- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Yettel topik
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Honor Magic V2 - origami
- iPhone topik
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
tasiadam #37561 üzenetére
Ilyenkor ezeket természetesen figyeled valami process monitor programmal/paranccsal vagy csak gondolod, ha Te a Firefoxot használod, akkor nem fut még x darab más process? Ha nem figyeled, akkor mindenképpen célszerű lenne, hogy lásd, mi használja még az erőforrásokat. Bár a böngészők is egyre többet esznek, nem biztos, hogy mindent az zabál esetedben sem.
(#37563) Sub-ZeRo
Csak kíváncsiságból, honnan tudtál AMD drivert halászni és pontosan milyet? AMD oldalán eleve látom, hogy nem dob semmit az x VGA-ra. AMDGPU-ról beszélek most, a PRO végű az nem nekünk van, mint a neve is jelzi.
-
válasz
I02S3F #37535 üzenetére
Ja, nagyon király dolgok ezek! Anno én komolyan próbálkoztam mindennel, hogy kinyírjam a Debian 8-at, szinte képtelenség volt, de ezeket a mai disztrókat már nem nagyon merném ugyanazoknak a tortúráknak kitenni. Persze akkor sem a Debian volt a fő rendszer, épp a dolgok kipróbálására volt tartva.
Szóval igazán nincs mit!
-
válasz
I02S3F #37533 üzenetére
Szerintem ha nem 100%-ig látod át, mit honnan szed ki, inkább ne használd. Ezek az árva csomagfoszlányok szinte tutira nem okoznak gondot, helyet sem foglalnak. Nem érdemes kockáztatni. Anno kipróbáltam persze kíváncsiságból, de a napi használatban lévő rendszeremen nem fogom. Itt bőven elegendőnek tartom azt a pár ismert pucoló parancsot.
A Bleachbit-re is azt írták anno, hogy root alatt futtatva csak az használja, aki pontosan látja, mi történik. Mondjuk aki pontosan átlátja ezeket a folyamatokat, az meg nem fog ilyesmit használni, szóval......inkább éles rendszeren ne használd Te sem!
Persze ez csak saját véleményem, ettől még mélyebb tisztításra, orphan file töredékek eltávolítására javasolják sok helyen.
Ubuntu 20.04-től meg már annyira megváltozott minden, hogy sok program csak snap-pal rakható fel.....egyre gázabb a helyzet.Emiatt említettem előbbi kérdező ft-nak is, hogy ha nagyon bele akarna mélyedni, akkor vannak ezek, remélem ebből átment, hogy csak úgy ne ugorjunk neki!
-
válasz
Eastman #37530 üzenetére
Üdv!
Nem derül ki, hogy a szokásos rendszertisztító műveleteken túl vagy-e, de ha nem, érdemes lenne azokat is végigcsinálni. Sok esetben meglepő, bár logikus helyfoglalásokat szüntet meg, főleg ha nem friss rendszered van. Régebbi kernelek, frissítésre került csomagok, etc.
Baobab vagy ncdu programokkal meg tudod nézni hol van jelentős helyfoglalás és a klasszikus pucoló terminal parancsokat lefuttatod szükség esetén:
sudo apt autoremove
sudo apt clean
sudo apt autocleanitt röviden megvan, mi mit csinál, persze ha nem ismernéd ezeket:
Csomagok takarítása - törött csomag, telepítési hibák, hibaüzenetek, stb. esetén (hasznos parancsok)
Ha nagyon bele akarnál mélyedni, van két parancssoros ill. GUI-s megoldást: (amit még az autoremove se távolít el)
deborphan
gtkorphan -
válasz
gyulank #37442 üzenetére
De ez most lett telepítve.
Annál inkább meg kéne nézned, mi ott a helyzet. Nem kell hozzá külön program sem, imént javasoltam két módszert, alapból fenn van, igaz ez Mint, de Ubuntu tárolóból dolgozik. Eltart szerinted 10 másodpercig, míg felrakod valamelyiket?
Szokás szerint most is titkolod, melyik rendszerről van szó pontosan.....
8 éve irkálsz ide, megtanulhattad volna már, hogyan kell használható kérdést beírni!
-
-
-
válasz
growler #37389 üzenetére
Aham, na itt már eléggé látszik a frakcionál scaling jelentősége, egy ilyen
200-as150-es simán bejönne, ha még használnék desktopot, vennék is egy 3840-es monitort. Köszi a prezentálást!Enélkül mondjuk valóban nehéz elképzelni a dolgot.
Ja, most látom, hogy 55"-os a monitor.....akkor azt most mégse vennék.
Nem találom a tapipad kétujjas görgetés iránycsere opcióját!
Ha ezzel a beállítással találkoznál.....
-
válasz
growler #37386 üzenetére
Sejtettem, hogy 1600x900-on nem sok vizet fog zavarni! Super lesz egy kis demo normálisabb felbontású kijelzőn, köszi!
(#37388) stopperos
A fenébe, valóban! Igazad van, ezt nem gondoltam volna, hogy a .deb is már snap verziót tesz fel!
Köszi az infót meg a leírást is, nem valami jó hír ez, remélem a Mint tényleg nem követi ezt az utat.
Be is rakom a screenshotot, hadd szörnyülködjön, aki akar.
-
Na az érdekes, nem találom sehol a Tweak-ben ezt a beállítási opciót. Nálad Waylandra van állítva? Mondjuk nekem a HP 8570p-n nem nagyon hiányolom a beállítást.
De, megvan! Betűbeállításoknál van, ami a Mint Cinnamonnál is megvan ezer éve.
Akkor nem is értem, mi ez a nagy újdonság azzal a 3 mérettel rendelkező Frakcionálással!
(#37384) májkimiki
Ez valami super, benne van a tárolóban is.
Az a hang egyszerűen idegborzoló.
Nem találom a tapipad kétujjas görgetés iránycsere opcióját! Idegesítő így használni.
-
Ha már átbootoltam a 20.04-re, gondoltam megnézem milyen a Frakcionált méretezés, hát ilyen:
Hát itt nincs...vagyis, dehogynincs, mivel eszembe jutott, hogy minap átálltam Wayland-re és szerintetek okozhatta ez? A válasz ott a következő képen, visszakapcsolva X11-re, mindjárt ott van ez a huncut fraki méretezés:
Szóval van Wayland, de minek? Egyébként megleperr, hogy még mindig az X11 a default. Ez az új Ubuntu mindig meglep valamivel, pedig összesen 4x bootoltam át rá és 15 percet ha használtam.
(#37382) Cyrin
Ez a szörnyedvény a -bsu....
köszi, megmentettél attól, hogy megnézzem.
-
Simán, van neki .deb verziója, de csak akkor eszi, ha mögé írod a -browsert is. Ez a -bsu nem tudom mi a ragya....
(#37378) I02S3F
Szerintem ez inkább az appok fejlesztőitől függ, de most akkor neked a 18.04 okoz érzelmi függőséget vagy az említett haszontalanságok?
Az Ubi a lejárat után nem kap biztonsági frissítéseket, de ettől ha akarod, használhatod tovább is, csak nem nagy okosság.
Különben pontosabb válaszért nézz be a Látóasszonyok topikjába.
-
Erre hogy keres rá az ember? Honnan tudtad h ez a csomag neve?
Évek meg a tapasztalat?Fogalmam sincs, egyszerűen beugrik elsőre valami és arra rákeresek. Szerintem itt a titok:
Látóasszonyok topikja - now COVID sight
Amúgy meg valami logika kell, hogy legyen ezeknek a csomagoknak az elnevezésében disztrófüggetlenül és DE-től függetlenül is. Emiatt ugrik be a tudattalanból, gondolom.
-
-
válasz
gyulank #37329 üzenetére
Meg mindenkinek ugyanazt írja ki, ha sudoval indítja.
Főleg ha Ubuntut használ az a mindenki és snap-pal rakta fel a p7zip-desktop csomagot*.
Viszont sokan elboldogulnak egy hibaüzenettel, akkor is, ha nincs meg az adott program a saját rendszerükön. Sorry, ha úgy érzed, túl akarlak terhelni.
*a sima p7zip ugye értelemszerűen nem is indítható terminalból önálló programként szerintem
-
válasz
gyulank #37321 üzenetére
megoldást keresek arra, hogy hogy lehet úgy elindítani bármelyik hasonló gonddal kűzdő alkalmazást.
De nem az a lényeg, hanem, hogy más programmal is jártam így, tán a vine-os zenelejátszóval az ufóssal. Szóval a 3TB-os NTFS-es lemezen lévő dolgok nem nyílnak meg. Illetve semmi, üresnek mutatja a /mediát. És a sudo-ra problémát írt, rákerestem, helyette mit írjak be, de mindre problémát írt.
Sokat segítene, ha ilyenkor bemásolnád a konkrét hibák kiírását, hátha az alapján valaki többet is tudna segíteni.
-
-
válasz
#63718632 #37310 üzenetére
Ezek közül a Sata SSD-k közül az MX/BX Crucial produkál átlagtól magasabb hőmérsékletet, de az üzemi tartomány plafonjától így is fényévekre van. Nekem 43 fok volt a HP 8570p-ben lévő WD Blue 3D legmagasabb értéke, 860 EVO dettó. Fura is lenne, ha melegebb lenne, mivel a kb 6x ekkora szekvenciális sebességet elérő NVME SSD-k tudnak terhelés alatt 90 fok közelébe is emelkedni, na oda már szoktak is hűtést rakni. Alapból 40-70 fok között van a Sata SSD-k üzemi hőtartománya. Ez alá tolni értelmetlen. Üzemi hőfokról van szó, mindenki az ember optimális hőfokára gondol, mikor 40-50 foknál aggódni kezd, d ez SSD, ennek kell az optimális üzemi környezet. WD Black-kel végeztek anno tesztet és kiderült, hogy a 45 fokon tartósan futó merevlemezek bírták legtovább! Sokan már fogták a fejüket a HDD topikban, ha ennyi volt a hőfok.
Az a zacsi lehet, hogy ajándék a kerethez, hogy ha szállítanád valamelyik meghajtódat, ebbe tudd rakni, ugyanis ilyenkor jó ha antistatikus zacsiban van az eszköz!
-
válasz
#63718632 #37307 üzenetére
No, hát az úgy van, hogy lassan 2 éve ott hagytam minden közösségi médiát.
Azt rendkívül bölcsen tetted, egyébként pár éve már én is kerülöm ezeket, FB-n is néha családi infókat képeket szemlélek meg és a társasház aktuális infóit, mert már ezek is csak Face-n tudnak alapvető információkat közölni.
Így nem szállok vitába sehol, mert időpocsékolásnak tartom.
Én is feleslegesnek tartom a vitát, de mit tegyek, ha nem értik meg elsőre, amit mondok!?
Szerintem hagyd a p.......ba a felesleges konfrontációkat és inkább tesztelj disztrókat, progikat. Azt meg oszd meg a közösséggel, had okuljanak belőle.
Alapból mindig harcolnom kell sajna, ezt nem tudom levetkőzni. A Linuxok teszteléséhez sajna utóbbi időkben eléggé kiölték belőlem a motivációt, no meg az eszközrendszerrel is baj van, elavult a gépparkom, lassan kutyát se érdeklik a legacy-ban végzett telepítések, egyéb okosságok.
Ha már szóba kerülnek a hardverek, azt a fólia vackot remélem kidobtad a fenébe, nem abba csomagolva tetted gépre az SSD-t! SSD topikban nem akartam már vitába szállni szakikkal, de én még ekkora baromságot nem láttam, hogy egy beszerelő kerethez ilyen fémfólia bugyit adnak! Sata SSD imád szabadon lenni, nem melegszik, nekem a desktopban konkrátan félig fityeg a kábelen vagy be szoktam gyömöszölni a HDD-k közé, ha van egy ujjnyi hely még így is.
Jó SSD az a Sandisk Plus, nyúzzad csak rendesen, amíg bírja. Gondolom home user célokra vetted, 240GB-os kb arra való max, de arra tökéletes. DRAM cache nélküli lehet mérete alapján, emiatt mondom ezt csak. -
válasz
#63718632 #37305 üzenetére
Jól éreztem tegnap, hogy ez visszatér!
hisz Te sem változtál.
Hát ugye ez zseniális, mivel jelenthet ez bármit is!
Viszont igaz lehet, épp tegnap harcoltam ki megint egy hónap bant, bár szinte könyörögnöm kellett érte, nem vicc.
Kifejezettem rühellem, amikor csak fenyegetnek kizárással, ha ígymegúgy, még ha PH tulajdonosáról is van szó, a korrektség nem fáj! 2x kértem tegnap, hogy zárjanak abból a parázós vírustopikból, azért sem tették, no ma reggel már igen, mert most már hozzá lehetett tenni az ejnyebejnyét is.
De legalább nyertem a covid topikban egy sárga csillagot.
Idióták ellen tökéletes.
-
válasz
cappa72 #37296 üzenetére
Benéztem az új választható arcképek közé, ha már a covidos rettegőtopik spórolt nekem a hajzselén, ennek árát beváltottam Premiumra, de túl sok jó arckép így sincs. Ez a kövér pingvines sem jön be, megy vissza az előző arckép, azt már sikeresen megutálták.
Lehet igénylek egyéni arcképet, bár amennyire imádnak a nagybetűsök, tuti hamar fogok kapni.
(#37295) tomtyi
Eddig csak LXDE alapú volt, most meg LXQT alapú, de megmaradtak gondolom az LXDE-s programok. Nem ugyanaz.
-
válasz
Graphics #37293 üzenetére
Engem érdekelnek
Te max második lehetsz
Én dzsunkázok, nem Te
Hát ilyen alapon még második se nagyon, 860 EVO-val meg Intel 520-szal és most a WD Blue 3D-vel igen messze állok a kockázatos kísérletektől.
Egyelőre amúgy tesztelem, később lehet Lubuntu-ra váltok( aztán tán lightos)
A Gnome-os Ubuntuhoz képest nagyon az, amúgy már nem, maga a Lubuntu weboldala is írta ezt már, nem LXDE a felülete ugyanis. Vannak szimpi disztrók, például az LXLE vagy a PepperMint, amik jól kezelhetők és ligthosak vagy ott a Puppy, ami aztán nagyon kis helyen elfér.
a Linux kézenfekvőbb megoldás, plusz tetszik is, de sose ástam mélyre magam benne
Lassan ennek is eljött az ideje, de valami Debian alapút használsz már ha jól rémlik a topikjából, OMV-t talán? Max a DE-kkel kell kicsit ismerkedned, így azért nem olyan vészes a dolog.
-
válasz
Graphics #37291 üzenetére
Észrevettem, 9GB szabad, szóval a mérettel nincs gond
Most telepítetted, a Gnome is egyre hízékonyabb, érdemes figyelni rá, nekem sda1-en azóta van a rendszer, mióta a WD Blue 3D-t beraktam, féléve kb, szóval be lehet lakni hamar.
Sűrűbben kell pucoválnod.
Miert lényeges az SSD kora?
Egyszerű kíváncsiság. Érdekelnek az SSD-k, nincs más ok.
-
válasz
Graphics #37287 üzenetére
Jaj, nem értem miért kell ennyire felháborodnod? Sajnos így észre sem vetted, hogy az előbbi hsz utolsó mondatában szerintem volt lényegi rész is, de én kérek elnézést, hogy hozzád szóltam.
Amúgy az SSD topikban szoktad írogatni, mikor milyen SSD-t vettél/rendeltél, ebben mi olyan sértő?
Nem zavarkodom többet ebben a thread-ben.
-
válasz
Graphics #37285 üzenetére
Nincs semmiféle dzsunka SSD, mit kéne leltároznom?
Hetente veszel ilyen egzotikus SSD-ket! Azt meg nézd el nekem, hogy nem találtam ki, milyen gépen manőverezel éppen. (nem véletlenül írtuk már le 6 milliószor, hogy a hw-ekről is essék azért szó)
Ezek szerint a multiboot eszközön lévő Win megtréfálta a GRUB-ot, de látom már rendbejött és gondolom nem is jelenik meg.
16GB-os SanDisk U110
Ez milyen régi SSD? Nem tudom mekkora a hasznos mérete, de Gnome-os Ubuntunál is lassan vigyáznod kell 20 GB alatt!
-
válasz
Graphics #37282 üzenetére
Szia!
Amit growler szaki ír, az jó lesz....kivéve ha nincs valamilyen SSD még a gépben, amin pihen egy Winx.
GRUB mindenképpen települ, ha csak egyetlen oprendszer van, akkor is, legfeljebb ilyenkor nem jelenik meg bootkor.
Szerintem leltározd le azt a rengeteg dzsunka SSD-t, hátha ott lesz a gépben a bűnös. Olyat még tényleg nem hallottam, hogy nem létező OS-t is betallózna a GRUB.
-
Igazad lehet, Ha viszont valaki nem hajlandó tudomásul venni, hogy a Linux az nem Windows, az botladozzon csak a hülyeségei miatt. Ha arra lusta valaki, hogy pár órát annak szentel, hogy utána olvasgasson, mi is ez a nemwin oprendszer, azt nem tudom sajnálni. Sőt! Lóf*sz a s*-be.
(#37250) tomtyi
Tényleg ilyen ez, mehet nyugodtan vissza, ha ennyire leszarja a számára ismeretlen rendszert. Aki hülye, az is marad, szokták volt mondani.....
-
No, ezek szerint csak megvan a snap célközönsége.
Az is milyen már, hogy ha letölt az ember egy deb telepítő file-t
vs
A kezdő megint meg van lőve, és kulloghat vissza a snapstore-ba...
Első és utolsó mondatrész nekem nem áll össze, mert az a kezdő, aki tudja, hogy egy .deb fájlt is letölthet és telepíthet, ehhez megszerzi a Gdebi csomagot is.....érted mire gondolok? Szóval előbbi emberünk már csak nem olyan béna, hogy jobbgomb/társítás művelettel ne tudná telepíteni mégis, amit akar. Ha mégsem és valahogy odakeveredett csak a .deb kiterjesztésű csomag, akkor lásd az első mondatomat.
-
válasz
Frawly #37240 üzenetére
2,4-re nem vált át, ha kézzel állítod be 5 GHz only-ra.
Ezt a távoli rácuppanást a telóra írtam, bocsi, nem írtam külön. Notit mikor elviszem itthonról, akkor messzire viszem, még a 2,4-hez képest is.
Egyébként irigylem a luxus helyzeted, gigabites dual band Asus router, meg mikor olvasok itt a fórumon, hogy valakinek a Digi netjével nem megy a 100 meg az 1000
Xiaomi 3G, az Asus az csak simple meg régi már. Abszolút együttérzek veled, kicsit fura is, hogy tőlünk nyugatra mennyivel szarabb a netes helyzet, ilyen szempontból tényleg ki van nyalva a magyarok s*gge, nekem nem is hiányzik a gigabit, el is tudok képedni, mikor a Digis topikban vinnyognak, hogy nincs meg a giga és nem tud egész nap maxon torrentezni a nyomoroncbaromja. Mi a qrvannyát torrentel 24h-nban valaki giganeten? De már mobilnetnél is olvastam hasonló vinnyogást! Na az ilyeneket raknám be egy évre olyan albérletbe, ahol Te copsz!
Idióta lakástulajokat mindenütt megveszik a szolgáltatók a szar beetetős ajánlataikkal.
Amúgy remélem szerencséd lesz és a mostani hülye ottani helyzetek miatt olcsóbban is szerzel jobb albit, mert szar net mellett tényleg kényelmetlen. Ennyire hozzászokunk a jó dolgokhoz! Ezért is lesz kegyetlen, ha kilövik alólunk a netet egy konfliktus során, a tinik fele egy hónapon belül öngyilkos lesz!
-
válasz
Frawly #37238 üzenetére
Nyilvánvaló, hogy egy ilyen tömbházban az 5GHz-t használom minden eszközön, mivel itt ugye nem játszik be a távolság, nem is ezzel szembehelyezkedve írtam, csak jeleztem, hogy a távolság fogja megmondani, meddig tudom használni ezt és mikor vált át 2,4-re. Azt hittem a lakótelepi penetráció miatt ez a dolog köztudott. Bár amíg nem volt dualos routerem, simán elvoltam az egysávos Asus routerrel is. Itt szerencsére nem olyan galád a wifi, amúgy ez a gigabites router jóval nagyobb távolságból is rácuppan a telómra, mint az előző.
-
-
válasz
Krystal_s #37231 üzenetére
Úgy gondoltam már előtte 2-szer is teljesen érthető módon leírtam mi a gondom.
A valóság azért nem teljesen ez, a kollégák reagálásából legalábbis nem úgy tűnik:
"Egyrészt az nem derül ki", "ő valószínűleg a csatornaszélességre gondolt"
No de én tényleg nem értettem, mi a probléma, leírásodtól függetlenül sem, viszont ugyanazon hw/sw környezet miatt akár tudtam volna plusz információkat hozzáadni a thread-hez.
Egyébként nem volt helyes a szőkenős utalás, mert egyszerűen csak hisztis volt a reakciód nem buta. Ez gyakorta előfordul, ha valaki pongyolán fogalmazza meg a kérdését első nekifutásra. Mindegy, ha később úgy látod, ki lehet aknázni az azonos hw/sw környezet előnyeit, bármikor kész vagyok segíteni.
Max ezt a szemforgatós smilét ne alkalmazd túl sűrűn, mikor van másik is. (avatarod meg naon cukkancs amúgy)
-
válasz
Krystal_s #37227 üzenetére
Mit nem lehet érteni?
Egyszerűen nem értettem, mert nem találkoztam még ezzel a kérdéskörrel, csak mivel ugyanaz a wifi adapterem, gondoltam megpróbálok segíteni, gondoltam tovább is mehetünk, ha a berakott kép nem segít. Látom felháborodtál a kísérleten, ennyire azért nem kell lekövetni az avatarod.
Sok sikert! -
válasz
Krystal_s #37225 üzenetére
Én egy betűt sem értek abból, pontosan mit akarsz állítgatni, de ugyanez a wifi adapter van a notebookomban és automatikusan hozza a 100/100-as sebességet, közel annyit legalábbis. Normál és dual routerrel is ugyanat, de megnéztem a Hálózati kapcsolatok beállításánál és
Ha a Sáv opciót kivettem automata-ból, akkor az alatta lévő Csatorna opciót lehet állítani. Ez ugyan Mint Cinnamon, de szerintem Ubuntunak is hasonló opciói vannak a Hálózatkezelő kisalkalmazásban.
Network:
Device-1: Intel 82579LM Gigabit Network vendor: Hewlett-Packard
driver: e1000e v: 3.2.6-k port: 4060 bus ID: 00:19.0 chip ID: 8086:1502
IF: enp0s25 state: down mac: 88:51:fb:c6:eb:de
Device-2: Intel Centrino Ultimate-N 6300 driver: iwlwifi v: kernel
port: 4040 bus ID: 24:00.0 chip ID: 8086:422b
IF: wlo1 state: up mac: 24:77:03:ec:d6:00 -
válasz
lev258 #37162 üzenetére
Képzelj el egy DC400 1600GB SSD-t, amin 1580GB particionálva van és totál tele van írva. Csinálsz egy 20GB-os particiót, ez a max számodra legalábbis és ha fix határok lennének, akkor a vezérlő számára is ennyi lenne, így viszont pontosan 500GB-ot tud használni az adatok optimális pakolgatására. Szóval a vezérlő csak szabad helyet lát és szerencsére azt is látja, amit a felhasználó nem. (gyakorlatilag 480GB-tal lát többet nálad)
-
válasz
Frawly #37143 üzenetére
Hard Disk Sentinel 5.00 (8/3/2017)
Újdonságok, újabb funkciók:"új lemez-tesztelési és javítási funkció: Lemez menü -> Felület teszt -> Lemez javítás
mely a gyenge/függőben lévő szektorokat javítja: rákényszeríti a merevlemezt az állapot javítására és a hibás szektorok kizárására (reallokáció) ha szükséges. Használható nem csak másodlagos, de rendszer-meghajtókon is" (regisztrált Pro változatban) forrásNekem ebből az jön le, amit ír. De anno ezt gyakorlatban is tapasztaltam. Viszont igazad van, a badblock jóval egyszerűbb, ha azt a pár parancs kapcsolót ismered. Nem ugrott be, de azt is használtam egyszer. Ha az a cél, hogy az ember gyakorolja a weak vagy bad sectorok detektálását ill kizárását, javítását, akkor jók ezek. Használni rendszer alá ilyen HDD-t nem jó ötlet.
-
válasz
Gyurka6 #37133 üzenetére
A helyedben azt csinálnám, hogy a szektorhibás meghajtókon futtatnék egy teljes destruktív felülettesztet mondjuk HD Sentinellel, lehet sokáig tart, de az kizárja az összes fellelhető bad sectort. Így esélyesebb a rátelepítés/klónozás és majd a már működő rendszer tudja kezelni a később keletkező bad sectorokat. Nem csak a HDS, hanem sok Linuxos CLI-s program is tudja ezt szerintem, de ezeket nem használtam még ilyesmire. Anno DOS-os HDD regenerator-t használtam, egy apró orosz program, sokáig fut, de hatékony, a HDS-t is használtam már ilyenre később, az is jó volt.
-
válasz
Gyurka6 #37131 üzenetére
Az eszközök szektorhibásak többnyire, úgy olvasom, hogy a cp nem igazán jó ilyenkor.
Az fasza, de ha klónozod és nem másolod, szerinted a HDD-n nem ugyanazon fizikai terhelés/művelet megy végbe? A Clonezilla-val meg tudod csinálni, ahogy olvasgattam itt párszor a hozzászólásokban.
A rendszer nagyon nem fog szeretni szektorhibás meghajtókról működni, gyakorlatilag olyan is lehet, hogy már bootkor javítani akarja a fs-t. Szóval igazából nem fog rendeltetésszerűen működni, de minimum megbízhatatlan lesz a futása.
Ha mégis akarod ezt, akkor ugorj neki a Clonezillának!
-
válasz
ROBOTER #37120 üzenetére
Ha ez most ennyi, akkor minden szempontból jobban jársz egy fémházas M.2-es külső SSD-vel. A perzisztens mód hosszú távon használva kinyírja a pendrive-ot. Nem folyamatos írásra van tervezve, ráadásul a hozzáférési idő, ami a legfontosabb, hogy gyors legyen egy oprendszer és a programok, szóval az access time is 10-100x kisebb egy SSD-nél.
VERBATIM Vx500 External SSD 240G
Az is tökéletes, amit cigam kolléga linkelt, de ha itt ez elhozható még akciósan, akkor ez se rossz.
Ez Type-C csatlakozós. -
4X-en én is akartam bl-t nyitni, egy éve aleod ft még linkelte is az Ubuntu módszert, de valahogy elmaradt nálam, de szerintem ebben a PPA-ban is voltak flash tools-ok. Windows nem akartam felrakni, amikor még érdekeltek a custom ROM-ok.
A mostani Mi 9SE kérdés csak példa lett volna, mennyire nem idevaló egy kérdés attól még, hogy mondjuk Ubuntu/Mint-et használok. Amúgy nekem nincs semmi gondom a telóval, egyszerűen super ás nem egy ólajtó méret.
-
válasz
leviske #37111 üzenetére
Eddigi tapasztalatokat igazolta a kérdező és emiatt jobb már az elején tisztázni, melyik topikba kezdje el a thread-et. Ugyanis ha valaki ilyen szintű kérdéssel indít, annál nem lesz elég egyetlen beindító válasz, hanem jönnek még a további kérdések is. Ezt nem bántásból írom, nem kell senkinek profin vágni sem a Linux sem a Windows telepítését, de csak ne Linuxos topikban legyen már levezényelve egy Windows 10 telepítése. Szerintem egyszerű praktikum már kezdetben a megfelelő topikot ajánlani.
-
válasz
leviske #37107 üzenetére
Sok értelme annak sincs, hogy 10 hsz-t elpazarlunk az elzavarására.
Szó sincs elzavarásról, de gyakorlatilag semmi köze a thread-nek az Ubuntu topikhoz. A kérdező Windows 10-et szeretne telepíteni. Kell ehhez érteni annak, aki Ubuntut használ? Ha ért mégis, az azért van, mert használ Winx-et is, tehát ismeri a Windows 10-et.
ilyen jellegű problémákkal a Windows-os topikban is ritkán találkoznak.
Értem. Ez lenne az indoka annak, hogy inkább az Ubuntu topikba foglalkozzunk a kérdéssel? Jól van.
Ha már itt vagyok és nem nagyon olvastam a topikjában, Xiaomi Mi 9SE MIUI 11 global rendszer, szeretnék bl-t nyitni rajta, ezt hogyan tehetem meg és honnan tölthetem le a legújabb LOS-t hozzá? Jelenleg Linux Mint-et használok. Köszi előre is.
-
válasz
Frawly #37038 üzenetére
Ezzel nem nagyon értek egyet, hogy az LMDE azért van, amit írsz, de ha más nincs, marad az. Mostanában Debiannak is sok fura dolgáról olvasok, Archklónok nálam használhatatlanok, Chakra kampeca....
Kis méretű SSD meg egyre inkább nem kelendő, azért nem emelkedik annyira az ára szerintem. Tiszta szerencse, hogy pár hónapja nem bírtam megállni, hogy ne vegyek már egy WD Blue 3D 500GB-ot.
Ezt a snap dolgot tényleg nem értem, ugyanúgy fenn vannak tárolóban a csomagok, de azt főleg nem értem, miért terjedtek el ezek a konténeres megoldások. Ennyi előnye tényleg nincs.
No mindegy, a Mint az örök, én nem aggódom.Ja és a Solus, jó is látni itt a kollégát, már hónapok óta ki akarom próbálni ezt a spéci disztrót.
-
válasz
Frawly #37034 üzenetére
a Mint az Ubuntu-alapúsága miatt az elsők között lesz, aki ezt az újítást adoptálja.
Nagy marhaság, mivel Ubuntu régóta használ snap-ot, a Mint mégsem vette át, hanem a Szoftvercenterben külön Flatpak részleg van, ha valakinek arra szottyan kedve. Speciel én 6 éve nem használom az ilyen szoftverbolt-szerű cukiságokat, így aztán ezt ugyanígy mindenki megteheti. Nem is értem, mitől okoz ez ekkora nyekergést, ez kb olyan, mint amikor valaki felrak egy disztrót és nyekereg, hogy leszedte, mert nem tetszik neki. Mert nehogy már pár kattintással más témát rakjon fel.
Szóval no para, de ha emiatt valaki más disztrókhoz menekül, ő baja. Mármint természetesen nem baj, csak érthetetlen.
Az SSD árak meg erősen emelkedőben vannak, szóval......
-
válasz
#40553216 #36961 üzenetére
Nem lepett meg az eredmény.
De legalább a kimenetben lévő parancs helyrehozza a dolgot és normál méretet fog jelezni ezután.
f3fix --last-sec=61612575 /dev/sdb
Itt is ezt írják:
How to recover a corrupted flash memory using F3 tools under Linux
Ha viszont a zasszonykád nem vesz ilyen nagyszerű pendrive-ot, talán sose tudjuk meg, hogy már nem csak Windowson lehet fake-teleníteni a hamis pendrive.ot!
Azért említsd meg neki, hogy minél kevesebb számítástechnikai eszközt vegyen a jövőben, különben itt a topikban nagyon kiokosodunk!
-
válasz
#40553216 #36950 üzenetére
Eddig én is azt ismertem régről, amit sonar kolléga blogolt, de megpróbálhatod a Linuxos f3-et is,
How to Check Real USB Capacity in Linux Terminal
Itt is leírják a használatát.
Tárolóból is fel tudod telepíteni.
Majd írd le, mit sikerült kiderítened!
# fake pendrive linux
-
válasz
#40553216 #36948 üzenetére
Húúú anyám, fémházas 2TB pendrive 5,43 euroért. Naív vételezésnek mondanám ezt.
USB 3.0, de ennyi a sebessége:
Az adatolvasási sebesség 5-15 MB / s, az adatírási sebesség 3-10 MB / s
Ez 2 terás eszköznél maga a halál, nem sebesség.
Ez egy 32GB-os pendrive, 5 éves 8eft volt PH-s eladótól, nézd a sebességet:
Már csak egy ilyen kell és megoldódik a gond:
(ja és nem a zasszonyhoz)
-
válasz
#40553216 #36945 üzenetére
A zasszony vette neten.
Értem. Mivel kizárt, hogy vett volna ilyen méretben használható 2 terás pent a zasszony, mert az iszonyúan sokba kerül, így egyetlen program van, amit lefuttathatsz, az meg a
sudo apt samukalapacs && sudo apt üss
Amúgy a zemberek 99%-ának fogalma sincs, milyen pendrive-ot szabad megvenni, ha sokat is akar rá másolni és nem egy hétig akarja ezt csinálni. Viszont a gyors pendrive-ok nagyon drágák, nem éri meg ilyeneket venni! Venni kell egy olcsóbb SSD-t meg külső 2,5" házat és kész.
Azt a félmilás pendrivet találtam példaként, biztosan van olcsóbb is, de 10 eft alatt nem nagyon.
Ha nem ilyet vett a zasszony, akkor hiába kinlódsz napokig, egy hét múlva vagy már másolás után újra bedugva majd azt látod, hogy adat nuku. Persze ez nem biztos, csak olyan 97%.
-
Ubuntu 18.04 LTS (Bionic Beaver) szerver telepítése
Elég jó leírásnak tűnik, képekkel, próbálj végigmenni ez alapján.
Ha ezzel megvagy:
-
Akkor már az nmon se maradjon ki!
Összehasonlító kép ja és linkekben még sok
rendszermonitorozó
! -
-
válasz
Dhampir #36774 üzenetére
Első kettő link különösen hasznos a kollégának, jó emlékei vannak a linuxmint.hu barátságos segítőiről.
Főleg a kimarite nevű emberre igaz ez, aki ott vigyorog az első linket megnyitva. No de ilyen az, mikor hasonlóan barátságos emberek összeakadnak.
Utolsó linked inkább csak egy YT promó oldal.
-
Mint 19.3-ra tegnap jött sudo csomag frissítés, de a 1.8.21p2-3ubuntu1.1 frissült 1.8.21p2-3ubuntu1.2-re. Nincs 1.8.31.
Egyébként a linkelt oldalról letöltött forrás changelogja írja, milyen fix-ek történtek. Az én konyhaangol szövegértésemnek magas.
-
-
válasz
I02S3F #36698 üzenetére
Verziótáblázat:
5:19.03.3~3-0~ubuntu-disco 500
500 https://download.docker.com/linux/ubuntu disco/stable amd64 Packages
5:19.03.2~3-0~ubuntu-disco 500
5:19.03.1~3-0~ubuntu-disco 500
5:19.03.0~3-0~ubuntu-disco 500
500 https://download.docker.com/linux/ubuntu disco/stable amd64 PackagesEbből most már tiszta, hogy a kollégánál fenn lévő repo nem jó, mivel csak a fentiben vannak nem cli-s verziók.
A második a jó repo
https://download.docker.com/linux/ubuntu disco InRelease
https://download.docker.com/linux/ubuntu disco/stable amd64 PackagesA leírás alapján is annak kéne felmennie:
sudo bash -c 'echo "deb [arch=amd64] https://download.docker.com/linux/ubuntu disco stable" > /etc/apt/sources.list.d/docker-ce.list'
-
válasz
RexpecT #36694 üzenetére
Igazán nincs mit, sajnálom, hogy nem sikerült. Az is lehet, hogy nálam null perces install volt fenn és gondoltam, gyorsan megpróbálom, hátha.....volt már, hogy bejött.
Nem teljesen ugyanaz a tied:
2 https://download.docker.com/linux/ubuntu disco InRelease
6 https://download.docker.com/linux/ubuntu disco/stable amd64 Packages [3.563 B] -
válasz
RexpecT #36691 üzenetére
InRelease
Az összes reponál ezt írja ki nálad, naná hogy van jelentősége, abból nem fog neked települni semmi.Vagyis nem tudom, nálam is ez van, nem használok Ubuntu-t, hirtelen nem ugrik be, mi van, ha InRelease van a tárolók sora mögött, mert elméletileg még érvényben van a 19.10Nálad ez a sor nincs, szóval akkor a repo nincs fenn mégsem! Így soha nem fog felmenni a csomag belóle!
Letöltés:6 https://download.docker.com/linux/ubuntu disco/stable amd64 Packages [3.563 B]
Próbál meg még egyszer ezt a parancsot....
sudo bash -c 'echo "deb [arch=amd64] https://download.docker.com/linux/ubuntu disco stable" > /etc/apt/sources.list.d/docker-ce.list'
A frissítést meg ne a sudo apt-get update, hanem a
sudo apt update
-tel hajtsd végre. Tudom, furán hangzik, de nálam volt már olyan is, amit egyik se oldott meg, csak a sudo aptitude
(mondjuk az valami összetett dependency gond volt Debianon)A docker.io nem lenne jó amúgy? Annak van szerintem működő verziója 19.10.re, sőt talán már 20.04-re is!
-
válasz
RexpecT #36688 üzenetére
ubyegon@disco-HP-EliteBook-8570p:~$ curl -fsSL https://download.docker.com/linux/ubuntu/gpg | sudo apt-key add -
OK
ubyegon@disco-HP-EliteBook-8570p:~$ sudo bash -c 'echo "deb [arch=amd64] https://download.docker.com/linux/ubuntu disco stable" > /etc/apt/sources.list.d/docker-ce.list'
ubyegon@disco-HP-EliteBook-8570p:~$ sudo apt update
Találat:1 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu eoan InRelease
Letöltés:2 http://security.ubuntu.com/ubuntu eoan-security InRelease [97,5 kB]
Letöltés:3 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu eoan-updates InRelease [97,5 kB]
Letöltés:4 https://download.docker.com/linux/ubuntu disco InRelease [44,4 kB]
Letöltés:5 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu eoan-backports InRelease [88,8 kB]
Letöltés:6 https://download.docker.com/linux/ubuntu disco/stable amd64 Packages [3.563 B]
Letöltve 332 kB 1mp alatt (435 kB/s)
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Minden csomag naprakész.
ubyegon@disco-HP-EliteBook-8570p:~$ apt-cache policy docker-ce
docker-ce:
Telepítve: (nincs)
Jelölt: 5:19.03.3~3-0~ubuntu-disco
Verziótáblázat:
5:19.03.3~3-0~ubuntu-disco 500
5:19.03.2~3-0~ubuntu-disco 500
5:19.03.1~3-0~ubuntu-disco 500
5:19.03.0~3-0~ubuntu-disco 500
500 https://download.docker.com/linux/ubuntu disco/stable amd64 PackagesA linkelt leírás első 3 parancsa alapján simán települne. Az első parancs normálisan lefutott nálad, felraktad előtte a
curl
-t?apt search docker-ce
kimenete is arra utal nálad, hogy agpg
nem OK.De ne hagyjuk félbe, a szimuláció alapján simán települne a csomag:
ubyegon@disco-HP-EliteBook-8570p:~$ sudo apt-get install docker-ce -s
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
A következő további csomagok lesznek telepítve:
aufs-tools cgroupfs-mount containerd.io docker-ce-cli git git-man
liberror-perl pigz
Javasolt csomagok:
git-daemon-run | git-daemon-sysvinit git-doc git-el git-email git-gui gitk
gitweb git-cvs git-mediawiki git-svn
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
aufs-tools cgroupfs-mount containerd.io docker-ce docker-ce-cli git git-man
liberror-perl pigz
0 frissített, 9 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Inst pigz (2.4-1 Ubuntu:19.10/eoan [amd64])
Inst aufs-tools (1:4.9+20170918-2 Ubuntu:19.10/eoan [amd64])
Inst cgroupfs-mount (1.4 Ubuntu:19.10/eoan [all])
Inst containerd.io (1.2.10-3 Docker CE:disco [amd64])
Inst docker-ce-cli (5:19.03.3~3-0~ubuntu-disco Docker CE:disco [amd64])
Inst docker-ce (5:19.03.3~3-0~ubuntu-disco Docker CE:disco [amd64])
Inst liberror-perl (0.17028-1 Ubuntu:19.10/eoan [all])
Inst git-man (1:2.20.1-2ubuntu1.19.10.1 Ubuntu:19.10/eoan-updates, Ubuntu:19.10/eoan-security [all])
Inst git (1:2.20.1-2ubuntu1.19.10.1 Ubuntu:19.10/eoan-updates, Ubuntu:19.10/eoan-security [amd64])
Conf pigz (2.4-1 Ubuntu:19.10/eoan [amd64])
Conf aufs-tools (1:4.9+20170918-2 Ubuntu:19.10/eoan [amd64])
Conf cgroupfs-mount (1.4 Ubuntu:19.10/eoan [all])
Conf containerd.io (1.2.10-3 Docker CE:disco [amd64])
Conf docker-ce-cli (5:19.03.3~3-0~ubuntu-disco Docker CE:disco [amd64])
Conf docker-ce (5:19.03.3~3-0~ubuntu-disco Docker CE:disco [amd64])
Conf liberror-perl (0.17028-1 Ubuntu:19.10/eoan [all])
Conf git-man (1:2.20.1-2ubuntu1.19.10.1 Ubuntu:19.10/eoan-updates, Ubuntu:19.10/eoan-security [all])
Conf git (1:2.20.1-2ubuntu1.19.10.1 Ubuntu:19.10/eoan-updates, Ubuntu:19.10/eoan-security [amd64])
ubyegon@disco-HP-EliteBook-8570p:~$Szóval az első parancsot nézd meg újra és ellenőrizd, hogy a curl telepítve van-e!
Ubuntu 19.10 Mate verzió van fenn, ne tévesszen meg a terminalban szereplő megnevezés!
-
-
válasz
Azharel #36672 üzenetére
A Mint-nél valóban úgy van, ahogy a kolléga említi, de hiába rakod fel, mert a nyílt driver van alapból használatban, viszont fenn van tárolóban az nvidia 390, és 435-ös driver, azt viszont telepíteni kell. Ha nem jó, akkor le kell szedned a 440-est és külön felrakni.
Rakj fel egy Mint Cinnamon 19.3-at és a Rendszerbeállításokban az Illesztőprogram-kezelőből rakd fel, amit ott a rendszer felajánl.
-
Épp minap a Linux Mint topikba került szóba a téma, nézd meg ezeket is a kolléga előbbi javaslata mellett, a Teamviewert egyszer használtam, totál egyszerű, a felülete tök ugyanaz mindkét rendszeren, így az Ubuntu alatti beállítással sem lesz gondod!
Innen szedd le, de lehet ugyanez a verzió benne van a tárolóban is. (Mint alatt benne volt és teljesen ugyanazokat a tárolókat is használja az is)
-
válasz
szucstom #36654 üzenetére
a winfos mellé most is fel van telepítve a zubuntu, de mire összeszenvedtem, hogy működjön a kettő egymás mellett megőszültem.
Ha tanulni akarsz, akkor pont fentiek miatt muszáj lesz ezzel a dual boot helyzettel is tisztába kerülnöd! Gyerekjáték egyébként egy Ubuntut telepíteni bármely más rendszer mellé, de az is igaz, hogy UEFI esetén ez nem minden esetben van így, legacy/MBR módban vannak nekem is inkább tapasztalataim.
Maga a Cinnamon kezelőfelület a KDE mellett (mindkét DE van hivatalos ill közösségi támogatással Ubuntuhoz is!) a legfullosabb felület, a két leginkább konfigurálható, így ha régen nem tetszett, talán megnézhetnéd, mert amúgy olyan kinézetet adsz neki, amilyet szeretnél. Használhatóság szempontjából mindkettő kb 5* annyira konfigolható, mint a Gnome, bár a jelenlegi Ubuntus Gnome-ot is sokkal használhatóbbra lehet hozni, most nagyon le van butítva.
m.2-es alaplapi, gép alaptartozéka, a másik pedig az előző vasból kiszedett samsung evo 860-as.
Alaplapi.....ez jó! Az is ugyanolyan SSD, csak nincs házba rakva és más a csatolófelülete!
Akár lehet tök ugyanolyan, mint a 860 EVO a NAND és vezérlője alapján, de a 860 EVO az tutira a legjobb.(egyik kedvenc modera kollégánkat nem akarom kellemetlen helyzetbe hozni, emiatt kiemelem, hogy Ubuntu témában írok, szerintem ti is figyeljetek erre, majd csak lecseng ez a mostani vadászidény is)
(#36653) májkimiki
Ez egy nagyon pontos és helytálló megállapítás.
Köszi, hogy megerősítettél ebben!
Nem akartam, hogy MX-es kollégák támadásnak vegyék a hsz-emet, de pont a systemd hiánya miatt nem célszerű ezzel kezdeni, ha valaki tanulni akar, ahogy mondod, a rengeteg plusz beépített kernelszintű opció is akkor használható ki, ha már tudja a user, mit csinál, ahogy említed is.
-
válasz
philoxenia #36657 üzenetére
A maiban nincs igazad, de tegnap tényleg offoltunk párat samujózsi kollégával! Egyébként az Ubuntut használó kérdező kollégának lett javasolva a Debian topik, hogy majd ha azt felrakja, az azzal felmerülő kérdéseket már oda tegye fel. Mi itt a Linuxos topikban azért elég fegyelmezetten használjuk a topikokat, ha megnézed én is írtam ide is oda is rendesen, de ha nem rugdaltátok volna ki a Tg-t, még nagyobb rend lenne, nem is értem ezt a hirtelen figyelmet!
Ha csak nem a BB topikos bejegyzésem miatt vonzottam magamra a figyelmet. Sorry, de meg kellett kérdeznem minek oda 3 moderátor és így összesen 8 Topikgazda, ha napok óta többszáz oda nem illő off íródik a topikba.
Szóval Te lettél a kiküldött likvidátor! Ennek amúgy örülök, mert veled mindig jól elbeszélgettem.
Amúgy elég sok moderátor használ aktívan Linuxot, megkérheted, hogy pillantson rá, szét lehet-e választani a mai Ubuntus thread-et. De mindegy, a Debian/Ubuntura épülő disztrókkal kapcsolatos kérdés mind egyetlen topikba tartozna szakmailag. Ez a napnál is világosabb.
-
válasz
philoxenia #36655 üzenetére
Az egész thread az Ubunturól szól és a testvér disztrókkal való összehasonlításról. Mivel a Debian az Ubuntu alapja és az összes szóba kerülő disztró teljesen ugyanazon csomagkezelésen és alaprendszeren működik, így értelmezhetetlen az, hogy egyes részeit a threadnek vigyük máshová. Legalábbis szakmai szemmel ez így látszik. Gyakorlatilag az általános tárgyalása a témának, ha apt csomagkezelő rendszerről van szó, teljesen ugyanaz, a Windows10 1025 és 1149 verziója tárgyalása is csak egy topikban értelemszerű, ezért is javasoltuk a kezdő topikok összevonását Tg-ként néhányan pár éve.
-
válasz
growler #36650 üzenetére
"Lányegesen kezdő-barátabb - később, ha már rájössz a Linux logikájára, bármikor
válthatsz Debianra."No ez a lényeg, ami ki van emelve, a később!
Persze kinek mi jön be, én totál laikusként éppen jó választásnak éreztem anno a Mint mellé bepróbálni a Debiant, ami tanultam, abból tanultam. Igaz akkoriban sokkal inkább rákényszerített a Wheezy a tanulásra, a mostani Buster kb annyira tanít, mint anno a Mint Maya. Másrészt az MX-et inkább érdekesség képpen linkeltem a kollégának, mivel az inkább bekavar, ha tiszta vonalon akar tanulni, szerintem MX akkor jó, amikor a Debian/Ubuntu vonalon eligazodik valaki és úgy felismeri az MX különlegességét. De ez a jó ebben, hogy rengeteg disztró és rengeteg user látásmód van, így is úgy is jól jár szucstom koma!
(#36649) szucstom
2 SSD meg Win-ed is van......annyira nem lenne nagy kár azért a Winx-ért.
Ha most még nem is, később hasznosabb lenne ugyanarra a meghajtóra telepíteni, mondjuk nekem ez kínai, mivel UEFI-mentesek a meghajtóim.
Cinnamont régebben próbáltam, de nem jött be.
Ó, ezt nem kellett volna látnom.
No de mindegy, fura ízlésű user is használhat Linuxot végülis.
Remélem az SSD-k legalább valami jófélék.
-
válasz
szucstom #36647 üzenetére
Igazán nincs mit, épp azért is raktam be a linkeket, hogy lásd, mikből választhatsz még. Manjaro másik vonalat képvisel, mint a Debian/Ubuntu, Arch alapú és rolling, de nagyon jó, számomra néhány qrva bosszantó hibával persze, ami miatt mindig le is szedem a gépről, de ez tégen nem fog most még érinteni.
Az MX Linux viszont Debian alapú, ez ritka kezdő disztróknál. Ami a lényeg, hogy a totál tuti Linux Mint Cinnamonról egyetlen szót nem ejtettem, sajna a bemutató cikk sem fog már soha elkészülni. (legalábbis részemről)
-
válasz
szucstom #36645 üzenetére
Rengeteg időd lesz még akár az összeset kipróbálni, de azzal való ismerkedéshez, ami a motorház alatt van, tök mindegy, melyik DE-vel rakod fel. Amit jó tudni még, hogy minden DE alapállapotban megy fel Debianra, semmi külön csicsázás nincs, például az XFCE felület halál fapadosnak tűnik egy Manjaro XFCE vagy akár az MX 19 után és maguk a DE verziók is régebbiek, főleg amíg stable vonalon maradsz.
Az első linken KDE verzió van, arra is ugyanígy érvényes a dolog, talán még inkább.
-
válasz
szucstom #36643 üzenetére
Igazán nincs mit, lehet, hogy a forrás verzióval elbíbelődtél volna egy darabig.
Mondjuk én még nem próbáltam soha, de gondolom mindent fordít forrásból. Tudod már, melyik asztali felülettel fogod felrakni? Mert ez a 3 dvd-s verzió mindet tartalmazza. Vannak külön DE-s verziók is, ha már.....de nem tudtam, mi kell majd. Azt jól látod, hogy a 2-3. dvd-re nincs szükség.
-
válasz
szucstom #36640 üzenetére
Az amd64 verziók lennének jók inkább, nem a sources verziók. De megpróbálhatod a kolléga által javasolt netinstall verziót is, bár szerintem az akkor jó már, mikor......végül is ugyanazokat kell választani, csak karakteres felületen, nem GUI-ban, de lassabb így a telepítés szerintem. Ha már azzal kapcsolatos kérdéseid vannak, tényleg a saját topikjába érdemes átballagni vagy a Kezdő Linuxosba is akár. Ott is ugyanúgy lebzselünk, ez ne tartson vissza.
-
válasz
samujózsi #36635 üzenetére
most nézem, ez nem az offtopic topic, ha még folytatni akarod, menjünk oda!
Tényleg ideoffoltunk egy csomót, ez nem helyes! Na akkor majd az OFF-ban foly.köv.
(#36636) szucstom
Tényleg érdekel a Debian vagy csak segítesz nekünk offolni?
Mert ugye a főoldalt egyből megtalálod, viszont próbálj kiválasztani egy neked megfelelő iso-t, az az első vízválasztó kezdőknél. Ha kiválasztasz egyet, megmondom, hogy jó választás volt-e. A DE-t mindenképpen csak Te tudod, mi tetszik leginkább.
-
válasz
samujózsi #36633 üzenetére
Abban nincs igazad, hogy rendszergazda nem használ gui-t.
Aham, no látod, igazad van most, hogy nem volt igazam. Rendszergizda is sokféle van, speciel, aki előző cégemnél volt, mikor megkérdeztem tőle, mennyire ismeri a Linuxot, annyira őszinte baromarcot vágott, hogy nem hittem a fülemnek. Aszondta, hogy hallott már róla, hogy van olyan.
Maradjunk annyiban, hogy én nem Windowsos rendszergizdára gondoltam, hanem tiszta Linux alapúra, de igazán erről sincs sok fogalmam.
-
válasz
samujózsi #36629 üzenetére
Bocs, az, hogy nem hackelem szarrá a GUI-t, nem egyenlő azzal, hogy nem is használom.
Okosan teszed, egyes DE-knél annyira egybe van drótozva a rendszerrel az alapzat, hogy meg is nyeklene az egész, ha hekkelnéd.
Na mindegy, én most maradnék az openssl rejtélyeinél, mert ilyesmivel sosem volt dolgom és rengeteg dolgot nem értek, csak senkit sem találok, aki értene hozzá
Én konkrétan a kérdéseke sem értem, amiket felteszel, de úgy látszik a gurukon is kifog vagy csak nem tudják pár odanyögött szóval leírni. Sajna másra nem nagyon hajlandóak/képesek, tisztelet a kivételnek.
Viszont szomorú vagyok, mert leírtad, hogy nincs igazam, de hogy miben, ahhoz már nincs kedved...... brühühüüüü
-
válasz
szucstom #36626 üzenetére
Ubuntun semmit nem fogsz kiismerni, ezt valódi laikusként mondom, 6 éve Win7-ről szenvedtem át magam Linux-ra és második héten ugrottam neki a Debian 7-nek a Linux Mint után/mellett. Ha valamennyi rálátásom lett minimálisan is a dolgokra, az a Debiannak köszönhető kizárólag.
(#36627) samujózsi
Nem tudom, amíg el nem mondod, mi nem igaz abban, amit írtam.
10 éves rendszergizdai háttereddel úgy látod, lassan a GUI-s dolgokkal is megbarátkoztál?
Ennek csak örülök egyébként, de kicsit konkretizáld, mire gondolsz!
Különben nálad jobb példa nem is kell, mennyire nokedlik a rendszergizdák a GUI-s dolgokhoz.
-
válasz
szucstom #36624 üzenetére
Rendszergizda az nem használ ilyen nokedli GUI-s programokat, szóval jobb ha felkészülsz ezek elhagyására és mehetsz Mordorba (Haladó topik) kérdezgetni!
Amúgy az Ubit/Gnome-ot még annyira sem ismerem szerintem, mint Te, de ez nem szokott visszatartani attól, hogy belevauzzak.
(szerencsére sokan ismerik azért)Egyébként ha nem az Ubuntu kezdett volna érdekelni, akár a Debiant is javasolhatnám, azzal lehet alapokat tanulni, legalábbis régebben főleg alkalmas volt arra. Nekem az Ubuntu a Gnome felülettel egy megkényelmesített Debian, de erősen kiherélve, hogy szegény user ne tudjon magának mattot adni és ott a vonal másik felén a Mint, amivel viszont semmit nem tudsz tanulni, nagyanyámnak felrakom és max annyit mond, hogy deqrva gyors lett ez a Windóz és használja ezerrel!
Azért ha Debianra rápróbálsz, a stable ágon szopó lesz az ax wifi szerintem, de pont ettől lesz szép a dolog. Anno úgy kezdett velem is az első Debianom, hogy nem ismerte fel a hálókártyát a gépben, a rendszer install közben kiírta, hogy tegyem be másik meghajtón a drivert. Nulla Lunixos tudással megtetszett a dolog, na az nem egy 6 perces telepítés volt, mint a mostaniak.
-
válasz
szucstom #36620 üzenetére
Igazán nincs mit! Én se gondoltam, vagyis nem használom sose, filmet se nézek, de vaktyúkistalálszemet alapon pár pillanat alatt ráhibáztam! Magában a VLC-ben egyből megtaláltam a vonatkozó beállítást, de az nem akart működni (Nézet - Mindig felül opció), hogy mérgemben beugrott az ablakkeret meg a jobbgombos menü!
A legbosszantóbb, hogy ilyenkor tényleg pillanatok alatt megvan a megoldás, de ha valamit magamnak kéne megoldani, akkor sose.
I02S3F jól írta, mert ez programfüggetlen, ami GTK alapú, azokkal múködik így a rögzítés, a WM oldja meg a dolgot, ezért nem múködött talán a programon belüli beállítás.....
-
válasz
growler #36442 üzenetére
Nekem úgy van, ahogy a telepítő felrakta, felülről a 3.
No de a kolléga igencsak vicces ravasz egy állampolgár ám, mert tegnap még határozottan GNOME rendszerközpontot emlegetett itt az Ubuntu topikban.
Most meg már Cinnamonról ......na jó, feladom.
BLC
Megtennéd, hogy most vagy a következő kérdésed alkalmával beraksz egy inxi -Fxxx terminal kimenetet nyitásként? De kifejezetten kijelölve és Programkód gombbal átkódolva a szöveget!
Hadd ne kelljen már a kérdésed után még a Látóasszonyok topikjában is látogatást tennünk! -
válasz
Frawly #36417 üzenetére
Értelek én, de egyedül Mint alatt tapasztaltam, hogy hiába választom ki boot alatt a nyelvet, később kell ez a terminal parancs, Debian és Ubuntu alatt nem kell, ha jól emlékszem.
Mivel a kolléga Mint-et akart felrakni és ott ez gond, megemlítettem neki, biztosan örült volna, ha a Arch meg Gentoo és Debian wikikből idézek, de nekem, mint mezei kezdőnek inkább az egyszerűbb dolgok mennek csak.Szerintem azért nem raksz fel Mint-et, mert ez a mindennapos szopás teszik neked, amivel az Arch állandóan megörvendeztet!
-
válasz
Frawly #36413 üzenetére
Biztosan igazad van, de Mint-en mégis az működik, amit írtam, párszáz alkalommal próbáltam már. Amikor a pendrive-ról bootol a telepítő, akkor az kell, amit említettem. De szerintem próbáld ki, ne csak beszélj róla! Mikor telepítettél Mint-et utoljára?
Amúgy én olvasok időnként Archwikit, ha ez megnyugtat, 10 esetből 8x azt olvasgatom. Akkor nem olvasom, ha már rutinból is megoldom valamit, remélem ez nem akkora nagy bűn!
(#36414) tomtyi
Te már akkor elhiszed, hogy jobb Mint-et felrakni, mint Ubuntu-t.......
Én már tapasztaltam, mennyivel kevesebb lassító dolog van benne, például ez a csoda snap!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB THERMALTAKE Core V21 500W
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 - i5-6300U I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Apple Macbook Pro 13 2020 - M1 - 8GB/256GB SSD - Touch Bar - 102 Ciklus - 99% Akku - Ezüst - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged