Huawei MediaPad M3 - a médiának bejön

Szintet lépett a Huawei táblagépes szériája: a fémházon belül villámgyors, Kirin 950-es SoC dolgozik, kívül pedig QHD-s megjelenítő ékeskedik. A kevés új prémium táblagép egyikét elemezzük ki.

Hirdetés

Külső, kijelző, tartozékok

A Statista kutatásai szerint az elmúlt három évben folyamatosan csökkennek a táblagépes eladások, mindannak ellenére, hogy egyébként egyre erősebb hardverek érhetők el az alsóbb kategóriákban. Az persze, aki az elmúlt egy-két évben vett óriás érintőkijelzős kütyüt, főleg egy jobbat, ma is bevetheti netezésre, zenehallgatásra vagy filmezésre, aki meg phabletre váltott vagy könnyebb laptopot használ hordozható multimédiás eszközként, jó eséllyel nem nyitja ki a pénztárcáját egy telekommunikációban a mobiloknál korlátozottabb, a teljesítményben a noteszgépeknél pedig visszafogottabb eszközért.

A MediaPad m3 egy 8,4 hüvelykes táblagép
A MediaPad m3 egy 8,4 hüvelykes táblagép [+]

Ez volna a magyarázat, ám szerencsére sok gyártó tesz a tendenciákra, mert elvitathatatlan, hogy egy jófajta táblagép ma is kitűnő választás, hiszen nagyobb a kijelzője egy méretesebb phabletnél és kényelmesebb a tartása, hordozása egy laptopnál, az árszinten általában sokkal jobb kijelzővel. A MediaPad az a sorozat a Huawei-től, amely már 2012-ben tisztában volt vele, milyen igényeknek kell megfelelnie. Remek összeszerelés, a multimédiás használathoz ideális képátló, a hangzásra fektetett energia és elég erős hardver jellemezte a később M utótagot kapó, felsőbb árazású sorozat tagjait.

Mutatós és kitűnően össze lett rakva – a MediaPad M3 igazi prémiumkészülék
Mutatós és kitűnően össze lett rakva – a MediaPad M3 igazi prémiumkészülék [+]

Ennek jelenti a csúcsát a birtokomba került MediaPad M3, és elég csak ránézni: a vékony kivitelezés (7,3 milliméter, 319 gramm), a komfortosra vett ívek, a csapott élek, a fémházas burkolat, a keskeny kávák (az M3 elölről 124,3 x 215,5 milliméteres) mind prémium kivitelezésről tanúskodnak. És az összeszerelés is hozza a Huawei minőséget: egyszerűen jó érzés a MediaPadet kézbe fogni, főleg úgy, hogy a képarány miatt át lehet fogni egy kézzel, így a másik szabadon tapogathatja a 8,4 hüvelykes panel bármely pontját.

Kijelző-teszt
Mérés Huawei MediaPad M3 Huawei MediaPad M2 Samsung Galaxy Tab S 8.4 Asus ZenPad 3 8.0
Fehér fényerő 409 nit 390 nit 307 nit 472 nit
Fekete fényerő 0,24 nit 0,26 nit 0 nit 0,3 nit
Kontrasztarány 1703:1 1500:1 végtelen 1500:1
Színhőmérséklet 9086 K + kézi 7264 K + kézi 7707 K 7516 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Az IPS panel tűéles, a kalibráció viszont messze van az ipari standardoktól
Az IPS panel tűéles, a kalibráció viszont messze van az ipari standardoktól [+]

Az IPS kijelző 1600 x 2560 pixelen és 359 ppi-n tűéles, a színek élénksége rendben van, a fényerő elegendő nappal és eléggé elsötétedik éjszaka. A gondot inkább a roppant kékes kalibráció jelenti, és a kézi korrekció sem igazi megoldás – egy multimédiás eszköztől elvárnám, hogy a DCI-P3 vagy valamely másik piaci standard szerint legyen kalibrálva. Azért túl sok panasz nem lehet: a betekintési szögek jók és ennyi év után is elképesztő 1080p-nél nagyobb felbontású mozgóképeket egy ekkora képernyőn megtekinteni. Az álló elrendezésű panel tetején márkafelirat, 8 megapixeles kamera és értesítési LED van, alul pedig, a virtuális gombok alatt ujjlenyomat-olvasó. Ez nemcsak villámgyorsan működik, funkciók is tartoznak hozzá: ha végighúzom az ujjam, felugrik az alkalmazásváltó, ha megérintem, visszalépek egy oldalt. Mondjuk, ezzel az erővel akkor már lespórolhatták volna a képernyőtől helyet raboló virtuális kezelőgombokat.

A MediaPad M3-at még épp át lehet érni egy kézzel
A MediaPad M3-at még épp át lehet érni egy kézzel [+]

A szemet mosolyra csaló, unibody alumínium burkolat körbeér a kijelző oldalán és hátul, mindössze a hátlap alján akad egy vékonyabb, a tetején pedig egy kicsit szélesebb plasztik rész, az antennák jobb kommunikációja érdekében. Amilyen elegáns és kényelmes az M3 kivitelezése, annyira csúszós is, nem árt erre odafigyelni. Ezért is jó, ha egy tablet egy kézzel átfogható – csak úgy az ember ölében megpihentetve könnyen megadhatja magát a gravitációnak. Hátul is 8 megapixeles kamera pihen, vaku nélkül, ami talán furcsa, de azért nem feddjük meg az M3-at komolyabban. Kicsit lejjebb márkafelirat ékeskedik, legalul pedig a harman/kardon betűsor spoilerezik: igen, az új MediaPad is sztereó hangszórókat kapott a neves gyártó közreműködésével, és nem is akármilyeneket. A ház vékony mivolta miatt ezek nem elöl, júzer irányba, hanem egy-egy oldalra sugároznak a jobb hangtér érdekében. A microUSB kábel az egyik mellett csúszik a helyére (ugyanitt bújócskázik a nanoSIM és microSD tálca, a WiFi-s kiszerelés nyilván csak az utóbbit fogadja be), a 3,5 milliméteres füles pedig a másik hangszórónak adhat társaságot.

A mutatós készülékhez mutatós doboz dukál
A mutatós készülékhez mutatós doboz dukál [+]

Nem akármilyen a csomagolás sem: a négyzetes, kemény doboz egyfelől meglepően méretes, másfelől a szokásosnál picit tartalmasabb. A prémium, arany változathoz ugyanis egy AKG H300 füles is jár (az ezüst alapvariáns ezt nélkülözi), illetve a leírások, a 2 amperes töltőfej, a SIM-tű és a microUSB kábel mellett egy előlapi védőfóliára is rá lehet bukkanni. Nem is akárhol: a könyvborítóként kihajtható fedél kis zsebében. A csomagolást feje tetejére állítva csupa büszke jelzővel illeti magát a Huawei: kompakt és elegáns fémház, robusztus nyolcmagos teljesítmény, kristálytiszta kijelző, AKG Hi-Fi füles változattól függően és 5100 milliamperórás akkumulátor. Ez utóbbi természetesen az alumínium testbe gondosan el lett zárva, így nem lehet csak úgy kicserélni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés