- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
Aktív témák
-
sh4d0w
félisten
Szerintem az az "i" bötü egy kör közepén. Mindenképpen ott kell annak lennie.
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
válasz
#16695808 #40392 üzenetére
Ha Kubuntut telepítesz, az máshogy néz ki, de a filozófia és a használat szinte ugyanaz. Ha a már meglévő Ubuntud mellé teszel fel kubuntu-desktopot, akkor bejelentkezésnél választhatsz a kétféle felület között. Ettől függetlenül, mivel mindkét DE könyvtárai telepítve vannak, szinte biztos, hogy bármelyik felületet is indítod, a másik programjait fogod tudni használni alatta.
Én pl. GNOME-on K3b-t használod optikai írásra.
-
sh4d0w
félisten
Sajna ritka, szerintem ebben a topicban nagyjából 1000 hsz-ben van, hogyan lehet akármelyik VGA-drivert, ndiswrapperrel feltolt drivert telepíteni. Ubuntu.hu-n még rosszabb a helyzet, mert a moderáció nem áll a helyzet magaslatán és kb. 10000 topic van a fenti témákban egyenként...
-
sh4d0w
félisten
"Ezen a fórumon csendben és szerényen adja tanácsait például Kendek fórumtárs is. Meg mások is. Ezrével. Mert ezrével vannak problémák."
Ezzel nem értek egyet. Általában van 10-12 jellemző hiba, amire vagy frissítés, vagy jótanács formájában megjön vmilyen válasz, aztán másik 1000 user megkérezi ugyanazt, ahelyett, hogy keresne. A többi probléma általában nagyon speciális, amelyre nem lehet akárhol felkészülni.
-
sh4d0w
félisten
válasz
Nowhereman #40286 üzenetére
Nem én találtam ki, rossz helyre adresszáltad
Az első két pontoddal nincs mit kezdeni, lévén sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudom. A 3-as pontod egyszerűen nem igaz, épp ma láttam egy blogon, hogy a Unity-n kívül 9 egyéb felület is rendelkezésre áll, tehát személyes igényekhez szabható. Szerinted a Windows userek ekézik a Microsoftot, mert Aero-val szállítja a rendszert? Nem, ott is lecserélheted a megjelenést. A 4-essel egyetértek, az LTS-re viszont ki kell forrnia magát a Unity-nek, különben nem lesz, aki megvegye.
RBJ: nincs ekézés, csak tények.
-
sh4d0w
félisten
válasz
floatr #40277 üzenetére
Nyilvánvaló, hogy nagy a különbség, hiszen a Mint nem mozgósít még akkora marketingkampányt sem, mint a Canonical. Ettől függetlenül az Ubuntu görbéjén az látható, hogy lassan, de biztosan erodálódik a részesedése, miközben a Minté elmozdult a mérhetetlenségről - ami csak megerősíti azt, hogy az Ubuntu felől a Mint irányába változik az érdeklődés.
-
sh4d0w
félisten
válasz
floatr #40273 üzenetére
Nem, a Canonicalnak pont ez a legfájóbb pont, hogy nem tudja eladni az Ubuntut szolgáltatáscsomaggal együtt - márpedig a pénzt ez hozza. 1-2 éve a Wikipedia minden szervere (~400) átállt Ubuntura, de támogatási csomagot nem vettek hozzá. A mostani Unity-s mizéria is pont ide vezet vissza: olyan felületet akarnak csinálni, ami minden platformon ugyanaz: tablet, notebook, desktop, tökmindegy. A desktop LTS-ek támogatásának kitolása ugyanezt a célt szolgálja.
Minték nem akarják eladni a saját rendszerüket, egyszerűen csak egy használható, sok eszközt támogató rendszert faragnak az Ubuntuból. Valószínűnek tartom, hogy a DW-listán történt helycsere is a Unity-nek köszönhető (noha megismétlem: a DW csak az adott honlapok egyedi IP-kről látogatottságát méri, semmi egyebet).
Az is nyilvánvaló, hogy a fórumokon és a Launchpaden is azokat látjuk/halljuk, akiknek bajuk van a felülettel, nem azokat, akik elégedettek.
A vala az micsoda?
-
sh4d0w
félisten
válasz
kovaax #40269 üzenetére
Ez már az elején is látszik, mivel a folyamatok átláthatatlanságát hiányolja. Ettől függetlenül Mark Shuttleworth-nek igaza van: akinek nem tetszik az Ubuntu, ne használja.
Amint a blogomban is megírtam: az Ubuntu sorsa most fog eldőlni. A Linux Mint megelőzte a DW-listáján (ami persze nem feltétlenül jelent bukást), ami nagy valószínűséggel köszönhető a Unity-nek. Az igazi kérdés az, hogy ha valóban csökkenésnek indult az Ubuntu felhasználóbázisa, képes lesz-e visszaszerezni a csalódottakat és új felhasználókat rábírni az Ubuntu használatára.
Volt már rossz Ubuntu (9.10), ahol nem volt ennyi változás, így nem is vesztett az érdeklődésből annyit. Én akkor is Linux Mintet használtam, meg most is, de mivel a váltás a két rendszer között fájdalommentesen megy, nekem tökmindegy, melyik van fent.
-
sh4d0w
félisten
válasz
kovaax #40266 üzenetére
Elkezdtem beleolvasni a bugreportba, egyvalamit azonban nagyon elfelejtenek azok, akik állandóan szidják a Unity-t: a szoftvernek a következő LTS-re kell kiforrnia. Nyilvánvaló, hogy egy vállalati felhasználásra szánt rendszerbe nem lehet beletenni a jelenlegi állapotban, tehát rá kell feküdni.
Ezt azonban megígérték a floridai UDS-en. Nyilatkozták, hogy sajna kevesebb erőforrás jutott rá, mint szerették volna, de az LTS-ig nagy ráfexenek a témára. Ők azonban csak arra tudnak koncentrálni, ami reportolva is van, azaz nagyon helyes, hogy a köztes kiadásokban ott van, így lesz idő a hibákat kiküszöbölni.
-
sh4d0w
félisten
A felsorolt dolgok nem azt gátolják, hogy betörhessenek a gépedre, hanem azt, hogy ne floodolják le az internetkapcsolatod.
Amikor régen ezt a témát feszegetted, akkor egyrészt mindig ugyanazt szajkóztad, másrészt nem csak azért tiltottak ki, hanem azért is, mert beszóltál a moderátoroknak - ahogy az ubuntu.hu-n is.
-
sh4d0w
félisten
A következő témában kérek segítséget: amikor bemegyek az otthoni gépem aktív X sessionjébe, a VNC semmiféle autentikációt nem kér. Hogyan lehetne megoldani, hogy kötelező legyen az autentikáció?
-
sh4d0w
félisten
válasz
Csakénvagyok #40008 üzenetére
Aztán gerincre vágod a .ICEauthority fájl jogosultságait és nem tudsz többet autentikálni...
-
sh4d0w
félisten
válasz
floatr #39946 üzenetére
Alapvetően a wodim és a forkolt cdrecord alrendszerek a trék. Anno fafejű Debianék úgy döntöttek, hogy forkolnak az akkori cdrtool csomagból, mert nem tetszik nekik Jörg Schilling licence (noha az is open source volt, csak nem GPL). Ez persze azzal járt, hogy az utánzat rosszabb, mint az eredeti. Láttam k3b logot, amelyben az íróegység üzent vissza, hogy rossz jogosultságokkal kapta meg az utasításokat (ha jól emlékszem).
Persze le lehet cserélni az alrendszert a Schilling-félére, de akkor minden egyes linket kézzel kell átállítani arra.
-
sh4d0w
félisten
Általános jelenség, hogy egyik kiadásról a másikra váltva esetleg megszűnik működni az, ami az előzőben ment - nem újkeletű probléma. Hasonlóan rosszul sikerült a 9.10-es kiadás, annak idején én Linux Mintet használtam, de a 10.04 LTS igen jóra sikeredett. Mondtam: aki stabil rendszert akar, használjon LTS-t.
A "bajbajutottak" egészen mást jelent, mint ahogy Te értelmezed. Ha vkinél nem megy a rendszer megfelelően, nincs bajban, megvan a lehetősége, hogy másikat használjon.
A "szürkével írás" azt jelenti, hogy nem tartozik a topic témájához az ott leírt; szemétkedést azonban nem olvastam ott sem.
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
Jó nagyot tévedsz, több vonatkozásban is.
Először is: a Windows nem direkt rossz beállításokkal indul, ellenben úgy van gyárilag összerakva, hogy a felhasználói igényeket a lehető legteljesebb mértékben kielégítse. Hogy vannak olyan szűk (elhanyagolható) rétegek, amelyeknek a rendszer alapbeállításai nem felelnek meg - hát ilyen van, mindenre nem lehet felkészülni, csak a nagy átlagra.
Ilyen szempontból a Linux sem más. Ha nem felel meg pl. egy gyári Ubuntu, mert Neked kimondottan tűzfalnak való disztribúció kell, akkor nyilvánvaló, hogy nem az Ubuntura van szükséged, hanem tűzfalnak összeállított rendszer - és a sort pepitában, lilában, zöldben lehet folytatni.
Ubuntu köztes kiadások (értsd: nem LTS): ezek inkább fejlesztői milestone-ok, semmint kiforrott rendszerek. Alfás, bétás szoftverekből készülnek. Elképzelhető, hogy támogat olyan új hardvereket, amiket egy korábbi kiadás nem, de számolni kell azzal is, hogy itt-ott hibákba futsz bele. Ha ez nem felel meg a céloknak, akkor ott az LTS. A distrowatch statisztikái pedig nem azt mutatják, hogy bukás és zsákutca ez a fejlesztői hozzáállás. Az LTS-eket lehet különleges szakértelem nélkül is használni, a Linuxok rég kinőtték azt a régi FUD véleményt, miszerint programozók csinálják programozóknak.
Ha végképp nem boldogul a felhasználó a Linux-szal, akkor ott a Windows. Mint mondtam: vissza lehet térni a Windows-ra, mindenféle csinnadratta nélkül. Aztán persze ne feledkezzünk meg a visszatérés során arról sem, mennyivel több erőforrást emészt fel egy Windows használata, mint egy Linuxé.
-
sh4d0w
félisten
Aki hiányolja a screensavert a 11.10-ből:
sudo apt-get remove gnome-screensaver
sudo apt-get install xscreensaver xscreensaver-gl-extra xscreensaver-data-extraStartup Application-nél hozzáadni egy újat így:
xscreensaver -nosplash
Ezután a Dash-ből előszedhető és beállítható a képernyővédő.
-
sh4d0w
félisten
"moblock-deb provides packages related to IP blocking software, similar to PeerGuardian: In order to protect your privacy internet traffic is blocked based on large lists of IP address ranges. The packages are PeerGuardian Linux (pgl), and its precessors moblock, blockcontrol and mobloquer. This site offers Debian packages for the current Debian and Ubuntu distributions. pgl is available starting with Debian 6.0 squeeze and Ubuntu 10.04 lucid."
Egyébként a hibaüzenetben ott van, hogy mi az utódja...
core2: Oneiric-hez nem okés a zárt driver, egyelőre sok a gond vele.
-
sh4d0w
félisten
válasz
Neil Watts #39442 üzenetére
Mi van, ha leszeded a gyári drivert és csak a nyílt van?
-
sh4d0w
félisten
válasz
#16695808 #39229 üzenetére
Nem, csak két konfigot, a userekhez hozzárendelve. Itt mindent megtalálsz, amire szükséged van.
-
sh4d0w
félisten
Mi az az Ubuntu Core?
-
sh4d0w
félisten
Nem veszem személyes sértésnek, sőt, még csak személyeskedés sincsen benne - egyszerűen a régi "munkásságod" itt és az ubuntu.hu-n meggyőzött arról, hogy teljesen felesleges vitázni veled, mert amit a fejedbe vettél, az úgy van.
Én csak azt az egyet nem értem: ha szerinted rossz a Linux, akkor miért használod? Feltételezem, hogy senki nem kényszerít rá, tehát nem fér a fejembe, hogy miért nem váltasz csendben vissza Windows-ra? Te is, meg mindenki más is jobban járna, ha nem keltenéd a hangulatot. Üljél vissza szépen a Windows-od elé, élvezd, hogy ott megy mindened, a Linuxot meg hagyd a fenébe, békélj meg vele, hogy nem Neked készült.
Egyébként meg az XP-antispy-os kérdésemre nem válaszoltál, nyilván elkerülte a figyelmedet, de engem azért érdekelne.
-
sh4d0w
félisten
Apróság és elhiszem, hogy nem vigasztal, de a driverhiányért nem a fejlesztők a felelősek, hanem a hardvergyártók. Egyébként ha már visszatérsz Windows-ra - miért XP-re? 10 éves, a biztonsági kihívásoknak nem felel meg, az erőforrás-gazdálkodása sokkal rosszabb, mint a Win7-é.
-
sh4d0w
félisten
Ubuntu 10.04-en telepítve vagyon egy Websphere DB2-val (nem kérek ehhez kommentárt, ez áll rendelkezésre). Amíg nem lépek be userként a desktopra, addig nem érem el a WAS admin felületét. rcS.d-be beraktuk a megfelelő symlinkeket a db2-hoz és a WAS-hoz, de mégsem érjük el login nélkül.
Van valakinek ötlete, mit lehetne még tenni?
-
sh4d0w
félisten
Nem vonom kétségbe a tapasztalataidat, pláne, mivel nem te vagy az egyetlen, aki ilyen problémákkal szembesül. Mindössze a saját tapasztalataimat írtam le - mármint az otthoniakat, mert a laptopom intele egy rakás xar.
Nyilván a Windows-os fejlesztések sokkal régebbiek, ráadásul ott a DX segítségével a kártyák sok hardveres hiányossága elfedhető, ami OpenGL alatt előjön. Don't panic, játékra én is Windows-t használok (egyszerűen azért, mert arra írják a játékokat), minden másra azonban Linuxot.
-
sh4d0w
félisten
válasz
Mtbsrác #38987 üzenetére
Nem fogod látni és visszafejteni sem tudod. Ha máshol kellenek a cuccok, akkor ki kell másolnod onnan, miközben fut a rendszer.
Titkosítást tényleg csak akkor használd, ha feltétlenül szükséges, egyébként a jogosultságok beállításával tudod mások számára elérhetetlenné tenni.
-
sh4d0w
félisten
Nah, mivel értelmes kommunikációra nem vagy képes, ez az utolsó hozzádszólásom.
Te írtad: "XP-t telepítek kábeles hálózat nélkül és nem telepítem fel az USB-s WiFi drivereit. Eddig ugye rendben. Na-most jön az érdekes. Az XP alá rakok egy virtualizációt, abba az ubit és beadom neki az USB-s WiFi-t."
Tehát a host OS nem ismeri az eszközt, amit használni akarsz, tehát már önmagában a virtuális gépnek is nehéz lenne... de.
Virtualizációban Windows alatt nem a valós hardvereszközeidet használod, hanem a virtualizációs köztesréteg által biztosítottakat. Ezekhez pedig a host OS-ben létező drivereket nem fogod tudni telepíteni. Meglehet, hogy éppen van olyan virtuális hardver a köztesrétegben, mint a fizikai eszköz, de ha a hoston nem működőképes a fizikai eszköz, akkor hiába erőlködsz vele a vendég rendszerben.
-
sh4d0w
félisten
Hja, de ezenkívül lehetne még említeni a Windows-on szinte nélkülözhetetlen erőforrás-zabáló musthave-eket, amikre Linuxon olyan formában semmi szükség.
Rossz-e nekem az a szabadság, hogy a desktop rendszeremre bármikor megbízható forrásból tehetek fel szerveroldali cuccokat? Rossz-e, hogy gyakorlatilag olyan rendszer ütök össze magamnak, ami a legjobban megfelel az igényeimnek, ami az én hardveremre van optimalizálva?
Asszem ennyi tán elég a felhasználóbarátságról...
#38846: szerinted a virtualizált rendszerben hogyan fognak működni a hardvereid, ha a host OS sem ismeri őket...?
-
sh4d0w
félisten
Az Ubuntu Linux. Ennélfogva az alapfilozófiáját legfeljebb finomítják, de a lényeg ugyanaz marad. Nem desktopnak készült, hanem elsősorban szervernek.
Scriptet egyébként grafikus felületen hogy kattintgatsz össze? Sehogy. Windows alatt van-e scripting engine? Háhogyafenébene. Elmondható-e, hogy nehezebb egy mai modern desktop Linuxot használni, mint egy Windows-t? Háperszehogynem.
Hogy nem felhasználóbarát... ATi/nVidia drivert hogyan rakod fel? Parancssorban matatsz? Nyema, felrakod a driverek között. Windows-on hogy telepítesz programot? Megkeresed, letöltöd, telepíted. A függőségeit külön. Ubuntun? Megkeresed, telepíted a függőségeivel együtt. Melyik a nehezebb?
-
sh4d0w
félisten
A Linux azoknak való, akik nem menekülnek vissza Windows-ra, amint megoldandó feladat kerül eléjük, hanem megpróbálnak megoldást találni rá (meg még persze sok egyéb szempont is lehet - jelen esetben azt hiszem ez a legrelevánsabb).
A pendrive-odról ISO-t csinálni (majd visszaírni) pl. tökéletesen alkalmas a dd parancs. Felkutathattad volna egy kereső segítségével, de inkább menekültél vissza a Nero-hoz. Na, ezért való neked a Windows és nem a Linux. Azt hiszem, hogy tán egy olyan feladat van, amit nem tudsz Linuxon maradéktalanul megcsinálni, a CAD. Persze, van Linuxra is CAD-alkalmazás, de tán nincs olyan szinten, mint Windows-os megfelelje. Minden más megoldható, csak akarat kérdése. Részemről ennyi a téma, nem kívánom tovább ragozni.
-
sh4d0w
félisten
válasz
bajnokpityu #38543 üzenetére
Fogalmam sincs, de ha rágúglizol, tutira megtalálod a módját. Én friss ATi-t használok, nálam ez nem téma.
-
sh4d0w
félisten
válasz
bajnokpityu #38539 üzenetére
8800 elég régi kártya, szerintem a legfrissebb xorgok már nem támogatják azokat a drivereket. Vagy használsz open source drivert, vagy veszel újabb kártyát.
-
sh4d0w
félisten
válasz
bajnokpityu #38534 üzenetére
-
sh4d0w
félisten
Van, csak kis keresés kell hozzá.
Nem mellesleg a d az marad, ami, ugyanis azt jelöli, hogy directory az adott file.
-
sh4d0w
félisten
válasz
Mtbsrác #38198 üzenetére
Disk hiba ellen a RAID véd - persze, amíg csak egy lemez döglik meg egyszerre. A törlés problémásabb, mert a fájlrendszerek általában követik a unix filozófiát, azaz amit törölsz, az ténylegesen törlődik. Ennek ellenére hallottam, hogy néhány szoftverrel sikerült helyreállítani a véletlenül törölt adatokat, vagy azok egy részét. De a véletlen törlés ellen meg a backup véd.
A /home titkosítás a /home fájlrendszert titkosítja - szerintem ez elég egyértelmű.
-
sh4d0w
félisten
válasz
kilozsul #38178 üzenetére
/etc/fstab fájlba kell beírni az ntfs partícióidat, akkor automatikusan mountolódnak. A samba-telepítéses hibaüzenetet ideírhatnád, mert nálam ez van:
sh4d0w@galactica:~$ apt-cache search samba | wc -l
84Azaz 84 olyan csomagot találok, ami kapcsolatba hozható a sambával.
-
sh4d0w
félisten
válasz
Speeedfire #38064 üzenetére
Software Center.
-
sh4d0w
félisten
Az értesítési területen látható ikonokat és a "Show desktop" ikonját hol lelem fel a fájlrendszerben?
Aktív témák
Hirdetés
- Antivírus szoftverek, VPN
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- Csere-Beszámítás! PowerColor Red Devil Spectral White RX 9070XT Videokártya! Bemutató Darab!
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- LG OLED Televíziók: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged