- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
Aktív témák
-
-
válasz
deathtania #46651 üzenetére
A sensors-detect parancs ennél is kell, mindenhol igenlő válasszal és mentéssel. Utána újra kell indítani egyet és máris meglesznek azok a szenzorok amelyeket felismert.
-
válasz
deathtania #46648 üzenetére
Az a leírás túl régi, neked indikátoros megoldás kell.
-
válasz
God Vazzeg #46575 üzenetére
Alapból sehogy, előbb telepítsed a nautilus-open-terminal nevű csomagot. Azért nézd meg ezt is, hátha kelleni fog.
-
Állíts be pár kernelparamétert és úgy próbáld indítani a Live-ot. Az előbukkanó kis billentyűzet ikonnál nyomj egy Entert, majd a nyelv kiválasztása után F6-ot. Próbáld ki a nomodeset és az acpi=off paramétereket.
(#46542) Mtbsrác: Próbáld meg telepíteni, ha nem megy vagy hibaüzenetet ír ki, akkor konkretizáld a problémát.
-
válasz
Sweet Lou 6 #46534 üzenetére
Az biztos, mert az csak a naplózást fogja vissza. A mellé esetleg érdemes lehet még a discardot is bevenni alapértelmezett csatolási opciónak, hiszen más rendszerekből csatolva is jó ha működik.
(#46535) vilmaboy: Azt írja, hogy már fut az X szerver, kétszer pedig nem tudod elindítani. Használd azt ami már aktív, aztán kész.
-
válasz
Sweet Lou 6 #46531 üzenetére
Például e2fsprogs, mount, ezekre gondolok. De valószínűleg nem lesz szükség a frissítésükre. Például nem árthat beállítani a discardot alapértelmezett csatolási opciónak, azt a tune2fs-el lehet megtenni. Azt nem tudom, hogy ehhez neki konkrétan ismernie kell-e azt, vagy nem, sosem próbáltam.
-
válasz
Sweet Lou 6 #46526 üzenetére
Ki kell próbálni, de maximum még egy-két csomagot szükséges frissíteni hozzá. De talán nincs szükség erre sem, ha megpróbálod csatolni a discard opcióval, akkor úgyis kiírja hibaüzenetben ha nem tudja megtenni.
Egyébként már Mavericktől támogatva van a TRIM, hiszen 2.6.33-as kernel kell hozzá minimum (Lucidban alapból 2.6.32 van, Maverickben meg 2.6.35). -
-
válasz
God Vazzeg #45839 üzenetére
Nah, eljutottam a felmerült javaslatod megoldásához is. A jelenleg futó rendszer másolásánál a /home könyvtár alá csatolandó partíciónak meglehet határozni a jelenleg használtat is. Ez annyit tesz, hogy a /home könyvtár tartalmát egyáltalán nem másolja, viszont az átmásolt rendszer fstabjában rögzíti a csatolását. Így a másolat rendszert indítva is a /home könyvtár jelenleg használt partíciója csatolódik.
-
válasz
Mtbsrác #46307 üzenetére
Mondjuk megnyitod a Synaptic csomagkezelőt, majd a Beállítások -> Tárolók -> Egyéb szoftver alatt távolítsd el a kérdéses tároló bejegyzése(i)t.
Ha Natty kiadást használsz, akkor biztos, hogy segített a Rendszerment PPA-ból való frissítés, mert az alaptárolójába levő Gambas bugja miatt fagyott az ablak.
-
válasz
Mtbsrác #46297 üzenetére
Nem csodálom, mert ilyen PPA tároló nem létezik. Amit a Read about installingban olvashatsz
sudo add-apt-repository ppa:user/ppa-name
parancsot, az csak egy példa, utána oda is van írva, hogy cseréld ki a ppa:user/ppa-name-et (Replace ppa:user/ppa-name with the PPA's location that you noted above.).
(#46296) gzbotii: A Conky például a universe tárolóban található, ha az nincs engedélyezve nálad, akkor nem fogod megtalálni a Szoftverközpontban.
-
válasz
God Vazzeg #46274 üzenetére
Nem muszáj a 3.0-ás kernelt használnod a vezeték nélküli hálózati vezérlődhöz, hiszen azt mondtad, hogy a 2.6.35-től támogatott. Rakd fel azt, azzal talán még a tárolóban levő fglrx is menni fog. Arra emlékszem, hogy a 2.6.39-es kerneltől lett egy kis inkompatibilitás, tehát attól fölfele biztosan újabb verzát kellene telepíteni (vagy patchelni kellene). Csak told fel mellé az újabb linux-firmware csomagot is, mert anélkül megint csak nem fog üzemelni az eredeti probléma tárgya.
-
válasz
God Vazzeg #46265 üzenetére
Érdekes. Az fglrx telepítés utáni beállítószkriptje kilépett tízes hibaüzenettel, emiatt a Control Center csomagjának nincs kielégítve a függősége.
Mindez csak azért fura, mert csomagkészítés megy és nem csomagtelepítés. -
válasz
gzbotii #46263 üzenetére
Őszintén szólva mikor mentem haverhoz, neki volt ilyen nete, akkor találkoztam először ezzel. A hálózatkezelő kisalkalmazásban megadtam a felhasználónevet és jelszót, aztán már ment is a net. Ennél egyszerűbb megoldást nehezen tudok elképzelni.
(#46262) God Vazzeg:
sudo ./ati-driver-installer-*.run --buildpkg Ubuntu/lucid
-
válasz
God Vazzeg #46256 üzenetére
Először is töltsd le az AMD-féle futtatható telepítőcsomagot. Tedd futtathatóvá, majd készíttesd el vele a Debian csomagokat. Ha azok elkészültek, akkor már frissítheted velük a jelenleg telepítetteket, és akkor nem kell eltávolítanod előtte semmit sem.
A kernel headers csomagjai természetesen legyenek telepítve, különben nem fogja tudni befordítani a kernelmodult.
Végül add ki asudo aticonfig --initial
parancsot, majd indítsad újra a gépet.
(#46257) PuMbA: Biztos, hogy konkrétan ugyanarról a csomagról beszélünk? Tudnál egy képet lőni róla? Nekem Precise alatt ilyen (a hasonlatos kernelcsomag): 1, 2.
-
válasz
God Vazzeg #46252 üzenetére
Az fglrx az a zárt meghajtó, mielőtt az AMD honlapjáról letöltöttet feltelepítenéd, előtte valóban deaktiválni kell azt ami a tárolóban eredetileg található.
(#46253) God Vazzeg: Egy darab függősége sincs a linux-firmware csomagnak, úgyhogy nem vele van a gond, hanem egyéb csomag okozta a törést.
(#46254) God Vazzeg:
sudo apt-get autoremove --purge fglrx-*
Majd telepítheted az AMD honlapjáról letöltöttet, javaslom, hogy készíttess vele telepítőcsomagokat és azokat rakd fel.
-
válasz
God Vazzeg #46249 üzenetére
Nem, neked a linux-firmware csomag kell, mert az tartalmaz a kérdéses hardverhez firmware-t.
(#46250) PuMbA: Lehet, hogy vak vagyok, de én nem látom, hogy a függősége lenne.
-
válasz
God Vazzeg #46243 üzenetére
Azért azt ne felejtsd el, hogy firmware is kell hozzá, úgyhogy célszerű újabb kiadás tárolójából beszerezni azt (linux-firmware).
Az AMD zárt meghajtójának telepítéséhez pedig szükséged lesz a kernel headers csomagjaira is, valamint valóban csak a honlapjáról letöltött telepítő fog működni.
De amúgy Lucid alatt van már a nyílt meghajtóval is 3D gyorsításod HD 3650-nel. -
válasz
gzbotii #46236 üzenetére
Telepítsél új témákat, használj valamilyen egyénileg beállított külső dokkot, stb.. De persze már attól is egyedi kinézetű lesz, ha megváltoztatod a háttérképet valamilyen ritkábban használtra. Egyébként mi a gond a rendszer alap témájával és kezelőfelületével, mi nem tetszik benne? Ha esetleg konkretizálnád a dolgot, akkor nem kellene feltétlen teljesen általánosságokban beszélni.
(#46237) RBJ: Nyomd meg az F5 billentyűt, akkor frissít egyet és nem kell ki-be lépegetni.
-
Attól függ, bár ha jól emlékszem, akkor az atomos netbookomon is hamarabb végzett.
Egyébként tényleg lehet ennyi, ha sok az adat (addig nem áll le amíg le nem másolta), illetve ha betelt a hely. Mert sajnos az mksquashfs nem mindig száll el hibával ha elfogyott a hely, hanem fogja magát és várja, hogy felszabaduljon. Múltkor írta ki a rendszermonitor mikor betelt a partíció, hogy valaminek a bekövetkeztére vár. Na mondom ez jópofa, amíg meg fut, addig nem lesz belőle hibaüzenet. -
Szerintem ez így nem rondább, sőt, mivel nem üt el a szöveg meg az egyéb elemek háttere az alap háttértől, inkább még jobban is néz ki. Bár tény, hogy így is sokkal fapadosabbnak tűnik mint bármely más, nem KDE-s kiadáson.
Egyébként Kubuntu alatt sem lenne ronda, ha nem lenne root jogosultsággal indítva. Legalábbis most már lehetne úgy is használni, mivel azelőtt annál is voltak méretezési problémák. De most, hogy fix betűtípus és -méret van belőve, így már tuti, vagyis az lenne ha nem kellene a root jog.
