- Yettel topik
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- iPhone topik
- Honor 400 Pro - Gép a képben
- Poco X3 NFC - minden, ami kell
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- MIUI / HyperOS topik
Hirdetés
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nem szívesen mennék bele szemantikai vitákba, ha nem haragszol, lehetne sokféleképpen elemezni, hogy amit én állítok az milyen viszonyban van a valósággal és a te érzelemmel felülírt realitás érzékeddel.....
Hogy megértsd könnyen: -ha én aszondom egy versenylóról, hogy rosszul fut, te aszondod, hogy 'nem úgyvanaz, a legjobb ló az! Eddig megvagyunk, egál. Jön a ló gazdája és lelöveti.
in conclusive most akkor jó ló volt avagy rossz?
higgadalom
-
Te nem tudsz olvasni.
Soha nem szarozok le semmit, megállapítottam, hogy az Ubuntu a hibás, nem is akartam jobban kifejteni, mert nem akarod megérteni. Ugyanolyan hibás ilyen szempontból az összes Ubuntu variáns és származék.
Melyik nyelven tudnád ezt megérteni?
De a kedvedért átírom: Mindenért a Debian a hibás.... megnyugszol végre?
Menjünk vissza Neumann bácsiig?
-
válasz
Dhampir #31175 üzenetére
Te:
Használd a rendszered: élvezd az életet.én:
Én mondjuk használtam volna, de két napig kizárólag a 17.3 Cinnamon működött úgy, hogy dolgozni is tudjak rajta, tegyük hozzá, nem a disztrók bűne volt. (még ez alatt a 2 nap alatt is használtam)Miből vetted le, hogy nem élesben használom?
Ez a legrövidebb története a fenti mondatomnak a kb 50 hsz-ból, amit ezzel kapcsolatban írtam.
-
>Egyébiránt mindenért az Ubuntu a hibás!
Segíts ki, kérlek! A Mint Cinnamon, Mate, KDE mi alapján is készül?
Ha az Ubuntu ennyire sz*r, miért nem nyomjátok inkább a Debian Editiont? Vagy ne adj isten, csináljatok saját, önálló disztribúciót.Na ezért is írtam, hogy nem fejtem most ki, de ha belegondolsz, ott van a többi is ebben, aki követi, de látom nem fogtad a lényeget abból, amit írtam. Tényleg ennyire elvakultak az Unitysok? Olvasd már el bíborfeltét nélküli szemüveggel, amit írtam!
Miért van az, hogy folyik egy beszélgetés, erre te megjelensz és rögtön az egész topic egy ubuntu vs mint, unity vs cinnamon fight-tá válik?
Azért, mert az elvakultság miatt nem is akarjátok érteni a jogos kritikát, ami az Ubuntut illeti persze, mivel az az alap és az rohan a fejlesztésekkel, a többi meg követi, hogy miért az más tészta.
De ha szerinted nem túl gyors ez a haladás, ennyi hibával, akkor nekem úgy is jó!A kedvedért kiemelem:
Egyébiránt mindenért az Ubuntu a hibás! Nem fejteném ki most, de sok dologban igaza van a guruknak, amikor ezt a túl gyors, túl erőltetett haladást, fejlődést emlegetik!Lassítani kéne a tempón és jobban odavinni a csekély forrást a megjelenő hardverelemek integrálásába.
Melyik szót vagy mondatrészt egyszerűsítsem?
...............................................
A Mint rohanásával is ugyanúgy bajom van, de nincs értelme azt szidni, ha egyszer az Ubuntu az alap!2 napra visszakényszerültem a 17.3 alá, rájöttem, hogy azzal sincs semmi baj
------------------------------------------
Csináljatok önálló disztrót? Azt mondod......ezt még rágd át kicsit, mert írtó ciki, amit írtál, mer 'ugye az Ubuntuhoz viszonyítottál egy másik, szintén nem önálló disztrót.
-
Nekem még soha nem omlott össze a Nemo, igaz nem is használok az asztalon ikonokat, elég erre a panel, a ritkábban használtakra meg a Menü. Nem is értem, miért erőltetitek, hogy minden olyan legyen, mint a Windows alatt!
Egyébiránt mindenért az Ubuntu a hibás! Nem fejteném ki most, de sok dologban igaza van a guruknak, amikor ezt a túl gyors, túl erőltetett haladást, fejlődést emlegetik!
Lassítani kéne a tempón és jobban odavinni a csekély forrást a megjelenő hardverelemek integrálásába.
Persze, nekem is tetszett sok újítás a Cinnamonos Mint 18.2-ben, a Nemoban, de most, hogy 2 napra visszakényszerültem a 17.3 alá, rájöttem, hogy azzal sincs semmi baj.
Ez van.
-
válasz
Dhampir #31160 üzenetére
Bocs, de ha a kolléganő bejegyzéséből azt szűrted le, hogy a fájlkezelő nem jó, akkor rohadtul rossz úton jársz!
A Nemo gyakorlatilag tökéletes fájlkezelő, sokan jönnek, hogy nekik csak ez meg az jó, mert csak ez tudja ezt, aztán mikor berakom a screent a Nemoból ugyanarról a funkcióról, akkor nem jön több válasz.
Az nem a Nemo hibája, hogy nem tud együttműködni már egy conky feltétből kihizlalt működésképtelen DE-ként alkalmazott felülettel....
-
Úgy látjátok, hogy a Nemo süllyed?
Csak éppen az egy normális DE-ben tud jól működni.....
-
válasz
floatr #31114 üzenetére
Nem valószínű ilyesmi, amit említesz, de nézd meg az ebben lévő terminal parancsokkal az utóbbi frissítéseket, hátha valami kiderül belőle.
(#31115) tomtyi
Ubuntuéknálaz Iceweasel megszűnt létezni? Mert a Firefox ESR-t telepíti, és azt is indítja.
Helyesebben Debianéknál.Amúgy is FF ESR volt, csak valami névhasználati mizéria miatt a Debian átnevezte, de már egy ideje újra Firefox néven fut. Gyakorlatilag az IW sosem volt, de megszűnt végleg.
-
válasz
vinibali #31108 üzenetére
Lehet, hogy ki kéne próbálnod a bugreportban említett kernelt, nemrég olvastam, hogy az támogatja a GCN1.1 előtti kártyákat is, de elképzelhető, hogy nem az AMDGPU, hanem az AMDGPU PRO lesz mégis a jó. Ha jól értelmezem, utóbbi a zárt driver.....
Ha új kernelt raksz fel és nem tudod, hogy baj esetén hogyan használd az előzőt, azt azért próbáld ki előtte. Bootmenüben lehet kiválasztani az indítósor alatti sorra kattintva.
-
válasz
Dhampir #31102 üzenetére
Igazán nincs mit, főleg, hogy Mate nekem is ismeretlen, a redshiftet nem ismerem, de az f-lux volt fenn Cinnamonon és napszakoknak megfelelően állította a színhőmérsékletet, én eddig azt hittem a fényerőt, de mindegy.
Mobil eszközökön sok minden nehézkesebb, mint desktopon, az biztos, desktop az unalmas ilyen szempontból.
-
válasz
Dhampir #31100 üzenetére
Fényerőre próbáld ki a f.lux vagy a redshift valamelyikét, ha már a Mate sajátja nem jó, bár ez utóbbi manuális. Fényerőszabályzó néven lehet hozzáadni a panelhez.
Blueman beállításokat nem tudom megnézni, nincs a laptopon bluetooth. Háttérvilágítás sincs. Ennyivel kevesebb gond.
A wifi auto indulását egyszerűen tudod szerkeszteni a Hálózati kapcsolatoknál. -
Mivel én is laikus vagyok, ezért át szoktam bogarászni és olyan szavakra rákeresek, hogy error meg warning, utóbbi csak figyelmeztetés, de az error az már vizsgálandó sor.
[ 771.463283] mmc0: new SDHC card at address 0001
[ 771.474352] mmcblk0: mmc0:0001 00000 3.72 GiB
[ 771.476458] mmcblk0: p1
[ 772.174368] FAT-fs (mmcblk0p1): Volume was not properly unmounted. Some data may be corrupt. Please run fsck.
[ 1186.162738] perf: interrupt took too long (3945 > 3931), lowering kernel.perf_event_max_sample_rate to 50500
[ 1293.549520] [drm:intel_cpu_fifo_underrun_irq_handler [i915]] *ERROR* CPU pipe A FIFO underrun[ 3.613314] ACPI [B]Warning[/B]: SystemIO range 0x0000000000000428-0x000000000000042F conflicts with OpRegion 0x0000000000000400-0x000000000000047F (\_SB.PCI0.LPCB.PMIO) (20160930/utaddress-247)
Az az mmc card mire van a gépedbe amúgy? Ha kiveszed és úgy bootolsz?
-
-
Szia!
Az, hogy nincs könnyű dolgot, gondolom nyilvánvaló. Kapitány ír majd valami cikket a Linuxos VGA-król, nVidiához kéne még neki segítség.
Ha jól vettem ki az eddigiekből, akkor az AMDGPU PRO lenne a zárt meghajtó, ami nem túl sok VGA-t támogat. Itt csak ennyit írnak meg ezt az Ubuntuval kapcsolatos problémáról.
Derítsd ki, milyen a kártyád GCN-je, nézegess sok Phoronix írást, aztán csak eligazodsz egyszer a témában.
Innen kimazsolázhatod a microarchitektúráját az AMD-nek.
A másik kérdésedre meg ott van a válasz az Összefoglalóban, ebben a kategóriában:
Speciális telepítési megoldások fórumtársaktól és máshonnan
-
válasz
lev258 #31055 üzenetére
Ugye tudod, hogy Ubuntura is feltehető?
A Cinnamon? Persze, régebben voltak ilyen próbálkozások és valljuk be, az egyik egész jól sikerült, hála Clementnek.
A többit is felfogom, de akkor sem helyes így, ill. az, de nem tetszik, ez a indián pacák se szimpi....
Egyébként, ha két napja lett volna ilyen választhatósága a panel elrendezésnek, nem kellett volna leszednem az Ubis Matet, de igy ki kellett sajna cserélnem Mintesre a laptopon.
Nekem a Win7-nél sem az elrendezésével voltak gondjaim, így azt már megszoktam, gondolom ezért térek vissza mindig a Cinnamonhoz, meg amúgy is elég jól testre szabható, bár ma már tévedésből a Matera is raktam Noobslabról témákat, mert elfelejtettem, hogy nem Cinnamon van a laptopon és simán működik rajta.Tudom, hogy a Gnome2 kinézettel használod, én attól kiborultam, mert keresgélnem kellett mindent. Ha valamit megszoksz, nehéz átállni másra.
-
Persze, hogy a Cinnamonnak az a lényege, épp tegnapelőtt raktam fel egy kollégámnak pont azért, hogy a barátnője ne hisztizzen a Win hiánya miatt.
De ha már Linuxos írás, akkor miért nem irta, hogy a Cinnamonra hasonlít.
Ezt a Redmondos elnevezést értettem egyébként, azt nem tudtam, hogy a Mate igy nevezte el, de nem is számít az írás esetében.
Mondjuk már menet közben esett le, mekkora ökörség, hogy emlegetem a Cinnamont az Ubis topikban.....
Egyébként nem is a Redmonddal volt bajom, hanem a Windows lover részével. De úgy csináltok, mint ha nem értenétek!
-
válasz
zoltanz #31039 üzenetére
A
/var/log
mappában keresgélj, én általában a kern.log-ot szoktam megnézni, mert ott a sor elején az időpont alapján jól látszik, ha valami történt. Amit ír, azt megfejteni már egy másik történet. Nézegetheted a többi logot is kíváncsiságképpen.A kern.log aljáról felfelé görgetve látod, hol az új boot és az előző futás határa, itt egy példa erre:
Aug 2 17:26:45 ubymint18 NetworkManager[850]: <info> [1501687605.0444] nameserver '192.168.1.1'
Aug 2 17:26:45 ubymint18 NetworkManager[850]: <info> [1501687605.0444] dhcp4 (enp3s0): state changed bound -> bound
Aug 3 06:08:53 ubymint18 kernel: [ 0.000000] Linux version 4.8.0-53-generic (buildd@lgw01-56) (gcc version 5.4.0 20160609 (Ubuntu 5.4.0-6ubuntu1~16.04.4) ) #56~16.04.1-Ubuntu SMP Tue May 16 01:18:56 UTC 2017 (Ubuntu 4.8.0-53.56~16.04.1-generic 4.8.17)
Aug 3 06:08:53 ubymint18 kernel: [ 0.000000] Command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.8.0-53-generic root=UUID=bae3947a-5d29-4542-b7fe-e277ffbb3d4b ro quiet splash vt.handoff=7
Aug 3 06:08:53 ubymintesetemben ez az utolsó bejegyzés, amit hiba esetén, reboot után megkeresnék és innen felfelé nézném, van-e valami hiba
Aug 2 17:26:45 ubymint18 NetworkManager[850]: <info> [1501687605.0444] dhcp4 (enp3s0): state changed bound -> bound
Rákereshetsz az
error
szóra is!Ez egy laikus módszer, a szakik biztosan mondanak okosabbat is......
-
Nekem úgy tűnik, nagyon nem zártad le, és nagyon nem akarod elfogadni a tényeket.
Nem egyszerű felfogni, hogy lezártam? Pedig magyar nyelven írtam le:
Sajnos a tényeket neked kell elfogadnod, mert ha tetszik, ha nem, az összefoglaló szerint kell eljárnod, biztos nem véletlenül van mindenütt ez a pastebines megoldás. Amúgy hiába próbálsz ezzel kapcsolatban osztani, nem én írtam az összefoglalót, de teljesen jó az úgy. Ha nem tetszik, nem használod a topikot.
Fentiekből fakadóan a személyeskedő történeted se vettem jó néven, de ha én írtam volna az összefoglalót, akkor se lenne ez másként.
Most akkor újra mondom, hogy lezártam a
thread.., bocs, a szálat, hogy ne bántsa ez is a szemedet!Nem te fogod lezárni a témát, majd ha a te dolgod lesz, akkor esetleg, de a személyeskedéssel ellőtted az utolsó lehetőséged, javaslom, hogy állj le!
Köszönöm a közösség nevében is!
(ha valakinek van kedve hozzá, nyugodtan elmagyarázhatja ALFA fórumtársunknak, miért a pastebin-t használjuk itt a fórumon, nem mint ha kötelességünk lenne elmagyarázni, miért így vagy úgy írtuk az összefoglalót, akinek nem tetszik, írjon jobbat, de akár jelentkezhet Tg-nek is, mert már kezd ebből elegem lenni)
-
Időnként nem csak az első mondat kerül átugrásra.
Nem akarod megérteni, hogy ha nem a te gépedről van szó, akkor is kellenek ezek az infók. Az a hatékonyabb megoldás, ha azt teszed, ami le van írva! Nem tudtad megkérdezni az ismerősödtől? Minden le van írva meg már te is tudod, hogyan kell alapvető információkat kinyerni! Minden szaktopikban ez van, ha nem felel meg a szabályrendszer, nem használod a topikot.
Most már ezt a kérdéskört ezzel le is zártam. Ez volt az utolsó piszkálódó megjegyzésed ezzel kapcsolatban, de más se folytassa ezt a thread-et! Minden további ezzel kapcsolatos megjegyzés törlésre kerül.
Ha neked vagy másnak ez így nem tetszik, leírtam hová fordulhattok panasszal.
-
válasz
God Vazzeg #31024 üzenetére
Nem gyorsabb, ahogy olvastam, esetenként még talán....kifejezetten média szerverek alá ajánlott, mint ahogy a real time kernel meg játék szerverek alá. Normál esetben a generic tökéletes, microsecundumokat nem veszel észre amúgy sem, gondolom.
-
válasz
growler #31022 üzenetére
Nem voltak nekem se soha problémáim ezekkel a frissítésekkel, ez a cjs és függőségei kavartak be nagyon, de végül azért össze-vissza remove-purge etc módszerekkel helyre lehetett hozni, de mivel időnként már dolgozom is a gépen, nem akartam, hogy mégis legyen valami, ha egy félbehagyott adatlappal szívom meg.
Nem gond ez, igaz 2 évig tartott, de a Jessie-t is csak ki tudtam nyírni valahogyan. A /home nem számít, külön HDD-re csatolom a letöltéseket, az addig letöltött alkalmazásoknak meg 90 %-át amúgy sem használtam.
(#31023) Syl
Most komolyan, számít a segítők szempontjából ez, amit szerinte én fel sem fogtam. Annyit már ő is tud, hogy lehet hatékonyan kérdezni, nyugodtan pontosíthatott volna, mielőtt berakja a kérdését. Ezt párszor le is írtam, de tényleg ennyire bonyolult ez a képlet?
-
válasz
God Vazzeg #31020 üzenetére
Ez a lowlatency kernel mi célból van fenn? Média szerverként használod a Mint-et? Ha nem, akkor mi az előnye a generic kernellel szemben?
Már jó ideje nem szívok ezekkel a frissítésekkel. Átmásoltam gparteddel simán a HDD-re a 17.3-at és a 18.1-et. Ha valami nem tetszik a frissített verzióval, visszarakom az SSD-re és használom.
Sokan nem hiszik, de annyi átmásolni egy működő disztrót, mint egy mkv filmet. Bonyolítják mindenféle csoda programmal.
-
válasz
God Vazzeg #31018 üzenetére
Jó neked!
Engem a 18.2-re frissítés megszívatott, de már újratelepítettem tisztán. Írtam néhány napja, nem borzolom ezzel az Ubisok idegeit. Azóta se jöttem rá, mi volt a hiba.
cinnamon[1874]: segfault at 7fa917dfffe8 ip 00007fa972064305 sp 00007ffd229bd230 error 4 in libcjs.so.0.0.0[7fa97203b000+c1000]
Ezt a fenti hibát nem tapasztalta még senki? Megnyekken x másodpercre a FF, de volt már, hogy otthagytam a gépet és az egér megmozgatása után fehér képernyős lefagyás fogadott, és a fenti kiírás a dmesg-ben.
Itt szokás szerint jól el is beszélgettünk kimarite komával! (többnyire síkhülyének szokott nézni, de már szórakoztat, eleinte nem így volt)
https://linuxmint.hu/hir/2017/07/frissites-linux-mint-181-rol-182-re-videoval -
Persze nektek könnyű mondani, de akkor minek az összefoglaló, de most qrva komolyan kérdem!?
(szerencse, hogy csak részben én írtam, mert egyszer már kiírtam.....nem számít)A fenéért vacakoltam én meg lev258 is ennyit vele. Csinálj egyet helyette és majd megnézem, mit szólsz, ha ugyanúgy kérdezgetnek, mint ha nem lenne ott a tokmány orruk előtt!
Ez az év kérdése!
★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★
De akkor minek is a fórum?
★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★
No vajon minek a fórum, gyerekek? Ki tudja? (bocsi, óvodás módszer így, de a kérdés is az volt!)
★★★★Talán azért, hogy az összefoglalóban és a benne linkelt leírásokban nem taglalt dolgokról is lehessen eszmét cserélni?
Lehet, hogy tévedek, de én ezt hittem eddig! ★★★
(#31015) Mirr Murr
Használd csak nyugodtan, nem a kifejezéssel volt baj, hanem a kolléga/ák/ mindentől rosszul volt/ak/, amit én írtam, ilyenkor a sajátos kifejezésmódot lehet csak támadni, a standardeket nem nagyon.
Fel se tűnt nekik, hogy leírtad azt a szitokszót, de most figyelj!
cinmanó ! - No, most kéne megmérned Dave kolléga vérnyomását.
-
Hogy is mondta előbb egy rajongód?
Ez most nem engem bosszant, remélem tudod, rajongókról itt kizárólag pár ember esetében beszélhetünk, de annak a tárgya is megszűnik lassan, bár már úgyis KDE-s lettél. Ha velem van gondod, ne mást hozz kellemetlen helyzetbe, léci! Attól, hogy nem utál, mint ti, miért kell ilyen jelzőkkel operálni? Jó, persze tudom, le kéne már vetkőznöm ezt a pszichoanalizáló formámat....
Építő jellegű kritika szeretett volna lenni...
Köszi a fáradozást, de már nem akarok épülni, se le se fel. Viszont volt haszna a dolognak, úgy veszem a szabályokat ezentúl, ahogy ez itt a fórumon bevett szokás. Minek fárasztom magam mindenféle megoldások találásával,
kereső, le van írva az összefoglalóba, olvasd el.
Gondolom így nem zavar annyira benneteket a stílusom majd! (egyébként külön a te kényes ízlésed miatt nem használom már régóta a cinmanó kifejezést)
-
Köszönöm, de méltatlan vagyok erre a tiszteletre, főleg, ha képtelen vagyok átadni az innen-onnan összeszedegetett infókat. Amúgy is jobban örülök, ha szidnak, mert az tuti nem kompenzál semmit.
Egyébként a mostani gázos választ, ha szépen becsomagolva, de tartalmilag ugyanígy leírom, mi változott volna? - költői kérdésnek szántam -
Ha ebben a közösségben inkább ellenérzések vannak irányomban, akkor logikus, hogy kussolnom kell, megértettem. Csak remélni tudom, hogy nem sűrűn mész majd a haladó topikba, bár voltál már szerintem, de gondolom ott a nagyságrendekkel pokrócabb stílus miatt nem emelted fel a hangod!
Ez van, nem fogok már változni, de az ilyen túlzott mimózalelkűséget meg le...om, főleg, ha valóban millió segítség ott van az ember orra elé rakva, már bocsi, de ne mindig én keresgessem már ki az összefoglalóból, hogy újra meg újra belinkeljem minden kérdezőnek. A kérdező bebizonyította, hogy letojja az összefoglalót, mert épp a pastebinről külön bekezdés volt benne......nem azzal van bajom, ha valaki nem ért valamit, hanem azzal, ha lusta még itt is belenézni az összefoglalóba, de elvárásai vannak! Kivel szemben? Nem fizetett support vagyok, már említettem. No mindegy.....
(#31009) Syl Tőletek tanultuk.
-
válasz
God Vazzeg #31004 üzenetére
Igazából csak innen vonulok vissza, ahogy már többször is, közkívánatra, amit Dave szaki igen ködös megfogalmazása is sejtet valamelyest.
A közös alapok miatt nézegettem be ide is, de nem kell mindenkinek ugyanazt a DE-t szeretni ettől. valahogy a Mint-et használókat sok helyen utálják, nem tudom miért, de ez már skatulya, hiába használok holnaptól Debiant, akkor is így marad ez. A FB csoportokban a bP-s nemzeti gárdisták támadják folyamatosan a Mintes népeket, eddig mondjuk az Ubuntu volt a fő ellenségük. No, az a stílus kéne ide, akkor megérteném a nyekergést!
-
válasz
God Vazzeg #31002 üzenetére
Köszi, már másodszorra erősítesz meg abban, hogy valamit ezzel a stílussal is el lehet érni!
(esküszöm nem szándékos, így tudok fogalmazni csak)
Az meglep, de külön örülök ha neked is segíthettem valamiben, mivel rutinosabbnak számítasz nálam.
Sok esetben persze rengeteget segítenek nekem is mások, akik akár kevesebbet is tudnak nálam, de épp az a terület nekik ismerősebb. Ha valaki nem guru, egy élet is kevés, hogy mindent tudjon még arról a pár disztróról is, aminek a vonalán szerzi az ismereteit. Szerencsére gyorsan változik, javul minden- igaz a haladók ezt utálják, de ez van, ők össze tudnak maguknak rakni saját disztrót, mi meg örülünk annak, amit készen kapunk!
Még egyszer köszi, így már tudom, hogy nem csak mimózákból áll a világ!
Lehet, hogy így átgondolom a végleges visszavonulásomat is! (ezért sokan szidni fogják az orcádat, az tuti!)
Amúgy Syl lány, csak tagadja....ilyenek, nincs mit tenni!
Ő is sokat tanult tőlem, csak utálja a pofám az Unity miatt, mint ha én tehetnék róla, hogy végre megszűnik...........
-
Ja, volt smile is?
Nem a te hsz-ed akasztott ki (most kivételesen), de a kollégával való párbeszédből leszűrtem, amit leszűrtem.
Mivel én minden hsz-t elolvastam eddig és úgy láttam, más is kiakasztotta már sikertelenség esetén, így betudom annak, hogy nem bírja a kudarcot és mivel nem érti az adott választ, így a válaszadónak ugrik, hogy az nem érti, mit akar ő!Erről egyébként a válaszadó tehet, ha a kérdező nem érti az egyébként használható választ? Nekem már sok esetben úgy jön le a dolog. Sajnos én ilyen válaszokat tudok adni laikusként, de ha én lennék kezdő, a kevés válasz között az ilyeneket is meg tudnám becsülni. Egy idő után megunod, ha segíteni akarsz és csak negatív visszajelzések vannak. Ott a jól összeszedett és igen részletes Téma összefoglaló és a milliónyi hsz, amikben ott vannak a válaszok. Olvasgatlak benneteket továbbra is, mert mindenből képes vagyok okulni ill. akár tanulni is. Az ilyen esetekből főleg.
Qrva erős nyomatékkal hozzátenném még, hogy aki itt segíteni próbál, az nem egy jól fizető 7/24 support munkatársa! Azon számon lehet kérni bármit! Ezt se neked írtam, csak eszembe jutott, mert árnyalhatja a képet talán.......
Akinek gondja van a stílusommal, jelentheti a moderátornak jelentem topikban. Megvolt ez a topik is topikgazda nélkül sokáig....
https://prohardver.hu/tema/ubuntu_linux_2/index.html
Téma összefoglaló, ha valaki nem képes önállóan megtalálni! -
Ha egy újonc Linuxos vele beszél először, tuti megutálja a platformot és rohan vissza a vindózhoz
Szerintem max az én pofámra lesz allergiás. Sértő nem szoktam lenni, de persze ettől még megsértődhetnek mások, de ne pszichologizáljunk most. Indulj ki magadból, ha tudtam segíteni, vigyorogva megköszönted, ha sikertelen maradtál, kivetítetted arra, aki hozzád szólt! Ha nem szóltam hozzá, akkor engem képzeltél el, amint szidalmaznám a Unityt, ha hozzászólnék!
Igazad van, sokkal jobb, ha senki nem szól hozzá semmihez, ami megoldódik, az OK, ami meg nem, az nem is fontos annyira! uff
Amúgy én azon leszek, hogy ne velem beszéljen senki először. Legyetek ti is azon!
Kis időre visszavonulok, hagyok teret másnak is, lev258 szakin kívül persze!
-
1. A casper még csak OK is, hogy nem ismerted, de a pastebint ismerned kéne akár a Téma összefoglalóból is:
Sorry, ha egy szakmai topikban néha elejtek pár szakkifejezést, de ha nem tiszta, miért nem kérded meg a hőbörgés helyett?
2. Értettem, reagáltam is ez alapján többször, biztosan abban is sok szakkifejezés volt.
3. Sosem vagyok lekezelő, ha te az iróniát ill. szarkazmust ennek véled, az baj.
Fura, ha valamit nem értünk és választ kapunk, de továbbra se értjük, akkor már a tehetetlen dühünket egyből ki tudjuk vetíteni a válaszadóra.
Régóta írogatsz már a topikokba, olvasd el legalább egyszer majd a Téma összefoglalókat.
-
Az I/O hiba lemez konzisztencia hibára utal, a casper is lehet bugos, a letöltött iso-t gondolom nem ellenőrizted kiírás előtt.
A válaszomban ez a mondat is ott volt, de én örülök annak, ha mástól elfogadtad legalább, ha leírta ugyanezt!
Úgy látom, neked nem mindegy ki írja le a megoldást! A helyett, hogy nekem ugrasz, akár értelmezhetted is volna, amit írtam. Amennyi infót megadtál, az alapján szerintem mindent leírtam, amit lehetséges.Egy valamire legalább megtanított ez a dolog is, ha valamit már ezerszer leírtak a topikban és mégis megkérdezi valaki, nem is reagálok rá. Próbálok segíteni, le is írom a megoldást szerintem sok esetben, erre én vagyok az akit lehülyéznek, mert hogy még azt sem értem, amit kérdeznek! Szuper!
párszor azért leírom, látod már benne, amiről beszélek?
Az I/O hiba lemez konzisztencia hibára utal, a casper is lehet bugos, a letöltött iso-t gondolom nem ellenőrizted kiírás előtt.
Halkan kérdezem, ki az aki nem értelmezte a neki írtakat?
Úgy érzem ilyenkor, hogy tényleg én vagyok a marha, hogy itt erőlködöm, ideje lenne már visszavonulnom......
Szevasztok! Használjátok a keresőt, gyakorlatilag minden megtalálható benne. Sok szerencsét!-----------------
Egyébként a segítők szempontjából indifferens, hogy te a saját problémáddal jössz ide vagy tolmácsolod másét, a metodika nem változik ettől még. Erre külön ezért is nem reagáltam, mivel tudtál kommunikálni a másik emberrel a jelek szerint! Vagy kérdezni ő tud, te csak válaszolni tudsz neki?
-
Mivel nem írod le egyértelműen a hibajelenséget, csak annyit, hogy nagyjából ezt írta.....
Képes voltam elolvasni és értelmeztem is, viszont ebben az általad előadott formában értelmezhetetlen.
Az a kioktató stílus, hogy leírom ezt?
" Nem véletlen, hogy mindig az aktuális logokat kérjük csatolni.
"
Sorry, de a Linuxnál ha valami hibajelenség merül fel és nem tudod elmagyarázni mi az pontosan és nem logokat raksz be ide, akkor hogyan kéne segítenünk? Ezerszer le lett írva, hogyan tegyétek fel a kérdést ilyenkor, miért olyan nehéz ezt megérteni? Ha homályosan kérdezel, akkor akár valóban kártyavetéssel is megtippelhetnénk a hiba okát.
A te kérdéseddel válaszolva:
Miért nem vagy képes elolvasni és értelmezni a Téma összefoglalóban és ezernyi hsz-ban leírtakat?
Külön oktatóvideó is készült azoknak, akiknek nehezére esik egy épkézláb kérdést feltenni, miért nem veszed a fáradtságot és nézed meg. Jó sokszor lehetőleg, úgyis nyár van, nincs más dolgod.
Segítek, hátha nehezedre esik megkeresni:
Linux Mind #08 - Hogyan kérdezz, alapvető hibaelhárítás
Szerintem a többi videót is megnézheted, ártani nem fog!
-
nagyjából ez volt rajta szinte végig, agy harminc soron át:
Nagyjából lehet tippelgetni így a hiba okára csak. Log fájlokat kéne betenned pastebinnel, hogy pontosabban lehessen lokalizálni a hibát.
Ez azt jelentheti, hogy nem sikerült csatlakoznia valaminek fájlrendszerhez.
Lehet, hogy a reboot során/után ezek a hibák javításra kerültek és nem lesz gondod ezután.
Nem véletlen, hogy mindig az aktuális logokat kérjük csatolni.
Vagy kivetjük a kártyát, csak kiderül abból is valami......
-
Volt mostanában AMD-s VGA-d? Költői kérdésnek szántam.
Nekem az van, amióta otthagytam a Win7-et, 3,5 éve. Azon kívül, hogy első hetemen a Wheezyvel szenvedtem abszolút kezdőként, amíg ráügyeskedtem a fglrx-et, ill. egyáltalán kiderült, hogy olyan is van, no ezen kívül soha semmi gondom nem volt az AMD-vel, pedig most APU-m van, amire szintén mondják, hogy problémás. Mint és egyéb Ubuntu változatok és származékok esetében abszolút problémamentesek voltak eddig a megjelenítésék. Most felraktam tisztán a 18.2 Mint-et még padoka PPA nélkül és semmi gondja nincs. Most lefagyott, mert feltekertem a memória értékét 2133-ra 1333-ról, de ez más jellegű gond lehet, elég bonyolult nekem a lapom BIOS-a, már párszor sikeresen elpiszkálgattam.
---------------------------------------------------------------------
Minden új most, nincs fenn semmi plusz, mondjatok már nekem léci PDF szerkesztőt, mert nagyon nem találom, mi volt az, ami jó volt valamikor, elég ritkán használom.
-
válasz
Tav-Csoves #30950 üzenetére
Nem akartam beleszólni, amíg nem vagy kész.
Ez az egész arra való, hogy kihulljon a hajad, már amit most leírtál. Ebből csak ennyire van szükséged:
Az egész bios-os hercehurca helyett nem a biosba lépsz be, hanem az F12 (vagy egyes gépeknél més F.. gomb is lehet) lenyomásával kiválasztod a bootolandó eszközt. Telepítesz és nem kell újra biosba turkálni, mert ez csak egyszeri opció volt.
4 Ezután install Ubuntu. A telepítés sikeres lesz
.Figyelem! Csak a boot-sorrend kiválasztása miatt ne turkáljunk a BIOS-ban!
Persze ez csak saját egyéni véleményem, aki akarja, akár csavarnyúzóval is állítgathatja a bios-t.
-
Ez a Manjaro KDE már piszkál egy ideje, múltkor is dicsérted, ki kéne próbálnom. Anno nagyon nem tetszett Manjaroban a KDE 4, Minttel se tetszett a KDE, elég érdekes, hogy van, ami meg csak elkapja az ember ízlését....nekem a Chakra volt eddig a KDE King, pedig már elég sokat kipróbáltam, még valami orosz disztrót is.
Ha valaki nem ért a KDE-hez, akkor igen nehézkes átszabni a kinézetét. Is.Ez az említett összefoglaló írás, amit említesz, nagyon jó hír, valahogy KDE-s írás elég kevés van, szerencsére videátorunk (bocs, tudom, hogy utálod a szókreálmányaimat) KDE-re is csinált pár beszámolót.
Manjarós írás meg még nincs is, tuti, hogy sokan örülnek majd neki! -
Köszi, ez egész hasznosnak tűnik, nem hallottam még, igaz nem nagyon használok KDE-t, pedig egyszer kéne rá időt szakítani....
KDE guruk remélem leírják, mi ez pontosan és mit használ a háttérben, hogyan működik.
Megvolt ez már a plasma-val vagy a legújabban van ilyen?
Fura a jelenség, de már előfordult 18.1 Cinnamonnal is, hogy valami miatt resetelnem kellett a gépet és minden totál ugyanúgy jött vissza a böngészőben meg a többi megnyitott program is.
-
válasz
Mr Dini #30852 üzenetére
A számítógép felfüggesztése és hibernálása
A számítógép felfüggesztése olyan, mintha a számítógép alvó állapotba kerülne. A számítógép bekapcsolva marad, a megnyitott programok továbbra is nyitva maradnak, de a számítógép kevesebb energiát fogyaszt. A számítógép felébreszthető egy billentyű vagy egérgomb lenyomásával.
Hibernáláskor a számítógép teljesen leáll, miközben elmenti a rendszer aktuális állapotát (például megtartja a nyitva hagyott dokumentumokat). Ha a számítógépet bekapcsolja hibernálás után, akkor a hibernálás előtt végzett minden munkája visszaállításra kerül. Hibernálva a számítógép nem fogyaszt energiát.
-
válasz
Dhampir #30836 üzenetére
Totál új gép alatt inkább a nagyon új notebookokat értettem, de az általad említett VGA is lehet túl új Linuxnak esetenként, proci esetén nem szokott annyira gyakori lenni a gond. (lehet, hogy ebben tévedek)
Intel microcode-ot ne rakd fel máskor, ha amúgy rendben működik a proci, olyan még nem hallottam, hogy ettől javult volna valami, de ellenkezőjét már párszor! Nem véletlenül nem jelent meg jó ideig a Rendszerbeállítások Frissítések ablakban ez az opció.
A 14.04 az ilyen esetben jó választás vagy a Mint 17.3, bár én ezeket régebbi gépekre raktam eddig. (10+-os laptop például)
Nvidia VGA-t nem ismerem, az Összefoglalóban viszont ott van, ha lehet frissíteni, de úgy tudom itt is a nyíltnak kéne jónak lenni.
-
válasz
Dhampir #30833 üzenetére
Az Unity jövőbéli (mikor?) eltüntetése hogyan fogja érinteni a rendszer komplexitását?
Sehogy, mert kizárt, hogy most azt rakod fel!
Nem valami megfontolt szándékra utalna.....egyébként minap írta valaki, hogy attól még, hogy nem default DE lesz, még a tárolókban is benne lesz és fejlesztgetik.
A continuitást azért mindenképpen meg kell őrizni, ne gondold, hogy csak úgy kihúzzák a talajt a működő és frissítendő rendszerek alól. Ennyire még a püspöklila kánonosok sem marhák.
Köszi szépen Nektek, végül inkább lepucoltam a gyári partíciókat.
Ezt magadnak köszönd, mi csak rá ill. lebeszéltünk róla!
-
válasz
lev258 #30832 üzenetére
Biztosan így van, ill, tuti, mert hibás BIOS miatt persze, hogy nem működik jól a rendszer, de ezeket az egyes modelleket így elég nehéz megfogni....
Talán, ha az, aki tud ezekről pontosabb infót, beírná a Linuxos notebook topikba, biztosan sokan örülnének, ha kifognak egy ilyen példányt.
Tudom, hogy amúgy az UEFI a jövő...meg a holodisplay meg hasonlók, de kollégánk gépén is működött már valami rendszer, neki azért javasoltam, hogy ne bonyolítsa és itt a ft-k igen jelentős része sem használ túl régóta UEFI-t. Ennek ellenére egy totál új gépre már én is azt javasolnék.
-
válasz
Dhampir #30830 üzenetére
Szerintem jól döntöttél jelenlegi konfigoddal semmi szükség UEFI-re (ez persze vitagerjesztő is lehetne), most viszont elég bonyodalmas lenne átállnod MBR-ről csak azért, hogy UEFI-d legyen. Én is ki akarom próbálni már ezer éve, de még mindig nem jutottam el odáig, igaz semmiféle hiányérzete nincs emiatt a gépeknek.
Bárcsak lenne..... ez a ZetaByte-os tároló szimpatikus lehetne, ha lenne.....az elsődleges partíció max száma viszont gond lehet, ha kifogysz belőle, érdemes a 3. elsődlegest extended-nek megcsinálni és onnantól kezdve jöhet bármennyi logikai partíció.
-
válasz
Dhampir #30828 üzenetére
A valami más opciót válaszd, akkor esélyesebb, hogy minden más partíció érintetlen marad.
Amúgy ez az UEFI akkor lényeges, ha kevesled a 4 elsődleges partíciót, az UEFI 128 db-ot tud, ha jól rémlik, a MBR max 2 TB-os partíciót tud kezelni UEFI ~9 ZetaByte-ig. Az UEFI több rendszerindítót tud kezelni és állítólag védett a boot-time virusokkal szemben. (esetedben gyakorlatilag semmi előnye az UEFI-nek)
Egyébként nem tudom mit akarsz kezdeni azzal a gyári partícióval, ha nagyon parázol, hogy meghal a rendszered, inkább hordj magaddal egy live Linuxos pent.
Az a kép gondolom nem a te rendszeredről készült....
Ha igen, akkor ne feledd a partíció sémákat se ellenőrizni, UEFI-nek GPT kell, ezt gondolom tudtad.
-
Még az első hírek megjelenésekor olvastam valahol, hogy egyidejűleg az Ubuntu Gnome is megszűnik. Volna abban ráció, amit írsz, de mivel hivatalos verzió a Gnome Ubuntu, így nem valószínű, hogy megtartják második Gnome felületű disztróként.
Gnome-ott "ubuntusítják", színekkel, dock-kal, meg minden extension-nel.
Ezt úgy érted, hogy unitysítják?
Hátha mégsem.......
-
(muszáj vagyok leírni, mert magyar fórumon nagyon kötekedőek
)
Itt most benn is hagytad hozzá a csalit rendesen:
"Talán Gnome3-at, mert az a "jövő" az Ubuntunál,..........kivéve a Kubuntu,
Ubuntu Gnome
, és társai."Egyébként szerintem ebbe senki nem köt bele, az Ubuntu az Ubuntu az alap felületével, a többit maga a megnevezés különbözteti meg egyértelműsitve a DE-t is egyben.
-
Szuper! Igazán nincs mit! Ezek után is csak ezt a frissítési módszert használd, a frissítéskezelőt ki is lőheted vagy hagyd meg jelzésnek, hogy érkeztek frissítések.
A dropboxos dolgot meg megnézzük, ha újra jelentkezik. Bármi számodra fura jelenséget tapasztalsz, mindig próbáld dokumentálni valami módon, különben nagy a szórás és nem tudjuk valójában mi a helyzet.
-
Szia!
Most feldobta a frissítéskezelő, hogy van rendszer frissítés (16.04.03), elindult a dolog
A fenti verzió van fenn pontosan? Mit jelent az, hogy elindult a dolog, csak úgy magától?
próbáld ki terminalból lefuttatni a frissítést, ott ha elakad, legalább bemásolhatod, amit kiír:
sudo apt update && sudo apt upgrade
Ha hosszú a bemásolandó szöveg, akkor használd a pastebin-t!
annó felraktam a dropboxot, de azóta is zaklat néha, hogy installálni kell vmi daemonját a működéshez
Mit raktál fel, valami kliens programot a tárolóból vagy PPA-ból? Ha azt írja, hogy valami kell hozzá, akkor biztosan úgy van, de ezt az infót is betehetnéd ide kicsit pontosabban.
Nem lenne rossz ötlet ezt a videót megnézned : https://www.youtube.com/watch?v=wPorX0R5dSk
-
válasz
imibogyo #30753 üzenetére
Ezt ügyesen megoldottad, gratula! Ami engem aggasztana a helyedben, az az, hogy bármi történhet egy merevlemezzel és ez a dolog komoly veszélybe kerülhet:
Nem szeretném elvesíteni a rajta lévő cuccokat, mert rengeteg családi fotó, meg 3D-s terveim stb...
Az igazán fontos dolgokat legalább 2 helyre menteni kéne, az egyik akár felhő is lehet, de kettő még jobb. Elég sok free megoldás van, akár a google drive 15 GB/emailcim (690.-ft/hó már 100 GB) vagy a mega.nz 50 GB free tárhelye, ha fontosak az adataid, akár még áldozhatsz is minimál összeget erre.
-
Itt van több módja a felesleges services ideiglenes vagy végleges leállításának:
How to enable or disable services?
How to Manage Systemd Services on a Linux System
Itt azt írják, melyik fut alapértelmezetten, melyiket javallott futtatni, de értelemszerűen a felhasználó igényei ezt felülírhatják:
Linux Default Services Which Are Enabled at Boot
(#30749) imibogyo
A gyors rendszerindítás kikapcsolása Téma összefoglalóból puskáztam
-
-
válasz
szergey #30733 üzenetére
Szerintem a legtisztább helyzet, ha ugyanazt telepíted és ugyanolyan frissítési metodikával, ahogy a Dejadup mentéskor fenn volt. 17.04-re semmiképpen ne rakj vissza régebbi mentést.
(ha a 16.10 a 16.04-ról volt frissítve, akkor célszerű így, bár akár felesleges is lehet)Nem ismerem amúgy a Dejadup-ot, így a másik kérdésbe nem tudok segíteni.
-
válasz
Phobion #30721 üzenetére
Holnapig próbáld meg kiókumulálni, hogy Ubuntut, valamit virtuálban vagy Kali-t használsz!?
A kérdésedben még Ubuntu volt, a válasz után meg már Kali volt, nagyon nem mindegy, neked sem, de a válaszadónak sem. Még az sem mindegy, melyik verziód melyik DE-vel használod! Szánj rá egy kis időt ezek tisztázására, mielőtt kérdezel valamit.
-
&(#30676) jimmy399
Köszi, éreztem, hogy valami van, amit bizonytalanul sejtek! Így akkor már tiszta ez is, minden nap tanulunk valami apró dolgot.
Eddig még csak ezzel a 4GB-os fájlméret korláttal futottam össze a fat32-es penemen, nem ment rá egy .mkv film. Roppant érdekes, de mióta áttértem Winről, azóta úgy általában többet tudok meg a számítástechnikáról. Jó, persze hogy a nulláról könnyű haladni!
-
válasz
róland #30655 üzenetére
Ez már értelmezhető így.
Nemrég amúgy egy szerintem még ennél is régebbi Fujitsu-Siemens Amilo L1300-ra tettem fel Mint XFCE 17.3 43 bitest (fura mód ez az egyetlen disztró bootolt rajta pendrive-ról), igaz, a memória 512 MB-ról 768-ra lett bővítve és SSD-t tettünk a cd-író helyére, de normálisan ment, előtte XP volt rajta.
Azért érdemes megpróbálni a javasoltakat, nem tudom a Bunsenlabs volt-e már, ez is javallott öreg gépekre. Amire én telepítettem, abban nem via vga volt, az nagy előnye a tieddel szemben.
-
-
A gnome-shell az még közel sem a teljes gnome3 felület, azt a
sudo apt install ubuntu-gnome-desktop
paranccsal tudod telepiteni terminalból vagy felrakhatod a synaptic-ból is, azt nem tudom, hogy a szoftverbutikvagy mi hogyan tartalmazza.
A beállításokhoz is fontos részek nincsenek a gnome-shellben, mint a control-center és a gnome-tweak, amik a vizuális élmény szempontjából alapvetőek.
Ha a teljes gnome csomagot felrakod, akkor lesz teljes kezelőfelületed, így valami öszvér megoldás lehet, Unity alapon gnome-shell.
Ubuntu GNOME metapackage ezeket tartalmazza, gondolom jó részét a fenn lévő csomagoknak le is cseréli.
A DE-k teljes értékűen más felületet tartalmazó Linux disztrókra metacsomagokkal telepíthetőek. Épp amiattt, mert sok programot sajátjára cserél egy DE metacsomag, előfordulhat, hogy valami nem működik optimálisan. Ezért javasolják kezdőknek, hogy mindig az adott felületet tartalmazó disztrót rakják fel inkább.
-
Ha Ubuntu-t akarsz telepíteni, ne a következő verziótól megszűnő Unityval rakd fel szerintem. Ubuntu Mate vagy Ubuntu Gnome inkább, de ha Windows-hoz közelítő kinézetet akarsz, akkor a Cinnamon és a KDE lesz a kedvenced. A Cinnamon nagyon szép és jól konfigolható DE (asztali kezelőfelület), ezt viszont nem Ubuntu-val kell telepítened, hanem a Linux Mint Cinnamon-t kell felraknod. A KDE felület a legjobban konfigolható az összes közül, sokak szerint már túlzottan is az. Az olvasottak alapján a Kubuntu sem túl jój muzsikál, így KDE-s felületet is célszerűbb a Mint KDE-vel kipróbálni. Mint topik
A Mate felület is a Mint alapfelülete, mégis inkább az Ubuntu Mate javasoltabb helyette.
Van még az XFCE felület is, de erősebb gépekre már a fentiek valók, elbírják simán.
Az Ubuntu változatokat inkább innen töltsd le, volt már gond a magyar oldalról letöltött iso-val.
-
válasz
#40553216 #30600 üzenetére
Lófüttyöt! Neked válaszoltam, csak oda kellet írnom a Syl idézett szövege fölé, hogy egyértelmű legyen, tőle idéztem.
Viszont tuti, hogy ezt már így megjegyzed nagyon, én is szívtam vele egy darabig, mire rájöttem, hogy mi okozza a rohadt lassú bootolást! Boot alatt nyomtam egy le/fel nyilat és akkor látszott, hogy visszaszámol 1:30-tól és kiírja az uuid-et is, amivel vacakol.
9,5 éve kezdtem linuxozni, de az utóbbi években nagyon ellustultam, mert minden működik, ahogy kell, és bevallom őszintén, élvezem, hogy nem kell mókolni.
Ez szerintem teljesen érthető, hogy ha már meg lehet valamit kényelmesen is csinálni, akkor miért ne! A guruk presztízs kérdést csinálnak abból, hogy nem nyúlnak gui-s progamhoz.
-
Fenéket! A nem gui-s módszerrel is meg kellett volna ezt a lépést is csinálni sok sok más lépéssel együtt! Ettől még a gui-s megoldások alapvetőek a kezdők számára, ez nem fér bele a fejetekbe?
Valamiért csak megcsinálják ezeket a programokat! Szerencsére nem mindenki ennyire begyepesedett guru.
-
válasz
#40553216 #30596 üzenetére
Ugye most csak viccelsz!
A kép feletti mondatban pontosan leírtam, hogy erre figyelj oda! Emiatt nem volt tippem, hogyan lehet még mindig lassú, mert azt hittem ilyenkor végigmész minden leírt mondaton!
Az én jó tanácsom mindenkinek! Olvassátok figyelmesen a segítő hsz-eket!
-
Szerintem is rossz így, hogy az egyik helyen oda van írva, a másik parancsnál meg nem. Így könnyen megtévesztheti azt, aki ritkán használja ezeket a parancsokat. Ma még megcsinálom az összessel, ahová kell a sudo. A guruk, akik nem használnak sudo-t úgyis vannak olyan okosok, hogy kihagyják.
-
-
válasz
#40553216 #30574 üzenetére
Normál esetben jól elvan egymás mellett az azonnali és az ütemezett TRIM. Nálad, ahogy berus.berus szaki mondta, az azonnalit(discard) nem célszerű használni, az ütemezett(fstrim) meg mindenképpen lefut hetente.
Fstabban elég a noatime, de a default is mehet, discard ne legyen.
a
networkmanager-wait-online.service
-t mindenképp lődd ki, nálam is időnként megjelent és nagyon idegesítő volt, amikor 3,5 percre volt állítva.Nézd meg a függőségét, ha nem akarja a BoB által írt parancs kikapcsolni, mert a függőség nem engedi:
systemctl list-dependencies --reverse NetworkManager-wait-online
a satust ezzel a paranccsal tudod ellenőrizni:
systemctl status networkmanager-wait-online.service
ha ilyen a kimenet, akkor OK:
~ $ systemctl status networkmanager-wait-online.service
● networkmanager-wait-online.service
Loaded: not-found (Reason: No such file or directory)
Active: inactive (dead)Ha minden OK, akkor igen gyors lesz a boot-idő, valami ilyesmi:
Startup finished in 4.592s (kernel) + 1.744s (userspace) = 6.336s
Ha elég fizikai memóriád van, akár a FF cache-t is kiküldheted abba, gyorsabb lesz és nem használja az SSD-t sem.
ha Firefoxot használunk, viszont nincs kedvünk RAMDISK-kel bajlódni, irányíthatjuk a gyorsítótárat közvetlenül a memóriába is, méghozzá egyszerűen. Nyissuk meg megint a beállításokat tartalmazó lapot: írjuk be a böngésző címsorába az about:config parancsot.
Keressük ki a browser.cache.disk.enable kulcsot, majd értékét true-ról állítsuk át false-ra. Ezután keressük meg a browser.cache.memory.enable kulcsot, majd értékét állítsuk át false-ról, true-ra. Most már a memóriába kerül a Firefox gyorsítótár, de nem árt megszabni, hogy mekkora memória mennyiséget foglaljon le magának a webböngésző. Hozzunk létre egy új Integer (Egész) kulcsot (Jobb egérgomb -> Új menüpont), majd adjuk neki a browser.cache.memory.capacity nevet. A friss beállítás értékeként adjuk meg kilobájtban, hogy mennyi rendszermemóriával gazdálkodjon a memóriába száműzött gyorsítótár. Itt persze -1 is lehet az érték, ha a Firefox-ra szeretnénk bízni a beállítást. Utóbbi esetben a rendelkezésre álló rendszermemória mennyiségétől függően dinamikusan állítja be a webböngésző a memóriában helyet foglaló gyorsítótár méretét.
Az új beállítások a Firefox újraindítása után lépnek életbe.
-
válasz
#40553216 #30559 üzenetére
Amennyiben a /var könyvtár SSD-re kerül, érdemes lehet bizonyos alkönyvtárait a RAM-ba irányítani tmpfssel, ehhez adjuk az /etc/fstab fájlhoz az alábbi sorokat:
tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0Erre gondolt kollégánk az imént. Ne rakd HDD-re szerintem sem. Gondolom az SSD-s írásokat azért olvastad. Swap hol van?
a
systemd-analyze blame
parancs kimenete jó lenne a boot miatt. Ablame
nélküli is. -
Épp ez a téma fut most a Kezdőben is, sokkal szakszerűbb és persze bonyolultabb javaslatokkal.
Én már ezt a pár kattintásos gpartedes copy/paste módszert nem is erőltetem tovább, nekem tuti jól működik minden, de ezt úgysem hiszi el senki, egyedül a schedulert kellett átállítanom az SSD-s noop-ról deadline-ra, hogy a HDD-t ne nyírja ki.
Túl laikus vagyok én ezekhez a dolgokhoz.
Már egy ideje rájöttem, hogy amit tök egyszerűen is meg lehet oldani, azt az okosok igen bonyolult ilyen-olyan config szerkesztésekkel, számomra ismeretlen segédprogramokkal, parancssorozatokkal oldják meg. A laikusok meg csak ámulnak. Én ezalatt 2*5 perc alatt két disztrót is áttettem a HDD-re és mindkettő ugyanúgy fut, mint azelőtt az SSD-n.
-
OK! Mondtam, hogy biztosan úgy is jó, de kétféleképpen ne navigáljuk tomtyi ft-t, mivel az általad javasoltak alapján kezdte, logikus, hogy én nem vauzok bele, csak meg akartam nyugtatni, hogy nem megvezetés lett ez is.
Igy már az se fog kiderülni, mi történik, ha két ugyanazon uuid-es partíció van a bootoló rendszeren.
Egyébként se jó, ha bárki az én favágó módszereimet követi, ha van hozzáértőbb hsz is a témában.
Mondjuk ha nem is törli, legalább új uuid-t generáljon neki a gparteddel.
Ez OK, de akkor viszont írd le a további szükséges lépéseket is.
-
válasz
#40553216 #30552 üzenetére
(#30551) Syl
A céllemezre nem kell partíció. Sőt üres hely kell ahhoz hogy pésztelni tudja a kopizott partíciót.
Csak arra figyelj, hogy gparted copy&paste esetén megmarad a partíció uuid-je. Vagyis, a forrást töröld, mielőtt bebootolod a gépet.Biztosan úgy van akkor, ahogyan Syl írta, de én múlt heti élő történetet írtam le, nekem kellett partíció, mert úgy vágtam le másikból, de ha nem csinálsz, ne csinálj, ugyanúgy átmásolja egy üres helyre is. Így akkor majd utólag igazítgatod a partíciót, tök mindegy.
Csak arra figyelj, hogy gparted copy&paste esetén megmarad a partíció uuid-je.
Ugyanaz marad, nem lehet más, de ellenőrizd persze. Nálam itt még látszik az eredeti sda5-ös bejegyzés és a célhely, a sdb9-es, egyértelműen ugyanaz.
A swap uuid-ját viszont valóban érdemes ellenőrizni, különben 1,5 perc várakozás lesz a boot-nál.Vagyis, a forrást töröld, mielőtt bebootolod a gépet.
Ezt semmiképpen nem javasolnám, én se tettem, mert előtte le akartam ellenőrizni, hogy tökéletesen fut-e az átmásolt rendszer és csak miután lecsekkoltam, akkor töröltem. Most is erről írok.
Gondolod, hogy csak úgy leírom neked, miket csinálj, anélkül, hogy nem csináltam végig ugyanezt? Ezt csak azért írtam most, nehogy azt hidd, hogy megvezettelek, ahogy Syl fórumtárs ilyen esetekben írja rólam.
Ha az ő instrukciói szerint csinálod, akkor én már nem is kavarok bele.
-
válasz
#40553216 #30549 üzenetére
Lesz /home, de oda nem akarok minden átrakni, inkább csak .fájlokat és .mappákat rakok át
Ige, erre gondoltam én is, a /data nekem is külön HDD-n van.
ezek szerint az eredetinél kissé nagyobb – partíciók.
Ezt úgy érdemes csinálni, hogy ha mondjuk 20 GB-os partíciót akarsz a mostani sdb5-nek, akkor másolás előtt karcsúsítod a HDD-n a mostani 28 GB-ot mondjuk 18 GB-ra és úgy másolod bele. Se ez csak elmélet ez esetben, mert itt akkor új telepítést érdemes csinálni és a /home beállításokat felülírni.
Sokan nem tudják, hogy a gparted copy/paste-elni is tud.
Ha belegondolok, lehet, hogy a másolás mégis jobb, mint az új telepítés, mert ha új telepítést csinálsz, akkor ugyanolyanra célszerű frissíteni az új telepítést, mint a régi volt, hogy a konfig fájlok is tökéletesen kompatibilisek legyenek.
-
-
válasz
Tarisznyarak #30546 üzenetére
Ez szuper! Ma már ez a második ehhez hasonló jó hír, örülök, hogy mindent sikerült gond nélkül megcsinálnod!
Látod, fog ez menni, csak eleinte ilyen göröngyös az út!
-
válasz
#40553216 #30544 üzenetére
Van egy leírás a fórumon, Linux SSD-re költöztetése a címe, de én a minap egyszerűen copypaste módszerrel átraktam SSD-től HDD-re két disztrómat, mert nem volt időm átmazsolázni őket és törölnöm kellett az SSD-t.
Kipróbáltam update-grub után mindkettőt és működtek HDD-ről. Próbáld ki, átmásolod a teljes partíciót, és grub-update után meglátod, hogy az új helyről is működni fog. Ha valami miatt nem, akkor keress rá a cikkre!
Teljesen egyszerű favágó módszer, de én még nagyon laikus koromban egyszer kipróbáltam és működött, gparteddel természetesen. Az új partició, ahová másolsz, picit nagyobb legyen, ha pont ugyanakkora, akkor nem másolja át.
Fenébe, ha nem vettem volna minap optibayt, simán megérné!
-
Hát így jobban látszik valóban. Ilyen van zöldben is.
(de jobb, ha hagyjuk is ezeket, mert repülni fogunk)BoB szakiról azt is megtudtuk, hogy nem kedveli a novellisztikus probléma felvetést! próbáld neki néhány szóban vázolni, mi a gond.
Amúgy én is a tlp-n gondolkodtam, de elvetettem.
-
válasz
Tarisznyarak #30535 üzenetére
Szuper!
Örülök, hogy sikerrel jártál! Azon a linkelt oldalon egyébként nagyon jó és megbízható leírások vannak Ubuntura és Mintre is.
A terminal használat az kifejezetten jó, ha már az elején próbálod használni és sikerül, akkor tutira meg fogod kedvelni!Kernelt is frissítettél amúgy vagy csak az nvidia csomagot és a tlp-t tetted fel?
-
válasz
Tarisznyarak #30531 üzenetére
Ahogy olvasgattam Nvidiás driverekről itt a topikokban, mintha az ugrana be a gépedről, hogy nagyon új a VGA benne....nem tudom, AMD-m van mindig. Az Inteles nyílt drivereket jónak mondják, viszont az Nvidiás esetén úgy rémlik, hogy a rendszerben lévő kernelt frissebbre javasolják cserélni és ezzel párhuzamosan az Összefoglalóban lévő PPA-ből frissíteni kell a mesa-t.
De nincs kizárva, hogy a linkelt leírásban is lévő újabb nvidia csomag is megoldja a gondodat.
Laptopnál a HD megjelenítőd miatt érdemes kipróbálni a tlp csomagot, konfigolni elég bonyolult kezdőknek, de akár alap beállitásokkal is javíthat a helyzeten. Én felraktam a nem túl fiatal Toshiba Satellite-re és kevesebbet zúg a ventije egy ideje.
Mivel nem ismerem az Nvidia VGA-kat, igy ezeket ne vedd készpénznek, várjuk meg, míg valaki jön és megerősíti ezeket az infókat! Ettől persze próbálgathatod a javasoltakat a link alapján, valamint a tlp-t is kipróbálhatod, az nem Nvidia függő.
Ha kernelt akarsz frissíteni és bonyolultnak tartod a terminalos módszert, akkor tedd fel az ukuu csomagot és onnan telepítsd az újabb, de lehetőleg lts kernelt.
Az ukuu-t én is kipróbáltam a Toshibán 4.12-ig, semmi gond nem volt a rendszer működésével. Mint 18.1 Cinnamonon persze, de az is 16.04 alapú. Ezt csak azért írom le, hogy tudd, hogy kipróbáltam ezt a dolgot, nem csak úgy írok valamit, aztán vagy bejön neked vagy nem!
-
válasz
Tarisznyarak #30523 üzenetére
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)A fenti lista nálad kicsit hiányos.
frissítettem a vga drivert a minap.
Lehet, hogy amit linkeltél, már elavult, próbáld meg ezt a leírást használni, ugyanaz a Graphics Drivers PPA van ebben is, mint amit az Összefoglaló is javasol, de azt gondolom nem olvastad. A Grafikus driverek frissítése részt pedig ajánlott olvasgatni ilyen esetekben.
-
válasz
ampulla #30517 üzenetére
Ezekhez a bonyolult bootloaderes keveréses megoldásokhoz nem értek, de nálam mindig az utolsó telepítés rakja be a saját GRUB-ját és ha az eredetit akarom újra, akkor terminalból lefuttatom a
sudo grub-install /dev/sda
parancsot és a grub-update-et is. Lehetne a config fájlt is szerkeszteni a boot sorrend miatt, de az tovább tart.
Disztró frissítések nagyon ritkán frissítik úgy a GRUB-ot, hogy átrakják sajátnak. Partícióra még soha nem raktam GRUB-ot.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- gerner1
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Hisense LCD és LED TV-k
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Yettel topik
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest