- Mobil flották
- iPhone topik
- Android szakmai topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
Aktív témák
-
Atapi
senior tag
válasz
dcsabesz #33846 üzenetére
nem árt tisztázni, hogy milyen könyvtárhoz, és miért szeretnél hozzáférni. a /usr mappa nem a felhasználók saját fájljainak tárolási célját szolgálja. arra unix alatt a /home/felhasználó mappa való. ahhoz van is default írási jogod.
linux könyvtárszerkezet, párat olvass el. -
Atapi
senior tag
arra azért figyelj, hogy a bemeneti csatorna (capture) felvételkor aktív, a kimenet (playback) meg lejátszáskor. a leírásodból nekem nem egyértelmű, hogy melyiket is állítgatod, de ha pl tv time alatt akarsz hangot, akkor a playback cstornákat állítgasd.
illetve a realtek azon kevés gyártó egyike, amelyik készít linuxos drivert is, szóval akár egy driver frissítéssel is megpróbálkozhatsz (2011.02.09-én volt az utolsó frissítés), hátha segít valamit (feltéve persze, hogy realtek hd audio chip van a deszkádon. ha arról van szó, ami az adatlapodon is szerepel, akkor az realtek, még ha intelnek mondja is a rendszer. meg úgy általában is a realtek a leggyakoribb).
-
Atapi
senior tag
válasz
upszilon #33441 üzenetére
1. az abevjava futtatásához szükséges java környezet még win7 rendszereken sem része az alaprendszernek (próbáld ki egy szűz - eredeti ms - rendszeren, nem fog egyből működni a telepítő). más kérdés, hogy a java környezetet igénylő alkalmazások a településüknél erre többnyire felhívják a figyelmet, és telepítik azt, persze csak miután hozzájárulsz ehhez (utóbbi az abev javánál nálam nem állt meg).
ha a linux rendszereken a megszokott telepítési módszereket alkalmazod (tároló/csomag/fordítás), akkor ez ott is kiválóan működik. a java telepítőfájl nem tartozik ebbe bele. a fejlesztőknek illenék gondoskodniuk arról, hogy felhívják a figyelmet a java környezet szükségességére (amit tulajdonképpen a honlapjukon meg is tesznek).
az meg had ne legyen már érv a használhatatlanságra, hogy dehát itt nem egy exére kell kattintani. mert az, hogy másba szocializálódik év(tized)ek óta az emberek többsége, önmagában még nem érv valami mellett/ellen. itt más a programtelepítés metódusa, de alapvetően működik.2. tegnap és ma 4 gépen telepítettem az abevjava programot. 2 10.10-es 64bites rendszeren sun java 6 jre környezetben, és nemrég egy 10.04-es és egy 9.10-es, 32bit-es rendszeren openjdk java 6 runtime alatt. minden esetben kifogástalanul lefutott a telepítés (leszámítva, hogy a futtatandó jar fájlokat futtatható jogosultságúvá kellett tenni, és megfelelő jogosultságú telepítőhelyről kellett gondoskodni [felhasználóként telepítettem]). a program rendben el is indul (mivel nem használom, a napi működéséről nem tudok érdemben nyilatkozni, de a kitöltés működik).
ezek alapján bennem felmerül a gyanú, hogy nem a linux hibája, hogy nálad nem működik. Megkockáztatom, hogy a, elrontasz valamit (de mivel sok mindent nem lehet, ennek kevés esélyt adok), b, fut nálad egy olyan, nem az alaptelepítés részét képző alkalmazás, amely meghiúsítja a program megfelelő telepítését. akármelyik eset is álljon fent, a hiba valószínűleg a te rendszeredben van. legalábbis számomra hihetetlennek tűnik, hogy amíg én akármelyik rendszeren próbáltam eddig telepíteni, mindig sikerült, neked meg sehogyan sem. de azért még egy 32bites 10.10est is megnézek ma, és mélységesen meghunyászkodom majd, ha azon nem fog menni. -
Atapi
senior tag
válasz
upszilon #33429 üzenetére
az előbb kíváncsiságból kipróbáltam, nekem csak a letöltött jar fájlokat sikerült telepítenem. először kell a keretprogram (abevjava), aztán a nyomtatvány. mindkét esetben állítani kellett a fájlok futtathatóságát, de utána ment gördülékenyen (jobb klikk --> megnyitás ezzel: sun java 6 jre), leszámítva, hogy a menüben nem sikerült neki indító ikont létrehoznia, de a telepítési könyvtárból indítható.
nálam java6 jre van feltelepítve, nem tudom, ez kell-e, vagy elég valami régebbi is. -
Atapi
senior tag
válasz
upszilon #33421 üzenetére
ennyi erővel beleírhattad volna a címbe, hogy melyik wine és ubuntu verzióról van szó, illetve milyen a teljes hardverkörnyezet, hiszen téged csak az érdekel, hogy a te gépeden fusson.
szvsz ameddig a wine topic ennyire el van néptelenedve, nyugodtan maradhat egy téma az egész, disztribúciótól és verziótól függetelnül. a darabolásnak csak annyi lenne az eredménye, hogy az embernek eggyel több témát kell végignyálaznia az esetleges megoldáskeresés során. mert attól, hogy egyes disztribúciókon lehetnek eltérések, lehetnek hasonlóságok is, így a megoldások is segíthetnek mindenhol...
más lenne a helyzet akkor, ha pörögne a topic, és tényleg lényeges eltérések lennének az egyes disztribeken futó wine programok között, de ez most nem áll fenn. persze nem az én tisztem, hogy ezt eldöntsem, majd egy moderátor dönt. csak gondoltam nem árt, ha mások véleményét is megismered ez ügyben. -
Atapi
senior tag
válasz
Sk8erPeter #33395 üzenetére
nálam úgy megy, hogy rendszer --> beállítások --> gyorsbillentyűk --> ablakkezelés --> "minden normál ablak elrejtése és fókusz átvitele az asztalra --> katt rá, majd megfelelő billentyű kombináció megad. azt azért ellenőrizd, hogy máshol ne legyen ugyanez a gyorsbillentyű, mert képes egy billentyűkombinációt több eseményhez is hozzárendelni...
-
Atapi
senior tag
válasz
qwertly #33389 üzenetére
nem ugyanaz a gondod, ami Zewanak volt?
-
Atapi
senior tag
válasz
randras #33322 üzenetére
bár nem vagyok nagy fstab guru, de a 3. oszlop elvileg a fájlrendszer tipusa, ha ez auto, akkor a rendszerre bízod a felismerését. az ezután, a 4. oszlopba írt paraméterek az egyéb opciók. itt a noauto pont az automatikus csatolást tiltja, úgyhogy szerintem ezt írd át auto-ra.
a csatoláskor a "párszor kidobott hibát" megpróbálhatnád kicsit pontosabban is körülírni... -
Atapi
senior tag
válasz
#74459392 #33179 üzenetére
a wondershaper nagyjából megcsinálja neked azt, amit szeretnél, de több gép esetén nem fog megfelelően működni, mivel csak annak a gépnek a sávszélességét tudja menedzselni, amelyiken fut, fix beállítások mellett. a cfos - ha jól tudom - képes folyamatosan kalibrálni magát, így több gépes hálózaton elvileg hatékonyabb. de keress rá erre és próbáld ki, hátha ez is elég neked. magyar nyelvű leírást is találsz róla könnyen (pl).
-
Atapi
senior tag
válasz
Sk8erPeter #32804 üzenetére
a hdd-nek ehhez szerintem nincs köze. az acpi az a gép energiamenedzsmentjét takarja. próbáld meg enélkül telepíteni, majd frissíteni a rendszert, hátha jött ki a bugra javítás, csak azt nem tartalmazza a telepítő.
-
Atapi
senior tag
válasz
ErosenZold #32695 üzenetére
ha lejátszásnál van hang, akkor a hangkártya valoszinüleg működik jól, csak rosszul van beállítva. terminálban indíts egy alsamixer-t, és ellenőrizd a capture beállításoknál, hogy az egyik bemenet legyen mikrofon, a hozzá tartozó rögzítési csúszka legyen aktív, a hangereje pedig megfelelő.
-
Atapi
senior tag
válasz
nyilasmisi #32646 üzenetére
pureadmint felejtsd el, több verzió óta nem frissítették, a logokat kb jól mutatja, egyébként kalapkabát... ha csak virtuális felhasználókat szeretnél felvenni (vagyis a rendszerbe csak ftp-n bejelentkezőket), akkor azt konzolban is meg tudod csinálni egyszerűen. sok leírás van róla, pl katt.
-
Atapi
senior tag
válasz
#16820480 #32636 üzenetére
szerintem csak akkor nem működik a direkt fájlküldés, ha mindkét fél passzív. meg kellene nézni, hogy a kliens milyen portot szeretne használni, és megpróbálni forwardolni, hátha segít.
azért gondolom ezt, mert én teljes sávval szoktam küldözgetni amsn-nel msn-es ismerőseimnek, igaz, fogalmam sincs, hogy milyen verziójú klienst használnak. ellenben ősidőkben win alatt is megvolt ez a probléma, szóval nem csak a linux kliensek betegsége. -
Atapi
senior tag
korábban több helyen is írtak már ilyesmi projektről itt a fórumokon. ha jól emlékszem, probléma leginkább a wifi adapterrel lehet, ha nem képes master módban működni, mert akkor nem tudja szórni a netet. az összes többi csak beállítás kérdése, ami gyakorlatilag rajtad múlik. még a disztribúció is kb mindegy, esetleg azért lehet érdemes ubuntu/debian mellett dönteni, mert ezekhez szvsz több segítség található neten. illetve ha mindenes gépnek akarod használni, akkor azért nem árt, ha elég izmos a vas (cpu, mem, disk sebesség), mert mondjuk egy filmnézésnél elég sz@r, ha beszaggat amikor samba másolás folyik pl...
de egyébként konkrét kérdésed is van, vagy csak egy lökést szeretnél, hogy ubuntuval bele merj vágni? merj, simán. de azt ne várd, hogy egy délután alatt teljesen felkonfigurálod, ha azt sem tudod, hogyan állj neki...
-
Atapi
senior tag
válasz
agemate #32371 üzenetére
ez annyit jelent, hogy csomagold ki oda, ahova akarod. a <path> pedig az a könyvtár, amiben a fájl éppen van (vagyis a fájl elérési útvonalát adod meg). aztán amit kapsz, azzal kell berhelni valamit, de így messziről fene tudja, hogy forrást kapsz, vagy esetleg egy .deb telepítő csomagot, vagy mást...
-
Atapi
senior tag
válasz
Dark Archon #32286 üzenetére
pont most nézem, hogy az mp210-hez készített a canon linuxos drivert. (az enyémhez nem csinált, pedig elég népszerű nyomtatóm van tőlük...) ezzel a driverrel nem megy, vagy ezzel sem, vagy csak natúr próbáltad?
btw, az ms nem készít drivert, legfeljebb integráltja a gyártók megoldását. ezért írtam, hogy nem a linux rendszert kell okolni, ha valami nem megy, a gyártók sz@rják le...
-
Atapi
senior tag
válasz
Dark Archon #32284 üzenetére
a win támogatja natívan a nyomtatód?
hmm, nem. akkor miért is a linuksz hibája, hogy nem megy? -
Atapi
senior tag
válasz
upszilon #32271 üzenetére
ahhoz képest mégis a wines topicoc szoktak tele lenni vírusproblémával. az utóbbi évben kb egy problémára emlékszem innen a fórumból, amikor valakinek a linuxos szerverét egy biztonsági rést kihasználva felnyomták. tudsz esetleg pár egyéb példával szolgálni?
de tényleg muszáj ez a linuksz nem biztonságos flém? már a multkor is k unalmas volt, és akkor is alig lehetett lelőni....
-
Atapi
senior tag
esetleg próbáld meg kiiktatni a víruskergetőt, és kipróbálni, hogy anélkül is lassú-e az indítás. azért javaslom ezt, mert nálam is lassan indulnak a wine alkalmazások, pedig elég bika gépem van (és nincs víruskergetőm)... aztán ha fut, akkor már megy rendesen. szóval lehet, hogy nem a víruskergetőddel van a baj.
-
Atapi
senior tag
válasz
misirulez #32161 üzenetére
a virtualbox nem adja tovább a guest rendszernek a host vga-t, emulál neki egyet. ennek az emulált vga-nak a tulajdonságait meg tudod adni a gép tulajdonságainál (memória nagyság, 2d/3d gyorsítás, mifene), és ennek a kártyának a driverét tartalmazza a guest additions. vagyis ha a virtuális gépre telepítetted az integrációs szolgáltatásokat (ahogy ékes magyarra fordították a guest additions-t), akkor egyéb telepíteni valód nincs driver fronton. ezt az eszközkezelőben ellenőrizheted is.
-
Atapi
senior tag
válasz
Sir Pocok #32100 üzenetére
volt ilyen nekem is, csak nvidia fronton. a megoldás az lett, hogy nem grafikusan kell telepíteni (én a desktop dvd-vel csináltam, azon van karakteres telepítési mód), majd recovery módban kell indítani a gépet, csökkentett grafikus módban. így nekem felállt a gép, tudtam telepíteni a vga-nak megfelelő drivert, azóta muzsikál szépen a rendszer.
-
Atapi
senior tag
milyen gép az, amiben az integrált kártya megy a rendes mellett? ez nem nagyon szokott működni nem hogy win alatt, hanem leginkább sehogy... notebooknál még kevésbé értem, hiszen ott fixen be vannak kötve a kimenetek, szóval mit adsz át, minek hogy?
btw, ha sikerül megoldanod, hogy kiterjesztett asztalként viselkedjen a két eszköz, akkor tudsz feladatokat cibálgatni a két megjelenítő között, de valahogy nem hiszem, hogy ezt két különböző vga esetén könnyű lenne abszolválni. de kicsit leírhatnád részletesebben a körülményeket, mert ez igy elég homályos (legalábbis nekem)...
-
Atapi
senior tag
1. ha le vannak mentve a konfig fájlok, azokból kiderül, hogy mi volt telepítve, mert ami konfigurálva van, az telepítve is (jó eséllyel).
2. a leírásodból nem derül ki, hogy mi nem megy. azt írod, a hálózat lan-wan között renden. akkor mi nem megy? a címfeloldás? ha külső dns szervert adsz meg bent, akkor rendben van a hálózat?
dns szervernek szerintem egy bind9 megy fel, de ez csak tipp.
-
Atapi
senior tag
válasz
Sir Psycho #32013 üzenetére
alsamixerrel próbáltad konfigurálni, látja a kártyát? (terminál --> alsamixer)
-
Atapi
senior tag
válasz
_Sanci_ #31755 üzenetére
tul sok javaslat nincs a problémára. melyik verziót próbáltad installálni és hogyan? találtam olyan bejegyzést, hogy kiirt cd-ről valakinek nem működött a wubi telepítés, mountolt image-ről ment, illetve hogy valaki a diszkről futtatta a wubi.exe telepítőt, és mellé másolta a hozzá való iso-t. ezeket esetleg kipróbálhatod, hátha segít. illetve telepítés alatt próbáld meg letiltani a víruskergetőd, ha van, mert engem már többször megvicceltek már a túl intelligens kergetők. több ötletem sajnos nincs, talán másnak akad majd.
(#31756) Roxy: sajnos akkor passzolom. gyorsan ráguglizva mások is panaszkodnak erre a modellre, de gyors megoldást nem olvastam sehol...
-
Atapi
senior tag
válasz
[pod]Diablo #31730 üzenetére
10.04 lts, default ugy van beállítva, hogy csak lts-re frissítsen. 10.10 nem az. ha frissíteni szeretnél rá, irány az adminisztráció/szoftverforrások (ha nincs, akkor frissítési ablaknál a beállításoknál is ugyanez jön fel), és a frissítés fülön állítsd át, hogy normál kiadásra is frissítsen. így fel fogja ajánlani.
(#31732) Roxy: nvidia drivert tettél fel? nekem az adminisztráció/NVidia X Server Settings alkalmazás (ami a driver része) teljesen jól konfigurálgatja az X beállításokat, megy hiba nélkül az 1280*1024, igaz, én 60Hz-en használom, de ettől nagyobb felbontások is vannak a beállítható listán, és 75Hz is ennél a felbontásnál.
-
Atapi
senior tag
válasz
Kendek #31692 üzenetére
a sokkal jobb az elég relatív. nekem csak x basztatásra kell távoli asztal, az egyéb funkciók hidegen hagynak. erre meg elegendő a beépített, feltéve, ha működik...
de ha már felhoztad a teamviewert, tud esetleg olyat, hogy daemonként indul a rendszerrel, és távolról enged bejelentkezni, majd remote/local folytatható később a vele megkezdett session?
-
Atapi
senior tag
10.10 alatt működik nálatok a beépített távoli asztal? nálam nem nagyon akar
-
Atapi
senior tag
válasz
StevenKing #31555 üzenetére
ami nem akar menni, azt próbáld meg terminálból indítani, hátha úgy kapsz valami hibaüzenetet.
terminálból indításhoz indítasz egy terminált (alkalmazások --> kellékek --> terminál), ide pedig jó eséllyel a játék nevét kell beírni. írás közben tab-ot nyomogatva felajánlja a lehetséges neveket a terminál. -
Atapi
senior tag
innen nekem jön...
-
Atapi
senior tag
válasz
Speeedfire #31224 üzenetére
ha a var külön meghajtón volt, akkor érdemes lenne körülnézni, hátha maradt valami a logokból, azok sokszor árulkodnak...
-
Atapi
senior tag
válasz
szaszayanou #31078 üzenetére
ha minden igaz, az upgrade csak a telepített csomagokat frissíti le, ha jött ki hozzájuk frissítés. ha új kernelt akarsz telepíteni, akkor az új kernelt kikeresed, és telepíted, de az upgrade nem fogja lefrissíteni (mert új csomagnak számít).
esetleg dist-upgrade-et kipróbálhatod, az kernelt is frissít ha jól emlékszem, de nem vagyok benne biztos... -
Atapi
senior tag
válasz
Kendek #31072 üzenetére
ubuntu alatt nem hagyja magát. (ezt csak softveresen lehet párosítani, wines gépen megy is, ubuntu alatt virtualbox win rendszeren lehet párosítani, de nem működik a párosított eszköz, simán ubuntun meg ugye eleve nem működik a párosító prog)
de ha nálad megy ami neked van, mondanál nekem egy márkát?
-
Atapi
senior tag
használ valaki vezeték nélküli egeret ubi alatt? ki akartam próbálni egy a4tech egyszerűt, de nem akarja az igazságot... szóval tudtok ajánlani valamit, ami megy nyűglődés nélkül?
-
Atapi
senior tag
válasz
szeva000 #30922 üzenetére
apcupsd nem ismeri fel a szünetmentesed? (meg gui-nak gapcmon. mindkettő megy csomagkezelőből. valószínűleg kevesebbet tud/nak/ mint a gyári sw, de talán megteszik).
raid támogatás ha jól emlékszem csak az alternate telepítőben van, de ennek utána kellene nézni, mintha korábban valaki irt volna erről a topicban, egy keresést megér... meg asszem grub se ment fel régen raid tömbre...
-
Atapi
senior tag
"mint írtam, a chmod lefut, hiba nélkül, és továbbra sincs jogom"
én ilyet sehol sem láttam leírva...
de most akkor jól értem, hogy nem állítodnak be a mappa jogosultságai? vagyis sudo chmod 755 /var/www parancs ellenére nem drwxr-xr-x jogosultsága van a /var/www könyvtárnak, root tulajjal?
-
Atapi
senior tag
válasz
Nyugdíjas #30561 üzenetére
nálam ugy van a pure-ftpd config, hogy van egy /etc/pure-ftpd/conf/ könyvtár, és ebbe vannak beleszórva az egyes indítási opciók. minden opció egy fájl, aminek a neve az indítási opció, tartalma pedig az opció értéke. ha nálad is ez a megoldás él, akkor létrehozol ebben a könyvtárban egy Bind nevű fájlt. ebben megadod a portszámot, ahol figyelnie kell a szervernek, mented, majd ujraindítod a szervert, és már ott fog figyelni, ahova beállítottad.
ha neked külön config fájlod van, akkor abban -S <port> vagy --bind <port> formában kell megadnod, amit szeretnél.
ha a port előtt ip címet is megadsz <ip,port> formában, akkor csak az adott ip címre érkező kéréseket fogja fogadni a szerver. -
Atapi
senior tag
válasz
Bandi18 #30547 üzenetére
hát, ez igy szerintem csak macerásan oldható meg. amondó vagyok, hogy vagy válassz egy kis erőforrásigényű x-et, ami mindig megy (pl xfce, lxde), magában se sokat eszik, ha meg nem használod, akkor meg szinte semmit, és tudod vezérelni távolról.
vagy ha csak a torrent kliens miatt szeretnél grafikus környezetet, akkor keress egy kultúrált webui-val rendelkező verziót, és használd azt.
szoval a kérdés, hogy miért van szükséged távoli asztalra? -
Atapi
senior tag
válasz
Bandi18 #30545 üzenetére
de desktop nélkül nincs vnc. a vnc pont azt csinálja, hogy a desktopot tudod bsztatni. ha ezt nem akarod, akkor két távolról irányítás merül még fel szerintem:
1. openssh-servert telepitesz, és akkor ssh-n (win alatt putty prog) be tudsz jelentkezni, és kapsz egy ugyanolyan konzolt, mintha a gép előtt ülnél. (ennél a változásnál szükséged lehet az egyes alkalmazások háttérbe küldésére, hogy később is hozzájuk férhess. ehhez tok jó prog a screen, avagy mostmár byobu)
2. webui, ha csak a torrentet szeretnéd irányítani. ehhez viszont előbb klienst kéne választanod, mert majd mindegyiknél máshogy megy ez.
-
Atapi
senior tag
válasz
Bandi18 #30543 üzenetére
vnc-nek csak grafikus ablakkezelő környezet esetén van értelme, de a serveren nem fut ilyen default
szoval ha távoli asztalozni akarsz, akkor legjobb lesz ha felteszel egy desktop ubuntut, abban rögtön adva lesz minden, ami ehhez kell. utána meg keresel valami klienst, ami tetszik neked (pl deluge, transmission, vagy akár utorrent wine alatt).
rtorrent ujrainditás után meg akkor veszti el a torrenteket, ha nem adsz meg neki session könyvtárat a konfigjában. ez user error, ne tessék a programra mutogatni.
-
Atapi
senior tag
válasz
Sk8erPeter #30269 üzenetére
safe mód dpkg-reconfigure xserver-xorg?
-
Atapi
senior tag
-
Atapi
senior tag
válasz
weinmaker #29303 üzenetére
többféle beállítási lehetőség van, hogy melyik képernyő mit csinál, de az egyes funkciók kártyafüggőek...
azt amit irtam, hogy kiterjesztett asztalnál (amikor az egyik képernyőn csak háttér van) az alkalmazások húzkálhatóak a két képernyő között, azt kipróbáltad? nálam ilyenkor amit áthúztam, az következő induláskor ott jelent meg, ahol be lett zárva (bár csak egy-két lejátszót próbáltam, és nem is tetszett ez a fajta megoldás)...van egyébként egy olyan, hogy xinerama. elvileg ez egy több monitort kezelő x kiterjesztés, ha mással nem, talán ezzel sikerülne meghergelni amit szeretnél, csak valami jó leírást kellene róla találni...
viszont akárhogyan is lesz, azt nem árt tisztázni, hogy a topiclakók szívesen segítenek neked és bárkinek mindig, amikor tudnak. viszont ahhoz, hogy egyes komolyabb problémák megoldást nyerjenek, sokszor türelem, és esetleg hosszadalmas próbálkozás vezethet. szoval annak ellenére, hogy nem megy valami varázsütésre, ne ess kétségbe, mert sajnos az ilyen előfordul... sőt sajnos még az is, hogy esetleg valamire nincs megoldás amit szeretnél... (de jelzem, ez a probléma szerintem nem teljesen ilyen)
-
Atapi
senior tag
válasz
Psychonaut #29296 üzenetére
ezen kívül van még gdesklets és gkrellm amit szoknak ajánlani ha jól tudom. de a default beállítások valószínűleg mindenhol gagyik, neked kell majd a csillivilli javát kitalálnod/beállítanod.
-
Atapi
senior tag
válasz
weinmaker #29286 üzenetére
megirhatnád, hogy milyen videokártyád van, mert kártyafüggő, hogy milyen lehetőségeid vannak.
nvidia kártyáról tudok érdemben nyilatkozni, mert nekem az van. driver kezelőfelületén szépen be lehet állítani, hogy milyen legyen a másodlagos kijelző szerepe: twinview, vagy separate screen, vagyis kvázi kiterjesztett aztal legyen, vagy egy saját x fusson rajta.
az első esetben ugy lehet alkalmazást a másodlagos területre tenni, hogy az alkalmazást egyszerűen átcibálod... nem a legkulturáltabb megoldás, de működik... második esetben amelyik kijelzőn indítod az alkalmazást, azon fog futni, és pont.
viszont nálam klónozási lehetőség nincs is, ezért gondolom nem teljesen ugyanúgy működik a kettönk rendszere, valoszinüleg hw (és driver) különbség okán -
Atapi
senior tag
válasz
kovaax #29228 üzenetére
nem a beállítással van gondom, megy szépen, csak a váltásnál jobban örülnék egy olyan megoldásnak, mint pl a virtuális desktopok közötti váltás, hogy vagy billentyűkombinációra váltson a két eszköz között hogy melyik aktív, vagy mondjuk a tálcán legyen ennek egy gomb. ilyet nem találtam eddig, de még nem adtam fel
-
Atapi
senior tag
használ valaki nvidia kártyával több monitort/kijelzőt? van valami egyszerű megoldás a képernyők közötti ugribugrinak? gyors guglizás után ugyan találtam egy megoldási lehetőséget, de döglött a projekt oldala... ötlet?
-
Atapi
senior tag
-
Atapi
senior tag
válasz
upszilon #29085 üzenetére
a notebook hdd-k nem számítanak nagy fogyasztónak, alig pár wattot esznek, ez a teljes rendszerteljesítmény szempontjából nem sok. sokkal többet számít a cpu és a vga (esetleg egyéb teljesítményzabáló elemek) energiamenedzsmentje, márpedig ezeket igencsak el tudják hanyagolni a linuxos driverek esetén....
-
-
Atapi
senior tag
válasz
V.Stryker #28641 üzenetére
nálam működik rendesen a táblázat kopipészt... viszont rémlik valami olyasmi, hogy a vágólap elég jól testre szabható, és pl el lehet választani két program vágólapját is akár. nem lehet, hogy valami szeparálás be van állítva nálad? ha két tök üres dokumentumot létrehozol probának, és csinálsz egy kis kamu táblázatot, azt sem tudja másolni?
-
Atapi
senior tag
válasz
totyax #28632 üzenetére
bármilyen fájlrendszer esetén igaz, hogy csak a kódolt/titkosított tartalomhoz (pl truecrypt konténer) nem lehet egyszerűen hozzáférni. ha neked van egy sima saját tulajdonu mappád, ahhoz bárki hozzáférhet, akinek megfelelő jogosultsága van hozzá. az admin/root felhasználónak pedig gyakorlatilag mindig van mindenhez elegendő jogosultsága... (viszont pont ebből ered a rendszerfájlok védettsége, hogy egy normális rendszer esetén minden felhasználó ahhoz férhet hozzá, amihez szabad neki)
kis extra adalék, ha már megint megjelent a paranoia, hogy ha közvetlenül hozzáférsz egy géphez, akkor az admin/root jelszavát is meg tudod változtatni viszonylag egyszerűen (linux és win alatt is). szoval aki fizikailag hozzáfér egy géphez, az szinte bármit megtehet rajt'
-
Atapi
senior tag
válasz
Siriusb #28546 üzenetére
pedig tényleg valoszinű, hogy könyvtár jogosultsági problémád van. most probálgattam kicsit én is, ugyanezt a megoldást használom, és nálam sftp-n keresztül azt tud csinálni a felhasználó egy könyvtárban, ami a valós rendszeren meg van engedve neki. vagyis ha listáni akarsz, kell r+x, ha irni, akkor w is. viszont a chroot mindig műkszik.
-
Atapi
senior tag
a tároló hozzáadását leírta Kendek az előző hsz.-ben, ugyhogy csak annyit szeretnék még hozzátenni, hogy wine-t valószinűleg lehet softver centerben is telepíteni, de ha ott nem találnád, akkor a rendszer/adminisztráció/synaptic csomagkezelőben keress rá, utóbbi helyen minden csomagot megtalálsz, ami a tárolóidon keresztül elérhető.
szerk: még annyit, hogy wine telepítése után steam felrakása annyi, hogy letöltöd a telepítőt, majd jobb klikk --> megnyitás ezzel: wine program loader, és már települ is. indítani telepítés után az alkalmazások/wine/programs/steam menü alatt tudod.
-
Atapi
senior tag
steam megy simán wine-nal (érdemes wine ppa tárolot hozzáadni az adminisztrácio/szoftverforrások alatt, hogy a legfrissebb kerüljön fel), igaz néha vannak kis bugjai (pl becsukás után ujra felugró ablak). cs 1.6 és cs:s hibátlanul fut nálam.
szerk: winehq appdb oldalon tudsz olvasgatni tapasztalatokat, hogy kiknek miket sikerült beüzemelniük wine alatt.az eltüntetett gombodat ugy tudod visszarakni a panelra, hogy jobb klikkelsz a panelen, majd "hozzáadás a panelhez", és itt szépen megkeresed amit szeretnél. ha jol rémlik akkor valami értesítésgyűjtő munkamenet nevű cucc fog kelleni neked.
-
Atapi
senior tag
válasz
Melorin #26945 üzenetére
probáld meg igy beadni:
sudo aticonfig --initial
sudo aticonfig --resolution=0,1680x1050
(csak hogy egy esetleges korábbi modositás nehogy beleronditson). ha igy sem sikerül, egy olyan megoldást találtam még, hogy a monitor kiválasztásánál (rendszer/beállítások/monitorok) plug n'play monitort kell választani, wide opcióval. ilyet tudsz? -
-
Atapi
senior tag
válasz
Csakénvagyok #26514 üzenetére
nvidia-xconfig-t probáltad?
-
Atapi
senior tag
válasz
body007 #26091 üzenetére
0.6.9 (SVN r3447). lehet, hogy nem a legujabb, és volt néhány bugfix, de verziofrissités nem volt ahogy nézem, ugyhogy elavultnak sem nevezném... mindenesetre nálam működik teljesen rendben. (és igazad van, nincs felvéve a repója, mert minek, ha működik ami gyárilag van?)
-
Atapi
senior tag
válasz
body007 #26087 üzenetére
"sír az smplayer" --> igazábol csak ezért válaszoltam, mert nekem nem sír, ezért irtam, hogy meg lehet probálni repobol telepiteni, nekem semmi gondja nincs...
(#26088) Kendek: nekem ilyen villogos problémákat mindig a compiz okozott eddig. kikapcsolt effektekkel is használhatatlan nálad az mplayer? (csak kiváncsiságbol kérdezem)
-
Atapi
senior tag
válasz
Speeedfire #25937 üzenetére
két további lehetőséget találtam:
1: mountnál iocharset=iso8859-2,codepage=cp852 opciot használni
2: smb.conf-ba bevésni, hogy dos charset = CP852 és unix charset = UTF8 -
Atapi
senior tag
válasz
Speeedfire #25931 üzenetére
locale=hu_HU.UTF-8? ha igy sem jön be, probáld latin2-vel --> locale=hu_HU.ISO-8859-2, hátha...
Aktív témák
Hirdetés
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - i9-9980H I 32GB I 1TSSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- Csere-Beszámítás! Xbox One X 1TB Játékkonzol Olvass! Model 1787
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest