Hirdetés
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- iPhone topik
- Yettel topik
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- A piac legerősebb kameráját ígéri a Xiaomi 17 Ultra
- 2026-ban nem lesz új Asus telefon, de nem zárják be a boltot
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Milyen okostelefont vegyek?
Aktív témák
-
aag
őstag
válasz
Kendek
üzenetére
Kipróbálod és megtudod.
Nos kipróbáltam. Kétféle rendszeren is. Egy 10.04-esen, ami az új kernellel nemes egyszerűséggel el sem indult és egy 11.10-es Xubuntuval, aminél megoldotta a notebook fűtés-gondjait. Persze a rendszer így is használhatatlan maradt, ugyanis a saját rendszerén kívül egyetlen petíciót sem lát. Úgy-értem az NTFS-partícióimat nem látja. Ezt most miért? És hogyan tudnék ellene tenni?

-
aag
őstag
MacCaine, Kendek, köszönöm a válaszokat!

-
aag
őstag
válasz
Kendek
üzenetére
Az Ubuntus kernel a Vanillára épül, de tartalmaz egyéni javításokat és plusz dolgokat (erre mondjuk, hogy Ubuntu patch). Ilyen például az ureadahead támogatás vagy éppen az ndiswrapperé. Na meg persze ezt tesztelik a rendszerrel, többször előfordult már, hogy amíg az Ubuntus jól ment, addig a Vanilla ugyanúgy bekonfigolva, vagy éppen innen letöltve hibásan működött.
Ezek azok a válaszok amiktől aztán jól össze tud keveredni a zember. Nem a te hibád, hanem a rendszeré. Bonyolult, de nagyon! Mert most akkor én mire is várok tulajdonképpen? Hol keressem? Hol fog megjelenni az ami nekem tényleg jól fog működni? Nemhogy nem látok tisztán, de egyenesen el vagyok keseredve, hogy ennyire bonyolult, átláthatatlan ez a kernel-kérdés...

-
aag
őstag
válasz
MacCaine
üzenetére
Mi a gondom? Hát ez igazán egyszerű. Notebookra szeretném rakni a linuxot:
Van két pendrájvom. Egy 2.6.37-es kernellel, amivel nincsen hangkártya-hangja a gépemnek, de a ventillátor halkan megy és hűvös levegőt lehel. És van egy 11.10-es Xubuntu, amivel megy a ventillátor mint a vaddisznó és jó-forró levegőt fú, de ismeri a hangkártyáját az i3as noteszomnak.
Vagyis egyik rendszert sem tudom a noteszra másolni. Ez a gondom.
Kellene olyan kernel, ami javított. Vagyis 3.2.0-4-es, vagy azutáni nem-bétás verzió. De olyan, ami az Ubuntu szokásos pach-jeit is tartalmazza már. Ráadásul kellene az-az eljárás, amivel "rendesen" fel lehet rakni, a régit meg leszedni.
Szóval csak ennyi kellene segítség gyanánt. Tudsz segíteni?
-
aag
őstag
Már kétszer megkérdeztem, de nem volt válasz, ezért újra megkérdezem:
Honnan és hogyan lehetne szert tenni egy áramfogyasztás szempontjából javított kernelre?
-
aag
őstag
válasz
Kendek
üzenetére
Nekem tökéletes a programod. Semmi hiányosságot, vagy problémát nem fedeztem fel az utóbbi időben. Most van 3 darab pendrájvom, amin különféle ubuntuk vannak. Úgy, hogy egyből rá installálnám, nem is lehetne megcsinálni. De winyóra installálni, leszedni a felesleget és a Rendszerment progival a Rendszermásolás opcióval rámásolni, úgy kitűnően működik. Például a XUBUNTU 11.10-esnél a 4GB-os pendrájvból még 980MB hely marad a működésre. Ez tökéletesen elég, még letölteni is valamit. Szóval külön köszönet a remekbeszabott kis programért!

