Új hozzászólás Aktív témák
-
kugyu21
senior tag
válasz
Zoli bácsi #1843 üzenetére
Ha olyan gyenge teljesítményt produkált a gépedben, én egy refresh lefuttatását javasolnám (pláne ha az eneloop-ok megérkeztével ezeket nélkülözni tudod 2-3 napra).
Én amikor megvettem az IPC-t, a teljes aksi állományon átfuttattam a refresht, az eredményeket mindegyikre rácimkéztem és annak alapján párosítottam össze öket.
Volt amelyik tudása alapján már csak távirányítóba való használatra alkalmas besorolást kapott, fényképezőgéphez, villanymotorhoz vagy elemlámpához már kevésnek mutatkozott.
Azt is érdekes volt megfigyelni, hogy a refresh minden-egyes kisütésének a végén kijelezhető az akkor elért kapacitás, és hogy ez az érték hogyan növekedett addig míg késznek nem találta a javítási procedúrát.Szakértőktől kérdezném: a ritkán használt, nem alacsony kisülésű aksikat, milyen állapotban (feltöltve/lemerítve/rendszeresen utántöltve) és hol (hűtőszekrény/fagyasztó/iróasztalfiók) kell célszerűen tárolni? Mert erről is több féle véleményt lehet olvasni.
-
ottkar
addikt
válasz
Zoli bácsi #1843 üzenetére
Én soha nem teszteltem egy akkut se. Nyomtam kisütést feltöltött és utána kiírattam az értékeket abból lehetett látni hogy mehet e az akku vagy ismételni kell. Feszültséget mérni nem sok értelme van semmire nem lehet következtetni az üresjárásból. Nálam volt már olyan nem is egyszer hogy az egyik akkuban 2,1 A volt a másikban 350 mA és a feszültségük egyforma volt.
-
ottkar
addikt
válasz
Zoli bácsi #1839 üzenetére
Ha 209 jelent meg akkor az gyenge akku. 2,09 esetleg.
-
ottkar
addikt
válasz
Miért nem kisütést töltést állítottál be? A kisütés egyenlő szintre hozza és arra tölt. Amúgy az Eneloopot próbáld az mennyi expot ad.
-
And
veterán
válasz
Ha csak simán töltést állítottál be, akkor a végén kijelzett értékek nem az akkuk kapacitását jelentik, hanem a bevitt töltést Ah-ban (2000mAh felett Ah-ra vált a kijelzés). A kapacitás pedig a kisütéssel kivehető töltést takarja. Ha ez utóbbit akarod megtudni, akkor a teszt- vagy a refresh-módok kiválasztása célszerű, arra figyelve, hogy az egyik töltéssel, a másik kisütéssel indít, ill. a refresh több kisütés-töltés ciklust is végez, ezért hosszadalmas lehet.
Feszültségméréssel csak nagyon durva cellahibát tudsz kimutatni, pl. mélykisülést vagy átpolarizálódást. Arra nem igazán alkalmas, hogy feltöltés után, egyébként használható akkuk között megkeress egy gyengélkedő darabot. Erre is a valós kisüthető töltésmennyiség mérése jelenthet megoldást. -
Kernel
nagyúr
válasz
Zoli bácsi #1836 üzenetére
Pl. a MMarkt-ban szoktam látni ezeket mindet, ha nem is mindig egyszerre. Ott is változó a készlet.
Az 1,4 A töltőárammal kapcsolatban esetleg még egy gondolat. Töltés közben az akku igénybevételét (vagyis a melegedést) a töltőáram és a belsőellenállás együttesen határozza meg.
Ha az Ansmann-nál úgy gondolták, ők olyan kis belsőellenállású cellát gyártottak, ami az 1,4 A töltést is jól tolerálja, akkor ezt vagy elhiszi az ember, esetleg elkezdi tesztelni maga is, hogy igaz-e, vagy azt mondja, hogy nekem nem sürgős, inkább kímélem, ha lehetséges.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Zoli bácsi #1832 üzenetére
Nem épp azt írja, hogy a töltési idő 3 óra:
AA ceruza akku töltése esetén a töltőáram 1400 mA, AAA mikro akku töltésekor pedig 700 mA, ezért az akku kapacitásától függően a töltési idő kevesebb, mint 3 óra.
1,4 A már valóban nem kíméli az akkukat, úgyhogy ha nem sürgős, nem is célszerű kínozni ennyivel. Autós kirándulásnál persze kimondottan előnyös lehet.
Egyébként, ha nem is lehet mindenki szakember, de kavarodások elkerülése végett annyit talán nem árt megjegyezni, hogy az áramerősség mértékegysége az Amper. Töltési kapacitás (vagy áramleadási kapacitás) egysége pedig az Ah, mivel ez értelemszerűen már időfaktort is tartalmaz. A milli meg nyilván kisbetű: mA, mAh.
Többihez hasonlóan az Ansmann maxE típusok sem számítanak újdonságnak, legfeljebb nálunk kevesebb helyen kapható, valamivel ritkábban lehet vele találkozni. De aki akart, hozzájuthatott már elég régóta. Nem biztos egyébként, hogy észlelhető valamilyen gyakorlati különbség az azonos technológiájú akkuk között. Az eneloop-ot mára egyfajta legenda is körülveszi.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Zoli bácsi #1826 üzenetére
Nekem is volt már olyan, hogy autóakkut leszívta 0 Voltra a belsővilágítás (csomagtér nem volt lezárva rendesen), mégsem ment tönkre, sőt egy régi autómnál még durvább kínzások is előfordultak (mechanikus töltésszabályzó, többet ne is mondjak róla...), pedig elvileg az ólomakku sem kedveli az ilyesmit. Mégis kibírta. Hogy kibírja, ki tudja hányszor, az még nem jelenti, ahogy a fizikának (vagy esetünkben a kémiának) tartósan ellent lehet mondani.
IPC1 töltőnél a forgalmazónak olyan megkötései vannak, hogy például a Vaterán is árusítják kereskedő figurák, de elő van neki írva, hogy 8900 forintnál olcsóbban nem adhatja (az L-típust). Láttam egyszer, hogy valaki alkudozni próbált, ez volt a válasz.
Ahogy ezek a figurák meg tudták találni a forgalmazót, más is megtalálhatná, a többi megállapodás kérdése. Vagy ők is a Conrad-tól vették nagyker áron, mivel a Conrad a Voltcraft partnere, minden bizonnyal kizárólagosan, legalábbis IPC1 néven márkázva. Más néven (BC700/900) a világon máshol is előfordul. Ebben az esetben nem véletlen, hogy az árat is így írták elő, nehogy alámenjenek a Conradnak. De ezt csak én kombináltam ki, nem biztos, hogy így is van.
-
ottkar
addikt
válasz
Zoli bácsi #1825 üzenetére
Már leítruk többen 0,9V-ig süthető ki az akku. Nem amíg elhalványul az izzó fénye és milyen izzóé? Hiszen van 2,5V-os meg 3,5V-os is.
Az IPC azért különleges mert tudni lehet a töltés végén hogy áll az akku mert ki lehet íratni az állapotát.Ezt egyetlen más töltővel nem lehet tudni. A töltő soha nem tudja azt a töltés befejezésekor hogy az akkukban a kapacitásnak megfelelő töltés van e csak azt hogy a töltés valami oknál fogva leállt. Egyedül az IPC írja ki mennyi ment bele.2000-es akkunál sokszor az egyikben csak 600mA van nem lehet csodálkozni hogy semeddig nem fog működni. Eneloopot kell venni azzal menni fog normálisan és a Conradtól kell IPC-t rendelni. -
g86
csendes tag
válasz
Zoli bácsi #1825 üzenetére
Kernel usernek köszönöm a válaszát. Ezek az ábrák tök jók, csak én nem értek hozzájuk
Zoli bácsi: én már egy ideje így csinálom, kb 10 alkalom óta, de én csontra le is merítem, walkman sem indul el vele. Nem vettem észre, hogy rosszabb lett volna tőle az akksim. Sőt...
ezért lettem volna kíváncsi, hogy mit árt neki pontosan, mert én nem vettem észe ilyet, persze attól még nincs kizárva, de szerintem mindig jobb, mintha nem merülne le és rátöltenék.. -
Kernel
nagyúr
válasz
Zoli bácsi #1705 üzenetére
Kérdésben a válasz, sokszor volt már erről szó.
Eneloops are probably best charged with a 1 to 5 hour quick charger...
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
Zoli bácsi #1705 üzenetére
Bocsánat, kicsúsztam a szerkesztési időből. Először csak a 13 órás, és a félórás töltőket leltem. A 13 órást sokallom, a félórástól félnék, hogy kinyírja az akkukat, de aztán találtam ezt: [link] 2-4 órás töltő. Gondolom a legjobb kompromisszum.....
-
yakuza.tora
addikt
válasz
Zoli bácsi #500 üzenetére
Köszi a segítséget!
Nagy valószínűséggel rád hallgatok és Eneloop-ot fogok venni. Remélem, a töltője megbírkózik majd a Varta Redy2Use akksikkal is! -
yakuza.tora
addikt
válasz
Zoli bácsi #498 üzenetére
Köszi a segítséget! Én is kerülgetem a cuccost, de a kisebb mAh miatt húzgálom a számat. Te milyen géppel használod és mennyi fotót tudsz vele készíteni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó: 4 darab Dulens Apo Mini Prime objektív (EF bajonett)
- Moza Aircross gimbal stabilizátor párszor használt
- GOPRO Hero 12 BLACK akciókamera sok tartozékkal
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel (1400 - 7900 expos gépek, újszerűek! )
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C ( Canon ) -Újszerű-
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Keresünk dokkolókat
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- Honor Magic7 Lite 8/512GB, Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest