- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- Milyen okostelefont vegyek?
- Magisk
- One mobilszolgáltatások
Aktív témák
-
harry
veterán
válasz
Relisys #22851 üzenetére
Teminálból: sudo ntfs-config, vagy mi a neve. Azt hiszem átlag userként nem lehet, lévén nem tud mountolni/írni fstabba.
De én azt a helyedben nem használnám, mert nem uuid alapján csatol, és így lehetnek kavarodások. Vagy engedd, hogy csinálja meg neked, majd cseréld ki a '/dev/sda1' meg hasonlókat a megfelelő uuid-re, az imént leírt módon. -
harry
veterán
válasz
Relisys #22846 üzenetére
alt+f2: gnome-terminal
sudo su
mkdir /media/mappa
chmod 775 /media/mappa
blkid (itt megnézed, melyik partíció is kell, és megjegyzed/felírod az UUID azonosítót)
gedit /etc/fstab
UUID=12C26EC1C26EA925 /media/mappa ntfs-3g dafaults 0 0 a fájlba, majd bezár, ismét terminal:
mount -a -
harry
veterán
Valami nem stimmel nmap-pel: szeretnék egy sima ping-gel csinálni egy host discoveryt, magyarán tudni, hogy van-e bekapcsolt gép az elhálón.
Ha egy adott gépet nézek így: 'nmap 192.168.5.10 -PN', az megy szépen, ha az egész alhálót PN nélkül, akkor is: 'nmap 192.168.5.0/24', de ha az alhálót nézem PN-nel, akkor nem csinál semmit: 'nmap 192.168.5.0/24 -PN'. Régebben ezzel nem volt gond... Ha a PN-t lehagyom, pár pillanat alatt kész, így meg csak áll (de elindul)
Igazából azért gondoltam a PN-re, mert nem érdekelnek a szolgáltatások, csak, hogy elérhető-e a gép (és így a scan is gyorsabb kéne legyen), de ahogy nézem, így is kiír mindent, és PN nélkül is, ez sem stimmel szerintem. -
harry
veterán
válasz
Relisys #22826 üzenetére
Ilyenkor jön az, amikor nem tudjuk a megoldást -> kereső
Sajnos az ilyesmi nem túl gyakori eset... mi a pontos típusa? Azt hiszem 'lspci -v' között kéne szerepelnie.
Bakker, olyan zavaró itt w7 alatt
csak megnéztem valamit, és még mindig lusta voltam restartolni, de majd most...
Hirtelen ilyet leltem, el kell olvasni még: [link]
-
harry
veterán
válasz
Relisys #22810 üzenetére
Nem akármit módosítasz, hanem rendszer dolgokat, amikhez root jogok kellenek, ezért kell jelszó (leegyszerűsítve).
Most nem linux alatt vagyok, de valahol a beállításoknál lehet felbontást állítani - ha mégsem, először fel kell rakni a vga drivert, ezt szintén valamelyik menüpont alatt találod zárt meghajtók néven, vagy valami hasonló, első postban is van erről infó. -
harry
veterán
válasz
body007 #22799 üzenetére
De nem csak böngésző alatt van így... azt hiszem. Ráadásul xrestart után nincs gond. Összesen van talán 2-3 effekt, ugyanezek a notebook-on is, 9.04ubuntu, de ott nincs gond. Nem értem... vagy mit kapcsoljak ki?
Illetve a másik: ctrl-alt-nyil vált asztalt, 9.04 alatt csak az asztalon lévő ablakokat mozgatja, végre... vagyis a háttérkép, dock, panelek, ami minden asztalon szerepel, nem mozog. Na de van, amikor mégis, pedig nem állítok rajta semmit... ez is, miért lehet?
-
harry
veterán
Előjött egy régi problémám
Miszerint van, hogy kattintok az egérrel, odébb húzom, de még indig úgy érzékeli, hogy az előző helyen van a kurzor. Hogy lehet ez? Pl, dockról indítok egy böngészőt, rákattintok vmelyik linkre az oldalon, ehelyett a függőlegesen alatta lévő dock elemet indítja el.
Régen sem tudtam miért csinálta, egyszer csak 'elmúlt'. Egy X restart után egyáltalán nem tapasztaltam, ha az egész gépet újraindítom, akkor megint.
Úgy tudok mégis navigálni, hogy a jobb gombot kell mindig megnyomnom pl. adott böngészőtabon, hogy az legyen aktív... elég nevetséges.Ubuntu 9.04, gdm, gnome, nvidia driver. Fogalmam sincs, most mi hozta elő...
Ja, és bár most nem tudom biztosra mondani, de azt hiszem csak egérnél van ez, tehát pl. bill-lel navigálva működik, de kipróbálom ezt is.
-
harry
veterán
válasz
V.Stryker #22787 üzenetére
Saját tapasztalatok:
- ha parancssorból mount-tal (vagy fstab-ból) csatoltam, akkor bár mappát tudtam létrehozni, de abba írni nem, nem tudom, miért, holott usernévvel/jelszóval csatoltam.
- ha nautilusból tallóztam ki a megosztást, akkor nem volt vele gond (win alól szintén jól ment).Szóval nem igazán tudom, de majd utánajárok még.
-
harry
veterán
Volna egy érdekes problémám a hangerőszabályzóval, görgővel 4%-nyit tudok tekerni, így ha valamiért 5%-on volt, és leugrik 1%-ra, akkor nem nagon halk lesz, hanem nagyon hangos, mintha 100%-on menne a cucc. Ami igencsak kellemetlen, még ha csak ritkán is fordul elő ilyesmi. Rá tudna nézni erre esetleg valaki? Mi lehet a gond?
-
harry
veterán
válasz
V.Stryker #22782 üzenetére
'nounix'? Ez mount paraméter? Ilyet nem láttam, mire jó?
amúgy be kell rakni fstabba:
//ntserver/docs /mnt/samba smbfs username=docsadm,password=jelszo 0 0
Így persze ott van a jelszó, erre szebb megoldás, ha egy fájlból authentikálsz, amit pl. csak a root olvashat. Leírás itt: [link] -
harry
veterán
válasz
V.Stryker #22778 üzenetére
Tehát felcsatolja, csak nem tudsz belépni a mappába, vagy csatolásnál írja ezt? Azt hiszem meg kell adni --username vagy hasonló paraméterrel a neved, bár ezt azt hiszem írták előttem.
Illetve, ahova csatoltad, a mappára kell olvasás és végrehajtás jog (chmod a+rx /valami/mappanév - azt hiszem ennyi elegendő, nem kell rekurzívan, és te 'other' kategóriába esel a jogok besorolása alapján, ha jól tudom, ezért mehet mindenkinek a jog [vagyis az 'a']).Ha simán filekezelőből (nautilus) címsorba beírod, hogy "smb://server/megosztás" (vagy ip-vel, mindegy) akkor meg tudod nyitni, vagy ott mi a helyzet?
-
harry
veterán
Korábban kérdezte valaki, hogy ha média gépet építene xbmc-vel, akkor milyen disztró legyen alatta, esetleg minimal install hogy kéne csinálni. Itt egy szép leírás: [link]
-
harry
veterán
A media gépemen XBMC fut frontendként (külön session), nincs más ablak, nincs vnc sem - ha viszont mégis gui alól szeretnék állítani valamit, ki kell jelentkezni, majd a 10 másodperces autologin előtt belépni egy másik sessionnel, és máris van menü, vnc, minden féle.
Távolról ssh-n hogy tudnám megoldani, hogy kinyírjam a sessiont, és egy másikat indítsak, a fentieknek megfelelően?
Más: synaptic-kal ugye lehet 1-1 csomagot külön frissíteni. Ezt hogy lehet megoldani parancssorból? Néztem aptitude ír egy ilyet:
You may also specify modification to the actions which will be taken. To do so, type an action character followed by one or more package names (or patterns). The action will
be applied to all the packages that you list. The following actions are available:'+' to install packages"
':' to keep packages in their current state without placing them on hold
'&m' to mark packages as manually installedVagy egyszerűen az 'aptitude install csomag' leszedi adott csomag új verzióját?
A '&m' kapcsolóval akkor meg lehet adni pl. egy forrásból telepített program esetén, hogy úgy észlelje, hogy fent van? Mert így pl. forgatott mplayerhez smplayert nem tudok repóból felrakni, mert hiányolja az mplayer csomagot. -
harry
veterán
válasz
Tomi7887 #22763 üzenetére
"Esetleg terminálon keresztül is meg tudom oldani valahogy?"
Hogy máshogy szeretnéd?Igaz mondjuk van a 'secpanel' nevű progi, ez is kezel ssh kapcsolatokat/profilokat, de ez is egy terminált nyit kapcsolódásnál. [link] Azt hiszem ami 8.10es repóban van, az régebbi, csúnyább, legalábbis amikor még 8.10-es Ubuntut használtam mondták, hogy tegyem fel csomagból.
-
harry
veterán
válasz
ngabor2 #22747 üzenetére
Azt ugyan nem ismerem, de van a phatch (photo batch, vagy mi) progi, ami ezt csinálja. + jelre kattintva először hozzáadod az eseményt, pl. átméretezés, majd beállítod ennek a mértékét, illetve hozzá kell adni még a mentés eseményt (logikus módon). Utána tallózhatsz fájlokat vagy mappát, amiket felülírhatsz, vagy külön menthetsz. GUI-s progi.
-
harry
veterán
Torrent: esetleg webui, daemon? Pl. deluge tud olyat, hogy a szerveremen fut mint szolgáltatás, amire vagy csatlakozik a kliens progi, vagy egyszerűen web-ről kezelhetők a torrentek.
LTS: és mit értenek támogatás alatt? Minden verzióhoz vannak friss csomagok, leírások, meg hasonlók, vagy másra kell gondolni?
-
harry
veterán
válasz
V.Stryker #22739 üzenetére
Alapból mount-hoz nincs smbfs ('samba filesystem') sem cifs támogatás, ezért ezt fel kell tenni, hogy megosztást tudj mountolni. Az utána lévő hiba pedig, hogy nem találja az Alarm-server IP címét, ha az fix, beteheted az /etc/hosts fájlba, vagy mountolásnál egyszerűen ip alapján hivatkozol, nem a nevére.
-
-
harry
veterán
válasz
Nagytalp #22681 üzenetére
Nekem így van
LTS média gépnek viszont nem feltétlenül jó megoldás, nem biztos, hogy egy régebbi kernel támogatja az újabb médiás cuccokat. Pl. Jaunty 9.04 alatt alapból vagy az s-videó az Atom lapomon, 8.10 alá úgy kellett felberhelni. Realtek modullal is gondok vannak (igaz az a 9.04-ben is), páran a 9.10es kernelben megoldottnak látták, én inkább csak a modult cseréltem le. Szóval házi szerver / média gép esetén néha jobb az újabb, szerintem tuti nem fog hiányozni az LTS. Ez igazából nem is tudom mit takar pontosan (azon kívül, hogy 'hosszú távú támogatás', avagy ezt hogy kell érteni, de megnézem). -
harry
veterán
Nekem van egy média pc-m otthon:
Mythubuntu 9.04 az alap, ami eleve nem tesz fel sok dolgok. Telepítésnél 'frontend'-et választva meg főleg (különben hoz adatbázis, meg minden vackot). Ezt persze utólag leszedheted, nekem maga az OS kellett. Ezután felkerült az XBMC frontend, és azt használom, saját készítésű infrával+lirccel, maga a rendszer talán 2.5-3GB körül van, ram használhat idle 100mb körül. FTP-re proftpd, amúgy ssh-n érem el és... más jelenleg nem nagyon van.
Hmm lehet van XBMC OS (nem tudom, mire épül, vagy hogy van az), én csak repot hozzáadtam, és csomagként felraktam.Mostanság tapasztaltam olyat, hogy néha elérhetetlenné válik, nem értem, miért. Helyi hálón pingre válaszolt, de xbmc felület megfagyott, ssh-n nem tudtam belépni. Még nem sikerült utánajárnom, mi lehet a gond, majd ha legközelebb otthon leszek, megnézem a logokat, hátha...
-
harry
veterán
válasz
CHIPman #22642 üzenetére
'ps aux', vagy egyéb paraméterek, lehet vele játszani, avagy 'man ps'. Esetleg 'htop', ami mutatja a processeket, és azt hiszem f8-cal lehet leállítani folyamatot, de ezt úgyis láthatod.
Továbbá itt megemlítem még a pgrep, pkill, killall parancsokat is. Pl. ha minden böngésző ablakot, és így a firefoxot is ki akarom nyírni, akkor 'killall firefox'.
prgep az adott pid-eket adja vissza, inkább csak érdekesség. Pl. amarok futása esetén 'prgep amarok', 'pkill amarok', 'killall amarok'. Utóbbinál ha nincs ilyen process, akkor ezt jelzi. -
harry
veterán
válasz
Major Major #22602 üzenetére
Hmm ez így azért nem biztos.
Nálam nincs tűzfal, VLC-ből megnyitva a stream-et ment, de totem-ből nem, a restricted extras felrakása után sem.
Igaz, nálam kiírja, hogy Buffering, majd Playing, de nem történik semmi percek után sem. -
harry
veterán
válasz
Major Major #22604 üzenetére
Felmerült bennem is, csak gondoltam ha már szépen konfigolva fent van, akkor ne kelljen leszedni és újra felrakni.
Másfelől a kodek támogatás miatt kicsit trükkösebb azt hiszem a forrásból telepítés, íme a leírás: [link]. Majd utánajárok ennek is, de nem lehet egyszerűen csak a csomaglistába beszúrni egy sort, hogy fent van az mplayer is? Vagy ez ennél bonyolultabb? -
harry
veterán
válasz
upszilon #22591 üzenetére
Codec pack akkor sem szükséges. Néhány codec nyilván persze igen, de ez nem jelenti azt, hogy fel kell rakni egy teljes csomagot, elég pár codec. Azt, hogy valami nem megy, nem egy csomag orvosolná, hanem egy jól megválasztott codec. Olyan értelemben lenne jó a csomag nyilván, ha abban a fent említett 1-2 benne lenne, de ezt első telepítés/lejátszás alkalmával fel is rakja, és onnantól kezdve nincs gond - kivéve a már említett beágyazott .vmw videóknál, eddig nem nagyon találkoztam ilyesmikkel...
-
harry
veterán
VLC-vel megnyitottam lejátszóból, ment jól.
Totem nem játszotta le. Ezek után felraktam a ubuntu-restricted-extras csomagot, de nem igazán változott semmit. Végül is annyira nem foglalkoztat, csak furcsállom.Más:
Mplayert felraktam forrásból (CoreAVC miatt), ám ha valami olyat tennék fel, aminek az mplayer függősége (smplayer, mozilla-mplayer azt hiszem), akkor úgy látja, hogy nincs fent, holott pedig igen, default helyre került (legalábbis a fordítón ezt nem paramétereztem), és a path-ból is lehet indítani. Vagy apt-get csak a felrakott _csomagok_ között keresgél, ahol úgysem találja? Mi ilyenkor a teendő? -
-
harry
veterán
válasz
McKane #22546 üzenetére
Telepítésről általában: legegyszerűbb .deb csomagokat leszedni, ezeket a csodálatos kétszerkattintós módszerrel fel is rakhatod. Lehet repóból telepíteni, Applications/Add-Remove vagy a synaptic-kal: System/Admin../Synaptic. Vagy parancsorból apt-get install csomagnév, lásd első hsz.
Külön szerintem nem kell audio drivert telepíteni, a modulokat elvileg tartalmazza a kernel, és az alsamixer-rel lehet piszkálni a beállításokat.
Intel vga driverek vannak alapból... legalábbis nálam notin 4500-ös intelhez nem kellett semmi (dual monitorhoz lehet kéne babrálni), alaplapi 945 vagy milyenhez is volt, ott a tv out is ment alapból.
Keress vissza a topicba, legtöbbre van már válasz. Én amarokot javaslom, 1.4-et, ami alapból nincs fent a repókban (csak a 2), de fel lehet tenni -> google.
-
harry
veterán
Továbbra is fennállna egy olyan gondom, hogy a homeserver néha elérhetetlenné válik. Illetve egész pontosan helyi hálón pingre válaszolt, távolról (de talán helyin sem) nem ment sem ssh, sem ftp (előbbi nem ír hibát, hosszú idő után van csak timeout, amúgy nem történik semmi). TV-n ránéztem, az XBMC felület fagyott, nem tudtam navigálni. Sajnos akkor nem néztem meg a logokat, most meg ugye távolról nem férek hozzá.
Esetleg van erre valami tipp? Miért nem tudok távolról csatlakozni, miért halott a gui, és miért válaszol mégis a helyi hálós pingre/nmap-re?
-
harry
veterán
válasz
upszilon #22329 üzenetére
Nálam sem ment... addig eljutottam, hogy ez a videó címe:
http://ondemand.video.t-online.hu/origo/egeszseg/gyogytorna/dornyei_marianna_gyogytorna.wmv
De ezt beírva sem nyitja meg - DownloadHelper pörög, hogy lát videó tartalmat, de az sem tudja letölteni, ahogy a File/Save As sem.Ellenben ha megy Win alatt, akkor a DownloadHelper FF addonnal le tudnád tölteni, ha úgy megfelel.
-
harry
veterán
válasz
ZCoyote #22420 üzenetére
Hmm nem tudom, hogy van-e ilyen, hogy szerver csomagok (azt raksz fel úgyis, amit akarsz, mármint olyan szolgáltatást), ellenben server kernel biztos van, ami némileg más, mint a desktop. Amúgy úgy látom nincs (legalábbis a hivatalos oldalon), LTS/aktuális verzió van, meg 32/64bit, minimalt nem láttam [link], de
- egy minimal installban úgy tudom úgyis személyre szabhatod
- a server sem hiszem, hogy sok fölösleges dolgot tartalmazna -
harry
veterán
Először is külön köszönöm, hogy ezután minden postodban megemlítesz
"Feltűnő, hogy a legtobben alaposan elolvassák, amikre reagálnak,
mig harry nem."
Ezt azóta sem sikerült kiemelni, hogy mikor tettem ilyet, főleg úgy, hogy te írtál először nekem olyat, ami alaptalan volt (amire aztán részletesen válaszoltam - amire aztán litániát írtál, pedig lehetett volna rövidebben), a nyelvvel kapcsolatban, de azért mondogasd csak, hogy én vagyok a felszínes.
Részemről így nincs értelme vitázni, gondolsz amit akarsz, de a továbbiakban ne hivatkozz rám a postjaidban semmilyen formában, kösz, üdv. -
harry
veterán
Nem mondom, hogy tudsz tömören fogalmazni
2,
a, Mert egyesekre tényleg igaz a kifestő, nem csak 'van benne valami'. A kiemelés tényleg segít, átláthatóbbá teszi - egy szintig. Erre jó pontokba/bekezdésekbe szedni, félkövérrel kiemelni a mondandó lényegét. De nagybetűsíteni, aláhúzni, itt is - ott is félkövér, minden bekezdéshez hangulatjel... Láthatnád, hogy erre utaltam. Mindennek két oldala van, egyik a sablonos egybefüggő szöveg, és na ez, a másik. Irány a középút... Nem is beszélve a most is látható sok fölösleges sortörésről.
A szmájlik használatát meg köszönöm, ismerem, nem kell bemutatni.b, Azt is tudom, mi a szerkesztési idő. De mivel mindhármat nekem címezted, ezért ha átgondoltad volna időben, mehetett volna egyben.
