Samsung Galaxy S7 edge - a tökéletesség határán

Bevezető

Ha első látásra ítélnénk, azt mondhatnánk, semmi nem változott egy év alatt, hiszen a Galaxy S7 edge látszólag olyan, mint az elődje, csak nagyobbra nőtt. Ám egyfelől a kényelem érdekében előnyösen igazítottak a vonásokon, másfelől pedig annyi változás történt a szemtől elzárva, hogy érthető a hatalmas olvasói érdeklődés a készülék és tesztje iránt. Aki személyesen vagy virtuális valóságban részt vett a barcelonai Galaxy Unpacked eseményen, azt végképp nem kell győzködni, hogy többről van a szó ráncfelvarrásnál: a VR-őrülettel megtámogatott bemutató ugyanis az utóbbi évek egyik leglátványosabbika volt, a körítés mégis másodlagosnak bizonyult, amint olyan tapsot kapó tulajdonságoké lett a főszerep, mint a visszatérő microSD kártyafoglalat, a 3600 milliamperórásra hízott akkumulátor, az új generációs rendszerchip vagy az IP68-as por- és vízállósági védelem, amely másfél méteres mélységig, legfeljebb 30 percig garantálja a víz kívül tartását.

A Galaxy S7 edge az A9 (2016) és az S7 szendvicsében
A Galaxy S7 edge az A9 (2016) és az S7 szendvicsében [+]

Az alig kiemelkedő hátlapi kameralencse is azt mutatja, hogy a gyártó hallgatott a felhasználókra, az F/1,7-es lencsével megtámogatott, merőben új technológiát használó Dual Pixel kamera pedig meglehetősen ígéretes. Az edge igazi ütőkártyája mégis a mérete lehet: 5,5 hüvelykesre nőtt képátlójával ugyanis meg tudja különböztetni magát az S7-től és a Note5-től is, és első fogáskor érezni, hogy valamit nagyon eltaláltak a méretekkel. 5,7 hüvelyk ugyanis már egyértelműen a kétkezes használat terepe, és ahhoz szuper kiegészítő az S Pen, ezért is volt furcsa, hogy itthon hónapokig csak az 5,7-es S6 edge+ volt kapható a Note5 ellenében. Tesztkészülékünk tehát az S6 edge igazi folytatása, és ismét az ívelt kijelzős modell a vagányabb az új Galaxyk közül, legyen szó a visszafogottan csillogó fekete, a fényesebb arany és ezüst, vagy az ujjlenyomatokat hatékonyabban elrejtő fehér változatról.

Az S7 generáció hátlapja immáron ívelt
Az S7 generáció hátlapja immáron ívelt (az edge balra, feketében pózol) [+]

Az újdonságoknak még messze nincs vége: ott a kijelzőt felvillantó „előlapi vaku”, az Android 6.0.1-es TouchWiz, a mindig aktív kijelző és az új edge funkciók – ezeket mind kipróbáljuk, hogy kiderüljön: tényleg olyan hasznosak-e, ahogyan azt a gyártó állítja. Az Unpacked esemény egyébként már a használat élményére, és nem a megahertzekre és a megapixelekre koncentrált, ami véleményünk szerint jó dolog, mert nem a specifikáció teszi a mobilt. Ezt fokozva egy sor kiegészítő bemutatkozott az ablakos kivágású, ledekkel megtámogatott, áttetsző vagy tele- és halszemoptikákat befogadó tokoktól a fizikai QWERTY gombsoron át az vezetékmentes gyorstöltőig, amely immáron álló helyzetben eteti a készüléket. Egy 3400 milliamperórás „akkumulátorkabát” is rápattintható a hátlapra, amely vezetékmenetesen tölti a készüléket, és 360 fokos kamera is elérhető lesz VR-integrációval, mert ugye manapság már a sarki fűszeres is virtuális valóságban gondolkodik.

Nem lenne az S7 edge edge, ha nem lennének edge funkciói
Nem lenne az S7 edge edge, ha nem lennének edge funkciói [+]

A két új Samsung csúcskészülékhez szerencsére hamar hozzájutottunk, ami azt is jelenti, hogy a március 11-ei, hivatalos startig még érkezhet komolyabb frissítés. Az S7 edge éjfekete dobozban lesz megkaparintható, amelynek fedelét kihajtva mindjárt egy gyönyörű készülékkel szemezhet a vásárló. Alóla egy microUSB kábel, némi leírás, egy SIM-tű, egy 2 amperes adaptív gyorstöltő és egy earbud típusú mikrofonos füles varázsolható elő, egy pár extra gumiharanggal. Egy USB-OTG adapter is került a csomagolásba, melynek a másik végére a régi készüléket kötve a Smart Switch alkalmazással gyorsan importálni lehet a személyes adatokat – ez egyébként vezetékmentesen is működik. A telep után felesleges kutakodni, hiszen az idén sem cserélhető, a +1000 milliamperóra és a vízállóság viszont persze feledtetheti, hogy az akkumulátor a G5-tel ellentétben el van zárva. A moduláris LG telefonból meg az IP-védettség hiányzik, és a telep is soványabb, ismét lehet választani preferencia szerint.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés