A Porsche Design a Mate 9 ütőkártyája

Befutott a Kirin 960-as Huawei gigatelefon, de a váratlant a gyártó a Porsche Designnal közösen megalkotott, ívelt kijelzős, felfoghatatlanul drága variánssal húzta.

Az online közvetítés borzalmas hangminősége sem tudta a Huawei mai bemutatójának izgalmait csökkenteni, és sokatmondó volt, hogy Richard Yu egy Porsche sportkocsival gurult fel a színpadra. Az egyik bemutatott variáns előlapjáról ugyanis a Huawei helyett a Porsche Design felirat olvasható le, méghozzá azért, mert ezt az 5,5 hüvelykes, QHD-s, ívelt kijelzős phabletet a kínaiak a németekkel karöltve rajzolták meg a tervezőasztalon. És Porsche Design Huawei Mate 9 lett a neve.

A Porsche Design Huawei Mate 9
A Porsche Design Huawei Mate 9 [+]

Nem újdonság ez a telefonos iparágban, noha egy ideje már nem láttunk Porsche Design Group eszközt, legutóbb a BlackBerry Z10-hez nyúltak hozzá, de korábban is dolgoztak a már gyártóként nem működő kanadai márkával éppúgy, mint a mobilos piacon már nem létező Sagemmel. Mondjuk ha ebből indulunk ki, akkor nem jó ómen velük együttműködni... A másik, szimplán Huawei márkás Mate 9 5,9 hüvelykes képátlót kapott, Full HD-s felbontással.

A "sima" Mate 9, Huawei márkafelirattal
A "sima" Mate 9, Huawei márkafelirattal [+]

Az előbbi AMOLED technológiát használ 1440 x 2560 pixeles képpontmennyiséggel, az utóbbi IPS-t, lapos kijelzővel, ám azért a szélein ívelt védőüveggel a fogás kényelméért. Ugyanerről a keskeny kávák és lekerekedő hátlap is gondoskodik. A méretesebb darab 156,9 x 78,9 x 7,9 milliméteres és 190 grammot nyom, RAM-ból pedig 4 gigabájt, tárolóból meg 64 gigabájt lapul a roppant mutatós fémházban. A telepméret 4000 milliamperóra.

A Porsche Design variáns gyönyörű
A Porsche Design variáns gyönyörű [+]

A Huawei SuperCharge gyorstöltési technológiája a 3,5 - 5 volt / 5 amperes adapterrel 30 perc alatt 58%-ot tölt a méretes akkumulátorba, a Galaxy S7-nél a gyártó szerint 5 fokkal hűvösebben, Super Safe 5-gate biztonsági fékkel, hogy a rendszer sose melegedjen túl és történjenek kellemetlen incidensek. Mondjuk robbanások, ahogy Mr. Yu fogalmazaott. A Porsche Design úgyszintén 4000-es akkumulátort rejt, csak épp 6 gigabájt RAM és minden igényt kielégítő, 256 gigabájtos tárolóval a lítiumos modultól nem messze.

A hátlapon immáron egy 12 és egy 20 megapixeles kamera pihen
A hátlapon immáron egy 12 és egy 20 megapixeles kamera pihen [+]

Mindkét modell két nanoSIM-et vagy egy nanoSIM-et és egy microSD kártyát fogad be. A telefonok lelke az ARM dizájnjának következő generációját megnyitó HiSilicon Kirin 960 négy, 2,4 gigahertzes Cortex-A73 maggal, amely különösen sokáig képes maximális teljesítményen pörögni az órajelek leszabályzása előtt. Az A73-magokat négy 1,8 gigahertzes Cortex-A53-as mag egészíti ki a korábbiaknál 80%-kal erősebb, Mali-G71MP8-as IGP-vel, amely még gyorsabb, ha a Vulkan API előnyeit egy adott szoftver kihasználja. A hardvercsomagot az i6-os, alacsony fogyasztású koprocesszor is kiegészíti, különféle háttérben folyó és szenzorszintű feladatok takarékos elvégzésére.

Nem semmi a Porsche Design Mate 9, viszont elképesztően drága
Nem semmi a Porsche Design Mate 9, viszont elképesztően drága [+]

Nem hiányzik a Daydream VR támogatás sem, ez pedig magától értetődően azt jelenti, hogy az immáron 5.0-s számozású EMUI felület Android 7.0 Nougaton alapszik. A hardver nem csak elsőre biztosít gyors működést: a machine learning algoritmusok 18 hónap múlva is ugyanolyan fürge sebességet ígérnek. Mr. Yu kiemelte, hogy az EMUI új verziójában a korábbiaknál sokkal több funkció került mindössze három érintésre, azaz nem kell a menükben sokáig matatni. Aki pedig a keskeny kávák véletlenszerű megérintésétől tart, 65-féle esetre felkészült a rendszer, és amikor úgy ítéli meg, hogy nem direkt ér egy ujj az érintőfelülethez (pl. határozott fogás fotózáskor), nem reagál rá.

A Mate 9 számos színvariációban elérhető
A Mate 9 számos színvariációban elérhető [+]

Tovább fejlődött a dupla Leica kamerarendszer, a 12 megapixeles színszűrős szenzor mellett immáron egy 20 megapixeles monokróm modul kapott helyet, amely lényegesen több részletet rögzít, ám a sötétben emiatt sem kell a Mate 9-nek szégyenkeznie, hiszen a színszűrő nélkülire továbbra is sokkal több fény jut, mint az RGB filteresre. A kettőt kombinálva remek éjjel fotókat ígér a Leica munkatársa, illetve szimulált rekeszállítási és hasonló effekteket. A fókuszálást 4 + 1-es hibrid rendszer biztosítja, a lézeres pontosítást beleértve.


[+]

A gyakorlati rekeszérték maradt f/2,2, az elől lévő, 8 megapixeles modul optikája pedig f/1,9-es. Akinek eddig hiányzott a Huawei mobilokból a 4K felvételi lehetőség, annak remek hír: a két mobil már ezt is tudja, sőt: az optikai képstabilizálás is belekerült. Bár a korábban pletykált, négyszeres optikai zoomról nem lehet ugyan beszélni, valamiféle komolyabb nagyítási funkciót a Mate 9 két változata tud, Hybrid Zoom fantázianéven, amely nyilván kihasználja a kétféle szenzor előnyeit.

A nagyobbik variáns lényegesen olcsóbb, ám semmiképpen sem lassabb
A nagyobbik variáns lényegesen olcsóbb, ám semmiképpen sem lassabb (forrás: AndroidCentral) [+]

Mit lehet még elmondani? Van infraport a háztartási és szórakoztatóelektronikai eszközök távvezérlésére, 4.2-es Bluetooth, NFC, teljes hazai LTE támogatás Cat.12-es alapokon, Type-C típusú töltő- és adatport, villámgyors ujjlenyomat-olvasó (a Porche Design előlapján alul, a sima Mate 9 hátlapján felül) és jó pár színvariáció. És akkor már csak az árak vannak hátra: a Porche Designért nem kevesebb, mint 1395 eurót kell majd otthagyni, ami 430 ezer forintnak felel meg, és akkor a hazai extra terheket még nem számoltuk rá. Igen, ez egy extraprémium, VIP kategóriás eszköz, és annyit is kérnek el érte. Cserében a sima Mate 9 minden jó tulajdonsága átkerül, 6/256 gigabájtnyi RAM/tárhely kíséretében, ívelt AMOLED kijelzővel. Az 5,9 hüvelykes, lapos Mate 9 indulóára 4/64 gigabájtos kiszerelésben 700 euro, ami 215 ezer forintnak felel meg.

Azóta történt

  • A Huawei második akar lenni

    Beelőzné az Apple-t a világ jelenlegi harmadik legnagyobb mobilgyártója, erről Richard Yu vezérigazgató beszélt a roppant izgalmas Mate 9 duó bemutatója után.

  • A Huawei még nem végzett az idei évben

    A pletykák szerint a Huawei tartogat még meglepetéseket az idei évben, noha elvileg már mindent megmutattak, amit vártunk.

  • Bemutatták a Huawei Mate 9 Pro-t

    A kínai belpiacra szánt Huawei Mate 9 variáció lényegében megegyezik a Porsche Design Huawei Mate 9 paramétereivel a méregdrága brandelést leszámítva.

  • Bemutatkozott a Huawei Mate 9 lite

    A Mate 9 család negyedik tagja csendben startot el, egészen pontosan halkan cserélte le a Honor 6X brand jelölését Huawei logóra.

Hirdetés