- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Bivalyerős Snapdragon a láthatáron
- Netfone
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Az Exynos 2600 az első 2 nm-es mobilchip
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Kikristályosodik a Razr 60
- Mobil flották
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrChris
nagyúr
Felbontásban minden járható, értelemszerűen a részletek, élesség aszerint ingadozhatnak. 2,7k-t felinterpolálható 4k-ra meg a 4k is le 2,7 vagy fhd-ra.
Az eredeti kérdésedre hogy 60-ból 30 fps mekkora minőségvesztéssel jár az eleve 30p-hez képest, az én kamerámnál minimális, nem tűnt fel, hogy erre figyelnem kéne. Sokkal jelentősebb a motion változása hogy 60 helyett 30 lett.
Premieret, vagy Vegast javasolnám, ha már elkezdesz elmélyedni a szerkesztésben. A nagyfelbontásút lehet proxiztatni Vegasnál manuálisan szoktam (egy kisfelbontású változaton dolgozol és a nagyfelbontású eredetiből történik a render) így a 8k se jelent határt, csak a rendert kell kivárni.
-
MrChris
nagyúr
A helyedben 2.7k-val használnám a goprot és fhd-n a mobilt, 60p-ben, ezeket pedig egy fhd projektbe importálnám. A fhd kompatibilis mindennel, míg a 4k-val lehetnek nehézségek meg abból a 60p még kissé erős sok készüléknek. Felesleges felkonvertálni 4k-ba, attól nem lesz jobb, a 2.7k viszont jót tesz a fhd élességnek.
Magam részéről kimenetnél még a képsebességet is 30p-re venném, nem szeretem azt az eszmeraldás folyamatosságot.Ha megnézted a videót ott láthatsz egyszerre 60 és 30p-t, meg felül 60-ból 30-ra lassítottat. Maga a videófájl 60p. Ismerni kell a szerkesztőprogit és akkor minden lehetséges. Pár perc alatt dobtam össze.
-
pibácsi
senior tag
Szia!
Azt nem értem egyelőre, hogy a 2.7K mit jelent (esetleg FullHD?) míg a 4K rendben (gondolom FullHDx2). Viszont a 48 frps csak mostanában kezd divatba jönni, ez a 24p frps-nek a duplája. Én ezzel még nem dolgoztam. Elviekben a 24 frps a hozzávaló. Kisérlet, hogy az 50-es működik-e vele (pl.kicsit gyorsabb lesz a lejátszás). Azt javaslom, hogy 30p frps-el dolgozz, az biztos.
Viszont a szerkesztésnél a két frps-nek meg kell egyezni, mivel úgy lesz folyamatos a kép, mert a végkimenetet egyfajtában tudod csak megadni: vagy 30p, vagy 60p (esetleg 50). Ha a 60-ast kevered a 30-al és 30-ba mentessz, akkor a 60-as részeknél lassúl a kép és ugrással megy a kép (mivel csak minden második képet adja be), ha fordítva és 60-al mentessz ki, akkor a 30-asok gyorsúlnak.
Sztem 30-as progresszívbe kell a felvételeket csinálni, ha van mód, akkor a telefont is át kell állítni. Egyébként a kettő nem keverhető.Üdv. Pibácsi
-
pibácsi
senior tag
Szia Gsx-rr!
Ha a 60 frps progresszív felvétel (60p), akkor nem lehet 30-ra átalakítani, mert szakadozva fogja visszaadni a képet, pl. ha egy ember megy keresztűl a kamera előtt, akkor szakadozva megy, mivel lefeleződik a képek száma. Azt csak 60p-re szabad konvertálni a szerkesztőből. Ha 60i (interlace-váltottsoros) az alapfelvétel, akkor az más, mivel alapban szokták ezt 30i-vel is jelölni attól függően, hogy a képek számát (ami 60i - ebben az esetben 60 db. félképet jelent, azaz 60 mező másodpercenként) jelöljük, vagy a kép frissítési gyakoriságot 30i frps ( 30 db. összeolvasott kpl. képet jelent másodpercenként). Ez sok helyen váltakozva jelenik meg, hol így adják meg, hol úgy, de egyet jelent. A lényeg, hogy 60p-t csak abba szabad, de ha i-betű van utána, akkor az eleve 30 frps-t takar. Ez utóbbit viszont - ha jót akarunk - csak 30i váltottsorosra érdemes kivenni a szerkesztőből és úgy tenni esetleg DVD-re (vagy más fájlba).
Lehet deinterlészt is alkalmazni - váltottsorosság megszüntetése - és úgy progresszíve továbbvinni a szerkesztőbe, de ez rontja a minőséget, élességet. Amúgy a deinterlészt az elején kell alkalmazni, amikor a kameráról, vagy VHS kazettáról a bevitelt (capture) intézzük, bár később is meg lehet oldani, de rosszabb eredményt ad. A szerkesztőt is meg kell nézni, hogy hajlandó-e a váltottsoros videót fogadni és úgy feldolgozni - tehát a végén ebben a formáben kiadni, vagy csak progresszíveket tud feldolgozni.Üdv. Pibácsi
-
MrChris
nagyúr
Nálam a Resolve (ingyenes) amit használok a jelen konfiggal nem enged kimenetnek 4k-t. Valszeg a vidkari (R9290/3gb) a bibi, legalább 4gb-os kell neki. Ami erre (4k kimenet) bevált nekem az a Vegas. Ha a proxizással el tudsz mojolni (persze csak ha szükséges, nálam alap) akkor talán a 8k se jelent problémát, csak a rendert kell kivárni. Neat is jól megy vele, prodad mercali stabival, meg a ColorFasttal gyorsan lehet elfogadhatót csinálni. Vágásra is számomra eddig nagyon, legjobban bevált. A LUT-ba egyenlőre beletört a bicskája, nálam használhatatlanul lelassul.
A Premiere-ből is lehet kis konfiggal is 4k-t menteni, preview-nél automatikusan lebutít, hogy menjen valamennyire, ha meg megállítod pl gradelésre akkor átvált nagyobb felbontásra, ez elég praktikus. Nálam szintén a lelassult LUT miatt esett ki, viszont nagyon jó a stabija és a rollingshutter kompenzációja.
Tehát a szokásos Vegas-t, vagy Premiere-t ajánlanám, leginkább ízlés szerint amelyik jobban áll a kezedre. Sok tutorial van velük. Resolve egy érdekes szerzet, számomra nagyon bejött a Node rendszere, jól átlátható.
Új hozzászólás Aktív témák
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Energiaital topic
- RAM topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Apple MacBook
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A04s 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Kedvező Áron! MacBook Pro M1 Pro 14.2 Istyle gari 2026.07.27-ig
- Samsung Galaxy S24 Ultra 12/512GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, Dobozzal, 1 Év Garancia!
- Apple iPhone 14 Plus 256GB, Akku: 86%, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Akku: 87%, Normál, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- Sima Vs.Windows Logitech Mx keys s plus és hagyományos Mx keys magyar bemutatása. Új videó linkel
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- Dell G15 5520 i7-12700H 14magos! RTX 3060 32GB RAM 1000GB SSD FHD 120Hz Gar.: 2026
- MacBook Pro 16 2021 M1 Max 32GB 512GB 1 év garancia
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest