Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• fpeter84

senior tag

válasz growler #30326 üzenetére

Affene, hát akkor ez lényegében véve ki is lőtte a 32 bites környezetet, a Chrome meg Skype totál alap hogy menjen :U

Hónapokkal ezelőtt próbáltam az Xubuntu/Xfce-t és több gondom is volt vele - bár egy részét maga a munkahelyi laptop retardált felépítése okozta (intel videon a vga csati, nv-n a dp és mindkettő kellett volna egyszerre, de értelmes videogyorsítással nem jött össze, bios hozzáférés nincsen) - de más gui viselkedési dolgaitól is rózsaszínűt hánytam és nem volt kedvem elmélyedni a beállítások kérdésében a hardverhez köthető fenti probléma miatt - a sima ubuntu+unity adta a legműködőképesebb konfigurációt azon a gépen...

Az itthoni asztali gépeimen, laptopomon, vmware virtuális gépekben is mindig gyári ubuntu+unity kongfigurációt használtam a legnagyobb megelégedéssel, soha semmi problémám nem volt vele - bár be kell vallanom hogy GUI használhatóság szempontjából a win7-et nagyságrendekkel többre tartom. Csak most adódott ez a feladat amivel nem akarok feleslegesen sok időt sem tölteni - pl ismerkedni egy vadidegen környezettel és annak beállítgatásával. Adott a most dögvész lassú, össze vissza telepítgetett win7-es gép és ahelyett hogy újrahúznám csak a 7-et rajta ami holnapra megint kétes állapotba kerülne, inkább teszek rá valami ubit amit nem tud elhasználni a felhasználó :)

Akkor nem nagyon marad más, kipróbálok rajta egy 64 bites 16.04 LTS ubit, aztán ha zavaróan lassulgat akkor megnézem az Xubuntu/Lubuntu alternatívákat is..

• fpeter84

senior tag

válasz theuprising #30320 üzenetére

Xubuntu-t egyszer néztem, valahogy baromira elriasztóan ostoba volt minden alapbeállítása, viselkedése, és ez most egy olyan gép lesz amivel jó lenne ha nem kellene sokat szórakozni - a felhasználója úgyis most fog beletanulni win után a linux környezetbe, igazából mindegy is hogy mivel találkozik először, csak én kiismerjem magamat benne :)

A 3gb-hoz érdemes lehet a 32 bites verziót felrakni? Ha jól tudom a 64-es természeténél fogva erőforráspazarlóbb és ha nincsen legalább 4gb a gépben akkor nincs is sok gyakorlati jelentősége. Bővítést nem nagyon tervezünk, erre a gépre nem érdemes többet költeni, az ssd-t is azért kapja mert az majd átmehet egy későbbi vasba. Netezős/office felhasználásnál futhatunk bármi olyan limitbe, hogy egy programnak már nincsen 32 bites verziója?

• fpeter84

senior tag

válasz balu999 #30315 üzenetére

Én a Blender-t használom 3D nyomtatáshoz tervezgetési célra - nagy előnye azon túl hogy ingyenes, hogy pontosan ugyanaz a környezet elérhető linux és win alá is, így több munkaállomás között váltogatva is mindig ugyanazzal dolgozhatok..

• fpeter84

senior tag

Sziasztok!

Ubuntu-t szeretnék tenni egy office célra teljesen alkalmas, de azért már nem annyira friss hardverre: 2.néhány GHz core2, 3GB DDR2, integrált intel video, 120-as SSD. Próbáltam utánanézni hogy mi lenne erre ideális. Az új 17.04 hardverigényében nem bízok, többen is azt írják hogy nagyon elszállt az előző generációhoz képest, és a youtube videókban látható csilivilisége is ezt erősíti meg. Feltételezem nem kell hozzá végletekig csonkolt light verzió, a 16.04 és a 16.10 hivatalos Ubuntu telepítők közül melyiket ajánlanátok? Vagy esetleg mást?

Előre is köszönöm!

• fpeter84

senior tag

Sziasztok!

Egy Lenovo T430-ra szeretnék friss ubuntut rakni úgy hogy alaphelyzetben gép lecsukva, és van rajta egy VGA és egy DP>DVI monitor. A BIOS-ba nem tudok belépni, de feltehetően nv optimus módban van, mert az lspci-al látom az nv és intel videokártyát is.

Ahogy alapból feltelepül a nouveau driverrel nem az igazi, picit akadozik minden, de működik mind2 kimenet.

Ha felteszem bármelyik nvidia csomagot, akkor onnantól kizárólag csak a DP kimenetet látja, az xrandr szerint nem is létezik olyan hogy VGA... (nem disconnected, nem is létezik egyáltalán)

Ha nvidia csomag nélkül a nouveau drivernek állítok egy accelmethod sna-t, akkor megszűnik minden akadás akár driver intel, akár nvidia opciót választok, viszont onnantól a kimenetek ismét meghülyülnek: ha az intelt használom akkor csak a VGA-n látja a monitort, minden más disconnected, ha pedig az nvidia-t akkor a DP kimenet él és a VGA lesz disconnected.

Egyértelmű hogy a 2 eszköz között nem adja át rendesen a kimeneteket. Az i2c-tools-al játszottam, kiolvastam minden buszon a 0x50 címet és ez is megerősíti hogy az intel buszai között csak a VGA-ra, az nvidia-nál pedig csak a DP-re dugott eszközt látja...

Mitől lehet ez, hogy az accelmethod aktiválásáig helyén lát mindent, de aktiválva ilyen kettősség lép fel, hogyan lehetne helyrerakni szerintetek, még valami opció hiányzik az xorg.conf-ból? Nem találom az xrandr-nek semmi force módját, valahogyan rá lehet venni hogy akkor is kiadja a kimenetére a képet ha disconnected-nek látja?

• fpeter84

senior tag

válasz Rimuru #27556 üzenetére

Addig eljutottam, hogy a külön FAT32-ként létrehozott 256 megás partícióra átmásoltam a /boot tartalmát, majd sudo-val futtattam egy grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sda -t (guglival turkáltam) de nem úgy tűnik, hogy ez vált volna aktívvá, szerintem továbbra is arról indul amivel telepítve lett eredetileg... Tudnátok segíteni, hogy hogyan lehet működésre bírni ezt a külső partíciót?

• fpeter84

senior tag

Sziasztok!

A következőre keresném a megoldást: multiboot rendszeren (ubuntu és win külön SSD-n plussz még 2 vinyó) boot választás távolról... Vagyis hogy SSH/VNC távoli eléréssel is tudjak közlekedni a két oprendszer között...

Ugyan létezik program amivel EXT meghajtót is be lehet mountolni win alatt és akkor lehetne a grub konfigjait másolgatni ide oda, de valami elegáncsabb megoldást keresek. Esetleg van arra lehetőség, hogy a grub a konfigját egy FAT32 partíción keresse, amit könnyen lehet kezelni win alól is?

Ugyan addig már eljutottam hogy soros konzolon is megjelenik a grub karakteres menüje - erre lehetne írni egy programot amivel az openwrt-s routeremen keresztül lehetne váltani - de ha egyszerűbb úton is megoldható akkor nem erőltetném ezt a bonyolult megoldást...

Előre is köszi a tippeket!

• fpeter84

senior tag

válasz cigam #24446 üzenetére

Már rég megtanultam a mikrokontrollerek / openwrt / linux stb világából, hogy olyan hogy "gyorsan összedobom és megy, mi baj lehet" olyan nem létezik, mindig megszivat valami, vagy ha nem külső tényezőn múlik akkor saját magamat húzom csőbe valamivel :))

• fpeter84

senior tag

válasz fpeter84 #24408 üzenetére

A default telepitési user az ubi, a seat* és hts pedig az általam utólag létrehozott userek. Hozzáadtam mindet a gyárilag lérező disk group-hoz is...

root@ubi:/etc# cat group | grep hts
    disk:x:6:ubi,seat-1,seat0,hts
    hts:x:129:

root@ubi:/etc# cat group | grep ubi
    adm:x:4:syslog,ubi
    disk:x:6:ubi,seat-1,seat0,hts
    cdrom:x:24:ubi
    sudo:x:27:ubi
    dip:x:30:ubi
    plugdev:x:46:ubi
    lpadmin:x:113:ubi
    ubi:x:1000:
    sambashare:x:128:ubi

root@ubi:/dev# mount | grep TOS
    /dev/sda1 on /media/ubi/TOSHIBA3TB type ext4 (rw,relatime,data=ordered)

root@ubi:/dev# cat /etc/fstab
    ...
    UUID=b2b720d5-2c3c-48eb-aa4b-c47c24817443 /media/ubi/TOSHIBA3TB ext4 defaults 0 2 // ezt én hoztam létre

root@ubi:/media# ls -ltr
    total 4
    drwxrwxr-x+ 3 root disk 4096 febr 7 05:10 ubi

root@ubi:/media/ubi# ls -ltr
    total 4
    drwxrwxr-x 4 root disk 4096 febr 6 16:42 TOSHIBA3TB

root@ubi:/dev# ls -ltr | grep sda
    brw-rw---- 1 root disk 8, 0 febr 7 07:36 sda
    brw-rw---- 1 root disk 8, 1 febr 7 07:36 sda1

Utóbbinál normális hogy 660 a jog rajta? Ha átirom 775-re (nincsen semmi hatása), egy újrainditás után megint 660 lesz... Mostmár az ubi be tud menni a lemezre, tud rá irni is, de az utólag létrehozott userek továbbra sem. Miért nem elég a disk group, ha egyszer ez az owner? Min múlhat a dolog, van valakinek ötlete még?

hts@ubi:~$ cd /media/ubi
    -su: cd: /media/ubi: Permission denied
    hts@ubi:~$ cd /media/ubi/TOSHIBA3TB
    -su: cd: /media/ubi/TOSHIBA3TB: Permission denied
    hts@ubi:~$ touch /media/ubi/TOSHIBA3TB/proba
    touch: cannot touch ‘/media/ubi/TOSHIBA3TB/proba’: Permission denied

• fpeter84

senior tag

válasz cigam #24417 üzenetére

ubi@ubi:~$ cat /etc/fstab
    # /etc/fstab: static file system information.
    #
    # Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
    # device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
    # that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
    #
    # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
    # / was on /dev/sda1 during installation
    UUID=66376918-b341-41d2-a465-12cb9269bc33 / ext4 errors=remount-ro 0 1
    # swap was on /dev/sda5 during installation
    UUID=5100da41-4be1-4d35-af07-6a42335a4388 none swap sw 0 0
    UUID=b2b720d5-2c3c-48eb-aa4b-c47c24817443 /media/ubi/TOSHIBA3TB ext4 defaults 0 2

Az utolsó sort már én írtam bele egy guglizott leírás alapján - elsőre a gparted-es formázás után mountolva lett, de újraindítás után nem mount-olta be magától sehová, ezért túrtam megoldást rá...

• fpeter84

senior tag

válasz cigam #24409 üzenetére

ubi@ubi:/media$ ls -ltr
    total 8
    drwxr-x---+ 2 root root 4096 jan 17 17:06 seat0
    drwxr-x---+ 3 root root 4096 febr 6 16:27 ubi

mi az a + a sor végén? máshol még nem láttam ilyet - az other-nek kellene itt is x-et adni?

• fpeter84

senior tag

válasz cigam #24407 üzenetére

és tényleg, ez már jelentős előrelépés - az alap ubi user már hozzáfér, tud irni rá - viszont a hts user továbbra sem :F pedig direkt csináltam neki egy alkönyvtárat ezzel az owner-el...

ubi@ubi:/media/ubi/TOSHIBA3TB$ ls -ltr
    total 20
    drwxrwxr-x 2 ubi ubi 16384 febr 5 22:06 lost+found
    drwxrwxr-x 2 hts hts 4096 febr 6 16:41 htsrec
    ubi@ubi:/media/ubi/TOSHIBA3TB$ touch proba
    ubi@ubi:/media/ubi/TOSHIBA3TB$ ls -ltr
    total 20
    drwxrwxr-x 2 ubi ubi 16384 febr 5 22:06 lost+found
    drwxrwxr-x 2 hts hts 4096 febr 6 16:41 htsrec
    -rw-rw-r-- 1 ubi ubi 0 febr 6 16:42 proba
    ubi@ubi:/media/ubi/TOSHIBA3TB$ sudo su -
    root@ubi:~# su - hts
    hts@ubi:~$ cd /media/ubi/TOSHIBA3TB/htsrec
    -su: cd: /media/ubi/TOSHIBA3TB/htsrec: Permission denied

• fpeter84

senior tag

Ismét a segitségeteket kérném - lehet nagyon triviális lesz a problémám, de én akkor is elakadtam vele... :)

Bekerült a 15.10-et futtató gépbe egy új 3TB-os vinyó, gparted-el létrehoztam rajta a particiós táblát és leformáztam EXT4-nek, a rendszer mount-olta is egyből, a belső benchmark szerint elég gyors is, a grafikus felületről tudom is használni - de parancssorból kizárólag a root képes még csak belépni, listázni is, nemhogy irni rá... És persze a tvheadend, ami a saját hts-nek elnevezett júzerét használja, az se képes irni rá...

Guglizás alapján próbáltam a /dev/sda és sda1 eszközre is 666 jogot tenni, csináltam rajta egy alkönyvtárat aminek az ownere a hts.hts (mint a /home/hts ahová alapból felvesz), a jog itt is 666, de semmi, mindig permission denied-ba futok...

ubi@ubi:/etc$ mount | grep TOSH
    /dev/sda1 on /media/ubi/TOSHIBA3TB type ext4 (rw,nosuid,nodev,relatime,data=ordered,uhelper=udisks2)

ubi@ubi:~$ sudo fdisk -l
    ...
    Disk /dev/sda: 2,7 TiB, 3000592982016 bytes, 5860533168 sectors
    Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
    Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
    I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
    Disklabel type: gpt
    Disk identifier: 01327EF2-BD8F-4CD7-B507-D183CABB4828

Device Start End Sectors Size Type
    /dev/sda1 2048 5860532223 5860530176 2,7T Linux filesystem

ubi@ubi:/etc$ cd /media/ubi/TOSHIBA3TB
    -bash: cd: /media/ubi/TOSHIBA3TB: Permission denied

root@ubi:/media/ubi/TOSHIBA3TB# ls -ltr
    total 20
    drw-rw-rw- 2 root root 16384 febr 5 22:06 lost+found
    drw-rw-rw- 2 hts hts 4096 febr 5 22:18 htsrec

A mount-olása körül lehet valami gond?

• fpeter84

senior tag

válasz fpeter84 #24346 üzenetére

Nem értem hogy a "gyári" xorg csomag miért csonka - jogi okokból nem rakhatták bele? - és miért nem találtam értelmes leírást a hiányosságok pótlására - de a hw gyorsítás probléma megoldódott ezzel a csomaggal: oibaf

sudo add-apt-repository ppa:oibaf/graphics-drivers
    sudo apt-get upgrade
    sudo apt-get dist-upgrade

Újraindítás után a vainfo és vdpauinfo is egészséges kimenetet ad, és most 2 egymástól független mux-ból származó HD DVB-C adás MultiSeat Kodi lejátszásnál az idle load 80-90% között kolbászol, inkább a felső értékhez konvergálva

Köszi a segítséget mégegyszer :R

• fpeter84

senior tag

válasz lev258 #24343 üzenetére

köszi az iránymutatást, egyből előbbre is jutottam - már tudom mi hiányzik... :R

ubi@ubi:~$ vainfo
    libva info: VA-API version 0.38.0
    libva info: va_getDriverName() returns 0
    libva info: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/r600_drv_video.so
    libva info: Found init function __vaDriverInit_0_37
    Failed to open VDPAU backend libvdpau_r600.so: cannot open shared object file: No such file or directory
    libva error: /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/r600_drv_video.so init failed
    libva info: va_openDriver() returns -1
    vaInitialize failed with error code -1 (unknown libva error),exit

ubi@ubi:~$ vdpauinfo
    seat0@ubi:~$ vdpauinfo
    display: :0 screen: 0
    Failed to open VDPAU backend libvdpau_r600.so: cannot open shared object file: No such file or directory
    Error creating VDPAU device: 1

és "természetesen" ez a libvdpau_r600.so sehol nincsen a rendszerben... már csak arra kell rájönnöm, hogy hogyan tudom pótolni...

• fpeter84

senior tag

válasz fpeter84 #24276 üzenetére

Valahogy eddig el is felejtettem CPU terhelést nézni - hát most megtettem és rendesen lelombozott...

PID USER PRI NI VIRT RES SHR S CPU% MEM% TIME+ Command
    1869 seat0 20 0 1882M 174M 60612 S 97.7 2.2 0:55.92 /usr/lib/kodi/kodi.bin
    1998 seat0 20 0 1882M 174M 60612 R 30.2 2.2 0:14.87 /usr/lib/kodi/kodi.bin
    1997 seat0 20 0 1882M 174M 60612 S 26.8 2.2 0:15.12 /usr/lib/kodi/kodi.bin
    1994 seat0 20 0 1882M 174M 60612 S 5.4 2.2 0:03.01 /usr/lib/kodi/kodi.bin
    647 hts 20 0 1061M 22228 4876 S 3.7 0.3 0:02.52 /usr/bin/tvheadend -f -u hts -g video
    1993 hts 20 0 1061M 22228 4876 S 1.7 0.3 0:00.95 /usr/bin/tvheadend -f -u hts -g video
    ...

Ugye ez nagyon nem normális egy gyári ~3GHz-en járó E6500, 8GB DDR3, meg a HD 5450 512MB DDR3 konfigon egy mezei DVB-C HD adás lejátszásakor? Direkt kivettem a második 5450-et, próbáltam Kodi 15.2 és beta 16-al is, próbáltam kapcsolgatni mindenfelé a VDPAU, VAAPI preferenciákat a Kodi-n belül, de nagyon úgytűnik hogy az Ubuntu 15.10-ben lévő alap xorg driverrel nem akar működni a hardveres videó dekódolás :F

Van rá valami ötletetek, hogy min múlhat hogy beragad szoftveres dekódolásra? Lehet próbából visszahúzom a fglrx drivert, de azzal meg a MultiSeat körül voltak gondok... Fene, pedig már úgy örültem hogy sínen van minden... :(

• fpeter84

senior tag

válasz lev258 #24277 üzenetére

Köszönöm :R ez a radeon-profile tökéletesen megjeleníti az órajeleket, hőmérsékletet, üzemállapotokat - de a feszültség itt is érdekesen működik, mint win és fglrx alatt - ugyan írja a power level-hez rendelt 900-950-1000mV-ot, de a kapcsüzemű uP6101B táphoz kötött induktivitás túlfelén fixen 1.14V-ot mérek bármi is történik... Lehet maga a GPU képes lenne szabályozni a saját feszültségét, de a nyák kialakítás ezt felülírja és fixen eteti a bő 1.1V-al és kész? No nem baj, megpatkolom hardveresen, úgy legalább 0.9V alá is be tudok majd menni ha bírja a GPU kellően alacsony órajel mellett, valamint a Vmem-et úgyis csak úgy tudom csökkenteni mindenképpen... :))

Úgynézem össz annyi szépséghibája van, hogy ha váltanék a card0-card1 között, akkor segmentation fault core dumped-el elhányja magát... De a lényeg akkor is megvan - meg tudok róla győződni, hogy tényleg azon az órajelen megy az egyik kártya amit várok tőle - akkor remélhetően a második is :)

• fpeter84

senior tag

válasz lev258 #24272 üzenetére

Jól értem, hogy erre a xserver-xorg-video-radeon csomagra gondolsz, amivel alapból megy telepítés után? Valahogyan lehetséges lekérdezni a GPU/RAM órajelét? Tulajdonképpen nekem tökéletesen megfelelne a default driver is, amennyiben meg tudnék róla győződni, hogy valóban azon az órajelen megy a kártya, amit az általam moddolt BIOS-a kér... Win alatt csak akkor találom ezt a saját mókolt órajelet GPU-Z-ben, ha a CCC-s driver csomaggal fut a kártya - a default win és a crimson-al visszaugrik 650-re a GPU, nem érdekli hogy én 100/100-ra visszabutítottam elvileg BIOS-ból - ez az órajel még csak kísérletezés, szeretném megtalálni a legalacsonyabb undervoltage/underclock párost, amivel még tökéletesen elfut a Kodi-ban minden, de a lehető legkevesebbet eszi vele a kártya...

• fpeter84

senior tag

Sziasztok!

A következőben kérném a segítségeteket: adott egy alaplap, benne 2 db HD5450-es kártya, az oprendszer pedig Ubuntu 15.10 . Telepítés után az alap driverrel van külön fb0, fb1 és card0 card1 eszközöm, de ahogy telepítem a fglrx driver csomagot, már csak fb0 marad, még card0 se létezik! Az aticonfig-al addig jutottam, hogy ugyan félig aktiválódott a második kártya is - megjelent rajta egy szürkés kép, amire az egeret át tudom húzni, ott X-é válik a kurzor de ablakot oda vinni, kattintani már nem lehet, totál passzív a második oldal...

Valaki jártasabb itt kicsit ebben az aticonfig témában? Hogyan tudom életre kelteni a második framebuffer eszközt is? Azért szeretném ha menne fglrx-el is, mert egyrészt feltételezem hatékonyabb, jobb lehet az új driverrel a hardveres videógyorsítás (meg így beállítható sokminden a ccc-ben), másrészt pedig az lsadl máshogy nem indul el, amivel tudom over/downclock-olni a kártyákat... A külön fb0/card0 és fb1/card1 eszközökre pedig a MultiSeat használata miatt volna szükségem...

Előre is köszönöm a tippeket!

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés