- One mobilszolgáltatások
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
- iPhone topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Magisk
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Xiaomi Mi 11 - értékesített büntető
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
tordaitibi #41993 üzenetére
Lehet elfelejteni a tizennyolcnullanégy mániád?
-
válasz
ontheground #41988 üzenetére
Szinte biztos, hogy Python, ld. Tordaitibi postjai
-
-
Esetleg ez?
Különös tekintettel az Nvidia driver verzióra -
-
"Akkor a gyakorlatilag virtuális gépek kijelentést hogyan máshogy lehet érteni?!"
Pontosan úgy, hogy a "gyakorlatilag" kifejezés nem azt jelenti, hogy biztosan az
Olyan, mint egy virtuális gép, de nem feltétlenül az."Pont ez a "börtön" biztosítja, hogy nem csak az OS-hez nem fér hozzá, de a többi futó programhoz sem."
Ezt mondtam, független az OS-től, amin fut, nincs 1:1 hozzáférés. -
-
-
-
-
-
-
-
válasz
daninet #41936 üzenetére
Ebben se nagyon látok semmi hibát... Még olyat lehetne, hogy egy régebbi kernelt választasz induláskor, azzal milyen.
-
-
-
válasz
kevesbence #41928 üzenetére
Igen, asszem kéne nekik.
De akkor meg is fogtad szerintem a hízás egyik okát.Illetve az APT cache ürítése is jó tud lenni tűzoltásnak.
Esetleg find-dal a legújabb file-okat kikeresni, pár percenként megnézni, mi keletkezik.
-
-
válasz
tordaitibi #41909 üzenetére
Pszt! Ne mondj ilyeneket, a Snap Flatpak Appimage jobb, mint ezek a bonyolult izék!
-
-
válasz
daninet #41888 üzenetére
Valszeg a wallet fel tudta venni, és előbb nyílik ki, mint mountolná a cuccot.
Én mondjuk GUI-s gépen nem csatolok semmit fixre (amin nálam GUI van, az mozogni szokott, tehát nem biztos, hogy megvan a megosztás - ezeken Nextcloud van), de a NAS és a virtuálhost felcsatolja a homesever egyik megosztását, mert oda nyomja a hardver monitoring adatait. Ezt paraszt módon oldottam meg, a rc.local-ban lefut egy script, megpingeli a szervert, és ha van, akkor csatol, beégetett jelszóval. Nem elegáns, de ha valaki a NAS-on (ami alapból kikapcsolt) tudja nézegetni a rc.local-t, akkor már mindegy
Amúgy ilyenkor még a SMB logját érdemes nézegetni.
-
-
-
-
válasz
tordaitibi #41867 üzenetére
" mert fel akartam erőltetni egy olyan Python verziót ami nem lehet, " arra az outdated rendszerre. Tehát azért ezeket erősen magadnak okozod
Tehát érdemes egy normál supportos cuccon maradni, mert azon azért nem szokott lenni ilyen macera.
"Fusson a szoftver és ennyi."
Ja, csak ennek megvan a maga hátránya is. Még ha 1T winyód is van. -
válasz
daninet #41865 üzenetére
@tordaitibi : "Azaz szeretem a bevált és kezemreálló dolgokat."
Ami a csomagkezelő.Linuxra is létezhet portable szoftver, amit össze lehet rakni statikus könyvtárakkal. Csak nem sokan csinálnak, mert alapvetően nem ez a filozófia. (Pl. letöltesz egy Firefoxot Linuxra, kitömöríted egy könyvtárba, és fut.)
Illetve a 18.04 nem lesz biztonságosabb, ha új böngészőt teszel rá -
válasz
daninet #41860 üzenetére
A Vmware-n BIOS vagy UEFI-s telepítés volt? Olyannak kell lennie a KVM-nek is.
Aztán mehet egy Windows telepítő, és a helyreállítási környezettel kijavítani a Windows bootját, ha nem akarja az igazságot.
A BIOS-os hibaüzeneted annyi, hogy nem talál bootolható partíciót. Az nem függ tőle, hogy konvertálva lett az image, mert a tartalmat nem bántja.
Esetleg a KVM bootmenüjében (mármint a gép részleteinél) nincs valami elnyomkodva?-A fejlesztőnek csak egy verziót kell karban tartani - hát, csomagos cucc esetén is (ráadásul egy fejlesztő csak pár csomagot tart karban, egy szoftver több komponensből áll - a Snap csak annyi, hogy leszedi ugyanazt a cuccot sokszor)
-Sandboxban fut a szoftver - nem feltétlen, és az is kérdés, hogy ez kell-e? de ugyanezt meg lehet oldani csomagból is
-Megoldja a dependency gondokat - csomagokkal se szokott lenni, és cserébe helyet zabál
-Részleges frissítéseket tesz lehetővé - a csomagos felépítés is, az a lényege
-User könyvtárba települ nem system könyvtárba - független attól, hogy telepíted
-Gyorsabb system update mert kevesebb a csomag a rendszerben - pont a Snap lassabb, a csomagok pl. naponta frissülnek (ami éppen), 10-20db, mondjuk 20Mb letöltésével, 0 macerával...Látszik hogy a Snap is mennyire lett sikeres, a Canonical újraírja...
@ubyegon2 :
-
válasz
daninet #41858 üzenetére
BIOS-ra volt telepítve, vagy UEFI-re a Vmware-s cucc?
Ha bebootolsz egy live CD-t ezen a virtuálgépen, akkor látja a winyót, rajta az adatot?@ubyegon2 : Különösebben nem szívtam a Snap-pel én sem (helyet lehet csinálni, ha kikapcsolod, hogy tarCSa meg a régi verziókat), inkább az zavar, hogy feleslegesen van erőltetve, semmi előnye a csomagokhoz képest, és +1 erőforrásfogyasztó bloat cucc.
-
válasz
daninet #41854 üzenetére
Van. Csináltam már ilyet, Vmware-ról KVM-re (amikor cseréltem a hostom Vmware-ről KVM-re), de semmi ilyen baja nem volt.
Tegnap éjjel meg fizikai Windows gép->backup->felhúzzuk vmware-n műsor volt melóhelyenAnnak volt baja...
Kéne hogy mit csináltál, és mi a jelenség... -
-
válasz
gyulank #41848 üzenetére
...ha egyik OS alatt sem jó, akkor $2 egy USB hangkártya... annak az alaplapinak valamije nagyon súlyosan el van kefélve...
Mostanában melóhelyen egy neves laptopgyártó gépein is fogtam pár usert, akiknek hol a jack, hol a beépített nem szólt (Windows). És driver gond volt az is... Egész véletlenül Realtek chip... -
válasz
daninet #41842 üzenetére
"enduser szempontból csak a kényelmi funkciók számitanak, az, hogy 3Mb helyett 200Kb-ot húz le max a power usereket érdekli, engem például nem. "
Csak amikor egyáltalán macerálni kell vele, meg nagyobb háttértár kell, meg lassan jön le, meg mobilneted vanNem 3M-200k különbség szokott lenni, hanem amikor egy Skype telepítő 84MB.
(Pidgint néztem össze, hogy Linuxra 1,8MB a telepítő, Windowsra 8.)
És az a több kód le is fut a gépen, tehát több procit is kér, több ramot."Sokkal zavaróbb, hogy valamit apt telepitővel rakhatok fel, valamit flatpackkel, valamit snappal, a negyedik program meg appimage amit alapból szintén nem nyit meg az rendszer ahhoz is fel kell rakni valamit apt-al."
Ez nekem is, bár különösebb gondom nem volt vele akkor sem, amikor Snap-et kellett feltenni - és ez inkább Ubuntu sajátosság, Debianon sokkal inkább csomagból megy minden, érdemesebb a Snap/Flatpak/akármit kerülni szerintem."Beirod h apt install akármi és húzza le az 5 oldalnyi dependencyt aminek csupa kriptikus neve van és mostmár a rendszered része."
Nem kriptikus neve van, pontosan érthető, hogy mi a neve. Windowson ezt egyszerűen nem látod, mert csík van. Ott is lehet, hogy dll-eket pakol az installer mindenhova. (Meg nézz be az update cache-be, ott mik vannak)
A dependency kezelés meg teljesen rendben van, megoldja helyetted.
(Vö. COMCTL32.OCX not found, vagy pl. hiányzik egy Visualbasic komponens, keresd meg, töltsd le, telepítsd fel, reboot, és után amehet tovább a telepítés.)
Adott csomagnak amúgy a neve alapján megtalálod, hogy mi van benne, mit csinál, és a frráskódját is. Nincs ebben semmi kriptikus"Az sem világos miért kell egy snap vagy flatpack csomaghoz root jelszó
"
Nem a home-ba települ. Illetve root jelszóóó? Ubuntun a saját jelszavad kéri be.
Windowson az UAC csinálja ezt. Azért kell, mert egy folyamatot emelt joggal indítasz."600 aktiv disztró van. Látszólag nem a pénz a probléma,"
Az egyes DE-ket a disztróktól függetlenül fejlesztik. Új disztrót meg bárki csinálhat, tehát nem meglepő, hogy sok van. Lecseréled a hátteret, ikonokat, konfigolsz kicsit, és kész is, ugyanaz az Ubuntu, Debian, Suse, Fedora, akármi van alatta, mint a többi alatt.
Én is kiadhatnám az USB-ről futó Debianomat saját rendszerként, mert az egy 4GB-os base-ból lett összekalapálva (olyan is).
-
válasz
daninet #41839 üzenetére
"mennyivel jobb mint windows nem kell exe fájlokat vadászni telepítéshez. "
A lényege, hogy minden cserélhető külön, és hogy aláírt tárolókból telepítesz (ami azt is jelenti, hogy sokkal kisebb az esélye, hogy rosszindulatú kód kerüljön bele). Windowson ha kell egy programból újabb verzió, azt nagyrészt kézzel telepíted/updateled, rengeteg duplikáció is lehet az OS-ben (pl. adott library külön ott van minden programhoz telepítve, és minden telepítő bármit bárhova pakol), ebben a modellben viszont egy csomagot több szoftver is használhat.
Illetve nézd meg a frissítési folyamatot, mennyi update jön le egyszerre, és mennyi idő alatt.
Na meg maga a telepítés. Felsorolsz egy rakás cuccot, és beavatkozás nélkül lejön."Számtalan disztró, tucatnyi párhuzamos fejelsztés ugyanarra a problémára és mind 80%-ig van fejlesztve max. minden félkész."
Ja, ezt nem végtelen pénzből fejlesztik cégek(Ugyanakkor elég sok fizetős szolgáltatás fut olyan kódon, amit valaki otthon rakott össze.)
-
-
válasz
I02S3F #41832 üzenetére
A Snap olyan jó, hogy le is cserélik Canonical-ék
@kpityu2 : Muon, Synaptic, és az rendes csomagkezelő, nem szoftverbolt
Különben nekem KDE-n nem szokott hiányozni semmi Gnome-os. A tarcsigépen XFCE-s Debian van, az x86 tableten meg Gnome-os Debian X-en, oda jó is a Gnome. -
válasz
kpityu2 #41817 üzenetére
Google cuccairól annyit, hogy pl. érintőn a legtöbb nem megy, nem lehet odaadni neki az inputot. Hivatalos Google Chat kliens, stb. (Jó, azért, mert Electron alapú, de ekkora cégnél, ne már
)
@amdni : Fix IP vagy DHCP? Reserved az IP a routeren, ha DHCP-s?
Az lesz tippre a baja, hogy addig tudja a router, hogy az a cím az. Belső hálón meg gondolom megy a broadcast.De különben ha van valamid, ami mindig megy, akkor arra egy PHP-Wakeonlan, és az már belső hálón tud szórni. Én is meguntam a port forwardos macerát, úgyis van home szerver, a PHP-Wakeonlan szépen működik
-
-
válasz
daninet #41808 üzenetére
Aham, akkor Condtional Access.
Mondjuk igen, ha a te géped, nem a cég tulajdona, akkor nem várható el, hogy a céges management profil rajta legyen(Nálunk ez még azzal van fejelve, hogy csak a céges OS image-el lehet behúzni is, tehát akármit nem.)
Akkor tényleg nincs jobb, mint amit összeraktálEsetleg ha megigényled, hogy a Teams menjen neked bárhonnan, mert azért a böngészdés hozzáférés nem egy nagy támadási felület.
-
-
válasz
daninet #41801 üzenetére
Ja az OK. De akkor nem az lenne jobb, ha céges Windows, és azon egy VM, amin már admin vagy, és mennek a programjaid? A fizikai gépen megy amin tervezel, és a virtuálison csak a céges cuccok?
De különben ilyen tervezői feladatokra mi brutál workstationt adunk, és hivatalos csomagként kapják a kollegák a CAD szoftvereket, nem kell külön macerálniuk, hogy dolgozni tudjanak.Mondjuk amúgy mindenképpen jó biztonság szempontjából egy ilyen két VM-es megoldás, csak brutál eszi a hardvert.
-
-
-
válasz
daninet #41795 üzenetére
Ez nagyon furcsa, mert nekem Linuxon fut eddig minden Win10-em, és mind a kettőn be van nyomva a 3D, és sima mint a babapopsi. (Mondjuk ilyen komolyabb cuccokkal nem tudom nézni, de be lehet kattintani, és amikor nem vár a háttértárra, akkor gyors. Virtuális WinXP-n vannak 3D használó játékaim, de oda ez a HW is overkill, ami alatta van. Viszont azt írtad, az ablakok is szaggatnak - "Ha mozgatom az ablakokat az is darabos. " - na ez nincs. És te erősebb hardveren futtatod... nem értem, hogy ha ennyire nincs 3D gyorsítás Windows virtuálgépekhez, akkor itt miért nem szaggat
Tehát nálad is lehetne akadásmentes... )
Ma telepítettem egyet egy T470-re, kapott 2 szálat (2 vCPU), 6GB RAM-ot, akadásmentesen mozog. Szerdán leszek bent, akkor meg tudom nézni, hogy be van-e nyomva a 3D, de tippre be. -
-
válasz
tordaitibi #41790 üzenetére
És bingó, valamiért sok gépen default disabled a VT-d, VT-x.
A Vmware player egyik jó tulajdonsága amúgy, hogy ezek nélkül is elműködik -
válasz
daninet #41788 üzenetére
Pl. az egyik
<domain type="kvm">
<name>win10</name>
<uuid>41d3a46e-224d-42fd-9aa8-165e5983c421</uuid>
<memory unit="KiB">4194304</memory>
<currentMemory unit="KiB">4194304</currentMemory>
<vcpu placement="static">2</vcpu>
<os>
<type arch="x86_64" machine="pc-i440fx-bionic">hvm</type>
<bootmenu enable="yes"/>
</os>
<features>
<acpi/>
<apic/>
<hyperv mode="custom">
<relaxed state="on"/>
<vapic state="on"/>
<spinlocks state="on" retries="8191"/>
</hyperv>
<vmport state="off"/>
</features>
<cpu mode="custom" match="exact" check="partial">
<model fallback="allow">IvyBridge-IBRS</model>
</cpu>
<clock offset="localtime">
<timer name="rtc" tickpolicy="catchup"/>
<timer name="pit" tickpolicy="delay"/>
<timer name="hpet" present="no"/>
<timer name="hypervclock" present="yes"/>
</clock>
<on_poweroff>destroy</on_poweroff>
<on_reboot>restart</on_reboot>
<on_crash>destroy</on_crash>
<pm>
<suspend-to-mem enabled="no"/>
<suspend-to-disk enabled="no"/>
</pm>
<devices>
<emulator>/usr/bin/kvm-spice</emulator>
<disk type="file" device="cdrom">
<driver name="qemu" type="raw"/>
<target dev="hdb" bus="ide"/>
<readonly/>
<address type="drive" controller="0" bus="0" target="0" unit="1"/>
</disk>
<disk type="file" device="disk">
<driver name="qemu" type="qcow2"/>
<source file="/media/colt/store/Windows10VM/generic.qcow2"/>
<target dev="hdc" bus="ide"/>
<address type="drive" controller="0" bus="1" target="0" unit="0"/>
</disk>
<controller type="usb" index="0" model="ich9-ehci1">
<address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x05" function="0x7"/>
</controller>
<controller type="usb" index="0" model="ich9-uhci1">
<master startport="0"/>
<address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x05" function="0x0" multifunction="on"/>
</controller>
<controller type="usb" index="0" model="ich9-uhci2">
<master startport="2"/>
<address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x05" function="0x1"/>
</controller>
<controller type="usb" index="0" model="ich9-uhci3">
<master startport="4"/>
<address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x05" function="0x2"/>
</controller>
<controller type="pci" index="0" model="pci-root"/>
<controller type="ide" index="0">
<address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x01" function="0x1"/>
</controller>
<controller type="virtio-serial" index="0">
<address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x06" function="0x0"/>
</controller>
<controller type="sata" index="0">
<address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x08" function="0x0"/>
</controller>
<interface type="network">
<mac address="52:54:00:e4:78:8d"/>
<source network="default"/>
<model type="rtl8139"/>
<boot order="2"/>
<address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x03" function="0x0"/>
</interface>
<serial type="pty">
<target type="isa-serial" port="0">
<model name="isa-serial"/>
</target>
</serial>
<console type="pty">
<target type="serial" port="0"/>
</console>
<channel type="spicevmc">
<target type="virtio" name="com.redhat.spice.0"/>
<address type="virtio-serial" controller="0" bus="0" port="1"/>
</channel>
<input type="tablet" bus="usb">
<address type="usb" bus="0" port="1"/>
</input>
<input type="mouse" bus="ps2"/>
<input type="keyboard" bus="ps2"/>
<graphics type="spice" autoport="yes">
<listen type="address"/>
<image compression="off"/>
</graphics>
<sound model="ich6">
<address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x04" function="0x0"/>
</sound>
<audio id="1" type="spice"/>
<video>
<model type="qxl" ram="65536" vram="65536" vgamem="16384" heads="1" primary="yes"/>
<address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x02" function="0x0"/>
</video>
<redirdev bus="usb" type="spicevmc">
<address type="usb" bus="0" port="2"/>
</redirdev>
<redirdev bus="usb" type="spicevmc">
<address type="usb" bus="0" port="3"/>
</redirdev>
<memballoon model="virtio">
<address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x07" function="0x0"/>
</memballoon>
</devices>
</domain>
-
-
-
-
válasz
ubyegon2 #41770 üzenetére
"a két év próbálkozás után megölt Debian 8-amat konzolból,"
Fene a gusztusod, hogy nem mindegy, min ölöd megAz a baj, hogy valós helyzet sosem az, mint amit otthon sikerül csinálnod...
...belenyomsz véletlenül egy space-t a rm -rf /opt/izé/szoftver parancsba, és a /opt kuka... Éles backup szerveren...
...a backup szoftver is a /opt-ban volt...(A párjáról, mert ugye nem 1 volt, visszamásoltam a /opt-ot, ugyanaz volt benne
)
-
-
válasz
ubyegon2 #41765 üzenetére
"Egy OS...
Mostani 2TB-os SSD-re néha azért kíváncsiságból felrakok néhány disztrót, mint anno, bár már nem hopperkedem."
Jobb erre virtuális gép. Kevesebb szívás.
Vagy ha fizikai, akkor tartani egy olyat, ami nem baj, ha megborul. (Nekem ez a T400, virtuálisok külön SFF asztalin, virt-managerrel szépen lehet kezelni.)"a közel 10 éves eszközökön még elég sajátos UEFI megoldások voltak, "
A mostaniakban meg a security+a kikapcsolás nehézségei érdekesek@sonar : "Ha secure boot be volt kapcsolva akkor bizonyos vbox drivereket "
Na ilyet még nem szívtam. Mondjuk Linuxra Quemu/KVM vált be nekem legjobban. -
válasz
tordaitibi #41763 üzenetére
Azé' faéknek nem nevezném, de ha már van...
@sonar : Virtualbox...? Vrtualboxban secure boot?
Mondjuk VM esetén nem sok teteje van szerintem, esetleg ha net felől elérhető. -
-
-
válasz
kpityu2 #41740 üzenetére
Ha buherálsz, akkor kellhet GRUB. Ha nem, akkor meg ha kell, ott a Google. Nem kell attól félni... Én se tudok sok dolgot fejből, ha valami kell, kikeresem.
"Aztán véletlenül elírsz egy karaktert és lehet vészterminálból farigcsálni az fstabot"
A UNIX alapvetően egy "ezt akartad, hát nesze" OS.
Amúgy ha a fstab megfelelőjét elrontod bármi alatt, az se fog felbootolni -
-
-
-
válasz
gyulank #41725 üzenetére
Akkor inkább az lesz a baj, hogy random mászkál a hangerő, és azért torzít...?
"Nem poénból kapcsoltam be a secure bootot, W11-hez kell. "
Azt írtad, nincs WindowsodDe ja, akkor kell. Viszont a Linux telepítők is bootolnak Secure bootal, normál telepítőként biztos. Ventoy-al még nem próbáltam.
@kpityu2 : Ja, ez elég macera
De pl. brand gépekben azért szokott minden működni, eből kifolyólag üzleti laptopokkal is.
-
válasz
kpityu2 #41722 üzenetére
"alap hardverkezelés"
Egyféle van, a HW (praktikusan az adott IC) dokumentációjában meg szokott lenni, mi hogy működik. Már ha jó a doksi. Inkább olyan gond lehet, hogy egy-egy gyártó alaplapján valami másképp van, vagy a chip gyártója változtat valamit, és ahhoz kéne a modult igazítani, de a fejlesztőhöz nem jutott el, hogy azzal a cuccal éppen valami para van.
És elég sok gyártó ad ki hivatalos drivert is Linuxra... Szóval jól kéne mennie. Nálam ilyesmi nagyon ritkán fordul elő. (A Realtek cuccai meg azért sehol nem a minőségükről híresek, semmilyen téren...)
És akkor ha egy hang- vagy LAN- vagy egyéb IC köré hardvert fejlesztesz, és ugyanabból a dokumentációból kellene dolgozni, akkor is szoktak érdekes dolgok lenni. -
válasz
gyulank #41709 üzenetére
"Nem látjátok, de írtam, hogy a sima ubuntum van, "
Ebből nem látszik, hogy mi van a hangkimenetbe dugvaNéha az is érdekes.
" Amúgy, a firefox csinálja egy ideje, hogy ha megállítom, vagy újratöltöm, más hangerőn folytatja, "
Nem recseg induláskor?
Erre viszont volt egy bug, az Intel-HDA energiagazdálkodásával.Amúgy a secue bootot érdemes otthon kikapcsolni, meg úgy általában, ha a BIOS-t túrod, érdemes tudni, hogy mi micsoda
(Windowshoz is, mindenhez is.)
-
-
-
-
válasz
gyulank #41699 üzenetére
De akkor azt írd...
Tegyél fel egy mc-t. (sudo apt -y install mc
)
Onnantól kezdve gondolom tudsz mozogni benne.vagy
sudo vi /etc/apt/
... mittoménmi az útvonala. (A vi-t elég nehéz kezelni)
Vagysudo nano filenév
. A nano -ban rendesen tusz szerkeszteni, CTRL-O a mentés, CTRL-X a kilépés. -
-
-
-
-
-
-
válasz
airsoftpro #41646 üzenetére
Ja, nekem az maradt ki, hogy Mac meg virtuál Ubi.
Az a billboard device + a 4 SATA az akkor jön fel, amikor odaadod az Icy Box eszközt a virtuálgépnek? Mert akkor megtalálja, felismeri. A dmesg viszont fura, nem tudom, hogy VID , PID alapján az az az eszköz-e, vagy csak azért dobál hibákat, mert rosszak a diszkek.Amúgy mdadm van Osx-en is, ahogy nézem, és az Osx terminálja is bash shell-lel van, szóval megpróbálhatod onnan is.
-
válasz
airsoftpro #41644 üzenetére
Gondolom nem ismeri fel az eszközt a bármi,amire dugtad.
Hogy néz ki az USB lista?
lsusb mit mond?"Ha egy sima külső HDD-t dugok be, akkor azt tudom listázni a fenti parancsokkal!"
Mert azt felismeriMiután bedugtad a C-s házat, nyomj egy
dmesg -tail 30
-at, (ha panaszkodik, akkor elé egy sudo) akkor pont a kernel log vége fog látszani, hogy mit csinál azzal a C-s házzal.Illetve mi annak a 4 helyes háznak a típusa?
Meg a másik, a Sínológia NAS nem tud backupolni?
-
-
-
-
-
-
-
-
-
A cert arra érvényes, ami meg van adva benne. Ha domain, akkor arra, ha IP, akkor arra. Az önaláírt is, de ott még az is szívó tud lenni, hogy csomó minden behisztizik rá, és külön meg kell magyarázni, hogy jó az ott.
Nekem a Nextcloud van így, hogy domainnel működik az ingyenes signed certem, IP-vel már az azonosítást se kéri. -
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
gyulank #41576 üzenetére
Esetleg egy
(CODE)sudo apt install --reinstall ubuntu-desktop(/CODE)
, de az aztán sok mindent széttúrhat a cuccaid között (csinálj mnetést).És ráadásul ha "log out" akkor esetleg be lennél jelentkezve? :S
-
-
-
-
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Sweet.tv - internetes TV
- One mobilszolgáltatások
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Könyvajánló
- Xbox Series X|S
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged