Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz haddent #29362 üzenetére

    Szvsz úgy érdemes DevOps-ot tolni, hogy miközben egy programozási nyelvet tanul az ember, elkezdi alulról a classic IT stack-et is tanulni, az pedig infrastruktúránál kezdődik.

    Nem kell CISCO CCNA (de nem ártana) :) ... de az OSI modellt betéve illik tudni, vagy hogy mi a különbség egy Layer3/4-es illetve Layer7-es load balancer között, amikor 2+ fizikai host-on, egyszerre több VM-ben a legkülönfélébb dolgok futnak HA-ban, mert az az igény ? És akkor jön az Apache, Tomcat, HAProxy, nginx, meg egyéb reverse és normál proxy típusok, egy kis HyperV-zés, fájlrendszer típusok és alap hatásuk (előny, hátrány), némi VMWare-ezés, például affinity group-ok, vCPU-k, aztán storage kapcsán NAS, SAN, vSAN, Fibre Channel, vissza network környékére biztonság, csomagszűrő és application tűzfalak, nat-olgatás, VLAN-ok, QoS, majd egy kis security alapok, PKI, RSA, ilyesmik.. úhhh nagyon hosszú még a lista és egy kurva kódot nem ütött le az ember, nemhogy OS-t telepített volna. :U

    Sokkal inkább mennék DevOps tudás felszívása esetén időrendben inkább, tehát infra, network (néha egybeveszik), DB, OS, APP, middleware, virtualizáció, konténerizáció, aztán jönnek a logikai szerkezetek, mit hol min tároljunk, fájlrendszerek és azok előnye-hátránya, local/distributed, és melyiket mikor mire, minimális SQL és azokra az elérés, konnektorok (ha kell), [... nagylevegő ...] :) és még felhőnél sem járunk, microservices & GW-s, messaging queues, .. szóval az egyik agyféltekét full erre a classic stack-re fókuszálnám, ami mára már rendesen bebonyolódott-fejlődött, de azért az alap legó kockákat ismerni illik.

    Másik agyfélteke meg mehet python-ra közben, bár ez is érdekes, mert én node.js-en kezdtem és hogy is mondjam.. fasza. :) És akkor lehet SOAP-ozni, XML, mert multik azért nem feltétlen tartják az iramot mindig a legújabb motyókkal, majd JSON/REST, API dolgok..

    Van egy frontent fejlesztő haverom, fiatal srác, marha komoly guruja több nyelvnek is, kicsit most van fullstack-esedőben, de ahogy megy lefele backend irányba (még nincs a közelében), már bejön az, hogy fogalma sincs, mi az a MySQL Router, mire jó a Ceph, zfs, brtfs, XFS (és mire nem), raid szintek, raid kontrollerek (vagy nemkontrollerek), na meg akkor ismét csak network stack és suricata/zorp/ufw/iptables/routing/portok/socket-ek/vpn módszerek és típusok (pl. OpenVPN-nél nagyon nem mindegy, hogy tap vagy tun), ..

    Nem rossz ez a modell szerintem és a 4-es pont nagyon is valid, sőt. Mai világban, ahol minden mindennel össze van kötve, abszolút must-have, sokkal több, mint esti mese, amit lehet csak úgy skip-elni és majd összeszedni wiki-ről, amikor odaér az ember. Pont fordítva gondolom: ha fejlesztés közben kell megoldás valamire, annak utánajárni sokkal kisebb rizikó - remélhetőleg nem refaktor indukáló :D - mint egy felépített várnál mikor kiderül, hogy a ZFS alatt a raid kontroller nem IT módban van, vagy storage-ban mekkora legyen egy blokkméret, milyen redundanciát adjunk, vagy hogy mekkora VM kell egy új akárminek, esetleg konténerizálható-e de akkor swap-et ki kéne kapcsolni, ilyesmik + a teljes megoldás monitorozása, nem feltétlen nagios (bár aki szereti).. de akár ELK, akár más.. kinek mi a szájíze .. (vagy egy felhős dashboard és annak elemei), ..

    A DevOps szvsz úgy mindenes, hogy ő nem a "mindenes informatikus" aki elvan a sarokban facsén és közben a főnök tudta nélkül csorog le a poresz az üvegen, mert megteheti, hanem az, aki end-to-end képes átlátni egy üzleti igény megvalósításának kihívásait mind programozástechnikai, mind alátett infra szempontból és akkor SOKKAL de sokkal nagyobb esélye van arra a cégnek, hogy egy új gigaprojektet nem kell 2 év múlva kikukázni, mert kiderül, hogy vagy nem skálázódik, vagy szarul, vagy megesz valami erőforrást, holott nem feltétlen kéne, vagy inkonzisztensen tárolódik valami adat, queue, akármi.

    Nagy felelősség van egy jó DevOps-oson, ha nekem cégem lenne és menne jól, mocskosul megfizetném, hogy nálam maradjon (ha jó).

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

Új hozzászólás Aktív témák