- Mobil flották
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Magisk
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- One mobilszolgáltatások
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
-
válasz
Formaster #41162 üzenetére
Igen, akkor semmihez.
Mondjuk ha fizikailag oda lehet menni a géphez, akkor mindegy is. Amihez valaki fizikailag hozzáfér, az törhető.
Ha nem lehet, akkor meg nem kell jelszavazni a GRUB-ot sem, konzolos hozzáférést engedhetsz, távolról nem tud betörni, fizikailag sem. -
válasz
Formaster #41160 üzenetére
A Grub alóli jelszóhackelés nem egy feature, nem tudod kikapcsolni.
Jelszavas Grub a barátod.Nyilván ez olyan hogy user szinten tiltasz mindent, rootot, usereket, és ha mégis be kell menni, akkor az init=/bin/bash hack-kel tudsz jelszót adni, és be lehet jelentkezni konzolról vagy SSH-val.
Illetve. Hol van ez a gép?
Mert ha felhőben, és létezik konzolos hozzáférés, amihez neked van jelszavad, akkor elég a sshd-t leállítani, és akkor csak konzolról lehet bemenni.
-
válasz
Formaster #41156 üzenetére
Na ehhez kéne tudni, hogy mit értesz hozzáférés alatt, és hogy nem szabad hozzáférni?
BTW ha kihúzod 220-ból, akkor nem lehet hozzáférni, amíg valaki be nem dugja@I02S3F : Ja, VM futtatáshoz nem árt RAM. Most teszteltem amúgy, a Wayland elég nagy zabáló. 4GB-os x86 tablet, Wayland bekapja a 4GB-t, ha KDE, ha Gnome, ha Phosh fut. Visszaváltok X-re, máris 1,7GB Gnome-al. (Debian, de a KDE Neon is evett 4-et Wayland-el.) (Viszont X-en a touch kezelhetőség rosszabb.)
-
válasz
tordaitibi #41154 üzenetére
Otthon sose... szerveres környezetben meg sudoers.d nélkül szívó lenne
-
válasz
tordaitibi #41150 üzenetére
El lehet.
Megvolt, úgy is, hogy 100 gépen egyszerre(Szerencsére volt rootunk... bár nem lett volna szabad
)
-
-
válasz
szalasz87 #41141 üzenetére
AMD64 az architektúra neve. Az Intel 64 bites utasításkészlete is AMD64 néven fut, mert az AMD készítette el előbb a PC-k 64 bites utasításkészletét
Amúgy kéne tudnia (arról a képernyőről, amin vagy) a telepítő ellenőrzését is, azt lenyomnám, mert lehet rossz a telepítőd. Ha a GRUB-ra panaszkodik, akkor el se kezd bootolni.
-
-
-
válasz
vilmaboy #41130 üzenetére
A gnome-keyring-ed nem jó, és normál esetben ezt a bejelentkezéskor fel is oldja, hogy miért nem teszi Gmail-lel... (Abban tárolja az OS a jelszavakat, pl. wifihez, stb.)
Én azt szoktam régebben, hogy kiütöm a jelszavát, csak akkor meg nem mindenhova megy automatikusan a bejelentkezés. -
-
-
válasz
tordaitibi #41105 üzenetére
Ja... Úgy könnyű.
De outdated OS-t használni az álmoskönyv szerint sem jó
-
válasz
tordaitibi #41103 üzenetére
Én se
Az lehet a kulcs, hogy a tiéd még valami 18.04-ként kezdhette,
-
válasz
tordaitibi #41099 üzenetére
32 bites? Mert akkor még lehet... de a 20.04, 22.04 Kubuntu nekem olyan szépen nyalta be a 2-4GB friss telepítéssel, hogy még.
Meg ha egy gépben 2GB RAM van, akkor ott minél kisebb RAM fogyasztás a jó, abban meg a LX, XF, Cinnamon jobb -
válasz
Teagol #41093 üzenetére
Kubuntu? Jóhogy mostanában a KDE magában is több gigát bezabál
@User_2 : Egy olyan régi gép már csak azért sem lesz jó, mert 1 mag, alacsony órajel.
Alpine Linux amúgy ami azon még elmászhat, de minimál DE-vel, és böngészésre akkor sem lesz alkalmas, hiába van rá HTML5-t tudó böngészde -
-
-
-
A legtöbb BIOS tud automata ébresztést, úgy 15+ éve, időzítve.
Ha van 0-24-es géped, onnan WOL-al is ébresztheted a cuccot.
Az rtcwake is jó megoldás.A külső mikrokontrolleres eszköz overkill erre
"A történetről egyébként annyit, hogy a problémás HDD legutoljára (~1éve) egy ismerősömnél volt és fogalmam sincs ő mit csinált vele, be volt-e kapcsolva a gyors rendszerindítás vagy sem. Most Ubuntu alatt szerettem volna használni a vinyót, "
Kell róla adat? Gyalu, formáz ext4-re, ha nem. Ha nem kell Winnel adatot cserélni, akkor felesleges az NTFS. (Amúgy milyen filerendszer van a winyón? Nem lehet, hogy ReFS? Bár azt nem tudom, olvasná-e a Linux.) -
-
-
"A már adatokkal teli NTFS hdd -t GUI -ból felcsatoltam ubuntu alá. Látja, olvassa, de ha írni akarok, akkor írásvédett fájlrendszer hibával tér vissza. "
Fast Startup be van kapcsolva a Win-en?Amúgy ja, az gáz, ha egy hiba magától javul meg, mert nem tudod az okot, és ha legközelebb támad, akkor nem tudod, mit kéne tenni.
-
-
-
Illetve ja. Windowsról ip-vel felcsatolni hálózati meghajtónak? Arra mit mond?
-
Hát ha az egyik Windowsban be van nyomva egy olyan feature, ami miatt az újabb Samba verzióval nem megy a kapcsolat, a másikon nincs, akkor pl. pont megjavul a Samba downgrade-től.
De tényleg, Windowson a hálózat típusa, amit @cigam írt?
Illetve a megosztáshoz kapcsolódó cuccok, hálózat felderítése pl.?"Na itt van különbség, mert a sambás gép kábelen, az eddig működő gép szintén kábelen, a problémás gép viszont wifi -n"
A routeren nincs bekapcsolva a kliensek izolációja? Az pont csinál ilyet.
Amúgy sok esetben azért nincs UTP csati a gépeken, mert a chiphiány miatt nem volt hálóchipA HP pl. melóba ezért ajánlott wifi only cuccokat tavaly és tavalyelőtt, mert az volt raktáron
-
Esetleg ez?
Máshol is kliens hitelesítéssel kapcsolatban láttam ezt az üzenet, de amúgy fura.Nekem a legutóbbi Win+Ubi update óta inkább az nem megy, hogy a Windowson megosztott mappát nem látom az Ubuntu 22.04-ről, de a tartalék gépemről Debianról igen.
-
Hát ezt inkább egy Pfsense-s topicnban fogják tudni szerintem
Ubuntus kérdés : csinált már valaki custom ISO-t? Annyira lenne szükségem, hogy egy script futtassak a telepítés végén, de a seed file-t szerkesztve semmi nem történik.
Valami ilyesmit tettem a preseed-be :
d-i preseed/late_command string cp /cdrom/somefile /target/system/folder && cp /cdrom/someshellscript.sh /target/system/folder && chroot /target chmod a+x /target/system/folder/someshellscript.sh && chroot /target sh /system/folder/someshellscript.sh
...egyáltalán hova kell írni a script futtatást a seed file-okba...?
-
-
-
-
-
Vagy grafikus csomagkezelőből, vagy terminálból
apt list|grep java
(ha hosszú a lista, akkorapt list|grep java|grep telepítve
, vagy ha angol, akkorapt list|grep java|grep installed
)Illetve végülis mindegy, felteszed a openjdk-11-jdk -t, és ha fent van, szól
@inf3rno : " VPN szerver meg a VPN gateway között, hogy az első szerver gépen fut, a második meg hálózati eszközön,"
Akkor a neve, mert mind a kettő számítógép. Ha vas kell alá, azzal nem tudsz mit kezdeni. -
Olyat láttam erre a hibára, hogy a openjdk-11-jdk csomag kellett, nem a headless. Milyen Java csomagok vannak fent?
-
válasz
inf3rno #41022 üzenetére
A VPN végig titkosított, az a lényege. Persze ha van egy szerver valahol, ami és otthon között titkosított, a szerver meg public, az is megy, de alapvetően a VPN-nél a nálad levő végponttól az otthoni hálóig titkosított a forgalom.
Amit mondok, az az, hogy maga a VPN gateway jó, ha máshol van, mert akkor már a titkosított forgalom érkezik be a hálódra.@p.t.r. : Hibaüzenet mi...?
-
-
válasz
inf3rno #41016 üzenetére
Különben nem tudom, de maga a VPN endpoint lehet jobb valami szolgáltatónál. Ugyanis akkor nincs az, hogy az adatforgalom átmegy a routereden, és bent van a VPN amit megszólítasz, hanem a te hálódra csak a VPN forgalom érkezik.
De ja, 25 féle megoldás létezik erre
A virtualizáció meg jó, mert egy vas térfogatában több cucc fut->helyspórolás, áramspórolás. -
válasz
inf3rno #41014 üzenetére
Mármint, ami kintről elérhető, vagy ami a hálót kezeli?
Ha az alaplap tudja az IOMMU-t, vagy az AMD-s megfelelőjét, akkor a hálókártyákat PCIE szinten oda tudod adni virtuális gépnek (ez Vmware-n is megy), vagy gondolom konténernek is. (Viszont akkor kelleni fog egy külön management háló az alaplapi Ethereten, hogy elérd a hostot.) -
válasz
inf3rno #41010 üzenetére
Dockerhez meg nem kell KVM se.
Na most másra való. Az ESXi meg a Qemu/KVM hipervizorok, full virtuálgépeket lehet rajta futtatni. A Docker meg konténer.
Amúgy elmegy egymás mellett is. Tehát dobsz egy Debilt, telepítesz Dockert + KVM-et, és elvannak egy gépen.Így amihez virtuálgép kell, azt azzal csinálod, amihez meg konténer, azt azzal.
A Vmware frankó ipari környezetbe, de otthonra nem hasznosak a feature-i
BTW ha több hostod van, akkor a Qemu/KVM is tud live migrációt hostok között, nemrég próbálgattam
-
-
-
válasz
inf3rno #41004 üzenetére
"Az ESXi azért tetszene, mert felteszem most az alap rendszert akár monitorral, beállítok rajta egy SSH-t, "
Az ESXi alapból webes felületű (van SSH-ja, de nem lényeges alapból).A KVM ennyiben egyszerűbb, hogy elég egy tök basic Linuxot feldobni, és azt csinálsz belőle, amit akarsz
Ha KVM-et teszel rá, akkor az lesz rajta.
Illetve az ESX sokkal több erőforrást kér. Itt Debian van a KVM alatt, az kb. 300MB-al elvan, az ESX 1GB-t benyalt + több helyet is foglal. -
-
válasz
inf3rno #41000 üzenetére
Hacsak nem akarsz Vmware-t tanulni, akkor felesleges az ESXi.
Debian, arra QEMU/KVM. Sokkal egyszerűbb, ugyanúgy grafikus felületről tudsz létrehozni gépeket, stb. (Nekem ugyanígy ESXi-vel kezdődött az itthoni virtuálhost, de macerás. KVM-es cucc sokkal rugalmasabb, és kevésbé háklis a hardverre.)"Sajnos nem opció, hogy másik gépen előtelepítem, mert azokon nincs M2 foglalat."
USB-s házat kölcsönkérni, vagy venni.Ventoy? Nem, *nix -okon a normális út az, hogy csinálsz egy scriptelt telepítőt
-
válasz
inf3rno #40997 üzenetére
Mind a kettő telepíthető vakon, CentOS-on van Anaconda erre, nem tudom, hirtelen, hogy az Ubi hogy hívja a scriptelt telepítést, de lehet, ha bebootol a gép USB-ről.
ESXi-n még kevésbé tudom, hogy hívják.Másik lehetőség : telepítesz egy másik gépben egy háttértárra (vagy klónozol), majd azt beteszed abba amiben nincs videokártya, és elindul.
Mondjuk nem árt, ha a BIOS úgy van belőve, hogy videokártya nélkül elinduljon. -
-
-
-
-
-
-
VNC, XRDP, ilyesmi is jó lehet.
-
-
-
-
válasz
lionhearted #40941 üzenetére
Akár
-
válasz
nyikszi #40939 üzenetére
A dpkg már letöltött csomagok telepítésére való. Nem szokott külön kelleni, csak ha kézzel kell csináni valamit.
sudo add-apt-repository ppa:veyon/stable
sudo apt update
Ezzel hozzáadtad a Veyon tárolóját, ahonnan azapt
le tudja majd tölteni a csomagokat. Csinál az valamit, csak utána fel is kéne telepíteni azt a Veyon-t :sudo apt install veyon
(a csomag neve kell, nemtom mi a neve), ezzel feltelepíted.
Ha te sem tudod, akkorapt list|grep eyon
, és ennek a kimenetében ott lesz a Veyon csomagjának a neve.
Vagysudo apt install synaptic
, és a menüben ott lesz a Synaptic, az egy grafikus csomagkezelő(de a tárolót ennek is kézzel jobb felvenni, bár azt már megtetted).
-
válasz
Teagol #40927 üzenetére
A Lenovo nem minden gépében ugyanazt a tapit használja... Illetve általában üzleti gépeket mondom, hogy érdemesebb.
"Meg egygyszerű bővíteni, ha kellene majd 😀."
Üzletieket még egyszerűbb. Meg van hozzá hosszú távon alkatrész. De Igazából te tudod
"Voltam használt gépeket is nézni, de az én munkagépem, amivel építési területekre is járok, jobb állapotban volt."
Az sem mindegy, kitől veszed. HA-n van pár arc, aki komolyabban foglalkozik ilyesmivel, eddig kettőből kettő tök jó állapotú vasat tudtam venni itt. -
válasz
Teagol #40925 üzenetére
Ha cipelni kell, akkor lehet 12-es vagy 13-as jobb lenne. (X-es Lenovo, vagy 72, 74-es Dell.)
Amúgy érdemesebb kicsit többet rászánni, mert proci, RAM, ugyanaz a konzumerben, de a ház, az nem. És az a legenyhébb, hogy hajlamosak minden ilyen cuccban szétszakadni a zsanérok bekötési pontjai :S -
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
inf3rno #40893 üzenetére
Persze, van ilyen, de általában az van, hogy ha hibás a RAM-od, akkor vagy csontra fagy a gép, vagy kernelpánikol. Ez még azoknál a szemét hibáknál is kijön, amikor Memtest-tel több körön át is jó a memória, csak mondjuk fél nap után dob egy-egy hibát
De az átlag az, hogy ha meghal egy bitnyi kondi valahol a DRAM-ban, akkor indítasz egy Memtest-et, és az első körben f0ssa a piros sorokat. -
-
válasz
Formaster #40884 üzenetére
Engem is érdekelne. A virtuálhostomban tükrözve van két lemez, és az írás elég ergya.
(@Inferno, nincs benne ECC RAM, maradhat ?
)
Ezeket találtam, de csak a resync-re hat elvileg. -
-
-
-
-
válasz
RoryBreaker #40868 üzenetére
A Vmware-ből persze, hogy be tudsz menni, mert az olyan konzol, mintha a gép előtt ülnél.
A Vmware -ra magára (ha engedélyezed az ESXi shellt) is be tudsz SSH-zni. As is leszakad?
""Password authentication failed"
"Remote side unexpectedly closed network connection""
Ez melyik oldalon van?
Vmware tools fent van az Ubin? -
-
válasz
afi0903 #40862 üzenetére
Én parasztabbul oldottam meg
, simán az rc.local-ban van a virtuálhoston egy ilyen :
root@a8host:~# cat /etc/rc.local
#!/bin/bash
ping -i2 -c2 192.168.1.238 && mount -t cifs -o username=user,password=jelszo //192.168.1.238/cuccokz/ISO /remoteisoTehát ha pingelhető az az IP, akkor felmountolja.
-
-
-
válasz
s4hu|SyD^ #40835 üzenetére
Ja, ott valami kernelmodul, vagy wifi fw hiba van, ennél jobban bele kéne ásódni, hogy mi baja.
Amúgy meg igen, a problémamegoldás az ilyen, akármilyen OS-en vagy, hogy vagy tudod, mi baja, vagy kitúrod.
Külön öröm, ha olyan cuccaid vannak, amit senki nem ismer (német fórumokon is lehetne kérdezni, mert ha az ott osztogatott HGW-vel van gond, azt valószínű már sokan tapasztalták, és megoldották).
-
-
-
-
válasz
BestofJAVA #40819 üzenetére
Egér kihúz-bedug, és mi van a
dmesg
kimenetének végén?
Másik gépen jó az egér? -
válasz
BestofJAVA #40815 üzenetére
Raspin sokkal elterjedtebb a Raspbian, és nem is tér el annyira, szóval egy próbát megérne.
-
válasz
BestofJAVA #40811 üzenetére
Muszáj-e Ubuntu?
Próbáltátok pl. Raspbiannal? -
válasz
lionhearted #40796 üzenetére
Igen.
Igazából az a lényeg (nekem legalábbis), hogy alapvetően van biztonsági javítás, és egyáltalán biztonságos a rendszer. Most ha valami nem megy, akkor muszáj updatelni. -
-
-
-
-
válasz
s4hu|SyD^ #40768 üzenetére
Igen, szomszédja kell legyen annak a partíciónak a hely, amit ki akarsz terjeszteni.
Lehet mozgatni partíciót, tehát át kell tologatni őket úgy, hogy a megfelelő mellett legyen a szabad hely, és akkor át tudod méretezni azt, amit szeretnél. (Amúgy nem veszélytelen a partíciók b*sztatása, a fontosabb dolgaidról legyen backup, hiába nem szokott baj lenni.) -
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Apple iPad Air 4 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged