Huawei Mate 9 - Mate evangéliuma

Még mielőtt 2016 véget érne, a Huawei letette az asztalra az év egyik legjobb phabletjét, amely a Kirin 960-nal és az Android 7.0-val már 2017-et vetíti előre.

Bevezető

Akadnak filléres telefonok alaptudással, középkategóriásak jó pár minőségi előrelépéssel, csúcskategóriásak minden földi jóval megáldva, és ahogy szentkuti11 a minap említette, hamarosan elkezdhetünk a szupertelefonokról beszélni, amelyek az előző csoportra is rálicitálnak. Akad itt a termékfotókon kávamentes, a valóságban határozottabb kerettel rendelkező óriásmobil (Xiaomi Mi Mix), vastag kávás, dupla kamerás, vízálló almafelfújt (iPhone 7 Plus) és dupla kijelzős, ütésálló, remek audioképességekkel megáldott phablet (LG V20).


[+]

Ha van a méretes, extrafunkciókkal felszerelt szupermobiloknak szellemi atyja, az nyilván a Galaxy Note széria, csak épp a Samsungnál füstbe ment az idei terv, így megnyílt az út sok gyártónak, hogy a legeslegjobb phabletre vágyó közönség szétnézzen a piacon, és talán az ő portékájukat válassza. A Mate sorozat egyébként a középosztályból küzdötte fel magát az elitbe, és ha a telefon táblagépes akkumulátorral szubzsáner archetípusát vizsgáljuk, a „lemeríthetetlen” Ascend Mate a kezdőpont. A Mate7 aztán a P-szériát is beelőzve burkolózott fémházba, a piac leggyorsabb ujjlenyomat-olvasóját a hátára helyezve, a Mate S különkiadása pedig beelőzte az iPhone-okat a nyomásérzékelős kijelzővel, bár széles körben nem vált elérhetővé.


[+]

A Mate 8 Kínában nem egész egy éve, mifelénk meg 2016 elején mutatta be a házilag barkácsolt, villámgyors HiSilicon Kirin 950-et a világnak, hogy aztán P9-től a Honor 8-on át a MediaPad M3-ig csupa ajánlott plecsni repüljön az ilyen hardverrel szerelt termékeknek. Nincs semmi meglepetés a sencseni gyártó remeklésében: tíz év mobilgyártással a hátuk mögött értenek a dologhoz, a Leicával karöltve rámentek a (dupla) kamerára, és mindezt szépen át is váltják gazdasági mutatókra: 2015 után idén is túl vannak 100 millió leszállított okostelefonon. Meg sem várva 2017-et, máris piacra dobták legújabb szupermobiljukat. Egészen pontosan kettőt. Amiből aztán három lett.


[+]

Hazánkban a kezemben lévő, 5,9 hüvelykes Mate 9 lesz elérhető a Cortex-A73-as ARM-magokat és a Mali-G71-es IGP-t először bevető Kirin 960 megtámogatásával, 4/64 gigabájtos RAM/tárhely kombinációval, 8/12/20 megapixeles kamerákkal és minden földi jóval. Csakhogy nem is ez a gyártó abszolút csúcsragadozója: a Galaxy Mate 7 Porsche Design Huawei Mate 9 a két szélén ívelt, QHD-s kijelzőt kapott 6/256 gigabájtos kombinációval és 1395 eurós kezdőárral, ami nem elírás. A felső tízezernek azért nem kell aggódnia: a végösszeg forintosítva bőven megáll félmillió alatt, persze elég nehezen magyarázható ez az árcédula, hiszen az alapváltozat tudásban, az S7 edge meg küllemben nyújt hasonlót, fél áron.

A Porsche Design Huawei Mate 9
A Porsche Design Huawei Mate 9 bevezetését egyelőre nem tervezik itthon [+]

A Porsche Design csapatával megalkotott Mate 9 persze már egy másik, még exkluzívabb termékkategóriát képvisel: ezek volnának a luxustelefonok, melyek között több millió forintos is akad, és ahol menő színaranyba mártani egy tetszőleges csúcstelefont, mert érted, jól mutat a jachton / Ferrariból kilógatva. A hazai vásárlóerőt felmérve persze nem csoda, hogy ezek általában nem jutnak el hozzánk, a kínaiakra mindenesetre irigykedhetünk, mert ott kapható lesz a Porsche Designt elhagyó, de szintén QHD-s és ívelt kijelzős Mate 9 Pro, jóval alacsonyabb felárral. Azért a „mi” Mate 9-ünknek sem kell szégyenkeznie: megkapta a 2017-et előrevetítő hardvert, a második generációs Leica kamerarendszert és az Android 7.0-n alapuló EMUI 5.0 felületet. Csalódni csak akkor lehet, ha valami a következő oldalakon durván félremegy, ám valljuk be, erre vajmi kevés esély van.


[+]

A személyes találkozóm mégis szomorú pillanattal indult: akár az ősember az erdőből, a Mate 9 is mezítelenül bukkant elő buborékos tasakjából. Ilyen a tesztelői világ: néha a készülék előbb ideér, mint a csomagolása és tartozékai, persze jobb ma egy csupasz mobil, mint holnap a teljes pakk, mi is igyekszünk hamar publikálni bemutatóinkat (a Porsche Design esetében viszont ragaszkodnánk a sportkocsi mellékeléséhez is). A doboz egyébként négyzet alakú és matt fekete festésű, a fedelét leemelve pedig egy mutatós eszköz és a Huawei Design felirat néz vissza – ha őszinte akarok lenni, ez a modell sokkal tradicionálisan Mate-esebb a Porsche Design galaxys íveinél.


[+]

Feketébe öltözött a leírások, a SIM-tű és a matt hátlapi plasztik védőtok dobozkája is. Nem úgy az earbud típusú mikrofonos füles, az USB Type-C kábel, vagy az apró USB-C - microUSB átalakító, amelyek fehérben tetszelegnek, akárcsak a SuperCharge gyorstöltő. Az utóbbi tesztasztalos hiányát azért sajnálom: kipróbáltam volna a házi fejlesztésű, 5 amperes adapter teljesítményét és az ígért, 58%-os töltést fél óra alatt, ami a 4000 milliamperórás akkumulátor tükrében elég durván hangzik. A gyártó persze hangsúlyozza: a Super Safe 5 fantázianevű védelem óv a túlmelegedéstől és a túlfeszültségtől – egy szupermobilhoz immáron szupertöltő és szupervédelem dukál, kezdhetjük ezt az előtagot megszokni (a LeEco a komplett mobilszériát LeSuperphone-nak hívja).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés