Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Magisk
- Fotók, videók mobillal
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
- Nothing Phone (1) - nem semmi (2)
-
Mobilarena
Üdvözlet az Acer notebook topikban! Mielőtt kérdeznél ajánlott elolvasni az alábbi összefoglalót!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tim82
félisten
A másik oldal ilyen: [link]
Nagyobb felbontású kép az előző oldaláról az alaplapnak: [link]A billencs csatlakozó a második képen a legnagyobb (legszélesebb) csatlakozó.
Pontosan ilyen elrendezésben van minden az én gépem alaplapján is.
Ha azért kérdezed, mert az említett elvezetésen gondolkodsz, akkor köszönöm a segítséget
, de együtt tudok élni azzal, hogy gyárilag nem lehet ezen modellnél háttérvilágításos billentyűzetet használni (legalábbis úgy, hogy működjön a háttérvilágítás is) - nem szeretném az alaplap moddolásával járó rizikót megkockáztatni. -
Tim82
félisten
Sajnos nem tudom, ilyen infókat eddig még nem találtam a csatlakozó paramétereiről. Átnézve az alaplapot, még csak azt sem tudom mondani, hogy megvan a csatlakozó helye, csak lespórolták volna azt.
Az alaplap a valóságban is így néz ki, annyi a különbség, hogy 90 fokkal balra van elforgatva a fénykép:

A jelenlegi elforgatott nézetet értve "felülről lefelé" haladva, a következő csatlakozók vannak rajta:
- a gép jobb oldalán található daughterboard csatlakozója (ezen a board-on van egy USB, az audio jack, illetve az SD kártya olvasó),
- a touchpad csatlakozója,
- a nagy csatlakozó a billentyűzet, a kicsi a hangszóróké,
- "legalul" az akkumulátoré.A billentyűzet csatlakozója mellett/környékén kellene lennie a KBL1 csatlakozónak, ha lenne ilyen az adott modell esetében.
Alaplap schematics-ot külön nem kerestem, de azt hiszem, van fent a neten, úgy rémlik, a Wistron gyártotta az alaplapot az Acernek.
Az elektronikai részéhez nem értek, bár biztos megoldható lenne - nekem elég annyi is, hogy az adott modellbe nem tehető backlit billentyűzet.
-
Tim82
félisten
Megválaszolva magamnak, röviden: nem.
Hosszabban: legalábbis az én Acer Aspire ES1-572 modellem alaplapjáról, de sajnos hiányzik a megfelelő csatlakozó a háttérvilágításhoz.
Ahogy a korábban linkelt billentyűzetnél (meg sok más netes példánál is látszik), a háttérvilágításhoz külön kábel van, ami az alaplapon egy "KBL1" (nyilván keyboard backlight rövidítése lenne) jelölésű csatlakozóhoz passzolna. Ilyen az én esetemben biztosan nincs az alaplapon, feltehetően a többi ES1-572 alaplap esetében sem.
-
Tim82
félisten
válasz
Energie X
üzenetére
Ha olyan infó is számít, hogy nem A515-be került, hanem másik Aspire modellbe:
- Aspire E5-571 (Core i3-5005U alapú modell), mini PCI-e AX200 gond nélkül megy benne,
- Aspire ES1-572 (Core i3-6006U alapú modell), ebben már M.2 AX200-ra cseréltem a gyári 3168NGW wifit, szintén gond nélkül megy benne. -
Tim82
félisten
Nem hiányosak az ismereteim.
A valóságban Lenovóék az ő bölcsességükben az L480-tól támogatják az L szériában a backlit funkciót (L450-nél még opcionálisan sem említi a billentyűzetnél a hivatalos termékleírás, nem is listáz backlit opciót az FRU lista, persze eBay, Ali, random kiskereskedő szerint az amúgy T440-T450-T460(s/p) variánsokhoz jó backlit billentyűzet jó L440/L450/L460-hoz is). Maga az ilyen billentyűzet belemegy és billentyűzetként persze 100%-osan funkcionál, csak a háttérvilágítás nem.
Ez sajnos nem a linkelt, téves infókat tartalmazó support doksiból fog kiderülni (mindenki ebbe fut bele először, szóval honest mistake), hanem Reddit és angol/német nyelvű Thinkpad-fórumok szorgos túrásából, ahol júzerek írnak arról, hogy "beletettem, de nem megy".
Ha még nem mondtam volna, másfél éve biztosan L450-et használok, alaposan utánanéztem, mert szeretem a háttérvilágítás funkciót, hajlandó is lettem volna áldozni rá, de hacsak nem a BIOS/UEFI olyan mélységű machinálásával nem oldható meg a dolog, amilyen mélységig eddig nem jutottak a szorgos felhasználók, ez nem működik.
Szóval ezért így szól akkor újra feltéve a kérdés, hogy az amúgy több ES1-kezdetű jelölésű modellhez is jónak jelölt "háttérvilágításos" Acer billentyűzetek (nyilván linkelhettem volna az Intercell helyett tök máshonnan is, csak magyar kiosztással egyelőre ezt láttam legolcsóbban) egyrészt biztosan tudnak-e backlit funkciót és ami fontosabb, az ES1-572 a billentyűzettel kompatibilis modellek közül biztosan támogatja-e ezt. (Remélem, nem megyünk abba bele, hogy az nem is kérdés, ami nem kérdőjelre végződik.
) -
Tim82
félisten
Sikerült a kérdés magyarázatát (ha már említed, hogy van) amúgy elolvasnod ugyanabban a hozzászólásban? Tudod, egy bekezdéssel alatta.
Amennyiben az elolvasás és értelmezés továbbra is derogálna, kiemelem számodra a lényeges részt: "másrészt kérdéses, hogy az ES1-572 amúgy támogatja-e magát a háttérvilágítás funkciót."
Én kérek elnézést, hogy a biztonság kedvéért a teljes modellmegjelölést beírtam az első mondatomban, feltételeztem, hogy esetleg könnyíti a valóban segíteni akaró és tudó válaszadók dolgát, noha tisztában vagyok azzal, hogy az -36UU rész belőle a konfigurációs eltéréseket jelöli.

Azonkívül, hogy eleve hülyének néztél és/vagy nem vagy azzal tisztában, hogy mondok egy példát: Thinkpad L450-hez is lehet kapni a termékleírások szerint háttérvilágításos és kompatibilis billentyűzetet eBay-en, AliExpress-en, csak épp pont a háttérvilágítás nem fog menni, mert maga az L450 nem támogatja a funkciót, nyilván semmire sem lehet panaszom (utóbbit, tekintve hogy régi motoros vagy, aki megfordul hosszú ideje notis topikokban, valahogy kétlem), abszolút korrekt választ adtál, amiből csak a következő lényegtelen apróságok hiányoznak:
- szövegértelmezés,
- a minimális tisztelet,
- a valós segítőkészség,
- a kérdés szempontjából valóban releváns és megoldást jelentő információ.Ezek után még személyeskedsz is. Nyilván velem van a baj, természetesen.

Nem vagyok feljelentgetős típus, még a Te amúgy eléggé megalapozott esetedben sem.
-
Tim82
félisten
Sziasztok! Sanya vagyok, nagyonokos, mindenkinek beszólok.
Ugyan fogalmam sincs a kérdésre adandó válaszról, ahogy valószínűleg csak az Acer topikban időnként előforduló Acer szervizben dolgozó kolléga fog tudni konkrétat megmondani és nem az X-edik 3rd party bolt, de azért úgy gondolom magamról, hogy nagyon vicces vagyok.
Nyilván azzal sem vagyok képben, hogy sok olyan laptophoz is lehet kapni "backlit keyboard"-ot eBay-en, AliExpress-en vagy kábé bármelyik magyar kiskerben, amelyik laptop gyárilag nem támogatja a háttérvilágítás funkciót, de mivel nagyon viccesnek tartom magam, egyben nagyon büszke is vagyok magamra.
Köszönöm a figyelmet, innentől remélhetőleg már elnémulok, ha már értelmezni nem sikerült a feltett kérdést!

-
Tim82
félisten
Sziasztok!
Acer Aspire ES1-572-36UU modellhez létezik opcionálisan háttérvilágításos (backlit) billentyűzet?
Találtam egy ilyet: [link], csak egyrészt a termékfotó alapján nem világos, hogy valóban háttérvilágításos-e a billentyűzet (elviekben ha van ilyen billentyűzet, akkor az F9 gombra van rászitázva az ezt jelölő embléma, mert az Fn + F9 kombóval lehetne bekapcsolni), másrészt kérdéses, hogy az ES1-572 amúgy támogatja-e magát a háttérvilágítás funkciót.
Előre is köszönöm a választ.
-
Tim82
félisten
Sziasztok!
Jól gondolom, hogy az Acer Aspire 5100 alkatrészei, burkolati elemei kompatibilisek az Acer Aspire 3610, illetve 3690 (utóbbinál tudok pontosabb típust: 3693WLMI) alkatrészeivel?
Pontosabban zsanérburkolat, palmrest/billentyűzet körüli keret, webkamera és szalagkábel kompatibilitása érdekelne.
5100 lenne, amibe kerülne, a fenti két donorból - ha kompatibilisek.
(Ui.: tisztában vagyok azzal, hogy régi modell, nem éri meg javíttatni, de most is működik, az első tulajdonosánál (!) és érzelmi értéke van, így inkább ki lesz pofozva használható szintre (4 GB RAM 2 GB helyett, mSATA SSD PATA adapterrel az eredeti PATA HDD helyett, kétmagos Turion proci az eredeti 1 magos helyett).
-
Tim82
félisten
válasz
Beni2360
üzenetére
Remélem ez nem okozott neked gondot.

Dehogy, nem is azért írtam.
Ha netán tudsz valamit kérlek írj priviben.
Sajnos nem, de esetleg a HP noti topikban valaki?
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
válasz
cserewarrior
üzenetére
A beárazós topikban érdemes feltenni a kérdést.
-
Tim82
félisten
válasz
szucstom
üzenetére
Viszont, ha jól megnézed, az Aspire-ben LED-es kijelző van, a Swift-ben pedig LCD. Előbbi sokkal jobb.
A LED a háttérvilágítás módjára vonatkozik, az LCD pedig a kijelzőtechnológiára. Kb. 9-10 éve szinte minden kijelző, ami laptopokba kerül, mint kijelző, LED háttérvilágítású LCD, néhány frissebb és nagyon drága kivételtől eltekintve, amelyek OLED-et használnak.
-
Tim82
félisten
Sziasztok! Acer E5-571-31AD-be lehetséges 1080p IPS panelt tenni a gyári HD felbontású TN panel helyett? Előre is köszönöm.
-
Tim82
félisten
válasz
szaboi6512
üzenetére
Köszönöm.
-
Tim82
félisten
Sziasztok!
Google ebben a kérdésben nem igazán volt a barátom sajnos: az Acer Aspire E15-ben (pontos modellszám: E5-532-P8BV) egy vagy kettő memóriafoglalat van? (Pentium N3700 procis modell, annyit tudok anélkül, hogy a gép most a közelemben lenne, hogy 4 GB RAM van benne, de jó lenne tudni, hogy azt 2*4 GB-ra vagy 1*8 GB-ra cserélhetem/bővíthetem benne.)
Előre is köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- BestBuy ruhás topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Okos Otthon / Smart Home
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Horgász topik
- Milyen egeret válasszak?
- További aktív témák...
- -40% ÚJ DOBOZOS Lenovo Thinkpad T14 Gen 5: Ultra 7 165U/32GB DDR5/512GB/400nit/5MP/vil.MAGYAR bill.
- Asus Rog Strix G513 144hz Laptop Eladó!
- FELÚJÍTOTT (Refubished) Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti Golyóálló Laptop -50% Ryzen 5 PRO 16/256 FHD
- Zsír DELL XPS 13 Plus 9320 Ultrabook laptop, -70% 13,4" i7-1260P 12Mag 16/512 FHD+ /Millió! Ft/
- Újszerű Dell Latitude 5420 - i5 1145 G7 ,16-32GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- ASUS VivoBook S16 S3607QA-PL018W
- Xiaomi Redmi Note 14 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520M R5 5500 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1060 6GB Zalman T3 Plus 400W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Blue-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4209, 94% Akksi
- iPhone 17 Pro Max Kozmosznarancs - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
, de együtt tudok élni azzal, hogy gyárilag nem lehet ezen modellnél háttérvilágításos billentyűzetet használni (legalábbis úgy, hogy működjön a háttérvilágítás is) - nem szeretném az alaplap moddolásával járó rizikót megkockáztatni.
)