- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Fotók, videók mobillal
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy S24 FE - később
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Syl
nagyúr
-
Syl
nagyúr
Pontosan. Felmegy az ubuntu, utána egy txt-ből kimásolom a telepítendő programok sudo apt-get parancsát, és mehet a beállítgatás. Minten a gyári beállításokban benne van a téma rész, itt meg kell hozzá a unity tweak tool. Na bumm.
Viszont igen, a unity dash 10x okosabb, mint a többi "start menü" (talán a kde-t kivéve). Mert itt nemcsak a programokat hozza, hanem a dokumentumaimat is, mint anno win7-nél megszoktam.Az emberek sírnak, hogy a unity dock-ot nem lehet konfigolni. Na persze, mert a Win tálcát lehet
-
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #29187 üzenetére
Az ember vagy elfogadja a unity baromságait vagy használ másik DE-t.
Én a linuxozást unity-vel kezdtem és nagyon megszerettem. Igaz, hogy a legegyszerűbb piszkálásához is tweak kell, de ez nem zavar. Install után felmegy a unity tweak meg compiz settings és kész.
Megjegyzem 12.04-nél még elég sok compiz összeomlást láttam, de 16.04 és 16.10-nél szinte alig. És az is csak akkor amikor a compiz settingsben ész nélkül ügyködtem. Ekkor jött egy logout-login és azóta megy rendesen. (a Mint-en a cinnamon sokkal többször dőlt a kardjába)Hosszabb-rövidebb ideig használtam mást is:
- Legtovább a Pantheon-t (elementary), sajnos unity-t megszégyenítő butításokat építenek bele. Vagyis inkább alapfunkciókat hagynak ki a rendszerből.
- Cinnamon - nagyon nem kedvencem, mégis hónapokig kizárólagos volt a gépemen. A sok kiegészítő nagyon tetszik benne. A sok cinnamon és nemo összeomlás meg nagyon nem.
- Gnome 3 - tetszik, nem kicsit.
- Kde Plazma - szép, sok kiegészítő, téma. De. Ami disztribúciót próbáltam vele, egyik szörnyűbb volt, mint a másik (kubuntu, kde neon, mint kde). És akkor még nem beszéltem arról hogy gyakran alapvető dolgokra képtelen. Például elindítok egy filmet a NAS-ról (smb megosztás), de a film mellett található feliratot már nem tudja megnyitni.
- Mate, XFCE, LXDE nem az én világom. Az szerintem inkább vindóz kedvelőknek való. -
Syl
nagyúr
válasz
Aethelstone #29185 üzenetére
Dehogy bántom
Régóta csépeljük mi már egymást.
-
Syl
nagyúr
Sleeppel nincs senkinek gondja?
Ubuntu 16.10 és olyan hétalvó a kicsike
Alvó gépnél megnyomok egy gombot a billentyűzeten, beindul a num lock, és a házon a power led, majd 2 másodperc után kialszik. Utána vagy 5-6x meg kell nyomnom a billentyűzetet mire beindul a gép. (ez ideig végig nincs kép a monitoron, be sem indul)
A poén ezután sem marad el. A jelszóbekérő mezőben ilyenkor ott virít a 6-7 pötty - ahányszor megnyomtam a billentyűzetet.Megjegyzem ezt csak a 16.10 és 16.04 műveli.
Mint, Elementary, Debian, Windows első billentyűleütésre hibátlanul ébred. -
Syl
nagyúr
-
Syl
nagyúr
válasz
Aethelstone #29130 üzenetére
Az elementary is nagy kedvenc, vagy egy évig "éltem" Luna-n, de az a görcsös egyszerűsége már a használhatóság rovására megy.
(#29131) zoltanz
Ubuntu Mate-t mindenhol nagyon dicsérik. Próbáltam, de nemgyerebe
(#29132) Dave™
Igen. A win tálca oldalt totál bénaság, sehogy nem áll kézre. Itt meg olyan természetes, hiába lehet már lerakni alulra, ott a helye bal oldalon.
-
Syl
nagyúr
válasz
Aethelstone #29120 üzenetére
Köszönöm!
Neked is Dave!16.10-en is működik!
-
Syl
nagyúr
A Beállítások, Billentyűzet, Egyéni gyorsbillentyűre szeretném felvenni a shutdown funkciót. Hogy ez jöjjön fel: [kép]
Ashutdown -h now
parancs nem az igazi, mert az azonnali leállást csinál, párbeszédablak nélkül. -
Syl
nagyúr
válasz
God Vazzeg #29107 üzenetére
Ez eszembe se jutott
(szarkazmus)
(#29108) lev258
-
Syl
nagyúr
MS fontokat telepítenék, de beletörik a bicskám. [kép] Synaptic-kal ugyanígy elakad.
Valakinek ötlete? -
Syl
nagyúr
válasz
lev258 #29052 üzenetére
Elhiszem, de őszintén? Nem akarom terminálból hegeszteni az egeret.
Működjön out-of-the-box ahogy 12.04, 14.04, elementary, mint stb. alatt.
Olyan ez, mint win10-nél az update. Lehet registry hekkel meg 3rd party programokkal szabályozni, de elvárnám, hogy izomból "normálisan" működjön. -
Syl
nagyúr
válasz
Lathronos #29048 üzenetére
Valahogy úgy. Lassú mozgatásnál kicsi a gyorsítás, hirtelen és gyors mozdulatnál meg nagy.
Az ember elvár egy lineáris gyorsulást, de nekem ubuntuban úgy tűnik kicsit exponenciálisnak tűnik a gyorsítási görbe.
Több egérrel is próbáltam.
Valószínű másnak is gondja van ezzel, mert a gugli tele van "How to disable mouse acceleration in Ubuntu" írásokkal.Mintnél nincs vele bajom. Ott időnként a beállított alap egér-sebességet felejti el
-
Syl
nagyúr
Nem az a baj, hogy túl gyors vagy túl lassú. Az gyorsítás elvileg úgy működik, hogy lassú mozdulatoknál lassan mozog az egér, gyorsnál meg gyorsan. Csak ez valahogy Ubuntuban nem az igazi. A lassú túl lassú, a gyors meg túl gyors nekem. És itt nem a csúszkán elérhető sebességről beszélek, hanem az egy beállított értéken belül, amit a rendszer automatikusan végez.
Mondom hogy nem tudom elmondani, a lényeg, hogy nekem nagyon nem jön be.
Nem tudom melyik verzióban hozták ezt be, mert a 16.04 előtt a 14.04-gyel volt komolyabb kapcsolatom. -
Syl
nagyúr
Sonja, God Vazzeg
Köszönöm!
-
Syl
nagyúr
Noob kérdés:
Mivel tudom végigszkennelni a helyi hálómat és kiíratni az aktív gépeket (név, ip-cím, mac)? -
Syl
nagyúr
A vitátokat mindig nehéz követni
Két szakállas papa osztja egymást linux ügyben
-
Syl
nagyúr
Grub repair: http://howtoubuntu.org/how-to-repair-restore-reinstall-grub-2-with-a-ubuntu-live-cd
vagy
telepíted live környezetre a Boot-Repair programot
-
Syl
nagyúr
Van valami egyszerű módja, hogy megtudjam az OS telepítésének az időpontját?
A gyökérmappa dátumai nem sokat segítenek -
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #28832 üzenetére
A monitorom kicsit lusta. Eltelik 5-6 mp mire felébred off-ból. A grub meg kettőre van állítva
Munkában meg elég komplikált ember vagyok.
Adott egy gépen a W10-es munkakörnyezet és a Mint.
DTP-vel foglalkozom, itthonról dolgozom és mivel nem kötött a munkaidőm, van hogy egész nap semmit nem csinálok, de van hogy látástól-vakulásig nyomom. De jellemzőbb a tagolt munkanap - többször van fél-egy órányi meló. Na ilyenkor mindig leállítani a linuxot, elindítani a tízest....
Gyorsan ráuntamés a munkakörnyezetem másolatát felépítettem VirtualBoxban (win7 vendég - csak hogy ne porosodjon a polcon a win7 ultimate doboz
). Azóta a Win10 csak a port fogja. Hetente elindítom, hogy összeszedje a (z egyre problémásabb) frissítéseket és kész.
Ja, úgy csináltam meg, hogy mind a virtuális W7, mind a fizikai W10 ugyanazt a fizikai partíciót (D/sda5) használja adattárolásra. -
-
Syl
nagyúr
válasz
ArthurShelby #28820 üzenetére
Mivanmivan?
nem kell parancssorozgatni.Grub Customizer és nem kell parancssorozgatni
-
Syl
nagyúr
válasz
szőr Artúr #28762 üzenetére
Köszi! Legközelebb ha kezeim közé kerül a laptop, kipróbálom.
-
Syl
nagyúr
válasz
szőr Artúr #28758 üzenetére
>a kernel paraméterek végére
Ezt egy picit bővebben?
-
Syl
nagyúr
Köszi mindenkinek! Majd megvizslatom közelebbről, mert a testvérem vett valami lowend Asus laptopot i3-mal és FreeDos-szal. Mint 18-at dobtam rá, jól muzsikál rajta, de némi plusz akkuidő jól jönne.
Na meg az Fn gombok se ártana ha működnének. -
Syl
nagyúr
válasz
szőr Artúr #28717 üzenetére
Bocsi, de nem wikit szeretnék olvasni, főleg angolt nem. Inkább használati tapasztalatokra vagyok kíváncsi. Mire szolgál, milyen gépekre lehet/kell telepíteni, miket ad stb.
(#28719) Dave™
Köszi!
Ezzel életre lehet kelteni a funkcióbillentyűket is? -
Syl
nagyúr
válasz
growler #28696 üzenetére
Már nem emlékszem pontosan melyik verzió volt, már nincs meg a fotóm a hibáról. De tuti hogy ubuntu volt. Casper, asse'tom az mi.
Ezen (hivatalos?) leírás szerint telepítettem, használtam: [link]
De lényegtelen. Ahogy írtam, egyszer megszopatott, többet nem érdekel a program.
Inkább használom a clonezillát. Lassabb, körülményesebb de 1000%-os. Már sokszor használtam visszaállításra is, hibátlan. -
Syl
nagyúr
válasz
szőr Artúr #28682 üzenetére
Azt windowsnak és/vagy macos-nek hívják
-
Syl
nagyúr
Használ valaki VirtualBox-ot (Linux host, Win guest) PCIe Passthrough funkcióval?
-
Syl
nagyúr
válasz
saelin #28506 üzenetére
>Itt vagyok vidéken, csak a mobilnetem az egyetlen -normális - internet forrásom, és egy manjaro-s laptop, amivel kellett készítenem egy kapott(!) win10 isoból egy telepíthető pent.
Perverz ötlet:
VirtualBox letölt, telepít, win10 gép "felépít", abban rufus-szal ISO pendrive-ra kiír -
Syl
nagyúr
válasz
Orionhilles #28440 üzenetére
Gondolom Intel HD.
Én is két monitort használok (i3 + hd2500) és Ubuntu alatt elég gáz a kiterjesztett mód. Mint Cinnamon alatt hibátlan. -
Syl
nagyúr
Valami egyszerű scripttel lehet váltani a hangkimenetek között? (a hdmi és a fejhallgató között) Szeretném a billentyűzet médiagombjait (previous és next) erre felhasználni.
-
Syl
nagyúr
válasz
God Vazzeg #28087 üzenetére
>pont az ilyen dolgok miatt használok mintet, frissebb-lágyabb-jobb
Gonosz
-
Syl
nagyúr
válasz
zoltanz #27929 üzenetére
Ha ubuntu telepítéskor nem készítesz külön /boot partíciót, akkor a grub a / partíción lesz, vagyis nem kell vele variálni. Maga az indítója kerül az MBR-be (512 byte?) (amit egy win telepítés felül szokott írni), de maga a kód és a beállítása a /boot-ban van. Ezért szokta magát összetojni a gép, ha az ember a win mellől törli linux partíciókat.
-
Syl
nagyúr
-
Syl
nagyúr
válasz
didros #27870 üzenetére
Akkor fogj egy másik pendrive-ot és arra telepítsd fel a linuxot. Csak arra figyelj, hogy arra a penre kerüljön a grub is. Vagyis bebootolsz sdb-ről és telepítesz sdc-re ahová a grub is megy. Utána ez a pen már nem mint live linux fog menni, hanem mint "igazi" rendszer.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- BestBuy topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Synology NAS
- E-roller topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- AKCIÓ! Gigabyte B85-HD3 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL Thunderbolt Dock - WD19TB modul 02HV8N (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest