Hirdetés
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Leáll több iCloud funkció a régebbi iOS verziókon
- Apple Watch
- Az okostelefónia hőskorának állít emléket Zack Nelson gyötrővideója
- Íme az új Android Auto!
- Fotók, videók mobillal
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- iPhone topik
-
Mobilarena
Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gondoltam leírom ide, hátha valakinek tudok ezzel segíteni.
Az alaphelyzet az, hogy a rendszeremen kikapcsolhatatlan a Secure Boot.
Így nem tudtam SSD csere után pendrive-ról Windows-t újratelepíteni, hiába készítettem az USB-s telepítőt GPT partíciótáblával, UEFI támogatással, stb. Mint kiderült, az ok az volt, hogy FAT32 fájlrendszer kell a pendrive-ra, NTFS-ről nincs Secure Boot. Ezért olyan lemezképet kell használni, ami nem tartalmaz 4 GB-nál nagyobb fájlt (pl régebbi verziójú Windows 10), így pedig már menni fog, csak telepítés után több frissítést kell telepíteni.
A másik probléma az, hogy a Windows partíciókezelője limitált (mozgathatatlan fájlok miatt), s ezért GParted-re van szükség. Azonban ennek live verziója nem fog bootolni, mivel nincs aláírva. A megoldás elég egyszerű: egy Ubuntu telepítő pendrive-ot kell csinálni, ami már aláírt, így Secure Boot rendszereken is bootol. Itt a Ubuntu Live-ot kell elindítani, ami alapból tartalmaz GParted-et, így lehet babrálni a partíciókkal. Az fontos, hogy a boot partíciót nem szabad mozgatni (átméretezni persze lehet), mert akkor nem fog betölteni a Windows.
[ Szerkesztve ]
Make Asia Great Again!
-
válasz Cs1csó #94138 üzenetére
Ha tudnám a BIOS jelszót, akkor már rég kilőttem volna a Secure Boot-ot. Lenovo szerint az egyetlen megoldás az alaplapcsere lenne, de az meg drága mulatság, mert nem állja a garancia. Ez van. Házi megoldás meg (még?) nincs, csak a régebbi Thinkpadekhez.
Make Asia Great Again!
-
Windows 7-hez meg 8-hoz néha kellett, ha pl előtte a linux felülírta mással a bootsectort a pendrive-on. A Windows 10 meg nekem még új, ennél nem tudom még mi az optimális; de fent sem is azt írtam, hogy bootsect kéne, hisz az nem tud UEFI-t, ezért Rufust használtam.
[ Szerkesztve ]
Make Asia Great Again!
-
válasz zolee001 #94147 üzenetére
Lehet máshol megy, de a Thinkpad T480s egy üzleti noti, ezeknél feltörhetetlen szokott lenni szoftverből. A régebbieknél a BIOS jelszót tároló dedikált EPROM chippel kellett mókolni, hogy kiüsd a jelszót.
De mindegy, mert a Secure Boot okozta problémákat meg tudtam oldani.
[ Szerkesztve ]
Make Asia Great Again!
-
-
-
Gondoltam leírom, hátha valaki ebbe a problémába esik. Szóval én is eljutottam oda, hogy Windows 10 legyen a fő rendszerem, s minden klappot, egyetlen dolgot kivéve:
Tünetek: A HDD mocsokmód lassú, ami az egész rendszert is megakasztgatja, hiába fut az SSD-ről. Például nagy fájlok lemezreírásánál ilyen 80 MB/s-mal kéne mennie, ami az elején megy is, de pár másodperc után belassul ilyen 2-5 MB/s-ra és maga a Windows is akad. Én azt hittem haldoklik a merevlemez, mert olyesmi tűneteket produkált, mintha hibás szektorok lennének rajta vagy ilyesmi. Windows eseménynapló is tele ilyen hibaüzenetekkel: The IO operation at logical block address X for Disk Y was retried, ami szintén erre utal. De a SMART szerint minden rendben van a winyóval, szóval a helyzet nem ez...
A hiba oka: gyári Microsoft AHCI driver bugos, azaz nem kezeli jól az Intel AHCI vezérlőt.
Megoldás: az Intel AHCI meghajtóját kell letölteni és telepíteni, amit a Rapid Storage Technology csomag tartalmaz, de minimalistáknak van bloatwarementes standalone verzió is. Az fontos, hogy a megfelelő verzió kerüljön fel, mert nekem például 9-es szériás (H97) chipsetem van, ahhoz pedig hiába teszed fel a legújabb RST-t (most éppen 16.8), nincs benne a driver, nekem jóval régebbi kellett, konkrétan a 14.8.
Make Asia Great Again!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
• OFF topik
• TILOS a warez!
• Windows 10 frissítési kisokos
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest