- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Magyarított Android alkalmazások
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Google Pixel topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
viw
aktív tag
aki még nem tudná...
A Linux kitalálója megosztva kapta meg a technológiai Nobelt -
-
-
-
-
Az a baj, hogy azok nem is Ubuntusak. Sima Vanilla kernelek, a kiadások azt tükrözik, hogy hol fordították őket. A 3.4-es Ubuntus kernelt a Quantal tárolójából lehet leszedni.
linux-image-3.4.0-5-generic
linux-headers-3.4.0-5-generic
linux-headers-3.4.0-5 -
-
válasz
God Vazzeg #1183 üzenetére
Az AMD-féle fglrx már működne frissebb kernelekkel is (3.2-ig biztosan), főleg ha abból is frisset használsz. Mert ugye ha a kernelt frissíted de a meghajtót nem, akkor elég nehezen tudja inkompatibilitás esetén a kernelmodult beforgatni.
(#1185) PuMbA: A 3.4-es kernelt tutira nem backpotolták még a Lucidba.
-
PuMbA
titán
Azzal nem. Backport kerneleket (későbbi Ubuntu verziók kernelei) a csomagkezelőbe megtalálod, ha beírod, hogy lts-backport a keresőbe. A legújabb backport kernel az Oneiric 3.0-ás kernele, 3.4-est is tehetsz fel, de azzal gondok lehetnek, szóval én inkább nem tenném.
PuMbA: Ja, de az ubuntus kernel deb csomagokat, ha jól tudom fel lehet tenni innen, csak kérdés hogy hogy működik , de tuti rosszul
-
-
paramedic
aktív tag
Kb. 2 hete nem jön vissza a gépem sleep-ből.
ThinkPad X61s, Ubuntu 12.04 LTS -
-
-
audi100td
nagyúr
Sziasztok,
olyan gondom lenne, hogy egy Dell D400-as notebookra próbáltam először Debian 6.0.4-et, majd Ubuntu 10.04-et telepíteni, de nem akar működni a dolog. Még a telepítőt sem tölti be az Ubuntu, csak addig jut el amig elején tölt a CD-ről (a 4 piros pont a képernyőn). Debian-nál bejön a telepítő menü, de ha nyomok egy entert az installra, nem történik semmi, azt leszámítva, hogy zöld karakterek jelennek meg a képernyő telején illetve kifagy a kép.
Nem mai darab a gép, az a tippem, hogy hiányzik valami driver, de fogalmam sincs mi lehet.
Ez lenne a konfiguráció:
1,7Ghz Pentium-M, 1GB DDR RAM, 80GB HDD, integrált Intel Extreme Graphics2 vga (855GM chipset), sigmatel integr. hang, broadcom Gb LAN, intel 2100 wifi, 2x usb 2.0, pcmacia, stb.
Xp gond nélkül felmegy a gépre, de szívesebben használnék rajta linuxot.
-
törölt tag
akinek kövület gépe van és nem indul el a telepitő (12.04):
http://people.canonical.com/~diwic/12.04-nonpae/ubuntu-12.04-desktop-i386-nonpae.iso
-
válasz
Murderer69 #1164 üzenetére
Gimp nem sok... A Krita -t tudom még, ami bitmap szerkesztő, de az nekem nem annyira átlátható, meg amikor legutóbb használtam, nagyon bugos is volt.
Meg átméretezés, ilyesmi funkciói a Gwenviewnek is vannak. -
Murderer69
őstag
nem akarta megenni tényleg azt win alatt csináltam még 1 et és láss csodát újra tudtam rakni
szóval probléma megoldva
tényleg köszi a sok hasznos infót meg a segítséget egyre jobban tetszik a rendszer..
Már csak valami értelmes témát kellene rá varázsolnom hogy teljeslegyen a katarzis
Amúgy miért nincs téma letöltési lehetőség mint a régebbieknél?
Még nem nagyon találtam megoldást vagy számomra érthető how to-t téma telepítésre illetve érdekelne még valami kis képszerkesztő nem kell gimp az már sok csak egy egyszerű kis képszerkesztőt tud valaki esetleg ajánlani? -
válasz
Murderer69 #1159 üzenetére
Valamit rosszul csinálsz... Bootoltál már azzal a géppel pendrive-ról? Mert ha igen, akkor gondolom tudod, hogyan kell...
De mondjuk az indítólemez-készítő kb. olyan, hogy el se lehet vele rontaniMegadsz neki egy telepítő CD-t, és csinálja... :S
-
rybank
senior tag
válasz
#16695808 #1134 üzenetére
Nem titkos adatok vannak benne. Semmilyen veszélynek nem teszed ki magad, ha megosztod velünk. Míg eközben érzékeny. Érzékeny, hiszen +/- 1 karakter és a géped nem indul.
(#1160) chab7 - Az Openbox funkcionálisan kielégítő. És ha azt mondom alig eszik, az nem kifejezés. Viszont, olyan, mintha a fapados repülőből csak egy rohadt deszka maradt volna.
-
válasz
Murderer69 #1156 üzenetére
Linux alatt telepítő pendrive : Unetbootin, vagy Indítólemez-készítő.
Lubuntu jó dolog. Nem az a lényege, hogy szép legyen, hanem hogy gyors. -
válasz
Murderer69 #1154 üzenetére
Ahogy telepítetted
Bootolni pendrive-ról, vagy USB-s CD-ről is tudsz.
Ne már újra kelljen raknod csak azért, mert hülyeséget mondtam (azért azt nem gondoltam, hogy ennyitől már nem tudja a / csatolni).Mondjuk nekem is csak annyi van a / -hez megadva, mint neked volt, de nekem jól másol. Ellenben mondjuk ha alapból is jó volt, akkor miért nem jól csatolta?
-
Murderer69
őstag
válasz
Murderer69 #1153 üzenetére
nah inkább nem fárasztalak titeket húzok rá egy újat azt kész az ssd-n úgy is csak a rendszer volt...
Tényleg köszönöm a fáradozásotokat
még1x -
válasz
Murderer69 #1150 üzenetére
Közben még írtam az előző hozzászólásba.
De bebootolhatsz a telepítő CD-ről, és ugyanúgy, ahogy átírtad az fstabot, vissza tudod írni.
-
Jester01
veterán
válasz
Murderer69 #1148 üzenetére
Én szóltam, hogy nincs utf8 opció.
man mount
Az ntfs-nek van utf8, a fat alapú dolgoknak meg iocharset opciója.Mondjuk azt sem tartom kizártnak hogy a program hülye amivel másolni akarsz és semmi köze a fájlrendszer beállításokhoz.
-
válasz
Murderer69 #1148 üzenetére
Nya
mount -o remount,rw /
cd /etc
cat fstaberre ki kellene írnia a fstab tartalmát...
Aztán vi fstab
kiveszed az utf8 -atwq! -al lép ki a vi-ből és ment.
...aztán ha hazaérek, megnézem, mi van az enyémben, mert azon mennek az ékezetek...
-
válasz
Murderer69 #1146 üzenetére
M. Mit írtál át? Csak annyit, hogy a /-hez beírtad az utf8-at?
Kézzel is helyre lehet tenni, csak macerás lesz
-
Murderer69
őstag
válasz
Murderer69 #1144 üzenetére
nah újraindulás után
Hiba történt a(z) / csatolásakor
S=csatolás kihagyása, M = Kézi helyreállítás
Na most akkor mit csináljak -
válasz
Murderer69 #1144 üzenetére
Akkor Leslieke megoldása
KDE-re lenne emberbarátabb is -
leslieke
Jómunkásember
válasz
Murderer69 #1141 üzenetére
Alkalmazások > Kellékek > Terminál, majd írd be ezt: sudo gedit /etc/fstab
Jelszót megadod (nem látszik), ezután a gedit-tel szerkesztheted a z ftab-ot, -
válasz
Murderer69 #1141 üzenetére
Jah tényleg.
Jog is kéne hozzá.
Milyen felületed van, Unity, vagy KDE? -
-
válasz
Murderer69 #1137 üzenetére
A
/dev/sda1 / ext4 errors=remount-ro 0 1
helyett esetleg egy
/dev/sda1 / ext4 errors=remount-ro,utf8 0 1
... hátha...
-
Murderer69
őstag
köszi így már megy asszem
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid -o value -s UUID' to print the universally unique identifier
# for a device; this may be used with UUID= as a more robust way to name
# devices that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc nodev,noexec,nosuid 0 0
/dev/sda1 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=130948f4-12f3-44ed-9208-fb1364b06a6f none swap sw 0 0 -
válasz
Murderer69 #1135 üzenetére
Keresd meg a gyökérkönyvtárból ( / ) nyíló etc nevű könyvtárat, és az abban levő, fstab nevű file-t.
Majd azt nyisd meg. A tartalmát másold ki, és másold be ide -
chab7
addikt
válasz
Murderer69 #1128 üzenetére
Én is így indultam neki anno a Linuxnak. És nem is volt az az Isten
Csak kitartás kell ehhez is mint mindenhez az életben.
-
válasz
Murderer69 #1128 üzenetére
Másold ide annak a file-nak a tartalmát
-
válasz
Murderer69 #1126 üzenetére
\etc\fstab -ban és \etc\mtab -ban mi van?
-
válasz
Murderer69 #1122 üzenetére
Nem, ez csak workaround.
Nyilván valamiért nem jól van felcsatolva a meghajtó, amire másolsz. -
leslieke
Jómunkásember
válasz
Murderer69 #1122 üzenetére
Az csak simán töröld ki a nevéből.
-
MacCaine
őstag
válasz
Murderer69 #1120 üzenetére
Átnevezed őket.
-
válasz
Murderer69 #1118 üzenetére
Ékezetek a filenevekben?
-
Murderer69
őstag
sziasztok!
Viszonylag új felhasználó vagyok linuxéknál úgyhogy lehet tök egyszerű a kérdésem de nem találtam rá választ...
Másolni szeretnék fele-okat pendrive-ra meg memkártyára de érvénytelen kódolás címszó alatt nem engedi..
Mp3-król lenne szó 12.04 alatt...
Remélem tud valaki segíteni mert agyérgörcsöt kapok lassan
előre is köszönöm -
Ha átállítottad a tárolókat, akkor frissíteni kell az adatbázist.
sudo apt-get update
Mikor megnyitod a nyelvi támogatást, akkor automatikusan telepíti a hiányzó nyelvi csomagokat. Ha mindezt nem teszi nálad, akkor már passzolom inkább a kérdést. Azt a kavarást nem érdemes kibogozni, ha egyszer nem is használod a rendszert csak virtualizálva.
-
G3kko
tag
magyar felülre húzva, de ez csomag csak a napokat, valutát stb-t orvosolja...
main, universe, restricted, multiverse eddig is be voltak pipálva; ezt a csomaginformációs adatbázis frissítést hol tudom alkalmazni? ...hátha így felkerülne a listára a "Hungarian" is, ami már kiterjed az egész rendszerre. -
Akkor esetleg valami gond lehet a tárolókkal. A szoftverforrásoknál pipáld be az alaptárolókat (main, universe, restricted, multiverse, ezek úgyis kellenek), majd nyomass egy csomaginformációs adatbázis frissítést.
(#1113) G3kko: Az egérrel legfölülre kell húzni a magyart, és akkor az lesz az alapértelmezett nyelv.
-
G3kko
tag
Hosszabb próbálkozás után megvan a lista és a magyar nyelv is: kép
De nem jelenik meg a rendszer szinten alkalmazható nyelvek között; ami ott van magyar (alulról 2.) az egy korábbi terminálos próbálkozás eredménye, de ez nem alkalmazható teljes körűen.
Végül is arra jutottam, hogy így egyenlőre ki kell egyeznem az angollal, majd ha "kinövöm" ezt a virtuális gépet, akkor már magyar nyelven telepítem a rendszert. Nincsenek problémáim az angollal (szerencsére), de mégis más lett volna egy anyanyelven történő "barátkozás".
Köszönöm hogy időt szántál kérdésemre, próbáltál segíteni! -
kertsa
senior tag
válasz
vodkaboy22 #1083 üzenetére
Egy hardvertámogatási oldalon olvastam, hogy támogatja a laptopomba szerelt modult 2010 óta. Ezért értetlenül a dolog előtt. Végül felhagytam a wifivel és utp kábellel csatlakoztattam. Annyi bajom, hogy nem szeretem a sok tyúkbelet. Majd időközben figyelem hátha megoldódik a wifis probléma.
Itthon Kubuntu, idegenbe Windows
-
G3kko
tag
Történ annyi előrelépés, hogy a frissítési szervernek kineveztem a "fő szervert", itt már nincs probléma a hitelesítő kulcsokkal, ellenben amikor nyelvet telepítenék a listában csak az angol szerepel (ami már telepítve van). Más random szerverek/ tükrök esetén is hasonló az eredmény.
-
vodkaboy22
addikt
Úgy értettem, hogy nem a felhasználókból van több hanem a hozzáértőkből:
windows rengeteg user használja és kb egy maréknyi ember fejleszti (linuxhoz képest)
linuxot kevesebb de képzettebb user használja és a világon több 10 millió fejleszti, mert mindenki hozzátehet egy kicsit ha akar. -
G3kko
tag
Az eredmény:
asd@ubuntu:~$ sudo apt-get update >/dev/null
E: Could not open file/var/lib/apt/lists/ubuntu.mirrors.crysys.hu_dists_precise_universe_binary-i386_Packages.IndexDiff - open (2: No such file or directory)Nem tudom, hogy pontosan mit jelölnek a fenti sorok, de van egy olyan sejtésem, hogy a frissítési szerverrel lesz valami(?)
szerk: (bocs valamiért szétdobja a szöveget) -
G3kko
tag
Sziasztok!
Virtuális gépen ismerkedem a 12.04-es "Precízzel", mikor megpróbálok frissítéseket vagy nyelvet telepíteni, a következő sorok fogadnak:
"Requires installation of untrusted packages The action would require the installation of packages from not authenticated sources."
Ez rendben is van, hogy figyelmeztet, de itt el is akad a folyamat.
Végül a frissítést sikerült megoldani, terminálból (sudo apt-get update (/ upgrade)), de a nyelvi csomag telepítésénél egy "sudo apt get install language-pack-hu" és "társai" nem oldották meg a problémát. Keresés után arra jutottam, hogy elvileg ennek az engedélyezésével már mennie kellene (de mégsem). A kérdés adott, tudtok valami megoldást a problémámra?Előre is köszönöm!
-
válasz
vodkaboy22 #1103 üzenetére
Szerintem kevesebben vannak, de maga a rendszer jobban túrható, így könnyebb kideríteni, mi baja.
Illetve hozzáértőbbek használják, valamint a windózos hibaüzenetek sokkal kevésbé informatívak. -
válasz
MacCaine #1094 üzenetére
rendkívül jó volt ez az ötleted, ugyanis uninstall után eltűnt!!
..
ez a dconf-os megoldás nem volt egyértelmű nekem. beirtam terminalba, de ekkor fel kellett még installálnom a dconf-ot. majd ez után sem történt semmi. aztán találtam dconf fájlt is, de abba nem mertem beleszerkeszteni, mert teljesen kínai volt, a kezelőszervre vonatkozóbejegyzést nem is találtam...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- BestBuy topik
- Apple Music
- Motoros topic
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- EAFC 25
- Philips LCD és LED TV-k
- Honda topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest