-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
válasz
growler #22565 üzenetére
a lényegi különbség, hogy a sudo az csak ökörség, a sudo su meg halmozottan az.
a sudo és a sudo -i között az a különbség, hogy a sudo az user környezetét használja, a sudo -i meg megcsinálja a céluser környezetét is.
egyébként szokott lenni man magyarul is, csak fel kell rakni és a nyelvi környezeti változókat be kell állítani.
-
bambano
titán
válasz
spammer #22559 üzenetére
mert a cron teljesen külön shellben futtatja a programodat, amelyik diszjunkt a grafikus felületedtől is, tehát nem tud grafikus programot indítani, illetve a szabvány bemenete is át van irányítva.
próbáld meg beállítani az x elérést a scriptben:
export DISPLAY=localhost:0a grafikus sessionben meg:
xhost +
és engedélyezd az X szervernek a tcp porton való kapcsolódást.ami egyesek szerint biztonsági probléma, de majd eldöntöd
-
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #22556 üzenetére
a helyes eljárás az, hogyha a programodnak szüksége van erre a csomagra, akkor a telepítő dependel rá és akkor telepítéskor fel fogja húzni maga mellé.
tehát nem az a jó megoldás, hogy barkácsolunk, meg nem az, hogy így fut meg úgy fut, hanem az, hogy előírjuk, hogy legyen ott és kész.
-
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #22550 üzenetére
persze, hogy nem ad ki semmit, ha a hibaüzeneteket elirányítod a devnullba, mielőtt kiírhatna bármit is
másrészt tudtommal nem kell a {}-t védeni, tehát nem kell a \.
harmadrészt ha rossz sorrendbe írod a \-t és a {-t, akkor ez lesz, hogy nem látod
a logikus az lehetne, hogy \{\}, de te a } utáni szóközt védted le, így azt a shell nem veszi paraméter delimiternek. ezért a {\}szóköz\; -t egy paraméternek veszi, így a find hibásan kapja meg a -exec paraméterezését.nálam:
~$ find /usr/ -name 'libpq.so.5' -exec ls -l {} \;
lrwxrwxrwx 1 root root 12 jún 3 18:30 /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libpq.so.5 -> libpq.so.5.7 -
bambano
titán
ki lehet valahonnan találni, hogy a kernel által felsorolt processzorok közül melyek azok a párok, amik egy magon ht-val mennek?
-
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #22516 üzenetére
a bányásztörpék élete nem fenékig tejfel
oké, rendben, nem tetszik a csomaggyártós módszer. akkor te itt két perc alatt kitalálsz egy megoldást arra, hogy:
- hibátlanul fel tudja bárki telepíteni a programot
- hibátlanul bárki fel tudja telepíteni a program több verzióját egyszerre
- tud közöttük váltogatni
- hibátlanul el tudja távolítani bárki a feltelepített programot
- annak adott verzióját is
- és tud upgradelni normálisan?mert ha te mindezt megoldod, akkor csináltál egy n+1. csomagmenedzsert. ami felesleges.
a csomagmenedzsert nem azért találták ki, hogy az első telepítés egyszerű legyen, hanem azért, hogy a második az legyen. ne piszkoljunk bele a csomagmenedzser által felügyelt könyvtárakba.
-
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #22514 üzenetére
"Linux alatt milyen megoldás van arra, hogy egy bináris fájlt és a hozzá kellő két .so library-t bemásolja a megfelelő helyre, majd a programot betegye az alkalmazások közé, mintha csomagkezelő telepítené?": ilyet nem csinálunk, úgyhogy remélem, minél nehezebb megoldani
csinálj csomagot a programból és rakja fel az eredeti csomagmenedzser.
-
bambano
titán
válasz
#21078528 #22511 üzenetére
sok egyéb mellett azt a programot csapta fejbe, ami a programok betöltésért, összerakásáért és indításáért felelős.
ezzel azt érte el, hogy semmit nem lehetett már elindítani a gépen, ami futott, az futott tovább, de ezen túlmenően zéró.tehát hiába javasolod az mc-t, ha nincs, ami betöltse és elindítsa... ugyanezért nem megoldás a rescue mód sem, mert az sem indul el. csak az a megoldás, ha egy teljesen független, működő rendszerrel visszarakja a linkeket.
-
bambano
titán
valaki tudna segíteni, hogy mivel lehetne hatékonyan mp3-ba konvertálni ms adpcm tömörített wav-ot?
lame-t és sox-ot próbáltam eddig, de a lame nem ismeri az ms féle tömörített wavot, a sox meg nem ismeri az mp3-at. -
bambano
titán
válasz
ngabor2 #22370 üzenetére
egyes szájtok szerint kombinált wifi+bt adapter van benne.
próbáld meg úgy, hogy a wifit is bekapcsolod előtte, illetve az rfkill-lel bekapcsolod a rádiókat.
csak tipp, nincs ilyen notebookom. -
bambano
titán
válasz
#53314048 #22332 üzenetére
a pppoe szerver simán elindul mindenféle konfig nélkül, gyári csomagból.
ha nem akarod túlbonyolítani, akkor felrakod a pppoe szervert, meg felrakod a tcpdump-ot és ez utóbbival (vagy wireshark-kal) ki tudod elemezni a forgalmat, amit a router próbálkozás közben generál és abban benne lesz a jelszó. -
bambano
titán
válasz
kagzer #22311 üzenetére
"Véleményetek szerint ha előkeresnék egy régebbi openSUSE vagy valami teljes lemezes disztribúciót, az tudna esetleg gyorsabb lenni?": rossz elképzelés.
ugyanazon a vason a jobban optimalizált oprendszer fut jobban, az pedig az, amivel többet dolgoztak, vagyis a legújabb.
a lassabb működés azért lehet, mert a modernebb cuccok több mindent csinálnak, hogy "kényelmesebb" legyen. ettől a több mindentől kell megszabadulni, valami minimalisztikus disztróval, és úgy lesz a legjobb.
a kézifékes videokártya meg minden oprendszer alatt kézifékes lesz. szerintem add el a vasat, hacsak nem vagy részvényes a pav-ban.
-
bambano
titán
válasz
unknownerror #22308 üzenetére
ha a szerverek és a kliensek linuxok, akkor nfs vagy rsync. szerintem felesleges az iscsi-vel bonyolítani.
-
bambano
titán
válasz
Lacces #22292 üzenetére
"Mert én úgy hallottam, hogy egy webszerver-t nem érdemes több adatbázist és http szervert felrakni, bár én ebben erősen kételkedem.": ebben a kérdésben nem csak az számít, hogy tudnak-e futni egymás mellett, hanem az is, hogy van-e ember, aki 8 féle webszervert, 3 féle adatbázismotort képes biztonságosra bekonfigurálni és képes átlátni egy kosár alkalmazásszerver összes hasfájását.
ellenpélda: nagy légitársaságok igyekeznek egy gyártó néhányféle repülőjét repülni, hogy a szakértelem igény a lehetséges minimumon maradjon.
saját privát véleményem: azért sem tudsz túl sokféle adatbáziskezelőt felrakni, mert nincs.
-
bambano
titán
válasz
kagzer #22224 üzenetére
a glx infóban azt kell nézni, hogy a 3d gyorsítást mesa csinálja vagy hardver. ez a desktopomé:
direct rendering: Yes
server glx vendor string: NVIDIA Corporation
server glx version string: 1.4emlékeim szerint itt a vendor string MESA, hogyha nem hw gyorsításod van.
de lehet, hogy tévedek, desktopban nem vagyok otthonszerk: parasztos tesztmódszer: felrakod a foobillard nevű játékot. ha fut, van hw 3d, ha nem fut, nincs
-
bambano
titán
emlékeim szerint a find-nek van olyan opciója, hogy -empty. a levelet meg úgy tudod letiltani, ha a crontabban /dev/null-ra irányítod a kimenetet és a hibakimenetet is.
szerk: ja, és érdemes a find keresési stratégiáját mélységi keresésre állítani, mert könyvtárstruktúra törlésére az hatékonyabb, -depth
-
bambano
titán
válasz
Speeedfire #22170 üzenetére
a home-od most is az ssd alá van felcsatolva.
de lehet, hogy korrektebb segítséget kapnál, ha megfogalmaznád a problémádat magyarul is -
bambano
titán
válasz
újraregelt #22111 üzenetére
én meg pont azt tapasztaltam, hogy a hardveres raid1 sokkal lassabb, mint az sw, mert pl. a hp és az ibm szervereknél kikapcsolják a diszkekben az írási cache-t, nehogy áramkimaradás esetén adatvesztés legyen. másrészt az 1-3 szériás ibm x3550-3650 gépekben a gyári vezérlőn 32 mega cache van alapesetben, amihez ha megveszed a raid1 kártyát, akkor lesz belőle 256 mega. fogalmazzunk finoman: a gépben a ram nem ez a kategória. itt most természetesen nem beszélek az utólag belerakott különböző vezérlőkről, csak a gyári alap cuccról.
"... akkor a hardveres óriási szopás.": ez viszont igaz.
-
bambano
titán
válasz
Jester01 #22108 üzenetére
"Arról nem is szólva, hogy a hardveresnek árult raidek fele az igazából ugyanúgy szoftveres.". itt a számla végén kettővel több nulla van, mint szeretném, úgyhogy hidd el nekem, hogy a konkrét vezérlő az hardveres.
amiből jönnek a problémák, leginkább az, hogyha lerohad a gép, hogy mentem le az adatokat. de ez sw raidnél is kérdéses, mert a diszkeket csak a raid vezérlőn keresztül érem el, és akkor is firkál valami setup konfigot a diszkre, ha csak sima diszkként konfigurálom.
-
bambano
titán
mondjatok véleményt: ha választani lehet beépített raid1 és a softraid között, akkor melyiket?
-
bambano
titán
a cron alapértelmezetten annak az usernek küldi az emailt, akinek a nevében futtatta a dolgokat.
"magát a parancsot írom ide be vagy inkább csináljak egy scriptet és annak az elérési útját írjan a crontab-hoz": ez hit kérdése, én scriptet írnék és ezt azzal indoklom, hogy a cron nem a teljes bejelentkezési környezetet rakja össze a script futtatásához, hanem egy szűkítettet. így előfordulhat, hogy egy parancs adott felhasználóként megy, cronba rakva meg nem. tehát shellscript, login shellel indítva."akkor kell-e elé a sudo vagy a crontab automatikusan root-ként futtatja a dolgot?": a cron mindig azzal az userrel futtatja a parancsot, amelyik usernél beleraktad a crontabba. másképp fogalmazva: minden usernek van saját crontabja, amit abba raksz, azt azzal az userrel futtatja.
-
bambano
titán
öreg windowsos
az informatikusok alaptétele: ha nem romlott el, ne akard megjavítani. -
bambano
titán
válasz
spammer #21894 üzenetére
két lájtos gépem is volt, a mára kihalt umpc kategóriából, egyik se volt alkalmas semmilyen érdemi böngészésre a saját korában sem, és azóta a helyzet romlott.
most egy rendes asztali gép előtt ülök, ezt pl. megakasztja az a sok szemét js, amit az index.hu akar letölteni. ha engedélyezem a noscriptben az index.hu-ról a javascript futtatást, akkor minden program akad a gépen. *MINDEN*. pedig ez nem egy ezeréves 1.6-os egymagos intel atom.
-
bambano
titán
válasz
spammer #21892 üzenetére
szerintem felesleges álmokkal kecsegtetni a felhasználókat, hogy megveszi a 386dx33-at, vagy bármi mást, amin a többi oprendszer nem ment sehogyse, és akkor majd a linux csodát tesz.
a csodavárás el fog bukni, és akkor nem az ócska vas lesz a bűnös, hanem a linux. legyünk objektívek, kávéfőzőn a linux nem fut rendesen és ne hitegessük az önigazolást kereső usereket.
-
bambano
titán
válasz
lionhearted #21831 üzenetére
konkrétan mire gondolsz? nem az a kérdés, hogy egy adatsorból hogy választom ki azt, ami nem tetszik, hanem az, hogy ezeket konkrétan hogy gyalulom ki az adatbázisból.
egy kisebb kosár találatot ad rá a gugli, amit az elejéből próbáltam, egy se jó. -
bambano
titán
tudnátok mondani személyes tapasztalat alapján olyan programot, amivel egy rrdtool adatbázisból ki lehet szedni a téves mérés okozta nagy tüskéket?
-
bambano
titán
válasz
spammer #21733 üzenetére
a samba a fájlszerver. vagyis a fájlszerver szerveroldali része. csak azokat a fájlokat tudja kiszolgálni, amiket lát. amikor bedugod az usb pendrájvot a routerbe, akkor csak annyit látsz, hogy a router usb drivere felismeri, hogy egy blokkos eszközt rádugtak, ad neki usb címet. ahhoz, hogy lásd, a router oprendszere számára is láthatóvá kell tenni.
vagyis ahogy be tudtál jelentkezni a routerbe, hogy kivágd a logból azt a részletet, ugyanúgy be kell tudni jelentkezni és beírni, hogy mount /dev/sdc1 /mnt/valahova.
hogy hova, nem tudom, ahol a samba keresi. ezt a router nem ismerem konkrétan.
vagy megnézni, hogy van-e a routernek webes menedzsment felülete és ott fel tudod-e kapcsolni a pendrájvot.
-
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #21718 üzenetére
magyarra ittadokumentnek fordítják, angolul heredocument. azt csinálja a shell a <<string hatására, hogy a program szabvány bemenetére rátolja a <<string és a <újsor>string<újsor> karaktersorozatok közötti részt.
tehát az az 1,48 kezdetű krixkrax az sfdisk-nek lesz átadva, mintha te gépelted volna be. vagyis az értelmét az sfdisk doksikban találod meg.
-
-
bambano
titán
a hibás szektorok tartalmával mi lesz? és ha egy programfájlban van? akkor a hozzá tartozó kódrészlet huss, és attól kezdve nem fogod tudni, hogy miért történnek mágikus dolgok a gépeden.
a magam részéről mindig úgy vagyok ezekkel a dolgokkal, hogy vagy megcsinálom rendesen, atombiztosra, vagy hozzá sem kezdek.
(#21701) N0zer0: ha dd-vel kiment egy fájlrendszert és a diszkre tölti vissza, akkor mindegy, hogy előtte milyen fájlrendszer volt rajta. képfájlként menteni nincs túl sok értelme, pláne, hogyha a tartalmát használni is akarja. tar-ral jobb.
-
bambano
titán
válasz
RaPiDsHaRe #21602 üzenetére
linux alatt nem fog futni a windows telepítő, tehát a kérdés értelmetlen.
az pedig, hogy miért nem bootol a windowsos cd-d, a windowsos topic témája. -
bambano
titán
a fő kérdés, hogy a chrooton belüli dolgok rendben vannak-e?
tehát ha az rtorrent user home dirje a /opt/rtorrent, akkor a /opt/debian/opt/rtorrent könyvtár létezik-e.
a másik, hogy nem a /etc/passwd számít a chrootolt debianban, hanem a /opt/debian/etc/passwd.azt mondod, ha belépsz a chrootolt debianba, akkor működik. hogy lépsz be? chroot-tal?
-
bambano
titán
válasz
lsebestyen #21444 üzenetére
a postfix arra való a te esetedben, hogy fogadja a bejövő leveleket és lerakja a diszkre meghatározott formában. a roundcube meg arra, hogy hálózati protokollon keresztül levelet olvassál. A kettő közül hiányzik még egy imap szerver is.
-
bambano
titán
válasz
haromegesz14 #21435 üzenetére
én webmail ellenes vagyok, túl sok biztonsági hibát láttam már bennük...
mondjuk teljesen zárt, privát hálózaton nem gond.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- Samsung Galaxy A35 5G 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest