- Mobilinternet EU-n kívül, eSIM adatcsomagok használata
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Díjnyertes okosgyűrű érkezik júliusban
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Telekom mobilszolgáltatások
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lortech
addikt
válasz
FehérHolló #1774 üzenetére
Debugolásról meg annyit, hogy tegyük fel, hogy normál módon akarod leállítani a szálakat, szerinted mindent megtettél ennek érdekében. Ha a háttérben futtatod a szála(ka)t, akkor viszont soha nem fog kiderülni (vagy csak vért izzadás árán) az ellenkezője. Tehát nem/nehezebben jössz rá, hogy mégsem úgy működik valami, ahogy eltervezted.
Nem pont erre asszociáltam debugolás kapcsán, de azt hiszem, értem mire gondolsz.
Adott esetben nem feltétlenül van jelentősége, hogy a thread hogy ért véget, mert pl. épp csak monitorozott valamit és nem érdekes, hol állt meg, vagy a gui thread nélkül nincs is értelme tovább futnia, vagy hosszan fut egy-egy tevékenység benne, és nincs idő megvárni, amíg rájön, hogy le kell állnia. Mit csináljon, várjon egy percet amíg befejezi (remélhetőleg) és eljut a következő szálban maradási ellenőrzésig? De lehet, hogy a felhasználó nem szeretné megvárni, hanem kikapcsolja a gépet, és végül fogalmunk sem lenne így sem, hogy mi történt. Vagy pedig ilyen esetben engeded kimúlni background threadként, és lekezeled a threadabortexceptiont és kilogolod a megfelelő infókat.
No de visszakanyarodva az eredeti kérdésre, ha más lett volna a kontextus, akkor nem az isBackgroundot ajánlom elsőkörben. A kérdésből úgy tűnt, hogy nem cél kontrollálni a threadet, nem cél bármi cleanupot elvégezni, csak pusztuljon a szál a processzel együtt - mivel eleve csak akkor merült fel az egész kérdés, mikor már kiderült, hogy valami nem klappol, nem áll le a processz. Persze ez lehet, hogy a körültekintés hiányából fakad, és nem tudatos. -
Lortech
addikt
válasz
FehérHolló #1772 üzenetére
De akkor mi volt az, hogy idézem: "már csak oprendszer szinten lehet majd lelőni", valamint "ha erről a már háttérben futó szálról soha többé nem derül ki, hogy hibásan fut" ?
-Hogy háttérszál-e vagy sem, nincs relevanciája a debugoláskor.
-"Nem csúszik ki a kezedből", ha nem akarod.
A background thread továbbra sem különbözik semmiben egy foreground száltól, kivéve abban, amiről szó van, hogy nem fut tovább a processz miatta, ha az utolsó nem háttérszál leáll. A megfelelő thread cleanupot biztosítani kell ezektől függetlenül, mint ahogy a normál leállást is preferálni kell (thread értesül róla, hogy le kell állnia és leáll, ha van rá idő vagy kritikus megvárni).
Ha valami egzaktabb érvek mentén folyna a diskurzus, akkor lehet, hogy hamarabb dűlőre jutnánk. -
Lortech
addikt
válasz
FehérHolló #1770 üzenetére
A daemon threadet pont azért ajánlottam, hogy le tudja állítani normálisan az alkalmazást, le fog állni az ilyen thread, ha a többi fő thread is leállt. Szó nincs arról, amikről írsz.
A válasz az volt, amit írtam + az első link, a form closingot csak úgy mellékesen linkeltem, a megoldáshoz nincs rá szükség. -
Gregorius
őstag
válasz
FehérHolló #1758 üzenetére
Ha jól látom, a BlockingCollection<T> az egy wrapper a ConcurrentQueue fölött, úgyhogy ha blokkoló viselkedésre van szükség, akkor ez a megoldás.
Továbbá ha nem szigorú követelmény, hogy a feladatokat érkezési sorrendben kell megoldani, akkor még ajánlanám a Task Parallel Library áttanulmányozását (TaskFactory.StartNew, stb). Ezzel pofonegyszerű több szálra szétpakolni a feldolgozást. -
tototos
addikt
válasz
FehérHolló #1756 üzenetére
hmm, lehet késő van már és fáradt vagyok. Szóval a kártya szálljában pakolom bele az üzeneteket, majd a protocol szálljában meg szedem ki, és adom tovább a függvényeknek. Ha kiürült a puffer akkor vár az üzenetre és ha bekerült egy akkor megint kiolvassa vagy nekem kell erről gondoskodni? Szóval megúszhatom a szálak közti jelzést?
-
FehérHolló
veterán
válasz
FehérHolló #1753 üzenetére
Hogy őszinte legyek, pont egy ilyen működést megvalósító osztályt kreaáltam a probléma megoldására... Queue + eventtel kölcsönös kizárás.
-
Gregorius
őstag
válasz
FehérHolló #1750 üzenetére
Ha itt egy termelő-fogyasztó patternt kellene megoldani, ahhoz inkább a ConcurrentQueue<T>-t kellene használni. Ld. még System.Collections.Concurrent.
-
tototos
addikt
válasz
FehérHolló #1750 üzenetére
Hali.
Köszi a választ. Fél évet tanultam egyetemen C#-t meg többszálú alkalmazást is írtam. A kártyát is ismerem nagyjából. Írok privit.
-
bod101
aktív tag
válasz
FehérHolló #1745 üzenetére
Köszönöm, ott is próbálkozom.
-
ArchElf
addikt
válasz
FehérHolló #1737 üzenetére
Console.ReadKey(false) is elég - mondjuk akkor nem árt utána egy Console.WriteLine(), hogy ne csússzon össze a szöveg a beírt betűvel.
Persze, ha enterrel szeretné bevinni a karaktert, akkor kell a ReadLine()Amúgy befejezéshez is elég egy Console.ReadKey(true) - és akkor tényleg bármilyen gomb lenyomására vár, nem csak egy enterrel tud kilépni.
AE
-
FehérHolló
veterán
válasz
FehérHolló #1737 üzenetére
Úgy tűnik, hogy nem annyira okos, hogy magától tabuláljon.
A szerkesztőd majd tabulálja, ha bemásolod.Egyébként az kimaradt, hogy ezt a while(true) cikluson belülre kell írni, de remélem, egyértelmű volt.
-
x007
tag
válasz
FehérHolló #1427 üzenetére
"...,hogy miért irtózol a BackgroundWorker nélküli marshallozástól"
-
Gregorius
őstag
válasz
Probléma, ha gyakran kell a GUI-ra írni?
Probléma. Egyrészt azért, mert a marshallozásnak költsége van, ami visszafogja a normál működést, másrészt mert az átlag emberi agy reakcióideje legjobb esetben is tizedmásodpercekben mérhető, vagyis teljesen felesleges ezredmásodpercenként frissíteni a GUI-t, mert mire a szerencsétlen felhasználó tudatáig eljut egy adat, addigra már a hatszázzal későbbi minta is rendelkezésre áll. Vagyis 599 mintát tök fölöslegesen írnál ki. -
FehérHolló
veterán
válasz
Igazából kicsit hülyén néz ki, hogy a kiírandó adatok beszerzése meg van oldva, a felület külalakra kész, csak a tapasztalatlanságból adódóan problémák merültek fel a kettő rész összekapcsolásával.
-
ArchElf
addikt
válasz
FehérHolló #1422 üzenetére
BGW hogy csinálja meg?
Amúgy nekem ilyen típusú multithreading alkalmazásaim szoktak lenni:
Form -> BGW (szálvezérlésre) -> csomó Thread (dolgozó szálak)
Így viszonylag könnyű szétválasztani a megjelenítést a dolgozó szálaktól, nem oda integrálod be a szálvezérlést (másrészt akár form nélkül is tud futni a program).AE
-
x007
tag
válasz
FehérHolló #1422 üzenetére
Nem értem, hogy ettől miért lenne elavult. És azt se értem, hogy miért irtózol a BackgroundWorker nélküli marshallozástól, szerintem nem egy bonyolult dolog...
Probléma akkor lehet, ha nagyon gyakran akarsz a GUI-hoz hozzányúlni. Ilyenkor érdemes bufferezni a kéréseket marshal előtt, majd egyszerre átadni egy "nagyobb" adagot. Ez az ami egyedül gondot okozhat szvsz.
-
x007
tag
válasz
FehérHolló #1418 üzenetére
Nem elavult, minden GUI framework vezérlése egyszálú. Voltak próbálkozások többszálú GUI kialakítására, de nem igazán jött össze senkinek, amolyan Failed Dream maradt.
-
ArchElf
addikt
válasz
Ehh, konzol... mod...
AE
-
shev7
veterán
válasz
"Kicsit elavultnak érzem ezt a megoldást, de ez most részletkérdés"
Ez egy erdekes tema, kifejtened?
-
shev7
veterán
válasz
FehérHolló #1397 üzenetére
Akar bindingSource-on keresztul akar manualisan updateled a View-t csak akkor threadsafe ha az UI threadbol csinalod.
Ha nem UI threadbol csinalod akkor marshalloznod kell (debug mode-ban erre figyelmeztet is a VS), es ugy threadsafe marad.
x007: marshall-lal mi a baj? Thread safe is, es abbol a szalbol hivod amelyikbol akarod...
-
x007
tag
válasz
FehérHolló #1395 üzenetére
WinForms elemekhez csak a GUI szálból férhetsz hozzá, különben kivétel dobódik (ki lehet kapcsolni, de ne tegyük, nem kibaszásból csinálták
. Ezzel kizárva az Items propertyn keresztül való hozzáadás.
Ha BindingSource-t használsz, akkor is kivétel dobodik, hiszen a BindingSource is egy WinForms control.
personBindingSource.Add(new Person() { FirstName = "Jakab", LastName = "Gipsz" });
ThreadPool.QueueUserWorkItem((s) =>
{
personBindingSource.Add(new Person() { FirstName = "John", LastName = "Smith" });
});BindingList-tel viszont lehet másik szálból hozzáadni elemet. Engem ez személy szerint meglepett, mert WPF-be ilyenkor is kivétel dobódik (szerintem ez utóbbi a helyes működés).
var collection = new BindingList<Person>();
dataGridView1.DataSource = collection;
collection.Add(new Person() { FirstName = "Jakab", LastName = "Gipsz" });
ThreadPool.QueueUserWorkItem((s) =>
{
collection.Add(new Person() { FirstName = "John", LastName = "Smith" });
});Én azt tanácsolom, hogy csak GUI szálból adj az adatforráshoz elemet. Nagy szívásokba eshetsz bele, ha nem tartod ehhez magad.
-
shev7
veterán
válasz
FehérHolló #1395 üzenetére
konkret peldat most nem tudok csak a threadsafe reszre valaszolnek.
ListView-t hasznaltam databinding-gal. Ha a bind-olt valtozot az UI threadbol updateled, akkor ugye minden ok. Ha masik threadbol, akkor hiaba modositod a valtozot, a ListView nem frissult. Viszont ha a valtozot modosito hivast marshallozod, akkor minden ok.
Ha addig nem valaszol senki es nem felejtem el, este masolok be kodot ha kell...
-
sunsaw
tag
válasz
FehérHolló #1382 üzenetére
Nem tudom, irtozom az ilyen "csomagolt" megoldásoktól, mint amilynek a wrapperek, nem látom értelmét a mannaged kódolásnak, ha közben unmanaged kódokra hivatkozik a wrapper. És ha már van managed is, akkor inkább azt részesitem elönyben... jó, mondjuk egy 7zip-nél még ez talán nem akkroa probléma, de azért nem szeretek mások kodjának bugmentességében megbizni... akármikor szembe jöhet egy C-ben megirt memalloc bug egy wrappelt valamiben, és akkor "az én programom lesz szar". Szóval inkább a managed alternativákat részesitem elönyben... lehet, hogy nincs igazam!
-
shev7
veterán
válasz
FehérHolló #1382 üzenetére
plane hulyeseget, mert shakor86 nem hulyezett le senkit
-
FehérHolló
veterán
válasz
FehérHolló #1205 üzenetére
Ami így visszaolvasva biztos, hogy nem egyértelmű: Nem egy sima XML dokumentumról beszélek, hanem egy olyan XML alapú adatbázisról, mely egy csomó egyéb formai és tartalmi megkötésnek is eleget tesz.
Mindenesetre megoldottam azt a két dolgot, amiért alapban ideírtam, szóval ezek után már mindegy.Nem beszélhetek sajnos konkrétumokban.
-
x007
tag
válasz
FehérHolló #1203 üzenetére
Pongyolán megfogalmazva: Az XML egy hierarchikus adatbázis, az SQL pedig relációs adatbázisokhoz van. Innentől nincsen értelme a kérdésnek
. XPath segítségével lehet lekérdezéseket definiálni XML-hez.
http://en.wikipedia.org/wiki/XPath_1.0
A másik problémádra szerintem biztos, hogy nincsen beépített .NET osztály. Egy ilyet találtam viszont:
Nem próbáltam ki, de van egy olyan érzésem, hogy több bajod lesz vele, mintha magadtól írnád át a lekérdezéseket
.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● ha kódot szúrsz be, használd a PROGRAMKÓD formázási funkciót!
- Nitro AN515-56 15.6" FHD IPS i7-11370H RTX 3050 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- HP Pavilion 15-ec2057ur 15.6" FHD IPS Ryzen 7 5800H RTX 3050 16GB 512GB magyarított vbill gar
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 5070 +Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Corsair RM750
- Apple watch Ultra 2 black edt 2027.11.07 Apple jótállás+ Apple Care +
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra - Ultra White - Használt, karcmentes
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Asus TUF A15 FA507NU - 15.6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 7 7735HS - 8GB - 512GB - RTX 4050 -2.5 év gari
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest