Aktív témák
-
-
BitTorrent-et meg lehet osztani a Windows-ossal? Úgy értem, hogy mint a Thunderbird-et, hogy bármelyik rendszerről töltöm le a leveleim, látszik a másikban és vice versa. Na, ugyanezt BitTorrent-tel
-
válasz
menti22 #10711 üzenetére
Használtként van megjelölve a Vista rendszerpartíciója, valószínűleg, mert hibásan állt le vagy hibernálva lett a gép. Ha még el tudod indítani a Vistát, tedd meg és állítsd le normálisan, ahogy kell. Ha nem tudod elindítani, válaszhatod a "Choice 2"-t, azaz az erőszakos mountolást a mount -t ntfs-3g/dev/sda2 /media ACER -o force paranccsal konzolból, saját felelősségre.
-
-
Kiváncsiságból fel akartam rakni az UT3-at Ubuntu-ra ezen leírás használatával. Hogy a Download parancsra hibaüzenetet dobott, hamar túljutottam rajta és letöltöttem a Dokumentumok könyvtárba. Megcsináltam, hogy futtatható legyen és futtatáskor ez fogad:
darky@Darky-PC:~/Dokumentumok$ ./unreal.tournament_436-multilanguage.run
Verifying archive integrity... All good.
Uncompressing Unreal Tournament 436-multilanguage Installer...................................................................................
/home/darky/.setup7163: error while loading shared libraries: libgtk-1.2.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory
darky@Darky-PC:~/Dokumentumok$Miért?
S itt kezdődnek a problémák az Ubuntu-n való játszással...
-
válasz
#25954560 #10681 üzenetére
Azért a "megy" meg a "maximálisan kihasználva a hardvert megy" közt van különbség. Ezért kértem képeket, fps-sel. Mert, ha az én gépemen a Kereskedőnegyedben 20-25 fps van, képzelem ugyanezt Ubuntu alatt emulálva, arról nem is beszélve, hogy Win alatt is gyakran elszáll a játék.
sh4d0w: ha hagyod, hogy az OS válogassa meg, mivel játszol, akkor valóban téves. Erre írtam, hogy hadd válasszam már meg én. Doom 3-at meg UT2004-et próbáltam Linux alatt, ilyenekkel nincs gond. De, ha már egyetlen egy játékkal gond van, amivel az ember játszana Ubuntu alatt, akkor bizony játék szempontjából felejtős ez az OS. S hát nem nehéz egy ilyen játékba botlani...
-
válasz
sh4d0w #10644 üzenetére
Rendicsek, linkelj már be pár Witcher vagy Mass Effect képet, amit Ubuntu alól mentettél, még jobb, ha az fps is rajta van. Bár igazából mindegy, ne más mondja már meg nekem, hogy mi a komoly játék és mivel játszhatok. Mert most mondtál 2 játékot a több ezerből, amiből az egyik rohadtul nem érdekel, a másik meg nem kimondottan Windows-ra készült, mivel Macintosh-ra is írták.
Major Major: mivel én magam is használok Ubuntu-t, már hogy tartanám az egész bandát sóhernek? Mindössze van egy bizonyos határ, ami felett megéri kiadni 20k-t és nem szopatni saját magamat.
-
válasz
Kephamos #10642 üzenetére
R14 fut? Az is valami. Igaz, hogy azóta 3 formátumváltás történt, kicsit kínos lenne megkérni a vevőket, hogy ugyan mentsenek már el mindent R14 formátumban, mert a cég spúr kiadni 20k-t az XP-ért
Ilyen apróságokba már bele sem merek gondolni, mint Linux alatt STEP, SAT, esetleg IGES import...
-
-
-
-
válasz
epidemic #10626 üzenetére
4. Nem fog. Amennyiben rendes dwg támogatottságra van szükséged (mint nekem is), arra az Ubuntu nem alkalmas. Jó eséllyel soha nem is lesz, mivel aki meg tud venni egy AutoCAD-et vagy akár egy Inventor-t, nem fog szarozni a 20k-s XP megvételével, sőt, gépet is vesz mellé...
5. Ami játék nem natívan Linux-ra íródott az felejtős, mert olyan lassan vagy bugosan fut - ha fut - hogy az életkedved is elmegySzóval irodai célokra megfelel az Ubuntu (ez is necces a Word/Excel kompatibilitás miatt), de komolyabb munkára, játékra már nem. Mindenesetre a 8.04.1 LTS-t próbáld ki.
-
-
válasz
simonzé #10504 üzenetére
Hát igen, én is gondolkoztam, hogy feltelepítem a 8.10-et, de olvasgatva az itteni szívásokat, inkább a 8.04.1 LTS-t tettem fel, nincs is vele semmi probléma. A friss eresztéseknek ez a hátránya, kell idő, míg orvosolják a gondokat (de ez mondjuk minden OS-nél így van).
MÁS, kérdés: EZ a játék megy nálatok Ubuntu alatt Firefox-ból? Mert hiába telepítettem az Adobe Flash-t, semmim nincs, csak egy szürke téglalap.
-
-
Ez a Release Candidate azt jelenti, hogy tulképp béta? Érdemes leszedni új Ubuntu telepítéséhez, vagy inkább a 8.04.1? Mert a 7.10-ről való frissítéssel sikeresen kinyíródott az egész, túl a VGA driver hibákon, már nem hajlandó újraindulni / kikapcsolni, felhasználó váltásnál is kiakad...
-
válasz
ngabor2 #10101 üzenetére
Ööö... magától dobja fel a lehetőséget, hogy beállíthassam a dolgokat, mikor elindul (még bejelentkezés előtt, valami script lehet). Arra nem gondoltam, hogy esetleg nem kapcsol root módba, de köszi, kipróbálom root-ként bejelentkezve is.
rtom: hát az az, amim nincs
Bár emlékeim szerint nem kértem, hogy csesszen el bármit is.
-
Segítség!
7.10-ről frissítettem 8.04 LTS-re, aztán "elfelejtette" a VGA és a képernyő típusát és kéri, hogy állítsam be. Beállítom, de hiába, ugyanúgy alacsony felbontású módban marad, ha engedélyezem a zárt nvidia meghajtókat, az sem segít, következő indulásnál ismét elfelejti. Ötlet?
-
Hát elég sok időt vesződtem már én is a Linux-szal, de csak hobbi szinten, végleg úgysem fogok csak erre állni. Így aztán, mikor kedvem tartja, szórakozom vele kicsit s megoldok dolgokat. Nagy sikerélmény volt a VLC-vel való tévé-kimenet, vagy hogy a Win Thunderbird és az Ubuntu Thunderbird közös adatfile-okat használ, így mindegy, melyik rendszerbe nézem meg a leveleim, ha OS-t váltok, abban is ott lesz. Nyomtatni sosem fogok tudni vele (csak egy fizetős programmal), így eleve veszett ügy. Persze nem a Linux "hibája", hanem a Canon-é, de ez nem vigasztal.
Anno programozni is szerettem, Pascalban meg később C++-ban, de ahhoz meg aztán végképp rengeteg idő kell és folyamatos gyakorlás, s nem kevés fejfájáscsillapító
Írtam egy kukacos progit, kissé egyedit. De sehogy nem jöttem rá arra a függvényre, hogy hogyan lehetne megcsinálni, hogy a kukac növekedjen, így aztán feladtam.
-
A Windows-t semmiképp nem mellőzhetem, márcsak a munka miatt sem. Viszont a tv-kimenet kezelése az Ubuntunak jobb, van overscan (azaz kicsit rázoomol a képre), ami egy 51cm-es tv-n nem hátrány. Így Ubuntu alatt nézek filmeket. Még nem adtam ám fel, megtaláltam végre azt a leírást, amit régebben. Annyi minden műszaki dolgot megoldottam már, szeretek kísérletezni is, hát ez sem fog kiba...brálni velem
Úgyhogy elhatároztam, hogy építek egy IR vevőt és meglátom úgy mit csinál, mert találtam egy fórum hsz-t, miszerint az illetőnek is gondjai vannak a Pinnacle vevő + nem Pinnacle irányító párosítással.
-
Akkor világosíts fel, légy oly kedves. Bár a problémám már az irrecord-dal kezdődik, ugyanis az összes gombhoz csak 2féle kódot rendel mindig (bár egy leírás szerint minden 5. felvétel lesz jó - kösz). Adott konfiggal is próbáltam, egy Samsung irányítóval. De még, ha fut is a lircd, az IRKick vagy látja vagy nem, ha igen, akkor sem működik. Persze nincs kizárva, hogy a Pinnacle érzékelője csak a saját irányítójával hajlandó együttműködni, de akkor is hiányzik egy program, ami a jeleket bill. leütésekké alakítja, s nem kéne mindenféle hülye modul, meg LIRC kompatibilitás, az összes program irányítható lenne. Windows-on ez meg van oldva. Nem tudom, miért nincs egy normális Ubuntu (ami tudtommal a legelterjettebb disztrib) telepítős IR vezérlő. A COM1-ről bejövő jeleket alakítsa bill. leütésekké... ennyi kellett volna. Ennyire nem néz senki tévén filmet?
-
-
Bár úgy lenne
Ha lefordítom a LIRC-et, beállítom meg minden, akkor megjelenik IRKick alatt. De rávenni, hogy irányítson is valamit, az már nem megy. Amarok modul van benne, próbáltam, de semmi, pedig érzékeli a jelet, ez látszik az ikonján. S ha újraindítom a gépet, akkor vége, kezdhetem elölről a fordítással, mert az IRKick "elfelejti", szóval... a TV-out miatt a szuper asztali effekteket sem tudom bekapcsolni, de annyi baj legyen. A VLC-t irányítanám infrával, dehát... hiába olvasom a lirc.org-ot, iszonyat kreténül van leírva minden. Pedig semmi más nem kéne, csak egy rohadt program, ami billentyűlenyomásokat rendel hozzá a távirányító gomjaihoz. XP alatt ez tök jól megy (jó, hogy van hozzá driver), miért ilyen bonyolult Linux alatt...
-
-
Volt, közben ez a probléma megoldódott. Megnéztem Synaptic-ban és mindent, ami C Compiler volt, felraktam
Aztán root shellből folytattam, úgy nézett ki mindent megcsinált, de a /dev/lirc mégis 0 bit, nem indul el mode2-vel. Ma megpróbálom rootként belépve, de én azt hittem, hogy ez a LIRC-ezés nem ennyire bonyolult
Gyengébbeknek igazán lehetne egy Ubuntu-ra fordított telepítős verzió, amiben kiválasztom, hogy COM1 azt kész...
-
Újabb kihívás, újabb gondok
Pls help, LIRC installálás, ./setup.sh után save&run configot választottam, eredmény:
Configuration: .setup.config, executable shell script: configure.sh
Starting the generated shell script which will call configure with the right
parameters...
checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c
checking whether build environment is sane... yes
checking for gawk... no
checking for mawk... mawk
checking whether make sets $(MAKE)... yes
checking for gcc... gcc
checking for C compiler default output file name... configure: error: C compiler cannot create executables
See `config.log' for more details.S itt a log.
-
"1. cad van"
Aki nem ezzel foglalkozik, úgysem fogja megérteni, hogy az ku***ra nem elég, hogy CAD van. Mivel a dwg nem nyílt formátumú, az Autodesk Autocad használata számomra elengedhetetlen. Nem elég az, hogy más meg tudja nyitni, meg talán tudja kezelni, 100% kompatibilitás kellene. Aztán ott van az Inventor. Na arra mondjon valaki Linux megfelelőt, ha tud... de nem, nem lesz, a professzionális felhasználásra készült 3D tervező programok bizony Windows-ra íródnak.core2: engem pl. a hideg kiráz az emulálás szótól már eleve
Mégha futna is a BF2, BF2142 (ami engem érdekel), kiváncsi lennék a joystick, gamepad, egér, ZBoard normális kezelésére is... ezen játékoknak a PunkBusterrel karöltve meg van elég bajuk XP alatt is :-) Audigy 4-et sem azért vettem, hogy minimál szinten cincogjon. Ezért nem váltok Vista-ra sem kompletten. Amit akartam, elértem Ubuntuval, nevezetesen a videolejátszást overscan-nel, mert azt az XP-s driverből kiölték teljesen.
-
-
válasz
Neil Watts #4865 üzenetére
"SOHA TÖBBÉ M$!"
Legfeljebb azon emberek tehetik ezt meg, akik nem dolgoznak, nem játszanak a gépükön. -
-
-
válasz
Neil Watts #4847 üzenetére
Oks, tehát
TV kimenet VLC-vel
Az egésznek a feltétele természetesen, hogy a zárt meghajtóknál engedélyezve legyen az nvidia, nem kell a "gyári" verzió. Először is átkapcsoltam root felhasználóra. Aztán konzolban nvidia-settings, amit így állítottam be. Fontos! Kell a Xinerama, enélkül nem működött. Nyomtam egy Apply-t, majd mentés Xorg-ba. Ez a mentés felhasználóként nem megy, ezért kell a root. A VLC beállításai meg a következők: 1 2 3
A lényeg a teljes képernyős videkimenet pipa, az XVideo kimenet használata, valamint a screen for fullscreen mode 1-re állítása. Ekkor, ha videót indítottam, szépen kirakta a tévére, a kezelőfelület meg maradt a monitoron. 2x klikk a tévén a videóra és visszaugrik a monitorra és vice versa.A legszebb az egészben, ha nincs összekötve a tv a géppel és úgy indul az Ubuntu, akkor a VLC a monitort használja. Ha ismét össze van kötve és úgy indul a gép, akkor változatlanul működik a tv-out!
Bizonyára ATi kártyával is működik, de ott nem biztos, hogy az nvidia-settings használni fog
Segítségként annyit tudok mondani, hogy a /dev könyvtáramban lett egy video0 és egy video1 eszköz. Ha ez megvan, lehet reménykedni :-)
-
válasz
Dark Archon #4820 üzenetére
Megoldottam, filmre klikkeléskor a VLC indul és egyből kidobja teljes képernyőn a tévére :-) Ha valakit érdekel, leírom, hogy kell.
-
korcsi (avagy bárki, aki segíteni tud): ugyanazzal a scripttel működik a VLC is (csak fs helyett f van), azon szépséghibával, hogy az nem lép ki a q-val. Így, ha bezárom a konzolt, az futva marad a "semmiben". Viszont a VLC-be be lehet írni, hogy mely képernyőt használja. A következőket próbáltam, egyik sem jó:
Screen0, Screen1, 0, 1, 2, 0.1, 0.0, 0.2, Monitor1, Video1, darky:0.1, root:0.1, DISPLAY=:0.1 ... és egyiket se találja. Separate X Screen-t állítottam be amúgy. Miért van az, hogy a scripttel lejátssza a tv-n, a beállításaiba írva meg nem? Mi a rossebet kellene oda írni? -
-
-
Megvan, talán működne is, de... ez volt a könnyebbik része. Még mindig nem tudom aktiválni a tv-kimenetet, emiatt aztán nem is találja a 0.1 kijelzőt. A VGA-nk hasonlít, el tudnád küldeni a te xorg.conf-odat vagy leírnád hogyan aktiválhatom a tv-kimenetet? Köszi
A jelenség:
darky@darky:~$ playontv.sh sup.avi
MPlayer 2:1.0~rc1-0ubuntu13.1 (C) 2000-2006 MPlayer Team
CPU: Intel(R) Core(TM)2 CPU 6400 @ 2.13GHz (Family: 6, Model: 15, Stepping: 6)
CPUflags: MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 0 3DNow2: 0 SSE: 1 SSE2: 1
Compiled with runtime CPU detection.
vo: couldn't open the X11 display (:0.1)!
MPlayer GUI requires X11.
mplayer: could not connect to socket
mplayer: No such file or directory
Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control.Playing sup.avi.
AVI file format detected.
VIDEO: [XVID] 624x352 24bpp 23.976 fps 1117.2 kbps (136.4 kbyte/s)
Clip info:
Software: cant touch this
SUB: Detected subtitle file format: subviewer
SUB: Read 698 subtitles.
SUB: Adjusted 4 subtitle(s).
SUB: Added subtitle file (1): ./sup.srt
vo: couldn't open the X11 display (:0.1)!
Error opening/initializing the selected video_out (-vo) device.Exiting... (End of file)
darky@darky:~$ -
-
-
-
Na, mikor először csináltam NVTV-vel, akkor ment. Most már el sem indul, mondván, hogy nem támogatott a VGA-m. Amíg ilyen alapfunkciók nem mennek Ubuntu-val, részemről eláshatják magukat...
A te GF4 Ti4200-adat támogatja viszont, láttam egy beállítási példát épp azzal a kártyával. Sok szerencsét hozzá -
-
NVTV-vel csináltam, TwinView módban (de próbáltam a másikban is, eredmény ua., igazi Clone módot nem találtam). NVTV-ben simán bekapcsoltam a TV kimenetet, elmentettem a konfigot root módban, ahogy javasolta. Mondom, kép az volt a tévén, az asztal képe, de az istennek sem tudtam áttenni rá semmit. 8800GTS-em van. Most majd még megpróbálom úgy, hogy a videolejátszót állítom be, hogy tolja ki a képet. Meg akkor a MythTV-vel is, arról most hallottam először
-
Ha már megvan a TV-kimenetem beállítása, van is kép a tévén, hogy a bánatba tudom oda tenni a filmet? Ha próbálom áthúzni, akkor csak a másik asztalra dobja át, ha csak 1 asztalt állítok be, akkor se megy át...
-
-
-
Hopp, mit találtam: "If VLC has autodetected your subtitles file, or if you opened it manually, but VLC only diplays some subtitles from time to time, you will need to change the subtitles file encoding.
Go to Preferences -> Input / Codecs -> Other codecs -> Subtitles, and set Subtitle text encoding to the right one. "
Na, ezt kipróbálom otthon. -
-
-
A VLC Playernél a feliratok karakterkódolását hol találom? Már a szemem kifolyik, de nem látom... így meg az ékezetes feliratokat nemes egyszerűséggel kihagyja.
-
-
válasz
T. Almeida #3667 üzenetére
Üdv,
Miért nem próbálod ki? Erre valók a Live CD-k. S ha úgy tűrhetően fut, telepítve még gyorsabb lesz, mert nem kell a CD-hez nyúlkálnia. Egyébként szvsz tűrhetően fog futni még az Ubuntu is.
-
válasz
derossi #3592 üzenetére
Ez tényleg érdekes. Én az Ubuntu/Kubuntu/Suse 10.3 tróból az Ubuntut találtam a legjobbnak és leginkább bugmentesnek. Suse akkor elvérzett már, mikor nem ismerte fel a PCIE-s hálókártyámat és az istennek sem sikerült életre kelteni. Kubuntu meg egy bugtenger, már a frissítés sem sikerült... mondjuk netet azt mindegyikre tudtam varázsolni különösebb gond nélkül.
-
válasz
Dark Archon #3576 üzenetére
Tárgytalan.
-
Tudja valaki, hogy EZ miért van? S nem csak ennél, a verziófrissítések sem sikerültek. Köszi.
-
-
-
-
Hát sajnos a fejecskék eltűntek, most ÍGY néz ki, ráadásként azok az Y alakú jelek villognak
Lementettem két logot is: 1 2
Remélem ezekből kiderül, mi a gond. F2-6-ig amúgy ezt csinálja, F1-gyel üres a képernyő, csak a kurzor villog, de prompt nélkül (nem enged gépelni). ITT találtam olyat, hogy a /etc/inittab felől érdeklődött valaki, hogy mi van benne (az illető ki is írta), de nekem egyántalán nincs ilyen file-om. Itt lehet a kutya elásva? -
Üdv!
Megpróbáltam felrakni a gyári nVidia drivert, de már a CTRL+ALT+F1 sem működik. Csak egy üres képernyőt kapok, villogó kurzorral, semmi parancssor. CTRL+ALT+F2 sem az igazi, ott szép szines fejecskék borítják be a képernyőt :-) Ötlet?
Előre is köszi.
-
válasz
sghc_toma #2845 üzenetére
Erre már gondoltam, de hogyan adom hozzá hogy a task-ek látszódjanak? Vagy csak nem vettem észre, hogy olyan is van? Mindenesetre köszi, megnézem majd
Még amit hiába kerestem/próbáltam, hogy 2 desktop helyett hogyan csinálhatok csak 1-et? Bár nem is ez volna fontos, de amikor tv-kimenetre kapcsolok, egyszerűen nem tudom áthúzni a videolejátszót a tévére, mert a másik desktopra teszi át. Menüből is csak a 2-es asztalra hajlandó átlőni. Van valami trükkje ennek?
-
Engem az érdekelne nagyon, hogy hogyan lehet a két panelt egyesíteni? A felsőt, amin a login név van, ill. a másik a "lomtáras", amin a futó programok is látszanak.
-
-
-
-
válasz
Core2duo6600 #2505 üzenetére
A nyomtatómat nekem sem támogatja alapból, de a TurboPrint megoldja. A root felhasználót meg még én is be tudtam állítani
VGA-dat is simán kéne támogassa, legalábbis az én 8800GTS-emmel nem volt gond.
-
Ja, az 1 megás ghost2k3. Megcsinálta, kérdés mi lesz belőle visszaghostkor
De megvan az XP-re telepítős Ghost v10 is, megcsinálom azzal is, valamelyikkel csak jó lesz. Olyan sokat nem veszítek vele, ha újra kell raknom az Ubuntu-t, akkor sem, legalább gyakorlom
Egyébként sajnos az olyanok is rontanak az Ubuntu értékén, mint pl. a billentyűzetem multimédia gombjainak totál támogatatlansága (igaz, arra XP-re is driver van) vagy az egér ff/back gombjainak támogatatlansára
-
Hát ez most így nekem kínai volt, de köszi
Mi az a dd?
Mindenesetre az automount-ot már megoldottam UUID-vel, azzal tuti nem lesz gond, legfeljebb a menu.lst-t kell szerkeszteni, de azt akkor meg tudom oldani live-ként való indítással.
Más: végre sikerült rájönnöm, miért olyan nyomottak a betűk Firefox-ban XP-hez képest, így kikapcsoltam a betűk elmosását s most már nem folyik ki a szemem
-
Ha Ghosttal lementem az egész Linuxos vinyómat (5.1Gb), mennyi esély van rá, hogy át lehet ültetni egy másik, nagyobb vinyóra?
-
Hehe, sikerült, előbb kellett volna kieresztenem a gőzt, úgy látom. Fix IP-s volt amúgy, azért furcsálltam egyes leírásokat, csak tudom már tényleg, hogy az XP-s gép hogy akarna csatlakozni. Viszont a linkelt leírás utolsó sora, miszerint be kell illeszteni a sysctl.conf-ba a megadott sort, az tűnt mellényúlásnak. Végül kiszedtem a #-et amellől a sor mellől, amit defaultnak ajánlott abban a file-ban és most megy. S még nagyobb örömömre megy az smb:// parancs is, látja a Win hálózatokat. Lehet, hogy a hálókártya IP-jének izélgetése után újra kellett volna indítani a gépet?
Na, de remélem így is marad
-
Oké... elolvastam mindent (ubuntu.hu, Ubuntu Breezy kalauz) , próbálkoztam, de az istennek nem tudom beállítani a hálózatot (a netmegosztásról nem is beszélve, bár a kettő összefügghet). Két hálókártya van a gépemben, mindkettőt fel is ismeri. Akármit pötyögök be a hálókártyához (fix IP, DHCP (de hogy ez minek egy sima otthoni hálózatra), barangoló), egyszerűen semmit nem lát a Windows hálózatból. Ott van, hogy Windows hálózat, de utána a nagy semmi. Néha-néha az Smb4k látta, de leginkább el sem indult avagy csontra fagyott -> leszedtem. Firestarter folyton aszonta a LAN-os hálókártyára, hogy nem áll készen, míg be nem írtam neki egy átjárót. Megosztottam vele a netet is, az sem ment -> leszedtem a picsába azt is. EZEN gyöngyörű írás segítségével osztottam (volna) meg a netet, úgy sem ment. Hát biztonság ide, biztonság oda, a fasz kivan, hogy 2007-ben nem lehet összehozni egy grafikus felületet net kapcsolódásra vagy net megosztásra. A másik meg, hogy az MSN-t helyettesítő alkalmazások jó eséllyel lefagynak. Valaki legyen oly kedves és segítsen legalább a hálózatban
-
válasz
Forest_roby #2406 üzenetére
Kopete-t nem tettél fel esetleg? Bár más is elkúrhatja, ITT van egy parancs, ami talán segíthet neked: sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
-
-
Keresgéltem már éppen eleget, s gondoltam a mindenféle szir-szar hozzáhányt külföldi fórumok helyett megkérdezem a hazai viszonylatban normálisnak számító ph-s emberkéket.
Ha rangon alulinak érzed, hogy alap dolgokban segíts, nem kell hozzászólni (mert amennyit most pötyögtél, szerintem 5x belefért volna a megoldás). Köszi. Abból indultam ki, hogy én 100x is leírom XP-s kezdőknek, hogyan kell az automatikus újraindítást kikapcsolni, vagy bármi mást.
GD: kösz, te legalább adtál valami támpontot (eddig azt sem tudtam mihez nyúljak).
-
válasz
Brutforsz #2367 üzenetére
Köszi, ez sikerült, de... akkor máshogy kérdezem. Mi kell ahhoz, hogy ugyanúgy nézzen ki a ph! oldala, mint XP alatt? Így Ubuntu alól elég kicsik, furcsák a betűk (nem, nem CTRL++ a baj), pedig Firefox ez is.
Még 1 kérdés: azt hogy oldom meg, hogy bizonyos vinyók bootoláskor már be legyenek mountolva?
-
-
válasz
Rickenstein #2360 üzenetére
Viszont volna egy fontosabb kérdésem: jó az Ubuntu féle "nvidia-glx-new" driver vagy érdemes az nVidia oldalról letölteni? Ha ez utóbbi, akkor kérnék egy szájbarágós telepítési útmutatót, mert próbálgattam azt is gányolni, de a probléma ott kezdődött, mikor rájöttem, hogy le kéne fordítani erre a disztribúcióra... irogattam én mindenféle parancsot különféle súgókból, nvidia guide-ból, de a vége mindegyiknek leginkább a failed lett
Ugyan működött a beépítettel is a Doom 3, de azért valahogy fura volt, mintha nem ment volna a beállított felbontáson.
-
válasz
Rickenstein #2360 üzenetére
Köszi, kipróbálom majd a varázsbill. kombót
Viszont az XP rendszerpartíciója szent és sérthetetlen
Az a lényeg nekem, ha megunom a játszadozást az Ubuntu-val, egy mozdulat és nincs a gépben. Visszaállítani egy partíciót kissé macerásabb... arról nem is beszélve, hogy engednem kellene a Linuxnak az átméretezést. S hát szívtam én már már PartitionMagic-kel és volt 2 partícióm tele adatokkal, nincs 2 partícióm tele adatokkal... (igaz, a helygondjaim megoldódtak egy csapásra).
-
válasz
Rickenstein #2340 üzenetére
Megoldottam. Mint kiderült, ha a kivehetőről indítom a gépet, akkor azt tekinti a Linux a hd0-nak, ezért írta ki, hogy nem mountolható a hd3. Namost ez úgy derült ki, hogy elindítottam a gépet a live cd-ről, átírtam a vinyón levő menu.lst-t az összes variációra... és a hd0,0 talált. Mivel csak hobbiból szórakozok ezzel, az utolsó, amit akartam, hogy szétcsesszem az NTFS-es vinyókat. S már sikerült Doom 3-aznom Ubuntu alól, ami nagy sikerélmény volt :-)
-
válasz
Rickenstein #2338 üzenetére
Na ez az, ha nincs bent a rack a linuxszal, egyik rendszer sem indul. Legyen egy boot record, ami az XP-t indítja az xp-s vinyón (ez az, amit meg tudok oldani az MBR helyreállításával) és legyen egy boot record a linuxos vinyón, ami a linuxot indítja (ehhez kéne a segítséged). S a kettő ne függjön egymástól.
-
válasz
Rickenstein #2338 üzenetére
Valamit félreértettél, az alaplapi bootmenüt akarom használni, most úgy van, ahogy a végére leírtad (eddig is tudtam XP-t indítani).
A rendszerfigyelő szerint a linuxos vinyó (5.1Gb Quantum): /dev/sdd1
Sz'al mégsem olyan egyszerű.Valamint azért lenne jó az alaplapi boot, mert a Quantum rackben van és kivenném néha. Ugyanakkor fizikailag a Grub a linuxos vinyón van, mert ha szerkesztem a menu.lst-t változik. Ugyanakkor az előző telepítésből is maradhatott valami, mert:
1., ha az XP-s partícióról indul a gép, akkor jó, tudom választani bármely oprendszert és működik is.
2., ha a linuxos vinyóról indítom, akkor is bejön a Grub, de semmi nem indul, mert azt írja, nem tudja mountolni a partíciót.Ezekszerint ez megkavarja a csatolási pontokat? Na mindegy, akkor hagyom így, csak az még egy marha nagy kérdés, mi van, ha kiveszem a racket? Mindjárt ki is próbálom.
-
Üdv!
2-3-ra sikerült felraknom az Ubuntu 7.1-et. Először sikerült is úgy, hogy a Linuxos vinyón volt a Grub, aztán (mivel sikerült elszarnom a vga drivert, csak 640*480-ban ment) újratelepítettem, s mivel felcserélődtek a meghajtók - s nem igazán tudtam még hozzászokni a kretén linuxos meghajtó jelölésekre - belerondított az XP boot rekordjába. Ugyan ki lehet választani melyik rendszer induljon, meg arra is rájöttem, hogy állítom be a defaultot, de én azt szeretném, ha az alaplapi F8-as bootmenüből amelyik vinyót választom, az a rendszer indul. Az XP-t rendbe tudnám tenni a telepítő cd-jéről (javítókonzol, fixmbr), de gyanítom, ezek után az Ubuntu többé nem indulna.
Tehát a kérdés: hogyan tudom a Grubot áttenni a linuxos vinyóra? Lehetőleg úgy, hogy mindkét rendszer működjön (de leginkább az XP-nek ne legyen semmi baja).
Előre is köszi.
Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- Honor 400 lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Zebra ZP505 EPL - Hőpapíros címkenyomtató
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged