Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• artiny

őstag

Hogyan kell ezt megoldani Turbo Pascalban?
    Befejezés hiányzik a programból.
    A gyakorlaton ahol vagyok ezt kell csinálnom egész nap:
    van a kamion indulási és érkezési km távja a tachométeren. Kettő különbségéből kijön a megtett táv,ezt megszorozva a fogyasztási kulccsal kijön a fogyasztás. A maradék naftából ami a kamion tartályában van ki kell vonni a fogyasztást (és ha volt tankolás akkor előtte hozzáadni)**** és így megkapjuk a maradék naftát a kamionban. Ezt kell vezetni egy lapon a cégnél.
    Ennek a megkönnyítésére gondoltam megpróbálom megszerkeszteni a progit.

A kérdések:

1:) A programot hogyan tudom folytatni ,hogy használja fel ugyan azt a VÉGÉRTÉKET,TAKOMETER VEGERTEKET - hisz ezeket nem kéne ujbol megadni,mert ugyan az mint az elozo vegertekek és ezt beolvasni az ujabb szamolásnál kezdoértéknek.
    /itt változok értékei megmaradnak a memoriaban szoval eleg behelyetesiteni? csak nem tudom hogyan irjam le ezt programban .... eljutottam addig,hogy kiszamolom amit akarok egyszer de hogy folytatodjon a program az elozo ertekkel már nem tudom./

Nem kell hogy tarolja valahova az adatokat a program(mivel egy kamiont nem naponta vezetik,hanem amikor kezhez kapja a papirokat,ezért van hogy 15napot egyszerre csinálok meg)...csak egyszer kiszamolom az elsot (ugy hogy en adom meg a kezdo erteket,vegerteket - azutan mar a program fogja beolvasni a vegerteket a kezdobe a következő számításba)

2:) hogyan lehet megoldani a tankolást,hogy elegánsabb legyen. Mivel csak kb 2hetente szoknak tankolni ezért ugy elohivni ha csak tankolt.
    Eddig jutottam:

program staska;
    uses crt;
    var kezdo,tankolas,spotreba,vegertek,kulcs,tav,takezdo,takveg:real;
    begin
    clrscr;
    write('adja meg a takometer kezdoerteket: ');
    readln(takezdo);
    write('adja meg a takometer vegerteket : ');
    readln(takveg);
    tav:=takveg-takezdo;
    writeln('takvegso - takezdo : ',tav:0:0);