- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
-
Mobilarena
Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
11125x.
BIOS még múlt évezred találmánya, 1983 a születési éve. Ezalatt azthiszem nem kell magyarázni mi történt a számítástechnikába.MBR, a lemez elején van minden tárolva egy nyúlfarknyi rekordba. Nem kezel 2TB-nál nagyobb rendszerindító lemezt, 4TB nem bootlemez is csak trükkökkel valósítható meg, secure boot nincs, nem lehet 1 lemezen 4-nél több elsődleges partíció, dualboot mindig is szívás mivel az utólag telepített felülírja a régit stb.
GPT, több helyen van a partíciószerkezet és a boot paraméterek tárolása, redundancia. Gyakorlatilag végtelen partíciókezelés, EFI partíció lehetőséget ad akárhány OS bejegyzésének, lehet több EFI partíció is, GUID azonosítás, CRC azonosítás és automatikus hibajavítás, stb.stb.
Szerény véleményem szerint egyértelmű 2024-ben a UEFI/GPT rendszer.
-
tknof1871
őstag
MSI B150M MORTAR intel alaplapról ASROCK B660M Steel Legend intel alaplapra akartam fejleszteni a PC-t. Amikor múlt héten betettem az új alaplapot az új CPU-val mindig a BIOS-ban kötöttem ki. A SATA eszközök között felismerte a BIOS az SSD-t, de a Boot Priority listában nem jelent meg. Ha csak az SSD volt az alaplapra csatlakoztatva akkor a lista üres volt. Ha a DVD meghajtót is az alaplapra csatlakoztattam akkor csak a DVD meghajtó volt a listán. Vissza kellett tenni a régi alaplapot még aznap este. Nincs másik gépem.
Valaki írta a másik topikban:
Az lesz a problémád, hogy a WIN telepítőjét nem UEFI/GPT-ben csináltad meg.
MCT-vel kreáld meg, akkor jó lesz.
Mivel nincs külön VGA-d (dVGA), csak integráltad a prociban (IGP), ezért a legacy/MBR mód (a képen CSM) nem játszik, engedélyezni sem lehet mert az Intel IGP miatt csak az UEFI/GPT mód a támogatott.
Most megnéztem, az SSD partíció stílusa MBR. Csak a C: partíció van rajta. Szóval ezt kellene GPT-re változtatni. Rögtön felmerül a kérdés, mert az SSD 500GB-os, hogy nincs valami szabály hogy 2TB-nál kisebb meghajtót nem szabad/lehet GPT-re csinálni?
#154315 qdak tknof1871 #154314
-Csinálj egy [link] Hiren's BootCD PE-t egy másik gépen (vagy ha még a régi lappal be bootol a win 10 ed)
-Bootolj be rola
-MBR konvertátlá*
-új lap, cpu, ssd legyen szerencséd, hogy felismeri a win 10 :)
-ha esetleg nem bootol, még mindig tudsz MBR t javítani, multkor nekem is tönkrement, van csomó leírás.
#154316 Doky586 tknof1871 #154314
Üdv! Rövid lesz. Nem kell újra telepíteni.
-MBR konvertátlá*
Ha MBR meghajtóból GPT lesz, akkor a meghajtón tárolt minden adatnak meg kell semmisülnie. Ezt olvastam a Dell oldalán. De a Microsoft oldalán meg ezt olvastam:
learn.microsoft.com/en-us/windows/deployment/mbr-to-gpt
MBR2GPT.EXE converts a disk from the Master Boot Record (MBR) to the GUID Partition Table (GPT) partition style without modifying or deleting data on the disk. The tool runs from a Windows Preinstallation Environment (Windows PE) command prompt, but can also be run from the full Windows operating system (OS) by using the /allowFullOS option.
MBR2GPT.EXE is located in the Windows\System32 directory on a computer running Windows.
youtu.be/hfJep4hmg9o?si=wtPUTV4d9FB6oItWEz egy rövidebb video
youtu.be/a54sqzcDrUU?si=EkuBwbPDI_MLvhtaEzek szerint nem is kell Hiren's BootCD PE vagy más külső program.
-
Nem tudom nagyon lekövetni a problémádat de azt látom hogy hálózatod van és arról eléred.
Csak parancssorod van vagy van teljes GUI?
Nem tudsz hálózatról drivert telepíteni?
Felteszed egy másik gépre, sambán összeismerteted őket és driver telepítésnél megadod a hálózati meghajtót.
Vagy kiveszed a vinyót, külső gépen rápakolod a drivert és visszatéve megmutatod neki.
Vagy ha a másik pc-be van. előkészületek után megér egy próbát elindítani, ha bebootol akkor ahhoz a géphez fel fogja tenni az usb gyökérhub, hid és a többi usb drivereket.Én hasonló miatt kukáztam egy mini pc-met, amin csak kizárólag usb periféria lehetőség volt, csak én visszafordíthatatlanul mert a biosába tiltottam le véletlenül az usb-t.
Biosírással egy kedves kolléga vissza tudta hozni de nem volt eredeti bios firm így félig lett csak jó. -
havri1
félisten
Most nézem, nem is jó képet linkeltem, mindegy, ezek már a helyi hálózati azonosítások lesznek. Mindegy, délelőtt volt minden
Lehet amúgy, hogy a qbit webui alapján találták meg a gépet a botok. Volt benne biztonsági rés ahogy olvastam. Most egy ddns rdp átirányítással próbálkozom, hátha. Az a baj, céges gépről érném el az otthonit, és a teamviewert nem lehet teleppíteni -
scabi78
senior tag
Az XMP amióta megvan a lap, azóta be van kapcsolva. (enélkül nem csak 2133 mhz-en megy?)
Azóta csinálja ezt amióta m2 evo 970 került bele win klónozva. és a 2x16 gb 3600-os ram is új benne. Nem minden nap csinálja és terhelés alatt semmi baja, böngészés közben indul újra ami nagyon furcsa, nem? -
-
Geth
veterán
Mi ez a parancsikon pack? Melyik frissítéssel jött be?
Milyen gépről van szó? Ennek a reg kulcsnak akkor lehet hatása, ha valami mozgás alapján forgatni képes (tablet, egyes laptopok) cuccról van szó.Én eddig ezt a bill kombóra forgatás dolgot Intel és NVIDIA gpu-k driveréhez mellékelt progijában láttam, mint alapvetően bekapcsolt, de kikapcsolható feature.
-
-
Imi1981
veterán
Hűha ez nekem nem evilági 😄 . Hova mentem a bat fájlba? Hova másoljam? Ez valami parancssoros dolog amihez nagyon nem értek. Azt se tudom hova gépeljem be. Nagyon köszönöm a segítséget de azt hittem ezt simán valahol a beállításokban be tudom állítani.
Amúgy amikor csináltam a helyi fiókot direkt nem írtam jelszót, hogy ne kelljen vele vacakolni de most meg nem tudok adni neki. Lehet vissza lépek Microsoft fiókba majd megint helyi fiókba akkor talán újra kezdődik a helyi fiók beállítás. Az fontos nekem, hogy újraindítás és képernyő hosszabb kikapcsolása után se kelljen jelszót gépelni mert ez egy Intel NUC mini PC és tévére van kötve és távirányítóval kezelem (billentyűzet nincs ott mindig csak egy vezeték nélküli egér) .
Microsoft fiók se lenne gond de ezen a PC-n nincs jelszó nélküli bejelentkezésre mód ( netplwiz futtatás után bejövő menüben). Nagy PC-n ott van ezen a mini PC-n nincs. -
King Unique
titán
Ez nem Windows 10 probléma és konkrétan semmi köze hozzá a rendszernek, hanem eleve memóriakártya probléma, az utóbbi ment tönkre, lett írásvédett eszköz (firmware) szinten, ami az ilyen flash hulladékoknál annyira nem meglepő, tele van a téma topikja ilyen esetekkel...
-
Úgy hogy vagy szoftveresen írásvédett lett a kártya, ez helyreállítható,
ha nem megy akkor
elérte a végét és a vezérlő hardveresen tiltotta le. Olvasni azaz lementeni még lehet de írni nem.A leírtakból ítélve az utóbbi, ezért nem tudott rá írni a menetrögzítő sem.
Mivel a törlés is írás, ezért törölni sem lehet. -
-
-
-
-
VGYke
addikt
Aki keres, az talál
. Igaz át kellett nézni pár száz hozzászólást!
Tosee problémája, VGyke problémája.
twofatcat megoldása!
TRob1 megoldás magyarul.
Szóval így kell ki/bekapcsolni. -
King Unique
titán
Windows 10 Notification Area: adding and removing icons
Ami a screenshoton van az a tálca értesítési területe, aminél a linkelt leírás szemlélteti hogyan lehet ikonokat hozzáadni / eltávolítani, rejtett ikonok közé áthúzni avagy éppen fordítva, stb...
-
törölt tag
Felbontás, skálázás rendben? Tölthetnél fel képmentést a jelenségről.
pube111: SSD mindenképpen legyen benne, 8 GB RAM, szülői felügyelet, böngészőbe reklámszűrő (pl. adguard kiegészítő)
-
Gondoltam rá és kikapcsoltam a tűzfalat, majd publikus helyett saját hálót adtam meg - sehogy nem megy.
Arra gondoltam hogy a telón mennek az említett alkalmazások és a digis hálón a gépen is. Ahogy a telefonon osztom meg a netet és a desktop rámászik az említett programok el sem indulnak a gépen. -
SunMount3r
nagyúr
Nem, 3 lemez van és nemsokára 7 lesz
. Így nehéz lenne könyvtár struktúrázni. Hacsak nem azzal a Symlink-es módon, amiről már szó volt, de arról meg azt olvasom, hogy csak egy maghajtón belül működik.
Az infókat köszi, majd ha lesz időm átnézegetem. (Egyelőre a Win7-es noti random kikapcsolódásainak okának kiderítése az első
).
-
SunMount3r
nagyúr
Ma reggel megint frissen boot-olt a Win10-es gép és persze megint nem látja...
Nálam (Win7):
Különbségek:
Hálózati helyfigyelés: Indítás: Nem kézi, hanem Automatikus
Hálózatvédelmi ügynök: Nekem se fut, de az Indítás Kézi és nem Letiltva.
Netlogon: ez a te képeden nem látszik.Amik még érdekesek lehetnek:
ASP. NET State Service: Disabled
BranchCache: Stopped / Manual
ComputerBrowser: Started / Manual
Link-Layer Topology mapper: Stopped / Manual
Remote Procedure Call: Started / Automatic
RCP Endpoint MApper: Started / Automatic
Workstation: Started / Automatic ->A legfontosabbnak tűnő a leírása alapjánÉs hiába működik a manuális Shortcut-os hozzáadás/csatlakozás, ezek csak a File böngészőben és a TC-ben működnek. Bármilyen másik program továbbra sem látja. Ez pedig így eléggé megnehezíti a használatot, ha pl. a Word-ből akarnék egyből oda menteni, vagy egy Média lejátszó programból onnan megnyitni file-okat. Erre valami megoldás? (Hálózati meghajtóként felcsatolás pl. azt hiszem valami ilyesmi??? No mindjárt rákeresek.)
Ha gondolod nyomok egy képet a W10 Services-ről is-> Jöhet, köszi.
-
Male
nagyúr
Én a wines filekezelőben csináltam mindig indulás után. 3 hálózati meghajtóm volt, elég volt csak végigkattintani őket sorban, aztán a háttérben elszöszölt, és onnantól ment.... de igen, néha meg magától is felcsatolta őket... nekem az a gyanúm, hogy olyankor valami más része próbálta elérni, és azért. Olyan, mintha két módon lehetne megpróbálni elárni a hálózati meghajtó tartalmát... az egyik esetén elindul a folyamat, és fel is csatolja (filekezelőben végigkattintva pl), a másik esetén meg nem tesz semmit, visszadobja, hogy nem érhető el (pl Thunderbird indítása a hálózati meghajtón lévő profillal).
Most Win10-ről a WS megszotásai rendben vannak, mindig megy egyelőre. -
SunMount3r
nagyúr
Oké, ezeket majd lecsekkolom.
tegyél te is egy parancsikont, vagy 1 batch file az indítóba, ami autómatán felcsatolja.-> Már megtettem, TC-ben meg a *-ikonos gyors elérésű mappák közé tettem.Amúgy két Android-os eszközről is látszanak ilyenkor is a Win10 megosztásai. (Lehet ez az új frissítés is közbejátszik, azóta akárhányszor újra lett indítva, egyszer sem látta magától a Win7.) Van egy ESET IS is mind két gépen, de nem hinném, hogy az kavarna be. ??? Továbbra is valami Service-re gyanakszom leginkább (vagy az egyik, vagy a másik gépen).
-
SunMount3r
nagyúr
Köszi így működik, de akkor az a furcsa, hogy "automatikusan" miért nem látja?
(Én hiába kattintgatok csomót és várok a network rész alatt, nem jelenik meg magától a W10-es gép.)
Valami service esetleg? Network Discovery, vagy ilyesmi?( a saját megosztásait továbbra is eléri) Itt mire gondolsz ? -> Hát, hogy a network rész alatt kilistázza a saját hálózati gép nevét is és azon belül a megosztásokat.
Mindjárt megnézem Android-os Tablet-ről, hogy az ilyenkor látja e a Win10-es gépet. -
-
SunMount3r
nagyúr
A "gyári" Remote Desktop-ot kipróbáltam, kicsit döcögős, meg eltart egy ideig mire csatlakozik, de működik. Az engem is zavart, hogy Logout-olt közben a gépen (minek???), úgyhogy ez is, meg kb. minden megoldás érdekel amiket felsoroltál. Ja és csak Win7-re kell, a Win10-es gép csak a "távirányító" lesz.
Köszi!
-
pontyos
senior tag
Köszönöm szépen. SSD megnéztem Crystal Disk szerint tökéletes, kábel csere semmi, vga slot semmi, ram 2x8 slot csere semmi, majd SSD a lap négyes csatijában elindult. Utána a két mentő vinyó ból nem látta az egyiket, az is slot csere után már látszik... Ez alaplap lesz. Néztem, hogy rendszer SSD nulla vagy egyes slot de nem tudom számít e.
-
Pontosan már nem emlékszem de az biztos, hogy amikor "nem volt netem" akkor nem ott és nem azt állítottam át. Amúgy nyilván igazad van csak sajnos én hót gyopár vagyok a hálózati dolgokhoz és mikor írtad az "átkapcsolást" akkor vissza is kérdeztem, hogy hol és mit kapcsoljak át de emlékeim szerint nem jött válasz. Ezért maradt el akkor a módosítás...
-
-
King Unique
titán
Lehet az oka pl. megpiszkált csoportházirend, illetve frissítési házirend beállítása, de az is, ha az adatvédelemnél le vannak tiltva bizonyos opciók.
"Esetleg jobban járnék a már update-let verzióval ?"
A 1607-es verzió, meg annál a Pro kiadás már rég, több mint 2 éve nem is támogatott, vagyis igen, nem ártana frissíteni egy újabbra..
Ha a Windows Update-en nem megy - meg ki tudja mi lett elállítva, letiltva - , akkor ott van a verzióváltáshoz a frissítési segéd, MCT, + a letöltött W10 ISO felcsatolása a fájlkezelőben, majd a
setup.exe
futtása az elemek megtartásával módszer is. Vagy másik lehetőség a clean install az aktuális 2004-es verzióval. Ha esetleg régebbi verzió telepítése a cél, akkor meg TechBench / MWOIDT forrásokból letölthető hozzá az ISO, de 1903/1909-es verzió alá nem érdemes menni, illetve a 1809 Home/Pro kiadás már csak novemberig támogatott.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
• OFF topik
• TILOS a warez!
• Windows 10 frissítési kisokos
- sziku69: Szólánc.
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- iPhone-t használók OFF topikja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen videókártyát?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- Samsung Galaxy Xcover 6 Pro, 6/128 GB, Kártyafüggetlen
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol extra kontrollerrel dokkolóval
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest