Hirdetés

LG blog: Mindent beleraktak a multimédiakirály V20-ba

Második kamera és kijelző, szokatlanul fejlett képrögzítés és audioképességek plusz katonai standardnak megfelelő ütésállóság – mi kell még a tökéletes óriástelefonhoz?

Bemutatkozott az ősz egyik legjobban várt terméke, a tavaly új sorozatot elindított és minden szempontból különleges LG V10 folytatása. A V20 valahol az előzmény és a G5 keveréke, formavilágban például az LG idei csúcskészülékét idézi fel (bár nem moduláris), és ez nem csak az ívekre és a festett burkolatra igaz (könnyített alumínium + szilikon-polikarbonát), hanem a dupla kamerás hátlapi rendszerre egy f/1,8-as rekeszértékű és 16 megapixeles kamerával, optikai képstabilizálással, illetve egy 8 megapixeles nagylátószögű megoldással, f/2,4-es blendével.


[+]

Elölről viszont a V10 köszön vissza az 5,7 hüvelykes, 1440 x 2560 pixeles IPS Quantum Display fölött elhelyezkedő, 160 x 1040 pixeles másodlagos kijelzővel, noha mellette ezúttal csak egy 5 megapixeles kamera pihen. Mindenképpen jó hír a komfortosabb íveken felül, hogy a még mindig nyúlánk készülék (159,7 mm) némileg keskenyebb (78,1 mm) és jóval vékonyabb lett (7,6 mm), illetve 18 grammal kevesebbet nyom (174 gramm). Ennek ellenére megmaradt a MIL-STD 810G katonai standardnak megfelelő, ütésálló kivitel, bár por- és vízálló IP minősítésről továbbra sem beszélhetünk (furcsa, hogy ez miért nem fért bele, könnyebb ennek a minősítésnek megfelelni, mint a 810G-nek).

Ahogy azt a Google és az LG ígérte, a V20 az első Android 7.0 Nougattal megjelenő okostelefon, hiszen eddig csak a korábbi Nexus mobilokra lehetett az új zöld robotos rendszert letölteni. A V20 azon is az LG UX 5.0+ kódjelű rendszert futtatja, olyan extrákkal, mint a többablakos mód (ez persze már a Nougattól alapvető), és a másodlagos kijelző hasznos információi (én csak azt nem értem, hogy miért nem működik ez értesítési sávként, hogy nagyobb legyen alatta a hasznos képernyőtartalom).


[+]

Ez eddig mind roppant ígéretes, ám a java csak most jön, és az LG is a V20 remek multimédiás képességeit emeli ki igazán. Egyfelől jó hír az előlapi, 120 fokos és a hátlapi, 135 fokos másodlagos kamera látószöge, sok minden belefér fényképezéskor, a 75 fokos főkamera előnyös tulajdonságairól pedig a G5-öt érintő kameratesztünkben is sokat beszéltünk. A hátlapi rendszerhez az optikai stabilizáláson túl (OIS) a videofelvételeknél Steady Record 2.0 fantázianéven digitális (DIS) és elektronikus stabilizálás is jár (EIS), ezek pedig, a giroszkóp segítségével összedolgozva kiküszöbölnek minden kézremegést. A kamerarendszer hibrid autofókuszt használ a kontrasztalapú, a PDAF és a lézeres rendszerek ideális kombinálásával.


[+]

Ahogy arról már hallani lehetett, az elődhöz hasonlóan V20 audioképességeit is alaposan kihegyezték, és itt nem csak a lejátszást, hanem a felvételt is értjük. A videókhoz például manuálisan állíthatunk be hagyományos háttérzajszűrést, illetve LCF zajcsökkentést, ez utóbbi elméletileg egy bizonyos frekvencia alatt vágja el a zajokat, bár ennek hardveres hátteréről és meredekségéről nem beszéltek, viszont elég egyedülállónak tűnik. Az viszont biztos, hogy LPCM formátumban, 24-bites, 48 kHz-es hangot képes rögzíteni a videókhoz. A kimeneteli oldalon is sokat fejlesztettek, hiszen egy 32-bites zenei egység érkezett bele az ESS műhelyéből, egész pontosan a Sabre ES9218 került bele, ami a HyperStream II architektúrára épül, a benne lévő Quad DAC pedig olyan újdonságnak számít, amit telefonoknál korábban még nem próbálhatunk. A fejhallgató-erősítője is kitűnik a tömegből, noha az LG egyelőre csak annyit jegyzett meg, hogy 75 lépcsőben állítható hangerővel teszi precízzé a beállítási lehetőségeinket. Természetesen szinte minden veszteségmentes formátumot ismer, kezdve a jól bevált FLAC-tól, az AIFF-n és a DSD-n át egész az Apple révén ismerté várt ALAC-ig.


[+]

Határozottan odapakolt a konkurenciának a V20, és hogy a technológiai háttér sebességben is meglegyen, az LG a Snapdragon 820-as SoC-t építette be 4 gigabájt LPDDR4 RAM, 64 gigabájtos UFS tároló és microSD foglalat társaságában. Van Cat/X12-es LTE, Bluetooth 4.2, NFC, WiFi 802.11ac és persze most már USB Type-C csatlakozás is. Az akkumulátor 3200 milliamperórás, ami a QuickCharge 3.0 szabvány szerint gyorsan feltölthető, ráadásul a kivitelezésnek köszönhetően cserélhető (a hátlap egy mechanikus gomb lenyomásával pattan le). És akkor a végére a kevésbé pozitív hír: a világpiacon még ebben a hónapban megjelenő, várhatóan a többi csúcskészülék árához igazodó mobilt az LG egyelőre nem tervezi hazánkban bevezetni, pedig itt a kitűnő alkalom, hogy a rivális Galaxy Note7 nyögvenyelős startja mellett az LG-é legyen az ősz legerősebb phabletje. Azért igyekezünk majd rátenni a kezünket a V20-ra egy teszt erejéig, mert a feketében, szürkében és rózsaszínben csillogó ketyere a stáb minden tagjának ígér valami különlegeset.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés