-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Syl
nagyúr
válasz
Janos_ #11573 üzenetére
Wifit eddig két laptopon próbáltam. Az egyiken azonnal ment, a másikon nem sikerült működésre bírni. Mondjuk nem keresgéltem a neten megoldást. A zárt meghajtó aktiválásakor errort dobott én meg ráhagytam
Egyébként is jobban szeretem a tyúkbeles megoldást, sokkal egyszerűbb, gyorsabb.
-
Syl
nagyúr
válasz
Janos_ #11571 üzenetére
Nos, nálam (meg már több gépen is) úgy van, hogy BIOS-ban kikapcsoltam az UEFI-t. Bootkor két verzióban hozza fel a pendrive-ot, ekkor a simát választva (nem az uefit) gyönyörűen felmegy a rendszer. Universal USB Installer programmal hibátlan pendrájvokat tudtam készíteni
-
Syl
nagyúr
Én simán kikapcsoltam bios-ban az uefit.
De ha már itt vagyok, kérdeznék.
Adott egy ubuntus gép ami pendrive-ról indul. Azon van a grub meg a /boot (ext2). (meg a maradék fat partíció, de az lényegtelen)
Erről a pendrive-ról kellene egy biztonsági másolatot készítenem. A lemezkezlőt és a gparted-et próbáltam, nem sikerült.
A dolog szépséghibája, higy a forrás pen 16 gigás, a cél pedig 8. De mivel a fat partíció üres, csak a pen "elejét" kellene klónozni.
Mivel próbálkozzak? DD? -
Syl
nagyúr
Pár hete tettem egy hétvégi próbát a Manjaroval, de nem jött be és visszaraktam az ubit. És akkor már a friss 12.04.3 került azonnal a gépre. És ezzel van a bajom. Napi szinten előfordul, hogy nem jön vissza sleep-ből. A monitor nem ad semmi jelet, ctrl+alt+del semmi, ctrl+alt+f... semmi. Csak a power hosszas nyomása "hoz eredményt" 3.8.0-30-as a jelenlegi kernel, és más nyűgöm nincs a rendszerrel.
-
Syl
nagyúr
válasz
God Vazzeg #11453 üzenetére
(#11454) fradi81
Lehet benne valami. A Firefox-ban nincs bekapcsolva a html5, lehet azért viszi.
(#11456) Sub-ZeRo
Majd felteszem a krómot is, hátha azzal kevesebb gond van.
-
Syl
nagyúr
-
Syl
nagyúr
válasz
Neil Watts #10778 üzenetére
Kikapcsolt UEFI-vel, a 12.04 is korrekt eltolással hozta létre a partíciókat
-
Syl
nagyúr
válasz
gery2123 #10752 üzenetére
Synaptic csomagkezelőben kikeresed amit nem szeretnél hogy frissüljön, kijelölöd és Csomag / Verzió zárolása. Kis zöld lakat lesz a modul előtt.
Persze az is lehet, hogy baromságokat beszélek és ez teljesen mást jelent.Majd az utánam jövő szakik cáfolják/megerősítik.
-
Syl
nagyúr
3.8, ajjaj! A minap a flash probléma megoldásának keresése közben felraktam és nagy sötétség telepedett a gépemre. Boot közben lekapcsolt a monitor és nem is jött vissza amíg nem tartottam nyomva a shiftet induláskor (hogy bejöjjön a grub és régebbi kernelt válasszak).
Most hogy a 3.5.0-36 jól működik, a synapticban be is állítottam, hogy ne frissítse a kernelt -
Syl
nagyúr
Chrome alatt nálam is b*szakodtak a héten a flash alapú youtube videók. HD-t néztem full screenben és esc megnyomásakor szépen kifehéredett a kép. Egér mozgott, azonkívül semmi. Csak úgy tudtam újra működésre bírni a rendszert, hogy behívtam egy konzolt (ctrl+alt+F akárhány), bejelentkeztem és "sudo reboot"
Ezt naponta többször is el tudta játszani. Visszaváltottam egy előző kernelre (3.5.0-37 -> 3.5.0-36) és a probléma megszűnt. -
Syl
nagyúr
válasz
sz.balazs.95 #10614 üzenetére
-
Syl
nagyúr
válasz
h1ght3chzor #10579 üzenetére
Arra jártak az éjjel a kis gremlinek és suttyomban felraktak neked egy grubot?
-
Syl
nagyúr
válasz
quailstorm #10562 üzenetére
Nálam csak 150 mega. A 2-300 megát tucatnyi kernel esetére saccoltam.
(#10567) gery2123
A hétvégén dobtam fel egy Linux bemutató írást a logout blogomba, részletezve az SSD-vel kapcsolatos tennivalókat.
(#10568) quailstorm
Az Ubuntu nem tudom milyen céllal létezik, a Mint viszont egy szép és egyszerű otthoni PC rendszer akar lenni.
Én viszont azt kérdezem, a Mint nem tudom mi céllal létezik. Nem elég hogy lassú, tökéletesen majmolja a windows felületét. (A következő verzióban bevezetik a csempéket?
)
Szerencsére a linuxból van millióféle disztribúció, sokféle grafikus környezettel, mindenki megtalálja a számára ideálisat. -
-
Syl
nagyúr
Én ezt nem értem. Nem teljesen mindegy, hogy a /boot mappában hány kernel fájl van? A rendszer úgyis csak egyet használ.
-
Syl
nagyúr
Én még kezdőbb vagyok, mint te
úgyhogy passz.
-
Syl
nagyúr
De már öreg vagyok és csak használni szeretném a gépet
Ezért döntöttem én az Ubunu 12.04 mellett
És egy Krusader vagy egy K3B telepítése is kifog rajtam
És azt hogy? Szoftverközpont, telepít, örül. Semmilyen kukamuka függőséget nem reklamál. Pedig itt ugye unity felületre megy fel egy kde program.
-
Syl
nagyúr
válasz
quailstorm #10509 üzenetére
Jah, ha egyben van a / és a /home, az cumi.
-
Syl
nagyúr
válasz
quailstorm #10504 üzenetére
Nálam valódi kupleráj van kernel fronton:
zolee@zolee-linux:~$ dpkg --get-selections | grep linux
libselinux1 install
libselinux1:i386 install
linux-firmware install
linux-generic-lts-quantal install
linux-headers-3.2.0-44 install
linux-headers-3.2.0-44-lowlatency install
linux-headers-3.5.0-31 install
linux-headers-3.5.0-31-generic install
linux-headers-3.5.0-32 install
linux-headers-3.5.0-32-generic install
linux-headers-3.5.0-34 install
linux-headers-3.5.0-34-generic install
linux-headers-3.5.0-36 install
linux-headers-3.5.0-36-generic install
linux-headers-3.5.0-37 install
linux-headers-3.5.0-37-generic install
linux-headers-3.8.0-22 install
linux-headers-3.8.0-22-generic install
linux-headers-3.8.0-23 install
linux-headers-3.8.0-23-generic install
linux-headers-3.8.0-25 install
linux-headers-3.8.0-25-generic install
linux-headers-3.8.0-26 install
linux-headers-3.8.0-26-generic install
linux-headers-3.8.0-27 install
linux-headers-3.8.0-27-generic install
linux-headers-generic-lts-quantal install
linux-headers-generic-lts-raring install
linux-image-3.5.0-23-generic install
linux-image-3.5.0-31-generic install
linux-image-3.5.0-32-generic install
linux-image-3.5.0-34-generic install
linux-image-3.5.0-36-generic install
linux-image-3.5.0-37-generic install
linux-image-3.8.0-22-generic deinstall
linux-image-generic-lts-quantal install
linux-libc-dev install
linux-sound-base install
pptp-linux install
syslinux install
syslinux-common install
syslinux-legacy install
util-linux install
zolee@zolee-linux:~$ -
Syl
nagyúr
válasz
Penge_4 #10297 üzenetére
valami buta mobilos OS-re (khm... Metro UI... khm)
Hehe
A kijelző felbontása viszont sovány
A videóban mondta is a mókus, hogy nem a felbontásra mennek, hanem a színekre. Meg aztán ha egy mozdulat rádugni egy monitorra, ahol azonnal átvált full hd-re, teljesen felesleges a 4,5" kijelzőre több pixelt zsúfolni. Így is több mint az ájfón
-
Syl
nagyúr
Jól értettem, hogy ez a gyönyörűség nem fog boltokba kerülni? Csak azok juthatnak hozzá jövőre, akik most befizetnek 830 dollárt?
-
Syl
nagyúr
válasz
Penge_4 #10265 üzenetére
Nincs is ezzel semmi gond, így kerek a világ.
Mielőtt én váltottam, végigpróbáltam több disztribúciót. Egy részét csak virtuális gépen, de nagyját fizikain is. Ubuntu, Lubuntu, Xubuntu, Kubuntu, OpenSuse, Chakra, Mint(mindkettő), Debian, Pear és kikötöttem az elsőnél. Ez nálam biztosan az OSX felületéhez való vonzódáshoz köthető, de szeretem az egyszerűségét is. Nem nagyon lehet benne elqrni semmit. Ha mégis, itt a fórumon könnyen találok segítséget.
Nem titok, próbáltam 12.10-et és 13.04-et is. Nem tudom 12.04-ről frissítve milyen lehet, de új telepítéssel ez a két újabb Ubuntu maga az istencsapás! -
Syl
nagyúr
sh4d0w + Penge_4
Én nem akarok semmit sem bizonyítani, pusztán leírtam a tapasztalatomat. Mint akadozott, a Unity meg repül mint a szél. Pedig ez utóbbira rá van kapcsolva pár Compiz effekt is.
A mappamegnyitás pedig az OS saját fájlkezelőjére értettem. Mintben nem tudom hogy hívják, Unity-n Nautilus. Itt bökök-nyílik. Minten böktem-egy másodperc tétlenség-megnyílt.
Én elhiszem, hogy másnál nem ilyen, de nálam akkor is ez volt. Azóta is mindig megmosolygom azokat az írásokat, amik a mint sebességfölényét hangoztatják. -
Syl
nagyúr
válasz
quailstorm #10255 üzenetére
+Penge_4
Nekem a KDE-nek pont az összetettsége a hátránya. Olyan nehézkes, lassú. Kattintok és egy másodpercig nem történik semmi. (Unity-n ennyi idő alatt betölt a gimp
) A minttel is ugyanez volt a bajom. Sima mappamegnyitás egy másodperc. És itt nem az egy másodpercen van a hangsúly, hanem a laggon. Mint az android egy 10 ezer forintos kínai ócska telefonon.
-
Syl
nagyúr
válasz
HuMarc #10252 üzenetére
Hogy miért kap a linuxosok nagy része agyérgörcsöt a unity-től, fel nem tudom fogni. Amikor váltottam windowsról pont azért döntöttem a unity mellett, mert az nem vindózos. (A kde-től, az lxde-től meg a többi win utánzattól kiráz a hideg.) Lehet azért, mert nekem mindig is bejött a Mac felülete.
-
Syl
nagyúr
válasz
gzbotii #10175 üzenetére
Bootolj telefonról/táblagépről: DriveDroid
-
Syl
nagyúr
Csak óvatosan a dicsérettel, mert idetéved az pár arc a müncheni hír topicjából és lesz nemulass.
-
Syl
nagyúr
Ma reggel óta nem tudom tallózni a hálózatot. Nem jelenik meg a NAS, és egyik számítógép se.
Ha Nautilusban nyomok ctrl+l -t, és beírom például a nas elérési útvonalát (smb://nsa310), akkor hibátlanul elérek rajta mindent.
Nem babráltam rajta semmit, nem telepítettem semmit. Mi a fene lett vele?
Ubuntu 12.04.02 x64 (3.5.0.34) -
Syl
nagyúr
válasz
God Vazzeg #9763 üzenetére
Én ügyesebb vagyok
Az gépemen csak egy oprendszer van, ergo a grub meg sem jelenik.
-
Syl
nagyúr
válasz
God Vazzeg #9751 üzenetére
Mi az a kis rácsos lik ott a bal felső sarokban?
-
Syl
nagyúr
válasz
#40553216 #9606 üzenetére
Ha az adott program telepítve lett (nem pedig zip-ből kicsomagolva), akkor nyoma van az /usr/share/applications/ mappában. Onnan csak rá kell vonszolni a dock-ra és kész.
Második út lehet a Create Launcher program használata (http://vimeo.com/43807943), de persze a kézi .desktop fájl szerkesztése is finom csemege. -
Syl
nagyúr
Én megmondtam előre, hogy bajod lesz ezzel a két vga-s géppel. A másikat javasoltam, amiben csak az intel HDakármi van.
Egyébként ha azt hiszed, hogy felteszed a gépre a win7-et és az majd magától megoldja a drivereket, nagyon tévedsz. Neked kell majd dvd-ről installálgatnod, mert nagy valószínűséggel még a laptop lan kártyáját sem fogja látni.
A win7 vga ügyben engem az irodában már megszívatott. Az új gépre felraktam minden drivert és így szépen működött pár hónapig. Ekkor jött egy vindózápdét valami hwql vagy mifene intel hd driverrel. Szépen befrissítette és utána nem indult el a gép. Köszike ms! -
Syl
nagyúr
válasz
Tamás88 #9480 üzenetére
nincs vele semmi baj
Örülj neki! Nálam ilyen apróságokat produkált:
- folyton beragadt a VLC. Kilőni nem lehetett, csak log off/log in.
- gyakran belefagyott a gépindításba, -leállításba
- ha bebootolt a gép, akkor kép nélkül, vakon kellett beírni a jelszót. Utána vagy bejött normálisan az asztal vagy nem
- hálózaton gyakran nem tudta elérni a NAS-t
stb.ugyanolyan stabil, mint a 12.10-es.
Az nálam ugyanilyen sz*r volt.
-
Syl
nagyúr
válasz
Neil Watts #9478 üzenetére
13.04-re? Szerintem ne tedd! Kipróbáltam és egy-két nap után sírva menekültem vissza a 12.04-re.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Apple Watch
- Formula-1 humoros
- Melyik tápegységet vegyem?
- E-roller topik