3,
b, Csodálatos a rejtélyes problémád, de csak ismétlem magam: szakmai témáról volt szó, a topicban mindenki örül a megoldásnak, nyugodtan mehetett volna az is ide, nem kell priviben irkálni. Ha meg beírtad ide is nem kell privi. Ha meg azért elküldöd, hogy a másik fél mindenképp lássa (ami érthető, ha ketten agyaltok valamin), akkor jó - bár így meg ezt jelezni fölös.4,
Válasz. Van egy ilyen gomb, ahogy azt használtad most is. Visszamenőleg azokat a postokat olvasom, amik nekem jöttek válasznak - ilyen nem volt, erre írtam azt, hogy nem láttam nekem címzett üzenetet - mert te meg azt kifogásoltad, hogy nem olvasom a postjaidat. Nos, ezért nem.Nézd, láttam, hogy kezdő vagy a témában, alapvetően nem akartam beszólni, csak segíteni - egyszer szóltalak meg a privik miatt. Erre te kiemelsz engem, direkt és csak engem, mint főkekeckedőt. Én meg ezzel nem értek egyet, és nem tartom jogosnak, főleg a fentiek tekintetében, és mert utólag is kiderült, te értelmezted félre, amit írtam, és még most is azt bizonygatod, hogy de én vagyok a szemét, aki csak piszkál.
-
harry
veterán
válasz
Sk8erPeter #22237 üzenetére
Úgy értettem, miért baj, ha ott van, de mást használsz helyette. Tehát a letörölhetetlenség ténye. Ugyanakkor persze értem, ha nem kell, minek van ott...
De ennyi erővel, miért vannak kiemelve a böngészők? Miért csak arról van szó mindig? Van defult média lejátszó, lemez égető, office csomag, meg mindenféle egyéb, ezeknek is van sok alternatívája. Értem én, hogy ne emeljünk ki egy terméket és terjesszük azt, amikor van másik is, na de egyrészt valamit bele kell tenni, másrészt akkor ennyi erővel mindent neked kéne kiválasztani, nem csak a böngészőt.
Ez azért egy disztribúció, mert össze van rakva mindenféle csomaggal, bár én is szívesebben venném, ha telepítésnél lenne egy csomagválasztó advanced menüpont, ahol leszedhetném, amire nincs szükségem, de az ubuntu nem ilyen.
-
harry
veterán
válasz
ntomka #22234 üzenetére
Aki fel tud rakni egy minimal installt és testreszabni, azok le tudják, és fogják is cserélni a böngészőt, ha akarják. Itt pont, az átlagról van szó, aki csak felrakja és használja.
"sincs ránkerőltetve a böngésző, mert telepítés után simán eltávolítható"
Mint mindenhol. Sok helyen erről ment a vita, hogy alapból miért van benne egyáltalán.
Win: itt is az a baj, hogy alapból fent van, miért lenne baj, ha nem letörölhető, kit zavar az ott, ha utána mást raksz fel? Ellenben ha nem találkozol választási lehetőséggel, akkor vélhetően használod, ami van (legalábbis nagyon sokan). Ezek a támadások pont az átlag userek miatt vannak, azok nem nézik, hogy letörölhető-e, vagy, hogy választhat-e, ha csak fel nem kínálják neki ezt a lehetőséget. De végül is mindegy... -
harry
veterán
válasz
Sk8erPeter #22232 üzenetére
Na jó de pl. átlag Ubuntu telepítésnél semmilyen csomagtelepítést nem tudsz piszkálni, nem csak böngészőt, semmit, felmegy, és kész, akkor meg kell, hogy legyen valami böngésző.
Ha úgy lenne kialakítva az installer, hogy te magad rakod össze a programcsomagot (régen néztem, de fedoránál volt ilyen), ott biztos kiválaszthatnád, hogy melyiket akarod. Szerintem ez pusztán csak az egyszerűség miatt van így, és hogy miért ez, azt nem tudom. -
harry
veterán
FTP: Az volt a gondom, hogy távolról elérve lassú a mappaváltás, néha befagy, főleg, ha fileátvitel van a háttérben, és úgy akarok mászkálni a mappák között. Most megnéztem otthonról, tapasztaltak:
Ha a belső hálós IP-re csatlakozok, akkor nem megy el a routerig, hanem az előtte lévő gigabites switch-en keresztül megy, szépen úgy 50Mbit/s sebességgel, nincs semmi lassulás.
Ha a külső IP-re (illetve dyn. domain címre) csatlakozok, akkor biztos, hogy a routeren keresztül vezet az út, már csak a 7MB/s-es (belső 100mbit) átviteli sebességből ítélve is, de szépen megy, gyorsan tudok mászkálni a mappák között, nincs belassulás.
De ugye utóbbi esetben nem megy át a wan porton, nincs natolás, port átirányítgatás, stb. Most akkor a router net felé néző oldalán van valami gond, vagy a jó chelloval, vagy mi lehet a hiba?
-
harry
veterán
válasz
Sk8erPeter #22219 üzenetére
Így van
-
harry
veterán
1, Nem kekeckedés. Pont ezért írtam, amit, mert szerintem angolul könnyebb tanulni, és magyarul olykor macerásabb. Avagy miért tanulnám magyarul, ha utána úgyis angolul lenne érdemesebb használni? Pl. ahogy írtál valamilyen menüpontot, először nem is tudtam melyikre gondolsz, egyszerűen szokatlan, nem annyira szakmai, szerintem nehezebben követhető. Eddig nem sok érvet láttam a magyar nyelv mellett.
2, Ha már egymás hozzászólasit jellemezzük: a tieid többsége olyan, mint egy kifestő. Nézd csak meg ezt is, amire válaszolok... össze-vissza szmájlik, nagybetű, dőlt betű, félkövér, stb. Rossz nézni, nem átlátható, zavaró. Nem beszélve arról, hogy 3 hsz. is jött, a szükséges (?) 1 helyett.
3, Visszanéztem a topicot, eddig kétszer írtam a konkrét kérdésedre: [link], [link]. Ezen talán van valami kifogásolni való? Segítettem, a kérdésre válaszoltam.
Nem kérdésre pedig egyszer itt [link], ami szintén nem kekeckedés, hanem válasz arra, hogy "tegnap és tegnapelott privihegyek mentek tolem nekedLégyszi reakciókat.
". Ilyen nem illik egy szakmai fórumon, mert 1, mint írtam is, fórum, itt beszéljük meg a dolgokat, te sem örülnél, ha pl. meló után hazaérve céges emaileket kéne olvasgatnod. A Privát ugyanez. 2, Nem illendő sürgetni senkit. Minden bizonnyal látja, és ha akar/tud, fog is válaszolni, nem kell rá külön felhívni a figyelmet.
Illetve az előző, amiben a nyelvekről írtam. Ez szintén egy javaslat volt.4, Nekem még egy válaszlevelet sem címeztél, és így nem, nem olvasom a postjaidat, többek között a fenti okokból kifolyólag.
5, Ez egy olyan oprendszer, ahol nagyon sokat kell saját magadnak tanulni. Nem lehet minden alap dolgot megkérdezni. Tanulni kell, próbálkozni. Kezdésképp pl. a csomagtelepítés/keresés le van írva az 1. hozzászólásban, feltételezem nem olvastad, mivel erre is irányult kérdés.
Illetve általában illik először rákeresni a hibára/problémára, és csak utána kérdezni. Pl. mi az a gui. Vagy bármi egyéb.Ezek után mégis hogy képzeled ezt:
"Nem először kekeckedsz; ennyire unatkozol?"
Mi kekeckedés? Ha nem tudod szakszerűen használni a fórumot, ne tedd, erre eddig finoman hívtam fel a figyelmed, más postjaimban meg a kérdéseidre válaszoltam, nekem választ nem címeztél / ezekre nem reagáltál. Mi a kekeckedés? És mégis, miért lenne alaptalan?
"LEGALÁBB 5 HSZ- OM UTAL ARRA, HOGY azután itélsz nmeg engem,
hogy el se olvastad hsz-eim felét se.
...
Nem kotelező elolvasnod, miket reagálok, irok itt,
de akkor mi alapján itálsz meg engem?"
Ezt meg végképp nem tudom mire vélniÉrdekelne ezek után, hogy mire alapozod a korábban írtakat. Vagy egyszerűbb volt csak visszaszólni valamit a felvetéseimre érvelés helyett?
-
harry
veterán
Szerintem alapszintű angol ismeretek nélkül elmélyedni ebben az oprendszerben nem túl szerencsés elképzelés. Persze vannak magyar fórumok, leírások, nyelvi csomagok, de... a legtöbb program (így azok hibaüzenetei is) angol, a teljes dokumentációk, és nagyon sok fórum szintén angol. Meg úgy alapvetően az informatikában minden. Szóval hosszabb távon én a helyedben inkább angol nyelven kezdeném el tanulni. Én is így használom, szerintem praktikusabb is. A problémáim legnagyobb százalékában ha rákeresnék a magyar hibaüzire, szinte biztos, hogy alig találnék használható infót.
-
harry
veterán
válasz
dany27 #22198 üzenetére
Nekem pl. így néz ki az egyik megosztásom:
[data]
path = /data
comment = Cuccok
browseable = yes
writeable = yes
read only = no
create mask = 0664
directory mask = 0775
guest ok = no
valid users = share
write list = @share
force group = share
force user = shareEbbe még én sem ástam bele magam igazán, meg voltak/vannak is gondjaim samba-val, szóval biztos lehet szebben, de én a 'valid users' tag-et használnám a helyedben / ennek néznék utána. Így tehát ehhez a megosztáshoz ezzel a userrel férhetsz csak hozzá.
-
harry
veterán
válasz
dany27 #22192 üzenetére
Samba config fájlban minden könyvtárhoz külön bejegyzést lehet rendelni (avagy kell is), itt meg lehet határozni, hogy mely usereknek engedélyezel hozzáférést. Kliens oldalon meg értelem szerűen velük kell csatlakozni a megosztáshoz.
Így bár létre kell hozni usereket, de nem kötődik a home-hoz.
Most azon gondolkodok még, hogy vannak-e samba userek-ek, amiket direkt csak a megosztáshoz hozol létre, de nem a rendszer felhasználói, nekem úgy rémlik, van ilyesmi. -
harry
veterán
Erre az fpt-s kérdésre van valakinek tippje?
Más:
Tegnap délután még piszkáltam távolról a szervert (ssh, ftp, stb), majd ma néztem, és nem ment. Most itt belső hálóról nézem, pingre válaszol, nmap látja a nyitott portokat, ám sem ftp sem ssh csatlakozás nem sikerül. Nincs timeout, csatlakozik (csak simán connected), de nem történik semmit. Mindjárt rákötök egy monitort tesztképpen, megnézem mit csinál.
De nem igazán értem, hogy ha elvileg van hálózati kapcsolat, akkor mi lehet a gondja... -
harry
veterán
FTP:
Felraktam egy proftpd standalone szervert ismét (volt korábban is), passive módban, nagyjából rendesen bekonfigolva, de van egy olyan gondom, hogy ha elkezdek másolni valamit a háttérben, majd utána mászkálnék a könyvtárak között, nagyon lassan reagál. Tehát perc is beletelik, mire mappát váltok. Sőt, néha akkor is előjön, ha csak simán mászkálok a könyvtárak között. Maga a csatlakozás (legelején) is kissé lassú. Maga a fileátvitel ment szépen gyorsan, csak nem értem, néha miért áll meg / lassul le ennyire.
Elvileg van ~100port, amit használhat, no ebből elvileg egyet használ egy kapcsolathoz (+még egy), szóval tuti nem gond. Router mögött van, na de ha néha megy, akkor az csak jó...Mivel lehet gond?
-
harry
veterán
válasz
upszilon #22125 üzenetére
Szóval, van egy elképzelésed, rákérdezel, és ami nem a te véleményeddel egyezik, az egyből marhaság, úgy, hogy nem is nézel utána a dolgok körülményeinek, ráadásul rendes érved sincs. Ez nagyjából kimeríti talán a flamekeltés fogalmát, vagy a trollkodást.
Na de azért nem semmi:
"nem feltétlenül lesz egyes programok végrehajtási sebessége gyorsabb"
"De. Sokkal. A renderelések esetenkét akár..."Általánosságról volt szó, erre te beírod, hogy de igen, akár, esetenként, a renderelés, na de az nagyon - ez így kissé nevetséges.
Másfelől én használtam általános célokra 4gb-rammal mindkét rendszert, és bár 32biten csak 3.5GB-ot lát most (ami lehetne orvosolni egy PAE támogatással forgatott kernellel, és máris meg tudná címezni / látná), nem érzek lassulást, sőt, az áltagos ramhasználat 300MB körül van, 64biten több volt, kompatibilitási gondok voltak (flash/java), én maradnék ennél, hacsak nincs valami speciális alkalmazás/ok, ami kihasználná a 64 OS+program előnyeit.
-
harry
veterán
GUI - graphical user interface. Magyarán a grafikus felhasználói felület.
Valószínűleg más a csomag neve. Csomagok között vagy synaptic-ban vagy parancssorban kereshetsz: 'apt-cache search csomagnév', ahogy az az első postban is írva vagyon. Én ezt most pl. xfce4 néven találtam meg, már ha ezt keresed.
-
harry
veterán
Ha már gdm:
Van egy ilyen hibaüzenet (korábban kérdeztem), hogy ha hamar kijelentkezel, akkor jelenik meg: "Your session only lasted 10 seconds". Ezt hol tudom kikapcsolni?
HTPC-nél elég kellemetlen, ha véletlenül belépés után a kikapcs gombot nyomom meg (amivel egyből kijelentkeztet), ami így tehát nem hiba, de nem tudom leokézni az üzenetet... Szóvl vagy letiltanám, vagy egy timeout-tal bezárnám. Gondolom amúgy valami xmessage, de nem sikerült megtalálnom. -
harry
veterán
A gnome-panel -lal valami nem stimmel nálam...
Ha megnyitok egy deluge vagy checkgmail-t, ami kirakna egy ikont, az nem jelenik meg (checkgmail-nél ha új levél jön, akkor a panel bal-felső részén jelenik meg az üzenet, tehát működik, csak nincs hozzá ikon).Próbáltam remove/install/reconfigure -t, de nem változott.
Mit nézzek meg még? -
harry
veterán
válasz
Kendek #21891 üzenetére
Ja ok
Mivel csak egy gmail-es címem van (avagy 1-2 másik sulis, amit átirányítok ide, és amúgy sem használok alapvetően), ezért de, böngészőből + van egy checkgmail progi, ami szépen figyeli. Régebben használtan klienst, de végül ezt találtam kényelmesebbnek. Nem fut háttérben levelezőprogi, az új levelekről így is értesülök, label meg filter segítségével szépen el tudom rendezni a leveleimet, csoportosítom, arról a csoportról kapok értesítőt, amelyikről szeretnék, téma szerint rendezve vannak a levelek, remek a spamszűrő, nagy tárhely, szóval nekem így kényelmesebb.
Ha több mail címem lenne, azokat is tudnám innen kezelni, mivel le lehet kérni más fiókok leveleit is, amiket szintén tudsz külön tárolni, és írni/válaszolni is tudsz úgy, hogy adott mailcímedről menjen a levél. Így nem kell több fiókba belépni, de még csak az sem, hogy egyáltalán böngésző legyen nyitva levél ellenőrzéséhez. -
harry
veterán
válasz
Kendek #21881 üzenetére
És ezt most miért nekem mondod, vagy mire
body007 - no igen, csak amikor először ránéztem, ez is magasan állt, nem volt némítva, próbáltam ki-be kapcsolni, nem változott. Ráadásul először tuti, hogy restart után sem volt 0%-on, feltűnt volna, felemeltem minden csatornát 100%-ra, de nem volt hang. Nem is tudom, végül miért lett...
-
harry
veterán
Eddig kétszer is jelentkezett hanggal kapcsolatban problémám:
Néztünk egy sorozatot (totem), végén alt+f4 bezártam, kitömörítettem a következő részt, elindítottam, és annak nem volt hangja. Sem amarok, sem más lejátszónak / médiának. Hangerőszabályzók és az alsamixer is írt hangerőt, nem volt némítva semmi. És persze a két film között nem is nyúltam semmihez. Nem értem mivel lehetett gond.
Aztán egyszer csak jó lett.
Másodszor szintén ugyanazon sorozat következő része után jött elő a gond (pedig előtt hallgattam zenét, vlc-vel megnéztünk egy másik filmet), és ismét elment a hang. alsa itt sem mutatott semmi különöset, egy restart után sem. Másnap néztem rá megint talán, akkor láttam, hogy a PCM (?) teljesen le volt véve, így visszaállítottam és elmentettem.Nem értem, miért ment le minimumra, majd restart után ezt miért nem láttam? Vagy mivel lehetett gond? Win alatt volt hang.
-
harry
veterán
válasz
#25954560 #21701 üzenetére
Köszönöm a segítséget, hát, kissé macerásnak tűnik... főleg, ahogy rákerestem, mindenkinél valós problémaként szerepelt a hibaüzenet, de nálam nem, tényleg direkt léptem ki korábban.
De biztos lehet ezt valahol állítani... Az is megoldás lehet, ha az ablak eltűnik pár másodperc után (gondolom), erre van elvileg egy -timeout kapcsoló, de nem találtam meg a hibaüzenetet...Még annyi infó, hogy ez kijelentkezésnél jött elő nálam, lehet valami gdm post script, nem tudom... kutatok
-
harry
veterán
válasz
#25954560 #21696 üzenetére
Köszönöm
Igazából magára a hibaüzenetre is próbáltam grep-pel rákeresni, volt is egy találat, /usr/sbin/gdm -nevű fileban, de az meg bináris, nem tudtam szerkeszteni (volt egy másik xmessage valahol máshol, ott szépen tudtam volna paraméterezni a konfig fájlban, csak hát ugye az egy másik hibaüzenet volt).
-
harry
veterán
válasz
#25954560 #21640 üzenetére
Köszi az infót, nagyon nem szeretném szétberhelni, a gdm-et inkább hagynám, ellenben ezt nem teljesen értem:
"returning code 66 from the Xsessionscript or from your session binary"Az Xsessionscript az hol van, az /etc/X11/Xsession, vagy másik? Hol lehet itt return kódot beállítani, vagy egyáltalán, hol szerepel ez a hibaüzenet?
-
harry
veterán
Néha van, hogy bejelentkezek, majd gyorsan ki, direkt (mythbuntu, xmbc), erre ugye ez a hibaözenet fogad:
"Your last session only lasted for less than 10 seconds. If you have not logged out yourself, this could mean that there is some installation problem or that you may be out of diskspace. Try logging in with one of the failsafe sessions to see if you can fix this problem."Tehát esetemben nem hiba - de nem tudom leokézni, mert nincs bill, csak egy távirányító. Gondolom ez egy 'xmessage', ott meg lehet adni egy -timeout kapcsolóval, hogy automatikusan bezáródjon az ablak.
Tehát a kérdésem, hogy mi / hol hívja meg ezt a hibaüzenetet, hogy tudnám paraméterezni? Vagy akár letiltani? -
harry
veterán
válasz
body007 #21540 üzenetére
Könyvtár / meghatjó ugyanaz, arra gondoltam csak, hogy egyáltalán, fel legyen csatolva, ne kelljen mindig kitallózni. Régebben tuti működött már, bekapcsolásnál ott folt a megosztás fstab-ból...
A jogok elvileg jók, a távoli gépen /data 777 jogokkal van, smb.conf-ban is beállítottam mindent 777re, csináltam smb usert, próbáltam felcsatolásnál is jogokat megadni... és mint írtam is, win alól jó (megnézem mindjárt pontosan), hálózatról megnyitva jó, mount-tal felcsatolva nem stimmelnek a jogok.
gyurman - ha van valami kész működő megoldásod, arra ránéznék, de amúgy köszi, nem fontos elmerülni benne, majd kutatok még
Bár most azon gondolkodom, hogy régebben lehet win-re volt csak samb, linuxon meg nfs...
-
harry
veterán
Samba-val volna most némi gondom.
Ha betallózom nautilusban (vagy akár vindózban) a megosztást, név-jelszó párossal beenged, tudok is létrehozni mappát/filet, 775 jogokkal, adott user:group-pal, ahogy azt be is állítottam.
De ha 'mount'-tal csinálom, akkor nem stimmel... ugyanúgy megadom usernevet/passt, létrehoz mappát, user:group stimmel, de 755 jogokkal, ráadásul a mappába nem tudok írni (de a mappát át tudom nevezni, meg törölni is). Így csatoltam fel:
sudo mount -t cifs //192.168.5.10/data /home/herrht/mnt/ -o username=share,iocharset=utf8,noexec,
Próbáltam még mögé írni dir_mode meg még egy másik kapcsolót, -rw, de nem változott a helyzet. Miért nem jó így csatolva, és miért jó, ha simán hálózati megosztást nézem? -
harry
veterán
Na még egy post a témához, aztán húzok aludni...
Van egy másik bugreport, úgy látom, ez a frissebb: [link]Többen azt írták, jó a 2.6.31-es kernellel, többen azt, hogy nem. Az ilyenekre essen rá a ház, hogy nem lehet egy véleményen lenni.
Mindegy, szerintem lecserélem az r8169 modult az r8168ra, többen ezt működőnek ítélték, noha csak páran próbálták. Legalább negatív visszajelzést nem láttam. Holnap beszámolok, remélem. -
harry
veterán
Hivatalos bugreport: [link]
Valakinek így ment, nekem nem változott:
"Solution as suggested by (german!) http://www.hosteurope.de/faq/index.php?cpid=12346 is to turn off TSO ("TCP Segmentation Offload") with "sudo ethtool -K eth0 tso off"." Bár ehhez meg ezt láttam: [link]
Megint másoknak a 2.6.30-as server kernellel ment, másoknak nem: [link] [link] bár ez utóbbi generic.... -
harry
veterán
válasz
Speeedfire #21474 üzenetére
Tudom mi az. De pont az a gond, hogy nem érem el a gépet, így nem igen tudok ssh-val nézelődni.
De most kipróbáltam, másoltam a szerverről (két klienssel is), majd elérhetetlenné vált. Megnéztem a szerverről is (helyileg, raktam rá billt-monitort), ez sem látott ki netre. Terheltség nem mutatkozott sem ram sem cpu sem process szinten, semmi különös. Syslogban ezeket találtam:
Jan 10 23:13:48 mythubuntu kernel: [ 2621.000030] ------------[ cut here ]------------
Jan 10 23:13:48 mythubuntu kernel: [ 2621.000039] WARNING: at /build/buildd/linux-2.6.28/net/sched/sch_generic.c:226 dev_watchdog+0x219/0x230()
Jan 10 23:13:48 mythubuntu kernel: [ 2621.000045] NETDEV WATCHDOG: eth0 (r8169): transmit timed out
Jan 10 23:13:48 mythubuntu kernel: [ 2621.000048] Modules linked in: binfmt_misc i915 drm ppdev bridge stp bnep lirc_serial lirc_dev nfsd auth_rpcgss exportfs nfs lockd nfs_acl sunrpc smsc47m1 smsc47m192 hwmon_vid i2c_i801 lp parport snd_hda_intel snd_pcm_oss snd_mixer_oss snd_pcm snd_seq_dummy snd_seq_oss snd_seq_midi snd_rawmidi snd_seq_midi_event snd_seq snd_timer snd_seq_device iTCO_wdt iTCO_vendor_support snd psmouse intel_agp agpgart soundcore serio_raw pcspkr snd_page_alloc joydev usbhid r8169 mii fbcon tileblit font bitblit softcursor
Jan 10 23:13:48 mythubuntu kernel: [ 2621.000129] Pid: 0, comm: swapper Tainted: G W 2.6.28-15-generic #52-Ubuntu
Jan 10 23:13:48 mythubuntu kernel: [ 2621.000134] Call Trace:
Jan 10 23:13:48 mythubuntu kernel: [ 2621.000145] [<c0139ba0>] warn_slowpath+0x60/0x80
Jan 10 23:13:48 mythubuntu kernel: [ 2621.000154] [<c012c71c>] ? enqueue_entity+0x13c/0x360
Jan 10 23:13:48 mythubuntu kernel: [ 2621.000161] [<c0132211>] ? enqueue_task_fair+0x31/0x70
Jan 10 23:13:48 mythubuntu kernel: [ 2621.000167] [<c01287c7>] ? enqueue_task+0x57/0x70
Jan 10 23:13:48 mythubuntu kernel: [ 2621.000173] [<c0133c54>] ? try_to_wake_up+0x104/0x290
Jan 10 23:13:48 mythubuntu kernel: [ 2621.000180] [<c02cbaed>] ? strlcpy+0x1d/0x60
Jan 10 23:13:48 mythubuntu kernel: [ 2621.000188] [<c042e402>] ? netdev_drivername+0x32/0x40
Jan 10 23:13:48 mythubuntu kernel: [ 2621.000194] [<c0442fd9>] dev_watchdog+0x219/0x230
Jan 10 23:13:48 mythubuntu kernel: [ 2621.000202] [<c014b8b1>] ? __queue_work+0x31/0x40
Jan 10 23:13:48 mythubuntu kernel: [ 2621.000209] [<c0143bf0>] run_timer_softirq+0x130/0x200
Jan 10 23:13:48 mythubuntu kernel: [ 2621.000215] [<c0442dc0>] ? dev_watchdog+0x0/0x230
Jan 10 23:13:48 mythubuntu kernel: [ 2621.000221] [<c0442dc0>] ? dev_watchdog+0x0/0x230
Jan 10 23:13:48 mythubuntu kernel: [ 2621.000228] [<c013f297>] __do_softirq+0x97/0x170
Jan 10 23:13:48 mythubuntu kernel: [ 2621.000235] [<c0152de6>] ? hrtimer_interrupt+0x186/0x1b0
Jan 10 23:13:48 mythubuntu kernel: [ 2621.000242] [<c013f3cd>] do_softirq+0x5d/0x60
Jan 10 23:13:48 mythubuntu kernel: [ 2621.000248] [<c013f545>] irq_exit+0x55/0x90
Jan 10 23:13:48 mythubuntu kernel: [ 2621.000255] [<c011a07b>] smp_apic_timer_interrupt+0x5b/0x90
Jan 10 23:13:48 mythubuntu kernel: [ 2621.000263] [<c0105318>] apic_timer_interrupt+0x28/0x30
Jan 10 23:13:48 mythubuntu kernel: [ 2621.000269] [<c010b012>] ? mwait_idle+0x42/0x50
Jan 10 23:13:48 mythubuntu kernel: [ 2621.000275] [<c010285d>] cpu_idle+0x6d/0xd0
Jan 10 23:13:48 mythubuntu kernel: [ 2621.000282] [<c04ee7ae>] rest_init+0x4e/0x60
Jan 10 23:13:48 mythubuntu kernel: [ 2621.000287] ---[ end trace aaa9c4bde5ef0609 ]---
Jan 10 23:13:48 mythubuntu kernel: [ 2621.017732] r8169: eth0: link up -
harry
veterán
válasz
Speeedfire #21471 üzenetére
Hmm... memória?
Eddig elég nehéz volt vizsgálni, mert helyileg nincs rákötve bill/egér, se monitor (tv van, de arról nem nagyon tuidok olvasni), de majd megnézem.Ezt a postot láttam még, ami talán idevág [link], bár ugye a kimenetet nem láttam, a logokat meg lehet nem is néztem még
-
harry
veterán
Intel Atom d945gclf2, Realtek gigabites lan, Mythbuntu
Tapasztaltak olyat, hogy nagy hálózati forgalomnál 1-2 percre elérhetetlen lesz a gép? Tehát pl. másolok valamit az atomról, erre megáll, pingre nem válaszol, majd pár perc múlva újra elérhető. Mi okozza, mi lehet a megoldás?
r8169 modul van fent, le kéne cserélni 68-ra? Ez változtat egyáltalán bármin, vagy mi lehetne megoldás? -
harry
veterán
Oks, a path hozzáadá valóban egyszerűbb lehet. Bár ha jól értettem, ott akkor /opt/progi/bin alatt lesznek a futtathatók, ami meg minden program esetén más, ami így megint nem jó
Vagy máshogy értetted?
Ja, tudom
De utána meg arra gondoltam, hogy így macerás leszedni, mert több helyre pakolgat cuccot, meg a forrásokat sem szoktam mindig megtartani - így menjen minden a /opt-alá - így viszont az indítok nem a path-ben lesznek, tehát alapból nem működik a relatív indítás
-
harry
veterán
Köszi
Közben elolvastam a fordításos cikked is, az is elég alapos volt.
Arra gondoltam amúgy, hogy ha ily módon minden a /opt alatt lesz valahol, és nem az alapértelmezett helyen, vagyis nem a path-ben is meghatározott helyeken, így tehát nem lehet relatív indítani őket, csak teljes elérési útvonallal.
Teszem azt ha felrakok egy check gmail csomagot, akkor 'checkgmail'-lel el is indul - ha /opt alá forgatom, akkor meg "/opt/mappa/checkgmail"-lel indulna, gondolom. Hacsak nem csinálok rá egy symlinket valamelyik path-ben lévő helyre. -
harry
veterán
válasz
sasa134 #21384 üzenetére
Nekem az Amarok jött be, de abból is az 1.4-es, nem a 2-es, ami Ubuntu 9.04-től alapból a repóban van (de másik repó hozzáadásával az 1.4 is telepíthető). Ha eddig winamp párti voltált, tetszeni fog. De eléggé testreszabható, lehet belőle csinálni kis ablakos minimális lejátszót, meg teljesképernyős mindenféle extrás multimédiás központot is.
-
harry
veterán
Köszi, megnézem majd mennyire macerás a csomagépítés, de az /opt-os gyűjtésnél kétlem, hogy van egyszerűbb.
Bár ez nem teljesen világos, a futtatható részek (vagy minek nevezzem, amit kiadsz parancs, és azt hiszem a /bin-be kerül alapból), nem külön vannak? Tehát ha így telepítek valamit, akkor mindenre csak abszolút útvonallal lehet hivatkozni, avagy hogy működik? De megnézem a cikked is mindjárt -
harry
veterán
válasz
Kendek #21361 üzenetére
Hmm jó ötlet. Általában nem rajongok a forrásért, ám ugye van, hogy muszáj, de ez a .deb átalakítás valóban járható útnak tűnik, gondolom, ugyanúgy be lehet konfigolni, mint ahogy azt a forrásnál tenném (bár ez még ritkább, általában csak defaulton felhajítom, csak néha kellenek extra opciók/kapcsolók).
rtom - köszi a tippeket, megjegyzem.
-
harry
veterán
válasz
Kendek #21354 üzenetére
Kezdő kérdés - ha valamit forrásból fordítva pakolok fel, azt hogy tudom a legegyszerűbben leszedni? Hiszen az nem kerül be a csomagkezelőbe, így ugye apt-get nem megy. Most keressem meg, hogy mit-hova pakolt szét, és törölgessek mindent külön? Az elég agyhalál lennen (var, home, usb, bin, stb...).
-
harry
veterán
Használja valaki a cpufreqd -t?
Konfigfáljban beállíthatok profilokat, melyben vagy fixen, vagy intervallumban adok meg órajelet (és állítja azt terhelés függvényében).Elvileg "sudo cpufreqd-set 1" az 1-es profilt állítja (most ez van, "Performance High"), ki is írja, hogy "command: 00020001 0002 0001", vagy ha 2-t írok akkor ezt: "command: 00020002 0002 0002", de amikor lekérném a jelenlegi állapotot, nem változik, az van, ami a gép bekapcsolásakor volt.
Pl. telepítés után beállítottam az 1-es profilt, de listázásnál nem írta ki (és a "sysinfo" szerint is még mindig 800MHz-en ment a 2.4GHz-es proci), tehát nem is állította be vélhetően - újraindítás után viszont erre állt be.Miért kell ennek egy restart, hogy működjön? Próbáltam init.d-ből újraindítani, de úgy sem változott. Természetesen végig sudo-val próbáltam (vagy sudo su után root-ként).
Aktív témák
Hirdetés
- DUNE médialejátszók topicja
- Gyúrósok ide!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Renault, Dacia topik
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Milyen videókártyát?
- Kerékpársportok
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Ingatlanos topic!
- További aktív témák...
- Új Apple iPhone 16 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Akciós dokkolók, Lenovo Legion Pro 7 RTX 4080/4090 laptopok, licencek, antivírusok
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest