Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• janos666

nagyúr

válasz hcl #33573 üzenetére

Kipróbáltam mindkettőt, és a Btrfs mellett tettem le a voksom.
    A ZFS-nek van 2, számomra viszonylag nagy limitációja (hasonló gyökérből fakadnak):
    - nincs defrag (pedig ha kvázi-állandóan írsz rá, akkor de, igen, töredezik... lalalalááá...)
    - nem lehet RAID profilt váltani, beleértve, hogy nem tudsz pl. 3-ról 5 lemezre bővíteni.
    Ami ZFS-ben jobb, az a saját scheduler és cache management, beleértve a most már tudtommal akár perzisztens (reboot-ot túlélő) L2 cache (de ahhoz külön vdev kell, tehát pl. egy dedikált SSD). Illetve ott elvileg nem fordulhat elő, hogy áramszünet/pánik miatt félbemarad egy olvas-módosít-ír ciklus, de ez úgy tudom, hogy csak szinkron írás módban igaz, és ha nem adsz hozzá külön vdev-et (sőt, ezt javasolt 2 lemezre tükrözni, mert átmenetileg csak ezen él egy példányban az inten log, vagyis ami majd írva leszen a tömbre - ennek megfelelően olyan SSD-t javasolnak, amin van áramtartalék kondenzátor), akkor az lassú művelet (ezért kapásból át is lehet irányítani a szinkront aszinkronná, ha nincs hozzá külön vdev-ed, és jobban érdekel a sebesség, mint adatbiztonság).
    Szeirntem Btrfs-ben is tök egyszerű lenne kiküszöböni, ha manuálisan állítható lenne a stripe size (de valamiért még mindig nem az), és beállítanál pl. 5x 512n HDD-kkel 4k szektor és 4k leaf size-t (akkor eleve sohasem lenne részleges felülírás).
    A Btrfs-nél 10+ éve "majd egyszer" mindkettő. A kézi stripe size és a vdev-szerűség is. A "write-hole" dolgot meg akarták egyszer oldani Btrfs-ben a Microsoft Storage Spaces-hez hasonló módszerrel, csak rájöttek, hogy az lassú (viszont SS-el el lehet játszani a stripe size / sector size trükköt, és akkor gyors, Btrfs-el nem engedik), ha nincs külön vdev (és azt sem akaródznak bevezetni).

• Lenry

félisten

LOGOUT blog

válasz hcl #33573 üzenetére

tizenéve használok ZFS-t, eddig a legnagyobb megelégedésemre, azóta a ZFS Kisegyház elkötelezett híve vagyok :D
    öt lemezzel pont faszán össze tudsz rakni egy RAID-Z tömböt, az egy lemez kihalását gond nélkül átvészeli. havonta automatikusan fut egy scrub, az átvakarja a tömböt, szól ha gebasz van.
    egyébként meg fasza snapshot kezelés, stb stb. szóval forrón ajánlom a ZFS-t

Új hozzászólás Aktív témák