Csak azért nem zavar annyira, mert nem KDE-zek.
Amúgy pedig GNOME alatt is megvan ez a probléma a Qt-s ablakokkal, csak ugye ott a qtconfig segítségével frankón belehet lőni még a rootét is. -
-
Itt a magyar és itt az angol nyelvű wiki.
Lényegében az elkészült .iso (Hybrid ISO, amiket Mavericktől felfele készít a Rendszerment) fájlt írhatod fel vele a pendrive-ra, azon pedig úgy fog viselkedni mintha optikai adathordozóról futna. Gyorsabb és biztosabb mint bármely más indítólemez-készítő alkalmazás, de persze korlátozottabb is. Persze nem csak erre jó a dd, számos szituációban hasznát lehet venni.
De azért lássuk a .iso-s példát:sudo dd if=rendszerment_live_2012.02.14..iso of=/dev/sdX bs=4096
A Rendszermenttel kapcsolatos javaslataidat jelezheted itt a fórumban (vagy mondjuk az ubuntu.hu-s témájában) vagy akár privátban is. Természetesen mindent elolvasok és fontolóra veszem az beépítést. De ígérni nem ígérhetek semmit, viszont a jó és megvalósítható ötletek természetesen helyet kaphatnak egy későbbi verzióban.
-
Ugyanúgy, mint most tesztelésnél a Minttel. Ilyen szempontból nincs igazán nagy különbség az Ubuntu változatok között (a Mint pedig csicsás, de lényegében Ubuntu). Gondoltam egyébként, hogy nem lehet ilyen nagy probléma az alkalmazásban, hiszen ha nem is teszteltem mindegy egyes kiadással végig az összes funkciót, de azért az aktuálisan telepített rendszeremen végignyomatom. Van amit nem veszek észre azért, de azt, hogy nem működik egyáltalán a rendszermásolás és -telepítést, azt azért jó eséllyel igen.
Őszintén szólva nincs is sok ötletem, hogy nálad miért nem működnek jól ezek a dolgok, de talán tényleg nem általános jelenségről van szó, mert mások nem panaszkodtak. Márpedig a Live rendszer készítés és rendszermásolás funkciók már jó ideje a repertoár részét képezik, sokat nem is változtak mostanában.
Az általad linkelt képnél már az is fura, hogy a betűk és az elemek így összeolvadtak, pedig rögzített betűtípussal és mérettel rendelkezik (pont az ilyesmi elkerülése végett). -
válasz
God Vazzeg #46139 üzenetére
Nos, kész vagyok a teszteléssel. Letöltöttem a KDE-s Minttet amit RBJ is használt, azt pedig feltelepítettem egyik merevlemezemre. Miután elindult, felvettem a Rendszerment tárolóját, majd telepítettem az alkalmazást.
Teljesen alapbeállításokkal készíttettem vele egy visszaállítási pontot, majd rögtön indítottam is a Live rendszer készítését. Mikor elkészült a .iso fájl, azt dd-vel rányomattam egy pendrive-ra és már indítottam is újra a gépet.
Mindenféle probléma nélkül elindult a Live és rajta a Rendszerment. Megadtam a telepítéshez az új adatokat (felhasználónév, jelszó, stb.), majd a tovább gombra kattintva kaptam ezt a teljesen normálisnak (a rondaságot leszámítva) tűnő képet (mondjuk itt már kiválasztottam a használandó partíciót, de nem lényeges).
Rákattintottam a telepítés indítása gombra, majd szépen el is indult. Igen gyorsan haladt a folyamat, 1-2 percnél nem tartott tovább és be is fejeződött.
Ezután megint csak újraindítottam a gépet, ezúttal a frissen telepített rendszert bootoltattam. Az ugyanúgy, mintha mi sem történt volna, elindult. Egyetlen szépséghibát véltem felfedezni, a bejelentkező képernyőnél megjegyezte az eredeti felhasználónevemet, de persze az új adataimmal tudtam bejelentkezni.(#46158) RBJ: Úgy tűnik, hogy téged vagy a gépedet nem szereti.
-
válasz
God Vazzeg #46150 üzenetére
Vagy megpróbálkozol a Precise tárolójában levő Ubuntus kernellel, vagy ha a vanillára vágysz, akkor innen is letöltheted. De ez az energiagazdálkodási probléma ha minden igaz, akkor nem is érinti a Lucidot, mivel annak 2.6.32-es kernele van, ez a probléma meg talán a 2.6.35-östől lépett fel.
-
Szerintem sincs köze hozzá, ennek az esélye eléggé elenyésző. Letöltöm azt a KDE-s Minttet, aztán tesztelek azzal is, biztos ami biztos. Csak közben elég sok dolgom volt és van, még egy angol valakit is oktatnom kell Gambasból, mert értetlenkedik. De valahogy elég nehéz angolul elmagyarázni a Debian csomagkészítés rejtelmeit. Nem beszélve arról, hogy ma még semmi PH!-t sem tudtam olvasni, annyira nem értem rá.
-
Egyelőre úgy néz ki, hogy nem tudtam reprodukálni a hibát. Készítettem egy Live-ot a notimon és benyomtam VirtualBox alá, de ahogy nézem, minden rendben van a rendszertelepítéssel. A rendszermásolással sincs ez másképp, megjelent ugyanúgy a forráslistában a Live rendszerkép.
Innentől kezdve nemigazán fogom tudni, hogy mi a probléma oka nálad. -
Live-on simán lehet frissíteni. Próbáld meg azt, hogy indítsad el a Rendszermenttet, majd add ki a következő parancsot:
touch /tmp/sbpointmodifyed
Utána pedig a funkciómenüben válaszd ki a rendszermásolást. Ha megjelenik a másolás forrásánál a Live rendszerkép, akkor már elvileg rendben áttudod másolni a rendszert. Ha ez a probléma, akkor pedig javítani fogom még ma a dolgot.
Csak így a kódokat követgetve ide-oda, elég nehéz átlátni, nehéz megtalálni a problémát. -
Na várjál, itt a probléma. Valamiért tényleg nem mutat semmit telepítésforrásnak, így viszont hiába is aktív az indító gomb, nem fogja elvégezni a telepítést, hiszen nem tudja, hogy mit kellene telepítenie.
Azt tudnám javasolni, hogy próbáld meg frissíteni a Rendszermenttet, mert mintha nem is a legújabbat használnád, hátha megoldódik a probléma.
Ha pedig nagyon nem jó, akkor megfogom nézni estére, hogy valóban fennáll-e a hibajelenség, és akkor javítani fogom a dolgot. Azután pedig megint csak egy frissítés után telepíthetsz is. -
Na most, ha a Live-on létezik a /usr/sbin/update-grub2 fájl, akkor engedi a GRUB 2 telepítését, egyébként pedig nem. Ha a másolás forrásának listája üres, akkor nem lehet aktív az indító gomb, így nem csoda, ha nem végez. De egyébként annak kell ott lennie, hogy Live rendszerkép. De a legjobb az lenne, ha küldenél a jelenlegi állapotról egy képet, hátha látok belőle valamit.
-
Nos, szerintem ne rendszertelepítést csinálj, hanem rendszermásolást. Legalábbis ha csak saját magadnak akarod visszarakni az elmentett rendszert.
Nem elég csak a /home alá csatoltatni egy partíciót, de ezt nem is tudod kivitelezni, mert nem engedi. Minimum egy gyökérpartíciót kell megadni, a többi alá van csatolva.
A GRUB 2 telepítése pedig csak akkor lehet tiltva, ha az eredeti rendszeren nem az volt telepítve. Az lehet a sima GRUB is, vagy akármi más. Ilyenkor kézzel tudsz a telepítést követően rendszerbetöltőt telepíteni.(#46123) God Vazzeg: Ha nem kerülne annyi időbe a számolgatás, akkor megcsináltam volna. Így pedig ha nem elég a hely, akkor kiírja hibaüzenetben a problémát. Kis logikával amúgy is kilehet következtetni, hogy 1-2 GB-os partíció nem lesz elég hozzá.
-
A folyamatsáv mutatja, hogy hol tart a telepítés folyamata, a végén pedig kiírja egy infó ablakban ha végzett. Ha a / alá csatoltattál egy megfelelő méretű partíciót, akkor az már jó, a többi alá nem feltétlenül szükséges (ugyanazt pedig nem lehet több helyre is). A GRUB 2 telepítésének alaphelyzete viszont auto és nem tiltva. Előbbi esetben eltudod indítani a telepített rendszert, utóbbi esetben pedig nem. Tehát vagy nem hagytad alaphelyzetben, vagy pedig nem rendszertelepítést végeztél.
(#46120) RBJ: Hát azt azért nem hiszem, akkor valami homok került a gépezetbe. A telepítés egy rendszerképből történik, a kibontás és másolás sebessége elég gyors.
-
válasz
God Vazzeg #46023 üzenetére
Nem baj, mert így legalább le lett neki írva magyarul, szájbarágósan és pontosan.
A honlapjukon elérhető leírás kicsit általánosabb, még gondolkodni is kell rajta. Meg egyébként a /usr/lib/mozilla/plugins és a /usr/lib/firefox-addons/plugins könyvtárakba történő szimlinkelés nem is működik, csak ha simán bemásolja az ember a fájlt, akkor vesz róla tudomást a böngésző. -
válasz
God Vazzeg #46021 üzenetére
Ezt már biztos próbálta, hiszen még linkeltem is neki ezeket az instrukciókat (igaz az eredeti gyári leírás itt-ott különbözik, de lényegében ugyanez).
-
Szerencséd van, az az SSD ha minden igaz, akkor TRIM nélkül is hajt végre belső optimalizációkat, így olyan operációs rendszerhez is jó, amely nem támogatja azt.
Az újabb kiadásokon már nem lehet futtatni a hagyományos GNOME paneleket ha erre gondolsz, illetve esetleg megpróbálkozhatsz a mate-panellal (GNOME fork). -
válasz
MacCaine #45974 üzenetére
A csomagok konfigurációs fájljait törli is (a pre- és postinst, a pre- és postrm szkripteket, a .conffiles, .list és .md5sum fájlokat, stb..), de ez nem összetévesztendő a futtatott alkalmazások által a későbbiekben létrehozott beállítófájlokkal. Szóval az általad említett parancs csak csomagszinten dolgozik, nem fogja tudni, hogy a csomag által telepített alkalmazás miket hozott létre a futása alatt. Ez nagyjából általános érvényű, Windows alatt is igaz, hogy az alkalmazások beállításai megmaradnak az eltávolításuk után, hogy újratelepítés követően a régebben már beállított felületet kapja vissza az ember.
(#45976) Tamoo: Lenne, de a Lucid még a TRIM-et sem támogatja, így szerintem rossz választás volt. Hacsak nem direkt olyan SSD-t vettél amely rendelkezik ettől függetlenül dolgozó algoritmusokkal.
-
Itt a leírás hozzá, magad is könnyedén megtalálhattad volna (hiszen ott van mellette az Instructions link).
De olvashattad, hogy másnak is megy PPA-ból, úgyhogy neked is mennie kell. De arra figyelni kell, hogy régebbi csomagokat tartalmaz Nattytól lefele, így Synaptic-val kényszeríteni kell a verziót. Ha pedig megy, akkor zárolni szükséges (de arra nem feltétlenül jó a Synaptic).(#45971) MacCaine: Azért az sem töröl mindent, hiszen a felhasználók könyvtáraiban ugyanúgy ottmaradnak az alkalmazások által létrehozott könyvtárak és fájlok.
-
Na jó, de véletlen nem törölgettél bele a könyvtárába, vagy a visszaállítási pontok tárolási könyvtárába? Mert ha nem, akkor egyébként sem volt semmi értelme az újratelepítésnek (amúgy sem tudom, hogy egyesek miért éreznek erre olyan nagy ingert), az égvilágon semmi sem változhatott. Attól, hogy mondjuk egy alkalmazás beállítása hibás, attól még telepítgetheted újra ezerszer is, nem fog megjavulni.
-
De hogyan szakítottad meg, újraindítottad a gépet? Mert attól, hogy bezárod a Rendszerment ablakát, attól még ugyanúgy csinálja tovább. Ha újra megnyitod, akkor ezt látod is. Az új verzióba építem be az ilyen hosszadalmasabb folyamatok kézi megszakíthatóságának a lehetőségét.
Amúgy hiába telepíted újra az alkalmazást, attól még ugyanúgy fog futni az elindított folyamat. De ha a rendszer újraindításával megszakítottad, akkor ha újra belekezdesz, törölni fogja azt a rejtett átmeneti munkakönyvtárat, így nem fog bezavarni. -
Megtudnád nézni, hogy melyik PPA-ról van szó? Mert én amennyire emlékszem, a partner tárolóból telepítettem és nem PPA-ból. Most viszont a partner tárolóban frissítették a csomagokat üresekre, így használhatatlanok lettek.
Nálam egyébként ez nincsen telepítve, különösebben nem hiányzik, számomra a nyílt variánsa is megfelel. -
válasz
haromegesz14 #45925 üzenetére
Hát, ha valami nem működik, akkor azt úgyis észreveszed, nem? Van valami konkrét dolog ami nem, vagy nem úgy megy mint kellene?
-
Hát, igen, mindenki nagyon kedves és köszönöm a fordítói felajánlásokat.
Egyelőre még dolgozom az új verzión, ezt már tutira befejezem, valamikor. Azért nem mindig van kedvem és időm naphosszat a Rendszermenttet írogatni, van jobb dolgom is és lusta is vagyok.
Igazából örülök neki, hogy használják sokan, de nincsenek nagyravágyó törekvéseim. Ezt mind amit tud, használom, nekem is kell, a magam dolgát könnyítettem meg vele. De azért túlzásokba sem akarok esni, a belefeccölt munkának legyen számomra is haszna. A mérleg nyelvén az angol fordítás és support eddig elég súlyosan lenyomta az egyik oldalt, szemben a számomra felesleges plusz munkával és további támogatói tevékenységgel. -
válasz
MacCaine #45902 üzenetére
Az a baj, hogy akkor support is kellene hozzá, nem csak magát az alkalmazást kell elkészíteni. Magyarul még csak-csak elmagyarázok mindent ami a használatához kell, de angolul már kicsit nehezebb a történet. Néha így is írnak rám a Gambas kapcsán problémákkal, és bár megérteni könnyű, főleg hogy egyszerűen fogalmaznak és tömören, de a válasz már annyival bonyolultabb és hosszabb. A másik meg, hogy akkor át kellene elég jól írnom az egészet, hogy alap dolgok angolul legyenek. Az már egy olyan változat lenne, amely nem kompatibilis a jelenlegivel.
(#45903) hcl: 0.4.1-es verza:
Rendszerment is an open source software that will let you perform Network & Internet:ther tasks. It's free for both personal and commercial use, thus the perfect choice for those that want an alternative for Network & Internet:
ther programs.
In order to download Rendszerment you just have to click on the Free Download button above and you'll be able to save the 0 setup on your computer. The latest version was released on 2011-04-17 and is compatible with Linux. If you have any questions about using this program, feel free to ask other users on our Software Support forum.(#45906) aag: Nehogy azt mond, hogy már azt sem tudod, hogy mi az a PPA.
-
Akkor a Mintesek csinálhattak valamit, hogy szebb legyen, lecsekkolom én is.
A /etc/default/grub fájlban a GRUB_TIMEOUT=-höz írj nullát a tíz helyett, hogy így nézzen ki:
GRUB_TIMEOUT=0
Majd add ki a
sudo update-grub
parancsot.
Olvastam pár helyen róla már, van aki ajánlgatta, csak visszaírták, hogy nem tudnak magyarul.
Meg van olyan oldal ami ír róla, csak nem azt amire való, hanem valami egészen másnak állítják be. -
válasz
God Vazzeg #45884 üzenetére
Valóban, másol, majd állítgat. De ha a másolás során probléma lép fel, akkor megáll. Na mindegy, azért teszteltem itthon, nálam nem jelentkezett semmilyen probléma a folyamat közben.
(#45885) RBJ: Múltkor az volt a probléma, hogy ha a Windows indult, akkor utána nem indult el az alapértelmezett menüpont, hanem felhasználói beavatkozást igényelt. Rájöttünk, hogy ez összefügg azzal, mikor nem fejeződik be a bootfolyamat és újraindul a rendszer. Lényegében ilyenkor jön elő akaratlanul is a GRUB választómenüje. Persze nálad nem biztos, hogy ez a probléma forrása, csak esetleg akkor, ha a visszaszámlálás is inaktív.
Most milyen KDE-s rendszert használsz pontosan? Én nem állítottam különösebben semmit, a fapadosabb megjelenésről én nem tehettem. Jah, és a sima Rendszermenttet használod, vagy a -gb3-asat? Az alkalmazott ikonokat rendre mind a google-val találtam, csak később tudatosult bennem, hogy ez windowsos.(#45887) God Vazzeg: Ez a parancs nem is erre nyújt megoldást, gyakorlatilag semmi köze hozzá. A /boot/grub/grub.cfg fájlt nem ajánlott módosítani, helyette maradandóbb konfigurációs fájlokban lehet beállítani mindent. Hiszen az a fájl amit átírtál időnként automatikusan újrakreálódik.
-
Funkciómenü -> Live rendszer készítés -> Folyamat indítása
Lényegében ennyi, de persze kell hozzá egy visszaállítási pont, illetve egyéb beállítási lehetőségek is adottak. Úgy gondolom, hogy elég egyértelmű minden, főleg az egeres-súgós segítséggel, de ha mégsem lenne valami világos, akkor kérdezz konkrétabban. -
válasz
God Vazzeg #45878 üzenetére
Na de egyébként most annyira nem tudtam figyelni, szóval átmásoltad a rendszert hibaüzenettel, majd telepítettél hozzá rendszerbetöltőt és így használod? Mert mondjuk ez így nem feltétlenül bölcs dolog, de hát te tudod, ha megy, akkor biztos jó.
-
válasz
God Vazzeg #45875 üzenetére
Nyomass egy
cat /etc/fstab
mount
és
blkid
parancsot, majd másold be a kimeneteket. Az utolsónál kellhet sudo is. -
válasz
God Vazzeg #45861 üzenetére
Valami hiba akkor is van tutira, különben nem írná ki. Persze így ennyiből sajnos nem tudom megmondani, hogy mi lehet a probléma pontos oka.
Ha más nem, akkor próbálj meg készíteni egy visszaállítási pontot is, ha az megy, akkor azt is megpróbálhatod átmásolni. Csak ehhez akkor ugye rengeteg hely kell ezek szerint a te esetedben. -
válasz
God Vazzeg #45857 üzenetére
Hát, legalábbis addig, amíg a folyamatsávnál villog, addig ne piszkáld. Utána már lehet, mert a böngészés a rendszerben biztosan nem végez módosításokat, csak a saját könyvtáradban.
-
válasz
God Vazzeg #45854 üzenetére
Nem feltétlenül biztos, hogy betelik a hely, akkor is ez a hibaüzenet jön elő, ha kritikus változások következtek be a fájlrendszerben. Ezt úgy kell érteni, hogy az átmásolandó rendszer fájljai megváltoznak másolás közben. Tehát mikor elindítod, akkor ne piszkáld addig a gépet, ameddig be nem fejezi.
-
válasz
God Vazzeg #45852 üzenetére
Akkor biztos, hogy nem fejezte be. Attól, hogy a folyamatsáv végig haladt, az még nem jelenti feltétlenül azt, hogy nem dolgozik. A mellette levő állapotsáv mutatja, ha fut még a másolás, csak ha azt írja ki, hogy készenlét, akkor nem csinál semmit. A végén pedig biztosan értesítenie kell arról, hogy végzett, ha ezt nem teszi, akkor valami probléma lépett fel és jó eséllyel nem fog elindulni a rendszer.
-
válasz
God Vazzeg #45848 üzenetére
Mikor végzett, akkor dob egy ablakot értesítésként. Ha valami probléma van, akkor arról is tájékoztat. Ha semmi sem jött elő nálad, akkor az is gyanús lehet, esetleg nem is fejezte be a másolást.
(#45849) God Vazzeg: Ez nem feltétlenül GRUB hiba. Próbálj nyomni egy Enter billentyűt, van, hogy ilyen helyzetben csak akkor megy tovább.
-
válasz
God Vazzeg #45839 üzenetére
Mondjuk megnézed a GPartedben, az a legegyszerűbb és legbiztosabb, én is ott szoktam.
Arról nincs szó, hogy ez kivitelezhetetlen lenne, csak eddig még nem gondoltam rá, hogy ilyenre is lenne igény. De most, hogy felvetődött, elfogok gondolkodni rajta, hogy beleépítsem a lehetőséget. -
válasz
God Vazzeg #45837 üzenetére
Na jó, értem én, hogy mi a problémád, az, hogy a jelenlegi /home alá csatolt partíciódat megszeretnéd tartani a másolatnál is. Erre nincsen felkészítve a Rendszerment, a rendszermásolásnak éppen az a lényege, hogy másoljon. Így esetleg azt tudod csinálni, hogy a felhasználói könyvtáradon kívülre helyezed át a felesleges adatokat a másolás idejére. Másolás után pedig visszahelyezed ezeket az adatokat, majd átírod az UUID-t az fstabban és törlöd a másolat /home-jának tartalmát.
-
válasz
God Vazzeg #45834 üzenetére
Mekkora rendszered van, hogy nem fért rá? Azért mondjuk előrelátóan vehettél volna nagyobb SSD-t is, ha már a rajta használandó rendszered mérete meghaladja a tárkapacitását. Így természetesen csak akkor fogod tudni rámásolni, ha csökkentesz a méretén. Nekem pl. 4-5 GB-osak a visszaállítási pontjaim, ekkora lenne a másolat is. Ehhez képest a te rendszered meg a többszöröse méretileg.
Szerk.: Nem biztos, hiszen a 12,6 GB-nak valószínűleg csak töredékét másolja a méretkorlát miatt.
-
válasz
God Vazzeg #45832 üzenetére
Nem, a beállításfájlokat átmásolja. Amúgy most tényleg ennyire érthetetlen az alkalmazás felépítése, és az amit írok?
A GRUB-nál bőven jó az is, ha auton hagyod, az a biztos. -
válasz
God Vazzeg #45830 üzenetére
Ha a felhasználók saját könyvtáraiban túl sok az adat, akkor egyszerűen ne vedd bele őket, ennyi. A beállításfájlok 8 MB-os méretkorlátjával nem hiszem, hogy megtöltenék az SSD-det. Amúgy is nyilvánvaló, hogy ezeket az adatokat már majd egy külön partíción kell tárolnod, azt pedig utólag kézzel beleszerkesztheted az fstabba ha az kell.
-
válasz
God Vazzeg #45825 üzenetére
A Rendszerment nem a / partíciót másolja, hanem az egész rendszert, a felhasználók könyvtáraival egyetemben. Nem úgy működik, hogy ami csatolási pont alá választasz partíciót, akkor csak az annak megfelelő partícióról másol adatokat. Ez teljesen értelmetlen lenne, bizonyos esetekben kapnál egy használhatatlan és hiányos másolatot.
Még egyszer mondom, neked azt kell meghatároznod, hogy mely partíció(k)ra történjen a rendszer másolása, azok milyen fájlrendszerre legyenek formázva, szeretnéd-e, hogy a felhasználók adatfájljai belekerüljenek, települjön-e rendszerbetöltő, valamint, hogy mi legyen a másolás forrása. -
válasz
God Vazzeg #45823 üzenetére
Az teljesen mindegy, hogy az átmásolandó rendszer hány partíción helyezkedik el, neked azt kell meghatároznod, hogy a másolata mely partíció(k)ra kerüljön. Minimálisan egyet kell a / alá csatoltatni, de lehet a /home és a /boot alá is.
-
válasz
God Vazzeg #45818 üzenetére
Igen, a partíció(ka)t egy particionáló programmal (pl. GParted) előtte hozd létre, formázni nem muszáj (őket). A felhasználói adatfájlok másolását pipáld be, persze, akkor másol mindent át. Természetesen GRUB-ot telepíttess vele, majd mehet is a másolás.
-
válasz
hallari #45644 üzenetére
Ha fel van telepítve nálad a Synaptic csomagkezelő, akkor rákeresel az aptra, majd jobb egérgomb -> Kijelölés újratelepítésre -> Alkalmaz.
Ha nincs, akkor le kell kézzel töltened a csomagot (ugyanazt a verziót, az Oneiricé itt van) és a dpkg-val telepítheted:
sudo dpkg -i csomagneve.deb(#45646) God Vazzeg: Én úgy tudtam csak reprodukálni a hibát, hogy átneveztem a fájlt. Tehát ezek szerint neki hiányzik, akkor pedig újra kell telepíteni a csomagját. Persze ilyenkor felmerül a kérdés, hogy ha ez törlődött a rendszerből, akkor még mi más tűnhetett el...
-
válasz
hallari #45634 üzenetére
Nem tudom, telepítsed újra az apt-ot, mert ezek szerint hibás, hiányos.
(#45630) bsanya: Vagy átmásoltatod vagy áttelepítteted vele, a funkciómenüből elérheted mindkét funkciót. Amennyiben nem tudod fizikailag áthelyezni az akció időtartamára a merevlemezeket, akkor készíts egy Live-ot amit elindíthatsz a többi gépen.
-
válasz
bsanya #45622 üzenetére
Én csináltam, persze.
Nyugodtan másolgathatsz vele rendszereket, akár több gépre is ugyanazt. Tehát elég egyszer feltelepítened és beállítanod a rendszert, utána már azt használhatja így minden gép. Ha más gépeket más felhasználók használnak, akkor a telepítés funkcióval adhatsz meg új felhasználó- és gépnevet is jelszóval egyetemben.
Amúgy egyetlen ép visszaállítási pontból is helyreállítható a rendszer, persze az már némi manuális rásegítést is igényel (partíció csatolás). A legbiztosabb ha készítesz Live-ot, mert akkor azt elindítva visszamásolhatod az eredeti helyére.
Aktuális leírás nem nagyon van hozzá, az idők folyamán sokat változott a felépítése és sok új funkcióval is gazdagodott (most is dolgozom rajta). De a használata eléggé logikus és egyszerű, ha pedig bármi konkrét kérdésed lenne, akkor felteheted nyugodtan nekem. Egyébként pedig ha a vezérlők fölött megtartod az egeret pár másodpercre, akkor előtűnik egy kis segítség, így ha valamiben nem vagy biztos, akkor talán így kapsz magyarázatot rá. Habár az újabb verzióban ezeket újraírtam és kicsit egyszerűsítettem is, hogy ne legyen annyi szövegelés benne. -
válasz
God Vazzeg #45619 üzenetére
-
válasz
God Vazzeg #45613 üzenetére
Szerintem a legjobban úgy jársz ha a futó rendszert átmásoltatod a Rendszermenttel az SSD-re. Csak persze pipáld be a felhasználói adatfájlok másolását. Ha így megcsinálod, akkor utána máris indíthatod róla az Ubuntut.
-
Mint ahogyan azt éppen előtted is írtam már, a Rendszermenttet indítva telepíthető is a Live rendszer. Különböző beállítási lehetőségek vannak hozzá. Igény szerint lehet új felhasználó- és gépnevet megadni jelszóval, valamint meglehet azt is határozni, hogy a felhasználó beállításai megmaradjanak-e, vagy a rendszer alapértelmezései kerüljenek alkalmazásra.
Aktív témák
Hirdetés
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged