- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- One mobilszolgáltatások
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
fpeter84
senior tag
válasz
growler #30326 üzenetére
Affene, hát akkor ez lényegében véve ki is lőtte a 32 bites környezetet, a Chrome meg Skype totál alap hogy menjen
Hónapokkal ezelőtt próbáltam az Xubuntu/Xfce-t és több gondom is volt vele - bár egy részét maga a munkahelyi laptop retardált felépítése okozta (intel videon a vga csati, nv-n a dp és mindkettő kellett volna egyszerre, de értelmes videogyorsítással nem jött össze, bios hozzáférés nincsen) - de más gui viselkedési dolgaitól is rózsaszínűt hánytam és nem volt kedvem elmélyedni a beállítások kérdésében a hardverhez köthető fenti probléma miatt - a sima ubuntu+unity adta a legműködőképesebb konfigurációt azon a gépen...
Az itthoni asztali gépeimen, laptopomon, vmware virtuális gépekben is mindig gyári ubuntu+unity kongfigurációt használtam a legnagyobb megelégedéssel, soha semmi problémám nem volt vele - bár be kell vallanom hogy GUI használhatóság szempontjából a win7-et nagyságrendekkel többre tartom. Csak most adódott ez a feladat amivel nem akarok feleslegesen sok időt sem tölteni - pl ismerkedni egy vadidegen környezettel és annak beállítgatásával. Adott a most dögvész lassú, össze vissza telepítgetett win7-es gép és ahelyett hogy újrahúznám csak a 7-et rajta ami holnapra megint kétes állapotba kerülne, inkább teszek rá valami ubit amit nem tud elhasználni a felhasználó
Akkor nem nagyon marad más, kipróbálok rajta egy 64 bites 16.04 LTS ubit, aztán ha zavaróan lassulgat akkor megnézem az Xubuntu/Lubuntu alternatívákat is..
-
fpeter84
senior tag
válasz
theuprising #30320 üzenetére
Xubuntu-t egyszer néztem, valahogy baromira elriasztóan ostoba volt minden alapbeállítása, viselkedése, és ez most egy olyan gép lesz amivel jó lenne ha nem kellene sokat szórakozni - a felhasználója úgyis most fog beletanulni win után a linux környezetbe, igazából mindegy is hogy mivel találkozik először, csak én kiismerjem magamat benne
A 3gb-hoz érdemes lehet a 32 bites verziót felrakni? Ha jól tudom a 64-es természeténél fogva erőforráspazarlóbb és ha nincsen legalább 4gb a gépben akkor nincs is sok gyakorlati jelentősége. Bővítést nem nagyon tervezünk, erre a gépre nem érdemes többet költeni, az ssd-t is azért kapja mert az majd átmehet egy későbbi vasba. Netezős/office felhasználásnál futhatunk bármi olyan limitbe, hogy egy programnak már nincsen 32 bites verziója?
-
-
fpeter84
senior tag
Sziasztok!
Ubuntu-t szeretnék tenni egy office célra teljesen alkalmas, de azért már nem annyira friss hardverre: 2.néhány GHz core2, 3GB DDR2, integrált intel video, 120-as SSD. Próbáltam utánanézni hogy mi lenne erre ideális. Az új 17.04 hardverigényében nem bízok, többen is azt írják hogy nagyon elszállt az előző generációhoz képest, és a youtube videókban látható csilivilisége is ezt erősíti meg. Feltételezem nem kell hozzá végletekig csonkolt light verzió, a 16.04 és a 16.10 hivatalos Ubuntu telepítők közül melyiket ajánlanátok? Vagy esetleg mást?
Előre is köszönöm!
-
fpeter84
senior tag
Sziasztok!
Egy Lenovo T430-ra szeretnék friss ubuntut rakni úgy hogy alaphelyzetben gép lecsukva, és van rajta egy VGA és egy DP>DVI monitor. A BIOS-ba nem tudok belépni, de feltehetően nv optimus módban van, mert az lspci-al látom az nv és intel videokártyát is.
Ahogy alapból feltelepül a nouveau driverrel nem az igazi, picit akadozik minden, de működik mind2 kimenet.
Ha felteszem bármelyik nvidia csomagot, akkor onnantól kizárólag csak a DP kimenetet látja, az xrandr szerint nem is létezik olyan hogy VGA... (nem disconnected, nem is létezik egyáltalán)
Ha nvidia csomag nélkül a nouveau drivernek állítok egy accelmethod sna-t, akkor megszűnik minden akadás akár driver intel, akár nvidia opciót választok, viszont onnantól a kimenetek ismét meghülyülnek: ha az intelt használom akkor csak a VGA-n látja a monitort, minden más disconnected, ha pedig az nvidia-t akkor a DP kimenet él és a VGA lesz disconnected.
Egyértelmű hogy a 2 eszköz között nem adja át rendesen a kimeneteket. Az i2c-tools-al játszottam, kiolvastam minden buszon a 0x50 címet és ez is megerősíti hogy az intel buszai között csak a VGA-ra, az nvidia-nál pedig csak a DP-re dugott eszközt látja...
Mitől lehet ez, hogy az accelmethod aktiválásáig helyén lát mindent, de aktiválva ilyen kettősség lép fel, hogyan lehetne helyrerakni szerintetek, még valami opció hiányzik az xorg.conf-ból? Nem találom az xrandr-nek semmi force módját, valahogyan rá lehet venni hogy akkor is kiadja a kimenetére a képet ha disconnected-nek látja?
-
fpeter84
senior tag
válasz
Rimuru #27556 üzenetére
Addig eljutottam, hogy a külön FAT32-ként létrehozott 256 megás partícióra átmásoltam a /boot tartalmát, majd sudo-val futtattam egy grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sda -t (guglival turkáltam) de nem úgy tűnik, hogy ez vált volna aktívvá, szerintem továbbra is arról indul amivel telepítve lett eredetileg... Tudnátok segíteni, hogy hogyan lehet működésre bírni ezt a külső partíciót?
-
fpeter84
senior tag
Sziasztok!
A következőre keresném a megoldást: multiboot rendszeren (ubuntu és win külön SSD-n plussz még 2 vinyó) boot választás távolról... Vagyis hogy SSH/VNC távoli eléréssel is tudjak közlekedni a két oprendszer között...
Ugyan létezik program amivel EXT meghajtót is be lehet mountolni win alatt és akkor lehetne a grub konfigjait másolgatni ide oda, de valami elegáncsabb megoldást keresek. Esetleg van arra lehetőség, hogy a grub a konfigját egy FAT32 partíción keresse, amit könnyen lehet kezelni win alól is?
Ugyan addig már eljutottam hogy soros konzolon is megjelenik a grub karakteres menüje - erre lehetne írni egy programot amivel az openwrt-s routeremen keresztül lehetne váltani - de ha egyszerűbb úton is megoldható akkor nem erőltetném ezt a bonyolult megoldást...
Előre is köszi a tippeket!
-
fpeter84
senior tag
-
fpeter84
senior tag
válasz
fpeter84 #24408 üzenetére
A default telepitési user az ubi, a seat* és hts pedig az általam utólag létrehozott userek. Hozzáadtam mindet a gyárilag lérező disk group-hoz is...
root@ubi:/etc# cat group | grep hts
disk:x:6:ubi,seat-1,seat0,hts
hts:x:129:
root@ubi:/etc# cat group | grep ubi
adm:x:4:syslog,ubi
disk:x:6:ubi,seat-1,seat0,hts
cdrom:x:24:ubi
sudo:x:27:ubi
dip:x:30:ubi
plugdev:x:46:ubi
lpadmin:x:113:ubi
ubi:x:1000:
sambashare:x:128:ubi
root@ubi:/dev# mount | grep TOS
/dev/sda1 on /media/ubi/TOSHIBA3TB type ext4 (rw,relatime,data=ordered)
root@ubi:/dev# cat /etc/fstab
...
UUID=b2b720d5-2c3c-48eb-aa4b-c47c24817443 /media/ubi/TOSHIBA3TB ext4 defaults 0 2 // ezt én hoztam létre
root@ubi:/media# ls -ltr
total 4
drwxrwxr-x+ 3 root disk 4096 febr 7 05:10 ubi
root@ubi:/media/ubi# ls -ltr
total 4
drwxrwxr-x 4 root disk 4096 febr 6 16:42 TOSHIBA3TB
root@ubi:/dev# ls -ltr | grep sda
brw-rw---- 1 root disk 8, 0 febr 7 07:36 sda
brw-rw---- 1 root disk 8, 1 febr 7 07:36 sda1Utóbbinál normális hogy 660 a jog rajta? Ha átirom 775-re (nincsen semmi hatása), egy újrainditás után megint 660 lesz... Mostmár az ubi be tud menni a lemezre, tud rá irni is, de az utólag létrehozott userek továbbra sem. Miért nem elég a disk group, ha egyszer ez az owner? Min múlhat a dolog, van valakinek ötlete még?
hts@ubi:~$ cd /media/ubi
-su: cd: /media/ubi: Permission denied
hts@ubi:~$ cd /media/ubi/TOSHIBA3TB
-su: cd: /media/ubi/TOSHIBA3TB: Permission denied
hts@ubi:~$ touch /media/ubi/TOSHIBA3TB/proba
touch: cannot touch ‘/media/ubi/TOSHIBA3TB/proba’: Permission denied -
fpeter84
senior tag
ubi@ubi:~$ cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=66376918-b341-41d2-a465-12cb9269bc33 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=5100da41-4be1-4d35-af07-6a42335a4388 none swap sw 0 0
UUID=b2b720d5-2c3c-48eb-aa4b-c47c24817443 /media/ubi/TOSHIBA3TB ext4 defaults 0 2Az utolsó sort már én írtam bele egy guglizott leírás alapján - elsőre a gparted-es formázás után mountolva lett, de újraindítás után nem mount-olta be magától sehová, ezért túrtam megoldást rá...
-
fpeter84
senior tag
és tényleg, ez már jelentős előrelépés - az alap ubi user már hozzáfér, tud irni rá - viszont a hts user továbbra sem
pedig direkt csináltam neki egy alkönyvtárat ezzel az owner-el...
ubi@ubi:/media/ubi/TOSHIBA3TB$ ls -ltr
total 20
drwxrwxr-x 2 ubi ubi 16384 febr 5 22:06 lost+found
drwxrwxr-x 2 hts hts 4096 febr 6 16:41 htsrec
ubi@ubi:/media/ubi/TOSHIBA3TB$ touch proba
ubi@ubi:/media/ubi/TOSHIBA3TB$ ls -ltr
total 20
drwxrwxr-x 2 ubi ubi 16384 febr 5 22:06 lost+found
drwxrwxr-x 2 hts hts 4096 febr 6 16:41 htsrec
-rw-rw-r-- 1 ubi ubi 0 febr 6 16:42 proba
ubi@ubi:/media/ubi/TOSHIBA3TB$ sudo su -
root@ubi:~# su - hts
hts@ubi:~$ cd /media/ubi/TOSHIBA3TB/htsrec
-su: cd: /media/ubi/TOSHIBA3TB/htsrec: Permission denied
-su: cd: /media/ubi/TOSHIBA3TB: Permission denied -
fpeter84
senior tag
Ismét a segitségeteket kérném - lehet nagyon triviális lesz a problémám, de én akkor is elakadtam vele...
Bekerült a 15.10-et futtató gépbe egy új 3TB-os vinyó, gparted-el létrehoztam rajta a particiós táblát és leformáztam EXT4-nek, a rendszer mount-olta is egyből, a belső benchmark szerint elég gyors is, a grafikus felületről tudom is használni - de parancssorból kizárólag a root képes még csak belépni, listázni is, nemhogy irni rá... És persze a tvheadend, ami a saját hts-nek elnevezett júzerét használja, az se képes irni rá...
Guglizás alapján próbáltam a /dev/sda és sda1 eszközre is 666 jogot tenni, csináltam rajta egy alkönyvtárat aminek az ownere a hts.hts (mint a /home/hts ahová alapból felvesz), a jog itt is 666, de semmi, mindig permission denied-ba futok...
ubi@ubi:/etc$ mount | grep TOSH
/dev/sda1 on /media/ubi/TOSHIBA3TB type ext4 (rw,nosuid,nodev,relatime,data=ordered,uhelper=udisks2)
ubi@ubi:~$ sudo fdisk -l
...
Disk /dev/sda: 2,7 TiB, 3000592982016 bytes, 5860533168 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: 01327EF2-BD8F-4CD7-B507-D183CABB4828
Device Start End Sectors Size Type
/dev/sda1 2048 5860532223 5860530176 2,7T Linux filesystem
-su: cd: /media/ubi/TOSHIBA3TB: Permission denied
ubi@ubi:/etc$ cd /media/ubi/TOSHIBA3TB
-bash: cd: /media/ubi/TOSHIBA3TB: Permission denied
root@ubi:/media/ubi/TOSHIBA3TB# ls -ltr
total 20
drw-rw-rw- 2 root root 16384 febr 5 22:06 lost+found
drw-rw-rw- 2 hts hts 4096 febr 5 22:18 htsrecA mount-olása körül lehet valami gond?
-
fpeter84
senior tag
válasz
fpeter84 #24346 üzenetére
Nem értem hogy a "gyári" xorg csomag miért csonka - jogi okokból nem rakhatták bele? - és miért nem találtam értelmes leírást a hiányosságok pótlására - de a hw gyorsítás probléma megoldódott ezzel a csomaggal: oibaf
sudo add-apt-repository ppa:oibaf/graphics-drivers
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get dist-upgradeÚjraindítás után a vainfo és vdpauinfo is egészséges kimenetet ad, és most 2 egymástól független mux-ból származó HD DVB-C adás MultiSeat Kodi lejátszásnál az idle load 80-90% között kolbászol, inkább a felső értékhez konvergálva
Köszi a segítséget mégegyszer
-
fpeter84
senior tag
válasz
lev258 #24343 üzenetére
köszi az iránymutatást, egyből előbbre is jutottam - már tudom mi hiányzik...
ubi@ubi:~$ vainfo
libva info: VA-API version 0.38.0
libva info: va_getDriverName() returns 0
libva info: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/r600_drv_video.so
libva info: Found init function __vaDriverInit_0_37
Failed to open VDPAU backend libvdpau_r600.so: cannot open shared object file: No such file or directory
libva error: /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/r600_drv_video.so init failed
libva info: va_openDriver() returns -1
vaInitialize failed with error code -1 (unknown libva error),exit
ubi@ubi:~$ vdpauinfo
seat0@ubi:~$ vdpauinfo
display: :0 screen: 0
Failed to open VDPAU backend libvdpau_r600.so: cannot open shared object file: No such file or directory
Error creating VDPAU device: 1és "természetesen" ez a libvdpau_r600.so sehol nincsen a rendszerben... már csak arra kell rájönnöm, hogy hogyan tudom pótolni...
-
fpeter84
senior tag
válasz
fpeter84 #24276 üzenetére
Valahogy eddig el is felejtettem CPU terhelést nézni - hát most megtettem és rendesen lelombozott...
PID USER PRI NI VIRT RES SHR S CPU% MEM% TIME+ Command
1869 seat0 20 0 1882M 174M 60612 S 97.7 2.2 0:55.92 /usr/lib/kodi/kodi.bin
1998 seat0 20 0 1882M 174M 60612 R 30.2 2.2 0:14.87 /usr/lib/kodi/kodi.bin
1997 seat0 20 0 1882M 174M 60612 S 26.8 2.2 0:15.12 /usr/lib/kodi/kodi.bin
1994 seat0 20 0 1882M 174M 60612 S 5.4 2.2 0:03.01 /usr/lib/kodi/kodi.bin
647 hts 20 0 1061M 22228 4876 S 3.7 0.3 0:02.52 /usr/bin/tvheadend -f -u hts -g video
1993 hts 20 0 1061M 22228 4876 S 1.7 0.3 0:00.95 /usr/bin/tvheadend -f -u hts -g video
...Ugye ez nagyon nem normális egy gyári ~3GHz-en járó E6500, 8GB DDR3, meg a HD 5450 512MB DDR3 konfigon egy mezei DVB-C HD adás lejátszásakor? Direkt kivettem a második 5450-et, próbáltam Kodi 15.2 és beta 16-al is, próbáltam kapcsolgatni mindenfelé a VDPAU, VAAPI preferenciákat a Kodi-n belül, de nagyon úgytűnik hogy az Ubuntu 15.10-ben lévő alap xorg driverrel nem akar működni a hardveres videó dekódolás
Van rá valami ötletetek, hogy min múlhat hogy beragad szoftveres dekódolásra? Lehet próbából visszahúzom a fglrx drivert, de azzal meg a MultiSeat körül voltak gondok... Fene, pedig már úgy örültem hogy sínen van minden...
-
fpeter84
senior tag
válasz
lev258 #24277 üzenetére
Köszönöm
ez a radeon-profile tökéletesen megjeleníti az órajeleket, hőmérsékletet, üzemállapotokat - de a feszültség itt is érdekesen működik, mint win és fglrx alatt - ugyan írja a power level-hez rendelt 900-950-1000mV-ot, de a kapcsüzemű uP6101B táphoz kötött induktivitás túlfelén fixen 1.14V-ot mérek bármi is történik... Lehet maga a GPU képes lenne szabályozni a saját feszültségét, de a nyák kialakítás ezt felülírja és fixen eteti a bő 1.1V-al és kész? No nem baj, megpatkolom hardveresen, úgy legalább 0.9V alá is be tudok majd menni ha bírja a GPU kellően alacsony órajel mellett, valamint a Vmem-et úgyis csak úgy tudom csökkenteni mindenképpen...
Úgynézem össz annyi szépséghibája van, hogy ha váltanék a card0-card1 között, akkor segmentation fault core dumped-el elhányja magát... De a lényeg akkor is megvan - meg tudok róla győződni, hogy tényleg azon az órajelen megy az egyik kártya amit várok tőle - akkor remélhetően a második is
-
fpeter84
senior tag
válasz
lev258 #24272 üzenetére
Jól értem, hogy erre a xserver-xorg-video-radeon csomagra gondolsz, amivel alapból megy telepítés után? Valahogyan lehetséges lekérdezni a GPU/RAM órajelét? Tulajdonképpen nekem tökéletesen megfelelne a default driver is, amennyiben meg tudnék róla győződni, hogy valóban azon az órajelen megy a kártya, amit az általam moddolt BIOS-a kér... Win alatt csak akkor találom ezt a saját mókolt órajelet GPU-Z-ben, ha a CCC-s driver csomaggal fut a kártya - a default win és a crimson-al visszaugrik 650-re a GPU, nem érdekli hogy én 100/100-ra visszabutítottam elvileg BIOS-ból - ez az órajel még csak kísérletezés, szeretném megtalálni a legalacsonyabb undervoltage/underclock párost, amivel még tökéletesen elfut a Kodi-ban minden, de a lehető legkevesebbet eszi vele a kártya...
-
fpeter84
senior tag
Sziasztok!
A következőben kérném a segítségeteket: adott egy alaplap, benne 2 db HD5450-es kártya, az oprendszer pedig Ubuntu 15.10 . Telepítés után az alap driverrel van külön fb0, fb1 és card0 card1 eszközöm, de ahogy telepítem a fglrx driver csomagot, már csak fb0 marad, még card0 se létezik! Az aticonfig-al addig jutottam, hogy ugyan félig aktiválódott a második kártya is - megjelent rajta egy szürkés kép, amire az egeret át tudom húzni, ott X-é válik a kurzor de ablakot oda vinni, kattintani már nem lehet, totál passzív a második oldal...
Valaki jártasabb itt kicsit ebben az aticonfig témában? Hogyan tudom életre kelteni a második framebuffer eszközt is? Azért szeretném ha menne fglrx-el is, mert egyrészt feltételezem hatékonyabb, jobb lehet az új driverrel a hardveres videógyorsítás (meg így beállítható sokminden a ccc-ben), másrészt pedig az lsadl máshogy nem indul el, amivel tudom over/downclock-olni a kártyákat... A külön fb0/card0 és fb1/card1 eszközökre pedig a MultiSeat használata miatt volna szükségem...
Előre is köszönöm a tippeket!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- 125 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 (ELKELT)
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen,
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN (ELKELT)
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest