Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mh197
őstag
Szia!
Na akkor a témához is:
A videóstól kapott "eredeti" anyagot az NCH Videopad progival daraboltam szét kisebb részekre. Itt néhány részben voltak akadozások, de sikerült úgy megcsinálni, hogy a VLC lejátszotta. Azoknál a fájloknál ahol gond volt, ott a beletekerés is nehezebben ment az akadozósabb részeken. Ezt követően a Gilisoft DVD creatorral csináltunk belőle .iso fájlokat dvd menüvel, három lemezre. Itt hibáztunk, hogy írás előtt nem mountoltuk be az iso -kat, és néztük meg, hogy mindegyik fájl szépen lejátszódik-e. A lényeg, hogy két fájlban elcsúszott a hang a video végére. Mire kiírtunk 10 db DVD-t, és észrevettük (először azt gondoltuk az írással lehet vmi -- mediarange lemezek), már késő volt, megnéztük, az iso mountot, és abban volt a hiba. Az írás mind tökéletes volt (javaslom az imgburn progit! nagyon jó, bevált), a lemezek is jól szuperáltak, DELL dw316 íróval. Na ekkor újra nekiláttam a fájlok vizsgálgatásának. Az AnyMp4 converterrel átkonvertáltam 13 ezres bitrátáról 12 ezresre minden egyéb változtatás nélkül. Na itt bukott ki, hogy mi a gond velük. Ahol a videófájlokon elkezdett csúszni a hang, ott bedarabosodott a kép, a hang szépen ment. Valószínűleg rögzítéskor csinálhatott vmit a kamera és kevesebb képkockát rögzíthetett, vagy ilyesmi. Mivel ezek a vacsora közbeni játékok meg a menyecsketánc végi énekléseket érintették (kb. 6-6 perc hosszban, így a következőt csináltam. Boilsoft video splitterrel (újrakódolva ugyanazokkal a video beállításokkal) vágtam ki azt adott részeket, amivel már a vágást követő fájlt is úgy lehetett lejátszani Vlc playerrel, hogy a hang elcsúszik alatta. Kicsivel nagyobb részt vágtam, hogy a hangból meglegyen a kellő anyag. Na ekkor jött a Videopad, betöltve azokat a fájlokat, amit a boilsoft vágott. A korábbi videófájlból levágtam a hibás részt, hozzátettem a boilsofttal kivágott részt, és a problémás részt néhány szükséges helyen megvágva a hang sebességén állítottam amennyit kellett (+/- 1%-ra volt szükség). Na így szépen ráigazítottam a képhez a hangot, és voila exportálva a videó fájlt az eredeti video beállításokkal kész lett a jó anyag. Innentől a VLC is lejátszotta szépen, és ma reggel csináltam egy iso fájlt belőle ugyanúgy ahogy fentebb írtam, és azon már nem csúszik a hang, szépen illeszkedik a képhez.
Gondolatom szerint a video kamera a rögzítéskor a memória kártyára írás során vagy valami tömörítés (esetleg gyengébb volt a kamera, stb. és kevés volt benne a számítási kapacitás) esetében hullámzóan lassan/gyorsabban tudta a hanganyaghoz illeszteni a képet, és a vége az lett, hogy egyes részek ott elcsúsztak, aztán persze megtalálta magát a kamera, csak néhány helyen voltak az anyagban ilyen anomáliák, és ez lett a vége. Mindenesetre örülök, hogy sikerült megcsinálni. Azért írtam le, hátha valakinek segít, ha hasonló baja lesz, akár priviben is szívesen segítek, bár szívem szerint elfelejteném, hogy majd két hétig kellett a videót is maszírozni, hogy jó legyen
Még szerencse, hogy van hozzá rendes gépem, amivel jó idő alatt tudok kódolni..
Enélkül szívás lett volna nagyon.
Köszönöm a segítséget a DVD készítő progiban is, lehet még a jövőben hasznos lesz. Most csak a nevezett progikval egy egyszerű zenei aláfestéses menüt csináltunk. Némi szépséghiba, hogy ebben a progiban nincs olyan beállítási lehetőség, hogy a menű alatti zene oda-vissza legyen játszva folyamatosan, de lehet nem is szükséges. Zenéből is 30 mp amit lejátszik, a menü hossza is ennyi, és ezen ebben a progiban nem is lehet változtatni. -
mh197
őstag
válasz
#33802016 #904 üzenetére
Igen, ott lehetett a hiba, hogy mi csak 3-4 fótóst néztünk meg, beszéltünk vele, utána a vőfély ajánlott egyet, hogy megbízható, jól dolgozik, és erre hagyatkoztunk. EZ HIBA volt! Ahogy már írtam, ha tutyimutyi csendeske, azt esküvőre felejteni kell. Oda határozott, gyors mozgású emberre van szükség. A kereatív fotózáshoz teljesen biztos, de az esküvőre se árt, hogy ne maradjon le a pillanatokról. Aztán ha újra csinálnám, akkor csak úgy, hogy kimegyünk a helyszínre, megmutatja még civilben, hogy mit gondol, hogy fotóz, milyen fotókat készít. Aztán ha az tetszik, akkor állapodunk meg, és a napján majd mindent eszerint végez. Nagyon ajánlott lehet egyébként minden fotósnak egy lista készítése, hogy miről legyenenk mindenképp fotók. Minden embernek más a fontos ugyanis. Ezt is elfelejtettük sajnos. A próbafotózás azért is hasznos, mert látja az ember, hogy milyen szögekből, háttérrel, milyen beállítású képeket készít (levágja-e az ember fejánek a tetejét, mást, stb., és az is kiderül, hogy mennyire vannak ötletei a képekhez. Nálunk nem volt semmi, csak állt mint f_sz a lagziban szó szerint, és várta, hogy mit csinálunk, meg nyomkodta a gépét. Aztán az is fura volt, hogy a helyszínen a gyűrűk fotózásával akarta kezdeni...bakker, ott voltunk felöltözve, a gyűrű ráért volna bőven...
Párom írt egyébként egy FB csoportba erről, és nagyon sokan megköszönték a tanácsokat. Nem is gondolnád, hogy hányan szívták így meg, és írták, hogy nem 200 hanem még többet is fizettek ilyen munkákért. Bp-n azt gondolják, hogy minndent el lehet adni... Szóval a visszajelzések alapján nem ritka az ilyen sajnos.. Néhány képet is feltettek, hát elképesztőek. Aztán volt egy fazon aki azzal érvelt, hogy nem baj az, ha le van vágva az ember fejének a teteje, vagy épp más rész, vagy csak a dekoltázs látszik gyűrűhúzáskor, mert részletgazdagabb és fantáziásabb a kép.. Na ez az ember tuti olyan képeket készít, mint a fantasztikus fotósunk...
A babafotózás is más szerintem, mert ott helyben vannak, egy helyszínen kell gondolom megcsinálni mindent, különböző szögekből. A szülőktől jön a visszacsatolás, hogy jó/nem jó..Az esküvő ennél szerintem jóval összetettebb így utólag belegondolva. Abban pedig nincs félreértés, a jó fotós tényleg megéri a pénzt, de szerintem ehhez próbálni kell vele, hogy milyen, anélkül nagy valószínűséggel kidobott pénz lesz, legalábbis az esküvőis csoportban látott, olvasottak alapján..
-
mh197
őstag
válasz
#33802016 #899 üzenetére
Ok, fizethettünk volna mi is 200 körül a fotósnak meg a videósnak is, és úgy járunk mint a kollégámék. Mutatta a képeiket, hát tényleg még a mieinknél is szarabbak. Ott egy fotós csaj volt, mondta is mit csináljanak, de full sötétek a képek. Azt mondta átadáskor hogy művésziek a fények. Most komolyan a fotósak ennyire betegek?? Nem az ilyen alkalmakon kellene gyakorolni kiélni a mindenféle művészi hajlamaikat...Menjen természetet fotózni vagy tüntetést vagy mit tudom én ha művészkedni akar.Frászt is kaptam volna ha 200-at kell fizetnem ilyen képekért..
Én ezért momdom, innentől próbafotógás/videózás ha ilyet igénybe veszek legközelebb (nem esküvőre remélhetőleg), ha nem vállalja vagy tutyimutyinak látom akkor megköszönöm, nem kérek belőle!
Amúgy fotós gépe volt neki is, videós szerint kicsit régi, de béna volt használni. Állandóan csak állítgatta, és lemaradt a fontos pillanatokról. Nem mert a vendégek közé menni, stb.
Ok, legyen gyerekfotó, de 800 képből egy kislányról kb.50 képet készíteni, hogy hogy pörgeti a szoknyáját...hát az aránnyal van baj. Kb 100 képünkön csak gyerekekről van fotó, pedig a 89 fős létszámból voltak 6-an gyerekek.. Emellett nincs kép az üres feldíszített étterembelsőről, a tortáról szemből, a felszolgált vacsorás tálakról, az anyakönyvvezetőről ahogy együtt állunk, a hintóról ahogy ketten ülünk benne, aztán még sorolhatnám... Értem, hogy 800 képet ad át, de 800 használható képre számítottunk, amiből lehet válogatni, nem pedig 800 így úgy sikerült nyers fotóra...ez is tanulság, amit legalább a környezetemmel igyekszem megosztani, nehogy más is belefusson hasonlóba..
Összességében itt sem az ár volt a lényeg, a vőfély ajánlotta, hogy dolgozott már sokat vele - ezúton is köszönjük -, és jó képeket csinál. Aztán megnéztük a webes oldalán a képeit, van pár egész jó, de nem gondoltuk, hogy az 1000-ből 5-6 darab, és a többi használhatatlan. Most komolyan, kreatív fotózásnál ahol nem zavar senki miért kell kijelzős digit géppel olyan képet készíteni ahol lemarad az ember fejének egy része, pl a feje teteje vagy az egyik keze, stb. még sorolhatnám, fekete-fehéret eredetiben fotózni...digitális korszakban..áhhh... Szóval nem az ár volt a döntő, mert ajánlásból jött, de igaz, hogy több százezret sem szívesen ķöltöttünk volna rá, főleg így utólag még szerencse is.
A videóvágás nem gond, elég erős gépem van hozzá, hogy rövid idő alatt megcsinálja, meg azért csináltam már ilyet. Mindenesetre akik eddig látták a videós anyagát, és amit én most hétvégén összevágtam azt mondták az enyém ezerszer jobb lett. Hát ennyit erről, hogy tök amatőrként mit lehet kihozni. Tényleg sajnálatos hogy manapság ilyen ezen a téren a szolgáltatás nyújtás..
-
mh197
őstag
válasz
elistvan #898 üzenetére
Asztali céges i3-as HP gyári konfig volt, de alap win install és tényleg csak minimum program, amolyan céges netes, mert a többi gép védett belső hálós ez meg nem. Inkább codec hiányra vagy elavultságra tippelnék.
Az újravágással már megvagyok, szép is jó is, csak most akadt be ez a gond, hogy a benti gép kiakadt rajta. Amúgy ezen kívül néztük még 5-6 gépen, azokon megy gond nélkül.
-
mh197
őstag
válasz
Atomantiii #895 üzenetére
Köszi, ezt megpróbálom még. Töltöttem le jópár hibaellenőrző progit mp4-re, de eddig egy sem talált benne hibát.. Lehet csak azon az egy gépen volt vmi codec hiányosság...
-
mh197
őstag
válasz
#33802016 #894 üzenetére
Az világos, hogy a dvd -re nem mp4 megy.
Ennek ellenére jobb lenne az eredeti mp4 fájlt is helyrerakni amennyire lehet..
A videós nem haver vagy ilyesmi. Egész pontosan 65 ezret kért a videó elkészítéséért, ami relatív nem rossz ár, főleg, hogy a felvétel HD, de utóbbi már szerintem alap. Egész jól elkapott minden pillanatot, de gondolom a videó szerkesztéshez hasznát gépe már nem egy mai darab, valszeg ezért lehetnek vele bajok vagy szimplán az általa használt vágó program egy hulladék, ezt nem tudom. Sajnos a teljesen nyers változatot nem kaptuk meg, de vidéki, így csak emiatt nem biztos, hogy érdemes lenne leutaznunk oda. (Amúgy a videóért érte mentünk, de akkor útba esett.).
Ami tapasztalat volt az egész videós, fotózós téren, hogy bár olcsóbb kategóriában keresgettünk, nagyon sok önjelölt fotós videós létezik. Vesznek egy jobb kinéző kamerát vagy épp egy fényképezőt, és hirdetik magukat. A fotósunk katasztrófa volt. Megkérdezés nélkül végigfotózott egy rakás képet fekete-fehérben...mert neki a fekete-fehér tetszik. Az nem érdekelte, hogy nekünk nem... Aztán azt mondta, miért nem szóltunk előre...hát gondoltam, hülye gyerek, neked kellett volna megkérdezni, mert a mai világban fel sem tételezem, hogy az eredeti képet is feketében készíti, és nem csak utólag csinál belőle gépen színmenteset, ha mondjuk valaki olyat kér. A másik, hogy nagyon sok helyen az ember fejének egy része kilóg a képből, aztán az esti tánc közben egy rakás gyerek fotósorozat, mintha pedifil lenne, utána meg a felnőttek is gyerekfej magasságból fényképezve, így a körtáncok esetében komplett fenék és slicc fénykép gyűjteményt kaptunk, némelyiken egy fej sem látható, csak fenekek... Aztán díszes templomból fekete-fehér képek, ami nem, az meg agyon vakuzva, és rányomva a szín fullra, mintha valami antik-gót stílus lenne. A templom előtt a csoportkép 18 órakor olyan sötét lett, mintha este 9 lenne, pedig a vendégeg egy sor teljesen természetes szép, világos képet készítettek még telefonnal is, meg egyszerű digit gépekkel is...
Összefoglalva borzalmas a fickó, és mikor ezt megírtuk neki a képeiről, annyi volt a kommentje, hogy nem érti mi a gond, még nem volt panasz a képeire. Ilyeneket már meg sem említek, hogy kreatív fotózásnál semmit nem mondott, mi kezdtünk el figurákat nyomni, mert ötlete 0 volt. A videósunk, aki egyébként gyakorlott volt már itt mosolygott rajta, meg próbálta irányítgatni, hogy mit hogyan kellene...Több kevesebb sikerrel ez a rész még talán ment is neki. Aztán kiderült, hogy a videós rákérdezett, hogy hanyadik fotózása ez lagzin, és mint megtudta, ez volt a harmadik. Nekünk meg azzal a szöveggel jött, hogy már nagyon sok esküvőt lefotózott, tényleg volt fenn 20-30 lagzis kép az oldalán, amik relatív nem voltak rosszak, de pl nálunk is 800 képből sikerült neki alig 100 darab kicsit normálisabb, de még ezek is a fenti hibákkal vannak. Kollégák mesélték, hogy még ennél szörnyebbek is vannak, van aki 200-at fizetett még ennél is rosszabb képekért. Én max az ár miatt nem gondoltam, hogy megmutatom neki hová menjen, de ez iszonyat átverés ebben a szakmában. Utólag azt mondom, ha egy fotóst vagy videóst akar bérelni valaki, kérjen egy próbafotózást / videózást tőle bárhol, ha nem csinálája meg el kell hajtani. Ugyanígy ha nem közvetlen, határozott, irányítóbb típus, szintén el kell hajtani, nagy szívás lesz a kreatív fotózás ez biztos! Tapasztalat!Bocsánat, kicsit off lett, de talán akik itt vannak, lehetnek szakmabeliek, tisztelet a fotózni, videózni tudóknak, de mi így jártunk, és ha az a néhány 10 kép nem kellett volna a fotós sorozatából esküszöm nem fizetem ki egy fillérrel sem. Lehet ezt kellett volna tenni, hogy érezze a törődést...
Amúgy a videóra visszatérve, ott szerintem a vágásnál, átvezetésnél használt effektek kavarnak be, bár eddig csak egy olyan gép volt, amin megakadt, azon is egy alap media player volt az ami totál megfagyott. A többi lejátszóval, illetve más gépeken, még media playerrel is lejátsza, bár némi kis akadás azért látható, mintha tömörítési hiba vagy ilyesmi lenne..
-
mh197
őstag
-
mh197
őstag
Sziasztok!
A következőben kérnék tanácsot:
MP4 probléma:
Készült egy esküvői videóanyagunk, 3x10 Gb kb a mérete, mp4, 1920x1080 felbontással, 13360 bitráta, 165 kbs hang.
Az átadott anyagot már a videós is szerkesztgette, de sokmindent nem úgy ahogy szerettük volna. Ráadásul már ez az elvileg nyers videója is ha beletekerünk, sokszor a vége felé kicsit akadós. Most szépen elkezdtük átszerkesztgetni az NCH Videopad progival.
Ami a gond, hogy egyes helyeken, ahol elvágtuk a videót, a vágott anyag lejátszásakor a kezdeténél kicsit kimerevedik a kép 2-3 másodpercre, majd ugrik egyet, és onnantól lejátsza a vlc player. A windows media player olyan hibát talál, ami miatt nem tudja lejátszani. Ha a windows media playerrel az indításs után áttekerem az elejét, akkor szépen lejátsza az egész filmet. Ugyanet a videó végénél is megteszi. A videós is tett már rá egy két effektet, és lehet ezek a problémás vágások is pont ezeknek az effekteknek a helyén vannak, talán ez a gond. Néhány file-t az NCH progival a vágást követően át is kellett kódolni, de biztosan nem a videó vágása a gond, mert pl ahol hozzátettünk egy saját készítésű videót, ott nem akad az összeillesztésnél sem, és más videón is kipróbáltuk, ott sincs akadás. A gond szerintünk már a nyersként kapott mp4 file-ban lehet.
Ami eszembe jutott, hogy léteznek mp4 javító programok. Ha használ itt valaki ilyet, mi lenne a tanács, melyik lehetne erre a hibára a legalkalmasabb?
DVD készítés:
A másik gondunk, hogy szeretnénk majd ebből a három anyagból DVD lemezt írni, Értelemszerűen a minőség lekonvertálásával DL lemez jöhet szóba, háom darab. Az egyes lemezeken belül is lennének azonban szétdarabolt videók. Az első 3 a másodion 4 a harmadikon 5 videó fájl kerülne elhelyezésre. Ehhez szeretnénk olyan DVD menüt készíteni, ahol egy képernyő jobb oldalán szépen listában megjelennek a fájlok nevei (esetleg minipreview), és valami háttérképet meg zenét tennék kezdőképnek. A kép bal oldalára meg egy felirat valami animált ha megoldható. Ehhez milyen DVD készítő progi lenne ajánlott? Iso fájlt akarunk belőle elsőként csinálni, amit később is rá lehet tenni DVD lemezre vagy mountolni lehet. Jelenleg a DVD creatort, a getDVD progit meg a Xilisoft DVD készítőjét néztük. Az első kettő elég kevés beállíthatóságot adott, a Xilisoft esetében pedig nem volt olyan menü elrendezés lehetőség, hogy az 5 darab minipreview egy oldalon jelenlen meg, és az általunk kívánt elrendezésben.
Előre is köszönöm, ha a fentiekben segítséget tudtok adni nekünk!
Új hozzászólás Aktív témák
- 16 GB RTX 4080 HP OMEN - garanciával
- HP ZBook Studio G7 i7-10850H 32GB 512GB Nvidia Quadro T1000 15.6" FHD 1 év garancia
- Microsoft Surface Laptop 5 13.5" i5-1245U 16GB 256GB 1év garancia
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- Gamer egerek és billentyűzetek kitűnő árakon! Most extra 10% kedvezmény!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest