- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Hívószám-hamisítás
- Magisk
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
theuprising
tag
válasz
fpeter84 #30321 üzenetére
32bites kell neked, nem fogsz belefutni semmilyen korlátba (Win-en pl még az MS Office-t sem javasolják hogy 64bitbe telepítsd, hiába van). 64bit nem erőforráspazarlóbb, hanem a más memóriamenedzsment miatt (most nem mennék bele hogyan is címez meg úgy alapvetően "működik" a 64bites oprendszer) több erő kell neki, viszont a 32bithez képest godzilla-méretű feladatokat is képes ellátni, bár ezt home meg smalloffice PC-n nem nagyon használjuk ki. De itt nálunk a szerverteremben ahol duplaprocis Xeonok vannak 256GB rammal szóba se jöhet a 32bit már vagy 10+ éve.
Ha viszont ez a helyzet, akkor Ubuntu helyett Linux Mint-et ajánlanám, a tálca, az asztal, már maga az elrendezés hasonlít a Win-re (és ubuntura épül sok mindenben); ízelítő. A hivatalos system req. alapján nem lesz lassú a hardvereddel. -
theuprising
tag
válasz
fpeter84 #30317 üzenetére
Én egy régi 2GB DDR2-es E2200-as kombóra használok 16.04 (Xenial Xerus) LTS Xubuntu-t zenemasinának & böngészésre, nincs bajom vele. Inkább a lényeg, hogy melyik grafikus környezetet teszed fel, mert egy Unity, vagy KDE bizony le fogja zabálni az erőforrásokat feleslegesen, de ha megelégszel egy mezei Xfce-vel, akkor Xubuntu bőven jó lesz, nem fogja megenni az erőforrásokat.
-
Rimuru
veterán
válasz
fpeter84 #27555 üzenetére
Igazabol az egesz /boot particio is lehet fat32 azt el tudod erni windows alol is.
Linux alatt van olyan lehetoseg hogygrub-reboot X
(x a menubel szereplo entry szama, nullaval kezdodik a szamlalas), sajnos ezt windows alol nem tudod megtenni, ertheto okok miatt.
Tehat igazabol az opciok kozott az van amit te is kitalalatal, egy olyan particio amit mind a ketto OS kezel, vagy pl alapbol a linux bootol es onnan a grub-reboot paranccsal ujrainditod a gepet ha windowst szeretned inditani. -
-
válasz
fpeter84 #24438 üzenetére
Rossz irányba tapogatózol.
a /dev/sdx magát a fiziaki eszközt reprezentálja. Semmi köze a rajta elérhető partíciókhoz, fájlrendszerhez. (Persze van de nem úgy)
Ami neked kell, az a felcsatolási pont tulajdonosának, és jogosultságainak módosítása.
drwxr-x---+ 3 root root 4096 febr 6 16:27 ubiMivel ez alá csatolod fel, megkapja a szülő könyvtár jogait, vagyis csak a root user írjat olvashat, de már a root csoport se írhat rá.
Tehát úgy módosítjuk, hogy te legyél a tulajdonos, és a gép többi felhasználója (users csoport)
sudo chown -R hts:users /media/ubiA tulajdonosváltás után beállítjuk a jogosultságokat:
sudo chmod -R 775 /media/ubiEzekután te leszel a főnök, tudsz írni, olvasni, belelépni, létrehozni, törölni.
-
fpeter84
senior tag
válasz
fpeter84 #24408 üzenetére
A default telepitési user az ubi, a seat* és hts pedig az általam utólag létrehozott userek. Hozzáadtam mindet a gyárilag lérező disk group-hoz is...
root@ubi:/etc# cat group | grep hts
disk:x:6:ubi,seat-1,seat0,hts
hts:x:129:
root@ubi:/etc# cat group | grep ubi
adm:x:4:syslog,ubi
disk:x:6:ubi,seat-1,seat0,hts
cdrom:x:24:ubi
sudo:x:27:ubi
dip:x:30:ubi
plugdev:x:46:ubi
lpadmin:x:113:ubi
ubi:x:1000:
sambashare:x:128:ubi
root@ubi:/dev# mount | grep TOS
/dev/sda1 on /media/ubi/TOSHIBA3TB type ext4 (rw,relatime,data=ordered)
root@ubi:/dev# cat /etc/fstab
...
UUID=b2b720d5-2c3c-48eb-aa4b-c47c24817443 /media/ubi/TOSHIBA3TB ext4 defaults 0 2 // ezt én hoztam létre
root@ubi:/media# ls -ltr
total 4
drwxrwxr-x+ 3 root disk 4096 febr 7 05:10 ubi
root@ubi:/media/ubi# ls -ltr
total 4
drwxrwxr-x 4 root disk 4096 febr 6 16:42 TOSHIBA3TB
root@ubi:/dev# ls -ltr | grep sda
brw-rw---- 1 root disk 8, 0 febr 7 07:36 sda
brw-rw---- 1 root disk 8, 1 febr 7 07:36 sda1Utóbbinál normális hogy 660 a jog rajta? Ha átirom 775-re (nincsen semmi hatása), egy újrainditás után megint 660 lesz... Mostmár az ubi be tud menni a lemezre, tud rá irni is, de az utólag létrehozott userek továbbra sem. Miért nem elég a disk group, ha egyszer ez az owner? Min múlhat a dolog, van valakinek ötlete még?
hts@ubi:~$ cd /media/ubi
-su: cd: /media/ubi: Permission denied
hts@ubi:~$ cd /media/ubi/TOSHIBA3TB
-su: cd: /media/ubi/TOSHIBA3TB: Permission denied
hts@ubi:~$ touch /media/ubi/TOSHIBA3TB/proba
touch: cannot touch ‘/media/ubi/TOSHIBA3TB/proba’: Permission denied -
válasz
fpeter84 #24410 üzenetére
Nem értem hogyan került fel az acl, minek egyáltalán kiterjesztett jogosultság-kezelés?
Szerintem acl nélkül egyszerűbb lenne, de ha nem, kijavítanak a hozzáértőbbek.
Próbáld leszedni az acl bejegyzéseket és csak normál csatolásokat, jogosultságokat csinálj! még egy link próbáld ki, de hozzáteszem nekem ez szürke terület, de elindulásnak talán... -
-
-
-
lev258
veterán
válasz
fpeter84 #24360 üzenetére
Nem csonka, hanem nem szükségszerű a rendszernek.
Én pl. az Intelemhez nem raktam fel és így sincs bajom a videókkal. Egyébként az oibaf tároló jóval frissebb, és így kevesebb tesztelésen átesett drivereket tartalmaz. Olyan, aki csak használja a gépet, inkább ne kísérletezzen vele. Meg amit mindig mondok, a grafikus driverek frissítése önmagában még nem biztos, hogy jó döntés, egyes esetekben megfelelő kernelverzió is szükséges lehet a megfelelő használathoz.
Ha tudod, probléma esetén hogyan lépj vissza, mit tegyél, akkor meg csak rajtad áll. -
fpeter84
senior tag
válasz
fpeter84 #24346 üzenetére
Nem értem hogy a "gyári" xorg csomag miért csonka - jogi okokból nem rakhatták bele? - és miért nem találtam értelmes leírást a hiányosságok pótlására - de a hw gyorsítás probléma megoldódott ezzel a csomaggal: oibaf
sudo add-apt-repository ppa:oibaf/graphics-drivers
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get dist-upgradeÚjraindítás után a vainfo és vdpauinfo is egészséges kimenetet ad, és most 2 egymástól független mux-ból származó HD DVB-C adás MultiSeat Kodi lejátszásnál az idle load 80-90% között kolbászol, inkább a felső értékhez konvergálva
Köszi a segítséget mégegyszer
-
fpeter84
senior tag
válasz
fpeter84 #24276 üzenetére
Valahogy eddig el is felejtettem CPU terhelést nézni - hát most megtettem és rendesen lelombozott...
PID USER PRI NI VIRT RES SHR S CPU% MEM% TIME+ Command
1869 seat0 20 0 1882M 174M 60612 S 97.7 2.2 0:55.92 /usr/lib/kodi/kodi.bin
1998 seat0 20 0 1882M 174M 60612 R 30.2 2.2 0:14.87 /usr/lib/kodi/kodi.bin
1997 seat0 20 0 1882M 174M 60612 S 26.8 2.2 0:15.12 /usr/lib/kodi/kodi.bin
1994 seat0 20 0 1882M 174M 60612 S 5.4 2.2 0:03.01 /usr/lib/kodi/kodi.bin
647 hts 20 0 1061M 22228 4876 S 3.7 0.3 0:02.52 /usr/bin/tvheadend -f -u hts -g video
1993 hts 20 0 1061M 22228 4876 S 1.7 0.3 0:00.95 /usr/bin/tvheadend -f -u hts -g video
...Ugye ez nagyon nem normális egy gyári ~3GHz-en járó E6500, 8GB DDR3, meg a HD 5450 512MB DDR3 konfigon egy mezei DVB-C HD adás lejátszásakor? Direkt kivettem a második 5450-et, próbáltam Kodi 15.2 és beta 16-al is, próbáltam kapcsolgatni mindenfelé a VDPAU, VAAPI preferenciákat a Kodi-n belül, de nagyon úgytűnik hogy az Ubuntu 15.10-ben lévő alap xorg driverrel nem akar működni a hardveres videó dekódolás
Van rá valami ötletetek, hogy min múlhat hogy beragad szoftveres dekódolásra? Lehet próbából visszahúzom a fglrx drivert, de azzal meg a MultiSeat körül voltak gondok... Fene, pedig már úgy örültem hogy sínen van minden...
-
lev258
veterán
válasz
fpeter84 #24276 üzenetére
Állítólag van egy radeon profile nevű program, először azt nézd meg, aztán jöhet a Terminál mélyebb felhasználásának lehetőségei.
-
lev258
veterán
válasz
fpeter84 #24271 üzenetére
Én annyit tudok mondani, hogy az AMD hivatalosan befejezte a kártyád támogatását a legutóbbi zárt driverrel. Ezután már nem fognak kiadni újabbat hozzá. Erre a szériára a nyílt driver már majdnem van olyan jó (bizonyos feladatokra akár jobb is), mint a zárt. Érdemes lenne egy kis időt abba fektetned, hogy a céljaidat a nyílttal is el tudd érni, legalábbis a jövőre nézve meggondolandó.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Torrent meghívó kunyeráló
- Gamepad
- Autós kamerák
- Napelem
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 5 9600X Processzor!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged