvíz, így kb. 3/4-ig van ez is. Viszont nem raktam alá semmit a polifoam-on kívül.
Tetszik az állvány, egy hasonló nekünk is megfelelne. -
tzimash
őstag
Szekrényt az aksi alá készen venni vagy csináltatni olcsóbb?
Kicsit megrogyott középen az amin most van (egy erősebb(nek gondolt) tv állvány).
3-4mm-es rés volt, vészmegoldásként könyvekkel kitámasztottam. Az álvány felső polca alulról alá van támasztva gyárilag ide raktam pár könyvet, így a rés eltűnt. Nem tudom mióta lehetett így, tegnap vettük észre... A könyves megoldás nyilván nem egy életbiztosítás. -
tzimash
őstag
Mi annak a szalagnak a neve, amit az aksi felső pár centis részéhez lehet ragasztani, hogy az esetleges vízkövesedés ne látszódjon? Egyszer már összefutottam vele neten, de most sehogy sem találom.
-
tzimash
őstag
válasz bringasisti #18884 üzenetére
Köszi, akkor szerintem ennél maradok.
Silentfrog:
Asszony pajtinak küldtem az ajánlást, előbb-utóbb úgy is fejlesztek valamit, majd akkor igénybe vesszük a 10%-ot.[ Szerkesztve ]
-
tzimash
őstag
válasz Silentfrog #18885 üzenetére
már feliratkoztam 2 nappal ezelőtt
az ajánlós részt nem tudtam, köszi. Egy vásárlásnál több kupon is felhasználható?[ Szerkesztve ]
-
tzimash
őstag
Egy Fluval 206 elég lehet a 96l-es aksiba? 19 hal, kevés növény. Belső szűrőt megtartanám.
A gyári szűrőanyagok maradhatnak? Ha nem akkor mire érdemes cserélni? -
tzimash
őstag
válasz bringasisti #18851 üzenetére
Remélem igazad van.
-
tzimash
őstag
válasz bringasisti #18849 üzenetére
Erre tudsz valamit mondani?
A hal azóta is éli világát, eszik, úszkál. Már nem is olyan visszahúzódó, mint a farka elvesztése utáni napon. -
tzimash
őstag
válasz HTCX715 #18804 üzenetére
Ja, meg Milyen gyógyszerre gondolsz?
A serpákról meg nehéz elhinni, hogy így elintéznék a xífót, hónapokig elvoltak egymás mellett, békés halak, nem tudom mi történhetett. Ha mégis úszórothadás, akkor meg azt furcsállom, hogy ilyen gyorsan eltűnt a farokúszója a halnak. Tegnap este elég sokat nézegettem őket, főleg a serpát, de csak feltűnt volna, hogy valami gond van. Reggel 8-kor meg már nem volt "vége" a halnak. Nem találtam neten infót, hogy mennyi idő míg a kezdeti tünetektől odáig fajul a betegség, hogy eltűnik az úszója, de nekem gyanúsan rövid az egy éjszaka.Tarill:
Azt olvastam így kell, van benne dzsuva rendesen. Bár ha ennyi cucc van benne két hét alatt, akkor lehet mégis sok kaját adok nekik? -
tzimash
őstag
válasz HTCX715 #18798 üzenetére
Ma már normális a színe és a viselkedése is. Nem értem miért vannak ilyen gondjaim, nincs elhanyagolva a medence. 96L, heti 25L vízcsere pihentetett csapvízzel, két hetente kimosom a leszívott vízben a belső szűrő szivacsait. Vízcserénél aljzatporszívózok, elhalt leveleket kiszedem. Tudom egy külső szűrő nem ártana, tervben van a beszerzése.
Mit csinálok rosszul?
Túletetni szerintem nem szoktam, napi egy alkalom, pl: egy kocka fagyasztott szúnyoglárva, egyharmad kocka panzi tubifex, egy-két csipet szemcsés, ezt percek alatt megeszik (19 hal), plusz a nevelő karámban 18 kis molly ők is kapnak 1-2 csipet növendéktápot.
A xífóval mit kezdjek? parakill van itthon, de még életemben nem használtam.
Most láttam, hogy üldözik a serpák...[ Szerkesztve ]
-
tzimash
őstag
Már megint az egyik serpával van a baj... egész nap nem láttuk, most vízcserénél került elő, nem tudom honnan. Feküdt az aljzaton, de a bolygatásra összekapta magát. Most "úszkál" ami abban merül ki, hogy olyan mintha azon erőlködne, hogy ne süllyedjen az aljzatra. Furcsán viselkedik, de a legfurább a színe lett, besötétedett. Sötét vörös lett, a háta meg barnásvörös. Nem evett. Az jutott eszembe, hogy lehet beszorult a szűrő mögé, és mikor kivettem azt, akkor szabadult ki. Párom mondta hogy délelőtt elég nagy volt a lubickolás, de nem látott semmi gyanúsat.
Most ha abbahagyja a csapkodást pár másodpercre, akkor elkezd "farnehézen" lesüllyedni, de mindig csap egy-kettőt és visszaküzdi magát. Az egész mozgása olyan, mintha nem igazán lenne észnél a hal. -
tzimash
őstag
válasz HTCX715 #18712 üzenetére
LOL tényleg az orrlyuka?
Valóban, találtam egy 2 hónappal régebbi képet róla, már ott is ott vannak atüskékvagyis orrlyukak.20k körül max. tudom ennyiért necces lesz.
GA-n van ennyiért Eheim 2213, de az ajánlás max 65l... az is szempont , hogy nem szeretném két hetente takarítani, így jobb lenne egy kicsit felül méretezni.
Használt is érdekelne, de szeretném működés közben látni/hallani, szóval jó lenne helyben találni (Szfvár), ez kizár nem kevés "jó vételt".[ Szerkesztve ]
-
tzimash
őstag
válasz krisztyann #18710 üzenetére
-
tzimash
őstag
Egy 96 literes aksihoz
- 1 anci
- 3 molly
- 4 neon
- 5 serpa
- 4 panda
- 1 pakisztáni díszcsík
- 1 xifo
növények:
- 4-5 tő fodros levelű vízikalász
- 2 tő vízi hortenzia - ezek cserélve lesznek szerintem anubias nana-ra a legközelebbi nagytakarításkor
- 2 gömbmoha
- 1 jó adag jávai moha
mekkora külső szűrő ajánlott? (típust mondjatok légyszi).
Crystalprofi i80 belső szűrő maradna, e mellé keresek külsőt.
pumpateljesítménynél mennyi a minimum? ill. a gyári adatokra mennyire lehet adni? -
tzimash
őstag
válasz Silentfrog #18622 üzenetére
Köszi, félórát vártam, akkor elég lesz
Szoktam levenni vizet, (25 litert, 96L az aksi) de elfelejtettem tegnap, a héten meg nem érek rá ilyesmire, szóval most kivételesen az antiklórt választottam.Beszereztem egy pakisztáni díszcsíkot is, nagyon jópofa jószág, felfedezte az új élőhelyét, egyáltalán nem volt szégyellős, evett is szúnyoglárvát, de a csigákat csak megszagolta, remélem lesz gusztusa hozzájuk, mert azért lett beszerezve...
-
tzimash
őstag
Neptun antiklórnak mennyi idő kell, míg hatástalanítja a klórt?
Új hozzászólás Aktív témák
- Vigneau interaktív lokálblogja
- PlayStation 5
- Ég veled, KEndre! :(
- Évek óta ígért funkcióval egészíti ki a DirectX 12-t a Microsoft
- Autóhifi
- Delta Force (2024)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...