-
aag
őstag
válasz
rybank
üzenetére
Köszi, mindjárt visszakeresek. A BIOS-ban ennek a notesznek semmi sem állítható. Teljesen bolodbiztosra vették a figurát. De mindegy is, mert ha a windows meg tudja oldani a ventilátor-szabályzást, biztos a linux is képe rá valahogyan. Csak meg kell tudni hogyan.
(#42797) sheratan: Próbáltam rá (pendrájvon) a 11.10-es ubit is. Azzal sem szabályoz semmit sem. Egyébként nem lehet valami sok az a plusszhő, mert ugyan azzal nem teljesen hideg, de olyan picit langyos, hogy többször próbáltam a két ubit, hogy rendesen ki tudjam tapasztalni a különbséget. Összefoglalva: nem szabályoz magától a legfrissebb kernel sem. Talán majd ha megjelenik ubira a 3.2.0-ás, azt is kipróbálom. De mikor lesz az még? Lehet hogy csak az új kiadással jön meg majd...
(#42798) zed01: Mindig mindent megköszöntem neki. Kedves gyerek. Segítőkész és nagyon alapos. Jó ez a hozzáállás.
-
aag
őstag
Sziasztok!
A legújabb notebookom (i3-as) a hozzáadott windowszal szépen szabályozza a ventilátort Ellenben az Ubi alól állandóan erősen fúj. (Persze hideget, mert még a többletfogyasztás előtti kernelel vagyok rajta.) Az lenne a kérdésem, hogy miféle megoldással lehetne lecsendesíteni, illetve rendes szabályzást elérni?
-
aag
őstag
válasz
üzenetére
Kiforgatod a szavaimat. Miért csinálod? Kit akarsz ezzel felhomályosítani, vagy összekeverni?
Történetesen fogalmad sincsen mit értenek a "számítógépes vírus" definícióján és mi minden tartozik oda, -igaz? Azért annyit illene tudni, hogy az összes betörést segítő, vagy elősegítő dolog is oda tartozik. Más szavakkal: mindegy miről beszélünk, ha a biztonságról van szó. Érted ezt, vagy még folytatod a keverést?
-
aag
őstag
válasz
sh4d0w
üzenetére
és ebben a Linuxok mindig lekörözték
Ez tény. Másodpercekkel.

Nem látok naponta érkező híreket linuxos szerverek megtöréséről
Valószínűleg szemész már rajtad nem fog tudni segíteni.

Sec témában egyébként már egyszer elbuktál itt is
Nem, ez nemigaz. Rámuszítottátok a moderátort, az meg volt olyan hülye és a realisztikus kitárgyalását a témának csuklóból megakadályozta. Tedd most is ezt, de akkor alapos joggal fogom fetételezni, hogy a betörőknek próbálsz falazni...
szépen megkérlek, ne kezdjük elölről
Én is szépen megkértelek, hogy ne olvasd a hozzászólásaimat és ne írj nekem többet. Te sem tartod be. Kvittek vagyunk.
-
aag
őstag
Akkor én is mondok tényeket:
- a versenyeken másodpercek alatt törik fel a böngészőket. A linux alatt futókat is.
- a linuxos szerverek feltöréséről (pl. a Nemzetbiztonsági hivatalé, vagy éppen Debiané, stb) naponta érkeznek hírek. Vajon talán igazak?
- buta megközelítés a vírustelepítés vitatása. Manapság az információszerzés a cél. Az, hogy nem tudod, nem veszed észre, -és mások sem-, nem jelenti azt, hogy nem törtek be hozzád. Betörnek. Úgy jönnek befelé, mint déli szél a nyitott ablakon.
Mindez jellegében csöppet ellentmond az általad idézet nagyképű, bárgyú, szakmaiatlan és fennfennhéjázó szövegnek. De nem gond. Csak ringasd magad hamis biztonságérzet tudatában, annál könnyebb dolguk van azoknak, akik ...

-
aag
őstag
válasz
Badman 4ever
üzenetére
Én ugyanilyen (vagy hát nagyon hasonló) problémával küszködtem. Végül most a XUBUNTU 11.10-ben (32bites) találtam meg a valóban működő megoldást. Jelenleg két problémám maradt csak, ami a következő három:
0 még nincsen 3.2.0-ás kernel, addig viszont a netbookom kb egyharmaddal előbb szívja le az aksit.
1 nem működik a tálcás időjárás-ikon, de enélkül azért lehet élni.
2 Sajnos ebben sincsen megoldva a Mindigtv adásainak AAC-hangja. Ez már idegesítőbb probléma. Gyakran kényszerülök helyette az asztali gépemen windows alá emiatt.
Szóval jelenleg ez a legjobb, javaslom neked is a kipróbálását.
-
aag
őstag
A 11.10-es ubi-változatok közül most nekem a Xfce-s tetszik a legjobban. Még egy dologra nem jöttem rá, hogy miért nem műxik a tálca-időjárás.
Beéllítottam budapestet, de azt írja, hogy "nem lehet frissíteni az időjárási adatokat". Nektek működik? -
aag
őstag
Hogy miért nem települ automatikusan - gondolom mert még annyira sem stabil, mint amit az Ubuntu fejlesztők be szoktak pakolnia tárolókba, így nincs fent az official tárolókban
Persze, lehet ezt gondolni, de aztán két hónap múltán, minden változtatás nélkül egyszercsak bekerül mégis. ismét-csak lehet mit gondolni: például azt, hogy vizsgálgatják-szagolgatják. De végül-is a frászkarika tudja mi történik...
Ha valaki valahol csinált belőle .deb csomagot, vagy feltette PPA-ba, akkor lehet neki örülni, ki lehet próbálni. Ha nem, akkor forrásból lefordítani.
Biztos-ami-biztos alapon én inkább várok. Nem tudom mennyire bölcs dolog, meg zavar is ez az egyharmaddal nagyobb terhelése az aksinak, de-hát a fene vigye el, várni kell. Vagy marad a főszerkesztő pecse. Csak azt meg nem tudom hogy kell csinálni és azt sem, hogy nincs-e véletlenül valami ellenjavallata a dolognak. Tudja valaki? Please!
-
aag
őstag
válasz
tropico
üzenetére
Köszi, ezt a cikket számtalan helyen olvashatjuk. Úgytűnik átvették sokan. Nekem a konkrét megoldás kellene. Például hogyan kell pecselni a valóságban, meg ilyesmi. Persze ha lehet, szívesen elkerülném a pecselést. Az érdekelne leginkább, hogy melyik az a Linus Torvalds által kiadott kernel, ami már mentes ettől a hibától. Illetve az, hogy pontosan hogyan kell felraknom a jelenlegi 11.10-es Xubuntumra.
-
aag
őstag
válasz
floatr
üzenetére
Erre gondolsz:
FYI az openjdk-t használó icedtea web pluginnel van a probléma, amit vagy letiltasz firefox alatt, vagy lezúzod az egész pakkot -- persze miután már települt a sunos java csomag. Én csak letiltottam, és voilá működik.
Én Opera-böngészőt használok. Ott mi a helyzet? És akkor te a 7-est használod, vagy a 6-ost?
-
aag
őstag
-
aag
őstag
Mégegyszer megkérdezem, hátha tudja valaki:
Oneiricre hogyan lehet sun-java6-ot tenni?
-
aag
őstag
Ezt a hibaüzit kapom:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
sun-java6-jre csomag nem elérhető, de egy másik hivatkozik rá
.A kért csomag tehát: hiányzik, elavult vagy csak más forrásból érhető elsun-java6-fonts csomag nem elérhető, de egy másik hivatkozik rá
.A kért csomag tehát: hiányzik, elavult vagy csak más forrásból érhető elE: „sun-java6-jre” csomagnak nincs telepítésre jelölt verziója
E: Az alábbi csomag nem található: sun-java6-plugin
E: „sun-java6-fonts” csomagnak nincs telepítésre jelölt verziójaInnen viszont megy:
sudo add-apt-repository ppa:ferramroberto/java
Sajnos a http://bet.hu/ görbéire kattintva mégsem működik...

-
aag
őstag
Oneiricre hogyan lehet sun-java6-ot tenni? (esetleg 7?)
-
aag
őstag
válasz
qamu74
üzenetére
Az ikonokat hogyan lehet eltüntetni az asztalról?
Most hirtelen nem is tudom, mert nem a LIZA-ban vagyok. De el lehet az biztos, mert már csináltam. Ki-be lehet kapcsolni valahol az egyéb / speciális beállításokban.
Más: Tudja valaki, hogy a Teamviewerben hogyan lehet ID-t cserélni? Korábban az új install esetén automatikusan megváltozott. Most valamiért már nem...
-
aag
őstag
Megjelent a Linux Mint 12 “Lisa” released!
-
aag
őstag
válasz
Kendek
üzenetére
Még mindig nem látod, hogy hol írtad el a parancsot?
Szerintem ezt sokan nemlátják. Hatalmas baj, hogy a linux rákényszeríti az embereket erre a szükségtelen dologra. Nevezzük nevén: Ez bizony programozói munka.
Mi a frászkarikának kell rákényszeríteni egy desktop-felhasználót, hogy programozói munkát végezzen, amikor csak azt szeretné, hogy működjön a gépe?
Valószínűleg azt hiszed hogy valóban értesz a linuxhoz. Pedig ha valóban értenél hozzá, ha valóban rendelkeznél valódi programozói ismeretekkel, akkor olyan programot írnál, amivel a felhasználó a feketeablakos varázslás helyett két egérkattintással elvégezheti a feladatát. De sajnos ehhez kevés vagy. Ahogyan a többi linux-szakember is kevés hozzá. Nem megy ez még nektek igazán gyerekek.

-
aag
őstag
válasz
floatr
üzenetére
Nekem jó a unity, aag-nek nem.
Nem erről van szó. Úgytűnik nemérted. Pedig sokszor leírtam már. Elmondom más szavakkal, hátha érthetőbb:
A GNOME2-ben tök jól működött minden, a GNONE3 meg annyira nyers, hogy szinte semmi sem működik benne, ami meg kellene, az meg egyszerűen hiányzik. Például nekem most így néz ki a felső tálcám:

A Gnome3-ban ezt nem tudom reprodukálni. Hasonlót sem. Akkor addig talán nem kellett volna leváltani.
A másik: Vannak hiányosságok. Egy csomó feladat csak feketeablakban oldható meg, varászszavakkal. Miért nem lehet ezekre programot írni? Koncepció ez, vagy nem tudják megcsinálni? Szerintem az előbbi. Hogy a linux megmaradjon a hozzáértők privilégiumának. Ez vezethet a vesztéhez. Nem hiszem el, hogy szükség van igazán kendek-féle szakikra ahhoz, hogy egy desktopot valóban arra lehessen használni amire való.
Na-mindegy, szerintem itt úgyis azok vannak többségben (mint hangadók) akik képtelenek az elvek mentén történő rendszer-szintű gondolkodásra. Úgyis lehurrognak. De azért beírtam, hiszen ez az igazság. Akkor meg miért is ne...
-
aag
őstag
válasz
Kendek
üzenetére
Amúgy pedig az a probléma, hogy az ilyen egyszerűbb, tudással kevésbé rendelkező felhasználóknak mint amilyen Te is vagy, nem kellene saját összeállításokat farigcsálniuk, de legalábbis nem kellene közzétenniük azt.
Gondoltam, hogy a legjobb jószándék ellenére ez majd visszaüt egyszer... Leszedtem. Pont.
-
aag
őstag
válasz
Kendek
üzenetére
Nem tudom, hogy miért kell a rendszertől független dolgokat is a hibáinak tekinteni, mikor nem azok.
Nem, ez nem így van!
Videokártya driverről beszélgettünk. Már hogy a francba ne lenne a videókártya a számítógép szerves része?, hiszen enélkül az alkatrész nélkül egyáltalán nem is működik! Ha pedig a számítógép szerves része, akkor az operációs rendszer szerves része is egyúttal. Gondold át szerintem mielőtt ilyesmit leírsz.
Az a felhasználó pedig aki a rendszert maga tudja telepíteni, az majd ha nem tud valamit akkor elolvassa a hozzá tartozó leírást, dokumentációt.
Mert abban aztán benne van ám mindaz amit te itt segítségképpen leírtál, -ugye?. Mert szerintem nincsen benne. Sőt, biztosan az is hogyan kell csommagot készíteni, hogy aztán a leírásod alapján a feketeablakban varázsolni tudjon az illető, ahelyett, hogy mindez automatikusan történne? Szóval ez mind benne van, csak meg kell tanulni angolul, le kell fordítani, meg kell tanulni, be kell gyakorolni és máris használhat valaki egy amúgy felhasználóbarátnak kikiáltott desktop oprendszert? Kedves fórumtárs, ez egy vicc! 20011 évvége van. Azért ilyen butaságokat azért ne írjunk már le ide!
Ha te nem segítettél volna ember, én sem tudtam volna valóban működő ubit csinálni magamnak. Amellett, hogy hatalmas tisztelet jár érte neked, elmondanám, hogy nem pont ez a felhasználóbarát oprendszer elsődleges ismertetőjele...
-
aag
őstag
válasz
Kendek
üzenetére
XP-nél tökéletesen ugyanez a helyzet, ott is telepíteni kell a meghajtóprogramot, hogy ne legyen pontosan ugyanilyen jelenség.
Az igaz, de nem a feketeablakban kell varázsolni hozzá, hanem szakértelem nélkül, a behelyezett driver-CD-ről automatikusan történik meg a dolog. Ez hatalmas különbség és én ezt firtattam, ezt marasztaltam el. De van még más is. Ugye te csináltad a csomagot? És ha te nem csinálod meg a csomagot? Ugyan mit tudhat az egységsugarú júzer a megoldásról? Megmondom: semmit.
Nézd, sok jó van a linuxban például az ingyenesség, vagy a nagyobb internetes biztonság, de az ilyen fejletlen dolgok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az ember bátran leszarozzhassa a linux mai állapotát. Nem itt kellene tartania. Amíg a belbecs ilyen kezdetleges, addig nem kellene a külcsínnel annyit foglalkozni. Például még évekig megfelelt volna a GNOME2 is, nemhogy Unity kelljen. Először a valódi használhatóságot kellene a disztribúcióknak megoldaniuk. Szerintem. De-hát ki figyel arra amit én mondok. Még te sem...
-
aag
őstag
-
aag
őstag
válasz
pinnacle
üzenetére
Automatikus. Ha pedig zárt kodeket szeretnél, akkor Rendszer > Adminisztráció > Eszközmeghajtók. Ha ez sem segít, akkor csak kézzel. De ezt nem javaslom, mert úgysem lesz tőle jobb. A leszedése meg még külön gond. Úgyhogy azzal jársz a legjobban, ha úgyhagyod ahogy van. De mások is fognak még tanácsot adni. Olvasd majd el majd azokat is.
-
aag
őstag
válasz
üzenetére
Nemtudom miért ajánlod a 11.10-es KDE-s kiadást. Én kipróbáltam. Javíthatatlanul szarnak ítélem. Ezt több alkalommal le is írtam, méghozzá részletesen megindokolva. Természetes, hogy bizonyos szakértelem felett (amilyen például Kendek fórumtársé) (és soknapos szakértői munkával) működésre bírható mind a KDE-s, mind pedig a GNOME-os 11.10-es, de te/ti itt kezdők kérdésére ajánljátok. Kérdezem:
Miért kell becsapni a kezdőket? Miért nem lehet megmondani nekik, hogy számukra nem használható teljes értékkel a 11.10-es?
Tessék mindenkinek elolvasni ezt a cikket! Aztán ha úgygondolja, hogy ő jobb szakember és több időt tud rászánni, mint ők, akkor fogjon bele. Egyébiránt használja a 10.04.3 LTS kiadást! Ennyi. Ez a legjobb tanács amit adhatok. Szívleljétek meg!
-
aag
őstag
válasz
pinnacle
üzenetére
Újratelepítettem a 10.04-et, minden frissítést felraktam
Mondtam, hogy használd azt amit én készítettem. Abban a olyan változtatások vannak (például 2.6.35-30-as kernel, firmware-frissítés, stb.), amit szakértelem nélkül (értsd: egyszerű frissítéssel, egérkattintgatásokkal) úgysem fogsz tudni elérni. Ez a saját összeállítás sok teszten, sok-sok változtatáson esett át, aminek eredményeképpen valóban jól működik. Ajánlom mindenkinek.
-
aag
őstag
válasz
pinnacle
üzenetére
A 11.10-ről mi a véleményetek?
Nekem az, hogy nem szabad vele foglalkozni. Csak az idejét pazarolja az ember. Nemhogy szar, de még meg sem lehet javítani. Bár talán a Mintes srácoknak lehethogy sikerül...
-
aag
őstag
válasz
pinnacle
üzenetére
Dehát aztmondtad, hogy nem LIVE-rendszert akarsz, hanem azt, hogy pendrájvról fusson a rendszer. Most akkor ne keverj össze légyszíves! Én a kérdésedre válaszoltam. Ha az én rendszeremet kiírod egy lemezre, bootolsz róla, majd alóla felmásolod a Rendszerment progival egy pendrájvra, akkor lesz egy pendrájvod, amin egy igazi linux rendszer fog tudni futni mindenféle hókuszpókusz nélkül.
-
aag
őstag
Képtelen vagyok megbirkózni ezzel az AAC-hangodek problémával. Felvettem e nyúlfarknyi kis darabot a a DVB-T adásból és felraktam ide. Tehát az a gond vele, hogy nem lehet vágni, áttömöríteni. Emiatt a felvett filmekből nem lehet kivágni a hirdetéseket, nem lehet az elejét-végét leeszélezni, mert akkor egyből nem lesz hangja. Ugyanis a vágóprogramok a rendszertől veszik át a kodekeket. Tehát amíg az ubi saját beépített Médialejátszójával nincsen hangja ennek a kis videofájlnak, addig fennáll a gond.
Na-most lécci ne írjátok, hogy VLC-vel, meg MPLAYER-rel nektek van hang, mert azok saját beépített kodek-gyűjteménnyel rendelkeznek. Csak sajnos a vágóprogramok nem képesek az övéket használni.
Remélem valamelyikőtök fog tudni segíteni!

-
aag
őstag
Írtam a Suse kipróbálásáról néhány keresetlen szót a saját topikjában. Nem fogjátok elhinni, ebben is UNITY van. Mikor megláttam, majd leestem a székről. Szóval ragályos a kórság...
-
aag
őstag
Elkészítettem az eddigi legstabilabb, legjobban működő Ubuntu-verziómat. Közzé is tettem, letölthető innen. Remélem tetszeni fog nektek!
Ezúton is köszönöm a sok hathatós segítséget Kendek fórumtársnak!

-
aag
őstag
válasz
Nowhereman
üzenetére
Köszi, egy kernelfrissítés megoldotta a gondot.
Aktív témák
- Projektor topic
- Battlefield 6
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- LEGO klub
- Ultrakönnyű Logitech "G305" egér? Úgy tűnik, igen!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- További aktív témák...
- Asus Zenbook 14 OLED 2.8K 90Hz HDR 10bit Ryzen5 5600H 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega7 Win11 Garancia
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- Apple iPhone 13 / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 100%
- HP Dell, Fujitsu, üzleti kategóriás notebook kiárusítás - frissítve: 01.03
- Eladó Xiaomi Redmi 10 64GB / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest