- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Mobil flották
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
doc
nagyúr
válasz
Speeedfire #8734 üzenetére
ezek szerint muXik
viszont ha jol ertem nincs monitor kotve a gepre? akkor hogy akarsz filmet nezni?
dugj ra egy monitort, es latni fogod hogy ott nezelodik rajta a conky
ablakkezelo meg nyilvan nem muszaj, ha csak htpc-nek akarod, de eroforrasigenye az abszolut 0 mondjuk egy blackboxnak -
doc
nagyúr
válasz
Speeedfire #8731 üzenetére
nem x, hanem X
tessek figyelni arra amit irunk
htpc-t hogy akarsz X nelkul? eleg nehez graf. felulet nelkul filmeket nezni (bar SDL-lel vagy akar aalib-bel vegul is megoldhato)
eloszor legyen normalis graf. felulet, utana raerunk meg a driverrel jatszani -
doc
nagyúr
válasz
Speeedfire #8729 üzenetére
ha ablakkezelo nem kell, csak az X akkor siman ird be parancssorba hogy X
egy masik konzolrol meg el tudod hozza inditani az xbmc-t
bar hogy oszinte legyek, baromira nem ertem hogy hova akarsz kilyukadni... -
doc
nagyúr
válasz
Speeedfire #8726 üzenetére
fut az X azon a gepen? ha igen, mondd meg neki a DISPLAY-t mint a conky-nal
vagy lepj ra normalis oprendszer alol, es akkor a sajat gepeden lathatod -
doc
nagyúr
válasz
Speeedfire #8717 üzenetére
adj neki jogot a file-hoz ami kell neki (/etc/ddclient.conf)
memoriahasznalathoz meg top-ban nyomj egy M -et
-
doc
nagyúr
válasz
Speeedfire #8707 üzenetére
ha cpu-kihasznaltsag kell, akkor top, ha homerseklet, fordulatszam, stb akkor sensors
jo esellyel mindketto alapbol fent van, bar utobbit lehet hogy be kell loni
amugy a /proc konyvtarban rengeteg reszletes infot talalhatsz a geprol, pl /proc/acpi -
doc
nagyúr
válasz
bambano #8705 üzenetére
a baj nem az, hogy nincs Xorg, hanem hogy grafikus alkalmazast akar graf. felulet nelkul futtatni
kapasbol egesz idaig ki sem derult, hogy egyaltalan nincs graf. felulet, hiaba emlitettem vagy haromszor a hozzaszolasokbanha sima textmode cucc kell, akkor miert nem igy indultunk neki?
ez kb. az a szitu, hogy neki kell egy jarmu amivel eljut a nagymamahoz, majd miutan harman negyfele autot ajanlunk, es csak azt halljuk hogy nem meg, nem megy, kiderul hogy ja, a nagymama egy szigeten lakik es nincs hid, tehat csonak/hajo kell...
ha igy indultunk volna neki, hogy vizi jarmu kell mert nincs ut, akkor nem futunk tiszteletkoroket az autokkalmielott barki felreertene: nem leszolom a kerdezot, de azert az igenyek pontos specifikalasa es a korulmenyek ismerete nelkul nehez azt a valaszt megadni, amit o var...
amugy a screenshotokat elnezve ez alighanem windows, ahol a halozattranszparens graf. felulet, mint olyan...
-
doc
nagyúr
válasz
Speeedfire #8703 üzenetére
es megis hol akarod megjeleniteni a conkyt ha egyszer meg grafikus felulet sincs? -
doc
nagyúr
válasz
Speeedfire #8699 üzenetére
a user amivel inditod, ugyanaz mint ami be van lepve a graf. feluleten?
meg miert szoveges konzolbol szenvedsz, miert nem graf. terminalbol inditod? -
doc
nagyúr
válasz
Speeedfire #8692 üzenetére
a conkynal 'egyszerubb' nincs, annak pedig menni kell...
hibauzenet, miegyeb? nem lehet hogy a config file-jaban van valami elturva?
amugy alternativa az van, pl gkrellm, gdesklets, meg valami K betus is...MOD: latom lassu voltam
mi az a 10-es display? :-o
azzal a userrel akarod futtatni, amivel be is vagy lepve? mas (pl. xclock) megy?MOD2: ugye nem szoveges modu terminalbol akarod futtatni? ha igen, akkor irj ele egy DISPLAY=:0 -t
-
doc
nagyúr
válasz
Speeedfire #8688 üzenetére
szerintem meg a Debian bonyolult
a nagy elonye a 0-rol epitkezesnek, hogy mire elkeszul a rendszer, remekul fogod ismerni
a Debiannal meg a legfobb problemam az, hogy az altala hasznalt megoldasok nagy resze Debian-only, vagyis ha masik Debian ele kerulsz, akkor lehet brillirozni, de barmilyen mas rendszer elott csak nezel kukan hogy most mi ez... -
doc
nagyúr
válasz
Speeedfire #8656 üzenetére
fel kepernyonyi output neked semmi?
amugy meg azt tessek beirni, amit mondtam, ne csak a felet... -
doc
nagyúr
válasz
Speeedfire #8652 üzenetére
az hogy "semmi reakcio" teljesen kizart, VALAMI biztos hogy tortenik
-
doc
nagyúr
válasz
Speeedfire #8649 üzenetére
bocs, az nem cfdisk, hanem fdisk
nem is ertem hogy kerult oda az a c -
doc
nagyúr
válasz
Speeedfire #8645 üzenetére
hat akkor nezd meg, hogy egyaltalan mit lat...
sudo cfdisk -l /dev/?d?
-
doc
nagyúr
nem kulon vinyokent, hanem kulon particiokent jelenik meg, az ok pedig nagyon egyszeru: azert jelenik meg kulon part.kent, mert az
atlathatatlan, esszerutlen... erdekes, aki jobban ismeri a linuxot mint hogy "felrakom vmware-be, kiproblaom, fujj ez fos" annak mas a velemenye
az meg teljesen logikus es jogos, hogy sima felhasznalokent nem szemetelheted tele a filerendszert, a user oda irhat, ahova joga van, nem oda, ahova akar...nem is lépek be többet
és mindez egyetlen nyamvadt bejegyzés miatt.. szánalmas egy hely..
hianyozni nem fogsz
arrol meg, hogy ki szanalmas, ne nyissunk vitat... -
doc
nagyúr
magyarul leforditani akarod a kernelt?
ha nem tudod hogyan kell, akkor teljesen feleslegesen szopatod magad vele...
egyaltalan miert akarod igy felrakni?
persze ha mindenaron ezt akarod, akar szimpla kivancsisagbol akar mas miatt, akkor segitunk szivesen, de 99.9% hogy nincs ra szukseged -
doc
nagyúr
válasz
Bikkrom #8385 üzenetére
ha jol ertem, regebben mukodott, de durvan megfogalmazva egy reszt kicsereltek a kodban, es az uj verzio meg nem tokeletes (nem olvastam vegig az egeszet, csak atfutottam)
ha fontos, erdemes kicsit jobban korulnezni, hatha van egy egyszeruen felrakhato, "kulso" driver hozza, ha annyira nem surgos, akkor meg varni kell az update-re ami megjavitja -
doc
nagyúr
válasz
Bikkrom #8379 üzenetére
hm, neveloapam gepen azonnal megtalalta a BT adaptert, es mindenfele problemazas nelkul ment is, bar az szerintem masfajta tipus volt, meg Ubuntu
egy terminalba ird be az 'lspci' parancsot ugy hogy be van dugva, ott elvileg latszik az azonositoja, azzal mar el lehet indulni
es/vagy jol johet meg a 'dmesg' parancs vege kozvetlenul a bedugas utanamugy eszmeletlen milyen aprok manapsag ezek a kutyuk
-
-
doc
nagyúr
na akkor en is kerdezek
masolasvedett dvd-t hogyan tudok lejatszani?
libdvdcss meg libdvdread fent van, de a xine amint kivalasztom a menubol amit nezni akarok, kozli hogy ez igy nem, tegyem fel a libdvdcss-t (fent van...)
vlc es mplayer lejatsza ugyan, de elvezhetetlen (szaggat a hang, tele van hibakkal a kep) -
doc
nagyúr
igen, az azonosito a router ESSID-je
biztos jol irtal be neki mindent? ilyen hibauzenet ha jol emlekszem akkor fordul elo ha rosszul adod meg a jelszot, vagy pl nem felel meg a titkositasnak (hossza, stb)azt is meg lehet probalni elso korben, hogy titkositas nelkul megy-e, ha nem, akkor mas lesz a gond (bar azt nem hinnem)
-
doc
nagyúr
ha nyilt, akkor a legegyszerubb az iwconfig-gal:
rootkent:
iwconfig wlan0 essid "AZONOSITO"
dhclient wlan0ha van jelszo is, akkor:
iwconfig wlan0 essid "AZONOSITO"
iwconfig wlan0 key s:JELSZO
dhclient wlan0ha usernev es jelszo is van, valami vad titkositassal, akkor jobban jarsz ha beuzemeled a wicd-t
-
doc
nagyúr
válasz
kiskegyed #8228 üzenetére
mindketto felvetes jo lehet...
a kovetkezo paranccsal ki tudod listazni a csomagszuro beallitasait:iptables -L
persze rootkent
ha itt nincs semmi specko beallitva, akkor johet az apache config turasa szerintem (bar webserverben nem vagyok otthon, majd jonnek a kollegak...)
-
doc
nagyúr
válasz
killer2 #8224 üzenetére
lehet persze, mindketto megoldhato
az elsore a "legszebb" megoldas ha chroot-olsz a bemountolt vinyora, igy minden beallitas, stb meglesz amit a csomag telepitesekor elvegez
a masodik mikentje meg disztrotol fugg, a legegyszerubb a slax, siman bemasolod a csomagfile-t a megfelelo konyvtarba es bootolaskor magatol betoltibar a slax telepitese nem az egyklikkes fajta...
-
-
doc
nagyúr
válasz
Major Major #8214 üzenetére
nem kell feltetlenul az xorg.conf-ot atirni, bar lehet ugy is, es akkor az X-nek inditaskor megmondod hogy melyik file-t hasznalja
de parancssori kapcsoloval is megadhatod hogy milyen szinmelyseggel induljon, amelyik neked kenyelmesebb -
doc
nagyúr
válasz
Major Major #8208 üzenetére
az nem normalis ha sima user nem indithat X-et...
legalabbis startx-szel indulnia kene az X-nek, a debian mar megint mindenkivel szemben megy? -
doc
nagyúr
válasz
Major Major #8202 üzenetére
elso korben indits siman egy X-et, ne varialj...
-
doc
nagyúr
válasz
Major Major #8200 üzenetére
dehogy kell, sima userkent is futtathatod
gdm-et nem ismerem igazan, szoval lehet hogy csak egyet enged, ki kell probalni... (az viszont valoszinuleg tenyleg csak rootkent megy) -
doc
nagyúr
válasz
Major Major #8198 üzenetére
konkretan gdm-en keresztul meg nem csinaltam, de biztos
inditasz egy masik X-et egy masik displayen, pl:X :1
aztan pl a DISPLAY=:1 startkde paranccsal indithatsz a masodik displayen kde-t
ki kell probalni, gondolom a DISPLAY=:1 gdm vagy hasonlo paranccsal gdm is indithato -
doc
nagyúr
válasz
zoltanz #8183 üzenetére
mikor utoljara telepitettem Slackware (valamikor a 10.x verzio korul) akkor defaultbol meg 3-as runlevelen indult, tehat csak szoveges modban, szerintem az aktualis verzio (13) is ugyanigy megy (a 10-es ota folyamatosan frissitek, nem sok dolgom volt a telepitojevel
)
amugy barmelyik Linux konnyen raveheto csak szoveges modra, nem kell felrakni az X-et
-
doc
nagyúr
válasz
#41635072 #8177 üzenetére
a bootparameterek koze be kell irni az acpi=off es/vagy a noacpi kapcsolokat
hogy ezt hogyan tudod neki elmagyarazni az bootmanagertol fugg, mostanaban a bootmenu aljan altalaban kiirjak a hasznalhato billentyuket, ott meg kell keresni azt amivel parameterezni tudod, grub-nal pl. az E billentyuvel tudod atirni, LILO-nal beirod az adott bootnev moge, stb
utoljara evekkel ezelott lattam Geexboxot, ha jol emlekszem akkor mar ugy indult hogy adott egy parancssort ahova be lehetett irni az inditando kernelt, moge meg a parametereket siman (ha nem irtal be semmit, par masodperc utan indult magatol)kulonbsegek: sokminden lehet
elso korben az adott disztrib "felfogasa" mas, vannak a "hardcore" disztribek, mint a Debian vagy Slackware, meg a "usrefriendly, szeket a segged ala rakos" verziok, pl. Ubuntu vagy Mandriva
altalaban a csomagkezelo illetve az alapertelmezetten szallitott ablakkezelo(k) mas(ok), esetleg mashol vannak a rendszerre jellemzo configfile-ok, stb
a gyakorlatban annyit jelent hogy altalaban gyorsabban/konnyebben boldogul az ember olyan rendszerrel amit ismer, de idegen disztriben is meg lehet csinalni amit akarsz, max az elejen picit tovabb tart -
doc
nagyúr
válasz
#41635072 #8133 üzenetére
mondjuk ird le hogy mi tortenik pontosan
tehat indul a gep, gondolom kiir valami olyasmit hogy "booting from CD-ROM", ezutan mit latsz?
innentol nem tortenik semmi, tehat a "booting from CD-ROM" az utolso amit latsz? akkor valoszinuleg nem jol lett kiirva a cd. Az ISO-t toltotted le?
lehet hulye kerdes, ne sertodj meg, de ugye nem ugy irtad ki, hogy siman ratetted az ISO-t a cd-re mint egy adatlemezre, hanem az "iso kiirasa" vagy "lemezkep kiirasa", stb opcioval irtad ki? -
doc
nagyúr
válasz
#41635072 #8131 üzenetére
persze hogy arrol akar rendszert tolteni, az egy live cd
ha telepiteni akarod, akkor ranyomsz az install ikonra miutan elindultmi az hogy "megallt mindig"? ha nem adsz pontos hibaleirast/hibauzenetet, akkor szerinted hogyan fogjuk kitalalni hogy mi a baj?
a gep amugy tud cd-rol bootolni? -
doc
nagyúr
semmi ertelme nincs rootkent hasznalni a gepet, viszont egyetlen rossz mozdulat iszonyatos karokat tud okozni
mondjuk ha veletlenul rossz konyvtarban adod ki az rm -rf * parancsot, vagy barmi olyat csinal egy program, amit amugy nem szabadna. sima userkent a legrosszabb esetben a sajat beallitasaid es file-jaid vesznek el, rootkent az egesz rendszer mehet a kukaba
szoval ne
nem hiszem hogy olyan baromi gyakran kene rootkent csinalnod valamit, olyankor meg a legkevesebb beirni egy nyamvadt jelszot... -
doc
nagyúr
ok, azt hiszem ertem
magyarul kenyelmes megoldast akarsz arra, hogy ne kelljen minden parancs elott sudo-zni
erre a legegyszerubb, ha arra az idore amig muszaj, rootkent dolgozol
SOHA semmikepp ne hasznald a gepet rootkent ha nem muszaj!szoval, az alap megoldas a 'su' parancs kiadasa, vagy siman vagy 'su -' modon (tehat space es kotojel a su utan)
vannak rendszerek ahol ez nem megy (talan az ubuntuban sem), ott indithatsz root shellt, pl igy: sudo bash
itt rootkent dolgozhatsz, aztan ha vegeztel, CTRL-D-vel kilephetsz
-
doc
nagyúr
hm, jo kerdes...
a mar emlitett megoldasok (/dev/XXX, ppp, kppp, stb) mind arra alapoznak, hogy modemkent hasznaljak a telefont
amennyire tudom, a telefonok szoktak igy mukodni, tehat elvileg igy mukodnie kell szerintem
(a mobilnetes modem lenyegeben ugyanaz mint egy mobiltelefon, csak a celnak megfeleloen van kialakitva)ne zavarjon meg hogy a mode az anno az 56K-s betarcsazos nethez is hasznalt szerkezet is
-
doc
nagyúr
válasz
#41635072 #8081 üzenetére
ha infot szeretnel a legutolso csavarrol is a gepben, akkor lshw kell neked (nem grafikus, de mindent kiir pillanatok alatt)
legkisebb eroforrasu? neked szerintem nem az kell
felteszem az igenyek kozott szerepel a graf. felulet pl, az meg mar eleve eszi a gepet valamennyire
a szomszedos topicban (Linux kezdoknek ha jol emleXem) pont most rakott valaki egy gyenge gepre egy Linuxot, nezz at oda hatha neked is jo leszamugy gyenge gepre nagyon jo pl. a Puppy, anyam 433-as celeronjan hasit
ha jo az, hogy egyszer beallitod es onnantol csak mennie kell extrak nelkul, akkor tokeletes, van belole millio valtozat erre-arra kihegyezve, a holnapjukon megtalalod a listajukat -
-
doc
nagyúr
válasz
superecneB #8062 üzenetére
a telepitoben mar a bootkepernyon ki lehet valasztani a nyelvet
ha mar telepitett rendszerrol van szo, es ott akarod allandora beallitani, azt nem tudom fejbol, de valahol az adminisztracio/beallitasok kozott biztos lehet, nezz korul arrafele -
doc
nagyúr
válasz
Major Major #7960 üzenetére
ja igen, ha a gep szetbonthato, valoban ez a legegyszerubb
-
doc
nagyúr
válasz
GodHeart #7958 üzenetére
hat anelkul hogy barmifele inputot tudnal neki adni, nehez lesz...
bootolni gondolom tud halozatrol ha van megfelelo boot server, de altalaban ahhoz is meg kell nyomni egy gombot, hacsak nincs az beallitva first boot device-nak a biosbanha tudsz ra olyan cd-olvasot kotni, amirol bootol, az mar jo pont, akkor keresel egy olyan disztrot ami felhasznaloi beavatkozas nelkul bebootol es indit egy ssh servert, onnantol meg hogy bessh-ztal ra, azt csinalsz amit akarsz
szoval ez az egyszerubb verzio -
doc
nagyúr
válasz
Major Major #7935 üzenetére
gondolkodtam hogy ajanljam az audacious, de nekem brutalisan instabil volt, agyba-fobe fagyott mikor utoljara probaltam (kb egy eve)
ez zenere vagy mplayert vagy amarok-ot hasznalok, utobbit nagyon megszerettem, de egy p3-ason azert enne a procit...
-
doc
nagyúr
bal oldalt lathato mukodes kozben:
screenshot -
doc
nagyúr
en a "docker" nevu wmappletet hasznalom mar evek ota, 4 ikon elfer rajta, mukodik vele skype, opera, transmission, amarok, ami kell
, KDE3 es KDE4 appok, mindegy neki
a "futtatas" menut meg ra lehet rakni barmilyen hotkeyre, vagy barmilyen mas parancsot, szoval konnyen testreszabhato barmi is kell -
doc
nagyúr
a ket felsorolton kivul gyak. barmelyik
xfce a harmadik a sorban, azzal erdemes egy probat tenni, viszonylag teljes DE, de a masik kettohoz kepest eleg pehelysulyu
en windowmakert hasznalok, gyors mint az olajozott villam, icewm foldbuta, bar a w98-nal meg igy is ezerszer tobbet tud
fluxbox/openbox is erdekes es gyors
nezegesd vegig oket ha van egy raeros delutanod
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- OLED monitor topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Autós topik
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- IGP nélküli processzorokkal készül az Intel és az AMD
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 6600 16GB DDR4 256 SSD 500GB HDD GTX 1050 2GB Zalman Z1 Njoy 550W
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 13400F / 32GB DDR5 / RTX 4070 Super / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest