- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- iPhone topik
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
BoB
veterán
válasz
sz.balazs.95 #17181 üzenetére
-
BoB
veterán
# find / -name *mp3 -or -name *avi -or -name *mp4
Az -iname kapcsoló különbséget tesz kis és nagybetű között, thát .MP4 esetén nem adja ki mert nagy betűvel van.
Az -or kapcsoló a vagy , így nem kell külön find parancsokat futtatni, egy elintézi ezt.
Ha csak a könyvtárak kellenek amik tartalmaznak pl. mp3 fájlokat:
# find / -name *mp3 -printf '%h\n' | sort -u
-
BoB
veterán
válasz
mAtThEw0319 #17137 üzenetére
Átnéztem felette. Akkor nem tudom mi lehet, nálam működik de semmi extrát nem csináltam vele.
Kipipálás:, jól értetted, legyen bepipálva.
-
BoB
veterán
válasz
mAtThEw0319 #17132 üzenetére
Az oracle extension pack fel van rakva? Anélkül nem fog menni. + a virtuális gép beállításainal nem árt kipipálni az USB 2.0 controllert.
-
BoB
veterán
válasz
mAtThEw0319 #17084 üzenetére
Ha még nem tetted volna:
sudo adduser fnév vboxusersÉrtelemszerűen fnév helyére a felhasználóneved kell.
logout/login kell utánna.
-
BoB
veterán
válasz
lordjancso #17071 üzenetére
A rendszer egy adatbázist tart fent az elérhető csomagokról. Ezt az adatbázist frissíted az apt-get update parancsal.
A valódi csomagfrissítést az upgrade és dist-upgrade -el lehet megcsinálni, update után.
-
BoB
veterán
Ááá, nekem a kedvencem hogy nálunk még mindig van xp, és az update automatára van beállítva. Prezentáció közben feljön a kis ablak (érted, embereknek tartasz előadást), hogy 10 perc múlva leáll í gép, ments el mindent
És nem tudod kilőni mert rendszergazdai jogosultság kell hozzá.
-
BoB
veterán
válasz
szoke12 #16938 üzenetére
"Az XBMC (eredeti nevén „Xbox Media Center”) egy szabad és nyílt forráskódú, cross-platform digitális médialejátszó és HTPC (Házi-Mozi PC) szoftver, melyet úgy alakítottak ki, hogy nappaliban amolyan médialejátszó szerűen, könnyen vezérelhető legyen akár egy távirányítóval is, egy televízión. A grafikus felhasználói felület kialakítása lehetővé teszi, hogy könnyen és gyorsan hozzáférjen a képekhez, videókhoz, zenékhez és podcastokhoz, akár a számítógépen, hálózaton vagy optikai lemezeken tárolja őket."
Forrás: wikipedia
-
BoB
veterán
válasz
lionhearted #16890 üzenetére
EFI: persze, ha UEFI, tudom.
-
BoB
veterán
válasz
N0zer0 #16881 üzenetére
Ha visszább olvasol, látod hogy én is írtam lehet több 30-nál, de én nem adnék többet. Annyit állít amennyit akar.
Látom azokról beszélsz avatár címzéssel, akiket nem szeretsz annyira. Az a baj nem tudok így vissza címezni mert Te szoktad cserélgetni
Egyébként meg azért kell a sok tárhely hogy a különféle linux distro-kat tudjam seed-elni
-
BoB
veterán
Lehet több is mint 30, én csak azért mondtam mert nekem annyi a root és szerintem átlag felhasználásra nem szükséges több, ergó felesleges. Később is lehet hozzárakni vagy elvenni belőle.
Milyen szokásos 3 partíció?
SWAP ha van 4GB memóriád és nem akarsz hibernálni akkor nem nagyon kell. Külön teheted a home mappát, ott lesznek a személyes beállításaid. Ha újra kell telepítened úgy megmaradnak (bár enélkül is ki lehet menteni majd visszarakni). Mást nem raknék külön partícióra. Boot akkor kell ha GPT a partíciós tábla. Mást otthonra szvsz felesleges kirakni.
Nem kell újratenned a wint.
-
BoB
veterán
válasz
FіkuszKukіsz #16829 üzenetére
És most Te is beszáltál a vitába amit lenézel
Ennyi erővel nem nekik köszönhetjük hanem azoknak akik felfedezték az elektromosságot... Ja nem, azoknak akik a gépgyártást.. Ja nem, azoknak kik... ... végeredményben Ádámnak és Évának
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #16822 üzenetére
Most neked ment a válasz gomb, de aki inge stb.. Szóval nem feltétlenül rád és csak rád értettem. Aki tudja hogy ilyen, arra értettem.
Amúgy nekem nincs bajom a stílusoddal - nagyon
- , én is meg tudok nyilvánulni néha (lásd a bugyuta stílus). Amikor mzx felkapta a vizet pár hozzászólásodon pl. én értettem hogy csak poén semmi komoly.
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #16806 üzenetére
Teljesen mindegy mekkora a Google+ elterjedtsége, a nagy számok törvénye alapján még mindig jobban mérvadó mint a haverjaid.
Ki kell állnom lionhearted mellett, Ő volt az aki szakmai oldalról közelítette meg a dolgot és tudott mondani mást is azon kívül hogy jobb mer csakazér mer ez a legjobb mer a kezdőnek ez a jó.
-
BoB
veterán
válasz
lionhearted #16802 üzenetére
Népszerűséggel kapcsolatban: Facebook-on nem tudom mert azt nem használom, de Google+ -on a linux Mint kommünénak 10,000, az Ubuntu-nak 146,000 tagja van.
-
BoB
veterán
válasz
N0zer0 #16793 üzenetére
Nem értem az utolsó bekezdés hogy jön az Ubuntu vs Mint vitához. A Kubuntu hivatalosan elismert Ubi derivatíva (hogy van ez magyarul?). Ha valaki KDE-s desktop-ot akar, mi a jó istennek telepítene Ubuntu-t unity-vel majd arra KDE-s csomagokat. És akkor csodálkozik, majd felrója az Ubuntu számlájára hogy de szar ott a sok GTK-s csomag. Ez a legújabb őrüet itt, ha kell vamilyen desktop, tegyünk fel egy másikat és arra húzzuk rá mert úgy lesz jó...
Már ne haragudj de ha cinnamon-os Mint -et raksz fel és arra telepítesz KDE-t, ugyanúgy ott lesz a sok GTK-s program.
Azt meg megnézném hogy a vlc viszi a libreoffice-t is.
-
BoB
veterán
válasz
Fritz Teufel #16750 üzenetére
Most biztos hozzád vágtam volna valamit. Finoman.
-
-
BoB
veterán
válasz
bodiiren #16741 üzenetére
Ha használsz skype-ot vagy valami mást amihez kell, (vagy félsz megtenni hogy leszeded
), akkor ezt próbáld meg:
Ezt:
tsched=0add hozzá ennek a sornak a végéhez:
load-module module-udev-detectEbben a fájlban:
etc/pulse/default.paPl. nano -val: (kilépés ctrl + x -el, ekkor felajánlja a mentést is)
sudo nano etc/pulse/default.paMegkeresed pont azt a sort, oaírod hogy így nézzen ki:
load-module module-udev-detect tsched=0Újraindítás, teszt.
Ha meg leszedted a pulseaudio-t és vissza akarod rakni az csak egy parancs:
sudo apt-get install gstreamer0.10-pulseaudio indicator-sound pulseaudio-module-x11 pulseaudio pulseaudio-utils -
BoB
veterán
válasz
N0zer0 #16738 üzenetére
Hosszú távon ha nem használsz ilyen alkalmazást nincs bukta. Az egyetlen amit ismerek hogy ilyen a skype. Nem használom. Nem használom a pulseaudio-t sem. Évek óta. Elegem van a hülyeségeiből és utálok hosszú postot írni. Csak keress rá a neten hogy miért szar. Találsz pár oldalt ahol már kifejtették.
-
BoB
veterán
válasz
bodiiren #16731 üzenetére
Nos, láthatóan fogalmad sincs itt a dolgokról de azért lehülyézed mások javaslatait... lol.
ALSA: ez szólaltatja meg a hangkártyát. Fent van már alapból, hiszen csak pulseaudio-val nem lenne hang.
Pulseaudio: ez beékelődik a hangot adó program és a kártya közé. Így több dolgot is egyszerűen meg lehet tenni (loopback egyik kimenetről másikra, stb), viszont ez problémákhoz vezethet, úgymint recsegő hang, stb.
Mielőtt elkezded adatbázis frissítés:
sudo apt-get updatePulseaudio eltávolítása egy lépésben történik terminálból:
sudo apt-get remove pulseaudio*Alsa -hoz csak hangerőszabályzót kell feltenni amit fel tudsz tenni a panelra (és mint már említettem az ALSA már fent van és konfigurálva van):
sudo apt-get install xfce4-mixerA hangerőszabályzót install után a beállítások -> panel beállításoknál tudod hozzáadni a panelhez.
Ha mindez nem válik be és akarod még mindig vissza teheted a pulseaudio-t.
-
BoB
veterán
Elsőre: filename="/home/pi/test/logs_.$HOSTNAME.zip"
Másodikra: /usr/bin/zip -r /home/pi/test/logs_$HOSTNAME.zip -b /home/pi/test/ ./logs
Legközelebb a shell script topikba írd.
-
BoB
veterán
válasz
mAtThEw0319 #16419 üzenetére
-
BoB
veterán
válasz
mAtThEw0319 #16387 üzenetére
Ez egy GTK téma. Nincs benne külön ikon téma.
-
BoB
veterán
válasz
mAtThEw0319 #16383 üzenetére
Szerintem 14.04 alatt is jó.
-
BoB
veterán
Nah elkiabáltam a dolgokat, mostmár nálam sincs iiiiii
Mondjuk engem nem zavar, amig kijavitják irok rövidet.
-
BoB
veterán
válasz
gyulank #16076 üzenetére
Aztán meg is írtam rá hogy nem hiányzik.
Viper26: Simán lehet telepíteni külön vinyóra gond nélkül ha manuálisan állítod be a dolgokat. Viszont ha nem tudod hogy kell akkor lehet egyszerűbb lehúzni a másikat biztos ami biztos alapon.
Ami elbassza az MBR-t az a windows. Ha linuxot telepítesz akkor GRUB-ból választható hogy windows induljon vagy linux, fordítva ez már nem működik.
-
BoB
veterán
válasz
Aethelstone #16065 üzenetére
Szopó résznek nem nevezném a modernebb flash-t ami alapból benne van. Tudom mi minek az alapja, de ettől függetlenül chrome nem egyenlő chromium-al, mint ahogy Ubuntu sem a Debian-al.
-
BoB
veterán
válasz
Aethelstone #16060 üzenetére
Ez a Chromium-ot teszi fel, ami nem ugyanaz mint a Chrome.
-
BoB
veterán
válasz
Viper26 #16043 üzenetére
Használj inkább win32diskimager-t.
-
BoB
veterán
Most már nem biztos hogy jó ötlet törölni.
Install előtt LiveCD-vel megnyitsz egy fájlkezelőt (thunar xubuntu-nál), és azt a partíciót amit home-nak használsz. Beállításoknál kéred hogy a rejtett fájlokat és mappákat mutassa (asszem ctrl+H a bill kombó).
Törölsz mindent ami tudod hogy nem a Te akármid. (kép stb)
-
BoB
veterán
A múltkor is azért futottad a köröket mert nem tiszta neked hogy működik linux alatt a csatolás, fájlrendszer.
Tehát csak röviden:
A linux fájlrendszerbe csatolni kell azokat a partíciókat, amelyeken Te dolgozni akarsz (érted a fájlokat látni akarod rajta) Ennek van egy csatolási pontja, ami egy mappa valahol a fájlrendszerben. Pl.. /mnt
Ha csatolom az 1GB-os vinyómat a /mnt könyvtárba, akkor abban a könyvtárban lesz a vinyó tartalma. Ez a csatolás nem a vinyóra "íródik rá" hogy te /mnt vagy ezentúl. Mint ahogyan a /home sem. A működő linux rendszernek van megadva hogy ezt a vinyót ide vagy oda csatold.
Ezért egy másik linux rendszer azt nem tudja hogy x vinyó hova volt csatolva korábban. Az csak annyit lát hogy van egy 1GB-os vinyó.
Nem tudom így érted-e. Pár alap dolognak nem ártana utánna nézned.
-
BoB
veterán
válasz
csiben1 #15903 üzenetére
KDE Manjaro jó. A végtelenségig támogatott, vagyis amíg elérhető lesz ez a disztró ezzel az asztali környezettel.
Gördülő frissítési modell miatt itt sosem kell újratelepíteni új verzió miatt.
Xubuntu - Lubuntu:
Nem csak a felület tér el, de felhasználóként Te leginkább csak ennyit veszel észre. Hardware igény eltérő, L kevesebbet kér mint X. Kinek mi jön be, van akinek ez tetszik van akinek az.
-
BoB
veterán
Köszönöm mind hármótoknak!
hcl neked az elején mi az a szomorú szmájli?
-
BoB
veterán
Aki 14.04 -et használ, legyen már olyan kedves és ossza meg a pastebin oldal segítsével (vagy más) ezt:
sudo cat /etc/sudoersKöszönöm!
-
BoB
veterán
válasz
Fritz Teufel #15320 üzenetére
Ha beszúrsz valamit ide ami terminálos, akkor alul van a formázások között olyan hogy programkód.
barricade@Barricade:~$ gksu gedit /etc/fstab
(gksu:3361): Gtk-WARNING **: Failed to set text from markup due to error parsing markup: Error on line 1 char 86: Element 'b' was closed, but the currently open element is 'big'
** (gksu:3361): CRITICAL **: fcntl error
** (gksu:3361): WARNING **: Lock taken by pid: -1. Exiting. -
BoB
veterán
válasz
Fritz Teufel #15318 üzenetére
gksu gedit helyett: sudo nano
Egyébként meg próbálj ki valami nem Ubuntu alapú disztrót. És használd a programkód formázást.
-
BoB
veterán
válasz
Fritz Teufel #15304 üzenetére
Amit fel akarsz tenni ide tartozik.
Ez alapján tényleg úgy kell ahogy n00n már leírta
(már bocs hogy feltartottalak
)
-
BoB
veterán
válasz
Fritz Teufel #15302 üzenetére
Én felvenném a tárolót (ha egyáltalán fel kell, ez valami hivatalosnak néz ki), majd apt-get-el feltenném.
-
BoB
veterán
válasz
Fritz Teufel #15300 üzenetére
Ha ez egy PPA akkor minek töltögetsz le kézzel és telepítesz?
Headers-ből az all minek?
-
BoB
veterán
válasz
buherton #14991 üzenetére
Files (új név) = Nautilus (régi név) (a csomag neve még mindig nautilus)
Próbáld ki a KDE-t (Kubuntu). A Dolphin (az ottani fájlkezelő) mindent tud amire az embernek szüksége lehet.
reboot -nak nincs is -h kapcsolója. (ami meg a shutdown -nál a leállítás kapcsolója), ráadásul nem kell megadni azt sem, hogy now.
-
BoB
veterán
válasz
buherton #14969 üzenetére
Ezért nem használok már GNOME-ot. Folyamatosan veszik ki a funkciókat olyan felkiáltással hogy ez használhatatlan, és nem kell a felhasználónak. Ebből a projektből használ a unity is elég sok dolgot, többek között ezt is.
És ezért gondolkoznak Canonical-nál is azon hogy forkolják a nautilus-t. (ez a files).
-
BoB
veterán
válasz
Fritz Teufel #14713 üzenetére
A jobb felső ablakból xfce -re következtetek. Abban van ilyen ablak kinézet választó.
-
BoB
veterán
válasz
Fritz Teufel #14705 üzenetére
Honnan veszed hogy bármelyik Lubuntu is rolling release?
-
BoB
veterán
válasz
#54715584 #14687 üzenetére
A Lubuntu-ból a 12.04 már nem támogatott, így csak a 13.10 marad.
Szólj ha ez is túl lassú lesz.
-
BoB
veterán
válasz
Shrike7973 #14318 üzenetére
-
BoB
veterán
válasz
Fritz Teufel #14101 üzenetére
Kipróbálhatod a Deluge-t.
-
BoB
veterán
válasz
gtasystem #13981 üzenetére
"na megtaláltam ezt bírtam előhozni csak azt nem tudom hogyan.."
Le kell húzni alulra az egeret (mindegy hova), majd "nekihúzni" még jobban a képernyő aljának, akkor jön elő (hiszen különben idegesítő lenne hogy ha leviszed az egeret mindig feljönne)
-
BoB
veterán
válasz
megema #13934 üzenetére
Nem igazán tartom elképzelhetőnek hogy egy gyárilag ubuntu-val érkező laptop ne kezelje normálisan a touchpad-et. Nem Te lennél az első akinél kiderülne, hogy az a laptop windows-al volt szerelve gyárilag, csak levették a matricát, azt eladták külön majd rátettek Ubuntu-t.
(munkatársam nem linux-ot, hanem XP-t kapott a win7 helyett. Annyira lusták voltak egyébként, hogy a széria matricát levették ugyan, de a billentyűzet alól a win7 matricát nem. )
Ujjlenyomat olvasóra: itt olvashatod a driver info-nál melyik eszközökkel működik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Hobby elektronika
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Elkészült a Mafia: The Old Country
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- Vírusirtó topic
- BMW topik
- Kerékpársportok
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen,
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged